فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • یادداشت سردبیر
    عصمت اسماعیلی صفحه 7
  • مقاله پژوهشی
  • نوشین استادمحمدی *، مریم حسینی صفحات 9-26
    فضای ادبیات داستانی ایران در دو دهه اخیر، به شدت از جریانات و مکاتب ادبی جهان، از جمله پسا مدرنیسم تاثیر پذیرفته است. «شب ممکن» دومین رمان محمدحسن شهسواری است که می توان مولفه های پسامدرنیسم را در آن یافت. از ویژگی های این اثر، نقض بسیاری از رویدادها و حوادث فصول پیشین، با تغییر راوی است. در این مقاله نویسندگان به شیوه توصیفی- تحلیلی، تلاش می کنند تا پسا مدرن بودن رمان را اثباث کنند. بنابراین وجود مولفه هایی چون «فراداستان»، «عدم قطعیت»، «فرجام های چندگانه»، «اتصال کوتاه» ، «چندصدایی» و «بینامتنیت» در رمان بحث می شود. از جمله روابط بینامتنی می توان به ابیاتی از حافظ، سعدی، فردوسی اشاره کرد. اما مهم ترین رابطه بینامتنی در اثر، اشاره به بخش هایی از داستان بازی اتواستاپ برگرفته از رمان «عشق های خنده دار» میلان کوندرا است که شهسواری در بخش های مختلفی از «شب ممکن» عامدانه از آن بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، شب ممکن، چند زبانی، چندصدایی، بینامتنیت
  • لیلا آقایانی چاوشی * صفحات 27-50
    الیوت، پدر نقد نو، در خلال مباحث و دیدگاه های ادبی اش به موضوعی مهم پرداخته که کمتر موردتوجه قرار گرفته است؛ آنچه که می تواند در ارزشیابی آثار برتر ادبی، معیارهایی مهم به شمار رود و حتی در آفرینش آثار ادبی فاخر نیز راهنمای عمل قرار گیرد. وی با رویکردی تازه به معرفی آثاری پرداخته که به تعبیر خاص او «کلاسیک» اند؛ نه کلاسیک به معنی اثری کهن و مقبول و نه کلاسیک به معنی اثری مطابق با اصول مکتب کلاسیسیسم. آنچه وی اثر کلاسیک خوانده، آفرینش های ادبی برجسته ای است با ویژگی هایی ممتاز؛ چیزی که به این آثار، ارزشی ذاتی می بخشد که فراتر از معیارهای مقبول هنری، اجتماعی و فرهنگی روزگار خلق اثر است. آثار کلاسیک در رویکرد الیوت از کمال و غنایی که وی از آن به «پختگی» تعبیر کرده، برخوردارند و این پختگی از سه جنبه است؛ «پختگی زبانی»، «پختگی فرهنگی» و «پختگی نویسنده». این ویژگی ها سبب می شود آثار کلاسیک به این معنی، در روزگاران مختلف، مقبول مخاطبانی از فرهنگ ها و سرزمین های متفاوت باشند.
    کلیدواژگان: اثر کلاسیک، الیوت، پختگی زبانی، پختگی فرهنگی، پختگی نویسنده
  • مرتضی براتی * صفحات 51-84
    استعاره در باور شناخت گرایانی مانند لیکاف و جانسون برخلاف نظریه های سنتی استعاره، محدود به لفظ و زبان نیست. در این دیدگاه، استعاره موضوعی مفهومی است که در سطح اندیشه و ذهن بشر ایجاد می شود؛ بنابراین استعاره، برخلاف تعاریف سنتی، خاص شعر و ادبیات و تخیل ادبی نیست؛ بلکه نظام مفهومی ما را از انتزاعی ترین تا ملموس ترین و جزئی ترین امور در بر گرفته و در تعریف واقعیت های زندگی نقشی اصلی را عهده دار است. جدی ترین نقدهایی که بر این نظریه وارد می شود از دو حوزه برخاسته و عمدتا انتقاد از نوع داده ها و روش شناسی این نظریه و در مرتبه دوم انتقاد از نتایج حاصل از داده ها در آن است. این مقاله بر آن است تا به بررسی و ارزیابی جامع نظریه استعاره مفهومی بپردازد.
    کلیدواژگان: نظام مفهومی، استعاره مفهومی، لیکاف و جانسون، مفاهیم غیر استعاری
  • میثم حاجی پور، عنایت الله محمودی * صفحات 85-110
    تشبیه از مهم ترین و پرکاربردترین عناصر خیال در کلام و شعر است. این عنصر خیا ل انگیز به اشکال مختلف دست مایه هنرنمایی شاعران و ادیبان بوده است .یکی از شیوه های تشبیه پردازی، آوردن ارکان تشبیه در ساختار یک گروه اسمی است. گروه های اسمی واحدهای نحوی هستند که هسته آن ها اسم است و معمولا یک یا چند وابسته به صورت پیشین یا پسین آن ها را توضیح می دهد.گروه های اسمی با دو ساختار متفاوت ترکیب اضافی (مضاف و مضاف الیه) و ترکیب وصفی (موصوف و صفت) می توانند ارکان تشبیه را در خود جای دهند. آنچه تاکنون در این زمینه به آن پرداخته شده، اضافه های تشبیهی با ساختار ترکیب های اضافی است که در همه کتب بیان و بلاغت متاخر، آن را معادل تشبیه بلیغ اضافی دانسته اند که با دلایلی که در این مقاله ذکر می شود این موضوع قابل قبول نخواهد بود. همچنین در کتب بلاغت متاخر و متقدم از ترکیب های وصفی تشبیهی، سخنی به میان نیامده است. این پژوهش برآن است تا هر دو نوع گروه اسمی تشبیهی (ترکیبات اضافی و وصفی تشبیهی) را به کمک دستورهای جدید و مبتنی بر علم زبان شناسی با تاکید بر اشعار حافظ بررسی کند.
    کلیدواژگان: تشبیه، گروه اسمی، تشبیه اضافی، تشبیه وصفی، اشعار حافظ
  • مرضیه دشت بش *، علی آهنچی صفحات 111-134
    در این پژوهش با بررسی و واکاوی سبک زبانی (در قلمرو واژگان و نحو) و اندیشه های سهراب سپهری، اشعار وی از نظر سبک شعری و صدای دستوری به سه سبک فعال، منفعل و انعکاسی، تحلیل و تقسیم بندی می شود. اگرچه مرزبندی دقیق میان مجموعه های شعری سهراب سپهری امکان پذیر نیست و برخی دفترهای شعر وی حاوی اشعاری به سبک و سیاق دوره های پیشین است، شاعر در نخستین دفتر شعری خود «مرگ رنگ» که تصویرگر دنیای بیرون از خویش است، سبکی منفعل و اثرپذیر دارد. در دفترهای «زندگی خواب ها»، «آوار آفتاب»، «شرق اندوه»، «صدای پای آب»، «مسافر» و «حجم سبز» که حاصل درون گرایی و شهود شخصی شاعرانه است، سبکی فعال و انعکاسی دارد. در آخرین مجموعه شعری «ما هیچ ما نگاه» نیز به علت آگاهی شاعر از بیماری خویش که به مرگ وی می انجامد، در عین برخورداری از زبانی فخیم اما گنگ، دچار حزن رمانتیکی شده است که سبک شعر را به مرز ایستایی می رساند و در نتیجه صدای شعر، آرام و منفعل می شود.
    کلیدواژگان: سهراب سپهری، سبک شعر، صدای دستوری، منفعل، فعال، انعکاسی
  • حسین رضویان*، صدیقه طهماسبی بیرگانی صفحات 135-156
    استعاره که به الگوبرداری میان حوزه ای یا به هر نوع فهم و بیان یک حوزه انتزاعی در قالب یک حوزه ملموس تر اطلاق می شود، یکی از مهم ترین موضوعات مطرح در حوزه شناختی است و از جایگاه ویژه ای برخوردار است. پژوهشگران بسیاری بر این موضوع که استعاره، جزئی جدایی ناپذیر و عجین شده با زبان ماست صحه نهاده اند. اما در بررسی های ابتدایی صورت گرفته پیش از انجام پژوهش به نظر می رسید، بسامد و نیز شیوه کاربرد استعاره های مفهومی در حوزه های مختلف، با هم تفاوت داشته باشد.این موضوع نگارندگان این مقاله را بر آن داشت تا در یک بررسی مقابله ای و با تکیه بر داده های دو حوزه آشپزی و ورزشی به بررسی این مساله بپردازند.بدین ترتیب دو شماره از مجله «هنر آشپزی» و دو شماره از مجله «دنیای ورزش» به طور تصادفی انتخاب و کلیه جملات حاوی استعاره های مفهومی از خلال مطالب این چهار مجله استخراج شد. نتایج و یافته ها از تعدد و تنوع چشمگیر استعاره ها در حوزه ورزشی و نیز بسامد و تنوع اندک آن در حوزه آشپزی حکایت داشت. همچنین بر اساس شواهد به دست آمده، حوزه مبارزه، بیشترین میزان فراوانی و حوزه کتابت کمترین میزان فراوانی را در مجلات ورزشی به خود اختصاص داده اند. کاربرد فراوان استعاره حوزه مبارزه در مجلات ورزشی را شاید بتوان به روح رقابت در فعالیت های ورزشی مربوط دانست. در مجلات آشپزی نیز بیشترین میزان فراوانی به حوزه شکل و کمترین میزان فراوانی به حوزه اندازه و جهت تعلق داشت. کاربرد فراوان استعاره حوزه شکل در مجله آشپزی نیز از اهمیت شکل و فرم ظاهری حکایت دارد.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، استعاره مفهومی، حوزه مفاهیم ورزشی، حوزه مفاهیم آشپزی
  • محمد مهدی زمانی، کورش صفوی *، نعمت الله ایرانزاده صفحات 157-188
    مطالعه رابطه کاربرد زبان در آثار ادبی و مناسبات قدرت، پژوهش های ادبی را به علوم اجتماعی و زبان شناسی پیوند می دهد. ادبیات مشروطه، با توجه به بسامد بالای طرح موضوعات سیاسی و اجتماعی در آن، از این حیث مستعد بررسی کاربردهای زبانی ایدئولوژیک و رابطه آن با مناسبات قدرت است، مخصوصا شعر نو که در پیوند با تجددگرایی سیاسی و اجتماعی پدید آمد. نخستین شعر نو فارسی را ابوالقاسم لاهوتی در سال 1288 ه.ش با عنوان «وفای به عهد» سرود. این پژوهش با کاربست مدل سه بعدی فرکلاف در تحلیل گفتمان انتقادی به بررسی رابطه کاربرد زبان در این شعر و مناسبات قدرت در عصر تولید آن می پردازد و می کوشد کاربردهای زبانی را در این شعر از این منظر تبیین کند؛ یعنی در پی آن است که با تحلیل دقیق زبان شناختی متن، نشان دهد که چه گفتمان هایی در متن مفصل بندی شده اند و این مفصل بندی چه ارتباطی با مناسبات قدرت در عصر تولید متن دارد. بدین منظور، از دستور نظام مند نقش گرای هلیدی، در سطح توصیف و بخشی از تفسیر، و از بخشی از آرای لاکلو و موف در سطح تفسیر بهره برده می شود. بررسی این شعر نشان می دهد که در آن گفتمان مشروطه، فمینیسم و اسلام مفصل بندی شده است و این مفصل بندی نظام سیاسی استبدادی و ساختارهای اجتماعی مردسالارانه را زیر سوال می برد و نظام سیاسی مشروطه و ساختارهایی را که به زنان، نسبت به گذشته، قدرت بیشتری می دهد ترویج می کند.
    کلیدواژگان: شعر نو، وفای به عهد، زبان، قدرت، تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، دستور نظام مند نقشگرای هلیدی، لاهوتی
  • رضا صادقی شهپر * صفحات 189-222
    بی گمان، محیط زندگی هنرمند بر ذهن و زبان و به تبع آن، بر بسیاری از شگردهای بلاغی و ادبی بازتاب یافته، در آثارش تاثیر می نهد. از همین روی در بررسی داستان های اقلیمی، با تشبی هاتی روبه رو هستیم که رنگ وبویی کاملا اقلیمی دارند و متاثر از عناصر بومی یک منطقه و زاییده ذهنی هستند که انسی دیرینه با این عناصر بومی داشته است. در تشبیه اقلیمی، مشبه به، یک عنصر اقلیمی است که از طبیعت بکر بومی یا دیگر عناصر بومی مرتبط با اقلیمی که داستان در آنجا می گذرد، گرفته شده است. مقایسه این تشبی هات در داستان های اقلیمی حوزه های پنج گانه شمال، جنوب، خراسان، کرمانشاه و آذربایجان، جالب و نشانه تمایز سبکی و فضای اقلیمی داستان ها است. مقاله حاضر در پی نشان دادن این گونه تفاوت ها و تمایزها در تشبی هات به کاررفته در داستان های اقلیمی به عنوان یک خصیصه سبکی برجسته است و می خواهد به این پرسش اصلی پاسخ دهد که آیا میان تشبی هات به کاررفته در داستان های اقلیمی مناطق مختلف، تفاوتی هست و می تواند یک ویژگی سبکی خاص و متمایزکننده داستان های اقلیمی مناطق مختلف به شمار آید؟ چنان که از بررسی ها برمی آید این تفاوت و تمایزگذاری بسیار محسوس است و تشبیه اقلیمی، عنصری اصیل و مستقل و تمایزگذار در داستان های اقلیمی به شمار می آید.
    کلیدواژگان: داستان اقلیمی، تشبیه اقلیمی، حوزه های اقلیمی نویسی، عناصر طبیعت
  • محمدرضا صالحی مازندرانی*، سیدمحسن زکی نژادیان صفحات 223-250
    بهره گیری از امکانات بلاغی و زبانی در حوزه تبلیغات بازرگانی، تاثیرات مثبت و انکارناپذیری بر مخاطب می گذارد. پیام های تبلیغاتی در ذات خود دارای چهار هدف مهم و اساسی هستند: القای اندیشه و پیام، جلب اعتماد مخاطب، تشویق و ترغیب و ماندگاری موضوع در ذهن. شیوه های بلاغی و زبانی به دلیل ظرفیت هایی که دارند، در رسیدن به این اهداف بسیار سودمند می نمایند. در این جستار به بررسی تاثیر کارکرد های بلاغی و زبانی در تبلیغات بازرگانی پرداخته می شود و از شیوه هایی مانند کنایه، تشبیه، استعاره، جناس، تکرار و... سخن به میان می آید که می توانند در اهداف یاد شده بیشترین تاثیر را بر خواننده داشته باشند. به کارگیری این روش ها در تبلیغات بازرگانی از نظر جنبه های القایی و تاثیرگذاری، صورت یکسانی ندارند. نویسندگان این مقاله کوشیده اند میزان اهمیت و تاثیر آن ها را در کاربرد های تبلیغی با شواهد عینی آشکار نمایند و همچنین به تحلیل گفتمانی برخی شواهد بپردازند.
    کلیدواژگان: تبلیغات بازرگانی، کاربردهای زبانی، بلاغت، کنایه، تشبیه، استعاره
  • محمد قادری مقدم*، راحله عبدالله زاده برزو صفحات 251-270
    در شعر نو ایجاز با جهت گیری جدید و ساختی متفاوت ظهور کرده است. شاعران معاصر رویکرد به نمادگرایی را عاملی برای ایجاد ایجاز و فشردگی هنری یافته اند و به کمک این ترفند هنری و بلاغی، حوزه مفهومی شعر خود را وسعت بخشیده و تزاحم و تراکم تصویری را که از عیوب شعر پیشینیان بود از شعر خود دور ساخته اند. در این نوشتار با بررسی ویژگی های ایجازی نماد همچون نداشتن قرینه، اتحاد تصویر و اندیشه، بی کرانگی و ابهام پیام، ماهیت پارادوکسی، انعکاس کل در جزء و تاویل و تفسیرپذیری نشان داده ایم که نمادگرایی در سنجش با دیگر انواع صور خیال در چگونگی بیان فشرده و غیرمستقیم، بالاترین مرتبه را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: بلاغت، ایجاز، نماد، ترفند ادبی، استعاره، تمثیل
  • طاهره قاسمی *، وحید مبارک صفحات 271-300
    این مقاله به تاثیر حافظ از شاعری به نام سیف فرغانی می پردازد و سپس مقارنه و مقایسه ای بین این دو شاعر انجام می دهد و مختصری از مضامین مشترک و مفاهیم متشابه و واژه های یکسان را که در دیوان هر دو گوینده وجود دارد، بررسی می کند. حافظ سراینده فخیم ترین غزل های عاشقانه - عارفانه است و از جمله شاعرانی است که به گواهی دیوانش، در دیوان شاعران معاصر و پیشین خود به مطالعه و کندوکاو پرداخته و بسیاری از مضامین و صنایع آنان را اقتباس کرده است. سیف الدین محمد فرغانی از شاعران وارسته و عارف مسلک قرن هفتم و هشتم است که پنجاه سال پیش از حافظ می زیسته است. پیامدهای حمله مغولان و اوضاع نابسامان آن عصر، موجب شد که شاعر به سرودن اشعار انتقادی و اجتماعی بپردازد و این مضمون و شیوه شعری، بیشتر سروده های او را تشکیل دهد. اشتراکات زبانی، واژگانی و مضمونی در دیوان این دو شاعر دیده می شود؛ گاهی این همانندی ها در ذکر واژه های یکسان است و گاهی در تفکر و مضمون. در برخی ابیات نیز این همگونی در هر دو بعد به چشم می خورد. این دو شاعر، علاوه بر اینکه در استفاده از الفاظ و واژگان، با هم اشتراکاتی دارند که به گمان نگارندگان، حافظ از سیف فرغانی اقتباس کرده است؛ در تفکر و مضمون نیز در اشعارشان همانندی هایی وجود دارد که دور نیست هر دوی این شاعران، به خاطر اوضاع اجتماعی نامساعدشان به این شیوه گرایش نشان داده باشند. غالب ترین وجه اشتراک فکری سیف فرغانی و حافظ شیرازی، آزادگی و وارستگی است. این پژوهش در نظر دارد به بررسی اقتباس های حافظ و سیف الدین محمد فرغانی بپردازد.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، حافظ، سیف فرغانی، اقتباس، همگونی و همسانی
  • شهرام نقشبندی*، حوا حاج عیدی صفحات 301-332
    در این مقاله، جنبه هایی از نظام آوایی گویش دیباجی در چارچوب واج شناسی زایشیتوصیف و تحلیل شده است. گویش دیباجی نام گویش رایج در شهر دیباج است. دیباجی یکی از گونه های زبانی حاشیه دریای خزر است که از خانواده زبان های ایرانی غربی به شمار می رود. دیباج نام شهری در شمال دامغان از شهرستان های استان سمنان است. برای انجام این پژوهش، داده هایی از پنج گویشور بومی در رده سنی بالای 45 سال، که عمدتا کم سواد و بی سواد بودند، از طریق مصاحبه و تکمیل پرسش نامه جمع آوری شده است. همچنین یکی از نگارندگان این پژوهش، خود، گویشور این منطقه می باشد. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. پیکره گردآوری شده بر مبنای الفبای آوانویسی بین المللی (IPA) آوانگاری شده است. فرایندهایی که در این گونه زبانی معرفی شده اند عبارت اند از: همگونی، ناهمگونی، حذف، درج، نرم شدگی و قلب. ملاک انتخاب این فرایندها یکی وقوع فراوان آن ها در پیکره گردآوری شده است و دیگری تفاوت بارز بسیاری از آن ها با فرایندهای رایج در گونه معیار زبان فارسی. پس از معرفی و توصیف هریک از فرایندهای موردبحث، بلافاصله قاعده/قواعد واجی ناظر بر آن در چارچوب واج شناسی زایشی استانده صورت بندی شده ، برهم کنش آن با سایر قواعد موردبررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زبانهای ایرانی، گویش دیباجی، واجشناسی زایشی، فرآیند های واجی
|
  • Nooshin Ostadmohamadi *, Maryam Hoseini Pages 9-26
    Iranian fiction atmosphere, in the past two decades, is strongly under the influence of Schools and literary movements, such as postmodernism. “Possible night” is Mohammad Hassan Shahsavari’s second novel that with seven years away, toward his first work "Pagard" published and was attracted by most of its readers. This novel consists of five chapters. One of the features of this work is rejecting and changing many events and incidents from previous seasons by changing the narrator in the next chapter. The method of this article is descriptive – analytical. Authors will prove this is a postmodern novel with components such as “metafiction”, “uncertainity”, “multiple ending”, “short circuit”, and “intertextuality”. Intertextual relationships in the novel include: some poems of Hafiz, Saadi, Ferdowsi. But one of the main intertextual relationship in this novel is related to “auto stop play” that is part of Milan Kundera’s “Laughable Loves” and Shahsavari in parts of his work deliberately benefited from that book.
    Keywords: Possible night (Shab-e Momken), Post-modernism, Multilingualism, Polyphony, Intertextuality
  • Leila Aghayani Chavoshi * Pages 27-50
    T. S. Eliot, the father of new criticism, took into consideration an important subject in his literary arguments and approaches, something not much regarded and analyzed. That which can be an important criterion in valuating literary works and considered as a guidance for creating eminent literary works. In his new approach he described the works which as he called are “classic” ones. Such a work is not a classic one due to its antiquity or being compatible with the principles of classicism (school art of 18th century). According to Eliot a “classic” work is an outstanding literary work with excellent characteristics. These characteristics give the classic works an intrinsic value, beyond the accepted artistic, social and cultural principles of the time they are created in. In his view, classics possessed a special perfection and richness or as he expressed “maturity” in three aspects: maturity of language, maturity of culture, and maturity of writer. Because of these features classics can be accepted by readers of different cultures and countries and also in different times.
    Keywords: classic work, Eliot, language maturity, maturity, author's maturity
  • Morteza Barati * Pages 51-84
    According to cognitivists Lakoff and Johnson unlike the traditional views, metaphor is not limited to words and language .Metaphor, in this view, is conceptual matter that created at the level of ideas and the human mind. So, metaphor, unlike traditional definitions, is not specified for poetry and literature and literary imagination, but covers our conceptual system from the most abstract to the most tangible ones and plays the main role in defining the realities of life. This article is intended to provide a comprehensive evaluation of conceptual theory of metaphor. The most serious criticisms of this theory come from the two domains, mainly criticizing the type of data and the methodology of this theory, and secondarily criticizing the results of the data in it.
    Keywords: conceptual system, conceptual metaphor, Lakoff, Johnson, non-metaphorical concepts
  • Meysam Hajipour, Enayatollah Mahmoodi * Pages 85-110
    Simile is one of the most important and useable fictional elements in prose and poem. This fictional element has been the poets’ and educators’ means to show their artistic skills in various ways. One of the ways of using similes is to include the simile elements in the structure of a noun category. Noun categories are the grammatical units, the core of which is a noun; and they are usually modified by a number of preceding or following modifiers. Noun categories, which comprise two different structures of genitive compounds (noun-noun) and attributive compounds (adjective-noun), can include the elements of simile. So far, the genitive similes with the structure of the genitive compound have been paid attention to. They have been made equivalents to the genitive eloquent simile in all of the recent rhetoric and eloquent works. However, this article puts forth reasons to show that it is not acceptable. Moreover, no word has been made in the early and recent books of eloquence about the similes with the attributive compounds. This study tries to investigate both noun categories of simile (compounds of genitive and attributive similes) with the help of new grammars and based on linguistics with a special emphasis on Hafez’s poems.
    Keywords: simile, noun category, genitive simile, attributive simile, Hafez's Poems
  • Marzieh Dasht Bash *, Ali Ahanchi Pages 111-134
    This study aimed to examine the linguistic style (in terms of vocabulary and syntax) and Sohrab Sepehri’s thoughts and his poems have been investigated in terms of style and voice with three styles of active, passive, and reflexive.
    Although it’s not possible to have the exact demarcation between poetry collections of Sohrab and most of his poems contain those with the styles from previous periods, this poet has indicated passive and bonding style in his first collection entitled “Death of Colors” that depicts the outside world of his own. The collections entitled “The Life of Dreams, Debris of Sun, The East of Sorrow, The Water’s Footsteps, Passenger, and The Green Volume” that are based on his introspective and personal poetic intuition, have active and reflexive styles. In his last collection entitled “We Nothing, We Look” that is influenced by the awareness of disease, he has been involved in a romantic grief and by having lofty but vague language, his style becomes inactive and stationary and his voice changes to a quiet and passive mood.
    Keywords: Sohrab Sepehri, poem style, grammatical voice, passive, active, reflexive
  • Hossein Razavian *, Sedighe Tahmasebi Pages 135-156
    Metaphor is a kind of inter-domain modeling that refers to understanding and expressing an abstract domain in a more concrete context. It is one of the most important issues in the cognitive field. Many researchers have confirmed that metaphor is conjured with our language. In preliminary studies, the frequency and the mode of metaphor application in different domains differed. That was why the authors decided to search the issue relying on the data in cookery and sport domains. So the two issues of cookery magazine and the two issues of sport magazine were selected randomly and all statements contained conceptual metaphors in these four magazines were extracted. The results and findings showed the metaphors’ multiplicity and diversity in sport domain and the little frequency and diversity of them in the cookery domain. Besides, based on the evidence obtained, the combat domain allocated highest prevalence and judging domain allocated the lowest in sport magazines. Extensive use of the metaphors in combat domain can be related to the spirit of competition in sport activities. In cookery magazines the highest prevalence belonged to the sphere domain and the size and direction domains allocated the lowest ones. Extensive use of the metaphors in cookery domain shows the significance of shape and form.
    Keywords: cognitive linguistics, conceptual metaphor, sport domain, cookery domain, mapping
  • Mohammadmehdi Zamani, Koorosh Safavi *, Nematollah Iranzade Pages 157-188
    The Study of relationship between language use in literary works and power links literary studies to social sciences and linguistics, Because of its high frequency of presentation of political and social subjects in Constitution literature, it has the potentiality to be studied with regard to the ideological language use and the relation of language and power, specially Persian modern poetry which has come to existence with political and social modernism. The first modern poetry was composed by Lâhuti in 1909 named “Vafâ-ye be ʔahd” (Adherence to the Pledge). Applying Fairclough’ three-dimentional model in CDA, this research studies the relation between language use and power in “Vafâ-ye be ʔahd” in the era it is composed. Through explaining linguistic features, i.e. detailed linguistic analysis of the text indicates which discourses are articulated in the text and what relation this articulation has with power relations in the era of composing the text. To this end, Halliday’s SFG is applied in descriptive level and a part of interpretative level; and a part of Laclau and Mouffe’s discourse theory is applied in interpretative level too. The Study of this text shows that the adherence to constitution, feminism, and Islam discourses are articulated in this poetry and this articulation challenges arbitrary political regime and male-dominated social structures and propagates constitutional government and women empowering structures more than past.
    Keywords: modern poetry, language, power, Fairclough's CDA, Halliday's SFG
  • Reza Sadeghi Shahpar * Pages 189-222
    No doubt the region and environment where artists live in, affect their minds, language and thus, many literary and stylistic techniques that come up in their works. Therefore, while considering regional stories, critics face similarities that are related to local color and regional features. Those similar elements are closely related to the local features of a region and which have had a long -held intimacy with these elements among and taking in those localities. In regional similes, figurative term is an element from the region which is often taken from the local nature or other features of the region in which the story is set. Comparing such similes in regional stories taken from the five regions of story-writing in Iran, namely north, south, Khorasan (east), Kermanshah (west) and Azerbaijan regions, is a worthwhile undertaking which highlights both the stylistic differences and the regional atmosphere affecting their creation. Thus, the present study aims at identifying the differences among the similes used in regional stories and considers such differences as major stylistic features of the stories. It also means to answer this main question whether there are important differences among the similes used in the stories from different regions or the detected differences can be taken as stylistic characteristics distinguishing stories from various regions. As our discussion would indicate, such differences and distinguishing features are quite tangible and regional similes are important elements pointing out the differences among the regional stories.
    Keywords: regional story, regional simile, realms of regional story-writing, nature elements
  • Mohammad Reza Salehi Mazandarani *, Seyed Mohsen Zakinezhadiyan Pages 223-250
    Using rhetoric and lingual tools within the domain of commercials has positive and undeniable effects on audience. In their main essence, commercials have four essential and important
    Purposes
    inducing thought and message, attaining audience’s trust, encouraging and persuading, and preserving the subject in mind. Because of their capacities, rhetoric and lingual methods are very useful to attain these purposes. This study is to examine rhetoric and lingual functions of commercials including allegory, simile, metaphor, synonymy, repetition, etc. which can leave the most effect on audience in reaching the mentioned purposes. Using these methods in commercials does not adopt the same form in affection and induction perspectives. The writers of this article have tried to reveal the importance and effect of these functions for commercial purposes by using objective evidences and to refer to discourse analysis of some of those evidences.
    Keywords: commercials, lingual uses, rhetoric, metonymy, simile, metaphor
  • Mohammad Ghaderimoghaddam*, Raheleh Abdollahzadeh Borzo Pages 251-270
    The brevity of modern poetry has emerged with new direction and different structures. Contemporary poets to make approach to symbolism as a factor for the development of brevity and compactness of art and with this artistic and rhetorical trick broaden the scope of their poem’s meaning. Then the disturbance and visual density away from their.
    Poems that it was a deficiency of the lyrics predecessors.
    In this paper, by studying brevity characteristics of symbol such as lack of symmetry, union of pictures and thought ,immensity and vague message, the nature of paradoxes, total reflection in the details, gloss and interpretation , we demonstrated symbolism in comparison with other types of imagery, in the concentrated expression and indirect is dedicated to the highest level.
    Keywords: rhetoric, brevity, symbol, literacy trick, metaphor, allegory
  • Tahereh Ghasemi *, Vahid Mobarak Pages 271-300
    This article check the Hafez's influence from a poet called Saif Farghani and then compares the two poets and check a brief overview of common themes and similar concepts and the same words in the court of both speakers. Hafez is the creator of the best sonnets of love-mysticism. And who have been studying in the Divan of contemporary and past poets, he has adapted many of his themes and figures of speech from them. Saifaddin Mohammad Farghani is one of the most famous and mystic poets of the seventh and eighth centuries, who lived 50 years earlier than Hafez. The consequences of the Mongol invasion and the unfortunate conditions of that era caused the poet to compose critical and social poems and this is the theme and poem style of most of his poems. Linguistic and words and themes subscribe are seen in the Divans of these two poets. Sometimes these similarities are mentioned in the same words, sometimes in terms of thought and content, in some cases, this convergence is also evident in both dimensions. These two poets, in addition to using words and vocabulary, according to writers that Hafez have adopted from Saif Farghani, There are similarities in their thoughts and themes in their poems that are not far away. Both of these poets have shown a tendency towards this way due to their disadvantaged social situation. The most dominant aspect of Saif Farghani's and Hafez Shirazi's thoughts is that both of them in freedom are the same. This research intends to study the adaptations of Hafez and Saifaddin Mohammad Farghani, the poets of the seventh and eighth centuries.
    Keywords: Persian poetry, Hafez, Saif Farghani, adaptation, harmony
  • Shahram Naghshbandi *, Havva Hajeidi Pages 301-332
    This research aims at the description and analysis of some aspects of the phonology of Dibaji variety from the perspective of Standard Generative Phonology. Dibaji is classified as one of the Caspian varieties of Western Iranian Languages family .The Dibaji dialect is spoken in the city of Dibaj, located in the North of Damghan city in Semnan province. The required data were collected through completing questionnaires and interviewing with five native speakers (mainly older than 45 illiterate and less educated). One of the authors of the present research is also a native speaker of Dibaji. This research is descriptive-analytical.The data are transcribed in International Phonetic Alphabet (IPA). The phonological processes studied in the research are assimilation, dissimilation, deletion, insertion, lenition, and metathesis. The processes are selected based on their frequent occurrence in the corpus and their remarkable differences with the existing phonological processes in Standard Farsi. After describing each phonological process, the related phonological rule was formulated to account for the existing regularity. If there is any rule interaction with other existing rules in this research, it is introduced and discussed accordingly.
    Keywords: Iranian languages, Dibaji dialect, Generative phonology, phonological processes