فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 40 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا بیگدلی، کابک خبیری * صفحات 9-38
    مکانیزم امنیت دسته جمعی به عنوان الگویی جهت حفظ و گسترش امنیت بین المللی دارای الزامات و مختصاتی است که از سوی نو واقع گرایان به علت ماهیت آرمان گرایانه آن همواره مورد انتقاد بوده است از طرفی نقض این مکانیزم به شکل مستقیم و یا غیرمستقیم کارکرد الگوی امنیت دسته جمعی را تحت تاثیر قرار می دهد. در طول تاریخ، ایالات متحده آمریکا به مثابه یک قدرت برتر همواره نقش مهمی در تضعیف و یا تقویت الگوی امنیت دسته جمعی داشته است. به طوری که روسای جمهور این کشور بعد از جنگ جهانی دوم و بر مبنای دکترین ترومن با رویکردی بین الملل گرا در قالب دکترین امنیت ملی خود توانسته اند نقش ویژه ای را برای آمریکا در ساز و کار امنیت بین المللی تعریف نماید. این در حالی است که چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ با سیاست خارجی که مدنظر قرار داده است، در مورد چشم انداز نقشی که آمریکا از سال 1945 با رویکردی بین الملل گرایانه تا پیش از ترامپ در نظام بین الملل ایفا نموده، تردیده ایجاد کرده است.سیاست خارجی آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، که ریشه در دیدگاه های ملی گرایانه دارد با تأکید بر منافع ملی ایالات متحده و با رویکردی اقتصادمحور؛ همچنین تاثیر از برخی ویژگی های نهادینه شده سیاست خارجی این کشور ازجمله یکجانبه گرایی، خواسته یا ناخواسته منجر به تضعیف بایدها و نبایدهای امنیت دسته جمعی می شود. درنهایت تشدید این روند به علت افزایش میزان خودیاری دولت ها منجر خواهد شد تا آنارشی حاکم بر نظام بین الملل افزایش یابد.
    کلیدواژگان: نوواقع گرایی، امنیت دسته جمعی، سیاست خارجی ترامپ
  • حمید درج، سید داود آقایی * صفحات 39-68
    این روزها اقدامات ترامپ در صدر اخبار منطقه و جهان است. قراردادهای جدید او در فروش تسلیحات نظامی، موجی از نگرانی برای رشد عنان گسیخته جنگ افزارها در جهان ایجاد کرده است. دولت ترامپ از زمان روی کار آمدن با ادعاهای مکرری مبنی بر ورود مستقیم به عرصه نظامی در منطقه، توجهات را به خود جلب کرده است. وی ابتدا با مطرح کردن منطقه امن در سوریه، در صدد بود که حضور مستقیم آمریکا را در منطقه غرب آسیا موجه جلوه دهد که با مخالفت روسیه و ایران تعدیل هایی در طرح خود ایجاد کرد. با توجه به مشکلات عدیده ای که واشنگتن برای ورود به عرصه نظامی سوریه دارد، ترامپ گزینه جدید را برای عرض اندام آمریکا در منطقه انتخاب کرده است که در این باره ترامپ دستور استفاده از پهبادهای آمریکایی را برای بمباران مناطق مختلف یمن به بهانه مبارزه با القاعده داده است. سوال اصلی پژوهش این است که اهمیت راهبردی یمن در سیاست خارجی و امنیتی ترامپ در چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که ترامپ با اهدافی همچون پاره کرده حلقه های محور مقاومت، حذف ایران از معادلات منطقه و نیز جلوگیری از سرایت امواج شیعه گری به عربستان، رویکردی سخت و قدرت طلبانه را در قبال تحولات یمن اتخاذ کرده است. وی برای به رخ کشیدن قدرت آمریکا در منطقه از دست زدن به اقدامات نمایشی ابایی ندارد و با نگاهی کاسب کارانه و منفعت محور به تحولات یمن، انبار سلاح های غربی را با دلارهای نفتی مرتجعین عرب به منطقه سرازیر می کند. روش پژوهش توصیفی _ تحلیلی و بر مبنای رئالیسم تهاجمی شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: یمن، دونالد ترامپ، رئالیسم تهاجمی، ژئوپلیتیک، خاورمیانه
  • امیر ساجدی * صفحات 69-91
    سیاست خاورمیانه ای امریکا در دوره یک ساله ترامپ باعث انتقاد زیادی شده است. سیاست های نژادپرستانه، خارج کردن امریکا از پیمان پاریس، حمله موشکی به پایگاه هوایی سوریه، تهدید به خارج شدن از برجام، انتقال سفارت امریکا به بیت المقدس و غیره همگی نشان از سیاست خارجی متفاوت ترامپ با سلفش (اوباما) دارد. بخشی از سیاست خارجی ترامپ، ناشی از رفتار غیر معمول شخصیتی وی می باشد. بحران سوریه و نقش قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای (به خصوص امریکا) در آن باعث گردیده تا این بحران به یکی از طولانی ترین و پیچیده ترین بحران های ناحیه خاورمیانه تیدیل و پایان یافتن آن با مشکل مواجه گردد. با گذشت شش سال از شروع ناآرامی ها در سوریه و عدم دستیابی به یک پیروزی قاطع از جانب هر یک از طرفین، نگاه ها به تدریج بسمت مذاکرات سوق داده شد. هرچندگفتگوها به موفقیت نیانجامید ولی برای طرفین درگیر، امید مذاکرات بیشتر برای حل بحران از دست نرفته بود. حمله شیمیایی در خان شیخون و متعاقب آن تصمیم یک جانبه دولت ترامپ در بمباران موشکی پایگاه هوایی الشعیرات و حمایت از کردهای سوریه برای ایجاد یک منطقه امن باعث گردید تا گروه های مسلح مبارز به حمایت نظامی امریکا امیدوارتر و تمایل کمتری به گفتگوی صلح نشان دهند. پرسش اصلی در مقاله حاضر این است که چرا دولت جدید امریکا در بحران سوریه تغییر تاکتیک داد؟ در پاسخ سؤال فرضیه اینگونه مطرح است که زندگی سیاستمداران، تحصیلات، سوابق سیاسی، تجارب تعیین کننده زندگی اجتماعی و سلامت جسم و روان آنها در تصمیم های شخصی و گروهی آنها مؤثر می باشد. ترامپ با تغییر مواضع خود سعی می نماید تا با افزایش نفوذ اقتصادی و همزمان با تهدید نظامی در خاورمیانه دوران یکه تازی امریکا را در برخی از مناطق آشفته جهان مانند ناحیه خاورمیانه مجددا احیا کند.
    کلیدواژگان: شخصیت ترامپ، بحران سوریه، قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای، حمله موشکی
  • مختار صالحی *، رحمان زارع صفحات 93-114
    امنیت در خاورمیانه وضعیت پیچیده و مبهمی پیدا کرده است. با وجود تأثیر فاکتورهای متعدد بر شکل گیری نا امنی در خاورمیانه، خلأ نفوذ قدرت های بزرگ در ایجاد ثبات و نظم در منطقه قابل تأمل است .مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که، خلأ قدرت بزرگ چه تأثیری بر امنیت خاورمیانه داشته است؟ فرضیه مقاله مطرح می کند، با چرخش سیاست خارجی امریکا به سوی آسیا و تبدیل خاورمیانه به اولویت دوم در استراتژی امنیت ملی آمریکا، سطح واگرایی در منطقه خاورمیانه بیشتر شده است. در یافته های مقاله به این نکته اشاره شده است که هر کدام از دو کشور ایران و عربستان تلاش می کنند خلأ قدرت بزرگ در منطقه را جبران کنند و موضوع فوق منجر به تشدید رقابت بین کشورهای منطقه شده است. برای کاهش واگرایی، کشورهای منطقه نیازمند دستیابی به چهارچوب مشترک برای همکاری در سطح منطقه هستند. بررسی موضوع در چهارچوب رویکرد نئورئالیسم تهاجمی صورت گرفت. برای آزمون فرضیه، از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، آمریکا، قدرت، وا گرایی، عربستان، ایران
  • منصور صالحی، محمد توحیدفام * صفحات 115-134
    الگوهای پلورالیستی دموکراسی با تأکید بر الگوهای نظارت بیرونی به عنوان یکی از کارآمدترین الگوهایی حکمرانی تا به امروز شناخته شده است. این الگو تا به امروز دچار بحران هایی گشته و همواره راه کارهایی برای برون رفت از آن بحران ارائه شده است. نئوپلورالیسم با تأکید بر نظارت های درونی پاسخی برای برون رفت از این بحران بود لیکن به تنهایی قادر به حل این معضل نبود؛ لذا به نظر می رسد تلفیق این دو، بهترین راه خروج از بحران موجود است. با توجه به اینکه نهادهای بین المللی نیز بر پایه اصول و قواعد الگوی دموکراتیک بنا نهاده شده، لذا فراز و فرود این مناقشه، نهادها و نظام بین المللی را هم متأثر از خود ساخته است.
    به نظر می رسد که کژکارکردی رویکردهای پلورالیستی و نئوپلورالیستی منطبق با الگوی دموکراسی در عصر حاضر، نهادهای بین المللی نظام جهانی را نیز از خود متأثر ساخته و به این سبب تحقق دموکراسی در عرصه بین الملل را دچار بحران نموده است.
    الگوی مطالعاتی این پژوهش بر اساس کاربست روش شناسی نهادگرایی جدید، سعی بر ارائه مدلی هم پوشان دارد تا با ارائه مدلی تلفیقی راه کار نوینی را پیش روی نهادهای بین المللی قرار دهد.
    کلیدواژگان: بحران های دموکراسی، پلورالیسم، نئوپلورالیسم، نهادگرایی
  • الهه کولایی *، عفیفه عابدی صفحات 135-164
    هرچند اکنون برداشت عمومی از روابط روسیه با ایران، روابطی بسیار همگرا و گرم است، اما واقعیت های تاریخی در مورد روابط مسکو و تهران، نشان دهنده رابطه ای پیچیده همراه با فراز و فرود بسیار و وابسته به عوامل و مؤلفه های گوناگون دوجانبه، منطقه ای و بین المللی است. این رابطه میراث دار رخدادهای دشمنی آلود ایران و روسیه از اوایل قرن 19 است که همچنان سایه تردید و بدبینی آن بر این رابطه گسترده مانده است. تصرف خاک ایران توسط امپراتوری روسیه در اوایل قرن 19، مداخله ویرانگر روسیه تزاری در انقلاب مشروطه ایران در اوایل قرن 20، حمایت اتحاد شوروی از جریان های تجزیه طلب در شمال و شمال غربی ایران، تخلیه نکردن خاک ایران در پایان جنگ جهانی دوم از سوی نیروهای نظامی اتحاد شوروی، حمایت اتحاد شوروی از حزب توده ایران، حمله اتحاد شوروی به افغانستان و اشغال این کشور مسلمان نشین در همسایگی شرقی ایران (1979-1989)، حمایت مؤثر اتحاد شوروی از عراق در طول جنگ ایران و عراق از سال 1980 تا سال 1988 از جمله اقدام ها و رفتار های خصمانه روسیه است که با وجود اراده ایران برای داشتن روابط نزدیک با روسیه در شرایط جدید، همچنان بر روابط دو کشور سایه انداخته است. هر چند به دلایل گوناگون که در ادامه خواهد آمد، ایران با تأکید بر حق حاکمیت، منافع خود در سطوح گوناگون از مسیر رابطه با روسیه پیگیری می کند، اما این میراث تاریخی سبب شده همچنان نگاه بدبینانه همراه با بی اعتمادی به مسکو و روابط با این کشور، در مطبوعات و مردم ایران وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، آمریکا، انقلاب اسلامی، افراط گرایی، برنامه هسته ای
|
  • Mohammadreza Bigdeli, Kabak Khabiri * Pages 9-38
    Collective security mechanism as a model for maintaining and expanding international security requirements, and coordinate, which has been criticized by neo-realists for its idealistic nature .On the other hand, violating this mechanism directly or indirectly affects the function of the collective security model. Throughout history, the US as a supreme power has played an important role in weakening or strengthening the collective security model. Presidents of this country after World War II And based on Truman's doctrine with an internationalist approach, they have been able to define a specific role for the United States in the international security mechanism in their national security doctrine. The forty-fifth president of America Donald Trump, who has considered foreign policy, Has made a mistake In the perspective of the role played by the United States since 1945 with an internationalist approach before the Trump in the international system. America's foreign policy during the presidency of Donald Trump which is rooted in nationalist views, by emphasis on national interests of the United States And with an economics-oriented approach As well as the impact of some of its institutionalized foreign policy features, including unilateralism, Intentionally or unintentionally weaken the collective security. Eventually, this trend intensifies because of the increasing self-sufficiency of governments Will lead to an increase in the anarchy of the international system.
    Keywords: Noe, realism, collective security, foreign policy of Trump
  • Hamid Dorj, seyed Davoud Aghaei * Pages 39-68
    These days,Tramp's actions are at the top of the region's and the world's news.His new contracts for the sale of military weapons have created a wave of worries about the growing crippling of warfare in the world. Tramp's government has attracted attention since it came up with frequent claims that it has entered the military arena in the region.He initially sought to justify the direct presence of the US in the West Asian region, with opposition from both Russia and Iran, creating modifications to his plan by introducing a safe area in Syria.Tramp has chosen a new option for the United States in the region, given the many problems that Washington faces to enter the Syrian military arena,in which Tramp ordered the use of American drone to bombard Yemen's various areas under the pretext of fighting.With al-Qaeda.The main question of the research is that what is the strategic importance of Yemen in foreign policy and security of Tramp?The findings of the study indicate that Tramp has adopted a rigorous and power-hungry approach to Yemen's developments with goals such as tearing down the axis of resistance,removing Iran from regional equations,and preventing the spread of Shiite waves to Saudi Arabia,Is.He does not complain about taking American action in the region to take a dramatic action,and with a comforting, profit-oriented view of the developments in Yemen,the stockpile of Western weapons is flooding the oil dollars of the Arab reactionaries into the region.The research method is descriptive-analytic and based on invasive realism.
    Keywords: Yemen, Donald tramp, Aggressive realism, Geopolitics, Middle East
  • Amir Sajedi * Pages 69-91
    The Trump's foreign policy towards the Middle East has been criticized by many governments over the past year. The Trump's racist policies, the removal of the United States from the Paris pact, the missile attack on the Syrian air base, the threat of getting out from Comprehensive Joint Action Program , the transfer of the US embassy to Jerusalem, all reflect his different foreign policy from its predecessor (Obama). This kind of Trump foreign policy is due to his unusual behavior and personality. Six years after the onset of the conflict in Syria with the ensuing stalemate we had slowly moved to a possibility of a negotiated settlement through discussions which were inconclusive but however ongoing. The unilateral missile attack order by President Trump on the Al-Shaeirat airbase, led the armed group opposing the Assad regime to show less desire to engage in peace discussion. Our main concern in this paper is to analysis the change of tactics by the new U.S. president and there cause thereof. We hold that the private lives of the politicians, their education, their political history, the formative experiences of their public life, their physical, and mental health affects their personal and public decisions. The changed positions of Trump and his ensuing policy show the desire of his administration to rest on the American military superiority and its will to renew the era of the US adventurism in hot spot such as the Middle East.
    Keywords: Trump's personality, Syrian crisis, Regional, Global powers, Missile attack
  • Mokhtar Salehi *, Rahman Zare Pages 93-114
    Situation of Middle East's Security is being Complex, Uncertain and Ambiguous. Notwithstanding, there are many Reasons that have Created this Situation, the Great Power Vacuum in Middle East has an Important Role in the Region's Instability. the Main Subject of this Essay is what Does the Power Vacuum Has Impacted on the Middle East Security? Hypothetically, the Influence of United States in the Middle East Specially in the Era of Obama's Presidency has been Reduced and Simultaneously the Main Actors in the Region Such as Iran, Turkey and Saudi Arabia tries to increase their Powers and Influences in the Region. With According to this Situation, there isnt Great Power as a Regulator in the Region and its leads to the Divergent Situation in the Middle East. Reduction of Insecurity and Promote of Stability in the Region Are Depend on Cooperation Among Middle East Countries for Achieving Regional Sustainable Security. Theoretically, this Paper is Based on the Offensive Realism. Methodologically, in this Essay We Use Descriptive, Analytical and Explanatory Methods.
    Keywords: Power Vacuum, Divergence in Middle East, Saudi Arabia, Turkey, Iran
  • Mansour Salehi, Mohammad Tohidfam * Pages 115-134
    The pluralistic patterns of democracy, which emphasizes on external monitoring patterns, have been recognized as one of the most effective patterns of governance to date. This pattern involved some crises up to now and there have always been solutions to them. Neo-pluralism, with an emphasis on internal monitoring, was the answer to the crisis, but it was not enough to solve this problem. Therefore, it seems that the combination of these two is the best way to solve this crisis. Considering the fact that international institutions are based on the principles of democratic model, ups and downs of this challenge have also affected the international institutions and system.
    It seems that the dysfunctional pluralistic and neo-liberal approaches according to the pattern of democracy in the present age have also affected the international institutions of the world system, which throw the realization of democracy in the international arena in crisis.
    The study pattern of this research, based on the methodology of new institutionalism, aimed to provide a coherent model to present a new strategy to the international institutions through an integrated model.
    Keywords: Democracy crises, pluralism, neo pluralism, institutionalism
  • Elaheh Koolaee *, Afifeh Abedi Pages 135-164
    Iran-Russia's seems very integrated and warm now, but during last 25 years there were many up and dawn in the course of their relations. Historical realities indicate these relations permanently have experienced very different stages. Many diverse factors have affected their relation in domestic, regional and international levels. The two countries relations in 19 century have shaped their perceptions about others goals and aims. The events of the final stage of the world war II have a very deep impact on Iranian people and government. The Soviet supportive policy in the case of Azerbaijan and Kurdistan separative movement are very important factors in this regards. Policies and activities of Communist Tudeh party has a constant influence on this relation, both before and after the Islamic Revolution in Iran. These historical legacies in Iran- Russia's relations after the collapse of the Soviet Union continue its influence on the two countries relation, that shapes the main question of this paper. the authors use descriptive- analytical methodology for their research.
    Keywords: IRAN, RUSSIA, AMERICA, ISLAMIC REVOLUTION, EXTREMISM, NUCLEAR PROGRAM