فهرست مطالب

Advances in Medical and Biomedical Research - Volume:8 Issue: 33, 2001

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:8 Issue: 33, 2001

  • 58 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1379/12/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حیدرپور، رستمی، درخشنده، سبحان، یوسفی صفحه 4

    ارتباطی بین سوء تغذیه در دوران قبل ازتولد و هیپرتانسیون در جوامع انسانی اخیرا مطرح شده است. مدل های سوء تغذیه در دوران قبل از تولد در رت؛ حمایت قاطعی از این تئوری بر پایه اندازه گیری فشار خون رت از طریق کاف دمی فراهم نموده است. همچنین الکترولیت مصرفی مادری دردوران زندگی قبل از تولد ممکن است هومئوستاز مایعات بدن که بطور ژنتیکی افراد را دربلوغ حساس نماید تغییر دهد. لذا به منظور بررسی تاثیر آتی غلظت های مختلف کلرور سدیم، شش غلظت 0.5، 1، 1.4، 1.6، 1.8 و 2 درصد از کلرور سدیم را تهیه نموده و در طی دوران حاملگی و شیردهی، این غلظت های خاص از نمک خوراکی درآب مصرفی را در اختیار رت های ماده قرار دادیم. یک گروه از آب مقطر و یک گروه ازآب شرب اصفهان به عنوان منبع آب شرب استفاده نمودند. در تمام مدت انجام آزمون، جیره غذایی مورد استفاده رت ها حاوی 2 درصد نمک بود. بعد از آنکه رت ها از شیر گرفته شدند نوزادان تمامی گروه ها درتمام مدت دوره پرورش از جیره غذائی فوق الذکر و آب شرب اصفهان به عنوان آب مصرفی استفاده می نمودند.
    در پایان دوره پرورش، در سه ماهگی وزن رت های حاصل از هر گروه را اندازه گیری نمودیم و سپس به طریقه مستقیم میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در 20 رت حاصل از مادرانی که ازغلظت های مختلف تغذیه می نمودند اندازه گیری نمودیم. فشار خون سیستولیک و دیاستولیک رتهای حاصل ازمادرانی که از غلظت های 0.5 و 1 درصد استفاده می نمودند کاهشی را نشان می داد. وزن رت های این گروه نیز نسبت به گروه هایی که ازمحلول های نمکی غلیظ تر استفاده می نمودند بیشتر و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک رت های حاصل از این مادران نیز کمتر بود. تغذیه با مقادیر کافی سدیم سبب رشد طبیعی جنین و کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در دوران بلوغ را به همراه دارد. تغذیه مادر با مقادیر زیاد سدیم در دوران حاملگی سبب کاهش در رشد و کاهش وزن هنگام تولد می گردد که ضعف در رشد در دوره های بعدی زندگی نیز جبران نمی گردد علاوه بر اینکه کاهش وزن با افزایش فشار خون دوران بلوغ نیز همراه است.

  • فکری، مرواریان صفحه 12

    این مطالعه به منظور بررسی فراوانی نسبی عیوب انکساری در هزار مورد مراجعه کننده به درمانگاه چشم پزشکی پلی کلینیک شفای وابسته به مرکز آموزشی درمانی دکتر شهید بهشتی زنجان در نیمه دوم سال 1377 انجام شد.
    مطالعه از نوع توصیفی می باشد که به صورت مقطعی انجام گرفت. دراین مطالعه با استفاده از دستگاه Auto Refractometer اطلاعاتی در زمینه وضعیت انکساری مراجعه کننده بدست آمد و مشخصات نسبی، جنسی مراجعه کننده یادداشت گردید و با رسم جداول توزیع فراوانی، تجزیه و تحلیل اطلاعات انجام شد.
    نتایج حاصل از مطالعه بشرح ذیل می باشد:بین مراجعه کنندگان زن و مرد اختلاف قابل توجهی وجود ندارد.
    بیشترین مراجعه کنندگان در دهه دوم سن می باشند.
    نزدیک به 3/2 مراجعین مبتلا به آستیگماتیسم، 4/1 دوربینی و 2/1 نزدیک بینی می باشند.
    در بین افراد آستیگمات تقریبا 2/1 نوع with the rule Astigmatism و 3/1 نوع Against the rule Astigmatism و کمتر از? /? نوع oblique Astigmatism می باشند.
    تقریبا 23% موارد دوربینی و 11.5% موارد نزدیک بینی و 15.5% موارد آستیگماتیسم؛ آنیزومتروپی دارند.
    در این مطالعه فراوانی نسبی آنیزومتروپی در دهه اول زندگی مشاهده می شود.
    نزدیک به 11% افراد نزدیک بین در این مطالعه High Myopia می باشند.
    با توجه به نتایج این مطالعه،آموزش همگانی و تفهیم ضرورت انجام معاینات چشمی بخصوص در دهه اول زندگی برای اصلاح عیوب انکساری و جلوگیری از آمبلیوپی توصیه می شود.

  • مطش بروجردی صفحه 19
    اثرات تجویز آدالات زیر زبانی 10 دقیقه پیش از لارنگوسکوپی و لوله گذاری داخل تراشه جهت کاهش واکنش همودینامیکی در 100 بیمار (50 نفر گروه تحت مطالعه و 50 نفر گروه کنترل) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    همه بیماران تحت تجویز یک پیش داروی بیهوشی یکسان از حیث نوع و میزان دارو قرار گرفتند. داروهای القا کننده بیهوشی و شرایط انجام لارنگوسکوپی و لوله گذاری؛ مشابه انتخاب شدند. علایم حیاتی شامل فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، تعداد نبض، در 7 مرحله زمانی با گوشی و مونیتورینگ اندازه گیری و ثبت گردید.
    نتایج بدست آمده از این بررسی نشانگر مفید بودن این روش جهت جلوگیری از صعود فشار خون و افزایش ضربان قلب در حین لوله گذاری تراشه است.
  • پور معماری، نگارنده، مقدمی صفحه 23
    یکی از موقعیت های تنش زا، امتحانات پایان ترم و تغییر سیستم آموزشی در دوره های دانشگاهی است. بدین منظور مطالعه ای تجربی با هدف تعیین تاثیر بکارگیری روش آرامسازی بنسون روی میزان اضطراب و تیتر ایمونوگلوبولین A بزاق (SIgA) دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی زنجان حین امتحانات پایان ترم در سال 1378 طراحی شد. 70 نمونه با روش تصادفی سیستماتیک از جامعه پژوهش انتخاب و بعد بصورت تصادفی به دو گروه 35 نفری کنترل و تجربه تقسیم شدند. به دلایل مختلف در گروه کنترل شش نفر و در گروه تجربه هشت نفر از دور مطالعه حذف شدند. بطور کلی گروه کنترل شامل 29 نفر (24 نفر مونث و 5 نفر مذکر) و گروه تجربی شامل 27 نفر (20 نفر مونث و 7 نفر مذکر) بودند. در این مطالعه گروه تجربه تحت آموزش روش آرامسازی بنسون قرار گرفته و گروه شاهد هیچگونه آموزشی را دریافت نکردند. جهت جمع آوری اطلاعات فردی از پرسشنامه استفاده شد و اضطراب با استفاده از فرم خود گزارش دهی اضطراب اسپیل برگر و تیتر SIgA بوسیله روش ایمنوتوربیدیمتری در قبل و بعد از امتحان پایان ترم مورد اندازه گیری قرار گرفت. در این مطالعه با آزمون آماری t جفت داده ها تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در اضطراب موقعیتی قبل و بعد گروه تجربه وجود ندارد (0.7=p) ولی در گروه تجربه میانگین اضطراب موقعیتی بعد از امتحانات (42.8) نسبت به قبل از امتحانات (43.4) دچار کاهش شده بود. در گروه کنترل میانگین اضطراب موقعیتی قبل (39.34) و بعد (41.03) برآورد شد. تیترSIgA در گروه تجربه اختلاف معنی داری را نشان نداد (0.35=P) ولی در گروه کنترل اختلاف معنی دار وجود داشت (0.00=P). بدینسان این روش در گروه تجربه باعث ثابت ماندن SIgA در طول دوره امتحانات شده است. از این نظر پژوهشگران پیشنهاد می کنند که این روش به عنوان روش حمایتی جهت رفع اضطراب و عوارض آن کاهش تیتر SIgA در دوره های دانشگاهی و بیماران بستری آموزش داده شود.
  • کمالی، جعفری صفحه 30

    با هدف بررسی اپیدمیولوژیک بیضه نزول نکرده، اقدام به معاینه 3000 نوزاد پسر در زمان تولد در بیمارستان حکیم هیدجی زنجان نمودیم. از این تعداد 2886 نفر ترم و 114 نفر پره ترم (زیر 37 هفته) بودند. در بین نوزادان ترم 210 نفر (7.85%) و در نوزادان پره ترم 54 نفر (47.37%) بیضه نزول نکرده داشتند. آمار سایر نقاط جهان در مورد شیوع بیضه نزول نکرده در نوزادان ترم 3.4% و در نوزادان پره ترم 3?.4% است؛ که با آمار ما دارای اختلاف معنی دار است (?.??>p).

  • کریم سعادتی صفحه 37
    بیماری های سرطان مری و معده از بیماری های شایع در دنیا و در کشور ایران می باشند. ایران در کمربند سرطان مری و معده واقع شده است (بخصوص قسمت های شمالی ایران). این بیماری ها بسیار مهاجم و خطرناک هستند. اغلب اوقات وقتی که علائم بیماری بروز کند غیر قابل درمان است. اگر این بیماری ها در مراحل اولیه تشخیص داده شوند قابل درمان هستند. عوامل زیادی در ایجاد این دو بیماری خطرناک دخالت دارند از جمله گروه های خونی، تغذیه، سیگار، الکل، نیترات ها، سطح اجتماعی و اقتصادی، مصرف چایی داغ و...
    در این مطالعه فراوانی نسبی گروه های خونی و علائم بالینی در بیماران مبتلا به سرطان مری و معده که در بیمارستان شفیعیه زنجان در فاصله زمانی 73 الی 78 تحت عمل جراحی قرار گرفته اند بررسی گردید. تعداد بیماران مورد مطالعه در فاصله زمانی فوق جمعا 184 نفر بود که به روش Total sampling انتخاب شدند و تشخیص با پاتولوژی تایید و بصورت توصیفی بررسی شدند.
    122 نفر از بیماران فوق مرد و 62 نفر زن بوده اند که نسبت مرد به زن تقریبا 2 به 1 می باشد. 125 نفر از بیماران مبتلا به سرطان معده و 59 نفر مبتلا به سرطان مری بوده اند که نسبت مبتلایان معده به مری حدودا 2 به 1 می باشد. 45.6 درصد بیماران مبتلا به سرطان معده؛ گروه خونی A داشتند که اختلاف آماری معنی دار با سایر گروه های خونی وجود دارد (P value= 0.02).
    در بیماران مبتلا به سرطان مری گروه های خونی A و B فراوانی بیشتری را داشتند ولی اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد. در افراد مبتلا به سرطان معده شایعترین علامت مراجعه؛ درد شکم بوده که با سایر علایم اختلاف آماری معنی دار وجود دارد (Pvalu=0.00001).
    در افراد مبتلا به سرطان مری شایعترین علائم دیسفاژی بوده است که با سایر علائم اختلاف آماری معنی دار وجود دارد (Pvalu = 0.0001).
    پیشنهاد می کنیم در مورد علائم این دو بیماری به تمامی افراد جامعه بخصوص مردان مسن و بالای 40 سال؛ و افراد با گروه خونی A آگاهی های لازم داده شود تا بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شده و درمان شود. در بیماران مشکوک انجام آندوسکوپی از اقدامات ضروری است.
  • مهرام، درخشنده، جمشیدی، یکتاپرست صفحه 41
    هدف
    تعیین میزان فراوانی و علل سوانح و حوادث خانگی در مراجعه کنندگان به مراکز ارائه دهنده خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان در سال 1378.
    روش
    کلیه افرادی که در سال 78 در رابطه با حوادث خانگی به مراکز ارائه دهنده خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان مراجعه نموده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات لازم جهت مطالعه در فرم های بخصوصی ثبت می گردید در پی گیری های بعدی هر گونه تغییر مجددا لحاظ می گردید.
    نتایج
    در سال 1378 در مجموع 3270 نفر به علت سوانح و حوادث خانگی به مراکز بهداشتی درمانی استان زنجان مراجعه نمودند که بیشترین موارد سوانح خانگی در رده سنی 19-10 سال و کمترین موارد مربوط به سنین 80 و بالاتر بود در ضمن سانحه به دلیل زمین خوردن (42.8%) بیشترین علت مراجعه بود. از نظر عضو آسیب دیده دست ها (35%) در رتبه اول و از نظر نوع صدمه، بریدگی، پارگی و خراشیدگی با 49.5% بیشترین موارد حوادث خانگی بودند.
    استنتاج
    طبق نتایج بدست آمده در این بررسی بیشترین موارد وقوع به ترتیب در دهه های دوم و سوم و اول حیات رخ داده است. و عنایت به اینکه در دهه اول کودکان در برخورد با عوامل حادثه زا تجربه کمتری دارند نیاز به رعایت ایمنی در طراحی مسکن و آموزش عمومی در رسانه های گروهی لازم است و در تولید لوازم خانگی رعایت استاندارد مقررات حفاظتی و ایمنی اجباری گردد.
  • رسول یوسفی مشعوف صفحه 47

    سالمونلوز شایعترین نوع مسمومیت غذایی در جهان می باشد و طیور بویژه مرغ از گسترده ترین مخزن سالمونلا به شمار می روند. در یک بررسی توصیفی - مقطعی تعداد 140 نمونه از مرغ های پرکنده و آماده فروش در مرغ فروش های شهر همدان، جهت جداسازی انواع گونه های سالمونلا مورد آزمایش میکروبی قرار گرفتند. از این تعداد 70 عدد آنها را مرغ های منجمد و 70 عدد دیگر مرغ های تازه تشکیل می دادند. از هر نوع سه نمونه امعا، پوست و ماهیچه برداشته و در محیط کشت اختصاصی؛ رشد داده شدند.
    12 نمونه از تعداد مرغ های آزمایش شده آلوده تشخیص داده شدند و نسبت آلودگی 8.6% بود. میزان آلودگی در مرغ های تازه به مراتب بیشتر از مرغ های منجمد بود. شایعترین سالمونلاهای جدا شده از نوع S.typhimurium و S.enteritidis می باشد. با توجه به میزان آلودگی طیور به این باکتری در مصرف فرآورده های مرغی مخصوصا بصورت خام باید دستورالعمل های بهداشتی را مد نظر داشت.

  • میبرا پیامی صفحه 52
    در تحقیقی توصیفی تحلیلی ضمن بررسی وضعیت حمایت های اجتماعی، چگونگی ارتباط آن با فرسودگی شغلی مورد بررسی قرار داده شد. بدین منظور به 155 پرستار مراقبت ویژه در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران پرسشنامه ای حاوی ابزارهای استرس شغلی پرستاران، اضطراب، فرسودگی شغلی، منابع حمایتی و رفتارهای حمایتی در دو مرحله داده شد.
    یافته های این پژوهش بر اساس پرسشنامه های تکمیل و عودت داده شده (102 ابزار فرسودگی شغلی، 104 ابزار اضطراب و 83 پرسشنامه مربوط به ابزارهای استرس شغلی، منابع و رفتارهای حمایتی) نشان می دهند بیش از 3/2 پرستاران مراقبت ویژه از نظر فرسودگی شغلی در حد کم تا متوسط، از نظر استرس شغلی 75.6% در حد کم تا متوسط، از نظر حالت اضطراب 73% و از نظر صفت اضطراب نیز 81% در حد کم تا خفیف قرار دارند. در زمینه معرفی منابع حمایتی و میزان کارایی هر منبع، 62% پرستاران مراقبت ویژه همکار، 45% سرپرستار، 41% همسر و 18% خانواده را به ترتیب به عنوان موثرترین منابع حمایتی، در حل مشکلات کاری خود معرفی کرده اند. در زمینه رفتارهای حمایتی، اکثریت پرستاران عملکردهای حمایتی کلیه منابع حمایتی مذکور را در حد خوب برآورد کرده اند. در بخش آمار تحلیلی نتایج این پژوهش موید وجود ارتباط بین متغیرهای سن، تاهل، کفایت درآمد و سابقه کار با فرسودگی شغلی در سطح معنی دار است. همچنین یافته ها حاکی از وجود ارتباط مستقیم بین استرس شغلی با احساس بی تفاوتی و ارتباط معکوس میان میزان کارآیی منابع حمایتی همسر و خانواده با احساس خستگی عاطفی است.
    شایان ذکر است که نتایج این پژوهش نشان دادند مهمترین متغیری که قابلیت پیش گیری فرسودگی شغلی را داراست حالت و صفت اضطراب و سابقه کار فعلی می باشد.
  • علی کوشا، اصغر مرزبان صفحه 58
    حضور پلورال افیوژن در بیماران مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) که پلورال افیوژن از اولین تظاهرات بیماری می باشد شایع نبوده و طی بررسی در مدلاین، گزارشاتی از چنین مواردی ارایه نشده است. این مقاله گزارشی است که پسر بچه 10 ساله که بیماری وی اولین بار با نمای بالینی سرفه های مزمن تظاهر کرد و بررسی های آزمایشگاهی، تشخیص ALL نوع L1 را محرز نمود.