فهرست مطالب

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده مطهره حسینی *، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 11-28
    استعاره یکی از مهم ترین صنایع ادبی است که در رویکرد نوین زبان شناسی از ارکان اندیشه قلمداد شده است. در این رویکرد استعاره منحصر در زبان و واژگان نیست بلکه بخش عمده ای از فرایند اندیشه انسان استعاری است؛ از این رو در همه زبان ها به کار رفته است و به هر نوع مفهوم سازی از یک حوزه براساس حوزه ای دیگر گفته می شود. در این جستار این موضوع در زبان قرآن و کلام امیرالمومنین علیه السلام مورد بررسی قرار گرفته است. گونه های استعاره های مفهومی در رویکرد جدید (وجودی، جهتی و ساختاری) به وفور در قرآن به کار رفته است در این نوشتار فقط به استعاره وجودی پرداخته شده است. استعاره های وجودی یا هستی شناختی براساس تجربه های ما از اشیاء و اشخاص شکل گرفته و به سه نوع استعاره پدیده ای یا مادی، استعاره ظرف و استعاره شخصیت بخشی تقسیم می شود. برای یافتن اهداف استعاره در آیات قرآن از آراء مفسران بهره گرفته شده است. بررسی استعاره های به کاررفته در کلام حضرت علی علیه السلام نشان می دهد که این استعاره ها برگرفته از استعاره های مفهومی قرآن یا تجلی آن و در بسیاری از موارد تبیین مفاهیم قرآنی است و بیانگر این مطلب است که آن حضرت بالاترین درک از قرآن را داشته و اندیشه و بنیادهای فکری خویش را از قرآن اخذ نموده و گستره استعاره در کلام حضرت، پرتو هدایت قرآنی و بازتاب جهان بینی و فرهنگ قرآن است.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، حکمت های نهج البلاغه، استعاره مفهومی، استعاره های هستی شناختی، استعاره زبانی
  • احد فرامرز قراملکی، فاطمه سادات کتابچی * صفحات 29-50
    اطلاق نور بر خدا در آیه 35 سوره نور مساله ناسازگاری آن با تنزیه الهی را به میان آورده است. مساله این تحقیق بررسی تاریخی دیدگاه مفسران جهت کشف الگوی تطور دیدگاه ها و مبانی آنها است. مفسران تا قرن 5 مساله ناسازگاری را با تفسیرهای مجازانگارانه و استعاره نگر حل کرده اند. تلاش برای تفسیر حقیقیت انگارانه اطلاق نور بر خدا از قرن پنجم با آراء کسانی مانند ثعلبی و عبدالقاهر جرجانی آغاز می شود. این تلاش به دست مفسران عرفانی و فلسفی مشرب چون غزالی، میبدی، سهرودی، ابن عربی و ملاصدرا مبانی هستی شناختی می یابد. مدل رایج در تفسیر حقیقت انگارانه، مابعدالطبیعی سازی مفهوم نور است. در این فرآیند، با تحلیل مفهوم عرفی نور به دو بخش هسته -معنای حقیقی- و پوسته – معنای ظاهری- مفهوم آشکار بودن و آشکار کردن غیر، به عنوان مفهوم اصلی و هسته ای نور دانسته می شود. بر این اساس دایره شمول مفهوم حسی گسترده تر می گردد و شامل دیگر مصادیق اعم از حسی و غیر حسی می شود. در گام بعد، حقیقت نور دارای مراتب لحاظ می گردد و خدای متعال به عنوان بالاترین مرتبه نور مطرح می شود که دیگر مراتب در نسبت با او مجازی بیش نیستند. در این پژوهش با مطالعه تاریخی تفسیر صدر آیه نور می توان به مراحل تکامل فرآیند مابعدالطبیعی سازی مفهوم نور دست یافت.
    کلیدواژگان: نور، حقیقت، مجاز، مابعدالطبیعی سازی
  • حامد خانی (فرهنگ مهروش) * صفحات 51-76
    دومین آیه قرآن کریم - الحمد لله رب العالمین - از آیاتی است که مسلمانان عصر حاضر کمتر در معنایش تردید می کنند. معمولا احساس می شود که از همان دوران پیامبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم بر همین معنایی حمل می شده است که در اغلب تفاسیر و ترجمه های معاصران می توان دید: «ستایش مخصوص خدایی است که پروردگار جهانیان است». می خواهیم در این مطالعه با مرور روند شکل گیری چنین فهمی از آیه، سبب تفسیر اجزاء مختلفش را در قالب کنونی بازشناسیم و احتمال ترجمه و تفسیر آن به دیگر اشکال را بیازماییم. سپس بکوشیم براساس آن تفاسیر، عبارات مشابه محتمل را در آثار دینی پیش از اسلام بیابیم. بناست نشان دهیم که این عبارت عینا در عهد جدید ذکر شده است و چه بسا بتوان ردی از آن در ادبیات مکتوب یا شفاهی قوم یهود نیز بازجست؛ همچنان که از گذشته های دور، دانشورانی مسلمان به وجود چنین روابط بینامتنی میان سوره حمد و ادبیات کتاب مقدس اشاراتی گذرا کرده اند. به نظر می رسد که می توان با تکیه بر این روابط بینامتنی در معنای آیه بازاندیشی کرد یا دست کم به تفسیر دقیق تری از آن راه جست.
    کلیدواژگان: مفهوم حمد، آیه حمد، مفهوم عالمین، الله، رحمان، تنزیل، نظریه توحید اصیل، اسماء الله، تبارشناسی حمد، نامه اول پولس به تیموتائوس 1: 17، انجیل توبیا 8: 5
  • محمود واعظی *، علی حسن?نیا، محمود صیدی صفحات 77-90
    یکی از مباحث قرآنی- کلامی که بحث های بسیاری در مورد آن شده، مساله رویت پذیری یا رویت ناپذیری خداوند است. متفکران اسلامی در این مورد به دو دسته کلی تقسیم شدند. اشاعره با استدلال های گوناگونی رویت خداوند را اثبات می نمودند و درمقابل معتزله به طورکلی چنین امری را محال دانستند. سورآبادی یکی از متفکرانی است که بحث های زیادی در اثبات رویت خداوند با توجه به مبانی کلام اشاعره مطرح نموده است. استدلال های او در اثبات این دیدگاه به سه بخش کلی؛ قرآنی، حدیثی و عقلی تقسیم می شود. با توجه به اینکه برخی از آیات قرآنی و احادیث رویت خداوند را انکار و ابطال می کنند و از جهت دیگر طبق براهین عقلی چنین امری مستلزم مادی و جسمانی بودن خداوند است، دلایل سورآبادی با چالش های جدی مواجه می شوند و اعتبار آنها مورد خدشه واقع می شود.
    کلیدواژگان: رویت، خداوند، سورآبادی، قرآن، حدیث
  • عباس اقبالی *، روح الله صیادی نژاد، محمدحسین فاضلی صفحات 91-110
    از جمله موضوعات مهم زبان شناسی نقش گرای هالیدی و رقیه حسن، انسجام و به هم پیوستگی متن است. هراندازه انسجام آوایی، واژگانی، دستوری و معنایی میان یک متن و عناصر آن بیشتر باشد؛ آن متن ماندگارتر خواهد بود. از این رو می توان گفت یکی از دلایل ماندگاری قرآن مجید همین انسجامی است که میان عناصر آن برقرار است و مایه برخی از پژوهش های ادبی قرآنی گشته است. در این جستار با روش توصیفی– تحلیلی، «انسجام واژگانی» در سوره «عنکبوت» واکاوی شده است. از دستاورد های این پژوهش آن است که در قرآن کریم انواع انسجام ها چشم نواز است؛ از جمله انسجام واژگانی که در بافت زبانی به نحوی نمود مشترک دارند با پراکندگی خود در سطح متن باعث انسجام بخشی به پیکره متن شده اند و معلوم شده تکرار واژه « الله » به صورت های لفظی و معنایی، جزئی و کلی 64 درصد از انسجام واژگانی در سوره عنکبوت را به خود اختصاص داده است. همچنین در این سوره متناسب با بافت و سیاق سخن، الفاظ «کفر» و «ایمان» و زیرمجموعه آنها، بیشتر از واژه های دیگر تکرار می شوند و همین تکرار مایه انسجام گشته و به خواننده کمک می کند تا راحت تر با متن ارتباط پیدا کند و معنی آن را درک کند. واژگان متضاد به مثابه عناصر دیگر انسجام واژگانی در این سوره پربسامدند تضاد اسم ها با 23 مورد و تضاد فعل ها با 7 مورد، خواننده را از حالت انفعالی خارج و به درک و ارتباط بین آیات و واژه ها رهنمود می سازد.
    کلیدواژگان: سوره عنکبوت، بافت موقعیتی، انسجام واژگانی، تکرار
  • سید رضامودب، ابراهیم رضایی آدریانی * صفحات 111-128
    «سبک زندگی» از موضوعات حیاتی و مهم اجتماعات بشری است و ابعاد مختلف زندگی بشر را پوشش می دهد. از دیگر سوی، هدف قرآن کریم هدایت بشر است و یکی از کلیدی ترین مولفه های هدایت، «سبک زندگی» است. جامعیت و جاودانگی قرآن اقتضا می کند آنچه بشر در مسیر رشد و کمال خود به آن نیاز دارد را بیان کرده باشد و چنین نیز هست. در قرآن کریم این قابلیت وجود دارد که برای زندگی تمامی انسان ها با سلیقه ها و شرایط گوناگون برنامه ای جامع ارائه کند و سعادت دنیا و آخرت آنها را تامین کند. روشن است که در زمان ما بیش از هر زمان دیگری، بشریت تشنه چنین برنامه ای است. اینجاست که ضرورت «استنباط سبک زندگی از قرآن» آشکار می گردد که هدف از نگارش این مقاله، تاکید بر این مقوله و اثبات آن است. از این رو پس از بیان کلیات و مفهوم شناسی، با تمسک به دلایل عقلی و نقلی، این ضرورت به اثبات رسیده و در ادامه، آثار استنباط سبک زندگی از قرآن و ویژگی های تشریعات قرآنی تشریح شده است. در پایان نیز نمونه هایی از آموزه های قرآنی در حوزه سبک زندگی، ارائه شده تا جنبه کاربردی این بحث روشن تر گردد. نتیجه این مقاله آن است که قرآن کریم پاسخگوی تمامی نیازهای بشر در حوزه سبک زندگی در هر زمان و مکان است و استخراج روشمند این ظرفیت عظیم از قرآن، برای قرآن پژوهان و فرهیختگان یک ضرورت به حساب می آید.
    کلیدواژگان: استنباط، سبک زندگی، قرآن، شیوه زندگی کردن، اضطرار به وحی
  • مهدی اکبرنژاد *، فرح توحیدی صفحات 129-146
    کیفیت ارتباط اراده انسان با مشیت الهی از مسائل پیچیده ای است که همواره ذهن بشر را به خود مشغول داشته است. آیات بسیاری از قرآن کریم بر حاکمیت اراده خداوند بر عالم- حتی بر اعمال اختیاری انسان- تاکید نموده است. این آیات گروهی از مفسران را به این باور رسانیده که انسان در اعمال - و حتی در کفر و ایمان- خود نقشی نداشته و اراده وی مقهور اراده خداوند است. در مقابل گروهی دیگر از مفسران از اختیار انسان جانب داری نموده اند. در این میان سوالی مهم بی پاسخ رها گشته و آن، چرایی تاکید قرآن کریم بر حاکمیت مشیت الهی در سراسر جهان می باشد. پژوهش حاضر- در جست و جوی پاسخی برای این سوال- می کوشد با سنجش آراء تفسیری درباره آیات ﴿و لا تقولن‏ لشی‏ء إنی فاعل ذلک غدا * إلا ان یشاء الله ﴾ از منظری متفاوت به این آیات نگریسته، پاسخ را بیابد. در این راستا نگارنده پس از بحث مفهوم شناسی، نخست تفسیری را که - با نادیده گرفتن اراده انسان- بر تسلط اراده خداوند در جهان پای فشرده، مورد واکاوی قرار می دهد؛ سپس به مداقه در تفاسیری می پردازد که آیات را در تضاد با اراده انسان ندیده اند؛ و در پایان به نتیجه گیری پرداخته، تبیین می نماید که باور به مفهوم این آیات با تقویت اراده انسان وی را به انجام اعمال نیک راغب تر می سازد.
    کلیدواژگان: آیات 23 و 24 سوره مبارکه کهف، مشیت الهی، جبر، اختیار، انسان
|
  • Seyedeh Motahareh Hoseini *, Abd Al-Hadi Feqhizadeh Pages 11-28
    Metaphor is a verbal phenomenon which has been developed as a new concept in Cognitive science. In traditional linguistics metaphor was considered as aesthetics’ aspect of poetic language but in the new attitude named Cognitive linguistics it’s considered as the basic part of thought so it has been used in all languages and any concept makings in an extent according to the other is called a “metaphor”. According to the new attitude, conceptual metaphors covers a major part of the language. In this inquiry we study this issue in Qur’an and Amir-al-Mu’menin’s (A.S.) locution. Three kinds of conceptual metaphors –ontological metaphor, metaphor,structural metaphor-were used severally in Qur’an. Ontological metaphor have been made by our experiences of things and individuals and are devided to three groups of phenomenal(corporeal) metaphors, adverbial metaphors and quickening metaphors. We study just ontological metaphor and researching on Imam Ali’s (A.S.) locution indicates that he is the expression of Qur’an’s conceptual metaphors and he had the best understanding of Qur’an and his locution represent Qur’an verses.
    Keywords: Quran verses, Imam ali's (P.B.U.H) Quotes, conceptual metaphors, orientational metaphors, conceptualize
  • Ahad Faramarz Gharamaleki, Fateme Sadat Ketabchi * Pages 29-50
    Light shed on God in verse 35 of Noor chapter have raised the issue of incompatibility with glorify God. The problem of this study is historical review of commentator's views to discover evolution pattern of ideas and their principles. Commentators have solved until fifth century incompatibility issue with metaphorical Interpretations. Qurʾānic commentators such as Thʿālabī (d. 1035-6) and Jurjānī (d. 1078) started to coin literal interpretations of ‘God is light’. This effort by the mystical and philosophical commentators such as Ghazālī, Ibn al-ʿArabī, Meybodi, Suhrawardī and Mullā Ṣadrā's ontological Principles finds. Such interpretations are based on the metaphysicalization of the concept of light. In this process by analyzing light's commonsense concept into the core- literal meaning- and crust- exoteric meaning- parts, the concept of “manifest in itself and makes others manifest” considered as main meaning of light. according to this, The scope of inclusion of the Sensory concept is broader and include other instances of both sensory and non-sensory. The next step, Truth of light has hierarchical degrees And God comes to light as the highest level that all other than God are just unreal degree. In this research, with historical study of the early of light verse can be acquired the evolution stages of the metaphysicalization of the concept of light.
    Keywords: light, truth, figurative, metaphysicalization
  • Hamed Khani (Farhang Mehrvash) * Pages 51-76
    “Al-Ḥamdu lillāhi Rabb al-ʿĀlamīn,” (Quran 1: 2), is one of those Quranic verses that almost nobody in Islamic World has been hesitated in its prevalent meaning, especially in late Islamic centuries. We can say that approximately all Muslims have been supposing that its meaning would have been from the very time of the prophet Muhammad: “All the praises and thanks be to Allah who is the Lord of the worlds.” This study examines the formation process of this understanding and aims to explain this verse to be an Arabic equivalent for an old passage in the New Testament (1 timothy 1: 17) or even a statement in old Jewish literature (the book of Tobbit 8: 5); as well as some Muslim scholars at the 1st century A.H. mentioned. It seems that we can understand it better in the light of its intertextual relatioships and present a more precise interpretaion ot it.
    Keywords: al-?amd, al-??lam?n, All?h, al-Ra?m?n, Tanz?l (descending)
  • Mahmood Vaezi *, Ali Hasanniya, Mahmood Seidi Pages 77-90
    One of the Qur’anic and theological controversial topics is the issue of visibility or invisibility of God. Islamic thinkers have been divided into two general groups on this issue.The Asharites(Ashʿari believers) with different reasoning were proving the visibility of God and oppositely, the Mutazilites(Mutazila believer) were broadly considering such an issue as something impossible.Soorabadi is one of the thinkers who have put forth many discussions on proving the visibility of God with regard to the theological foundations of Ash’arites.His reasons in proving this viewpoint is divided into three general parts including Qur’anic, Traditional and Rational ones.As some of the Qur’anic verses and traditions deny and nullify the visibility of God and in the other side, according to the rational reasons, such an issue necessitates the God to have a physical and material body, so the reasons put forth by Soorabadi are facing serious challenges and their creditability is distorted.
    Keywords: Seeing [Visibility], God, Soorabadi, The Quran, Tradition
  • Abbas Eghbali *, Rohollah Sayyadinejad, Mohammad Hosein Fazeli Pages 91-110
    Lexical coheison and coherence is one of the important category in Hollday's and Hassan Raghiah's functionalism linguistics. As a text is more coherent in terms of phones,lexicality,structure and meaning between the elements of the text, it will last longer in the history.Hence it can be said that one of the reason why the holy Koran has been everlasting is that coherency of the elements created within its text ¡ and it caused some literary research. In the present study, the Ankaboot Surah has been analized descriptively. Also in the study, many cases of coherence and cohesion have been regained in the holy Koran. As an example of the lexicsl cohesion, which is common in the text, and also spred all over the text is the term (Allah) that csused coherency between some parts of the text. percent of the text has been devoted to the sound and meanings and details and generals.Also in this Surah, some terms such as (blasphemy) and (faith) and some of their synonyms have been repeated over and over. So this reiteration had caused cohesion and helps the reader have a better relationship with the text to get the real meaning.The antonym terms are the other elements of the lexical cohesion in the Surah.The antonym nouns with 23 items and the antonym verbs with 7 items make the reader understand the relationship between the verses and words and let him/her be more active.
    Keywords: Ankaboot Surah, context of situation, lexical cohesion, reiteration
  • Seyed Reza Moaddab, Ebrahim Rezaei Adaryani * Pages 111-128
    The Quran stands as a comprehensive and an everlasting book of guidance for humankind. The two characteristics of the Quran (comprehensiveness and everlastingness) require that it should have described all what the human would need for their growth and perfection. But it is to be kept in mind that everyone would delve into the Quran, as an ocean, and achieve precious pearls according to his own ability and capacity. He who swims in this unfathomable ocean should have firstly the knowledge of deducing priceless pearls [points], otherwise, it would possibly lead to his and others’ destruction. Thus, to make use of such a heavenly book [Quran], one needs to know and correctly employ the deduction method. On the other hand, the purpose of the Quran is to guide the humankind and “life-style” constitutes a key component of guidance.The derivation of such a potential from the Quran is based on a precise and immaculate methodology.
    Keywords: the Quran, Deduction, Life-style
  • Mahdi Akbarnezhad *, Farah Tohidi Pages 129-146
    The quality of the relationship between the free will of human beings and the Divine will is one the complex difficulties which has always occupied human minds. Many verses of the holy Quran have emphasized on the sovereignty of the Divine will over the creatures, even over arbitrary deeds of human beings. Such verses have made some interpreters to conclude that human beings have no power over their deeds - and even on their beliefs and disbeliefs- and that they are only ruled based on God’s intentions; with no free will of their own. On the other hand, another group of the interpreters have emphasized on the human’s arbitrary. Through all these, an important question has been left unanswered: why has God emphasized on his sovereignty on the creatures? This article is searching for an answer to this question; by studying interpreter's ideas about two verses “æó áÇ ÊóÞõæáóäóþ áöÔóیúþÁò Åöäøöی ÝÇÚöáñ Ðáö˜ó ÛóÏÇ* ÅöáÇøó Ãóäú یóÔÇÁó Çááøóåõ” with a new sight and from a different point of view. In this path -after a discussion on semantics- the author focuses on the first interpretation, which has emphasized on God’s sovereignty over the world, ignoring the independent will of human beings; and then studies the interpretations which argue that these verses are not against the independent will of human beings. Finally, the author presents the consequence of the arguments, demonstrating that having faith in these verses eagers human beings to do good deeds by strengthening their will.
    Keywords: 23rd, 24th VERSES of KAHF'S SURAH, DETERMINISM, INDETERMINISM, DIVINE WILL, human