فهرست مطالب

پژوهش های ادبی - قرآنی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1397)

فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله علمی - پژوهشی
  • حسن شعبانی*، احمد رضا یلمه ها صفحات 1-21
    ابراهیم گلشنی بردعی یکی از عارفان بزرگ طریقه خلوتیه و از سنی های متعصب بود که شخصیت ادبی و عرفانی وی در نزد اهل تحقیق و ادب چندان شناخته نیست.
    گلشنی در عرفان صاحب طریقت خاص بود و مریدان زیادی داشت چنانکه طریقه گلشنی در سرزمینهای عثمانی و مصر، منسوب به اوست. گلشنی بردعی یکی از خیل شاعرانی است که می توان در شعر وی تاثیر بسیار بالای قرآن را مشاهده کرد. آشنایی عمیق و گستره وی با آموزه های قرآنی باعث شده است که کلام وی به صورت های مختلف دربرگیرنده مضامین قرآنی باشد. این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است، هدف آن بررسی تاثیر قرآن در نسخه خطی دیوان وی است که در کتابخانه فاتح استانبول به شماره 3866 نگهداری می شود. مهمترین محورهای این پژوهش، بررسی آرایه هایی چون تضمین، تلمیح و اقتباسات قرآنی است که دو شیوه تاثیر واژگانی و گزاره ای را در بر می گیرد. نتایج این بررسی نشان می دهد که گلشنی در مبحث تلمیح و اقتباس بیشترین تاثیر از قرآن پذیرفته است و بیشترین تلمیحات وی مربوط به داستان های پیامبران است.
    کلیدواژگان: کتاثیر قرآن، گلشنی بردعی، اثرپذیری واژگانی و گزاره ای، تلمیح
  • روح الله یعقوبی*، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا صفحات 23-42
    در پژوهش حاضر از دو الگوی زبان شناختی برای تحلیل آیاتی که به عمل شکرگزاری اشاره کرده اند، استفاده شد. ابتدا الگوی ارتباطی یاکوبسن (1960)، برای رابطه بین خالق هستی و مخلوق به کارگرفته شد. در این الگو به طور معمول پیام رسانی بین فرستنده و گیرنده پیام در ارتیاط بین انسان ها تحلیل می شود. همچنین، انواع شکرگزاری در آیات قرآن کریم با استفاده از الگوی رده بندی کولماس (1981) بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزارها و تارنماهای مربوط، از قرآن کریم و ترجمه آن استخراج گردید. در این پژوهش فقط آیاتی که در آنها حمد و شکر در قالب انجام عمل شکرگزاری به کار رفته اند مدنظر بوده است. از نظر فراوانی مشخص شد که دو واژه حمد و شکر به ترتیب 68 و 75 بار در قرآن کریم ذکر شده است، که از این میان فقط در آیات 30 و 158 سوره بقره، آیه 3 سوره اسراء و آیه 13 سوره رعد به عمل حمد و شکرگزاری اشاره شده است، که به بیان دیگر رابطه ای بین دو طرف شاکر و مشکور فرض شده است. در این 4 آیه، فرشتگان، خداوند متعال، حضرت نوح (ع)، و رعد، در مقام فرستنده پیام یا شکرگزار ظاهر شده اند. همچنین مشاهده شد که این چهار نوع شکرگزاری با توجه به رده بندی کولماس، در طبقه اول و سوم انواع شکرگزاری قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: الگوی یاکوبسن، رده بندی کولماس، حمد و شکر، قرآن، زبان شناسی
  • زهرا محققیان * صفحات 43-71
    امروزه یکی از رویکردهای نوین در نقد ادبی، رویکرد تاریخ ادبی هرمنوتیکی است که به جای سرگذشت مولف و متن، «تاریخ خوانندگان متن» یا «تاریخ ادبیات مخاطبان» را پیشنهاد می دهد. براساس این رویکرد، مورخ ادبی، کار خود را بیشتر بر شرایط درک و دریافت متن ادبی متمرکز می کند تا بر شرایط آفرینش آن و با این مبنا، به نگارش سرگذشت یک متن پس از تولد و سپس به بررسی حرکت آن در طول تاریخ می پردازد.
    از دیگر سو، دسته‏ای از آیات قران کریم هستند که از آن ها با نام مشابه لفظی(یا متشابهات لفظی) یاد می کنند؛ این آیات دارای الفاظ شبیه به هم بوده که از جهات مختلف با یکدیگر شباهتی سوال برانگیز دارند. در این راستا، پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که اینگونه آیات، در موقعیت‏های مختلف تاریخی چه نقشی بازی کرده‏اند و حضورشان در تاریخ، چگونه است؟ در حقیقت نسبت متن این آیات، با ذوق و سلیقه دوره های مختلف چگونه است؟ آیا متن این آیات، در گذر زمان، پرسش‏های مختلفی را طرح می‏کند؟ آیا نسل‏های مختلف در مکالمه با آن پرسش‏های تازه‏ای را مطرح نموده‏اند؟
    بررسی تاریخ ادبی هرمنوتیکی آیات مشابه قرآن کریم، حاکی از آن است که مردمان هر دوره، با توجه به شرایط زمانی و مکانی خویش و نیز افق انتظاراتشان از متن مقدس قرآن کریم، مواجهه های مختلف با این آیات داشته اند و از آنجا رویکردها و خوانش های گوناگونی از این آیات، پدیدار شده است. نوشتار حاضر با بررسی نگارش های به دست آمده از این آیات، به معرفی انواع رویکردها در مواجهه با این آیات پرداخته و خوانندگان را بر مبنای نوع خوانشی که از این آیات دارند، دسته بندی نموده است.
    کلیدواژگان: آیات مشابه، متشابهات لفظی، مورخ ادبی، هرمنوتیک، تاریخ ادبی هرمنوتیکی
  • تحلیل کارکرد ساخت آوایی سوره محمد (ص) در القای معنا
    منیر زیبایی*، سید حسین سیدی صفحات 73-94
    بدون شک یکی از عواملی که الهی و فرابشری بودن قرآن را اثبات نموده ساختار آوایی آن است که باعث جلوه گری قرآن در یک شکل ادبی کاملا منسجم و به هم پیوسته گشته و به شکلی اعجازگونه به فهم معانی عمیق آن کمک نموده است. مقاله حاضر درصدد است تا ساختار آوایی سوره محمد (ص) را به روش توصیفی تحلیلی واکاوی نموده و به پرسش های زیر پاسخ دهد:1- کدام عناصر آوایی در القای مضمون سوره محمد (ص) و پیام رسانی آیات آن نقش آفرینی می کنند؟
    2- چه تناسبی میان ساخت آوا و معانی در این سوره وجود دارد؟
    3- ارتباط میان مخارج و صفات حروف با مضمون آیات چگونه قابل تبیین است؟
    یافته های پژوهش در سطح آوایی سوره محمد (ص) از یک نوع هماهنگی و توازن بین لفظ و معنا خبر می دهد؛ تصاویری که در قالب الفاظ ارائه شده با چیدمان، گزینش و تکرار آواهایی خاص و با به کارگیری عناصر تاثیرگذار بر ریتم کلام چنان آگاهانه مهندسی شده که خود حامل تمام یا بخشی از معنای آیات است. صنایع بدیعی نیز که ارتباط تنگاتنگی با ایقاع و موسیقی آیات دارد، جایگاه والایی را در انتقال مفاهیم این سوره به خود اختصاص داده است. در حقیقت تبیین دانش ساخت آوایی و کاربرد انواع عناصر آوایی و ارتباط آن با معنا در سوره محمد گواه آن است که نشانه های آوایی در نظام معنایی قرآن در تصویرگری حال کافران و منافقان و تبیین کیفرشان نقش مهمی دارد.
    کلیدواژگان: ساخت آوا، سوره محمد، مضمون سوره
  • مهدی محمدی نژاد * صفحات 95-114
    در سبک قرآنی، چینش واژگان بر اساس تناسباتی مختلف صورت گرفته است. برخی از چینش های تکراری بنا بر موقعیت های مختلف تغییر یافته اند مثلا: «حکیم علیم» در برخی مواضع به صورت «علیم حکیم» آمده؛ اما برخی پیوسته یکسان به کار رفته است. مثلا واژگان «عزیز حکیم» با وجود کثرت تکرار به یک صورت به کار رفته است. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به دنبال پاسخ به دو پرسش در مورد واژگان ثابت است و آن این که اولا چه تناسباتی بین واژگان ثابت قرآن وجود دارد و ثانیا این که چه اسباب و عللی مایه مقدم شدن همیشگی یک واژه بر دیگری شده است؟ به نظر می رسد در چینش های ثابت واژگان قرآنی تناسباتی نامتغیر یا کم متغیر وجود دارد که ممکن است برخی ریشه معنایی و برخی آوایی و یا معنایی آوایی داشته باشد. پژوهشگر با توجه به محدودیت بحث به تناسبات معنایی واژگان ثابت پرداخته و نتیجه گرفته که تناسباتی همچون اهم و مهم و تدرج و غیره مایه تقدم یک واژه بر دیگری وظهور آنها به صورت ثابت گردیده است.
    کلیدواژگان: واژگان، ثابت، چینش، تناسب، قرآن
  • منوچهر نصیرپور *، ابراهیم ابراهیمی صفحات 115-143
    نقش اساسی مباحث ادبی در تفسیر قرآن بر همگان عیان است و کاربرد فراوان مباحث ادبی در تفاسیر فریقین در دوره های مختلف تاریخ تفسیر قرآن، نشان از نقش مهم آن در علم تفسیر دارد. تفسیر «المحرر الوجیز فی تفسیر الکتاب العزیز» «ابن عطیه اندلسی» از تفاسیر مهم مکتب اجتهادی ادبی معتبر و موثر جهان مغرب اسلامی می باشد که مباحث ادبی یکی از منابع اساسی آن است. ذکر معنای دقیق واژگان غریب قرآن و اولویت دادن به آراء لغوی ها درباره اشتقاق آن، استناد به آیات قرآن، استشهاد به شعر کهن عربی، روش ابن عطیه در مباحث صرفی می باشد. همچنین بیان آراء نحوی دو مکتب «بصره» و «کوفه» و ترجیح آرا نحوی جمهور به ویژه «سیبویه» و ذکر نظرات اختلافی روش کار مفسر در تبیین مباحث نحوی است. حقیقی دانستن معانی واژگان قرآن و بی نیازی مفسر از اطلاق مجاز به آن، موجب محدود شدن و سطحی بودن مباحث بلاغی در تفسیر وی شده است.
    در این پژوهش از روش تحلیلی توصیفی استفاده شده است. این مقاله در صدد است با استقرا و استخراج شواهد و تحلیل آنها، مبانی ادبی تفسیر ابن عطیه را تبیین نماید، تا روش استفاده ابن عطیه از منابع ادبی در تفسیر المحرر الوجیز حاصل شود.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، ابن عطیه اندلسی، المحرر الوجیز، مبانی ادبی
  • رحیم نوبهار * صفحات 145-162
    در آیه 112سوره نحل تعبیر چشانیدن لباس ترس و گرسنگی به کار رفته است. این استعاره قرآنی از دیرباز در کانون توجه مفسران ادبی قرآن مجید بوده و حتی از زیبایی های ادبی قرآن قلمداد شده است. اخیرا برخی نویسندگان، این تعبیر را از جمله شواهد رویاپنداری قرآن مجید دانسته اند. این مقاله برای وارسی صحت و سقم این ادعا، درون مایه و نظم محتوایی و ادبی این آیه را واکاوی می کند. مقاله با تحلیل دو استعاره موجود در آیه یعنی استعاره اصلی(تشبیه ترس و گرسنگی به لباس) و استعاره تبعی(چشانیدن لباس ترس و گرسنگی) آنها را دو استعاره کاملا عادی قلمداد می کند. مقاله همچنین با تکیه بر اندیشه بینامتنیت و ذکر شواهدی از متون ادبی پیش از اسلام استدلال می کند که تعبیر به کار رفته در آیه، به لحاظ زبان شناختی کاملا رایج و قابل فهم بوده و هست. با توجه به این که هر دو استعاره به کار رفته در آیه در چارچوب قواعد و عرف رایج زبان عربی دیروز و امروز کاملا قابل فهم بوده و هستند، نمی توان آن را شاهدی بر رویاپنداری قرآن مجید قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: ادبیات عربی، بینامتنیت، رویاپنداری قرآن مجید، لباس الجوع، لباس الخوف
|
  • Hasan Shabani *, Ahmad Reza Yalameha Pages 1-21
    Ebrahim Golshani Bardaie was one of the great mystics of Khalwatiyya and a fanatical Sunni, whose literary and mystical character is not known widely enough by scholars. Golshani had his own tariqah in mysticism and had many disciples, and the Golshani tariqah in the Ottoman lands and Egypt is attributed to him. Golshani Bardaie is one of the many poets in whose poetry the strong effect of the Quran can be observed. His deep and extensive acquaintance with the Quranic teachings has made his words in various ways incorporate Quranic themes. The present descriptive-analytic study aimed to investigate the effect of the Quran on the manuscript of his Diwan, which is stored in Fatih Library in Istanbul with the accession number of 3866. The main focus of this study is examining literary devices such as literary tazmin, allusion, and Quranic adaptations that embrace both lexical and propositional methods of influence. The results show that Golshani's work was chiefly influenced by the Quran in allusion and adaptation, and most of his allusions relate to the stories of the prophets.
    Keywords: Quranic impact, Golshani Bardaie, lexical, propositional influence, allusion
  • Rouhollah Yaghoubi *, Alieh Kord Zaferanlou Kambouzia Pages 23-42
    This study aimed to analyze ayahs referring to the act of giving thanks in the Quran within two linguistics frameworks. To this end, Jakobson’s communication model, according to which the communication between the sender and the receiver of a message is analyzed in the inter-human relations, was initially used to study the relationship between the Creator and the Creatures. In addition, Coulmas's taxonomy was applied in order to classify various types of giving thanks in the Quran. Data were collected from the Holy Quran and some of its translations using relevant software and websites. Then, The frequency of two words Hamd and Shokr and their derivations were counted to be 68 and 75, respectively. Only four instances of referring to the act of thanks and praise, in which the relation between the praiser and the praised have been assumed, were found in ayahs 30 and 158 of SurahAl-Baqarah, ayah 3 of Surah Al-Isra, and ayah 13 of Surah Ar-Rad. In these four ayahs, the archangels, Allah, the Most Exalted, Prophet Noah (UHBP), and Rad (Lightening) have appeared in the positions of the sender of the message or the praiser. Moreover, with respect to Coulmas's taxonomy of thanks, it was revealed that these ayahs can be categorized as Type I and Type III of different forms of giving thanks.
    Keywords: Jakobson's model, Coulmas's taxonomy, thanks, praise, the Quran, linguistics
  • Zahra Mohagheghian * Pages 43-71
    Today, one of the new approaches to literary critique is the approach of literary history of hermeneutics that emphasizes the history of "text readers" or "the history of literature of the audience" instead of the history of the author and the text. According to this approach, the literary historian, rather than focusing on the context of the creation of the text, focuses more on the conditions for the understanding and the reception of the literary text. Thus, this approach concerns itself with the writing of the story of a text after its birth and then studying its trajectory throughout the history.
    On the other hand, there are Quranic ayahs known as verbally similar (or verbal Mutashabihat) that have similar words that are surprisingly similar to each other in various respects. The present research seeks to answer the question of how these ayahs played a role in different historical situations and how has their historical presence been? In fact, how are the text of these ayahs related to the taste ruling over different periods? Does the text of these ayahs ask different questions in different eras? Have different generations raised new questions in their dialogue with these ayahs?
    The study of the literary history of hermeneutics of these Quranic ayahs indicates that the people of each period, according to their temporal and spatial conditions, as well as their expectations from the sacred text of the Holy Quran, have had different perceptions from such ayahs through which different approaches to and various readings of these ayahs have emerged. The present paper reviews and examines the approaches to dealing with these ayahs, and then classifies readers based on the type of their reading of these ayahs.
    Keywords: Jakobson's model, Coulmas's taxonomy, thanks, praise, the Quran, linguistics
  • An Analysis of the Function of Phonetic Structures of Surah Muhammad in Conveying Textual Meaning
    Monir Zibaei *, Seyed Hossein Seyedi Pages 73-94
    Without doubt one of the proofs of the divine and superhuman nature of the Quran is its unique phonetic structure, which has represented the Quran as a holistic and coherent literary work and has helped in understanding the deep meanings of the Quran in a miraculous way. This article seeks to perform a descriptive analysis of the phonetic structures of Surah Muhammad (PBUH) and indicate its implication for the content of this surah revolving around war and jihad against the enemies of Islam. In this regard, attempts were made to answer the following questions:1. Which phonetic elements play roles in the conveying of the theme of Surah Muhammad and the messages of its ayahs?
    2. What is the relationship between the phonetic structures and the meanings in this surah?
    3. How the relationship between properties of sounds and letters and the themes of the surah can be explained?
    On the one hand, the results show that on the phonetic level, there is harmony between words and meanings: repetition of some sounds and words, using effective elements of music and cadence, have been so consciously selected that in itself conveys all or part of the content of this Surah in a magnificent way. On the other hand, badi' devices used in this surah, which are closely related with the musicality of ayahs, play an important role in illustrating the situation of the unbelievers and the hypocrites, and in the explication of their retribution
    Keywords: phonetic structure, Surah Muhammad, theme of surah
  • Mahdi Mohammadi Nezhad * Pages 95-114
    In the Quranic style, vocabulary arrangement has been done according to different proportions. Some recurring arrangements have changed in various cases. For example, "Hakim Aliam" has appeared in some positions as "Alim Hakim". However, some arrangements have been used consistently. For example, the phrase "Aziz Hakim" have been used only in one form despite repeated application. The present research used a descriptive-analytical method to find the answers to two questions about fixed vocabulary: firstly, what is the relation existing between the fixed Quranic words and, secondly, why a word always has preceded another as in the second example mentioned above? It seems that there are unvaried or non-variable proportions in fixed Quranic vocabulary arrangements that may have semantic, phonetic or semantic-phonetic roots. Considering the constraints of space for discussion, the researcher only addressed semantic proportions of the fixed vocabulary, and concluded that such proportions as important and more important, gradual procession, and the like are the reasons for the precedence of a word over the other and hence their fixed occurrences.
    Keywords: vocabulary, fixed, arrangement, proportion, the Quran
  • Manouchehr Nasirpour *, Ebrahim Ebrahimi Pages 115-143
    The essential role of literary aspects in the interpretation of the Holy Quran is vivid to all, and the extensive use of literary discussions in the interpretations of the Quran in various periods of the history of the both Shia and Sunni interpretations of the Holy Quran illustrates its important role in exegetic science. The commentary entitled "Al-Muharir al-Wajiz al-Taqsir al-Mut 'aliz" by Ibn Atiyah Andalusia is one of the most important interpretations of the literary-ijtihad school of the Western Islamic world, and one of the main sources of literary debates. His morphological method comprises mentioning the exact meaning of the Quranic strange words and prioritizing the voices of literalists about its derivation, references to the Quranic ayahs, and the affirmation of the ancient Arabic poetry. Further, the expression of the syntactic views of the two schools of Basra and Kufa and the preference for the syntax of the public, in particular "Sibawayh", and the mention of their differences of opinion, constitute the method of the interpreter's work in explaining syntactic issues. The realization of the meanings of the Quranic words and the needlessness of the interpreter from the permissible use of it has made rhetorical issues in his interpretation limited and rudimentary.
    This descriptive analytical study seeks to explain the basis of literary interpretation of Ibn Atiyya by inducing and extracting evidence and analyzing them, in order to know about how Ibn Atiyya used literary sources in the commentary of al-Muharar al-Wajis.
    Keywords: Quranic Interpretation, Ibn Atiyah Andalusi, Al-Muharrar al-Wajiz, Literary foundations
  • Rahim Nobahar * Pages 145-162
    Ayah 112 of Surah An-Nahl talks about the people of a city who were bestowed on the favors of security, tranquility and economic welfare; but they turned ungrateful to those divine favors. Consequently, Allah chastised them with tasting hunger and fear. The concept of Allah’s recompense to those people is mentioned in the form of a metaphorical proposition: Allamh made them taste the garment of hunger and fear. This metaphor has attracted the attention of the scholars of Qurʾānic studies from the early beginning and has always been considered one of the linguistic beauties of the Qurʾān. Recently some scholars have counted this metaphor among a series of evidence proving the idea of assuming the Qurʾān not as divine revelation, but as the dreams of Prophet Mohammad. To evaluate this single claim, the present article analyses the content and conceptual order of the ayah mentioned. The article also analyses the main metaphor of the ayah i.e. likening the hunger and fear to garment, and the secondary metaphor i.e. making people tasting the garment of hunger and fear. The article also studies the metaphor from an intertextual point of view and gives some examples from Arabic poems of the pre-Islamic era. Given all the above-mentioned dimensions, the article eventually concludes that, according to the principles and customary usage of old and modern Arabic, the metaphor used in the ayah is absolutely normal, popular, and understandable, invalidating the idea of considering the Holy Qurʾān as dreams.
    Keywords: Garment of hunger, garment of fear, dream-consideration of the Holy Qur??n, Arabic literature, intertextuality