فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 93 (بهار 1397)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 93 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالعلی علی عسکری، سیاوش صلواتیان، مجتبی خواجه رحیمی صفحات 9-27
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی ویژگی های نظام پیشنهادهای مطلوب برای استقرار در سازمان صداوسیما بوده است، برای این منظور از داده های کیفی استفاده شد. این داده ها به کمک تکنیک مصاحبه عمیق جمع آوری شده اند. جامعه مورد بررسی را مدیران سازمان صداوسیما، استادان دانشگاه و متصدیان نظام سابق پیشنهادها در سازمان صداوسیما تشکیل می دهند که با روش هدفمند از میان آنان 20 نفر انتخاب شده اند. ابتدا دلایل ناموفق بودن نظام پیشنهادهای سابق سازمان صداوسیما شناسایی و در 8 مقوله و 29 زیر مقوله طبقه بندی شده است. مقولات عبارت بودند از: «بی توجهی مدیران»، «ارجاع نظام پیشنهادها به روابط عمومی سازمان»، «تعمیم نادرست نظام پیشنهادها»، «تبلیغات و فرهنگ سازی نامناسب»، «نبود برنامه ریزی و مطالعات پایه ای برای واکاوی ابعاد نظام پیشنهادها» «توسعه نامناسب به سایر ذی نفعان»، «توجه نکردن به تفاوت های سازمان رسانه ای با سازمان صنعتی» و «تخصیص نیافتن بودجه مناسب». پس از آن ویژگی های نظام پیشنهادهای مطلوب برای این سازمان در 2 مقوله محوری، 8 مقوله و 75 زیر مقوله احصا شده است. این شاخص ها عبارت بودند از: «راهبری و مدیریت»، «آموزش و توانمندسازی»، «تبلیغات، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی»، «سازماندهی»، «سیستم اطلاعاتی و مدیریت دانش» ، «فرایندها» ، «نظام انگیزش» و «نتایج کلیدی عملکرد» بوده است.
    کلیدواژگان: نظام پیشنهادها، مدیریت مشارکتی، سازمان صداوسیما، آسیب شناسی
  • طاهر روشندل اربطانی، سمیه لبافی، مجید امینی صفحات 29-52
    پژوهش حاضر بر اساس راهبرد پژوهش کیفی نظریه داده بنیاد، الگوی سازوکارهای تسهیل گر تغییر ساختار معاونت فنی صداوسیما را طراحی کرده است. روش گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساخت یافته و روش نمونه گیری، گلوله برفی بوده است. تحلیل داده ها نیز طی، سه مرحله کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) صورت گرفته است. در این پژوهش با 9 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان صداوسیما مصاحبه شده است. در خلال مصاحبه ها 450 کد اولیه، 48 کد مفهومی و 14 مقوله در 6 طبقه، اجزای مختلف الگو را تشکیل داده اند. «ظهور فضای همگرایی فناورانه» به عنوان شرط علی و «لزوم طراحی مجدد ساختار معاونت فنی» به عنوان پدیده اصلی الگو انتخاب شده است. راهبرد، «تغییر فعالیت های معاونت فنی» و «سازوکارهای قانونی» نیز، به عنوان شرایط مداخله گر معرفی شده اند. «ایجاد تفکر رقابتی» زمینه را برای چگونگی بازتعریف فعالیت های معاونت فنی سازمان فراهم می کند. آخرین جزء الگو نیز، «طراحی سازوکارهای تسهیل گر تغییر ساختار»، از طبقه بندی مقولات به دست آمده است. بر اساس یافته های پژوهش، بسیاری از فعالیت های معاونت فنی با ویژگی ها و الزامات عصر همگرایی فناورانه همخوانی ندارد. اقداماتی نظیر شناسایی فعالیت های غیر هدف و برون سپاری آنها، به همراه جذب نیروی انسانی چندمهارتی، در چابک سازی و انعطاف پذیری ساختار ضروری است.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، همگرایی فناورانه، صداوسیما، معاونت فنی، فناوری رسانه ای
  • مرتضی شمس، احد عسگری، علی اصغر کیا، اردشیر زابلی زاده صفحات 53-75
    نقش فناوری اطلاعات در اتاق خبر، اهمیت ویژه ای دارد. مسئله اساسی، چگونگی استفاده و بهره گیری از فناوری های اطلاعات در اتاق های خبر شبکه های خبری تلویزیونی و تاثیر آن بر عملکرد اتاق های خبر با هدف افزایش سطح کمی و کیفی تولیدات خبری در شبکه های خبری تلویزیونی است. پژوهش حاضر که با روش کیفی انجام گرفته است، عوامل موثر بر به کارگیری فناوری اطلاعات در اتاق های خبر را به همراه نقش آن در ارتقای عملکرد شبکه های خبری تلویزیونی از دید دبیران و سردبیران خبر سازمان صداوسیما مورد بررسی قرار داده است. نظرها در قالب پرسشنامه از 25 نفر از افراد نمونه جمع آوری شده و با تکنیک تم، از میان کدهای اولیه،5 کد اصلی از پاسخ مصاحبه شوندگان به دست آمده است. بر اساس نتایج پژوهش، با وجود موانع و مشکلات بهره گیری از فناوری اطلاعات در اتاق خبر، استفاده از آن در افزایش سطح کمی و کیفی تولیدات خبری تاثیر مستقیمی دارد و با افزایش میزان تولیدات خبری و کاهش خطا، بازده و عملکرد شبکه های خبری را بهبود و ارتقا بخشیده است. رسانه ملی می تواند با آشنا کردن کارکنان اتاق خبر با مزایای بهره گیری از فناوری های نوین و آموزش دوره ای آنان، تجهیز اتاق های خبر نوین و پشتیبانی مناسب از آنها، به بهترین شکل در این مسیر گام بردارد.
    کلیدواژگان: اتاق خبر، فناوری های نوین، خبر تلویزیونی، فناوری اطلاعات
  • علی اکبر رزمجو، مجتبی نریمانی صفحات 77-104
    بسیاری از صاحب نظران حوزه مدیریت راهبردی معتقدند که راهبرد طراحی شده در هر سازمانی به طور قطع کامل نیست؛ در طول مرحله اجراست که شکاف ها پر می شود و به دلیل تغییر شرایط و بروز مشکلات پیش بینی نشده، راهبرد به ناچار آسیب می بیند و تغییر می کند. در پژوهش حاضر نیز که به دنبال آسیب شناسی راهبرد سیمای آذری شبکه جهانی سحر بوده است، آسیب ها از طریق مطابقت راهبرد و محتوای سیمای آذری شبکه جهانی سحر، نمایان و اختلاف آنها مشخص شده است. این اختلاف درواقع همان نقاط از نظر دور مانده راهبرد است که در مرحله اجرا مشاهده می شوند. در پژوهش حاضر که به روش تحلیل محتوای کمی انجام شده است، برنامه های شبکه سحر در مهرماه سال 1395 به صورت تمام شماری که شامل 270 برنامه غیرتکراری یا به عبارتی 8698 دقیقه می شود، مورد تحلیل قرار گرفته است. برخی از آسیب ها یا موارد از نظر دورمانده عبارت اند از: اشاعه سبک زندگی ایرانی اسلامی، معرفی توانایی ها و دستاوردهای پزشکی ایران، معرفی فرصت های تجاری و سرمایه گذاری ایران و جمهوری آذربایجان، تاکید بر اقتدار، امنیت و وحدت ملی ایران، رصد، بررسی و تبیین تحولات سیاسی جمهوری آذربایجان، تحلیل و تشریح مسئله قره باغ، تحلیل مسائل مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جمهوری آذربایجان از ابعاد مختلف، رصد، بررسی و تبیین تحولات و عملکردهای سیاسی ترکیه، تبیین و تشریح سیاست های امریکا در منطقه و جهان، رصد و تحلیل سیاست ها و عملکردهای روسیه در جامعه جهانی.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، راهبرد، محتوا، سیمای آذری، شبکه سحر
  • نسترن پاشنک، سیدجمال الدین طبیبی، علی اکبر فرهنگی صفحات 105-128
    تولید محتوای اثربخش در تبلیغات رسانه های دیداری، نیازمند تسلط بر اصول و روش های اثرگذار بر کارآمدی تبلیغات است. تولید محتوای اثربخش به جای تاکید بر محدودیت تبلیغات بازارهای رقیب (سیاست های سلبی) به رقابت پذیری و حق انتخاب آزادانه مخاطب احترام می گذارد (سیاست های ایجابی). با توجه به مشکلات به کارگیری سیاست های سلبی از یک سو و افزایش رقبای داخلی و خارجی برای رسانه های دیداری در ایران از سوی دیگر، لزوم توجه به سمت عرضه کنندگان محتوا (سیاستگذاران و تصمیم گیران رسانه) از اهمیت بسزایی برخوردار است تا بتوانند با تولید محتوای مناسب و جذاب برای تقاضا (مخاطبان)، با رسانه های رقیب به رقابت بپردازند؛ بنابراین، هدف از این مقاله، ردیابی و تحلیل شاخص ها و زیرشاخص هایی است که بر سواد تبلیغاتی تولیدکنندگان تبلیغات در رسانه های دیداری، اثربخشی بیشتری دارند؛ تا به کمک این شاخص ها عوامل اثرگذار بر تولید تبلیغات در رسانه های دیداری ایران ارزیابی و الگوهای آموزشی برای افزایش سواد تبلیغاتی طراحی شود. روش تحقیق این مقاله، تحلیل اسنادی (برای یافتن شاخص های عینی اثرگذار بر سواد تبلیغاتی)، تحلیل پیمایشی (برای یافتن شاخص های ذهنی اثرگذار بر سواد تبلیغاتی) و تحلیل تلفیقی برون دادهای حاصل از این دو مرحله است. یافته اصلی پژوهش نیز معرفی 10 شاخص به عنوان مهم ترین شاخص های اثرگذار بر سواد تبلیغاتی مدیران رسانه های دیداری ایران بوده است.
    کلیدواژگان: سواد، سواد اطلاعاتی، سواد رسانه ای، سواد تبلیغاتی، رسانه های دیداری
  • زینب افضلی، فاطمه احمدی نسب صفحات 129-152
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی آرایه های ادبی در عنوان های بخش خبری 20:30 بوده است که یکی از بخش های جذاب و پربیننده رسانه ملی به شمار می رود. این پژوهش کیفی، در چارچوب تقسیم بندی فنون بلاغی شمیسا، به روش تحلیل محتوا و با نمونه گیری هدفمند انجام شده است. برای این منظور عنوان های خبری یک ماه، از تاریخ 1/10/1395 تا 30/10/1395 که در حدود 218 عنوان خبری را در برمی گیرد، جمع آوری شده است. یافته ها حاکی از آن است که در 158 عنوان خبری (75 درصد) از آرایه های ادبی بهره گرفته شده است و تنها 25 درصد آنها، بدون آرایه های ادبی به کار رفته اند. کنایه (20/25 درصد) ، تشبیه (12 درصد) و تضاد (11/39 درصد) از آرایه های پرکاربرد و مبالغه (63 درصد) و تلمیح (63 درصد) از کم بسامدترین ها در عنوان های خبری بوده اند؛ از یافته های دیگر می توان به استفاده از زبان عامیانه در بخش خبری 20:30 به عنوان یک ابزار بلاغی برای ایجاد همدلی با مخاطب اشاره کرد. علاوه بر این، در 2/75 درصد عنوان های خبری از آرایه هایی استفاده شده است که رابطه معنایی آنها شفاف نیست و درک مفهوم را دشوار ساخته اند. علاوه بر این، بررسی و تحلیل عنوان ها بیانگر آن است که از آرایه های ادبی نه تنها در اطلاع رسانی رویداد، بلکه در شکل دهی به پیام یا جهت دادن به دیدگاه مخاطب نیز استفاده شده است.
    کلیدواژگان: آرایه های ادبی، اخبار 20:30، رسانه، فنون بلاغی شمیسا، عنوان خبری، تحلیل محتوا
  • میکائیل دیانی، محمد افکانه، سارا مسعودی صفحات 153-174
    ستاره تلویزیونی به عنوان یکی از مهم ترین عناصر انسانی در انتقال پیام و جذب مخاطب تلویزیون باید در نسبتی مشخص با سازمان رسانه ای قرار داشته باشد تا مدیریت سازمان بتواند بهترین بهره برداری را از آن به عمل آورد. پژوهش حاضر به دنبال دستیابی به مدل منابع انسانی مناسب برای ستاره های تلویزیونی در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران است. پرسش اصلی پژوهش عبارت است از: «فرایند تعامل با ستاره ها در رسانه ملی چگونه است؟» این پژوهش، به روش کیفی و از نوع داده بنیاد است. برای انتخاب افراد نمونه از روش گلوله برفی، استفاده که با مطالعه اسناد و منابع کتابخانه ای و همچنین مصاحبه عمیق به پیش رفته است. برای این منظور با 36 نفر از افراد مطلع مصاحبه و مفاهیم استخراج شده است، مصاحبه ها در 40 مفهوم، 16 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی دسته بندی شده اند تا در نهایت، نتایج پژوهش در قالب یک مدل طراحی شود. پژوهش در قالب یک مدل نشان داد که برای بهبود وضعیت ستاره ها و تعامل آنها با سازمان لازم است تغییراتی در فرایند منابع انسانی و همچنین در ساختار و محتوای رسانه ملی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، نیروهای ستاره تلویزیونی، مدل های منابع انسانی
|
  • Abdulali Aliaskari, Siavash Salavatian, Mojtaba Khage Rahimi Pages 9-27
    The purpose of the study is to identify the characteristics of the favorable proposing system to establish in the organization IRIB; qualitative data was used for this purpose. The data were collected through deep interview technique. The statistical population was composed of directors of the organization, university teachers and the practitionars of former proposing system in the organization. Towenty people were selected by targeted way. First, the reasons of failure of the former proposing system of the organization were identified, then categorized in eight groups and 29 sub-groups. The categories were: "managers’ ignorance", "deligating proposing system to the public relations of the organization", "faulty generalization of proposing system", "improper advertising and culturalization", "The lack of planning and basic studies to examine the dimensions of the proposing system", "improper spreading to other stakeholders","neglecting the differences between media and industrial organizations" and "improper budgetting". Then, the characteristics of the favorable proposing system were identified in two major groups, 8 groups and 75 sub-groups. Their characteristics were: "leadership and management", "education and empowerment", "advertising, culturalization and information", "organization", "information system and knowledge management ", "processes", "system of motivation" and "key results of performance".
    Keywords: Proposing System, Collaborative Management, IRIB Organization, Pathology
  • Taher Roshandel Arbatani, Somayeh Labbafi, Majid Amini Pages 29-52
    The study designed the facilitator mechanisms model for changing Deputy of Technological Affairsin IRIB based on the qualitative method grounded theory. Data collected by semi-structured interview through snowball sampling method, and were analysed in three stages of coding: open, axial, and selective. In the research, 9 managers and experts of IRIB were interviewed. The model comprised different components: 450 initial codes, 48 conceptual codes , and 14 categories in six groups. “The emergence of technological convergence space” selected as prerequisite and “the need to redesign the Deputy of Technological Affairs structure” as the main phenomenon of the model. It was introduced "Changing the activities of Technological Deputy" as strategy and "legal mechanisms" as intervening conditions. "Making competitive thinking" provides a context for redefining the activities of the Technological Deputy. The last component of the model derived from the categorization was "Designing Facilitator Mechanisms for Changing Structure". According to research findings, many activities of the Deputy of Technological Affairs does not match the characteristics and requirements of the technological convergence era. Operations such as identifying non-target activities and deputing them, employing multi-tasking human resources, are essential in developming and agility of the structure.
    Keywords: Organizational Structure, Technological Convergence, IRIB, Deputy of Technological Affairs, Media Technology
  • Morteza Shams, Ahad Asgari, Ali Asghar Kia, Ardeshir Zaboli Zadeh Pages 53-75
    Information technology in the newsroom has an important role. The major issue is how to use information technology in newsrooms of the TV news channels and its role on the performance of them, with the aim of increasing the quantity and quality of news production in TV news channels. The research was conducted through qualitative method, examined the factors influencing on the use of information technology in newsrooms and its role in improving the performance of TV news channels from the viewpoint of the news editors & editor-in-chiefs in the organization IRIB. The opinions were collected through a questionnaire from 25 individuals, and using thematic analysis five main codes out of initial codes were extracted from the interviewee's responses. According to the results, despite the obstacles and problems of using information technology in the newsroom, it has a direct influence on increasing the quantity and quality of news production, and by increasing the amount of news production and reducing errors, the efficiency and performance of news channels has improved. The national media (IRIB) can does the best through making newsroom staff familiar with the benefits of using modern technologies and periodic training, equipping modern newsrooms and supporting them appropriately.
    Keywords: Newsroom, New Technology, Television News, Information Technology
  • Ali Akbar Razmjoo, Mojtaba Narimani Pages 77-104
    Many strategic management experts believe that the strategy designed for each organization is not definitely complete. It would be compelet during the implementation and due to the changing circumstances and emerging the unpredictable problems, the strategy essentially would be damaged and change. The purpose of the research was pathology of Azeri channel programming strategy of the universal Sahar network TV. The damages were detected by comparison the strategy and content of the Azeri channel, and identified their differences. The differences are the neglected points of strategy thet are observed during implementation stage. In the research conducted by quantitative content analysis method, Sahar TV programs were analyzed for mounth October in 2016 as a full population survey including 270 non-repetitive programs (8698 minutes).
    Some of the damages or neglected items are: Promoting Iranian-Islamic life style; introducing Iranian medical abilities and achievements; Introducing business and investment opportunities between Iran and the Republic of Azerbaijan; the emphasis on Iran's authority, security and national unity; observing, studying and explaning the political developments in the Republic of Azerbaijan; analyzing and dissecting the Qarabagh issue; analyzing the religious, social, cultural and economic problems of the Republic of Azerbaijan regarding different dimensions; Observing, studying and explaning the political developments and practices in Turkey; dissecting and explaining US policies in the region and the world; observing and analyzing Russia's policies and practices in the international community.
    Keywords: Pathology, Strategy, Content, Azari TV Channel, Sahar Network
  • Nastaran Pashank, S.Jamal-Aldin Tabibi, Ali Akbar Farhangi Pages 105-128
    Producing effective content of media advertising needs mastering the principles and methods affecting the efficiency of advertising. Producing effective content respects competing and authority to choose among audiences (empowering approach) rather than the emphasis on constraining marketing advertisement of competitors (constraining approach). Regarding the problems of implementing constraining approach on the one hand, and increasing the domestic and foreign competitors for the visual media in Iran, on the other hand, considering content providers (media policy and decision makers) is very important, so that they can compete in the competitive media markets by producing attractive and appropriate content for the demand (audience). Therefore, the purpose of the study is to track and analyze the major and minor factors that are more influencing on promoting the producers advertising literacy in visual media, so that the factors influencing the production of advertising in the Iranian media are to be evaluated and educational models designed to increase advertising literacy. The research method was documentary analysis (to find objective elements influencing advertising literacy), survey (to find subjective elements influencing advertising literacy) and comparative analysis on the outputs derived from the first two methods. The main findings of the study were identifying 10 factors as the most important influencing advertising literacy of media directors in Iran.
    Keywords: Literacy, Information Literacy, Media Literacy, Advertising Literacy, Visual Media
  • Zeinab Afzali, Fatemeh Ahmadi Nasab Pages 129-152
    The purpose of the study is to examine the figures of speech in the headlines of the news program 20:30, which is one of the most attractive and popular programs of the national media. This qualitative research conducted based on the Shamisa's rhetorical techniques division, through content analysis and purposeful sampling. For this purpose, news headlines for one month were collected, which contained about 218 news stories from 2016-12-21 to 2017-01-19. The findings indicate that in 158 news titles (75%), rhetorical figures have been used, and only 25% of them were without rhetorical figures. Metonymy (20.25%), simile (12%) and oxymoron (11.39%) of the most used and hyperbole (63%) and allusion (63%) were the least used in news stories. Other findings include the use of slang in the news program 20:30 as a rhetorical technique to empathy with the audience. Also, the figures have been used in 2.75% of news headlines had unclear semantic relationship and made the sense difficulty. In addition, the findings showed that the rhetorical figures in the headlines were used not only for informiation, but also to shape messages or directing the audiences’ perspectives.
    Keywords: Rhetorical Figures, News 20:30, Media, Shamisa's Rhetoric Techniques, News Headline, content analysis
  • Mikaeil Dayani, Mohammad Afkaneh, Sara Masoudi Pages 153-174
    Television stars as one of the most important human elements in transmitting messages and attracting television audience should be in a certain relation with the media organization so that the organization management can make the best use of it. The research is to find the appropriate human resource model for television stars in Islamic Republic of Iran Broadcasting. The main question of the research is: how is the process of interaction with stars in the national media? The research was conducted by qualitative way through grounded theory method. Samples were selected by snowball technique, and data collected through study of library documents and resources as well as in-depth interviews. For this purpose, 36 informed people were interviewed then the concepts were extracted. Interviews were classified into 40 concepts, 6 main categories, 16 sub-categories, and finally designed a model. The research, based on a model, showed that changes in the HR process as well as in the structure and content of the national media were needed to improve the status of the stars and their interaction with the organization.
    Keywords: Human Resource Management, Television Stars, Human Resource Models