فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 13 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی، ذبیح الله نادری صفحات 1-24
    پس از فروپاشی شوروی و اعلام استقلال جمهوری گرجستان در آوریل 1991، پایه اصلی سیاست این کشور بر عدم وابستگی به روسیه و ایجاد روابط نزدیک با آمریکا و متحدان غربی اش بنا شد. با وقوع انقلاب رز و انتخاب میخائیل ساآکاشویلی به ریاست جمهوری، یکی از اصلی ترین اهداف وی قدرتمند کردن کشور با حل مناقشات داخلی گرجستان در مناطق آجاریا، آبخازیا و اوستیای جنوبی بود.
    پس از پنج سال تلاش برای مدیریت صلح آمیز دو منطقه دیگر مناقشه یعنی آبخازیا و اوستیای جنوبی، مقابله با روسیه وارد مرحله جدیدی شد. روسیه همواره با کمک به جدائی طلبان مناطق اوستیای جنوبی و آبخازیا، سیاست حمایت از اختلافات داخلی برای توجیه حضور نظامی خود در داخل و مرزهای گرجستان را پیگیری می نمود. در حقیقت، روابط روسیه و گرجستان در پائین ترین سطح قرار گرفته و مناطق جدائی طلب آبخازیا و اوستیای جنوبی در مرکز اختلافات قرار داشتند.
    روابط گرجستان با بازیگران غربی وارد شرایط خاصی شده و از حمایتهای ویژه آمریکا در خصوص تحولات مربوط به گرجستان متاثر بود. به این جهت، ساآکاشویلی بصورت واضح اعلام داشت که الحاق به اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی از مهمترین اولویتهای سیاست خارجی اش می باشد.
    افزایش نقش آمریکا و مشاوران غربی در دولت انقلابی از یکسو و عقب نشینی گام به گام روسیه در مقابل گرجستان از سوی دیگر، دولتمردان این کشور را ترغیب به حل مناقشات داخلی از جمله اوستیای جنوبی کرد. گرجستان در اوت 2008 با حمله نظامی به اوستیای جنوبی، تسخینوالی پایتخت آنرا به تصرف درآورد ولی موضوعی که انتظار آنرا نداشت، پاسخ سریع، برق آسا و شدید روسیه به این اقدام بود. روسیه با حمله هوائی و زمینی سنگین به این منطقه، نیروهای گرجی را به عقب رانده و کلیه زیرساختهای اقتصادی، نظامی، حمل و نقل بندری و هوائی را نابود کرده و با امضای موافقتنامه ای با وساطت اتحادیه اروپا و تقویت حضور خود در منطقه، عقب نشینی کرده و استقلال این مناطق را به رسمیت شناخت.
    این مقاله به بررسی چالش فراروی سیاست گذاران روس و آمریکائی در قلمرو گرجستان پرداخته و تلاش گردیده تا علل و ریشه های تحولات منطقه قفقاز جنوبی از منظر سیاست خارجی روسیه و آمریکا مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، منافع ملی، قفقاز، روسیه، آمریکا، گرجستان
  • محمد توحیدفام، لیلا عیسی وند صفحات 25-56
    در طول قرن بیستم جنبش های اجتماعی فراوانی شکل گرفت که یکی از آنها جنبش زنان بود و باعث تغییرات بسیاری در وضعیت زنان گردید. جنبش زنان بعدها فمینیسم نام گرفت و تا به امروز تغییرات فراوانی درون خود داشته است و سه دوره را تجربه کرده که امواج فمینیسم نام گرفته اند.
    موج اول جنبش زنان از سال 1850 شروع شد و تا سال 1920 طول کشید. زنان در این دوره به آزادی های سیاسی از جمله حق رای دست یافتند. موج دوم جنبش زنان از 1920 شروع شد و تا 1980 به طول انجامید، زنان در این دوره موفق به برخی اصلاحات حقوقی شدند و تحت تاثیر گرایش های چپ در آن زمان قرار گرفتند و فمینیسم مارکسیست، سوسیال و رادیکال از آن دسته می باشند. موج سوم از دهه ی 1980 شروع شده و تا به امروز نیز ادامه دارد.زنان مدعی اند که در موج سوم بر ساختار های فرهنگی جوامع خود تاثیر گذار بوده اند.
    فمینیسم از گذشته تا به امروز نظم مسلط به ویژه وجوه مرد سالارانه ی آن را به نقد کشیده است. فمینیست ها مدعی اند که توانسته اند چشم انداز جدیدی به روی دانش بشر بگشایند.به این ترتیب مبارزه با سلطه ی مردان در سطوح سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی رسالت زنان در امواج سه گانه ی فمینیسم بوده است.فمینیست ها معتقدند کهآزادی و دموکراسی سرنوشت مقدر همه ی انسان هاست و آنها هم برای همین مبارزه می کنند.
    کلیدواژگان: فمینیسم، دموکراسی، پست مدرنیسم، تاریخ، پست مدرن
  • محمد علی خسروی، داوود بیات صفحات 57-94
    انقلاب رنگی یکی از شیوه های جدید تغییر رژیم از دو دهه ی گذشته تا کنون است که عمدتا علیه نظام های سیاسی فرسوده و باقی مانده از دوره ی جنگ سرد در کشورهای اروپای شرقی و جمهوری های استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی سابق روی داده است. طی دو دهه ی اخیر تحولاتی در چکسلواکی، گرجستان، اوکراین و قرقیزستان صورت گرفت که در نتیجه ی آن، رژیم حاکم، بدون خون ریزی و خشونت، دگرگون گردید. جابه جایی قدرت در این کشورها، نه جانشینی افراد جدید به جای افراد قبلی، بلکه نوعی تغییر اساسی رژیم به مفهوم کامل کلمه بود.
    دوران انقلاب های آرام و براندازی خاموش از سال 1989 م؛ شروع شده و هم اکنون به طور جدی در دستور کار قدرت های بزرگ، به ویژه دولت استکباری امریکا قرار دارد. این تحول، همچنان که از نام آن پیداست، بر رویکردی نرم و شیوه ای آرام برای تغییر حاکمان و حکومت ها تاکید و تمرکز دارد. این انقلاب ها بیشتر توسط سازمان ها و بنیادهای امریکایی طراحی شده و در کشورهایی که الگوها و روش های غربی را قبول ندارند، عملیاتی شده و به اجرا در می آیند و شعار مشترک آن ها اغلب رنگ و بوی غربی و لیبرالیستی دارد. این مقاله به طور نسبی به کالبدشکافی و بررسی انقلاب های رنگین و علل ناکامی این الگو در جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.
    کلیدواژگان: انقلاب رنگی، انقلاب گل رز، انقلاب نارنجی، انقلاب گل لاله، براندازی نرم
  • محمد جواد حق شناس، عمران یوسفی صفحات 95-124
    افغانستان به لحاظ حضور در محیط استراتژیک ایران یکی از مهمترین حلقه های آن به شمار می رود. اهمیت راهبردی افغانستان برای ایران بسیار مهم است. محیط استراتژیک ایران چنان است که افغانستان یکی از مهمترین حلقه های این محیط راشکل می دهد، می توان گفت پس از جنگ تحمیلی 8 ساله عراق علیه ایران یکی از بزرگترین مشکلات امنیتی ایران از سوی افغانستان، در زمان حکومت طالبان شکل گرفت.
    حضور ناتو و بویژه ایالات متحده آمریکا در مرزهای شرقی ایران، حساسیت مرزهای ایران و افغانستان را بیش از پیش بالا برده است. حضور نیروهای نظامی ایالات متحده در افغانستان، فرصتها و تهدیدهای را، برای امنیت ایران به دنبال داشته، که نوشتار حاضر به دنبال یافتن پاسخی برای چرایی آن است.
    کلیدواژگان: ملت سازی، افغانستان، امنیت، چالش، فرصت
  • علی طباطبایی، عباس ثابتی صفحات 125-166
    سازمان جهانی گمرک در سال 1947، در ابتدا با تاسیس کمیته گمرکی حاصل از موافقت نامه عمومی تعرفه و تجارت (گات) شروع به کار و در سال 1952 به نام شورای گمرکی و در نهایت در سال 1994 به نام سازمان جهانی گمرک به یک نهاد بین المللی و جهانی تبدیل شد. این سازمان در حال حاضر 162 عضو دارد و تنها مرجع ذیصلاح مسائل و امور گمرکی در جهان است.
    ایران در سال 1373 عضو رسمی این سازمان گردید که همواره با توجه به چالش های موجود در بخش های سیاسی و اقتصادی که منبعث از زیر ساخت های این بخش ها می باشد، در راه رسیدن به منافع و مزایای این سازمان نتوانسته بهره کافی را ببرد. با توجه به از بین رفتن مرزهای فیزیکی، تاثیر سازمان های بین المللی در کسب منافع ملی کشورها و همچنین نقش تجارت جهانی در اقتصاد ملی کشورها مشهود می باشد.
    باعنایت به مزایای جغرافیایی و منطقه ای ایران، لزوم حضور فعال گمرک ایران در سازمان های همکاری تجاری بین المللی و منطقه ای و برخورداری از علم و تکنولوژی روز دنیا در جهت حفظ منافع کشور نمود بیشتری پیدا نموده و نقش گمرک حساس تر و اساسی تر می شود، لذا بازسازی و مکانیزه کردن گمرکات و ایجاد تجارت الکترونیک و ایجاد روش تک پنجره ای نمودن تشریفات گمرکی می تواند باعث جلوگیری از فرصت سوزی و ایجاد مکان امن رقابت بازارهای تجاری، جهت جذب سرمایه گذاری های خارجی در منطقه شود. در این تحقیق سعی شده است گوشه ای از چالش های پیش روی ایران در این سازمان در بخش های سیاسی و اقتصادی و موانع قانونی موجود بازگو شود.
    کلیدواژگان: سازمان جهانی گمرک (WCO)، گمرک ج، ا، ایران، تجارت جهانی، چالشها، جهانی شدن
  • عباسعلی رهبر، علی ملک زاده صفحات 167-202
    اصالت فرد معمولا«درکناراصالت جامعه بکارمی رود ودارای معانی متعدد می باشد یکی از مفاهیمی که در مورد این واژه بکا ر رفته است حقیقت بودن چیزی که اصل نامیده می شود، ودیگری تابع آن محسوب می گردد.از آنجایی که ا نسان موجودی است که اورا حیوان نا طق نامیده اند موجودی که دارای عقل واراده بوده واز طریق فکر و اندیشه برای چگونه زیستن خود تصمیم می گیرد، یا فته های تاریخی وباستان شناسی ثابت می کند که از اول انسان دارای زندگی جمعی بوده که بخاطر رفاه وامنیت بیشترمی باشد، اما بعضا»زندگی اجتماعی برای او محدودیت های فراوانی را بوجود آورده است که این مسئله با دو نظریه جامعه شناسان روبرو شده است، یعنی فردگرایی وجامعه گرایی، از آنجایی اندیشه امام علی ( ع) که از متن اسلام سرجشمه می گیرد ودر اسلام این فرد است که مورد خطات خداوند است، ودستوات خدا را باید در زندگی فردی واجتماعی به درستی به کار ببندد لذا جایگاه فر دوجامعه در اندیشه سیاسی امام علی (ع ) مورد بررسی قرار می گیرد واینگونه نتیجه می گیرد که گرچه دراین نظریه جامعه دارای جایگاه خاصی است اما دردیدگاه وی فرد اصالت دارد چرا که باوجود افراد است که جامعه بوجود می آید وهم خواسته اوست که باعث شده است خصلتهای جوامع با یکدیگر فرق داشته باشد.
    کلیدواژگان: فردگرایی، جامعه گرایی، اندیشه سیاسی، عدالت، نقش حکومت
  • اردشیر سنایی، مونا کاویانپور صفحات 203-228
    سیاست خارجی، جهت گیری یک کشور را نسبت به نظام بین الملل مشخص می سازد. هر کشوری برای فعالیت در عرصه بین المللی نیازمند طراحی سیاست خارجی فعال و پویائی است.سیاست خارجی استراتژی طراحی شده به وسیله سیاست گزاران یک کشور در مقابل دولتها یا عناصر بین المللی دیگر برای رسیدن به اهداف ملی و تامین منافع ملی است.منافع ملی، چارچوبی است که سیاست خارجی با توجه به آن رویه ها و ابزارهای خود را سازماندهی می کند. در حقیقت تامین منابع ملی خط قرمز سیاست خارجی کشورها است.
    ایران به دلیل ماهیت خاص سیاست خارجی نظام خود که دارای ویژگی خاصی در ماهیت و شیوه اجرا بوده باید کلیه تصمیمات خود را با اسلام تطبیق دهد. لذا عملکردش در صحنه سیاست خارجی متفاوت از رژیم های دیگر می باشد. در این مقاله تصمیمات و اقدامات دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در سه منطقه مشخص بحرانی چچن، بوسنی و فلسطین از محضر منافع ملی و ایدئولوژی بررسی می گردد. از آنجا که نظام جمهوری اسلامی بر مبنای ایدئولوژی اسلام و قانون اساسی مبتنی بر آن ایدئولوژیست مقایسه تطبیقی از عملکرد سیاست خارجی ایران در سه منطقه فوق الذکر صورت خواهد گرفت. ضرورت هماهنگی و تطابق اقدامات نظام با این دو معیار ونیز منافع ملی موضوع اصلی مورد بحث این مقاله است. سوالی که این مقاله در پی پاسخ به آن است عبارت از این که، نظام جمهوری اسلامی در مقابل بحران های این مناطق چگونه رفتار کرده است؟ و اینکه این رفتار در مقابل بحرانهای فوق مبتنی بر ایدئولوژی بوده است و یا منافع ملی ؟و در نهایت اینکه آیا این رفتار مبتنی بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بوده است ؟
    این بررسی با استفاده از چارچوب تئوریک نظریه ی سازه گرائی، صورت خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، منافع ملی، سیاست خارجی، چچن، بوسنی، فلسطین
  • محمدرحیم عیوضی، فرزانه صیفوری صفحات 229-262
    هنگامی که صحبت از تلاش اتحادیه اروپا برای برقراری روابط اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران در پرتو توسعه ارتباطات سیاسی به میان آمد، بسیاری از تحلیل گران این امر را نشانه ای از استقلال اروپا از آمریکا و اتخاذ رهیافت هایی اصولی تر از سوی این اتحادیه دانستند. هر چند در رقابت و چالش اروپا با ایالات متحده در بسیاری از جوانب، تردیدی وجود ندارد، اما دقت و موشکافی در نوع عملکرد این دو بازیگر مهم جهانی در قبال جمهوری اسلامی، حقیقت یک روح در دو بدن را به ذهن متبادر می نماید. تاکید اتحادیه اروپا بر اهمیت موضوع حقوق بشر و پافشاری بر مباحث آن، هنگام طرح مسائل اقتصادی یا سیاسی، نشان از این واقعیت داشت و ایالات متحده مباحثی چون توسعه سلاح های کشتارجمعی، بحث نیروگاه اتمی بوشهر، اتهام فعالیتهای مخفی هسته ای ایران به منظور دستیابی به تسلیحات کشتارجمعی را به شکلی کاملا مدون و برنامه ریزی شده دنبال می کنند.
    کلیدواژگان: سلاحهای هسته ای، استراتژی، ایران، آمریکا، روزنامه واشنگتن پست
|
  • Habibollah Abolhassan Shirazi, Zabihollah Nader Pages 1-24
    Georgia’s declaration on independence in April 1991 and after the collapse of the USSR followed a policy which makes it independent of Russia and close relations with the US and its western allies. After the Rose revolution in 2003 and the election of the new president Mikhail Saakashvili, one of his first tasks was to consolidate its power and to deal with the situation in Georgia’s three autonomous regions- Ajar, Abkhazia and South Ossetia.
    After five years of efforts for managing peacefully the two other conflict regions, confrontation with Russia came to a new phase. Russia was supporting separatists of Abkhazia and South Ossetia to justify its presence in and outside of the border of Georgia. As a matter of fact, relations between Russia and Georgia have reached a new low. At the center of their quarrel are Georgia’s secessionist regions, Abkhazia and South Ossetia.
    The relations of the country with western actors acquired new dynamics, especially considering the solid US support before and during the events. Saakashvili openly stated that membership in the EU and NATO is his main priority.
    Increasing of the presence of Americans in Georgia and withdrawing of Russians troops from the territory of Georgia, encouraged the Georgians to start new efforts for the settlements of Ossetia’s conflict. Georgia attacked Tskhinvali, the capital, in august 2008 and captured this city. But it was not to be expected, fast response, intense lightning and Russia to these proceedings. down and recognized the independence of these regions.
    This paper explores the challenges facing the Russian and American policymakers in Georgian territory and attempted to causes and roots of developments in the South Caucasus region in terms of foreign policy of Russia and America should be analyzed.
    Keywords: Foreign policy, national interests, the Caucasus, Russia, the US, Georgia
  • Mohammad Towhidfam, Lila Eisavand Pages 25-56
    During the twentieth century, many social movements that took shape was one of the women's movement and causes many changes in the status of women. Later, feminist women's movement and was named to the enormous changes that have been experienced three waves of feminism have been called.
    The first wave of the women's movement began in 1850 and lasted until 1920. In this era of political freedom to women won the right to vote. The second wave women's movement began in 1920 and lasted until 1980, women in this period to some legal reforms were influenced by the trends were at the time and Marxist feminism, socialist and radical of those requirements. The third wave started from the 1980s and continues to this day’s Claim that the third waves of cultural structures have an impact on their communities.
    Feminism of the past to the dominant male-dominated, particularly in the funds has drawn criticism. Feminists claim that human knowledge has been able to open a new perspective. The struggle against the domination of men in political, social, cultural and economic mission of women in the three waves of feminism. Feminists believe that freedom and democracy ordained destiny of all human.
    Keywords: Feminism, Democracy, Post Modernism, History, Post Modern
  • Mohammadali Khosravi, Davood Bayat Pages 57-94
    Colored revolution is one of the new methods of changing a regime in the past two decades which is mostly against old political systems and remained from the Eastern European countries and independent republics of the former Soviet Union. During the last two decades, changes have occurred in the Czechoslovakia, Georgia, Ukraine and Kirghizia which resulted to the changing of ruled regime without bloodshed and violence.
    Tranquility revolution era began from 1989 and now is in the plan of great powers especially the U.S. imperialist state. This change is concentrated on a soft implication and non-violence method for changing of rulers and governments. These revolutions mostly designed by the U.S. organizations and happened in the countries which are not accepted western styles and their patterns and their common slogan have mostly focused on the liberalism. This paper attempts to analyze anatomy of colored revolutions and the reasons of failure of this pattern in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Colored Revolution, Rose Revolution, Orange Revolution, Tulip Revolution, Soft Overthrow
  • Mohammadjavad Haghshenas, Omran Yousefi Pages 95-124
    With respect of being in Iran strategic environment, Afghanistan is one of the most important components of it. Iran’s strategic environment is such as that Afghanistan has become one of it’s the most important members so that after the enforced war, Afghanistan has made the most important security problems for Iran.
    Each group with ideological idea in Afghanistan is resulted in security problems for Iran.
    Being of western countries especially United States of America in the region, has promoted the border sensitivities between Iran and Afghanistan. Being of western forces in Afghanistan, has brought opportunities and problems for Iran, this paper is going to investigate these problem and opportunities.
    Keywords: Nation, Building, Afghanistan, Security, challenge, Opportunity
  • Ali Tabatabaee, Abbas Sabeti Pages 125-166
    The world customs organization was established with customs committee taken from trade and tariff general agreement in 1947, changed to customs council in 1952 and finally to the world customs organization in 1994 as a global and international institute. This organization has 162 members at the time being and it is the only authorized reference for the customs affairs in the world.
    Iran was accepted as the official member of this organization and despite of existing challenges in the political and economic parts originated from its infrastructure, in the way of achieving of interests and advantages of this organization could not achieve to its best goals and purposes. Due to elimination of physical borders, the international organizations affects in achieving the national interest and also the role of global trade in national economics and countries development is much highlighted.
    Due to Iran regional and geographical advantages, Iran active presence necessity in the regional and international trade cooperation organization and access to the world up-dated science and technology for the country preservation has come to the surface and role of customs gets more essential and sensitive, so rebuilding and mechanizing of the customs and creating the electronic trade and single window method of customs formalities could prevent the time killing and creating a secure space for creating trade competitive markets and attracting the regional foreign investments. In this paper, it is tried some of Iran facing challenges in this organization in the political and economical parts and existing legal obstacles would be mentioned.
    Keywords: World Customs Organization, Islamic Republic of Iran's Customs, World trade, challenges, globalization
  • Abasali Rahbar, Ali Malekzade Pages 167-202
    Individual originality usually is utilized along with society originality including many meanings; one of those concepts used about this word is the status of being reality for something called origin, and the other one regarded as its subsidiary. Since human is considered as being called animal capable of talking, as a being possessing wisdom and will, and deciding through thought and wisdom in order to live, historical and ancient findings show prove that human initially possesses social life which is due to more wellbeing and security but occasionally social life has bought him/her many limitations that has been faced with two theories of sociologists, i.e. individualism and socialism. Since Imam Ali ideology originated by Islam and in Islam it is the individual addressed by God, and he/she should precisely apply God's commands in his/her individual or social life, thus society and individual position is discussed in the political ideology of Imam Ali concluding that though society plays a special role in this theory, in His vision, any individual possesses originality since it is because of individuals that form a society and it is his/her request resulting in different traits in the various societies.
    Keywords: Individualism, Socialism, Political Ideology, justice, Government Role
  • Ardeshir Sanaei, Mona Kavianpoor Pages 203-228
    Foreign policy intensifies a country ordination regarding to the international political structure. Each country is required to design an active and dynamic foreign policy aiming to operating within the international context. The national benefit is taken in account as a framework that based on that approaches and appliances of the foreign policy are organized. In the other word, achievement of national interest play role as an intensifier for state foreign policies.
    Due to its particular identity in the foreign policy that emerges its dimensions and decisions adapted with the Islamic regulations, Iran has a type of performance different from the other countries. Within the present study focus is on those decisions and the actions taken by the diplomacy organism of Islamic Republic of Iran within the three critical districts of Chechnya, Bosnia, and Palestine. Regarding the fact that system of Iranian diplomacy and legislation is based on the Islamic ideology, a comparative comparison study is conducted on these three districts. Necessity of adaptation between the Iranian foreign diplomacy and these criterions and also the national interest are discussed through the research. The question that this study attempts to response includes: what kinds of actions have been operated by the Islamic Republic of Iran confronting with events of these three districts? Moreover, do the actions
    have been adapted with the Islamic ideology or the national interests, or constitution? These considerations are perfumed based on the theoretical framework of constructionist approach.
    Keywords: Ideology, National interest, foreign policy, Chechnya, Bosnia, Palestine
  • Mohammadrahim Evazi, Farzaneh Saifuri Pages 229-262
    While have been talked about trying of European union to economic relations with Iran for expansion of political relations, many of analyst believed that it can be indication of independency of Europe from America and taking approach in principle from this union. While in this competition and challenge, America with Europe in many items, didnt have any doubt. But with accuracy in revenue of this global actors in front of Iran are as a spirit in body. Emphasis of the European Union for the importance of Human rights and insisted of this subject, during planning economic or political problems show this reality. America follows the matter like expansion of the whole sale slaughter, struggle of Booshehr atomic power plant, accusation of hidden nuclear activities in Iran; continue codified form and programmable way to receive in weapons equipment.
    Keywords: Nuclear Weapons, strategy, Iran, America, Washington Post Press