فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و یکم شماره 3 (خرداد 1397)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و یکم شماره 3 (خرداد 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اصیل پژوهشی
  • فاطمه تارا، مرضیه لطفعلی زاده، سمیه معین درباری * صفحات 1-4
    مقدمه
    آمنیوسنتز به منظور بررسی ژنتیکی قبل از تولد انجام می شود. شایع ترین عوارض آمنیوسنتز شامل: پارگی پرده های جنینی، سقط، آمنیونیت و آسیب مستقیم و غیر مستقیم جنین می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان بروز عوارض زودرس و دیررس آمنیوسنتز انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کوهورت، بر روی 1000 نفر از بیمارانی که از سال 95-1393 به درمانگاه پریناتولوژی بیمارستان ام البنین (س) مشهد مراجعه نموده و کاندید آمنیوسنتز بودند، انجام شد. به منظور انجام آمنیوسنتز، با هدایت سونوگرافی؛ حدود 20 سی سی مایع آمنیوتیک کشیده شد و به آزمایشگاه ارسال گردید. از طریق تماس تلفنی در مورد عوارض زودرس و دیررس، زمان ختم بارداری و عوارض نوزادان پرسیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون کولموگروف - اسمیرنوف انجام گرفت.
    یافته ها
    در بین نوزادان متولد شده 887 نوزاد (7/88%) سالم بودند. در بررسی عوارض ایجاد شده در زمینه آمنیوسنتز، سقط خودبه خودی در 10 نفر (1%)، نشت مایع آمنیوتیک در 16 نفر (6/1%)، لکه بینی در 16 نفر (6/1%)، آمنیونیت در 2 نفر (2/0%) و زایمان قبل از 37 هفته در 173 نفر (3/17%) گزارش شده بود. در این مطالعه گزارشی از عوارض چشمی، پوستی و ارتوپدی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، شایع ترین عارضه زودرس آمنیوسنتز، بروز لکه بینی و نشت مایع آمنیوتیک و شایع ترین عارضه دیررس، زایمان قبل از 37 هفته بود.
    کلیدواژگان: آمنیوسنتز، آمنیونیت، زایمان زودرس، سقط
  • خدامراد مومنی، نسرین جلیلیان، کامران یزدانبخش، زهرا مکاری *، منصور رضایی صفحات 5-14
    مقدمه
    اختلال عملکرد جنسی در زنان نابارور ممکن است به طور غیر مستقیم موجب کاهش موفقیت درمان آنان شود، لذا برطرف کردن این اختلال و بررسی نقش بهبود آن بر نتیجه درمان ضروری به نظر می رسد. با توجه به کمبود مطالعات انجام شده در زنان نابارور، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های جنسی بر پیامد درمان زنان نابارور انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1394 بر روی 20 نفر از زنان نابارور 36-22 ساله دارای اختلال عملکرد جنسی که به مرکز ناباروری بیمارستان معتضدی شهر کرمانشاه مراجعه کردند، انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای گروه آزمایش 10 جلسه آموزش مهارت های جنسی به صورت گروهی برگزار شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. از پرسشنامه شاخص عملکرد جنسی روزن و همکاران (2000) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، یو من ویتنی، تی زوجی و دقیق فیشر انجام شد.
    یافته ها
    آموزش مهارت های جنسی، باعث بهبود عملکرد جنسی زنان نابارور شد (001/0=p). همچنین بعد از بررسی 3 ماهه، تعداد بارداری در گروه آزمایش بیش از گروه کنترل بود، اما این تفاوت از لحاظ آماری معنادار نبود (291/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی آموزش جنسی در بهبود عملکرد جنسی زنان نابارور و تاثیر مثبت آن بر باروری، آموزش مهارت‍ های جنسی به روش شناختی - رفتاری، به عنوان یک روش غیر دارویی موثر در سلامت جنسی و باروری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت~های جنسی، پیامد درمان، زنان نابارور
  • محمد شادخواست *، سعید حبیبیان، مریم آزادمنش صفحات 15-21
    مقدمه
    داروی آلپرازولام از خانواده بنزودیازپین ها است. این دارو به دلیل اثرات فارماکولوژیک ویژه خود کاربردهای گوناگونی دارد. بیشترین مصرف این دارو به علت خواص خواب آور و آرام بخش آن است. آلپرازولام علاوه بر مغز بر روی بسیاری دیگر از اندام های بدن موثر است. با توجه به مصرف بسیار زیاد این دارو به خصوص توسط زنان، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات مصرف آلپرازولام با دوزهای مختلف بر ساختار هیستومورفومتری تخمدان موش صحرایی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کاربردی در سال 1394 بر روی 24 سر موش صحرایی ماده در 4 گروه و هر گروه 6 سر موش انجام گرفت. در گروه اول داروی آلپرازولام به مدت 16 روز متوالی با دوز 2 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت دهانی (گاواژ) خورانده شد. در گروه دوم و سوم دارو به مدت 16 روز متوالی با دوزهای به ترتیب 4 و 6 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت دهانی خورانده شد. موش های صحرایی گروه چهارم (گروه شاهد) به همان مقدار، زمان و روش گروه های تجربی، آب دریافت کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریPrism 5 و روش های آماری آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) انجام گرفت. میزانp کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    مطالعات هیستومرفولوژی نشان داد که استفاده از دوزهای بالای آلپرازولام 4 و 6 میلی گرم بر کیلوگرم به طور معناداری باعث کاهش فولیکول های بالغگردید (05/0>p). همچنین تعداد فولیکول های اترتیک در گروه های تجربی به طور معناداری افزایش پیدا کرده بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    استفاده از دوزهای بالای آلپرازولام، به طور معنی داری سبب کاهش تعداد فولیکول های بالغ تخمدان و افزایش معنی دار در تعداد فولیکول های تحلیل یافته نسبت به گروه شاهد می شود. می توان نتیجه گیری کرد که احتمالا آلپرازولام با دوز بالا و استفاده طولانی مدت، باعث کاهش توانایی باروری می شود.
    کلیدواژگان: آلپرازولام، تخمدان، موش صحرایی، هیستومورفومتری
  • فخریه مزعل زاده، خدیجه حکمت *، فروغ نامجویان، امل ساکی مالحی صفحات 22-30
    مقدمه
    اکثر زنان در دوران یائسگی در اثر کاهش ترشح هورمون استروژن، دستخوش تغییراتی می شوند. این تغییرات ممکن است موجب کاهش میل جنسی در آنان گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر کرم واژینال دانه شنبلیله بر دیسپارونی و رضایت جنسی در زنان یائسه انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سویه کور در سال 1396 بر روی 60 نفر از زنان یائسه واجد شرایط مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شماره یک شرق اهواز و شاکی از مقاربت دردناک و عدم رضایت جنسی صورت گرفت. افراد به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفره جهت دریافت کرم واژینال دانه شنبلیله 5% و دارونما به مدت 8 هفته قرار گرفتند. دیسپارونی با استفاده از فرم اطلاعاتی و میزان رضایت جنسی بر اساس پرسشنامه لارسون محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های کای اسکوئر، تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و معادلات برآورد تعمیم یافته ها انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    پس از مداخله، میانگین میزان رضایت جنسی اختلاف معنی داری بین دو گروه دارو و پلاسبو مشاهده گردید (02/2±1/51-94/1±18/74) (001/0>p).
    نتیجه گیری
    مصرف کرم واژینال دانه شنبلیله سبب کاهش مقاربت دردناک و افزایش میل جنسی در زنان یائسه می شود.
    کلیدواژگان: رضایت جنسی، کرم واژینال دانه شنبلیله، مقاربت دردناک، یائسگی
  • فهیمه کریمی *، مهدی مرادی، بهروز بقایی صفحات 31-38
    مقدمه
    سندرم متابولیک به عنوان یک عامل خطرساز بیماری های قلبی- عروقی و دیابت محسوب می شود و شیوع آن به طور هشدار دهنده ای در حال افزایش است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر شش هفته تمرین پیلاتس به همراه مصرف ویتامین E بر برخی شاخص های سندرم متابولیک در دختران نوجوان دارای اضافه وزن انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی سه گروهه شاهد دار در سال 1394 بر روی 30 نفر از دختران 18-15 سال شهرستان محلات (ایران) انجام شد. افراد به طور تصادفی به سه گروه شش هفته پیلاتس، شش هفته پیلاتس + ویتامین E و کنترل تقسیم شدند. تمرینات 3 روز در هفته و هر بار حداقل 30 دقیقه انجام شد. در مرحله پیش آزمون و پس آزمون شاخص های فیزیولوژیک و آنتروپومتریک و همچنین نیمرخ لیپیدی و گلوکز از طریق اخذ نمونه خون اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های تی زوجی، آنکوا و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه تمرین پیلاتس+ ویتامین E، مقادیر LDL، HDL و TG تغییر معناداری نداشتند (05/0≤p)، اما مقادیر کلسترول (022/0=p)، گلوکز (001/0=p) و نسبت کمر به باسن (049/0=p) کاهش معناداری یافت. در گروه تمرین پیلاتس مقادیر LDL (001/0=p)، TG (002/0=p)، کلسترول (013/0=p)، گلوکز (001/0=p) و نسبت دور کمر به باسن (WHR) (004/0=p) کاهش معناداری یافت، اما مقدار HDL تغییر معناداری نداشت (05/0≤p). در گروه کنترل نیز مقادیر LDL، HDL، TG، کلسترول و WHR تغییر معناداری نداشت (05/0 ≤p). در مقایسه بین گروه ها، از نظر LDL (018/0=p) و کلسترول (024/0=p) بین گروه تمرین پیلاتس و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    تمرینات منتخب پیلاتس منجر به کنترل نیمرخ چربی، WHR و گلوکز در دختران نوجوان دارای اضافه وزن می شود. از سوی دیگر استفاده از ویتامین E به همراه تمرینات منتخب پیلاتس نیز منجر به تاثیرات مشابهی می گردد و تفاوتی معناداری از این نظر وجود ندارد.
    کلیدواژگان: پیلاتس، دختران نوجوان دارای اضافه وزن، ویتامین E
  • فاطمه کاوه، کیومرث امینی *، مجتبی ساده صفحات 39-44
    مقدمه
    سرطان پستان، یک بیماری بدخیم مشترک و یک علت عمده مرگ و میر در زنان است. ویروس ها به عنوان یکی از عوامل پرخطر در ارتباط با سرطان پستان انسان شناخته می شوند. ویروس هرپس سیمپلکس 1 و 2 (HSV-1،2) در پاتوژنز سرطان نقش دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی استفاده از روش M-PCR جهت بررسی فراوانی ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 و 2 در نمونه خون بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی در سال 95-1394 بر روی 60 مورد بیمار مبتلا به سرطان پستان انجام گرفت. آلودگی به ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 و 2 توسط روش M-PCR مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) انجام شد.
    یافته ها
    از تعداد 60 نمونه خون دریافت شده از بیماران مبتلا به سرطان پستان تعداد 6 نمونه (10%) برای هرپس سیمپلکس ویروس تیپ 1 و 3 نمونه (5%) برای هرپس سیمپلکس ویروس تیپ 2 مثبت بودند.
    نتیجه گیری
    ویروس هرپس سیمپلکس و به ویژه HSV-1 می تواند به عنوان کوفاکتوری در بروز سرطان سینه نقش ایفا نماید، لذا پیشنهاد می گردد که مطالعات بیشتری در این زمینه انجام گردد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، مولتی پلکس پی سی آر، ویروس هرپس سیمپلکس
  • مریم امیدی، فرزانه جعفرنژاد *، یلدا ناهیدی، طاهره صادقی صفحات 45-53
    مقدمه
    پارگی زودرس پرده های جنینی یک عارضه شایع در مامایی و از جدی ترین پیامدها در دوران بارداری است؛ به طوری که می تواند باعث 20-18% پره ناتال مورتالیتی و 4/21% پره ناتال موربیدیتی شود. بنابراین استفاده از روش هایی که بتواند به پیش بینی پارگی زودرس پرده های جنینی کمک کند، امری ضروری می باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط شدت استریای بارداری با پارگی زودرس پرده های جنینی در زنان نخست زا انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش همبستگی پیشگویی کننده بر روی 600 زن نخست باردار با سن بارداری 37-35 هفته که در فاصله فروردین تا شهریور سال 1396 برای مراقبت های بهداشتی به مراکز بهداشتی - درمانی شهرستان بجنورد مراجعه کرده بودند، انجام شد. گروه مورد مطالعه تا موقع زایمان پیگیری و سپس به دو گروه با پارگی کیسه آب و بدون پارگی کیسه آب تقسیم شدند. داده های مربوط به مطالعه با استفاده از معاینه فیزیکی، مصاحبه و پیگیری تلفنی و بررسی پرونده مددجو در هنگام زایمان جمع آوری و شدت استریا با ابزار اتوال تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 17) و آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، یو من ویتنی، کای دو و رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه مورد مطالعه 445 نفر (2/74%) استریای بارداری داشتند و در 134 نفر (3/22%) آنها پارگی زودرس پرده های جنینی رخ داده بود. بر اساس نتایج آزمون رگرسیون لوجستیک، افرادی که استریای شدید بارداری داشتند نسبت به افرادی که استریا نداشتند، 617/2 برابر بیشتر در معرض پارگی کیسه آب زودرس پرده های جنینی بودند (010/0=p).
    نتیجه گیری
    از شدت استریای بارداری می توان به عنوان ابزاری جهت پیشگویی وقوع پارگی زودرس پرده های جنینی استفاده کرد و می توان به منظور پیشگیری از وقوع پارگی زودرس کیسه آب در مراقبت های بهداشتی، به مادران دارای استریای شدید بارداری، توصیه های لازم را جهت پیشگیری از وقوع پارگی زودرس پرده های جنینی نمود.
    کلیدواژگان: استریای بارداری، پارگی زودرس پرده های جنینی، نخست زا
  • مهسا شاعلی، محسن شهریاری، مهشید عبدی شهشهانی * صفحات 54-63
    مقدمه
    رعایت اصول اخلاقی، یکی از مولفه های اصلی در حرفه مامایی می باشد که بر عملکرد شخصی، حرفه ای و عملکرد اجتماعی آنان تاثیر می گذارد و از آن جایی که پایبندی و رعایت اصول اخلاق حرفه ای، تیم مراقبت و درمان را متعهد و مسئولیت پذیر می کند، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای مامایی توسط ماماهای شاغل در بخش های زنان و زایشگاه ها و برخی عوامل مرتبط با آن در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1395 بر روی 42 مامای شاغل در زایشگاه ها و 31 ماما در بخش های زنان بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه خودگزارش دهی شامل دو بخش: مشخصات فردی و پرسشنامه محقق ساخته رعایت کدهای اخلاق حرفه ای با مقیاس لیکرت پنج رتبه ای بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کل میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای در ماماهای شاغل در زایشگاه 7/14±5/80 و در ماماهای شاغل در بخش زنان 02/12±1/85 گزارش شد. بر اساس نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن، نمره رعایت کدهای اخلاقی با میزان اطلاع از کدهای اخلاقی حرفه مامایی ارتباط مستقیم داشت (273/0=r، 02/0=p).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه بر افزایش دوره های آموزشی کدهای اخلاق حرفه ای به ماماهای شاغل در بخش های زنان و زایشگاه ها تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، کدهای اخلاق حرفه ای، ماما
  • امیر عرفانی *، جواد شجاعی صفحات 64-77
    مقدمه
    آگاهی از شیوع سقط عمدی، به ارتقاء سلامت مادران کمک می کند، از این رو برآورد میزان های سقط عمدی ضروری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان ها و دلایل انجام سقط و تغییرات آنها طی دوره 5 ساله 93-1388 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه پیمایشی از روش های مستقیم برآورد سقط جنین و داده های پیمایش باروری 1388 و 1393 تهران (با حجم نمونه تصادفی 2934 و 3012 نفر) استفاده شد. داده های مربوط به سقط عمدی از طریق مصاحبه چهره به چهره با جمعیت زنان متاهل 49-15 ساله ساکن شهر تهران گردآوری شد. شیوع سقط عمدی با محاسبه میزان ویژه سنی سقط، میزان کل سقط، میزان عمومی سقط و نسبت های سقط انجام گرفت.
    یافته ها
    از سال 93-1388 میزان کل سقط از 16/0 به 14/0 سقط به ازای هر زن، میزان عمومی سقط از 5/5 به 4/4 سقط به ازای 1000 زن و تعداد سالانه سقط از 11500 به 11400 سقط کاهش یافته بود. با فرض میزان سقط در تهران به عنوان میانگین ملی، سالانه 101000 سقط عمدی برای کل کشور برآورد می شود. حدود 9% بارداری ها در تهران به سقط می انجامد. میانگین سن زنان در هنگام سقط 3/6±5/33 سال است. احتمال سقط در بین زنان با تحصیلات بالاتر، ثروتمند تر، شاغل و کمتر مذهبی، مهاجرین شهری و زنان بدون فرزند یا دارای یک فرزند بیشتر است. سهم دلایل غیر پزشکی انجام سقط از 69% در سال 1388 به 82% در 1393 افزایش یافته بود. نیمی از سقط ها نتیجه شکست روش عزل است، اما فقط یک سوم از تجربه کنندگان این شکست پس از سقط به روش مدرن پیشگیری روی آوردند.
    نتیجه گیری
    شیوع سقط برای کنترل موالید، ضرورت ارائه مشاوره بهداشت باروری جهت جلوگیری موثر از بارداری های ناخواسته را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، بهداشت بارداری، پیشگیری از بارداری، روش های برآورد، سقط جنین، سقط عمد، علل سقط
  • مروری
  • شیوا خدارحمی، نورالسادات کریمان، عباس عبادی، گیتی ازگلی * صفحات 78-89
    مقدمه
    بی اختیاری استرسی ادرار بیماری ناتوان کننده ای است که زندگی زنان را تحت تاثیر قرار می دهد و باید راهکارهایی برای آن در نظر گرفت. لذا مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی تاثیر ورزش بر بی اختیاری استرسی ادراری زنان انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مروری اطلاعات مربوط به تاثیر ورزش بر بی اختیاری ادراری استرسی زنان از پایگاه های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی شامل:Irandoc ، Magiran، Scopus، UpToDate،Elsevier Proquest ، Iranmedex، SID، Ebsco، Science direct، Google Scholar، Pubmed و web of science با استفاده از کلیدواژه های فارسی بی اختیاری ادرار، بی اختیاری ادراری استرسی، ورزش، سالمندی و معادل لاتین آنها Stress Urinary incontinence، Urinary incontinence، Elderly و Exercise بر اساس مش از سال2000 تا ژوئن 2017 جستجو شدند.
    یافته ها
    در نهایت 23 مطالعه مداخله ای شامل کارآزمایی بالینی یا نیمه تجربی که بین سال های 2017-2000 منتشر شده و دارای معیار ورود به مطالعه بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. در مرور صورت گرفته بر روی زنان با گروه های مختلف سنی و در سراسر دنیا، بیشتر مطالعات ارتباط مثبتی را بین ورزش کردن و ایجاد بی اختیاری ادراری استرسی گزارش کردند.
    نتیجه گیری
    در مطالعات انجام شده، ورزش منظم روزانه عضلات کف لگن، ورزش همزمان عضلات کف لگن و مرکزی تنه یا عرضی شکم، ژیمناستیک، پیلاتس، ورزش عضلات کف لگن به علاوه بیوفیدبک اینتراواژینال یا پرینئال، ورزش عضلات کف لگن همراه با دستگاه تکان دهنده عضلات یا تحریک الکتریکی، والسالوا، آمادگی جسمانی، ورزش پائولا، تمرینات کگل، تمرینات عضلات گلوتال و اداکتور ران، تمرینات تنزبرگر، فیزیوتراپی، تمرینات ایزومتریک و ورزش در آب در پیشگیری و درمان بی اختیاری استرسی ادراری زنان موثر بودند.
    کلیدواژگان: بی اختیاری ادرار، بی اختیاری استرسی ادرار، ورزش
  • فرهاد همتی، دیانا ساروخانی، کوروش سایه میری، مرتضی متدین * صفحات 90-102
    مقدمه
    بیماری استئوپروز، اپیدمی خاموش عصر حاضر است. مطالعات متعدد در ایران، شیوع پوکی استخوان در زنان یائسه را در محدوده 77-8% گزارش کرده اند، ولی برآورد کلی از آن وجود ندارد. مطالعه مروری حاضر با هدف برآورد شیوع پوکی استخوان در زنان یائسه ایرانی به روش متاآنالیز انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعهجستجو با استفاده از کلیدواژه های معتبر فارسی و انگلیسی در بانک های اطلاعاتی داخلی و خارجی شامل: IranMedex، SID، Magiran، IranDoc، Medlib، ScienceDirect، Pubmed، Scopus، Cochrane، Embase، Web of Science، Medline و موتور جستجوی Google Scholar با استفاده از کلیدواژه های پوکی استخوان، یائسه و ایران به دو زبان فارسی و انگلیسی و بدون محدودیت زمانی تا سال 1396 انجام شد. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I2 بررسی شد. داده ها با استفاده نرم افزار STATA نسخه 1/11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در 50 مقاله مورد بررسی با حجم نمونه 38161 نفر، شیوع پوکی استخوان در زنان یائسه ایرانی 32% (فاصله اطمینان 95%: 39-26%) و شیوع تراکم استخوان پایین 51% برآورد گردید. شیوع پوکی استخوان در ناحیه کمر 32%، در ستون فقرات 21%، در گردن ران 25% و در مفصل ران 21% بود. همچنین شیوع تراکم استخوان پایین در ناحیه کمر، ستون فقرات، گردن ران و مفصل ران به ترتیب 39%، 29%، 26% و 39% به دست آمد. بر اساس نتایج متارگرسیون، بین شیوع پوکی استخوان زنان یائسه با سال انجام تحقیق ارتباط معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    حدود نیمی از زنان یائسه ایرانی، تراکم استخوان پایینی دارند که این موضوع زنگ خطری جدی برای افزایش بروز پوکی استخوان و عوارض متعاقب آن محسوب می شود.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، تراکم استخوان، متاآنالیز و ایران، یائسه
  • گزارش مورد
  • ملیحه حسن زاده، زهرا راستین، نوشین باباپور * صفحات 103-108
    مقدمه
    اکستروفی مثانه، یک نقص مادرزادی نادر است که به علت نقص در دیواره شکمی در خط وسط قدامی خود را نشان می دهد و باعث یک سری ناهنجاری های ادراری - تناسلی و عضلانی می شود که نیازمند تداخلات جراحی برای اصلاح آن می باشد. بیماران با اکستروفی مثانه زایا هستند و می توانند فرزندان طبیعی و بدون بیماری داشته باشند. حاملگی موفق و زایمان ترم در این بیماری نادر است و عوارض زیادی در طی حاملگی و زایمان می تواند روی دهد. سزارین برنامه ریزی شده، بیشترین اقدام برای زایمان است. در این مقاله یک مورد مبتلا به اکستروفی که زایمان طبیعی بدون تروما به سیستم ادراری تناسلی داشته است، معرفی می شود.
    معرفی بیمار: خانم 36 ساله که به علت اکستروفی مثانه تحت جراحی های متعد ترمیمی قرار گرفته بود، با شکایت دردهای زایمانی و پارگی کیسه آمنیون و سن حاملگی 39 هفته به بیمارستان مراجعه کرد و با استفاده از میزوپروستول زیرزبانی و اکسی توسین داخل وریدی، زایمان ترم بدون عارضه انجام داد.
    نتیجه گیری
    اگرچه سزارین بیشترین روش مورد استفاده در زنان باردار مبتلا به اکستروفی مثانه است، اما به دلیل چسبندگی های زیاد لگنی به دنبال جراحی های متعدد ترمیمی، زایمان واژینال با نظارت می تواند یک روش خوب ختم بارداری در این بیماری باشد.
    کلیدواژگان: اکستروفی مثانه، حاملگی، زایمان
|
  • Fatemeh Tara, Marziyeh Lotfalizade, Somayeh Moeindarbari * Pages 1-4
    Introduction
    Amniocentesis is usually performed to genetically assess the fetus before birth. The most common complications associated with amniocentesis include the rupture of membrane (ROM), miscarriage, amniocentesis, as well as direct and indirect harm to fetus. The study aimed to evaluate the early and late complications of amniocentesis.
    Methods
    This cohort study was conducted on 1,000 pregnant women, who referred to the Perinatology Clinic of Ommolbanin Hospital in Mashhad, Iran during 2014-2016 to undergo amniocentesis by a perinatologist. To obtain 20 cc amniotic fluid, a needle was inserted into the gestational sac through the skin of the abdominal area of mothers using the ultrasound guidance. Subsequently, the researchers collected the data related to the early and late complications, pregnancy termination date, and neonatal complications through phone calls. Data analysis was performed in SPSS version 20 using Kolmogorov-Smirnov test.
    Results
    From the evaluated neonates, 887 newborns (88.7%) were healthy. According to the results, spontaneous abortion, amniotic fluid leakage, spotting, amnionitis, and childbirth before 37 weeks of gestation were reported in 10 (1%), 16 (1.6%), 16 (1.6%), 2 (0.2%), and 173 (17.3%) of the cases, respectively. Furthermore, there were no reports of ocular, dermatologic and orthopedic complications in the study.
    Conclusion
    According to the results of the study, the most common early complications of amniocentesis were spotting and amniotic fluid leakage. Furthermore, preterm birth was the most common late complication of this procedure.
    Keywords: Amniocentesis, Amnionitis, Preterm Birth, Miscarriage
  • Khodamorad Momeni, Nasrin Jalilian, Kamran Yazdanbakhsh, Zahra Mokari *, Mansour Rezaei Pages 5-14
    Introduction
    Sexual function disorders in infertile women may indirectly decrease the success rate of their treatment. Therefore, it is essential to eliminate such disorders in order to improve infertility treatment outcomes in women. Considering the lack of research on infertile women, the present study aimed to investigate the effects of sexual education skills on the outcome of infertility treatment in women.
    Methods
    This clinical trial was conducted on 20 infertile women with sextual function disorders aged 22-36 years, who referred to Motazedi Sterility Clinic in Kermanshah, Iran in 2016. Research units were selected via convenience sampling. Subjects were randomly divided into two groups of intervention and control group (10 women in each group). Women in the intervention group received training on sexual education skills (10 sessions), and the control group had no intervention. Data were collected using the sexual function index by Rosen et al. (2000). Data analysis was performed in SPSS version 19 using the Kolmogorov-Smirnov test, Mann-Whitney U test, paired t-test, and Fisher's exact test.
    Results
    Sexual skill training improved the sexual function of infertile women (P=0.001). After three months, the number of pregnancies in the intervention group was higher compared to the control group although the difference was not statistically significant (P=0.291).
    Conclusion
    According to the results, sexual education skills could improve the sexual function of the infertile women. Therefore, it is recommended that sexual skill training be implemented as an effective cognitive-behavioral, non-pharmacological method to enhance sexual and reproductive health.
    Keywords: Sexual Education, Outcome, Infertile Women
  • Mohammad Shadkhast *, Saied Habibian, Maryam Azadmanesh Pages 15-21
    Introduction
    Alprazolam is a benzodiazepine with several applications due to its pharmacological effects. Alprazolam is mostly used in the treatment of anxiety disorders. Alprazolam affects the brain and many other organs. Due to the excessive use of this drug, especially by women, the present study aimed to investigate the effects of alprazolam on the growth and development of ovarian follicles in female rats.
    Methods
    This applied research was conducted on 24 adult female rats in 2015. Animals were randomly divided into four groups of six. In the first group, alprazolam was administered orally for 16 consecutive days (2 mg/kg). In the second and third group, alprazolam was administered orally for 16 consecutive days at doses of 4 and 6 mg/kg. Rats in the control group received water with the same volume and mode of administration at the same time as the test animals.
    Results
    Histomorphological studies revealed that high doses of alprazolam (4 and 6 mg/kg) significantly decreased the number of graafian follicles (P
    Conclusion
    According to the results, high doses of alprazolam affected the follicular development of rat ovaries and may have adverse effects on the fertility of female rats.
    Keywords: Alprazolam, Follicle, Histomorphology, Ovary
  • Fakhriyeh Mazalzadeh, Khadija Hekmat *, Foroogh Namjoyan, Amal Sakimalehi Pages 22-30
    Introduction
    A great number of women undergo some variations in menopause due to the decreased release of estrogen. These changes may result in the reduction of sexual desire. Regarding this, the aim of the present study was to assess the effect of fenugreek vaginal cream on sexual satisfaction and dyspareunia in menopausal women.
    Methods
    This double-blind randomized control trial was carried on 60 postmenopausal women referring to the healthcare center No. 1 of East Ahvaz, Iran, with the complaint of sexual dissatisfaction and dyspareunia in 2016. The participants were randomly assigned into two groups of intervention (n=30) and placebo (n=30). The intervention group received one applicator of fenugreek vaginal cream %5 once a day (5 g/day) for 8 weeks. The placebo group was also provided with the placebo administered within the same period. The research instruments included the Larson sexual satisfaction questionnaire measuring sexual satisfaction and an information form evaluating dyspareunia filled out before and after the intervention. Finally, the data were analyzed by using independent and paired sample t-test, Chi-square test, and Mann-Whitney U test in SPSS (version 22). P-value less than 0.05 was considered statistically significant.
    Result
    According to the results,the intervention and placebo groups showed a significant difference in terms of the mean sexual satisfaction after the intervention (74.18±1.94-51.1±2.02) (P
    Conclusion
    As the findings indicated, the application of fenugreek vaginal cream was effective in the reduction of dyspareunia and enhancement of sexual satisfaction in postmenopausal women.
    Keywords: Fenugreek vaginal cream, Sexual satisfaction, menopause, Dyspareunia
  • Fahimeh Karimi *, Mehdi Moradi, Behrouz Baghaiee Pages 31-38
    Introduction
    Metabolic syndrome is considered as a risk factor for cardiovascular diseases and diabetes and its prevalence increases at an alarming rate. Therefore, the study aimed to evaluate the effect of six weeks of Pilates training along with Vitamin E supplementation on some markers of metabolic syndrome in female overweight adolescents.
    Methods
    This clinical trial was conducted on 30 female adolescents aged 15-18 years in Mahallat, Iran. The subjects were randomly divided into three groups of six weeks Pilates, six weeks of Pilates vitamin E and control. Exercises with minimum duration of 30 minutes were performed three days a week. Physiological and anthropometric indices, as well as lipid profiles and glucose level of the participants were measured in the pre-test and post-test stages through blood sampling. Data analysis was performed in SPSS version 22 using paired t-test, ANCOVA, and Bonferroni post hoc test. In addition, P-value below 0.05 was considered significant.
    Result
    In this research, while no significant changes were observed in levels of LDL, HDL and TG of the subjects in the Pilates and vitamin E group (P≥0.05), the levels of TG (P=0.022) and glucose (P=0.001) and waist-to-hip ratio (WHR) significantly decreased after the intervention. Moreover, levels of LDL (P=0.001), TG (P=0.002), cholesterol (P=0.013), glucose (P=0.001) and WHR (P=0.004) significantly decreased in the Pilates group, whereas no significant changes were observed in the level of HDL (P≥0.05). In the control group, no significant changes were observed in the levels of LDL, HDL, TG, cholesterol and WHR of the subjects (P≤0.05). Comparison of the groups revealed a significant difference between the Pilates and control groups in terms of the levels of LDL (P=0.18) and cholesterol (P=0.024).
    Conclusion
    According to the results of the research, Pilates training can lead to the control of lipid profile, WHR, and glucose level in overweight female adolescents. Furthermore, Pilates training along with vitamin E supplementation had similar impacts and no significant difference was observed in this regard.
    Keywords: Pilates_Vitamin E Overweight Female Adolescents
  • Fatemeh Kaveh, Kumarss Amini *, Mojtaba Sadeh Pages 39-44
    Introduction
    Breast cancer is a common malignancy and a major cause of death in women. Viruses are considered as one of the risk factors associated with breast cancer. Herpes simplex virus-1 (HSV-1) and HSV-2 are involved in the pathogenesis of cancer. The present study was conducted to determine the frequency of HSV-1 and HSV-2 in the blood samples of patients with breast cancer using multiplex-polymerase chain reaction (M-PCR) technique.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 60 breast cancer patients within 2014-2015. The infection with HSV-1 and HSV-2 was investigated by M-PCR. All data were analyzed using SPSS software (version 18).
    Results
    Out of the 60 blood samples obtained from patients with breast cancer, 6 (10%) and 3 (5%) samples were positive for HSV-1 and HSV-2, respectively.
    Conclusion
    herpes simplex virus, especially HSV-1, can play a role as a cofactor in the incidence of breast cancer, so further studies are recommended in this area.
    Keywords: Breast cancer, Herpes Simplex Virus, Multiplex, PCR
  • Maryam Omidi, Farzaneh Jafarnejad *, Yalda Nahidi, Tahereh Sadeghi Pages 45-53
    Introduction
    Premature rupture of membrane (PROM) is a common complication in midwifery and a serious consequence during pregnancy. This event can cause 18-20% prenatal mortality and 21.4% prenatal morbidity. Therefore, it is essential to use methods that can predict PROM. Regarding this, the purpose of the present study was to investigate the relationship between striae gravidarum and PROM among the primigravid women.
    Methods
    This predictive correlational study was conducted on 600 primigravidwomen with the gestational age of 35-37 weeks in Bojnourd, Iran. The study population was selected through convenience sampling technique. The participants were monitored and followed up until delivery, and thereafter divided into two groups of with PROM and without PROM. The data were collected using physical examination, interview, telephone follow ups, and patients’ medical records. In addition, the severity of striae gravidarum was determined by the Atwal scale. Data analysis was performed in SPSS (version 17) using descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov, Man-Whitney U test, Chi-square test, and logistic regression. P-value less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    According to the results, 445 (74.2%) participants had striae gravidarum, and PROM occurred in 22.3% of the cases (n=134). The results of the logistic regression test showed that the females with severe striae gravidarum were 2.617 times more prone to the incidence of PROM, compared to those without striae gravidarum (P=0.010).
    Conclusion
    According to the findings, the severity of striae gravidarum can be used as an indicator to predict the incidence of PROM. In order to prevent from such an event, the midwives and gynecologists can provide the mothers having severe striae gravidarum with proper recommendations in this regard.
    Keywords: Striae gravidarum, Premature rupture of membrane, Primigravid
  • Mahsa Shaali, Mohsen Shahriari, Mahshid I. Abdishahshahan * Pages 54-63
    Introduction
    Compliance with ethical principles is one of the main components in midwifery profession, affecting the personal, professional and social performance of midwives. Given the fact that adhering to professional ethics leads to the accountability of the healthcare team, the study aimed to determine the observance of codes of professional ethics in midwifery by midwives working in gynecology and maternity wards and some related factors in hospitals affiliated with Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 42 midwives working in maternity wards and 31 midwives working in gynecology wards of hospitals affiliated with Isfahan University of Medical Sciences. The data collection tool was a self-report questionnaire consisting of two sections, including demographic characteristics and a researcher-made questionnaire based on codes of professional ethics using a five-point Likert scale. Data analysis was performed in SPSS software (version 18) using independent t-test, Pearson’s and Spearman’s correlation coefficients, and one-way analysis of variance. Moreover, P-value below 0.05 was considered significant.
    Results
    In this research, mean score of adhering to professional ethics codes in midwives working in maternity wards was 80.5±14.7, whereas it was 85.1±12.02 in midwives in gynecology wards. According to the results of Spearman’s correlation coefficient, a direct association was observed between the mean score of compliance with the ethical codes and knowledge about the midwifery codes of professional ethics (P=0.02, r= 0.273).
    Conclusion
    Results of the study emphasized the need to increase training courses on midwifery code of ethics for midwives working in maternity and gynecology wards.
    Keywords: Ethics, Professional Ethics, Codes of Professional Ethics, Midwife
  • Amir Erfani *, Javad Shojaei Pages 64-77
    Introduction
    Awareness of the incidence of abortion in Iran is essential to promoting maternal health. Therefore, it is of paramount importance to estimate the rate of induced abortion. The present study aimed to investigate the rate, causes, and changes associated with induced abortion during 2009-2014.
    Methods
    This survey was conducted using the abortion data collected from two fertility surveys preformed in 2009 and 2014 on a respective sample of 2,934 and 3,012 married women aged 15-49 years in Tehran, Iran. The incidence of abortion was estimated based on the age-specific abortion rate, general abortion rate, total abortion rate, and abortion ratio.
    Results
    During 2009-2014, total abortion rate reduced from 0.16 to 0.14 cases per woman, while the general abortion rate decreased from 5.5 to 4.4 cases per 1,000 women, and the annual rate of abortion declined from 11,500 to 11,400 cases. Assuming the estimated abortion rate in Tehran as a national average rate, it is estimated that approximately 101,000 abortions are performed in Iran annually. Moreover, about 9% of known pregnancies are reported to be terminated in Tehran. Mean age at abortion is 33.5±6.3 years, and the rate of induced abortion is comparatively higher among the women with academic education, proper employment, favorable socioeconomic status, and low religious tendencies, as well as the migrants of urban areas and those with no or one living child. The proportion of abortions for non-medical reasons was found to increase from 69% in 2009 to 82% in 2014. In addition, half of the induced abortions were due to withdrawal failure; however, only one-third of the women with withdrawal failure switched to modern contraceptives after abortion.
    Conclusion
    According to the results, the high prevalence of induced abortions in Iran highlights the need for effective family planning services and counseling in order to prevent unintended pregnancies among women.
    Keywords: Abortion Estimate, Causes of Abortion, Contraception, Deliberate abortion, Induced Abortion, Reproductive Health, Unwanted pregnancy
  • Shiva Khodarahmi, Nourosadat Kariman, Abbas Ebadi, Giti Ozgoli * Pages 78-89
    Introduction
    Stress urinary incontinence is a disabling disease that affects the lives of women and requires solutions. Therefore, this study aimed to evaluate the effect of exercise on stress urinary incontinence in women.
    Methods
    In this review study, information related to the effects of exercise on stress urinary incontinence in women were searched in Persian and English in the databases of clinical trials registry centers, including Elsevier, ProQuest, UpToDate, Scopus, Magiran, Irandoc, SID, Iran medex, Sciencedirect, Pubmed, GoogleScholar and web of science using keywords of urinary incontinence, stress urinary incontinence, exercise, and elderly and their Persian equivalents. The search was based on a mesh during 2000-2017.
    Results
    In total, 23 interventional studies, including clinical trials and quasi-experiments, which were published during 2000-2017 and met the inclusion criteria, were assessed. In the review conducted on women with different age groups from across the world, most studies have reported a positive relationship between exercise and stress urinating incontinence.
    Conclusion
    Based on the published studies, following exercises are effective in prevention and treatment of stress urinary incontinence in women: regular daily pelvic floor muscle exercises, co-contraction of the muscles of the pelvic floor and central trunk or transverse abdominal, gymnastics, Pilates, exercise of pelvic floor muscles along with biofeedback intravaginal or perineal, pelvic floor muscles training using a muscles shocking device or electrical stimulation, Valsalva, physical fitness, Paula's Exercise, Kegel Exercise, training of the gluteal and adductor thigh muscles, Tensberger's exercises, physiotherapy, isometric exercises, and exercise in water.
    Keywords: Urinary Incontinence, Stress Urinary Incontinence, Exercise
  • Farhad Hemmati, Diana Sarokhani, Kourosh Sayehmiri, Morteza Motadayen * Pages 90-102
    Introduction
    Osteoporosis is a silent epidemic in the current era. While several studies in Iran have estimated the prevalence of osteoporosis at 8-77% in postmenopausal women, no rough estimate has been reported in this regard. The present study aimed to estimate the prevalence of osteoporosis in postmenopausal women in Iran.
    Methods
    This meta-analysis was conducted via searching in databases such as IranMedex, SID, Magiran, IranDoc, Medlib, ScienceDirect, Pubmed, Scopus, Cochrane, Embase, Web of Science, Medline, and Google Scholar using authentic Persian and English keywords, such as osteoporosis and postmenopausal, without a time limit for the studies published until 2017. Two researchers identified the relevant articles and extracted the data independently. Heterogeneity of the retrieved studies was assessed using the I2 index. Data analysis was performed in STATA software version 11 using the random effects model through a meta-analysis.
    Results
    In total, 50 studies performed on 38,161 subjects were reviewed. The prevalence of osteoporosis in postmenopausal women in Iran was 32% (95% CI, 26-39%), and the prevalence of low bone density was estimated at 51%. The prevalence of osteoporosis was reported to be 32% in the lumbar spine, 21% in the spine, 25% in femoral neck, and 21% in the hip. Additionally, the prevalence of low bone density in the lumbar spine, spine, femoral neck, and hip was 39%, 29%, 26%, and 39%, respectively. Meta-regression showed no significant association between the prevalence of osteoporosis in postmenopausal women and year of the studies.
    Conclusion
    According to the results, about half of Iranian menopausal women have low bone density, which is a considered to be a significant predisposing factor for the incidence of osteoporosis and its complications.
    Keywords: Osteoporosis, Bone Density, Postmenopausal, Meta, analysis, Iran
  • Malihe Hasanzadeh, Zahra Rastin, Nooshin Babapour * Pages 103-108
    Introduction
    Bladder exstrophy is a rare congenital anomaly due to midline anterior abdominal wall defect, causing a series of genitourinary and muscular malformations, which demands surgical correction. Women with bladder exstrophy are fertile and able to have normal children without this disease. However, successful pregnancy and delivery is rare in females with this condition and many complications can occur. Planned Cesarean section at term is considered the most appropriate mode of delivery. In this research, a case with bladder exstrophy, who experienced natural delivery without trauma to the genitourinary system, was introduced.
    Case Presentation
    Our case was a 36-year-old pregnant woman with a history of multiple corrective surgical procedures due to bladder exstrophy, who referred to the hospital with labor pain and rupture of members at 39 weeks of gestation. She had a successful vaginal delivery without complications with the use of sublingual misoprostol and intravenous oxytocin.
    Conclusion
    Although cesarean section is the most common mode of delivery for pregnant women with bladder exstrophy, it could be associated with risks, including multiple pelvic adhesions due to several corrective surgeries. Therefore, natural vaginal delivery with proper monitoring can be an appropriate method for pregnancy termination in this disease.
    Keywords: Bladder Exstrophy, Delivery, Pregnancy