فهرست مطالب

ادبیات نمایشی و هنرهای تجسمی - پیاپی 4 (بهار 1396)

فصلنامه ادبیات نمایشی و هنرهای تجسمی
پیاپی 4 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • سیدعلی روحانی *، وحید موحدی صفحات 5-14
    یکی از مهم ترین وجوه زیبایی شناسانه رمان مدرن، بهره گیری از تمهید جریان سیال ذهن است. مفهوم سیالیت ذهن در اوایل قرن قبل و تحت تاثیر اندیشه های زیگموند فروید وکارل گوستاو یونگ به منصه ظهور رسید. در ادبیات مدرن، جریان سیال ذهن تهمیدی است که در آن هنرمند از بیان ذهنیات شخصیت های داستان که آمیزه ای از ادراکات، خاطرات و تداعی ها هستند آگاهانه بهره می گیرد و به کمک تک گویی درونی، روایت نامنسجم اما هدفمندی را طراحی می کند تا مخاطب با کنار هم گذاردن قطعات پراکنده به ابعاد کلی داستان دست یابد. این تمهید روایی پس از موفقیت در ادبیات به سینما راه پیدا کرد و در ساختار روایی سینمای هنری استفاده شد. در ایران نیز ابتدا جریان سیال ذهن توسط ادبیات معاصر مورد استفاده قرار گرفت و از اواسط دهه چهل به تدریج بر سینمای ایران تاثیر گذارد. این مقاله به روش تحلیلی و توصیفی پس از برشمردن مهم ترین ویژگی ها و تمهیدات رمان مبتنی بر جریان سیال ذهن نظیر تمرکز بر شخصیت، تک گویی درونی، روایت غیرخطی و شکست زمان خطی، به تاثیر همین ویژگی ها در روایت در سینمای دهه هشتاد ایران پرداخته و نشان می دهد که چگونه فیلم سازان ایرانی با تاثیر پذیری از جریان سیال ذهن توانسته اند ساختارهای روایی جدید را در سینمای ایران تجربه کنند.
    کلیدواژگان: جریان سیال ذهن، رمان مدرن، روایت و سینمای دهه هشتاد ایران
  • عاتکه رسمی، سکینه رسمی * صفحات 15-32
    نمایشنامه تراژیک «رومئو و ژولیت» با دقایق و ظرایف ادبی توجه جهانیان را به خود جلب کرده است. خصایص مثبت و منفی انسانی چون عشق، فداکاری، صداقت، پاکبازی، وفاداری، تعصب، نفرت، خیانت از بن مایه های این نمایشنامه است. این نمایشنامه نمونه خوبی است از جنبه های هنری آثار شکسپیر. با توجه به این که وحدت فطری انسانی موجب پدیداری آثاری با بن مایه های مشابه در بین اقوام مختلف است، این نکته قابل درک است که چرا این نمایشنامه را با دیگر شاهکارهای ادبی از لحاظ پیرنگ و درون مایه و بن مایه قابل می توان مقایسه کرد؛ داستان «عاشیق غریب و شاه صنم» از جمله داستان های «عاشیقلار» که در بین ملل ترک زبان شاهکاری ادبی به شمار می آید، یکی از داستان های قابل تطبیق با «رومئو و ژولیت» است؛ هر دو اثر با وجود داشتن فرجامی متفاوت بنا به زیبایی های ادبی خود سرمنشا آثار هنری زیادی چون تئاتر، باله، و فیلم شده اند که از آن جمله می توان به فیلم سینمایی « رومئو وژولیت» به کارگردانی باز لورمان و«عاشیق غریب» اثر سرگئی پاراجانوف کارگردان گرجستانی اشاره کرد. این مقاله با بررسی تحلیلی و توصیفی روشن می سازد که چگونه دو شاهکار با وجود اختلاف زمانی و مکانی دارای پیرنگ و بن مایه های مشترکی هستند. مبنای مقاله بر تحلیل شخصیت های متناظر در دو اثر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، نمایشنامه، داستان، رومئو و ژولیت، عاشیق غریب و شاه صنم
  • رامینه صراف زاده، مازیار زند * صفحات 33-44
    نگارگری مانوی با جذب عناصر و نمادهای هنری و قومی ادیان سرزمین خود و با الهام گرفتن از بن مایه های اسطوره ای دیگر اقوام، پایه های اولیه ی نگارگری ایرانی را بنا نهاد؛ آن گاه با گفتمان نمادین و عرفانی مخصوص به خود در ذهنیت نگارگر ایرانی تداوم یافت. یونگ معتقد است خاطرات جمعی اقوام پیشین در ناخودآگاه انسان امروزی و به صورت کهن الگوها یا همان تصاویر آغازین پدیدار شده و بازنمای زبانی نمادین در اثر هنری می شوند. مانویان نیز با تکیه بر آیین و عرفان پیشین خود که از سرزمین های مختلف کسب کرده بودند، مفاهیمی مطرح کردند که ریشه هایی مشترک با آیین های پیش از خود داشت. این بن مایه ها در موضوعاتی که قصد بیان مفاهیم بزرگ و تجریدی دارند، تبدیل به نماد می شوند. زبان نمادین مانویان به دو صورت در نگاره ها جلوه می کند؛ نماد های مضمونی و نمادهای تصویری. در این مقاله نمادهای مضمونی و تصویری به کار رفته در نگاره های مانوی و نقش ناخودآگاه جمعی در شکل گیری و تداوم هنر مانوی شناسایی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: نماد مضمونی و تصویری، نگاره های مانوی، کهن الگو، ناخودآگاه جمعی
  • نرگس یزدی * صفحات 45-52
    تیتوس ماکیوس پلوتوس1 از کمدی‏نویسان رم باستان است. نمایشنامه های کمدی پلوتوس و ترنس، که دیگر کمدی نویس معروف رم باستان است، تاثیر زیادی بر مولیر کمدی‏نویس مشهور قرن هفده در فرانسه گذاشته‏اند. شواهدی که به دست ما رسیده‏اند حاکی از این هستند که نمایش‏های پلوتوس در جلب رضایت تماشاگران بسیار موفق‏تر از نمایش‏های ترنس بوده‏اند. یکی از ویژگی های آثار پلوتوس، استفاده از متاتئاتر است. پنج وجه مشخصه متاتئاتر عبارتند از: نمایش در نمایش، مراسم در درون نمایش، ایفای نقش در درون نقش، ارجاع‏های ادبی، و ارجاع اثر به خود. در این مقاله پس از معرفی اجمالی پلوتوس و نمایشنامه سودولوس، به اختصار به مفهوم متاتئاتر پرداخته شده و ویژگی های آن برشمرده شده‏اند. سپس این ویژگی ها در نمایشنامه سودولوس اثر پلوتوس مورد بررسی قرار گرفته‏اند. این پژوهش نشان می‏دهد چگونه پلوتوس با بهره‏گیری از ویژگی های متاتئاتری در نمایشنامه سودولوس به تماشاگران نشان می‏دهد سعی او جلب رضایت آنهاست. این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و با استفاده از منابع کتابخانه‏ای و پایگاه های معتبر اینترنتی انجام یافته است.
    کلیدواژگان: متاتئاتر، نمایش در نمایش، پلوتوس، سودولوس
  • حسن فرضی پور *، محمد امامی صفحات 54-68
    این مقاله به بررسی تطبیقی، باستان شناختی نمایشواره های کاروانی حمل مجسمه و تابوت واره های کارناوالی پس از اسلام می پردازد. در نقش برجسته های کول فرح شماره 3 شاهد اجرای مراسم مذهبی حمل مجسمه بر دوش ایلامیان هستیم. در این نقش برجسته، یک شاه ایلامی به همراه تعداد کثیری از ایلامی ها در حال راهپیمایی، حمل و اهداء یک مجسمه به یک مکان مقدس هستند. حیوانات قربانی به وسیله شکارچیان شاه در جلو شرکت کنندگان به طرف سکوی قربانی رانده می شود، نوازندگان در حال نواختن و خواندن سرودهای، احتمالا مذهبی با تشریفات مخصوص وسمبل های ارباب الانواع بر روی این نقوش برجسته ثبت شده اند. راهپیمایی حمل مجسمه، شرکت کنندگان را به زیارت یک مکان مقدس، نیایشگاهی همچون نقش برجسته کورانگان هدایت می کند. تابوت واره های مذهبی از جمله نخل از تشابه جالب توجهی با مراسم آئینی حمل مجسمه برخوردار است. در تحلیل نقوش برجسته از روش شمایل نگاری اروین پانوفسکی، نظریه اجرا شکنر و ریختارهای نه گانه تماشاگانی ناظرزاده کرمانی سود برده شده است. نمایشواره های کاروانی حمل مجسمه در ایلام باستان علاوه بر اینکه یکی از نه گونه ریختار تماشاگانی ایرانی است، جنبه های نمایشی متشابهی با نمایشگری های کارناوالی چون نخل گردانی دارند
    کلیدواژگان: نمایش واره های ایلامی، نقش برجسته کول فرح، تابوت واره های اسلامی، نخل
  • محمد مومنی * صفحات 69-84
    مدارک و شواهد تدوین شده در این نوشته نشان می دهد رزمنامه رستم و اسفندیار غمنامه ای بزرگ ، برای فرهیختگان ، نقالان و مردمان نیک اندیش ایران زمین است. در این دفتر ریشه های عقیدتی و آیینی این نبرد تراژیک و عوارض آن بحث و بررسی می شود تا روشن شود جنگ از تنور شهوات و هوای نفس دو پهلوان نامدار شعله و گرما نمی گیرد. شناخت چهره جنگ افروزان پشت صحنه ثابت میکند فاجعه تراژیک میدان نبرد ریشه در باورهای عقیدتی و قدرت طلبی مدعیان دین نوین دارد . قربانی شدن شرافت انسان در برابر شهوات و تمایلات قدرت طلبان همیشه در تاریخ ایران جاری و ساری است. این تنوع معنایی و تکثر مفهومی در ادبیات حماسی ،تراژدی رستم و اسفندیار را در جایگاهی ممتاز و ارزشمند قرار داده است. در واقع این عظمت و توجه خاص اندیشمندان به داستان جاویدان شاهنامه ناشی از توصیف و ترسیم زیبای «نکبت قدرت طلبی» در بین خواص به قلم حکیم فردوسی است. نمایش جبر سرنوشت و بحران و کشمکش بر سر دستیابی به قدرت با ابزار دینی یا غیر دینی اساس و بن مایه هماوردی تراژدی ایرانی و یونانی است. گشتاسب پادشاهی را از پدرش لهراسب می خواهد و چون به دست نمی آورد به روم می گریزد به یاری دشمنان به سلطنت می رسد و لهراسب گوشه نشین می شود. گشتاسب فرزندش اسفندیار را که اعجاز مینوی در جسم وجان دارد به بند می کشد ، رویین تن را آگاهانه در برابر رستم دستان قرار می دهد تا شاهزاده فرزانه نتواند تاج شاهی را تصاحب کند. حکمت و هنر فردوسی در دانه های معنی و در پیمانه داستانهای شاهنامه برای اهل نظر قابل مشاهده و دیدنی است . چگونگی تقدیم شاهنامه به سلطان محمود نیز حکیمانه است . استاد طوس خون دل خورد خاموش ماند تا صدای شاهنامه در گنبد دوار یادگار بماند.
    کلیدواژگان: حکمت و هنر، تراژدی، قدرت طلبی، فردوسی، گشتاسب، اسفندیار
|
  • Seyed Ali Rohuni *, Vahid Movahedi Pages 5-14
    The stream of consciousness as a narrative mode is one of the most important specifications of modern novels. As an idea, this mode of storytelling has developed most effectively under the influence of Sigmund Freud and Karl Gustave Jung’s theories at the beginning of the last century. However, in literature, the stream of consciousness is, in fact, a narrative device which deals most of all with the subjective experi ences of characters. These experiences, in turn, consist of a mixture of perceptions, memories, fantasies, and associations in all sorts. As both a narrative mode and narrative device, the stream of consciousness has another device, namely the interior monologue, at its service, and does the practice of weaving an inconsis tent narrative with just a consistent end. In the meantime, what is expected from the reader is to put together all these scattered pieces to reconstruct the story for herself. Furthermore, it must be noted that time and how it represented and perceived, is a, if not simply the, key element in the stream of consciousness narra tive as a whole. So, the unique approach of the stream of consciousness toward time in its all manifestations is a pivotal element to understand it. Beyond its successful employment in modern literature, this narrative device also has been employing in ‘art films’ in varied forms. In modern Iran, the stream of consciousness appeared, firstly, in the literature but its effects on film can be traced back to movies as early as the 1960s. Thus, the intertwined nature of new wave of Iranian film and its association with the modern literature of Iran led those early filmmakers to experience with new narrative forms.
    Keywords: stream of consciousness, modern novel, narrative, Iranian cinema in 1999-2009
  • Atekeh Rasmi, Sakineh Rasmi * Pages 15-32
    The tragic play “Romeo and Juliet” with its literary nuances has attracted the world’s attention. Positive and negative human traits such as love, sacrifice, honesty, fair play, loyalty, prejudice, hatred, and betrayal are the motifs of the play. This drama is a good example of the artistic works of Shakespeare. Given that the human’s natural uniqueness causes the appearance of works with similar motifs among different ethnic groups, it is tenable to see this play is comparable with other literary masterpieces in terms of plot and theme and motif. The story “Ashiq Gharib and Shahsanam” is a literary masterpiece of “Ashyqlar” (romantic) stories among Turkish-speaking nations, and is considered as one of the stories compatible with “Ro meo and Juliet”. Both works, despite having different outcomes, and due to their literary aesthetics, are the origin of artistic the works such as plays, ballets, and feature films, including the film “Romeo and Juliet” directed by Baz Luhrmann and “Ashiq-Gharib” by Georgian director Sergei Parajanov. This article explains analytically and descriptively how two masterpieces, despite happening in differences time and location, have similar plots and shared motifs. The paper is based on the analysis of the corresponding characters in the two works.“Prince Ehtejab” on the basis of interaction between words and images.
    Keywords: Comparative study, Romeo, Juliet, Ashiq-Gharib, Shahsanam
  • Ramineh Sarraf-Zadeh, Maziyar Zand * Pages 33-44
    Manichean painting has established its underpinning in Persian painting by the acquisition of the artistic ethnic elements and symbols of its country’s religions as well as becoming inspired by the mythical motifs of the other ethnic groups. Then, it remained in the mind of Iranian painter via its own particular symbolic and mystic discourse. According to Yung, the shared memories of previous ethnic groups emerge in the present human’s subconscious as archetypes or the primary pictures and are re-manifestation of a symbolic language in artistic work. Relying on their tradition and mysticism achieved from the diverse lands, Mani cheans stated concepts which were of common roots with their previous traditions. These internal concepts change into the symbol within the subjects concerning the immense and abstract concepts. Manicheans’ symbolic language is manifested within the pictures in two ways: the conceptual and pictorial symbols. The present article aims to identify and analyze the conceptual and pictorial symbols utilized in Manichean pic tures as well as the role of shared subconscious toward the development and continuance of Manichean art.
    Keywords: conceptual, pictorial symbols, Manichean pictures, archetype, shared subconscious. Drama
  • Narges Yazdi * Pages 45-52
    Titus Maccius Plautus, commonly known as Plautus, is one of the ancient Roman playwrights. Plautus and Terence, as another famous ancient Roman comedy writer, have had a large influence on Moliere, the well-known comedy writer in seventeenth century in France. The evidence suggests that Plautus’s very successful plays satisfied the audience more than Terence’s. One distinguishing feature of Plautus’s works is the use of Meta-theatre. Five characteristics of Meta-theatre are: play within the play, ceremony within the play, role-playing within the role, literary and real-life reference, and self-reference. In this paper, after a brief introduction of Plautus and his play ‘Pseudolus’, the concept of ‘Meta-theatre’ is briefly discussed and its features are enumerated. Then these features are discussed in the play by ‘Pseudolus’ Plautus. The study attempts to show how Plautus, while employing the drama features of Meta-theatre in ‘Pseudolus’, attempts to provide the audience with a delightful experience. This study id descriptive-analytic and uses library resources and authentic online databases.
    Keywords: Meta-theatre, Play within the Play, Plautus, Pseudolus
  • Hasan Farzipoor *, Mohammad Emami Pages 54-68
    This article is a comparative archeological study of the troupe carnival of carrying divine statues in ancient Elamite and symbolic coffin-carrying ritual of post-Islamic era. This paper describes troupe carnival of carrying Elamite divine statues in a religious ceremony on the basis of carvings of “Kol Farah Malmir” & “Korangan”. Carvings No. 3 of Kol Farah Malmir show the religious ceremony of carrying divine statues on the shoulders of Elamite people. On these rock carvings, an Elamite king along with numerous Elamite people is carrying a statue to dedicate it to a holy place. The carvings also show some animals in front of the crowd that are going to be sacrifices by king’s hunters at the sacrificing place while musicians are playing and singing probably religious songs with special formality, and also there are divine sculptures carved on the rocks. The people, marching and carrying a divine statue, are heading for the pilgrimage of a holy place such as Korangan temple. The religious ritual of coffin-carrying such as the Nakhl (a symbolic coffin for Shi’a) shows a remarkable similarity with carnivals of carrying a statue. To analyze these carved illustrations, the iconography method of Erwin Panofsky, performance theory of Shekner and nine-category formations of Nazerzadeh-Kermani have been implemented. Carnivals for carrying the statues in ancient Elamite not only are one species of the nine-category of Iranian formations, but also have similar theatrical aspects with symbolic coffin-carrying ritual (Tābūt Gardānī).
    Keywords: Kol Farah Malmir – Korangan - Islamic coffin-carrying ritual_Nakhl
  • Mohammad Momeni * Pages 69-84
    Evidence provided in this article shows the epic tragedy of ‘Rostam and Esfandiar’ is considered a great tragedy for Iranian educators, storytellers and thoughtful people. In this paper, ideological and religious roots of this tragic conflict and its complications will be discussed to clarify that lust and passion are not the causes of war between these two famous heroes. Investigating the characters of this tragic disaster proves warmongers behind the battle scenes rooted in religious beliefs and modern claims to power. Victimization of human dignity against the lusts and desires of the power seekers has always been manifest in the history of Iran. This diversity of meaning and multiplicity of concepts in literary epic, has put tragedy of ‘Rostam and Esfandiar’ in a privileged position and value. In fact, the magnitude of and the scholars’ particular at tention to the everlasting ‘Shahnameh’ (Book of Kings) is due to the beautiful descriptions of “misery of power” among elites by Hakim Ferdowsi. Illustrating the unavoidable fate, and crisis and conflict over ac cess to power by religious or mundane means has been the challenge motifs of Iranian and Greek tragedy. Goshtasb wants kingdom from his father Lohrasb; when he fails to do so, he flees to Rome to assist the en emies of the monarchy, and Lorasib becomes hermit. Goshtasb imprisons his son, Esfandiar, who possesses divine miracle in body and soul, and then consciously puts his invulnerable son against Rustam to make sure the prince fails to seize the crown. Wisdom and Art of Ferdowsi in Shahnameh stories is visible and spectacular for thoughtful people. Dedicating Shahnameh to King Mahmoud is indicative of Ferdowsi’s wisdom.
    Keywords: Ferdowsi, tragedy, Goshtasb, power, wisdom, art, Esfandiar