فهرست مطالب

زیست شناسی جانوری تجربی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، بهار 1397)

فصلنامه زیست شناسی جانوری تجربی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • سعید مشکینی*، علی اکبر طافی صفحات 11-21
    این تحقیق به منظور بررسی اثر لوامیزول بر شاخص های رشد و مقاومت قزل آلای رنگین کمان در برابر استرس تراکم انجام گرفت. بدین منظور 1000 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 6±150 گرم از یکی از مزارع پرورش ماهی ارومیه تهیه شد و در قالب پنج تیمار و با جیره حاوی 0، 100، 250 ، 500 و 1000 میلی گرم لوامیزول در هر کیلوگرم غذا و با تراکم 33 کیلوگرم در متر مکعب به مدت 45 روز تغذیه شدند و سپس تا روز 60 همه تیمارها با جیره فاقد لوامیزول و تحت تنش تراکم دو و سه برابر دوره پرورش قرار گرفتند. هر پانزده روز ماهیان کلیه تیمارها زیست سنجی گردیدند و شاخص های رشد آنها محاسبه گردید. نتایج نشان داد ماهیان تغذیه شده با لوامیزول در مقایسه با گروه شاهد رشد مطلوبتر و معنی داری (05/0P<) نشان دادند. بهترین غلظت لوامیزول برای شاخص های رشد، 500 میلی گرم لوامیزول در کیلوگرم غذا بوده و غلظت 1000 میلی گرم در کیلوگرم غذا دارای کمترین تاثیر در این شاخص ها بود. بیشترین درصد بقا تحت استرس تراکم دو و سه برابر، به ترتیب در تیمارهای 500، 250 و 100 میلی گرم لوامیزول در هر کیلوگرم غذا مشاهده شد و غلظت 1000 میلی گرم لوامیزول در هر کیلوگرم غذا باعث افزایش معنی دار تلفات نسبت به تیمار شاهد گردید (05/0P<). این نکته می تواند نشان دهنده مسمومیت مزمن در این غلظت 1000 میلی گرم لوامیزول باشد. در نهایت پیشنهاد می شود برای بهبود شرایط رشد و بقا در قزل آلای رنگین کمان از مقدار 500 میلی گرم لوامیزول در کیلوگرم غذا استفاده گردد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، لوامیزول، فاکتورهای رشد، استرس تراکم
  • مریم کاظمی نافچی، بهزاد شارقی * صفحات 23-33
    پراکسیدازها (EC.1.11.1.7) گروهی از آنزیم های اکسید و ردوکتازها هستند که توسط تعدادی از میکروارگانیسم ها و گیاهان تولید می شوند و احیای پراکسیدها را کاتالیز می کنند. پراکسیدازها به طور وسیعی در بیوشیمی بالینی و آزمایشات ایمنی شناسی آنزیمی استفاده می شوند. ایزوآنزیمC پراکسیداز ترب کوهی (HRPC) یکی از متداول ترین پراکسیدازهای شناخته شده است ساختار این آنزیم به طور غالب دارای مارپیچ آلفا است. آنزیم پراکسیداز آنزیم مهم سم زدایی است که برای خلاص شدن سلول ها از پراکسید هیدروژن اضافی تحت شرایط نرمال و استرس، شامل آلودگی با سطوح سمی فلزات سنگین، به کار می روند، به هرحال استرس شدید ممکن است روی فعالیت سم زدایی خود آنزیم اثر بگذارد. مطالعات سینتیکی آنزیم پراکسیداز با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر UV-Vis مجهز به سیستم کنترل الکترونیکی در دمای °C 35 و °C 45 و در 4 pH و در حضور اکسید آهن و اکسید مس انجام گرفت. بررسی پارامترهای سینتیکی نشان می دهند که اکسید آهن و اکسید مس باعث کاهش سرعت ماکسیمم (VMAX) و فعالیت آنزیم پراکسیداز می شوند. احتمال دارد با توجه به این که یون آهن و مس بار مثبت دارد، این مکان ها روی جایگاه های گلیکوزیله آنزیم یا در کنار آن ها قرار دارند و به واسطه بار منفی خود مکان ای مناسبی برای اتصال آهن و مس هستند. احتمالا اتصال آهن و مس باعث تغییر بیشتر ساختار دوم شده و باعث می شود کسر پیچه های تصادفی بیشتر از مارپیچ های آلفا باشد.
    کلیدواژگان: پراکسیداز ترب کوهی، پارامترهای سینتیکی، اکسید آهن، اکسید مس، اکسیدو ردوکتازها
  • عصمت سلیمی*، حسین ذوالقرنین، بیتا ارچنگی صفحات 35-40

    کشور ایران با پراکندگی بسیار وسیع جغرافیایی دارای زیستگاه های متعدد و اهمیت بوم شناسی بسیار بالایی می باشد. در میان مطالعات بوم شناسی، بررسی های انجام شده بر روی آب های داخلی ایران بسیار اندک است. آگاهی از ویژگی های زیست شناسی و همچنین بوم شناسی گونه های مختلف آبزیان می تواند اطلاعات مفیدی جهت مدیریت موثر ذخایر ماهیان در آینده فراهم نماید. ماهی گورخری گنو (Aphanius ginaonis) گونه ای بومی ایران می باشد که منحصرا در چشمه آب گرم هرمزگان وجود دارد و در خطر انقراض می باشد. اهمیت این ماهی در مهار زیستی پشه ها و ارزش زیبایی شناسی از نظر ماهیان زینتی و آکواریومی می باشد. در این مطالعه تنوع ژنتیکی جمعیت ماهی گورخری گنو با استفاده از روش PCR-RFLP بررسی گردید. جهت تعیین تنوع ژنتیکی این ماهی در حوضه خلیج فارس، تعداد 30 نمونه ماهی گورخری گنو از چشمه آب گرم گنو در استان هرمزگان جمع آوری گردید. جهت هضم آنزیمی محصول PCR به طول 550 جفت باز در ناحیه D-loop میتوکندریایی، از 5 آنزیم محدودگرAluI، DpnI، Eco47I، HindIII، HinfI استفاده شد. در نتیجه این آنالیزها، 9 هاپلوتیپ به دست آمد. 4 هاپلوتیپ به دست آمده در این ماهی جزء هاپلوتیپ های نادر بودند. هاپلوتیپ های EABAB، EACAB و CABAB بیشترین فراوانی را نشان دادند. تنوع هاپلوتیپی و تنوع نوکلئوتیدی، تنوع بالایی را در این گونه نشان دادند.

    کلیدواژگان: Aphanius ginaonis، تنوع ژنتیکی، PCR-RFLP
  • فروغ پاپهن، طیبه قاجری * صفحات 41-55
    این مطالعه در طول یک سال در دوفصل تابستان و زمستان از مرداد ماه سال 1392 تا بهمن ماه 1392 در آب های ساحلی در شمال غرب خلیج فارس انجام شده است. نمونه گیری به صورت فصلی در 14 ایستگاه از سواحل دیلم تا دهانه رودخانه بهمنشیر انجام شده است. که 64 گونه دوکفه ای از 24 خانواده را نشان می دهد که شناسایی و طبقه بندی گردیده و به قرار زیر است: خانواده های Nuculidae، Yoldiinae، Donacidae، Semelidae، Tellinidae، Psammobiidae، Solecurtidae، Galeommatidae، Kellidae، Veneridae، Mactridae، Lucinidea، Trapeziinae، Cardiidae، Carditidae، Thracioidea، Periplomatidae، Solenidae، Corbiculidae، Arcidae، Mytilidae، Spondylidae، Placuna placenta، Pteriidae، Ostreidae شناسایی شده. از مجموع 24 خانواده شناسایی شده، خانواده Veneridae با 26%، خانواده Mactridae با 22% و خانواده Tellinidaea با 21% بیشترین فراوانی از کل خانواده های موجود را دارند.
    کلیدواژگان: دوکفه ای، خلیج فارس، شمال غرب، آب های ساحلی
  • مریم غنی زاده، مریم شاپوری*، مهدی بابازاده صفحات 57-65
    رزماری یک ماده ضد میکروبی طبیعی است که بر روی بسیاری از عوامل بیماری زا و ارگانیسم های مسبب فساد مواد غذایی تاثیر دارد. هدف از انجام این تحقیق استفاده از گیاه رزماری در دو فرم معمولی در دو غلظت (1/0 و 3/0 درصد) و فرم نانوکپسوله آن در دو غلظت (1/0 و 3/0 درصد) به منظور افزایش مدت زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در دمای یخچال بوده است. فاکتورهای مورد بررسی شامل پارامترهای شیمیایی (مجموع بازهای نیتروژنی فرار و عدد پراکسید) و پارامترهای میکروبی (شمارش کلی باکتری ها و شمارش باکتری های سرماگرا) بوده که در زمان های صفر، 3، 6، 9، 12 و 15 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تغییرات مقادیر TVB-N در تیمار نانو کپسوله با غلظت 3/0 درصد کمتر از سایر تیمارها بوده است. نتایج پارامترهای میکروبی در تیمارهای حاوی عصاره نانوکپسوله رزماری کمتر از عصاره های معمولی بوده ولی با این وجود در روزهای 9-12، تمامی پارامترهای مورد بررسی خارج از دامنه استاندارد بودند (logCFU/g 7). نتیجه گیری که از این تحقیق حاصل می شود آن است که هر چند فرم نانو کپسوله در غلظت 3/0 درصد نسبت به سایر غلظت ها نتایج بهتری را به همراه داشته ولی برای دستیابی به نتایج بهتر و افزایش زمان ماندگاری ماهی قزل آلا نیاز به ارزیابی کامل پارامترهای میکروبی و شیمیایی می باشد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، رزماری، فرم نانوکپسوله، افزایش زمان ماندگاری
  • فاطمه شهبازی* صفحات 67-75
    اساس این مطالعه بر این مبنا بود که آیا داروهای آنتی سایکوز که افراد تحت مراقبتهای بالینی مصرف می کنند همانند سولپیراید بلوک کننده گیرنده D2 دوپامینی و بروموکریپتین تحریک کننده گیرنده D1 دوپامینی قادرند روی ترشح غدد برون ریز دستگاه گوارش به ویژه غده بزاقی تاثیر داشته باشند. آیا تغییرات ترشح بزاق حاصل اثرات اولیه داروهای مصرف شده است یا اینکه به دنبال گرسنگی، تشنگی و گوارش مواد غذایی در دهان می باشد. در این مطالعه 70 سر موش صحرایی تحت بیهوشی عمومی زیر دستگاه استرئوتاکس قرار گرفتند و به 7 گروه تقسیم شدند: یک گروه کنترل، دو گروه شم a و b که حلال دارویی دریافت می کردند، دو گروه سولپیراید (داروی آنتی سایکوز، آنتاگونیست گیرنده D2 دوپامینی) با دوزهای 4 و 8 میکروگرم، یک گروه بروموکریپتین (آگونیست گیرنده های D1 و D2 دوپامینی) با دوز 25 میکروگرم و یک گروه مختلط که سولپیراید 8 میکروگرم را همراه با بروموکریپتین 25 میکروگرم دریافت می کردند. در این مطالعه میزان ترشح بزاق برحسب حجم (میلی لیتر) اندازه گیری می گردید و سپس با استفاده از برنامه نرم افزار آماری SPSS گروه ها با هم دیگر مقایسه شدند (تست ANOVA). یافته های مطالعه نشان داد که گروه سولپیراید 4 میکروگرم نتوانست ترشح بزاق را افزایش دهد اما گروه سولپیراید 8 میکروگرم و گروه مختلط به طور معنی داری حجم بزاق را افزایش می دادند. بروموکریپتین (25 میکروگرم) به تنهایی نتوانست ترشح بزاق را به طور معنی دار افزایش دهد اما همراه با سولپیراید 8 میکروگرم قادر به افزایش معنی داری در ترشح بزاق شد. بنابراین سیستم دوپامین موجود در هسته شکمی میانی هیپوتالاموس اثرات قابل توجهی در ترشح غدد برون ریز دستگاه گوارشی دارد.
    کلیدواژگان: سولپیراید، بروموکریپتین، هسته شکمی میانی هیپوتالاموس، گیرنده دوپامینرژیک، ترشح بزاق
  • وحید حسنوند، نامدار یوسف وند * صفحات 77-85
    تاثیر مثبت بسیاری از گیاهان دارویی در کاهش میزان عوارض دیابت (ازجمله کاهش هماتوکریت) شناخته شده است که گیاه سیر یکی از این گیاهان می باشد. 21 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار به 3 گروه تقسیم شدند(7=n)، گروه شاهد نرمال، که درطول 45روز از آب و غذای معمولی استفاده کردند و در روز 15 به آنها نرمال سالین تزریق شد، کنترل(دیابتی شده بوسیله استرپتوزوتوسین با دوز mg/kg40 در روز پانزدهم) و گروه پیشگیرانه عصاره گل سیر، با دریافت عصاره هیدروالکلی گل سیر با دوز mg/Lit360 در آب آشامیدنی در یک دوره تیمار به مدت (15 روز) قبل ازدیابتی شدن مورد استفاده قرار گرفت. داروی STZ با دوز mg/kg40 به صورت درون صفاقی تزریق شد میزان هماتوکریت خون با استفاده ازدستگاه Diatroمدل ABACUS (ساخت اتریش)بصورت خودکار اندازه گیری شد. هماتوکریت در گروه تحت تیمار که عصاره هیدروالکلی گل سیر بصورت پیشگیرانه دریافت کرده بودند نسبت به کنترل افزایش معناداری (001/0 >p ) را نشان داد. نتایج بدست آمده بیان گر آن است که دریافت عصاره گل سیر باعث افزایش میزان هماتوکریت در دیابت القایی موش صحرایی می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت، گل سیر، استرپتوزوتوسین، موش صحرایی، هماتوکریت
  • هاشم خندان بارانی *، محمدرضا حیدری صفحات 87-96
    در مطالعه حاضر اثر تراکم بر روی برخی از شاخص های خون (گلبول های قرمز و سفید) و بیوشیمیایی سرم (گلوکز، تری گلیسیرید، کلسترول، پروتئین کل، متابولیت ها، آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز و هورمون کورتیزول) در ماهی کاراس طلایی (Carassius auratus) مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس ماهیان کاراس با میانگین وزنی 18±200 گرم به مدت 30 روز در دو تیمار با سطح تراکم کم (تیمار 1، Kg/m310) و تراکم زیاد (تیمار 2، Kg/m345) و سه تکرار به ازای هر تیمار به طور تصادفی در 6 مخزن قرار گرفتند. ماهیان در شرایط تراکم زیاد به طور معنی داری میزان بیشتری از کورتیزول، گلوکز و آلکالین فسفاتاز (به ترتیب ng/dl 9/0±36، mg/dl 2/5±1/83 و U/L1/8±2/93) را نسبت به ماهیان تحت تراکم کم (به ترتیب ng/dl4/0±3/23، mg/dl2/3±4/52 و U/L3 /6±2/61) نشان دادند، در حالی که میزان تری گلیسیرید در اثر افزایش تراکم به طور معنی داری کاهش یافت (05/0P˂). تاثیر تراکم بر میزان پروتئین کل پلاسما، کلسترول، آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز، منیزیم، فسفر و کلسیم معنی دار نبود. در ارتباط با سلول های خون نیز تعداد گلبول های قرمز در ماهیان تیمار 2 به طور معنی داری بیشتر از ماهیان تیمار 1 بود (05/0P˂). تعداد گلبول های سفید در ماهیان تیمار 2 کمتر بود ولی این تفاوت معنی دار نبود. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که تراکم زیاد در ماهی کاراس طلایی مانند بسیاری از ماهیان پرورشی دیگر باعث ایجاد استرس مزمن می شود و نتیجه آن تغییر میزان برخی شاخص ها به ویژه کورتیزول، گلوکز، آنزیم آلکالین فسفاتاز و گلبول های قرمز بود.
    کلیدواژگان: استرس محیطی، خون شناسی، شاخص های بیوشیمیایی، کاراس طلایی
  • حسین ابراهیمی *، مرضیه اسدی آقبلاغی صفحات 97-105
    یکی از روش های حفاظت از گونه ها، تکثیر در اسارت و سپس معرفی به گستره تاریخی پراکنش گونه می باشد. منطقه حفاظت شده دشت ناز ساری با وسعت 55 هکتار در شمال ایران مهمترین سایت تکثیر در اسارت برای احیای گوزن زرد ایرانی می باشد. با وجود کاربرد وسیع این روش در سطح جهان مشکلات و معایبی هم از جهت کمبود سایت مطلوب برای تکثیر و هم از جهت بروز معضلات ژنتیکی وجود دارد. در این مطالعه با استفاده از روش SWOT، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهایی که برنامه تکثیر در اسارت گوزن زرد ایرانی با آن روبروست، شناسایی و استراتژی هایی برای مدیریت پایدار گونه، بهبود برنامه تکثیر و کاهش اثرات منفی آن، ارائه شد. با استفاده از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی نیز بهترین استراتژی ها تعیین شدند. از میان استراتژی های تدوین شده، جابجایی افراد در زیستگاه های مختلف موجود به منظور کاهش آسیب پذیری ژنتیکی، مکانیابی زیستگاه های جدید جهت معرفی و انجام آنالیزهای زیستمندی جمعیت و تعیین درخت تبارزایشی در شجره جمعیت ها و طراحی جداول جفتگیری و ثبت شناسنامه افراد به عنوان ضروری ترین استراتژی ها تعیین شد.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، تکثیر در اسارت، گوزن زرد ایرانی، ماتریس SWOT
  • امیر انصاری *، مصطفی هداوند صفحات 107-116
    سنجا ب ایرانی به عنوان پستاندار شاخص جنگل های بلوط زاگرس می باشد. که با توجه به فقر شدید پوشش جنگل های طبیعی در استان مرکزی وجود تیپ غالب درختان گونه بلوط ایرانی در منطقه ذخیره گاه جنگلی شازند از اهمیت بالای برای احیای این گونه محسوب می گردد. این مطالعه با استفاده از روش آماری و MaxEnt با 7 متغیر ارتفاع درختان، قطر برابر سینه درختان، میزان تاج پوشش، فاصله از جاده و اراضی کشاورزی، فاصله از نزدیک ترین درخت، تعداد درختان دارای حفره و میزان باردهی درختان و 60 نقطه فرضی شبیه سازی شده حضور سنجاب در منطقه انجام شد. نتایج نشان می دهد مساحت 4/6 هکتار معادل 39 درصد از محدوده ذخیره گاه جنگل بلوط شازند به عنوان زیستگاه مطلوب سنجاب ایرانی می باشد، اعتبار مدل معادل (845/0) است، که نشانگر عملکرد مناسب روش MaxEnt می باشد. براساس شرایط زیستگاهی موجود فعلا امکان احیاء سنجاب ایرانی در ذخیره گاه جنگلی بلوط شازند وجود ندارد. در بین متغیرها بیشترین اثرگذاری تعداد درختان دارای حفره، قطر برابر سینه، فاصله از نزدیک ترین درخت، میزان باردهی درختان و میزان تاج پوشش درختان
    می باشد.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، سنجاب ایرانی، ذخیره گاه جنگلی، شازند، MaxEnt
  • سمیه شکری، آزاده رسولی، مهدی هدایتی * صفحات 117-124
    امروزه، کمبود ید پس از آهن شایع ترین کمبود تغذیه ای در کشورهای جهان سوم می باشد. در حال حاضر تنها شاخص بیولوژیکی ید، میزان ید در ادرار است، که نشان دهنده وضعیت دریافت اخیر ید می باشد و شاخصی برای ارزیابی طولانی مدت ید وجود ندارد. به همین دلیل شناسایی و طراحی یک شاخص بیولوژیکی جهت ارزیابی بلند مدت وضعیت ید ضرورت دارد. در این مطالعه، از اندازه گیری میزان ید در نمونه موی سر با استفاده از واکنش معروف سندل کالتف بروی 50 نمونه موی سر و نمونه ادرار افراد بطور همزمان بهره گرفته شد. دقت، صحت و حساسیت روش سنجش به روش هضم اسیدی مورد بررسی قرار گرفت. روش هضم اسیدی از دقت کافی برخوردار بود. درصد ضرایب تغییرات درون آزمونی و برون آزمونی به ترتیب کمتر از 10 و 12 درصد محاسبه شد. بر اساس آزمون های باز یافت و توازی، درصد باز- یافت در محدوده 90 تا 110 درصد بود، که حاکی از صحت قابل قبول روش مورد مطالعه می باشد. این روش قادر به هضم نمونه موی سر در محیط اسیدی می باشد، و کارایی لازم برای حذف مواد مداخله گر و آزاد کننده ید را در نمونه های مذکور دارد. بعلاوه از دقت، صحت و حساسیت لازم برای اندازه گیری ید در نمونه مو برخوردار است. در ضمن استفاده از محیط اسیدی، خطر ناشی از هضم در محیط های قلیایی و زمان طولانی روش های خاکستر سازی را کاهش داده، ایمنی روش را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: موی سر، ید، هضم اسیدی، روش سندل کالتف
  • مرتضی نادری، سعید محمدی *، ندا بهداروند صفحات 125-133
    ژن های میتوکندریایی ابزاری مهم در مطالعات مختلف در زمینه های تکامل جانوران، فیلوجغرافیایی و فیلوژنتیک می باشد. بر اساس تحلیل های صورت پذیرفته با توالی یابی ژن سیتوکروم بی میتوکندری پنج نمونه از دوپای فیروز و دو نمونه از دوپای هاتسون که به ترتیب از دشت میرآباد شهرضا و منطقه چوپانان نائین استان اصفهان نمونه برداری شدند، مشخص گردید که واگرایی بین دو گروه مشاهده می شود، ولی این میزان از واگرایی درون گونه ای به اندازه ای نیست که منجر به تفکیک دو گونه گردد. با این حال نتیجه گیری می شود که شرایط زیستگاهی مختلف، رژیم غذایی و رفتار تغذیه متفاوت باعث القای واگرایی تکاملی شده و این فرآیند در آینده به ویژه در صورت عدم ایجاد جریان ژن بین جمعیت ها ممکن است منجر به گونه زایی گردد. مطالعات گسترده و دقیق تر با تکیه بر سایر مارکرها همانند ریزماهواره ها و ژنوم هسته ای پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: واگرایی تکاملی، تاکسونومی، تبارشناسی، سیتوکروم بی
|
  • Saeid Meshkini*, Ali Akbar Tafi Pages 11-21
    The present study was evaluated to determine effects of levamisole on growth and resistance of rainbow trout against density stress. For this purpose 1000 pieces fish (average weight of 150±6 g) were obtained from a local fish farm of Urmia and were divided in 5 test groups (33 kg/m3 density) and were fed on diet supplemented with levamisole at 0, 100, 250, 500 and 1000 mg per kg of diet for a period of 45 days. Then the fishes of all groups were fed on commercial diet without levamisole and were exposed density stress by 2-3 folds for the following 15 days. Biometry of fishes was done every 15 days and growth factors were measured. Results show that high level of levamisole (1000 mg/kg) had the lowest effect on growth factors of fishes. The maximum survival percent of fishes were observed in 500, 250, and 100 mg/kg Levamisole at the end of research and the level 1000 mg/kg Levamisole caused increase mortality of fishes into control group in density stress significantly (P
    Keywords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Levamisole, Growth factors, Density stress
  • Maryam Kazemi Nafchi, Behzad Shareghi * Pages 23-33
    Peroxidases are a group of oxidoreductases that are produced by a number of microorganisms and plants, and catalyse the reduction of peroxides. Peroxidases are widely used in clinical biochemistry and enzyme immunoassay. Horseradish peroxidase isoenzyme C (HRPC) is one of the characterized peroxidases. The structure of the enzyme is largely alpha helical. Peroxidase enzyme is detox important enzyme that to work process for getting rid of the cells of additional hydrogen peroxide under normal and stress conditions, including contamination with toxic levels of heavy metals, however, severe stress possible influence upon the activity of detoxification enzyme. Kinetics studies of peroxidase enzyme were performed using a spectrophotometer UV-Vis fitted with electronic control system at 35 °C and 45 °C and pH4 and in the presence ferric oxide and copper oxide. Kinetic parameters show that ferric oxide and copper oxide becomes caused the decrease of maximum speed (VMAX) and activity of the enzyme. Likely due to the ferri and copper ions have positively charged, these places are on or near the sites of glycosylation of enzyme and by their negatively charged are suitable binding sites for iron and copper. Likely binding of iron and copper are caused more changes of the secondary structure and makes random coil deduction more than alpha helix.
    Keywords: Horseradish peroxidase, Kinetic parameters, Ferric oxide, Copper oxide, Oxidoreductases
  • Esmat Salimi *, Hosein Zolgharnine, Bita Archangi Pages 35-40

    Iran with a vast geographical distribution has several habitats and a high ecological importance. Among the ecological studies done a few studies have been conducted on Iran's internal waters. Knowing the biological and ecological characteristics of different aquatic species in Iran can provide useful information for effective fish stock management in future. Aphanius ginaonis is an endangered species and have high ecological importance. In this study, Genetic diversity of Aphanius ginaonis was studied through PCR-RFLP method through mitochondrial DNA in D-loop region. To conduct this study, 30 Aphanius ginaonis from Geno hot spring in Hormozgan taken. The samplesDNA was extracted through phenol chloroform method. The length of PCR product was 550 bp. To digest PCR product, 5 restriction enzymes (AluI, DpnI, Eco47I, HindIII, HinfI) have been used. The data was analysed through Arlequin 3.11 software. 9 different haplotypes were revealed through analysis which four haplotypes were rare haplotype. Haplotypes EABAB, EACAB and CABAB showed the highest frequency. High haplotype and nucleotide diversity is resulted in this species. Results obtained from this research would be applicable to understand conservation genetics and management of this important fish species in Iran.

    Keywords: Genetic Diversity, Aphanius ginaonis, PCR-RFLP
  • Forogh Papahn, Tayebeh Ghajari * Pages 41-55
    This Study was carried out during 1 years study from August 2013 to February 2014 in costal water in North west of the Persian Gulf. Sampeling was done seasonally from 14 stations in Deylam costal to Bahmanshir River. That eventually 64 bivalvia species from 24 families in costal water of Persian Gulf Which identified and classified, they are as below:Nuculidae, Yoldiinae, Donacidae, Semelidae, Tellinidae, Psammobiidae, Solecurtidae, Galeommatidae, Kellidae, Veneridae, Mactridae, Lucinidea, Trapeziinae, Cardiidae, Carditidae, Thracioidea, Periplomatidae, Solenidae, Corbiculidae, Arcidae, Mytilidae, Spondylidae, Placuna placenta, Pteriidae, Ostreidae, Veneridae family with 26%, Mactridae family with 22% and Tellinidae family with 21% are upper abundance in total bivalve’s family.
    Keywords: Bivalvia, Persian Gulf, Northwestern, Costal water
  • Maryam Ghanizade, Maryam Shapoori *, Mehdi Babazadeh Pages 57-65
    Rosmarinus officinalis is a natural antimicrobial, which effects on many pathogens and food spoilage organisms. The purpose of this study was using two concentrations of Nano-encapsulation and the ethanolic extract of R. officinalis (0.1% and 0.3%) in order to increase the shelf life of fillets of rainbow trout at fridge temperature. Factors considered included (Proxide value and total volatile base nitrogen) as well as microbial parameters (Total count of bacteria and psychotropic count) in the periods of 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days. The changes in TVB-N values during the treatment with nano-encapsulation of 0.3% were lower than the other treatments. The results of microbial parameters in the treatments containing of Nano-encapsulation were less than ordinary extracts. However, on days 9 to 12, all parameters were beyond the standard range (7logCFU/g). In conclusion, based on the results of this study, although Nano encapsulated formed in the concentration of 0.3% compared to the other concentrations had better results, achieving better results and increasing the shelf life of rainbow trout needed thorough evaluation of biological and chemical parameters.
    Keywords: Oncorhynchus mykiss, Rosmarinus officinalis, Encapsulation form, increased the shelf life
  • Fatemeh Shahbazi * Pages 67-75
    The goal of this study was to find out whether the change in saliva secretion is the primary effects of these agents or there are subsequences of taking food, lick, swallowing and digestion in the mouth. In this study, 70 rats were stereotaxically implanted under urethane anesthesia. The rats were divided into 7 groups: one control group, two sham groups given medicine solvents, two sulpiride groups (4 μg and 8 μg), one bromocriptine group (25 μg) and a mixed group: sulpiride 8 μg along with bromocriptine 25 μg. In this study, saliva secretion was gathered from submandibular glands by cannulas and measures then volume of secretion by using SPSS program the groups were compared (Test Anova). The saliva secretion was not significantly different between all groups except sulpiride 8 μg group and a mixed group which showed significant differences in the saliva secretion. This study showed that sulpiride (8 μg) could increase saliva secretion, while sulpiride (4 μg) couldn’t increase saliva secretion. Bromocriptine (25 μg) could not affect saliva secretion. However, bromocriptine (25 μg) along with sulpiride 8 μg significantly increased saliva secretion. So the dopaminergic system of the VMN has a considerable effect on the secretion the exocrine glands in the digestive system.
    Keywords: Sulpiride, Bromocriptine, Ventromedial hypothalamus, Saliva secretion, Dopaminergic receptor
  • Hasanvand Vahid, Yousofvand Namdar* Pages 77-85
    Many of the medicinal herbs have shown to be effective in reducing the incidence of diabetes complications (including hematocrit), which garlic is one of these herbs. 21 adult Wistar male rats were divided into 3 groups (n=7), which include: normal control group that received normal water and food for 45 days and injected normal saline on 15th day. Control (diabetic by STZ at 40 mg/kg dose on 15th day) and the prevention group by garlic flower extract at a dose of 360 mg/Lit in drinking water received a treatment period for 15 days before diabetes. One dose of streptozotocin 40mg/kg was injected intraperitoneally. The hematocrit of blood samples was measured, using the ABACUS-c Diatron device (Austria). Hematocrit showed a significant increase (p
    Keywords: Diabetes, Garlic flower, Streptozotocin, Hematocrit, Rat
  • Hashem Khandan Barani*, Mohammad Reza Heydari Pages 87-96
    In this study, the effect of stocking density on some hematological (Red and white blood cells) and serum biochemical parameters (Glucose, triglycerides, cholesterol, total protein, inorganic phosphorus, calcium and magnesium, enzymes alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, and alkaline phosphatase and cortisol) of Carassius auratus was investigated. Fish with average weight 200±18 g were stocked randomly into 6 tank with triplicate in two treatments for a 30-day period and were submitted to different stocking densities: low density (T1, 10 kg/m3) and high density (T2, 45 kg/m3). At the end of the trial, Fish from each group were selected and their blood was collected and the following parameters were analyzed. Fish held at high density showed significant higher levels of cortisol, glucose and alkaline phosphatase (23±0.4 ng/dl, 52±3.2 mg/dl and 93.2±8.1U/L, respectively) compared with those held at low density (36±0.9 ng/dl, 83±5.2 mg/dl and 61.2±6.3U/L, respectively), while the levels of triglycerides significantly decreased with increasing density (P
    Keywords: Environmental stress, Hematology, Biochemical indices, Carassius auratus
  • Hosein Ebrahimi *, Marzieh Asadi Aghbolaghi Pages 97-105
    Captive breeding program is one of the ways which lead to species conservation and hence, introducing them to the native distributional range. Dashte-Naz protected area with an area of 55 hectares in the north of Iran is one of the important place for captive breeding of Persian fallow deer. Despite of the widespread use of this approach in the world, there are some problems such as genetic issues and lack of suitable place for captive breeding. In this study SWOT analysis applied to identify of strengthens, weakness, opportunities and threats in captivate breeding plan for Iranian fallow deer, sustainable management strategies of species, improvement of reproducibility performance and reducing its negative effects. Quantitative strategic planning matrix was determined as the best strategies. Among different strategies, movement of individuals between different habitats to reduce genetic vulnerability, search for new places to introduction, analysis of populations survive, use of descendants tree in populations pedigree, design mating table and registration information of individuals were identified as the most important strategies.
    Keywords: Strategic management, reproduce in captivity, Persian fallow deer, SWOT matrix
  • Amir Ansari *, Mostafa Hadavand Pages 107-116
    Persian squirrel (Sciurus anomalus) is one of index mammals of the Zagros Oak Forests, as for is very poor of the natural forest cover in Markazi Province, therefore existence of trees dominant type of species Quercus Brantii persica in the Forest Reserve Area of shazand is of great importance for the regeneration of this species.The study was using MaxEnt and statistic methods with Seven variables i.e. tree height, diameter at breast height(DBH), cover crown, distance from roads and agricultural land, distance from the nearest tree, the number of trees has holes, and Frying rate of oak trees, and 60 hypothetical of simulated points of squirrel. The results indicate that an area of 6.4 ha, equivalent to 39%, in the forest reserve area of shazand is habitat suitable for the Persian squirrel. The model validity is 0.845 revealing the excellent performance of MaxEnt method. According to, the habitat conditions of available does not exist of the possibility of regeneration of the Persian squirrel in the Forest Reserve Area of shazand now. The number of trees has holes, diameter at breast height, distance from the nearest tree, Frying rate of oak trees, cover crown and are respectively known as the variables with the greatest impact on habitat of Persian squirrel.
    Keywords: Quercus Brantii persica, Sciurus anomalus, Forest Reserve Area, shazand, MaxEnt
  • Somayeh Shokri, Azadeh Rasooli, Mehdi Hedayati * Pages 117-124
    After iron, iodine deficiency is the most common nutritional deficiency in third world countries. Today, the urinary iodine which indicates the recent iodine status is the only biological indicator for iodine. Therefore, providing of a long-term indicator for assessing of iodine status is essential. In this study, by using the well-known Sandell–Kolthoff reaction the iodine levels were simultaneously measured in hair and urine of 50 samples. The precision, accuracy, and sensitivity of the assay were also evaluated. Acid digestion was sufficiently accurate. Intra and inter-assay coefficients were less than 10 and 12 percent, respectively. Based on the recovery and recycling tests, the recovery percentage of the applied method was 90 to 110 percent which indicates an acceptable accuracy for this study. This method can digest the hair samples in an acidic environment and has enough efficiency to remove interfering and iodine releasing agents in the samples. Moreover, this method has sufficiently the precision, accuracy, and sensitivity required for the measurement of iodine in the hair samples. In addition, using of acidic digestion, reduces the risk of alkaline medium for digestion and the time of long-term ashing methods. It also increases the safety of the used method.
    Keywords: hair, iodine, acid digestion, Sandell–Kolthoff
  • Morteza Naderi, Saeid Mohammadi *, Neda Behdarvand Pages 125-133
    Mitochondrial genes important tool in various studies in the fields of animal evolution, is phylogeography and phylogenetic. Based on the analysis carried out by sequencing mitochondrial Cytochrome b gene, five samples of Iranian jerboa and two Hotson's Jerboa from the Mirabad plains and Chupanan in Naein, Isfahan Province, respectively, were sampled, it was found that the divergence between the two groups, but this degree of intraspecific divergence between the two species is not enough to lead to the divergence. However, concludes that different habitat conditions, different diet and feeding behavior induced evolutionary divergence and this process in the future, especially in the absence of gene flow between populations may lead to speciation. Extensive studies and more accurate than relying on other molecular markers such as microsatellites and nDNA is suggested.
    Keywords: Adaptive radiation, Taxonomy, Phylogeny, Cytochrome b