فهرست مطالب

نشریه پژوهش های بذر ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی نامور*، رئوف سیدشریفی، هاشم هادی صفحات 1-12
    به منظور بررسی واکنش ارقام مختلف گندم به تنش شوری در مرحله ی جوانه زنی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای مورد بررسی شامل هشت رقم گندم (سای سونز، گاسپارد، فین کان، ام-وی 17، چمران، سرداری، آتیلا 4 و آذر 2) و شش سطح شوری ناشی از کلریدسدیم (صفر، 25، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار) بودند. نتایج حاکی از آن بود که شوری بر تمامی صفات مورد مطالعه (طول ریشه چه و ساقه چه، وزن ریشه چه و ساقه چه، وزن بذر باقیمانده پس از جوانه زنی، وزن گیاهچه، طویل ترین ریشه چه و ساقه چه، میانگین تعداد ریشه چه در هر بذر، نسبت وزن ریشه چه به ساقه چه و یکنواختی، سرعت و درصد جوانه زنی) اثر معنی داری داشت. با افزایش میزان شوری تمامی صفات مورد مطالعه، به جز وزن گیاهچه، وزن بذر باقیمانده پس از جوانه زنی و نسبت وزن ریشه چه به ساقه چه روند کاهشی نشان دادند. بالاترین میزان این صفات از شوری 200 میلی مولار به دست آمد. رقم نیز اثر معنی داری بر صفات مورد مطالعه (به جز وزن گیاهچه و وزن بذر باقیمانده پس از جوانه زنی) داشت. رقم چمران دارای بالاترین میانگین تعداد ریشه چه در هر بذر، نسبت وزن ریشه چه به ساقه چه، سرعت و درصد جوانه زنی بود. بیشترین طول ریشه چه و طویل ترین ریشه چه به رقم سرداری و بیشترین طول ساقه چه و طویل ترین ساقه چه به رقم آذر 2 تعلق داشت. آتیلا 4 بیشترین میزان وزن ریشه چه و ساقه چه را به خود اختصاص داد. به طور کلی می توان اظهار داشت که ارقام چمران، سرداری، آذر 2 و آتیلا 4 نسبت به سایر ارقام تحمل بیشتری در مقابل تنش شوری از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: ارقام گندم، تنش شوری، تعداد ریشه چه، وزن بذر باقیمانده پس از جوانه زنی
  • معصومه همتی فر، علی تهرانی فر*، حسن اکبری بیشه، بهرام عابدی صفحات 13-22
    با توجه به ارزش دارویی و زینتی زالزالک Crataegus spp. و نیز مشکلاتی که در تکثیر جنسی آن به دلیل وجود پوشش سخت بذر و جنین نارس وجود دارد کار روی روش هایی که بتواند موجب تسهیل فرآیند جوانه زنی بذر این گیاه شود از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ بنابراین، هدف از این مطالعه شناسایی بهترین روش شکستن خواب بذر هشت گونه زالزالک بومی ایران می باشد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول گونه ی زالزالک در هشت سطح، فاکتور دوم تیمار اسید سولفوریک در سه سطح (نیم و یک ساعت غوطه وری در اسید سولفوریک 98% در مقابل عدم تیمار (شاهد)) و فاکتور سوم تیمار سرمادهی مرطوب در سه سطح (90، 105 و 120 روز در دمای 4 درجه سانتی گراد) بودند. نتایج نشان داد که بالاترین درصد جوانه زنی (32%) و سرعت جوانه زنی (1/9 بذر در روز) در C.turkestanica تحت اثر متقابل تیمار اسید سولفوریک به مدت یک ساعت و سپس یک دوره 120 روزه سرمادهی حاصل شد که اختلاف معنی دار با سایر تیمارها داشت. در نتیجه می توان گفت بذرهای زالزالک دارای خواب عمیق فیزیکی و فیزیولوژیکی می باشند و برهمکنش تیمار اسید سولفوریک و چینه سرمایی نقش مهمی در افزایش درصد و سرعت جوانه زنی بذر زالزالک ایفا نمود.
    کلیدواژگان: اسید سولفوریک، خواب بذر، درصد جوانه زنی، سرمادهی
  • گودرز احمدوند، معصومه دهقان بنادکی*، جواد علیمرادی، سارا گودرزی، ساسان اردلانی صفحات 23-35
    تنش شوری و خشکی از عوامل محدودکننده در مراحل جوانه زنی و استقرار گیاهان می باشند. به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف کلریدسدیم و پلی اتیلن گلایکول در مراحل جوانه زنی و رشد گیاهچه علف هرز تاج خروس (Amaranthus retroflexus) آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در آزمایشگاه بیولوژی علف های هرز دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال 1394 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف پتانسیل اسمزی در 6 سطح (صفر، 2-، 4-، 6-، 8- و 10- بار) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش شوری و خشکی به صورت معنی داری از درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، طول گیاهچه و شاخص بنیه گیاهچه تاج خروس کاسته شد (P<0.05). با افزایش شدت تنش شوری و خشکی از 2- بار به 10- بار، درصد جوانه زنی به ترتیب 96 و 100 درصد نسبت به شاهد کاسته شد. بیشترین طول گیاهچه (71/7 سانتی متر) در تیمار شاهد مشاهده شد و با افزایش شدت تنش به 10- بار در تنش شوری به 52/1 سانتی متر و در تنش خشکی به صفر رسید. برازش مدل سه پارامتری، رابطه بین سطوح مختلف تنش با درصد جوانه زنی و سرعت جوانه زنی را توجیه نمود. پارامتر X50 مدل نشان داد که تنش شوری و خشکی به ترتیب در پتانسیل های 58/3- و 75/3- بار منجر به کاهش 50 درصدی حداکثر جوانه زنی شدند. کاهش 50 درصدی سرعت جوانه زنی در تنش شوری و خشکی به ترتیب در پتانسیل های 58/2- و 88/2 – بار مشاهده شد که نشان دهنده تاثیر بیشتر تنش خشکی بر تاج خروس می باشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل اسمزی، جوانه زنی، گیاهچه، علف هرز
  • مجید قنبری*، سید علی محمد مدرس ثانوی، علی مختصی بیدگلی، پرنیان طالبی سیه سران صفحات 37-55
    این پژوهش با هدف بررسی اثر هیدروپرایمینگ و پیری بذر بر ویژگی های جوانه زنی و آنزیمی بذر لوبیا چیتی تحت تاثیر شوری به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو گروه بذر، طبیعی و پیر، دو تیمار شاهد و هیدروپرایمینگ و شش تیمار شوری صفر، 2، 4، 6، 8 و 10 دسی زیمنس بر متر بود. نتایج این آزمایش نشان داد که بیشترین متوسط زمان و درصد جوانه زنی، طول ساقه چه و بنیه بذر در تیمار شاهد (آب مقطر) و هیدروپرایمینگ و همچنین، بیشترین طول ریشه چه و درصد آب بافت گیاهچه در تیمار شاهد (آب مقطر) و بذر پیر به دست آمد. همچنین از نظر وزن خشک ریشه چه، در شوری 4 دسی زیمنس بر متر و بذر طبیعی هیدروپرایمینگ بیشترین مقدار مشاهده شد. بیشترین میزان وزن خشک ساقه چه در شوری 6 دسی زیمنس بر متر و ضریب آلومتریک در شوری 8 دسی زیمنس بر متر به ترتیب برای بذر طبیعی و بذر پیر بدون هیدروپرایمینگ مشاهده گردید. با افزایش سطوح تنش شوری و پیری بذر میزان مالون دی آلدهید افزایش یافت و از میزان فعالیت آنزیم های جوانه زنی، درصد جوانه زنی و رشد گیاهچه کاسته شد. هیدروپرایمینگ بذر موجب کاهش پراکسیداسیون غشای سلولی و به طور کلی سبب بهبود سرعت و یکنواختی جوانه زنی، بنیه بذرهای پیر و طبیعی هم در شرایط شوری و هم در شرایط مطلوب گردیده است. در نتیجه هیدروپرایمینگ باعث افزایش تحمل به شوری بذر لوبیا در مرحله جوانه زنی و افزایش قدرت جوانه زنی بذرهای انبارداری شده جهت کشت موثر گردید.
    کلیدواژگان: پیری بذر، جوانه زنی، شاخص های رشدی گیاهچه، نمک، هیدراسیون پیش کاشت
  • سید علی نورحسینی*، محمدنقی صفرزاده، سید مصطفی صادقی صفحات 57-77
    به منظور بررسی اثر منطقه تولید و اندازه بذر بر شاخص های جوانه زنی و رشد هتروتروفیک گیاهچه بادام زمینی از آزمون های جوانه زنی استاندارد، سرما و پیری تسریع شده استفاده شد. این تحقیق در سال های 1389 تا 1391 در سه مزرعه بادام زمینی در شهرستان آستانه اشرفیه و آزمایشگاه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت انجام شد. آزمون ها با استفاده از آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به مرحله اجرا درآمد. فاکتور اول منطقه تولید بذر در سه سطح [نقره ده، امشل و بندر کیاشهر] و فاکتور دوم اندازه بذر در سه سطح [بزرگ، متوسط و کوچک] بودند. نتایج نشان داد که اثر منطقه تولید بر سرعت جوانه زنی (P<0.01) و ضریب یکنواختی جوانه زنی (P<0.05) معنی داری بود که بیشترین میانگین (به ترتیب 17/6 و 11/18 بر روز) در بذرهای امشل مشاهده شد. اثرمتقابل منطقه تولید در اندازه بذر بر شاخص میانگین سرعت جوانه زنی (P<0.05) معنی دار شد که بیشترین میانگین (22/282) متعلق به بذرهای بزرگ تولید شده در امشل بود. اثر منطقه تولید بر مقدار استفاده از ذخایر بذر در آزمون های جوانه زنی استاندارد (P<0.01) و سرما (P<0.05) معنی دار بود. اثر اندازه بذر بر مقدار استفاده از ذخایر بذر و نسبت ذخایر بذر مصرف شده در هر سه آزمون جوانه زنی (P<0.01) معنی دار شد. بیشترین مقدار استفاده از ذخایر بذر در منطقه امشل (استاندارد و سرما به ترتیب 562/0 و 440/0 میلی گرم در هر بذر) وجود داشت. همچنین بذرهای بزرگ بیشترین مقدار استفاده از ذخایر بذر (استاندارد، سرما و پیری به ترتیب 541/0، 470/0 و 277/0 میلی گرم در بذر) را از خود نشان دادند. بیشترین نسبت ذخایر بذر مصرف شده در بادام زمینی (استاندارد، سرما و پیری به ترتیب 371/1، 310/1 و 664/1 متعلق به بذرهای کوچک بود.
    کلیدواژگان: بادام زمینی، بنیه بذر، پیری تسریع شده، ذخایر بذر، وزن بذر
  • شیرین تقی ذوقی، الیاس سلطانی*، ایرج الله دادی، رضا صادقی صفحات 79-91
    در این تحقیق اثر روش های مختلف پرایمینگ بر درصد و سرعت جوانه زنی کلزا در شرایط تنش شوری و تعیین قابلیت انبارداری بذرهای پرایم‏ شده مطالعه شد. به این منظور سه آزمایش به‏ صورت مجزا انجام شد که شامل آزمایش جذب آب، آزمایش اثر شوری بر جوانه ‏زنی و آزمایش قابلیت انبارداری بذرهای پرایم شده بودند. تیمارهای پرایمینگ در 5 سطح بدون پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، پرایمینگ با اسید هیومیک، اسید سالیسیلیک و اسید جیبرلیک بودند. تنش شوری در چهار سطح صفر، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر اعمال شدند. قابلیت انبارداری بذر‏های پرایم‏ شده نیز طی 226 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش جذب آب نشان داد بذرهای کلزا بعد از حدود 18 ساعت جذب آب وارد فاز سوم آبنوشی شدند. نتایج آزمایش شوری نشان داد که شوری 12 دسی زیمنس بر متر، کمترین (3/74 درصد) و شوری صفر بیشترین (83 درصد) درصد جوانه زنی را داشت. سرعت جوانه‏ زنی در تمام تیمارهای پرایمینگ، بالاتر از شاهد بود به طوری که پرایمینگ با اسید جیبرلیک (034/0 بر ساعت)، اسید هیومیک (036/0 بر ساعت)، اسید سالیسیلیک (027/0 بر ساعت) و هیدروپرایمینگ (036/0 بر ساعت) اختلاف معنی‏ داری با عدم پرایمینگ (019/0 بر ساعت) داشتند. به ‏طور کلی در همه سطوح شوری بذرهای پرایم ‏شده جوانه‏ زنی بهتری نسبت به تیمار بدون پرایم داشتند. قابلیت انبارداری بذرهای پرایم ‏شده و بدون پرایمینگ طی زمان کاهش معنی‏ داری پیدا نکردند. در کل می‏ توان نتیجه گرفت پرایمینگ تحمل به شوری را افزایش داد و می‏ توان آن ها را نظیر بذرهای بدون پرایمینگ نگهداری کرد.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، اسید سالیسیلیک، اسید هیومیک، تنش، هیدروپرایمینگ
  • نفیسه تقی زاده، غلامعلی رنجبر*، قربانعلی نعمت زاده، محمدرضا رمضانی مقدم صفحات 93-110
    شوری یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده کشاورزی است. پنبه به عنوان یک گیاه روغنی-الیافی از جمله گیاهان مهم صنعتی به شمار می رود. مرحله جوانه زنی و گیاهچه ای از حساس ترین مراحل رشد پنبه به شوری هستند. در این تحقیق، 14 رقم آلوتتراپلوئید تجاری و محلی پنبه از نظر تحمل به شوری بررسی شدند. ابتدا این رقم ها در آزمایش های فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به روش ساندویچی و در شرایط آزمایشگاهی مورد آزمون جوانه زنی در سطوح شوری 0، 8 و 16 دسی زیمنس بر متر قرار گرفتند. سپس صفات طول ریشه چه و ساقه چه، وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه، درصد جوانه زنی، ضریب آلومتری، درصد آب گیاهچه و شاخص بنیه بذر اندازه گیری و شاخص های تحمل به تنش بر اساس عملکرد زیستی (وزن خشک گیاهچه) در محیط تنش و غیر تنش محاسبه شدند و بر طبق این شاخص ها رقم ها در دو سطح 8 و 16 دسی زیمنس بر متر تجزیه به مولفه های اصلی شده و نمودار بای پلات رسم شد و در نهایت دندروگرام دسته بندی رقم ها بر اساس شاخص های STI (شاخص تحمل به تنش)، SSI (شاخص حساسیت به تنش)، عملکرد در محیط تنش و غیر تنش رسم شد. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس اثر رقم، شوری و برهم کنش شوری و رقم نشان داد، صفات وزن خشک ریشه، وزن خشک ساقه، وزن تر ریشه، طول ساقه، شاخص بنیه گیاهچه، درصد آب گیاهچه، ضریب آلومتریک، وزن خشک گیاهچه، طول گیاهچه در سطح یک درصد و در صفات وزن تر ساقه، طول ریشه در سطح پنج درصد معنی دار بودند. دسته بندی و بای پلات رقم ها بر اساس شاخص های STI و SSI در سطح شوری 8 و 16 دسی زیمنس بر متر نشان داد که رقم های سپید و گیزا در هر دو سطح در دسته متحمل ها و رقم کاشمر در هر دو سطح در گروه حساس ها در مرحله جوانه زنی بودند.
    کلیدواژگان: بای پلات، پنبه، جوانه زنی، شوری، تجزیه مولفه اصلی
  • زکیه ابراهیم قوچی، غلامرضا محسن آبادی*، حامد حسن پور صفحات 111-119
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف دما و تنش خشکی بر شاخص های جوانه زنی گزنه یونانی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان در سال 1393 اجرا شد. تیمارها شامل سطوح دما (15، 20 و 25 درجه سانتی گراد) و سطوح تنش خشکی (صفر (شاهد)، 2-، 4-، 6- و 8- بار) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش تیمارها تاثیر معنی داری بر درصد و سرعت جوانه زنی، طول و وزن خشک ریشه چه داشتند. بیشترین درصد جوانه زنی (88 درصد)، سرعت جوانه زنی (8/1 بذر در روز) و وزن خشک ریشه چه (06/0 گرم) از تیمار 25 درجه سانتی گراد و بدون تنش حاصل شد. در این آزمایش، سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، طول ساقه چه، وزن خشک ساقه چه و وزن خشک ریشه چه با کاهش دما و افزایش تنش خشکی کاهش پیدا نمودند. در دمای 20 درجه سانتی گراد، با کاهش پتانسیل آب از 4- به 6- بار، درصد جوانه زنی 50% و سرعت جوانه زنی 30% کاهش یافت، درحالی که این کاهش در دمای 25 درجه، به ترتیب 75 و 70 درصد بود. با توجه به نتایج می توان بیان نمود که آستانه کاهش معنی دار در جوانه زنی گزنه یونانی در پتانسیل 2- بار بود.
    کلیدواژگان: پتانسل اسمزی، سرعت جوانه زنی، گیاه دارویی، وزن گیاهچه
  • مهناز اقدسی، پویان مهربان جوبنی*، طاهره نظام دوست، فاطمه تمسکنی صفحات 121-131
    این پژوهش با هدف مقایسه پیش تیمارها ی هیدروپرایمینگ، آسکوربات و کلرید کلسیم با پیش تیمار غلظت های مختلف نانوذرات نقره بر بذرهای دو رقم برنج بومی هاشمی و اصلاح شده شیرودی در طی تنش خشکی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و صورت گرفت. فاکتور اول پیش تیمارهای شاهد (بدون پیش تیمار)، هیدروپرایمینگ، کلرید کلسیم 20 میلی گرم در لیتر، آسکوربات 20 میلی گرم در لیتر و غلظت های 20، 40 و 80 میلی گرم در لیتر نانوذرات نقره بود. فاکتور دوم تنش خشکی با پتانسیل های اسمزی معادل صفر، 48/1- و 91/4- بار ایجاد شده با محلول پلی اتیلن گلیکول 6000 بود. در گیاهان بدون تنش خشکی، پیش تیمار آسکوربات در رقم هاشمی و کلرید کلسیم در رقم شیرودی به ترتیب سبب کاهش 34 و 54 درصدی زمان لازم برای رسیدن به 50 درصد جوانه زنی (T50) شدند. در تنش خشکی، پیش تیمارهای آسکوربات و هیدورپرایمینگ بیشتر از تیمارهای نانوذرات نقره زمان لازم برای رسیدن بذرها به 50 (T50) و 90 (T90) درصد جوانه زنی را به ویژه در رقم شیرودی کاهش دادند. از طرف دیگر کلرید کلسیم نسبت به دیگر پیش تیمارها، نقش مهمی در افزایش صفات رشد در تیمارهای تنش خشکی داشت. غلظت 40 میلی گرم در لیتر نانوذرات نقره تا حدودی سبب افزایش صفات رشد شده است، اما مقدار بیشتر نانوذرات نقره، تنش را در دانه رست ها القا نمود. پیش تیمار آسکوربات از طریق کاهش رادیکال های آزاد اکسیژن باعث بهبود مولفه های جوانه زنی و پیش تیمار کلرید کلسیم با افزایش کارایی غشاء پلاسمایی سبب افزایش رشد گیاهچه ها در شرایط تنش خشکی شد.
    کلیدواژگان: آسکوربات، رقم های برنج هاشمی و شیرودی، کلرید کلسیم، هیدروپرایمینگ، نانوذرات نقره
|
  • Ali Namvar *, Raouf Seyed Sharifi, Hashem Hadi Pages 1-12
    In order to study the effects of different levels of salinity on germination components of wheat cultivars, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with three replications. Experimental factors were wheat cultivars at eight levels (Saysons, Gaspard, Finkan, MV-17, Chamran, Sardari, Atila-4 and Azar-2) and six levels of salinity (0, 25, 50, 100, 150 and 200 mM NaCl). The results indicated that salinity had significant effects on all of the traits studied (i.e., radicle length and dry weight, plumule length and dry weight, remaining seed weight after germination, seedling weight, the longest radicle and plumule, number of radicle per seed, ratio of radicle weight to plumule weight and rate, and uniformity and percentage of germination). All of these traits declined with an increase in the salinity (except the ratio of radicle weight to plumule weight, remaining seed weight after germination and seedling weight). The highest ratio of radicle weight to plumule weight, remaining seed weight after germination and seedling weight were recorded in the salinity of 200 mM NaCl. The cultivars showed significant effects on all of the traits studied (except remaining seed weight after germination and seedling weight). Chamran cultivar showed the highest number of radicle per seed, the ratio of radicle weight to plumule weight, rate and percentage of germination. The highest radicle length and the longest radicle were obtained from the Sardari cultivar while in Azar-2 cultivar it was vice versa in plumule. Atila-4 cultivar showed the highest radicle and plumule weight. It seems that compared with other cultivars, out of the cultivars studied, Chamran, Azar-2, Sardari and Atila-4 were more resistant to salinity stress.
    Keywords: Number of radicle, Remained seed weight after germination, Salt stress, Wheat cultivars
  • Masume Hematifar, Ali Tehranifar *, Hasan Akbari Bishe, Bahram Abedi Pages 13-22
    Given the medicinal and ornamental properties of Hawthorn (Crataegus spp.), and given that there are some problems in its propagation, which is due to the hard cover of the seeds and immature embryo, working out techniques that can facilitate the process of seeds’ germination is of great import. Thus, the present study sought to identify the best method for the purpose of breaking the seed dormancy of 8 species of native hawthorn of Iran. The study was carried out as factorial with a completely randomized design and had three replications. The first, second and third factors were, respectively species of Hawthorn in eight levels, sulfuric acid in three levels (half and an hour versus non-treated (control) and chilling treatment in three levels (90, 105 and 120 days, respectively). The results showed that the highest percentage of germination (32%) and germination rate (9.1 day-1) were obtained under the interaction of sulfuric acid treatment for one hour, followed by a 120-day chilling period in C.turkestanica, which had a significant difference with other treatments. It is concluded that hawthorn seeds have deep endocarp and physiological dormancy. The interaction of Sulfuric acid treatment and moist chilling play an important role in increasing the percentage and speed of germination of Hawthorn seeds.
    Keywords: Sulfuric acid, Seed dormancy, Germination percentage, Stratification
  • Goudarz Ahmadvand, Masoume Dehghan Banadaki *, Javad Alimoradi, Sara Goudarzi, Sasan Ardalani Pages 23-35
    Salt and drought are two major environmental stresses that affect growth and development of plants. In order to study the effects of sodium chloride and polyethylene glycol (6000) on germination characteristics and early seedling growth of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus), two completely randomized designs with 4 replications were conducted at Weed Research Laboratory of Bu-Ali Sina University, Hamedan in 2015. The treatments were salt and drought stress as osmotic potential at six levels (zero (control), -2, -4, -6, -8 and -10 bar). The results showed that when stress increased, germination percentage, germination speed, radicle and plumule length, seedling length and seedling vigor index decreased significantly (p≤ 0.05). With an increase in the intensity of salt and drought stress from zero to -10 bars, redroot pigweed seed germination reduced about 96 and 100 percent, respectively, compared with the control. The highest seedling length in both stresses was observed in the control (7.71 cm) and by increasing stress intensity to -10 bars in both salinity and drought stresses, seedling length was reduced to 1.52 cm and 0 cm, respectively. Fitting of the three-parameter logistic model provided a successful estimation of the relationship between salt and drought stress levels and germination percentage of redroot pigweed as well as germination speed. This model showed that salinity and drought stress at -3.58 and -3.75 bars caused a 50% reduction in maximum germination percentage of redroot pigweed. In addition, 50% decrease in germination speed caused by salinity and drought stress was observed in -2.58 and -2.88 bars, respectively.
    Keywords: Germination, Osmotic potential, Seedling, Weed
  • Majid Ghanbari *, Seyed Ali Mohammad Modarres-Sanavy, Ali Mokhtassi Bidgoli, Parniyan Talebi-Siah Saran Pages 37-55
    This study was conducted to evaluate the effect of hydropriming and seed aging on germination and enzymatic properties of pinto bean under salinity stress as factorial based on a completely randomized design with four replications. Two groups of seeds (i.e., non-aged and aged seeds), two hydropriming treatments (i.e., hydro primed and unprimed seeds) and six salinity treatments (i.e., 0, 2, 4, 6, 8 and 10 dS/m) were the experimental factors. The results showed that the highest mean time and percentage of germination, plumule length and vigor were observed in the control (i.e., distilled water) and hydropriming treatments. Maximum root length and percentage of seedling water were obtained in the control (i.e., distilled water) and aged seed treatments. In addition, in terms of radicle dry weight, the highest amount was observed in salinity of 4 dS/m and non-aged hydro primed seeds. The highest plumule dry weight was observed in salinity of 6 dS/m and allometric index in salinity of 8 dS/m for non-aged seed and aged seed without hydropriming, respectively. An increase in the levels of salinity stress and aging the seeds increased the malondialdehyde and reduced the activity of germination, mean time and germination percentage, and seedling growth. Seed hydropriming reduced the peroxidation of the cell membrane and generally improved the speed and uniformity of germination, aged and natural seeds vigor under both salinity and optimum conditions. As a result, hydropriming can increase the tolerance of bean seeds to salinity at the germination stage and increase the germination capacity of stored seeds for cultivation.
    Keywords: Salt, Pre-sowing hydration, Seed aging, Germination, Bean
  • Seyyed Ali Noorhosseini *, Mohammad Naghi Safarzadeh, Seyyed Mustafa Sadeghi Pages 57-77
    To study the effect of production region and seed size on germination indices and heterotrophic growth components of peanut seedling, a study was performed in three peanut fields in Astaneh Ashrafieh and Agronomy Laboratory of Rasht Islamic Azad University from 2010 to 2012. This research was carried out using the standard germination, cold and accelerated aging tests. Tests were performed using factorial experiment with a completely randomized block design in 3 replications. The first factor was seed production region in 3 levels (Noghredeh, Amshal and Bandar-Kiyashahr) and the second factor was seed weight in 3 levels [large, medium and small]. The results indicated that the effect of production region on the germination speed (p
    Keywords: Seed size, Peanut, Germination, Heterotrophic growth, Production Region
  • Shirin Taghi Zoghi, Elias Soltani *, Iraj Alahdadi, Reza Sadeghi Pages 79-91
    This study was conducted to study the effects of different priming methods on germination rate and percentage under salinity stress and to determine the stability of primed seeds. In order to accomplish this, three different experiments were conducted separately, including the experiment of water uptake, the experiment of salinity stress, and the experiment of storability of primed seeds. Priming treatments were five levels of control (unprimed), hydropriming (Hyd), priming with humic acid (HA), priming with salicylic acid (SA) and priming with gibberellic acid (GA). Salinity stresses were four levels of 0, 4, 8 and 12 ds/m of NaCl. The stability of prime seeds was investigated over a period of 226 days after priming. The results of water uptake showed that rapeseeds entered into the third phase of water uptake after 18 hours of hydration. The results of the salinity experiment showed that salinity levels of 12 and 0 ds/m had the lowest (74.3 %) and highest (83 %) germination percentage, respectively. In terms of germination rate, there were significant differences between GA (0.034 h-1), HA (0.036 h-1) and Hyd (0.036 h-1) with C (0.019 h-1) and SA (0.027 h-1). Generally speaking, primed seeds germinated better than control seeds at all levels of salinity. The storability of primed seeds and control seeds had no significant decrease during storage. Finally, it was concluded that seed priming increased the tolerance to salinity stress; in terms of storability, there was no significant difference between primed seeds and primed seeds could be stored in the same way as control seeds.
    Keywords: Gibberellic acid, Humic acid, Hydropriming, Salicylic acid, Stress
  • Nafise Taghizadeh, Gholamali Ranjbar *, Ghorbanali Nematzadeh, Mohammadreza Ramzanimoghdam Pages 93-110
    Salinity is one of the most important factors limiting agricultural production. Cotton, as an oil-fiber plant, is one of the most important industrial plants and is sensitive to salinity, especially at germination and seedling stages. Therefore, in this study, 14 allotetraploid varieties of commercial and local cotton were selected. The study was carried out as factorial with a completely randomized design and three three replications, using the sandwich method. Germination tests were performed at three salinity levels of 0, 8 and 16 ds.m-1. Afterwards, root and shoot length, fresh and dry weight of root and shoot, germination percentage, allometric coefficient, seedling water percentage and seed vigor index were measured and stress tolerance indices were calculated based on yield (seedling dry weight) in stress and non-stress conditions. Given these indices, all cultivars were aalyzed at two levels of 8 and 16ds.m-1, using principal component analysis and biplot diagrams were drawn. Finally, the dendrogram classification of genotypes was plotted based on STI indices (stress tolerance index), SSI (stress susceptibility index), and the performance (dry weight plantlet) in stress and non-stress conditions. The result of variance analysis for genotype, salinity and salinity×genotype demonstrated that dry weight root, dry weight shoot, fresh weight root, stem length, vigor index seedling, allometric coefficient, dry weight seedling, and length seedling were significant in p-value 0.01, and fresh weight shoot, length root were significant in p-value 0.05. Clustering and the biplot of the genotypes based on STI and SSI indices at salinity levels of 8 and 16 ds.m-1 indicated that the Sepid and Giza genotypes were tolerant and that the Kashmar genotype was sensitive to salt levels at germination stage.
    Keywords: Biplot, Cotton, Germination, Salt, Principal components
  • Zakia Ibrahim Quchi, Gholamreza Mohsenabadi *, Hamed Hassanpour Pages 111-119
    In order to investigate the effect of different levels of temperature and drought stress on seed germination parameters of nettle roman (Urtica pilulifera L.), an experiment was conducted as factorial in a completely randomized design with three replications at the Department of Agronomy, College of Agriculture, University of Guilan, in 2014. Treatments included different temperature levels (5, 10, 15, 20 and 25 °C) and drought stress levels (0 (control), -2, -4,-6 and -8 bars). The results showed that treatments and their interactions had a significant effect on germination percentage (GP), germination rate (GR), root length and root dry weight. The highest GP (88%), GR (1.8 seed/day) and root dry weight (0.06 g) were obtained as the result of the interaction between the temperature of 25°C and no-stress condition. In this study, with an increase in drought stress and a decrease in temperature, GP, GR, root dry weight, root length and shoot length decreased. The impact of drought stress on GR and GP was lower at 20°C, compared with the temperature of 25°C. A decrease in water potential from -4 to -6 bars at 20°C caused a reduction of 50% and 30% in GP and GR, respectively. However, these reductions at 25°C were 75% and 70%, respectively. According to the results, it could be stated that the significant reduction threshold of seed germination parameters was -2 bars.
    Keywords: Osmotic potential, Germination rate, Medicinal plant, Seedling weight
  • Mahnaz Aghdasi, Pooyan Mehrabanjoubani *, Tahereh Nezamdoost, Fatemeh Tamaskani Pages 121-131
    The present study sought to compare the effect of seed priming by hydropriming, ascorbate and calcium chloride (CaCl2) versus different concentrations of silver nanoparticles on two Iranian rice cultivars (Hashemi and Shiroodi) under drought stress. The experimental design, which was factorial, was completely randomized. The first factor was control (without priming), hydro-priming, 20 mg.L-1 calcium chloride, 20 mg.L-1 ascorbates and 20, 40 and 80 mg.L-1 of silver nanoparticles. The second factor was the drought stress, including control, -1.48 and -4.91 bars created by polyethylene glycol 6000 solutions. In plants without drought stress, the time required to reach 50% germination (T50) reduced to 34 and 54 percent under ascorbate and CaCl2 priming in the Hashemi and Shiroodi cultivars, respectively. In the drought stress condition, ascorbate and hydropriming pretreatments decreased T50 and the time required to reach 90% germination (T90) more than silver nanoparticles, especially in the Shiroodi cultivar. On the other hand, in comparison with other pretreatments, CaCl2 had an important role in increasing the growth factors in all of the drought stress treatments. Although 40 mg.L-1 silver nanoparticles increased the growth factors to some extent, it seems that higher levels of silver nanoparticles cause stress in seeds and therefore decrease the seed germination and growth of seedlings. By decreasing reactive oxygen species, Ascorbate improves the germination and by increasing plasma membrane efficiency, CaCl2 enhances the seedling growth under drought stress.
    Keywords: Ascorbate, Hydro-priming, Rice cultivars of Hashemi, Shiroodi, Calcium chloride, Silver nanoparticle