فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1396)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • لیلا شرفی*، روح الله رضایی، علی اصغر میرک زاده، اسماعیل کرمی دهکردی صفحات 1-20
    بررسی ها نشان می دهند که در عمل بسیاری از کسب وکارهای کوچک و متوسط ایجاد شده در بخش های مختلف از سطح پایداری مناسبی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برخوردار نبوده و به دلیل مواجهه با موانع و مشکلات مختلف، رشد و ماندگاری آن ها در کشورهای مختلف از جمله ایران با تردیدهای فراوانی همراه شده است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف اصلی این مقاله که مبتنی بر مرور وسیع و گسترده ادبیات نظری و تجربی مرتبط و منابع کتابخانه ای می باشد، بررسی مدل ها و الگوهای سنجش سطح پایداری کسب و کارها بود. مرور ادبیات مرتبط نشان داد که از سوی محققان و پژوهشگران مختلف، مدل-های متنوعی شامل مدل ISO/cd 9004، مدل سرآمدی سازمان، مدل ارزش افزوده برای اجتماع و سهامدار به کمک بازیابی زیست محیطی، مدل تجزیه و تحلیل عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژیکی (PEST)، مدل سود سه گانه یا خط پایین سه گانه (TBL)، مدل سود سه گانه و چهار جنبه پشتیبان (TBL+ 4 Facets)، مدل 3P، الگوی طرح گزارش جهانی (GRI) و مدل خانه مدیریت زنجیره تامین پایدار، جهت سنجش پایداری کسب و کارها ارائه شده است. براساس نتایج مرور ادبیات، در اکثر مدل ها و الگوهای مطرح شده، سه بعد پایداری اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، در قالب رویکرد جامع و سیستمی مورد توجه قرار گرفته است.لذا، اهداف پایداری در کسب و کارهای کوچک و متوسط ایجاد تعادل بین سلامت اجتماعی، کیفیت زیست محیطی و رفاه اقتصادی است.
    کلیدواژگان: پایداری، مدل های سنجش پایداری، کسب و کارهای کوچک و متوسط، کشاورزی
  • نادر نادری *، مژگان خوش مرام، نعمت الله شیری، شهناز فتاحی صفحات 21-36
    از آنجایی که فرهنگ کارآفرینی نقش مهمی در کاهش نرخ بیکاری و افزایش اشتغال زایی دارد، توجه بسیاری از پژوهشگران و سیاست مداران را در جوامع مختلف به خود جلب کرده است. این در حالی است که مفهوم سازی و تحلیل فرهنگ کارآفرینی در ادبیات موجود کارآفرینی بسیار محدود می باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تحلیل وضعیت فرهنگ کارآفرینی در شهرستان کرمانشاه انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام شهروندان فعال (15 تا 65 سال) شهر کرمانشاه بودند که با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان (1970) تعداد 400 نفر از آن ها به روش نمونه گیری چندمرحله ای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش در این مطالعه پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط جمعی از متخصصان کارآفرینی و مدیریت دانشگاه رازی و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت فرهنگ کارآفرینی در شهرستان کرمانشاه در سطح متوسط بود. یافته های مقایسه میانگین ها از تفاوت معنادار بین میانگین نمره فرهنگ کارآفرینی پاسخگویان بر اساس متغیرهای محل تولد (روستا- شهر)، داشتن الگوی نقش (بله- خیر) و وضعیت اشتغال (غیرخوداشتغال/ کارآفرین- خواشتغال/ کارآفرین) حکایت داشت. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که متغیرهای سن رابطه منفی و سطح تحصیلات رابطه مثبت و معناداری با فرهنگ کارآفرینی در شهرستان کرمانشاه داشتند. یافته های این مطالعه دستاوردهای مناسبی برای کمک به سیاست-گذاران، برنامه ریزان و مدیران اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمانشاه به منظور توسعه فرهنگ کارآفرینی در این استان به همراه دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، فرهنگ کارآفرینی، طرزتلقی کارآفرینانه، ارزش های کارآفرینانه
  • وحید علی آبادی، پوریا عطایی*، رضا موحدی صفحات 37-48
    افزایش قابل ملاحظه زنان شاغل واقعیت انکارناپذیر جامعه ایران است. با وجود این، تجربه، اجتماعی حاکی از آن است که تعداد کمی از زنان شاغل کارآفرین هستند و برای ظهور فعالیت های کارآفرینانه وجود زمینه ها و شرایط فرهنگی و اجتماعی مناسب ضروری است. لذا هدف این مقاله، ارائه مدل مفهومی شایستگی کارآفرینی مورد نیاز زنان روستایی، کاربرد تحلیل محتوای تلخیصی بوده است. این مطالعه با بهره گیری از پارادایم کیفی و رویکرد تحلیل محتوای تلخیصی انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از محتوای نوشتاری موجود در زمینه موضوع تحقیق از مقالات علمی و یادداشت برداری، کدگذاری استفاده شد. در طی فرآیند تحلیل محتوا، ابتدا کدهای متفاوت بازبینی شده، سپس در زیرمقوله ها گروه بندی و در نهایت، 52 زیرمقوله در هفت مقوله اصلی ادغام شدند. در این پژوهش برای تعیین پایایی از فرمول پایایی هولستی استفاده شد که مقدار آن برابر با 86/0 بدست آمد. بر اساس یافته ها، شایستگی شخصی روانشناختی، شایستگی ارتباطی و ذهنی، شایستگی مفهومی، شایستگی رهبری و سازماندهی، شایستگی تعهدی و شایستگی راهبردی مقوله های اصلی حاصل از داده ها بودند.
    کلیدواژگان: شایستگی کارآفرینی، زنان روستایی، تحلیل محتوای تلخیصی
  • حسام الدین غلامی *، احسان قلی فر صفحات 49-65
    تاسیس شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی یکی از راهکارهای توسعه بخش کشاورزی و ایجاد فرصت های اشتغال برای دانش آموختگان کشاورزی است، اما پایداری اقتصادی این شرکت ها و ارایه خدمات با کیفیت به کشاورزان مستلزم وجود رقابت پذیری در این بنگاه هاست و این مساله توسعه نوآوری و کارآفرینی را در آنها ضروری می سازد. پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع توسعه کارآفرینی شرکت های خدمات مشاوره‏ای، فنی و مهندسی استان اصفهان انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش اعضای شرکت های خدمات مشاوره فنی و مهندسی استان اصفهان بودند (500=N) که به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و در نهایت 102 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه‏ای بود که روایی صوری آن به وسیله متخصصان تایید شد و برای بررسی پایایی آن آلفای کرونباخ محاسبه شد.(α=0.89) اولویت بندی موانع توسعه کارآفرینی از دیدگاه پاسخگویان نشان داد بی ثباتی سیاست های کشور در بخش کشاورزی، مقررات دست و پاگیر اخذ وام های بانکی، کمبود نقدینگی و نداشتن سرمایه کافی، عدم وجود امنیت برای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و بها ندادن به بخش کشاورزی مهم ترین موانع توسعه کارآفرینی در این شرکت ها هستند. تحلیل عاملی اکتشافی، متغیرهای موانع توسعه کارآفرینی را در هفت عامل آموزشی، محیط کسب و کار، مسائل مربوط به پهنه بندی، مسائل خاص بخش کشاورزی، مسائل مربوط به سازمان های نظارت کننده و مسائل مربوط به اعضاء دسته‏بندی کرد.
    کلیدواژگان: شرکت های خدمات مشاوره ای فنی و مهندسی کشاورزی، موانع، توسعه کارآفرینی، اصفهان، دانش آموختگان کشاورزی
  • ریحانه حق جو*، جعفر یعقوبی، احمد قیدی صفحات 67-77
    هدف تحقیق توصیفی- همبستگی حاضر سنجش روحیه کارآفرینی مدیران مرغداری های گوشتی شهرستان زنجان بود. جامعه آماری تحقیق را مدیران مرغداری های گوشتی شهرستان زنجان در سال 1393 تشکیل دادند (81=N). حجم نمونه بر اساس فرمول کرجسی و مورگان تعیین و نمونه ها به روش نمونه گیری کاملا تصادفی انتخاب شدند (67=n). ابزار تحقیق دو پرسشنامه محقق ساخت و استاندارد بود که روایی آن با استفاده از نظرات اعضای هیئت علمی ترویج و اقتصاد کشاورزی تایید گردید. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از پیش آزمون و محاسبه ضریب کرونباخ آلفا تایید شد (72/0 تا 87/0). داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج نشان داد 52 درصد از مدیران با نمره 93/297 از روحیه کارآفرینی بسیار قوی برخوردارند. نتایج همچنین نشان داد بین اندازه ظرفیت واحدها و تعداد کارگر با روحیه کارآفرینی مرغداران ارتباط مثبت و معنی دار و بین میزان سرانه مصرف خوراک در دوره با میزان روحیه کارآفرینی آنها همبستگی منفی و معنی داری وجود داشت. همچنین بین شرکت در دوره های آموزشی- مهارتی با روحیه کارآفرینی ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، مرغداری، مدیریت، موفقیت، بهره وری
  • نگین فلاح حقیقی*، مهدیه میرترابی صفحات 79-97
    این پژوهش با هدف بررسی مشکلات شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی مستقر در مرکز رشد سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران و با استفاده از فن تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند بود. جامعه آماری شامل 5 عضو هیات علمی موسس شرکت دانش بنیان حوزه کشاورزی بودند که شرکت هایشان در مرکز رشد سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران مستقر بود. یافته های پژوهش در قالب 4 مفهوم و 22 کد ارائه شد. مضمون های اصلی عبارت بودند از: عدم اطمینان به بازار محصولات دانش بنیان کشاورزی، کمبود تسهیلات و حمایت های مالی از شرکت های دانش بنیان کشاورزی، ضعف ساختار اداری و قانونی در تاسیس شرکت های دانش بنیان حوزه کشاورزی و نارسایی سیاست ها و قوانین حمایتی و تجاری سازی در حوزه تحقیقات کشاورزی. در پایان بر اساس یافته های پژوهش پیشنهادهای کاربردی به صورت ذیل ارائه گردید: تسهیل در اعطای وام به شرکت هایی با ایده های نوآورانه و فناورانه در حوزه کشاورزی؛ تدوین سیاست های حمایتی جهت ظهور و تجاری سازی ایده های نوین در بخش کشاورزی؛ فراهم کردن آموزش های لازم برای موسسان شرکت های دانش بنیان؛ فراهم کردن ابزارهای سیاستی و قانونی برای افزایش توان رقابت کالاهای دانش بنیان کشاورزی با محصولات مشابه رقبای خارجی در بازار؛ کاهش بوروکراسی اداری برای ثبت و تایید شرکت های دانش بنیان و اتخاذ سیاست های مناسب برای جلوگیری از قاچاق و واردات محصولات مشابه.
    کلیدواژگان: شرکت دانش بنیان، تجاری سازی، مشکلات، تحلیل محتوای کیفی
  • سحر سامانی قطب آبادی*، مرتضی بذرافشان، ندا ترابی فارسانی، زاهد شفیعی صفحات 100-112
    گردشگری کشاورزی بخشی از گردشگری روستایی است که خدمات مختلف تفریحی و گردشگری را ارائه می دهد. در واقع گردشگری کشاورزی، هر کسب و کار انجام شده توسط یک کشاورز برای لذت یا آموزش مردم، به منظور ترویج محصولات مزرعه و تولید درآمد مزرعه اضافی را شامل می شود. پژوهش حاضر بر آن است که ضمن بررسی مفاهیم کسب و کار گردشگری کشاورزی؛ به بررسی فرصت های کسب و کار حاصل از آن بپردازد. این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است و داده ها توسط یک فرم مصاحبه جمع آوری گردیده است. به منظور تحلیل پرسشنامه باز (فرم مصاحبه) از روش تجزیه و تحلیل کیفی (کدگذاری باز و محوری) استفاده شده است و برای نمایش نتایج از نرم افزار اکسل بهره برده شده است. پیشینه تحقیق و نظرخواهی از خبرگان (مسئولان، متخصصان و کارشناسان کشاورزی و گردشگری)، نتایج کد گذاری نشان می دهد که شهرستان جهرم پتانسیل بالایی برای رونق گردشگری کشاورزی دارد. همچنین کسب و کارهای خانگی، مهم ترین کسب و کار حاصل از گردشگری کشاورزی در شهرستان جهرم هستند و در میان سازماندهی جشنواره ها و رویدادها برای جذب گردشگر جشنواره خرما و فرآورده های آن در شهرستان جهرم بیشترین اولویت را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، گردشگری کشاورزی، کسب و کار، کسب و کار کشاورزی
|
  • L. Sharafi *, R. Rezaei, A.A. Mirakzadeh, E. Karamidehkordi Pages 1-20
    Investigations show that in practice, many of small and mid-sized businesses created in various factors do not have an appropriate sustainability level in economic, social and environmental dimensions and in different countries including Iran, their growth and survival are along with many doubts due to various obstacles and problems. Given the importance of this issue, the main purpose of the present paper was to investigate measuring patterns and models of sustainability level in businesses; this paper is based on the vast and extensive review of related theoretical and empirical literature and library resources. The review of the related literature showed that various models including ISO/cd 9004 model, organizational excellence model, value-added model for the community and shareholder with the help of environmental retrieval, political, economic, social and technological factors analysis model (PEST), triple profit model or the triple bottom line (TBL), triple bottom line and four supporting facets (TBL facets), 3P model, Global Reporting Initiative (GRI) and the house of sustainable supply chain management model were provided by researchers and investigators in order to measure the sustainability of businesses. According to the results of literature review, in most proposed models and patterns, three dimensions of economic, social and environmental sustainability have been taken into consideration in the form of a comprehensive and systematic approach. Therefore, the goals of sustainability in small and medium businesses are to create a balance between social health, environmental quality and economic Prosperity.
    Keywords: Sustainability, Sustainability measurement models, Small, medium-sized (midsized) businesses, Agriculture
  • N. Naderi *, M. Khoshmaram, N. Shiri, Sh. Fatahi Pages 21-36
    Entrepreneurial culture is a catchy concept fronted by scholars and several governments in their bid to promote entrepreneurship for unemployment reduction via job creation. However, the analysis and conceptualization of entrepreneurial culture is an issue that is not addressed in the entrepreneurship literature. In this regard, the main purpose of this study was to analyzing the entrepreneurship culture in Kermanshah Township and providing a model for its development. Statistical population consisted of all Active citizens (15 to 65 years) in Kermanshah Township, that using Kerjeci and Morgan (1970) sampling table, 400 of them were selected as the sample using the proportionate multistage sampling method (n=400). The main instrument in this study was questionnaire which its validity were confirmed by the panel of experts and its reliability was established by Cronbach's Alpha coefficient. Data were analyzed by SPSSwin23 software. Findings revealed that the present status of entrepreneurship culture in Kermanshah Township was at the moderate level. The Results of means comparison showed that there were significant differences between entrepreneurship culture based on Role model, place of birth and Employment status. Results of correlation analysis showed that the age had a negative significant correlation, and education level had a positive and significant correlation with entrepreneurship culture in Kermanshah Township. Finding of this study have applications for policy makers, planners and managers of department of culture in order to enhance of entrepreneurship culture Kermanshah Township.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial culture, Entrepreneurial mindset, Entrepreneurial values
  • V. Aliabadi, P. Ataei *, R. Movahedi Pages 37-48
    A considerable growth in employed women is an undeniable fact of the Iranian society. However, social experience shows that a few numbers of these women are entrepreneur. In order to create an entrepreneurial activity both social statuses and cultural conditions need to be prepared. The aim of this paper was to present a conceptual model of entrepreneurship competencies needed for rural women, through a summarized content analysis. This study used a qualitative paradigm and summarized content analysis method of data analysis. Data gathering method was done by searching, taking notes and coding on written texts from scientific and significant papers. During content analysis process, first different codes were verified then grouped into sub-themes and finally merged into main themes so that 52 sub-themes merged into seven main themes. In this study to determine the reliability of data Holsty's reliability formula was used and it was 0.86. Based on the findings, The main themes which were extracted in this study were personal competence, psychological, communication abilities, mental, conceptual merit, competence, leadership and organization, competence, Commitment competency and strategic competency.
    Keywords: Entrepreneurship competency, Rural women, Summarized content analysis
  • H. Gholami *, E. Gholifar Pages 49-65
    While Agricultural engineering, technical and consulting companies have been purposed as a mechanism for developing agriculture sector and increasing employment opportunities for agricultural graduates; providing sustainable qualitative services for farmers and income for their members is dependent on their competitiveness and so developing entrepreneurship in them. Thus, this study was conducted to examine the entrepreneurship development barriers in Isfahan province Agricultural engineering, technical and consulting companies. Using a twostage sampling method, 102 people were selected from 500 organization members. Data was collected through a questionnaire the validity of which was confirmed by a panel of experts. The reliability of the study was assessed through Cronbach’s-Alpha which was 0.89. Findings revealed that, the instability in policies on agricultural sector, loan taking out cumbersome laws, lack of capital and cash flow, lack of security for investing in agricultural sector and lack of attention to agriculture sector by government were most important variables. Factor analysis categorized the examined variables in seven factors including: educational, business environment, zoning problems, agricultural specific barriers, monitoring organizations’ obstacles and problems related to members’ factors.
    Keywords: Agricultural engineering, Technical, consulting companies, Entrepreneurship development, Barriers, Isfahan, Agricultural graduates
  • R. Haghjoo*, J. Yaghobi, A. Gheidi Pages 67-77
    The objective of present descriptive-correlational research was to evaluate the entrepreneurial spirit and relative factors among the broiler avicultures managers in Zanjan County. Statistical population consist all broilers managers in Zanjan County in year 2014 (N=81). The sample size is determined based on a Morgan formula and samples were selected through random sampling (n=67). Method of collecting data was base on a standardresearcher’s constructed questionnaire. Validity of the questionnaire was controlled by considering professional opinions of faculty members specialy in Agricultural Extension and Economics. Reliability of the questionnaire was checked by undertaking a pilot test and computing Cronbach’s alpha (ranging 0.72 to 0.87). The SPSS were used to Analyzed of the collected data, results indicated that 52.2 percentage of managers, owing the score of 297/93, had a high spirit of entrepreneurship. Also, a significant and positive relation was detected between firm’s capacity and number of workers with entrepreneurial spirit aviculture. A Negative and significant relation was found between feed of each bird and entrepreneurial spirit. Also, there was a positive and significant relation between participation of managers in training vocational programs and entrepreneurial spirit.
    Keywords: Entrepreneurship, Management, Broiler avicultures, Success, Productivity
  • N. Fallah Haghighi * Mirtorabi Pages 79-97
    This research has been carried out with the objective of studying the obstacles of agricultural knowledge-based companies, established in Incubator of IROST (Iranian Research Organization for Science and Technology), by using of qualitative content analysis technique. The research instrument was interview in a deep and semi-structured manner. The statistical population consisted of five faculty members of IROST, that were founder of knowledge-based companies in agricultural sector and theirs companies were established in incubator of IROST. The research findings were presented in four main concepts and 22 codes. The main concepts were: Uncertainty to the market of agricultural knowledge-based products, lack of facilities and financial supports of agricultural knowledge-based companies, weak administrative and legal structure in establishing agricultural knowledge-based companies and lack of policies and supportive laws and commercialization laws in the field of Agricultural research. Finally, based on research findings, practical suggestions were presented as below: To Facilitate lending to companies with innovative and technological ideas in the field of agriculture; Developing supportive policies to emergence and commercialize the new ideas in the agricultural sector; Preparing necessary trainings for founders of knowledgeable-based companies; providing policy and legal tools to increase the competitiveness capabilities of agricultural knowledgeable-based products with similar products of foreign competitors in market; Reducing administrative bureaucracy for registration and approval of knowledge-based companies and formulating appropriate policies to prevent smuggling and importing similar products.
    Keywords: Knowledge-based companies, Commercialization, Obstacles, Qualitative content analysis
  • S.Samani Ghotbabadi *, N.Torabi Farsani, Z.Shafiei, M.Bazrafshan, S.R.Ghaffari Pages 100-112
    Agritourism is a part of rural tourism that offers various recreational and tourism services. Actually agritourism includes business conducted by farmers for the enjoyment of visitors or public training toward promoting the products of the farm and to generate additional farm income. The present study aims at identifying the concepts of business agritourism and investigating businesses opportunities in this regards. Applied method was used for this qualitative case study method. The data was gathered through a structured interview form (open questionnaire) interviewing the experts. It is noteworthy that the samples of this research are experts of the areas (authorities and experts in agriculture and tourism). The data was analyzed using qualitative case study method (open and axial coding). Excel software was used to display the results. Lastly, literature reviews and the results of the coding method indicated that the potencial of Jahrom for promoting agritourism categorized into 3 groups: natural geography, human resources and agricultural potential. Also it is indicated that Jahrom has high potentials for promoting agritourism. Moreover, among identified businesses (rural business, home-based business, family business, small and medium-sized enterprises, small sized enterprises, cultural business and educational business), home-based business (small business that operates from the business owner's home office) are the most important business resulting from agritourism and among the agritourism activities organizing festivals and events especially festival of date and its products has the highest priority in Jahrom city.
    Keywords: Rural tourism, Agritourism, Business, Agriculture business