فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم کلاهی *، سبحان موسوی، حسین حاج شرفی، مهدی مساواتی، محمدحسین شیخ رضایی، الهام صفار، عاطفه کرد زنگنه صفحات 1-12
    پتاسیم که بعد از ازت، فراوان ترین میزان مصرف عناصر در گیاهان را دارد، کارکردهای بسیار مهمی برای تنظیم پتانسیل اسمزی سلول، حفظ و نگهداری آماس، نمو سلول و فعالیت روزنه دارد. نیشکر (Saccharum officinarum L.) محصول مهم برای تامین قند و صنایع جانبی است و با توجه به زیست توده بالا، نیاز به جذب مقدار زیادی پتاسیم در سراسر چرخه حیات خود دارد. این تحقیق در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در مزرعه تحقیقات کاربردی کشت و صنعت امیرکبیر انجام شد. برای انجام تحقیق ، تیمار کود نیترات پتاسیم در سه سطح شاهد، 75 و 150 کیلوگرم درهکتار اعمال شد. در طی اجرای طرح تراکم، عملکرد، وزن ساقه، میزان پتاسیم قابل جذب، پتاسیم تثبیت شده و ساختار تشریحی بخش های هوایی گیاه مطالعه گردید. اعمال تیمار کود پتاسیم بر میزان تراکم و عملکرد گیاه در مزرعه تغییرات معنی داری نشان نداد. همچنین میزان پتاسیم تثبیت شده تحت تاثیر تیمار کود پتاسیم تغییرات معنی داری را نشان نداد، اما در تیمار 150 کیلوگرم در هکتار، اختلاف معنی داری در میزان پتاسیم قابل جذب دیده شد. میزان وزن ساقه در تیمار 150 کیلوگرم در هکتار نسبت به نمونه شاهد و تیمار 75 کیلوگرم در هکتار، اختلاف معنی داری نشان داد. اغلب صفات تشریحی، تغییرات معنی داری را در گیاه نیشکر تحت تیمار پتاسیم نشان دادند. مصرف کود پتاسیم در زمان استفاده موجب بهترشدن شرایط رشد نیشکر نشد. تغییرات تشریحی اندام های هوایی به مصرف کود پتاسیم بیانگر سازگاری تشریحی گیاه به افزایش پتاسیم خاک است.
    کلیدواژگان: پتاسیم تثبیت شده، تشریح، کود پتاسیم، نیشکر
  • مریم سادات نژادفاضل، کاظم پریور *، نسیم حیاتی رودباری، میترا حیدری نصرآبادی صفحات 13-25
    سلولهای بنیادی سلولهای تمایز نیافته پرتوانی هستند که میتوانند بعد از تمایز، سلول ها، بافت ها و اندام های مختلف بدن را تولید کنند. سلولهای بنیادی، دارای دو ویژگی خود نوزایی و تمایز می باشند و توانایی ازدیاد و تکثیر و القا شدن در مجاورت با انواع فاکتورهای رشد را دارا می باشند. از آنجایی که عصاره جفت، حاوی مقدار زیادی VEGF میباشد، از آن برای القاء تمایز سلولهای مرانشیمی امنتوم استفاده شد. از مهمترین سلولهای بنیادی، سلولهای بنیادی مزانشیمی هستند . سلولهای بنیادی مزانشیمی امنتوم استخراج گردید و بنیادی بودن آنها توسط فلوسایتومتری و با مارکرهای مخصوص سلولهای مزانشیمی یعنی مارکرهای CD90 CD44، CD73، CD105 و CD34 مورد اطمینان قرار گرفت. عصاره جفت نیز تهیه شد و پس از انجام تست MTT ، درصد زنده مانی 20 درصدی را برای آن انتخاب کردیم. پس از 21 روز مجاورت سلولهای بنیادی مزانشیمی امنتوم با محیط کشت و 20 درصد عصاره جفت، سلولهای مزانشیمی به سلولهای اجدادی اندوتلیالی تمایز پیدا کردند. بیان مارکرهای CD90 ، CD73 و CD105 منفی و بیان CD31 ، FLK1 و CD34 مثبت بود. نمودار چرخه سلولی و طولانی شدن فاز G1 در هفته دوم تمایزی نسبت به گروه کنترل، نشان داد که سلولها از مرحله تکثیر خارج شده و در مرحله تمایز قرار داشتند. سلولهای مزانشیمی امنتوم در مجاورت با عصاره جفت، به سلولهای اجدادی اندوتلیالی تمایز پیدا میکنند.
    کلیدواژگان: تست MTT، چرخه سلولی، فاکتورهای رشد، فلوسایتومتری، مارکرهای سلولی، VEGF
  • مریم سلیمانی، فائزه قناتی *، سمیه محمد علیخانی، حسن زارع مایوان صفحات 27-39
    گرچه مکانیسم اصلی اثر میدانهای مغناطیسی برگیاهان هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما شواهد موجود حاکی از دخالت این میدانها در افزایش مقدار گونه های فعال اکسیژن و نیز فعالیت سیستم آنتیاکسیدانها در سلولهای گیاهی است. دراین تحقیق،تاثیر میدان مغناطیسی بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آب و اثر آبیاری با آب مغناطیده )پساز عبور از یک میدان مغناطیسی 110 میلیتسلا( برفعالیت سیستم آنتیاکسیدان گیاه ذرت ) Zea mays L. ( بررسی شد. طیفهای رامان و FTIR آب قبل و بعداز قرارگرفتن درمعرض میدان مغناطیسی مقایسه شد. طیف رامان آب مغناطیده باگروه کنترل تفاوتی نداشت، اما طیفهای FTIR آن افزایش شدت جذب را نشان داد. نتایج نشان میدهد که میدان مغناطیسی با افزایش درجهی آزادی پیوند های هیدروژنی سبب کاهش کشش سطحی شدهاست. درنتیجه، میزان حلالیت آب افزایش یافتهاست. نتایج با افزایش فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و نیز افزایش میزان آنتوسیانینها در گیاهان تیمار شده با آب مغناطیده، نسبت به گروه شاهد معنیدار بود. افزایش فعالیت این دو آنزیم و افزایش آنتوسیانین همراه با عدم تغییر فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز که خود سبب تولید هیدروژن پراکسید میکند، سبب ممانعت از آسیب رسیدن به غشا و کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای آن میشود. عدم افزایش آنزیم پراکسیداز نیز با حفظ انعطاف پذیری دیواره ها سبب حفظ توان رشد در سلولهای گیاهان تیمار شده با آب مغناطیده شد.
    کلیدواژگان: آب مغناطیده، آنزیمهای آنتیاکسیدان، طیف رامان، گیاه ذرت، میدانهای مغناطیسی
  • سید محمدعلی شریعت زاده *، افسانه نعمتی صفحات 41-55
    امروزه با افزایش استفاده از نانوذرات نقره در محصولات مختلف ازجمله محصولات مصرفی و پزشکی نگرانی های جدی درمورد خطرات بالقوه نانو ذرات نقره ابراز شده است، هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظتی روغن سیاه دانه (NSO) به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی بر تغییرات هیستولوژیکی بافت کلیه و پارامترهای بیوشیمیایی خون در موش های نر تیمار شده با دوز بالای نانو ذرات نقره ) AgNPs ( بود. 24 سر موش نر بالغ نژاد NMRI با میانگین وزنی 25 تا 30 گرم به طور تصادفی به 4 گروه 6 تایی شامل گروه کنترل، AgNPs ( mg/kg/day500 ،) NSO ( ml/kg/day 5 ( و AgNPs + NSO تقسیم و به صورت دهانی برای 35 روز تیمار شدند. پس از اتمام دوره تیمار، موش ها تشریح، کلیه چپ آنها خارج ،فیکس، قالب گیری، برش گیری و پاساژ بافتی انجام شد و با استفاده از روش هایدن هان – آزان رنگ آمیزی گردید. پارامترهای بافت کلیه با روش استریولوژی مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونهی سرم خون نیز آنالیز شد. داده ها با روش آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون Tukey بررسی و تفاوت میانگین ها در حد) 05 / 0P< ( معنی دار در نظر گرفته شد.
    در این پژوهش افزایش معنی داری در میانگین حجم کل جسمک کلیوی، گلومرول، تافت، غشای کپسول بومن و کاهش معنی داری در میانگین حجم کل فضای کپسول بومن در گروه AgNPs نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. میزان مالون دیآلدئید و اوره سرم نیز در گروه AgNPs در مقایسه با کنترل افزایش معنی داری داشت ) 05 / 0P< ( پارامتر های ذکر شده در گروه AgNPs + NSO در سطح گروه کنترل نرمال شد.
    نتایج ما نشان داد که نانوذرات نقره می تواند اثرات نامطلوبی بر ساختار گلومرول داشته باشد و روغن سیاه دانه می تواند این اثرات را جبران کند.
    کلیدواژگان: استریولوژی، پارامتر های بیوشیمیایی، روغن سیاه دانه، کلیه، موش، نانوذرات نقره
  • علی اصغر باقری کشتلی *، فریبا خسروی نژاد صفحات 57-71
    تنش های محیطی از جمله شوری، مهمترین عوامل محدود کننده رشد و عملکرد گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک هستند. قارچ اندوفیت Piriformospora indica دارای خاصیت تحریک رشد گیاه و افزایش مقاومت آن به تنشهای محیطی، از جمله شوری، خشکی و بیماری های گیاهی میباشد. در این پژوهش توان قارچ اندوفیت P. indica در بهبود پارامترهای رشد و افزایش مقاومت به تنش شوری گیاه برنج (Oryza sativa L.) با تکیه بر افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان مورد مطالعه قرار میگیرد . بدین منظور، آزمایش گلخانه ای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار و با دو تیمار شامل 2 سطح قارچ تلقیح شده و تلقیح نشده )شاهد( و 4 سطح شوری 0 ، 100 ، 200 و 300 میلی مولار نمک ) NaCl ( انجام گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دادکه قارچ P. indica سبب افزایش پارامترهائی رشدی مانند بیومس )زیتوده( اندامهای هوایی و ریشه، محتوای نسبی آب، محتوای پرولین و فعالیتهای آنزیم های آنتی اکسیدانی چون گلوتاتیون ردوکتاز، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز و کاهش تولید مالون دی آلدئید ) حاصل از پراکسیداسیون لیپیدهای غشائی ( گیاهان تلقیح شده نسبت به گیاهان شاهد در تمام سطوح شوری شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که قارچ اندوفیت P.indica به لحاظ بهبود سیستم دفاعی آنتیاکسیدانی خطرات ناشی از اثر تنش شوری بر رشد گیاه برنج را تعدیل مینماید.
    کلیدواژگان: آنزیمهای آنتیاکسیدان، برنج) Oriza sativa (، تنش شوری، Piriformospora indica
  • مهدی زرینی *، احمد مجد، گلناز تجدد، صدیقه مهرابیان، سایه جعفری صفحات 73-88
    کرفس سفید متعلق به تیره چتریان ) Apiaceae ( است. با توجه به اهمیت شناخت مراحل تکوینی در گسترش دانش زیست شناسی، گیاه Haussknechtia elymaitica یا کرفس سفید که یک گونه دارویی کمیاب و بومی ایران است برای این پژوهش انتخاب شد. نمونه اندامهای رویشی و زایشی در مراحل متفاوتی از تکوین انتخاب و با استفاده از روش های سلول بافت شناسی بررسی شدند. مشاهده ساختار اندامهای رویشی نشان داد که در بین بافتهای پارانشیمی برگ و - ساقه، حفره ترشحی قرار دارد. برش غنچه های گل نشان داد که بساکها دارای چهار کیسه گرده بوده و تقسیم سلولهای مادر گرده از نوع همزمان، تترادهای میکروسپور از نوع چهار وجهی و لایه مغذی از نوع ترشحی است. تخمدان دو بر چه و دو خانه، تخمک واژگون و تک پوسته ای است. نمو کیسه رویانی نیز الگوی عمومی دو لپه ای را دارد. در بررسی رویان زایی، رویان کروی، قلبی، لپه ای و اژدری و گذر از رویان کروی به قلبی مشاهده شد. اندام های رویشی کرفس سفید دارای ساختار عمومی دو لپه ای ها است. الگوهای تکوین تخمک و کیسه رویانی از نهان دانگان و تیپ پلی گونوم تبعیت می کنند. تترادهای میکروسپور دارای تنوع بوده و از سه نوع تتراهدرال، تتراگونال و خطی است. در بررسی رویان زایی نیز کلیه مراحل رویانی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تکوین، چتریان، دانه گرده، رویان زایی، میکروسپور
  • علی مازوجی *، فهیمه سلیم پور، لیلا شفیعی دستجردی صفحات 89-96
    گیاه Centella asiatica متعلق به خانواده چتریان ) Apiaceae ( دارای استولون های رونده باریک و برگ های قلبی شکل و گل های بسیار کوچک درگل آذین های چتر است. این گیاه دارای خواص دارویی فراوان از جمله کاهش طول درمان زخم، افزایش حافظه و یادگیری، آرامبخش، تنظیم سیستم ایمنی، کاهش فشارخون، آنتی اکسیدان قوی و ضدسرطان می باشد. مواد گیاهی جهت مطالعات فیتوشیمیایی عصاره از مناطق آبنکار بندرانزلی در سه فاز رویشی و چماچای شفت در فاز گل دهی در اردیبهشت 1394 جمع آوری گردید. نتایج نشان می دهند که عصاره آبی نسبت به عصاره هیدروالکلی منطقه شفت مواد موثره )آسیاتیکوزید، مادکاسوزید، مادکازیک اسید و اسیاتیک اسید( بسیار بیشتری بود. و همچنین فاز پس از گل دهی در نمونه آبکنار دارای ماکزیمم مادکاسوزید و آسیاتیکوزید و فاز قبل از گل دهی دارای ماکزیمم مادکازیک اسید و آسیاتیک اسید است. همچنین مقایسه دوزیستگاه از افزایش بسیار چشمگیر هر چهار ترکیب موثره دارویی درمنطقه چماچما نسبت به منطقه آبکنار می باشد.
    کلیدواژگان: عصاره، آب بشقابی، گیلان، شیمی گیاهی
|
  • Maryam Kolahi *, Sobhan Mousavi, Hossein Haj Sharafi, Mehdi Mosavati, Mohammad Hosein Sheikhorezaei, Elham Saffar, Atefeh Kord Zangeneh Pages 1-12
    After Nitrogen, Potassium is an essential and most consumed element, in plant’s growth. Potassium has very important functions to regulation the osmotic potential of the cell amass retention, the development of cells and stomata activity. Sugarcane (Saccharum officinarum L.), as an important product for the supply sugar and side industries, due to the high biomass need to attract a large amount of potassium during its life cycle. This research was done as a complete randomized block design, in applied research farm of Amir-Kabir Agro-industry. To do research, treatment of potassium nitrate fertilizer was applied at three levels, control, 75 and 150 kg/h potassium. During the implementation of the research the density, yield, weight of stem, amount of available, fixed potassium and anatomical structure of plant aerial part were studied. Applying potassium fertilizer on treatment did not show significant changes on density and yield of the plant in the farm. As well as the amount of fixed potassium under the influence of potassium fertilizer treatment did not show significant changes, but in treatment 150 kg/ha, a significant difference in the amount of available potassium was seen. The amount of the stem weight in the treatment of 150 kg/ha potassium in compared to control and treatment of 75 kg/ ha potassium showed significant difference. Often anatomical characteristics showed significant changes in sugarcane under the potassium treatment. The consumption of potassium fertilizer at the time of use didn’t developed growing conditions of sugarcane. Anatomical changes of aerial organs under the potassium fertilizer consumption represented the anatomical adaptation of plant to increase the soil potassium.
    Keywords: Anatomy, Fixed potassium, Potassium fertilizer, Sugarcane
  • Maryam Sadat Nezhadfazel, Kazem Parivar *, Nasim Hayati, Mitra Heydari Pages 13-25
    Stem cells are undifferentiated pluripotent cells, can produce different tissues and organs of the body. Stem cells have two features, self-renewal and differentiation. Of the most important adult stem cells are mesenchymal stem cells. These cells are capable of proliferation and differentiation with induction in the presence of variety of growth factors. Since the placenta extract contains a large amount of VEGF, therefore placenta extract was used to induce the differentiation of omentum mesenchymal stem cells.
    The omentum mesenchymal stem cells were separated and cultured and cell-specific markers CD90, CD44, CD73, CD105 and CD34 markers were tested by flowcytometry on them. The extract of the placenta was prepared and after the MTT test, we selected a 20% viability percentage. After 21 days the presence of mesenchymal stem cells omentum in medium and 20 percent of placenta extract, mesenchymal cells were differentiated into progenitor endothelial cells. The expression of CD90, CD73 and CD105 markers was negative and expression of CD31, FLK1 and CD34 markers was positive. G1 phase of the cell cycle in 2st week of prolonged, compared to the control group, this result showed that the cells were exited from the proliferative phase into differentiation phase.
    Conclusion
    Omental mesenchymal cells in adjacent to the placenta extract, differentiate into endothelial progenitor cells.
    Keywords: Cell Cycle, Cell Markers, Flowcytometry VEGF, growth factors, MTT Test
  • Maryam Soleymani, Faezeh Ghanati *, Somayeh Mohamadalikhani, Hasan Zare Maivan Pages 27-39
    Although the exact mechanism(s) of the effects of magnetic fields on plants is not completely understood, available evidences suggest that the effects of these fields are mediated by reactive oxygen species (ROS) and activity of antioxidant system. In the present study, the effects of a magnetic field (110 mT) on physical and chemical properties of water, and the effect of magnetized water on the antioxidant system activity of maize plants were investigated. Raman and FTIR absorption spectra of water before and after magnetization were compared. While the Raman spectrum of magnetized and normal water were identical, the intensity of FTIR absorption spectrum of magnetized water was significantly increased, suggesting changes in the distribution of hydrogen bound among water molecules and increase of its solubility. In comparison with the control plants, irrigation with magnetized water resulted in the increase of antioxidant enzymes activity i.e., SOD and CAT as well as increase of the contents of non-enzymatic compounds e.g., anthocyanins of the plants. In addition, lower amounts of H2O2, and lower activity of POD was observed in magnetized water-irrigated plants, compared to the control group. All together, these changes resulted in the maintenance of membrane integrity and improvement of growth and development of those plants which were irrigated with magnetized water.
  • Sma Shariatzadeh *, Afsaneh Nemati Pages 41-55
    Today, with the increasing use of silver nanoparticles in consumer products and medical products, including serious concerns have been expressed about the potential risks of nano-silver particles, the goal of this study was to evaluate the protective effects of Nigella sativa oil (NSO) as a potent antioxidant on changes histological kidney tissue and blood biochemical parameters in rats treated with high dose of silver nanoparticles (AgNPs), respectively. 24 adult male rats (NMRI) with an average weight of 25 to 30 g were randomly assigned to 4 groups of 6 rats including the control group, AgNPs (mg / kg / day500), NSO (ml / kg / day 5) and AgNPs NSO split and both were treated orally for 35 days. At the end of the treatment period, mice, anatomy, left kidney removed, fix, molding, cutting and tissue processing was carried out using -Zan Han Hayden were stained. Renal tissue was evaluated parameters stereologically. Serum samples were analyzed. ANOVA and Tukey test to evaluate the study data. The differences in the extent (05/0 P
    Keywords: Biochemical parameters, Black oil seeds, Kidney, mice, Silver, Stereology
  • Ali Asghar Bagheri *, Fariba Khosravinejad Pages 57-71
    Abiotic stress including salinity is the major limiting factors of growth and crop production in arid and semiaridregions. The endophytic fungus,Piriformospora indica has a pronounced growth-promoting activity and also increasesplant resistance to environmental stresses including salinity, drought and plantpathogens. In order to study, experiment was conducted in completely randomized block design with three replicationsand with two levels of p.indica–inoculated and non-p.indica-inoculated rice(control) and four levels of NaCl (0, 100, 200 and 300 mM). This research deals with the potential of P. indica to improve growth parameters of rice (Oryza sativa L.) and increase its resistance to salt stress with base on increasing of antioxidant enzyme activities. Our study demonstrated P.indica significantly increased growth parameters for example shoot and root biomass, Relative Water Content(RWC), proline content and activities of antioxidant enzymes such as glutathione reductase (GR), ascorbate peroxidase (APX), catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and in contrast, decreased malondialdehyde (MDA) content (produced from peroxidation of membrane lipids) in p.indica–inoculated than non-p.indica-inoculated rice under all of salt stress conditions.
    So our results showed that P. indica-induced protection of O.sativa against salt stress could be mediated by antioxidant enzymes.
    Keywords: antioxidant enzymes, Piriformospora indica, rice (Oryza sativa), salt stress
  • Mehdi Zarini *, Ahmad Majd, Golnaz Tajadod, Sedigheh Mehrabian, Sayeh Jafari Marandi Pages 73-88
    Haussknechtia elymaitica Boiss. belongs to Apiaceae family.Considering the importance of recognizing the developmental stages in the development of biology knowledge Haussknechtia elymaitica Which is a rare and endemic species of Iran, was selected for this research. The samples of vegetative and reproductive organs at different stages of development were gathered and investigated by cell-histology methods. The investigation of the anatomical structure of vegetative organs showed that the secretory cavity are arranged between the parenchymal tissues of the leaf. Section of flower buds revealed that anthers had 4 pollen sacs, the division of pollen mother cell was of the simultaneous type, microspore tetrads were of tetragonal type and the tapetum layer was secretory. The ovary was found to be two chambered and two-carpeled; the ovule to be anatropous and to have one membrane. In embryogenic investigationit was found that the embryos were globular, cordate, cotyledonary and torpedo-shaped and the transition between globular embryos to cordate embryos was found. The vegetative organs were observed to have the general structure of dicotyledons. The development patterns of ovule and embryo sac follow the Polygonum type. Tetrahedral, Tetragonal and Liner microspore tetrads were observed. All stages of embryogenesis were covered in this study.
    Keywords: Apiaceae, development, embryogenesis, microspore, pollen grain
  • Ali Mazooji *, Fahimeh Salimpour, Leyla Shafiei Dastjerdi Pages 89-96
    Centella asiatica is belong to Apiaceae family, it has stolons and cor date leaves, minute flowers in umbel inflarescense, This Species, has very medicinal properties as wound healing, memory and learning en hance ment, Immune system regulation, reduce of blood presure, antioxidant and anticancer, plant material for phytochemical studies obtained from Abkenar village in Anzali: to Three developmental phases, and Chamecha village in Shaft ia flowering phase, Our Result's Show That aquatic extracts have much more effective products than to hydroalcholic extracts. also post flowering phase in Abkenar papulation have maximum madecassoside and asiaticoside and pre flowering phase has maximum madeccasic asid, also comparison two habitats show that all of four effective products are increased in chamacha than Abkenar.
    Keywords: Centella asiatica, Gilan, phytochemistry