فهرست مطالب

اقتصاد و مدیریت شهری - پیاپی 22 (بهار 1397)

فصلنامه اقتصاد و مدیریت شهری
پیاپی 22 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تیمور مرجانی، محمدرضا پورعابدی، لیلا سعیدی، علیرضا مینو* صفحات 1-18
    با توجه به معضلات فعلی شهر تهران در حوزه حمل و نقل، در این پژوهش سعی شده است نسبت به تدوین مدل ارزیابی تکنولوژی پایدار در حوزه حمل ونقل شهری تهران اقدام گردد. این تحقیق، به روش آمیخته انجام شده و در فاز کیفی با استفاده از اصول نظریه داده‏بنیاد نسبت به شناسایی مولفه های مهم در ارزیابی تکنولوژی و تدوین مدل پارادایمی اقدام شد و در فاز کمی نیز با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، مدل تدوین شده، مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن بودند که مقوله محوری در ارزیابی تکنولوژی پایدار در حوزه حمل ونقل شهری تهران، کارکردهای مرتبط با استفاده از تکنولوژی های حمل ونقل شهری می باشد که به واسطه رشد جمعیت و به تبع آن تقاضای روزافزون سفرهای شهری، گسترش حاشیه نشینی و مهاجرت های آونگی در اطراف تهران و محدود بودن منابع طبیعی، اکولوژیکی و انرژی ایجاد می شود. راهبردهایی مانند: برنامه ریزی استراتژیک و آینده نگر در حوزه حمل و نقل شهری تهران، ظرفیت سنجی حمل و نقل متناسب با میزان تقاضای سفرهای شهری، ارزیابی انطباق با الزامات، قوانین و مقررات ملی و جهانی، ارزیابی توجیه اقتصادی تکنولوژی پایدار در حوزه حمل و نقل و امکان ایجاد سرمایه گذاری لازم با رویکرد اقتصاد مقاومتی، ارزیابی ملاحظات عملکردی کیفی و فنی تکنولوژی در حوزه حمل و نقل شهری، ارزیابی و پایش اثرات زیست محیطی و آنالیز چرخه حیات تکنولوژی های حمل و نقل، استفاده از انرژی های پاک و کم کربن در تجهیزات حمل ونقل و... ارائه شدند. راهبردهای بیان شده تحت تاثیر ارزش ها و فرهنگ جامعه، سطح آگاهی ها و درک عمومی جامعه از مخاطرات ناشی از تکنولوژی های ناپایدار در حوزه حمل ونقل، فرهنگ شهرنشینی و رعایت قوانین و مقررات در حوزه حمل ونقل توسط مردم و ویژگی های تهران از منظر اقلیمی، جمعیتی، جغرافیایی، سیاسی، امکاناتی، زیرساختی و مهندسی و... هستند. انتظار می رود اجرای راهبردهای بیان شده بتواند منجر به رخدادها و پیامدهایی از قبیل: ارتقای جایگاه ایران در رتبه بندی های بین المللی، ارتقای سلامت جسمی، روانی، نشاط و رفاه جامعه و بهره وری نیروی کار، استفاده بهینه از امکانات و زیرساخت های شهری و تجهیزات حمل و نقل، ارتقای سطح دانش و نگرش عمومی در زمینه استفاده از تکنولوژی های پایدار در حمل ونقل، رشد اقتصادی پایدار، کارآفرینی و اشتغال، کارآمدی و عملکرد مثبت در حوزه حمل و نقل شهری و محیط زیست شهری سالم و بهره ور گردد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، پایداری، حمل و نقل شهری، ارزیابی تکنولوژی، محیط زیست، شهر تهران
  • محمدرضا جاوید*، محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 19-31
    اسلام، بر همه مسائل اجتماعی به خصوص روابط اقتصادی سالم، تاکید بسیاری دارد. آنچه سبب لزوم بررسی و تطبیق مسائل مربوط به قراردادها در اسلام و قراردادهای پشتیبانی در بانکداری اسلامی شده است، وجود قراردادهای متنوع در جامعه حاضر است. در این تحقیق تلاش بر این است تا پس از تعریف و تبیین قراردادها و اصول آن در آیات شریفه قرآن مجید و تشریح ماهیت آن، به بررسی انطباق قراردادهای پشتیبانی در بانکداری با عقود و موازین شرعی و توصیه شده در اسلام پرداخته شود. شناسایی انواع قراردادها، بررسی مبانی مشروعیت و تبیین ارکان و آثار آنها در قراردادهای پشتیبانی در بانکداری اسلامی با رعایت تمامی جوانب آن در امور جاری بانک شهر صورت گرفته است. سوال اصلی تحقیق حاضر این است که تا چه اندازه قراردادهای پشتیبانی بانک شهر، بر شروط توصیه و دستور داده شده در قراردادهای اسلامی، منطبق می باشند. در این راستا پنج نوع از قراردادهای مورد استفاده در مدیریت امور پشتیبانی بانک شهر، جهت تطبیق با شروط توصیه شده در آیات شریفه قرآن مجید، بررسی و مطالعه شده اند. روش پژوهش در این تحقیق، تحلیل محتوای تلفیقی می باشد. یافته های تحقیق نشان دادند که در سه نوع از قراردادهای بانکداری (خرید اقلام، طراحی، تهیه و راه اندازی سیستم ها و سرویس و نگهداری تجهیزات) تا بیش از 82 درصد انطباق و در دو نوع از قراردادها (واگذاری منافع و حق بهره برداری از زمین و اجاره ملک) تا 91 درصد انطباق با شرایط و توصیه های اسلام برای عقد قرارداد، وجود دارد.
    کلیدواژگان: قرارداد، اسلام، بانکداری اسلامی، شروط قراردادهای اسلامی، بانک شهر
  • فاطمه مرادی، زهرا سادات سعیده زرآبادی*، حمید ماجدی صفحات 33-56
    در دهه های اخیر، شهرها در جست وجوی یافتن راه های جدیدی جهت ارتقا و رشد اقتصادی خود هستند؛ از این رو بهره گیری مطلوب از دارایی های شهری به منظور جذب سرمایه و ورود به عرصه های رقابتی، بیش ازپیش مورد توجه مدیران شهری قرار گرفته است. در این شرایط رقابتی، با توجه به نقش برندسازی به عنوان ابزاری برای ایجاد مزیت رقابتی، دولت ها بر تقویت فعالیت های برندسازی شهری متمرکز شده اند؛ بر این اساس، پژوهش حاضر سعی دارد تا با بررسی مفاهیم و دیدگاه های موجود در مورد برندسازی شهری، رقابت پذیری و رشد اقتصاد شهری، به استخراج شاخص های هر یک پرداخته و سپس با اولویت بندی شاخص ها، یک مدل مفهومی از برندسازی شهری در راستای رقابت پذیری و رشد اقتصاد شهری ارائه دهد. تحقیق حاضر برحسب هدف، کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات، از نوع مطالعات اسنادی- کتابخانه ای و پیمایشی بوده و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه می باشد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از مدل F’ANP استفاده شده است تا ضمن بهره گیری از مزیت های ذاتی روش تحلیل عاملی، ابتدا موضوع به ابعاد تشکیل دهنده تجزیه شود و سپس با استفاده از روش ANP، این ابعاد، عناصر و ارتباط بین عناصر و خوشه مورد بررسی قرار گیرد. نمونه آماری پژوهش؛ شامل اساتید و دانشجویان دکتری شهرسازی دانشگاه های علوم و تحقیقات تهران و شهر قدس بوده و روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده می باشد. همچنین روش تحلیل عاملی با استفاده از 21 شاخص و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است. نتایج پژوهش، بیانگر اهمیت و لزوم توجه به اصول برندسازی شهری مانند: خلق جاذبه های شهری، ایجاد مزیت های متمایز از مکان، افزایش مشارکت و بهره وری، اتصال و ارتباط شهرها، بهبود مکان، توسعه خلاقیت، حفظ و توسعه دارایی های شهری در زمینه ارتقای قدرت رقابتی و در نتیجه رشد اقتصاد شهری است. در پایان نیز راهبردها و پیشنهادهایی در خصوص برندسازی شهرها در راستای ارتقای رقابت پذیری و رشد اقتصاد شهری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برندسازی شهری، رقابت پذیری شهری، رشد اقتصادی، مدل F' ANP
  • میلاد همافر، محمدرضا پورجعفر*، نوید سعیدی رضوانی صفحات 57-75
    آینده اقتصادی جهان، با اقتصاد دانش بنیان و اطلاعاتی گره خورده است؛ از این رو کلان شهرهای جهان، رقابت فزاینده ای برای جذب و توسعه فعالیت های دانش محور و اطلاعاتی و ارتقای مزیت های رقابتی خود دارند. این پژوهش در تلاش است با تبیین الگوی پراکنش فضایی فعالیت های دانش محور در تهران، معیارهای موثر بر انتخاب مکان فعالیت ها را شناسایی کند. روش تحقیق، ترکیبی است و جامعه مورد مطالعه شامل 560 شرکت دانش بنیان مستقر در شهر تهران می باشد که به صورت هدفمند با 50 نفر از مدیران شرکت های دانش بنیان شهر تهران برای شناسایی و تدقیق اولویت معیارهای انتخاب مکان استقرار شرکت ها، با تکنیک دلفی، مصاحبه صورت گرفت. برای تحلیل کمی داده ها و تدقیق رابطه میان موقعیت مکانی فعالیت ها با معیارهای انتخاب مکان استقرار، از روش رگرسیون خطی در نرم افزار GIS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دادند معیارهای دسترسی به شریان های اصلی، دسترسی به خطوط حمل ونقل سریع و دسترسی به مترو، بیشترین قدرت توضیح دهندگی را دارند و برعکس تئوری های سنتی مکان یابی، قیمت تملک یا اجاره، رابطه معنا داری با موقعیت مکان استقرار فعالیت های دانش بنیان در شهر تهران ندارند. آزمون های آماری مکمل تحلیل رگرسیونی، تصمیمات دانشگاه ها برای مکان گزینی مراکز رشد دانش بنیان را به عنوان عامل ناشناخته موثر بر الگوی پراکنش فضایی فعلی شناسایی کردند. نتایج این پژوهش، ابزار مناسبی را برای برنامه ریزان شهری در راستای بازساماندهی آرایش فضایی فعالیت های دانش بنیان در شهر تهران با هدف ارتقای کارایی عملکرد فراهم می آورند.
    کلیدواژگان: فعالیت های دانش مبنا، آرایش فضایی، مکان گزینی، رگرسیون خطی، شهر تهران
  • سعید ملکی* صفحات 77-93
    مسکن، از دیرباز مهم ترین مسئله زندگی انسان ها بوده است. داشتن سرپناهی مطمئن، ایمن و راحت، از آرزوهای دیرینه هر انسانی می باشد اما این نیاز با دیگر نیازهای انسان نیز در ارتباط می‏باشد. از طرفی، امروزه این واقعیت به سایر واقعیات افزوده شده که هر پدیده ای در هر لحظه، جلوه ای از تجزیه و ترکیب دائمی متغیرهای بی شماری است که دارای همبستگی منظم، مداوم و چندسویه هستند؛ بنابراین در بررسی پدیده مسکن آنچه مهم است ارتباط و تاثیرگذاری جنبه های مختلف آن است. پژوهش حاضر با هدف بررسی مجموعه شاخص های منطقه ای موثر بر مسکن در استان ایلام با تکنیک TOPSIS صورت گرفته است. روش تحقیق حاضر، توصیفی- تحلیلی و توسعه ای- کاربردی است و از نرم افزارهای GIS، GRAFER و EXCEL استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان دادند شاخص تراکم در واحد مسکونی در بین سال های 1375 تا 1385 در استان ایلام به جز در سال 1376 و 1377 که اندکی افزایش داشته، از سال 1378 به بعد روند بهبود داشته و به سمت ایده آل نزدیک شده است. از نظر متوسط تعداد خانوار در واحد مسکونی نتایج نشان دادند احداث واحدهای مسکونی در استان، روند افزایشی داشته، اما نتوانسته کمبود مسکن را به طور کامل جبران نماید، در مقابل متوسط خانوار در واحد مسکونی در سطح استان روندی صعودی داشته است. در نهایت مدل TOPSIS نشان داد میزان CL به تفکیک بیشترین و کمترین شامل: شهرستان های ایلام (0/99)، دهلران (0/13)، ایوان (0/09)، مهران (0/08)، آبدانان (0/05)، دره شهر (0/04) و شیروان (00/0) بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، شکاف درون منطقه ای، نابرابری مسکن، استان ایلام
  • رضا نصراصفهانی*، بابک صفاری، مجید بشیری صفحات 95-110
    استفاده از فضاهای زیرزمینی می تواند منجر به افزایش بهره وری زمین در شهرها شود. این مقاله، به این مساله پرداخته است که در صورتی که بخواهیم از فضاهای زیر خیابان های شهر استفاده کنیم از بین چهار کاربری تجاری، انبار، پارکینگ عمومی و گذرگاه (خیابان دو طبقه) کدام یک کاربری بهینه می باشد؛ لذا بیست ویک خیابان اصلی منتخب در مناطق 5 و 6 شهر اصفهان به عنوان گزینه های مسئله انتخاب شدند. با بهره گیری از داده های سال 1392 و روش برنامه ریزی خطی، تابع هدف برای تخصیص بهینه کاربری طراحی شد. در ادامه با توجه به روش تحلیل سلسله مراتبی دومرحله ای در محیط نرم افزار GIS، مسئله بهینه سازی بررسی شد. برای بررسی در مرحله اول، نوع کاربری به عنوان معیارهای اصلی مساله شامل: کاربری پارکینگ، انبار، تجاری و گذرگاه، انتخاب شد و در ادامه، برای بررسی در مرحله دوم، زیرمعیارهای قیمت منطقه بندی زمین، ترافیک عبورومرور، مساحت فضای سبز و سطح اشتغال، انتخاب شدند. نتایج به دست آمده از بررسی مرحله اول نشان دادند که کدام خیابان برای کدام کاربری اهمیت بیشتری دارد. همچنین نتایج به‏دست آمده از بررسی مرحله دوم نشان دادند کدام زیرمعیار در انتخاب نوع کاربری اهمیت بیشتری دارد. بر این مبنا می توان تصمیم گرفت در زیر کدام خیابان چه کاربری لازم است و اولویت انجام کدام خیابان برای استفاده از فضای زیرزمینی چه می باشد. برای کاربری پارکینگ و گذرگاه، بزرگراه شهید همت بیشترین امتیاز و برای کاربری تجاری و انبار، خیابان هزارجریب بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: کاربری بهینه، فضای شهری، زیرزمین، سلسله مرتبه ای دومرحله ای، شهر اصفهان
  • حسن کربلایی حاجی اوغلی، علی اکبر فرهنگی*، محمد سلطانی فر، علی دلاور، علی گرانمایه پور صفحات 111-122
    در این تحقیق به مطالعه برندسازی روزنامه های کشور در کلان شهرها پرداخته شده است. روزنامه ها برای جلب مخاطبان خود از روش های متفاوتی استفاده می کنند و بدین ترتیب برند می تواند نقش بسزایی برای روزنامه ها در جذب مشتریان داشته باشد. برندسازی منجر به ارتباط بهتر بین مشتریان و مطبوعات می گردد. ارائه اطلاعات صحیح و برندسازی، منجر به تداعی برند شده و در این پژوهش برای برندسازی از متغیر رضایت مشتریان نیز استفاده شده است. روش پژوهش، از نوع توصیفی - همبستگی است و جامعه آماری، مشتریان روزنامه های اقتصادی هستند که 318 نفر به عنوان نمونه در دسترس پژوهش انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان دادند که همبستگی مثبت و معناداری بین آگاهی از برند، وفاداری به برند و کیفیت ادراک شده برند با رضایت مشتریان وجود دارد ولی بین تداعی از برند روزنامه های اقتصادی و رضایت مشتریان، رابطه معنی داری وجود ندارد. نتایج رگرسیون خطی نیز نشان دادند که وفاداری به برند در پیش بینی رضایت مشتریان سهم بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: برندسازی، رضایت مشتریان، روزنامه های اقتصادی، کلان شهرهای کشور
  • رسول حیدری سورشجانی* صفحات 123-138
    زنان، نیمی از جمعیت شهرنشین را تشکیل می دهند و فضاهای بسیاری در شهرها بیشتر مورد بهره برداری آنان قرار می گیرد. از جمله این فضاها، حمل ونقل عمومی درون شهری به خصوص سیستم اتوبوس رانی است که زنان به عنوان گروه بزرگ و فعال جمعیتی با توجه به محدودیت های حضور زمانی آنها، بیشترین استفاده ممکن از این سیستم را در شهرها دارند. بنابراین بررسی ویژه الگوی تردد آنان در فضاهای عمومی شهری و به طور خاص حمل ونقل عمومی و شبکه اتوبوس‏رانی شهر در افزایش رونق فضاهای شهری نقش بسزایی دارد. هدف از این مقاله، بررسی عوامل موثر بر رضایت زنان از سیستم حمل ونقل شهری بوده و روش تحقیق در این مطالعه، توصیفی- تحلیلی است. داده های مورد استفاده در این تحقیق از طریق پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شدند و سپس با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS، به بررسی و تحلیل عوامل موجود و مدل سازی ساختاری این عوامل پرداخته شد. نتایج نشان دادند که از میان شاخص های مختلفی مانند: خدمات، تجهیزات، کیفیت صندلی ها، زیبایی بصری، ایمنی، عوامل اجتماعی، امنیت و رفتار و برخورد راننده، تنها عامل زیبایی بصری، بر رضایت زنان از سیستم اتوبوس رانی درون شهری تاثیرگذاری معناداری داشته و سایر عوامل باP value بالاتر از 0/05، تاثیرگذاری معناداری بر میزان رضایت زنان نداشتند.
    کلیدواژگان: مدل سازی ساختاری، رضایت زنان، حمل ونقل عمومی، امنیت، شهر کاشان
|
  • Taimoor Marjani, Mohammadreza Pourabedi, Leila Saaedi, Alireza Minoo * Pages 1-18
    Considering the current problems in the field of transportation in Tehran, this paper attempts to develop a sustainable technology assessment model in Tehran’s urban transport sector. The research was carried out in a mixed method. In the qualitative phase, using the principles of the data theory of the foundation, identifying the important components in the technology evaluation and compiling the paradigm model, was performed and in the quantitative phase, using the confirmatory factor analysis, the developed model was tested. The results of the study indicated that the topic of assessment of sustainable technology in the urban transport sector of Tehran is related to the use of urban transportation technologies. Due to population growth and consequently the increasing demand for urban travel, the expansion of marginalization and migration around Tehran and limited natural and ecological resources, and energy resources are created. Strategies such as strategic and prospective planning in the urban transport sector of Tehran, capacity of transportation in proportion to the demand for urban travel, assessment of compliance with requirements, national and international regulations, assessment of the economic justification of sustainable technology in the field of transportation and the possibility of creating the necessary investment with the resistance economy approach, evaluation of qualitative and technical functional considerations in the field of urban transport, assessment and monitoring of environmental impacts and life cycle analysis of transportation technologies, the use of clean and low carbon energy in transportation equipment, and so on are suggested. The strategies are influenced by the values and culture of society, the level of knowledge and public understanding of society from the risks of unsustainable technologies in the field of transportation, urbanization culture and observance of laws and regulations in the field of transportation by people and characteristics of Tehran in terms of climatic, demographic, geographical, political, infrastructure, and engineering aspects. It is expected that the implementation of the mentioned strategies could lead to events and consequences such as promoting the status of Iran in international rankings, promoting physical and mental health, vitality and welfare of the society, and labor force productivity, optimal utilization of urban infrastructure and facilities, promoting the level of knowledge and attitudes towards the use of sustainable technologies in transport, sustainable economic growth, entrepreneurship and employment, efficiency and positive performance in the field of urban transport and the environmentally sound and productive urban environment.
    Keywords: Technology, Sustainability, Urban Transport, Technological Evaluation, Environment, city of Tehran
  • Mohammadreza Javid *, Mohammadreza Rabeie Mandajin Pages 19-31
    Islam emphasizes all social issues, especially healthy economic relations. What has led to the need to examine and address the issues of contracts in Islam and the contracts of support in Islamic banking, is the existence of various contracts in the society. In this research, it is tried to examine the compatibility of the contracts of support in Islamic banking with the contractual and religious principles recommended in Islam, after defining and clarifying the contracts and principles in the verses of the Holy Quran and explaining its nature. Identifying types of contracts, examining the foundations of legitimacy and clarifying their pillars and effects in support contracts in Islamic banking, and observing all aspects of it in current affairs of the bank have been done. The main question of the present research is to what extent Bank Shahr support contracts comply with the provisions of the recommendations and orders in Islamic contracts. In this regard, five types of contracts used to support Bank Shahr have been investigated in order to comply with the recommended conditions in the Quranic verses of the Holy Quran. The research method in this study is integrated content analysis. The research findings showed that in three types of banking contracts -purchase of items, design, procurement and commissioning of equipment, service and maintenance of equipment-, up to 82% of compliance and in two types of contracts - assignment of interests and the right to exploit land and lease property-, there is up to 91% compliance with Islamic conditions and recommendations for contracting.
    Keywords: Contract, Islam, Islamic Banking, Islamic Contractual Terms, Bank Shahr
  • Fatemeh Moradi, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi *, Hamid Majedi Pages 33-56
    In recent decades, cities are seeking for new ways to promote themselves and economic growth; hence, in order to attract capital and enter to competition arena, city managers increasingly pay attention to optimal use of urban assets. In these competitive conditions, governments have focused on strengthening marketing activities and city branding for improving competitiveness. In this regard, this research tries to investigate the concepts and views on city branding, competitiveness and urban economic growth to extract the indicators of each, and then, by prioritizing extracted indices, will present a conceptual model of urban branding in line with competitiveness and the growth of urban economy. The research method based on purpose is applied and based on data collection is a library- survey research. Data collection instrument is questionnaire. In order to data analysis, FANP model is used in order to use the inherent advantages of the factor analysis method, the subject first analyze the dimensions of the constituent and then using the ANP method, these dimensions, elements and the relationship between the elements and the cluster to be investigated. The statistical sample consisted of professors and Ph.D. students of urbanization of Islamic Azad University, Science and Research and Shahr Qods branches, and simple random sampling was used. Factor analysis was performed using 21 indicators and using SPSS software. The results of the research indicated the importance and necessity of considering the principles of urban branding, such as creating urban attractions, creating distinct advantages of the place, increasing participation and productivity, connecting and communicating cities, improving the location, developing creativity, preserving and developing urban assets in the field of improving competitiveness and as a result the growth of the urban economy. Finally, strategies and suggestions for branding of cities are also being proposed to promote competitiveness and urban economic growth.
    Keywords: City Branding, Urban Competitiveness, Economic Growth, FANP model
  • Milad Homafar, Mohammadreza Poorjafar *, Navid Saeidi Rezvani Pages 57-75
    World urban economy accompanied with knowledge and information economy, so metropolitan areas drastically compete for attracting, developing knowledge-based and information activities, and promoting their competitive advantages. This research tries to identify the effective criteria on location selection of activities by explaining the spatial distribution pattern of knowledge-based activities in Tehran. The research method is mixed and the population of the study includes 560 knowledge-based companies in Tehran. Purposefully, 50 managers of Tehran’s knowledge-based companies were interviewed to identify and prioritize the criteria for choosing the locations of companies, using Delphi techniques. Linear regression analysis was used in GIS software to analyze the data quantitatively and to find out the relationship between the location of activities and the criteria for locating. The findings of this study showed that access criteria to main arteries, access to fast transportation lines and access to the subway have the most explanatory power. Contrary to traditional theories of location, there is no significant relationship between the cost of ownership or lease and the location of knowledge-based activities in Tehran. Statistical analysis complementary to regression analysis identified university decisions to locate knowledge-based growth centers, as an effective unknown factor on current spatial distribution pattern. The results of this research provide a suitable tool for urban planners to revive the spatial arrangement of knowledge-based activities in Tehran with the aim of improving performance.
    Keywords: knowledge-based activity, spatial arrangement, site selection, linear regression, city of Tehran
  • Saeid Maleki * Pages 77-93
    Housing has always been the most important thing is human life. Having a safe, secure and comfortable shelter is one of the long-term desires of every human being, but this need is also related to other human needs. On the other hand, today this reality is added to other realities that every phenomenon at any moment is a manifestation of the constant analysis and combination of variables that have regular, continuous, and multiplicative correlations; therefore, in investigating the phenomenon of housing, what is important is the relation and influence of its various aspects. The purpose of this study was to investigate the regional indexes affecting housing in Ilam province using TOPSIS technique. The research method is descriptive-analytical and development-applied, and GIS, GRAFER and EXCEL software have been used. The results of the study showed that the density index in the residential unit in the Ilam province between 1996 and 2006, except in 1997 and 1998, has slightly increased, the trend has improved since 1999and has approached the ideal. The average number of households in the residential unit showed that the construction of residential units in the province had been increasing but could not fully compensate for housing shortages. In contrast, the average household in the residential unit in the province had an upward trend. Finally, the TOPSIS model showed that CL was the highest and lowest in the following areas Ilam (0.99), Dehloran (0.13), Ivan (0.09), Mehran (0.08), Abdanan (0.05), Darreshahr (0.04) and Shirvan (0.00).
    Keywords: Spatial Analysis, Intra-Regional Gap, Housing Inequality, Ilam Province
  • Reza Nasresfahani *, Babak Safari, Majid Bashiri Pages 95-110
    The use of underground spaces can lead to increased land productivity in cities. This paper addresses the issue of which of the four commercial, warehouse, public parking and passageways (two-floor streets) are optimal if we want to use the spaces below the streets of the city. Therefore, the selected 21 main street of districts 5 and 6 of Isfahan were selected as problem options. Using 2013 data and linear programming method, the objective function was designed for optimal user allocation. In the following, based on the two-stage hierarchical analysis method in the GIS software environment, the optimization problem was investigated. In order to investigate in the first stage, the type of use was selected as the main criteria of the problem including parking, warehouse, business center and passage use, and then, for the second step, the sub-criteria of landing price, traffic flow, area of green space and surface were selected. The results from the first phase survey showed which street is more important for which user. In addition, the results from the second phase survey showed which sub-criteria are more relevant in choosing a type of land use. Based on this, it is possible to decide which street is needed and what the priority of which street is to use for underground space. For the use of parking and passage, Shahid Hemmat Highway has the highest score and HezarJarib Street account for the commercial use and warehouse with the highest score.
    Keywords: optimal use, urban space, underground, two-stage hierarchy, city of Isfahan
  • Hassan Karbalaei Hajioghli, Ali Akbar Farhangi *, Mohammad Soltanifar, Ali Delavar, Ali Geranmayehpour Pages 111-122
    In this research, the branding of newspapers in metropolises was investigated. The newspapers use different methods to attract their audience, and thus branding can play a significant role for newspapers in attracting customers. Branding leads to better communication between customers and the press. Providing correct information and branding have led to brand associations. In this research, customer satisfaction has also been used to branding. The research method is descriptive-correlational, and the statistical population is the customers of the economic newspapers. 318 people were selected as the sample. A researcher-made questionnaire was used to collect data. To analyze the data, Pearson correlation coefficient and linear regression were used. The results showed that there was a positive and significant correlation between brand awareness, brand loyalty and perceived quality of brand with customer satisfaction, but there was not a significant relationship between the association of the brand of economic newspapers and customer satisfaction. Linear regression results also showed that brand loyalty had a larger share in predicting customer satisfaction.
    Keywords: branding, customer satisfaction, economic newspapers, Country metropolises
  • Rasool Heydari Soorshejani * Pages 123-138
    Women form half the population and many spaces in cities are used more by them. Women, as a large and active group, use the most possible of the system in cities due to their time constraints. Therefore, the special survey of their traffic patterns in urban public spaces and in particular, the public transportation and bus network of the city have a significant role in increasing the prosperity of urban spaces. The purpose of this paper is to investigate the factors affecting women’s satisfaction from urban transportation system. Research method of in this study is descriptive-analytic. The data used in this study were collected through questionnaires and interviews. Then, using SPSS and AMOS software, the existing factors and structural modeling of these factors were investigated. The results showed that among the various indicators such as: services, equipment, seat quality, visual beauty, safety, social factors, security and behavior of the driver, the only factor of visual beauty, had a significant effect on women’s satisfaction with the inter-city bus system and other factors with P value greater than 0.05, did not have a significant impact on women’s satisfaction.
    Keywords: Structural Modeling, Women's Satisfaction, Public Transportation, Security, City of Kashan