فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 72 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرام صدقی، آیدین آرین خصال، یحیی حجتی زاده*، شادی اسدزندی، شفیع حبیبی صفحات 9-28
    مقدمه
    مطالعات قبلی انجام شده نشان می دهد که میزان آگاهی و استفاده از پزشکان و متخصصان از منابع پزشکی مبتنی بر شواهد در حد پایینی قرار دارد لذا هدف از انجام این مطالعه شناسایی موانع موجود در استفاده از منابع پزشکی مبتنی بر شواهد می باشد.
    روش ها
    در ابتدا مقالات مرتبط از پایگاه های اطلاعاتی پابمد، وب آو ساینس، ساینس دایرکت، پروکوئست، اسکاپوس، کاکرین، اچ پرینگر، امبیس و دیگر پایگاه ها بازیابی گردید. تعداد کل مقالات به دست آمده 9930 مورد بود که پس از اعمال معیارهای ورودی و خروجی در یافته ها، تعداد کل مقالات مرتبط با هدف پژوهش به 97 مورد رسید.
    یافته ها
    مرور نظام مند انجام شده بر نشان داد که مهم ترین موانع به ترتیب اهمیت، محدودیت های زمانی، دانش و مهارت محدود، محدودیت های مربوط به شواهد، کمبود تسهیلات و امکانات، موانع نگرشی، موانع آموزشی و موانع مربوط به بیماران بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به موانع و مشکلاتی که در استفاده موثر از این منابع برای پزشکان وجود دارد، به نظر می رسد که با آموزش فرآیند پزشکی مبتنی بر شواهد در تشخیص و درمان و سیاست گذاری های هدفمند برای رفع محدودیت ها در سطح دانشگاه ها و وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی می توان گام های موثری در راستای حذف این موانع برداشت. از سوی دیگر،کتابداران بالینی به عنوان افراد متخصص و توانمند در حوزه جستجو و آشنایی با منابع و پایگاه های اطلاعاتی می توانند به عنوان همکار موثر در آشنایی و چگونگی استفاده از شواهد و اجرای پزشکی مبتنی بر شواهد ایفای نقش کنند.
    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، منابع اطلاعاتی پزشکی مبتنی بر شواهد، موانع، پزشکان عمومی، متخصصان
  • علیرضا مرادی، فرهنگ مستشاری * صفحات 29-41
    مقدمه
    امروزه این باور در میان کارشناسان اقتصادی پذیرفته شده است که بهره وری نیروی کار، نقش انکار ناپذیری در رشد اقتصادی کشورها ایفا می کند. این پژوهش به بررسی چگونگی تاثیرگذاری مخارج بهداشتی دولتی و خصوصی بر بهره وری نیروی کار در استان های کشور پرداخته است.
    روش کار
    این پژوهش با بهره گیری از داده های مرکز آمار ایران، در طول دوره 1393-1384 و انتخاب جامعه آماری استان های کشور در قالب داده های تابلویی اجرا شد. بدین منظور، مدل رشد درون زای رومر و روش اقتصادسنجی میان گروهی، میان گروهی تلفیقی و اثرات ثابت پویا، برآورد و بر مبنای آزمون هاوسمن، الگوی مناسب شناسایی شد. سپس با اتکا بر رهیافت هم انباشتگی تابلویی و با استفاده از روش های برآورد حداقل مربعات به طور کامل اصلاح شده و حداقل مربعات پویا، روابط بلند مدت با لحاظ وابستگی مقطعی نیز استخراج شد. در نهایت آزمون علیت بر مبنای رهیافت میان گروهی تلفیقی اجرا شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های حاصل، دو متغیر مخارج بهداشتی خصوصی و دولتی تاثیر مثبت و معنی داری بر بهره وری نیروی کار در استان های کشور دارد و میزان اثرگذاری مخارج بهداشتی دولتی بیشتر از خصوصی است. نتایج آزمون علیت میان گروهی تلفیقی، گویای آن بود که رابطه علیت بلندمدت از سمت مخارج بهداشتی دولتی و خصوصی، به سمت بهره وری نیروی کار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    اهتمام هر چه بیشتر دولت در زمینه سرمایه گذاری در بخش سلامت و ارتقای کیفیت هزینه های بهداشتی، به ویژه در استان های کمتر برخوردار، می تواند بهره وری نیروی کار را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: مخارج بهداشتی دولتی و خصوصی، بهره وری نیروی کار، تخمین زننده میان گروهی تلفیقی، رهیافت هم انباشتگی تابلویی، آزمون علیت
  • آزاده کامل قالی باف، مهدی قلیان اول، زهرا مظلوم خراسانی، محمود تارا * صفحات 42-54
    مقدمه
    یکی از عوامل ضروری برای توانمندسازی افراد و مشارکت فعال آنها در فرایند درمان و تصمیم گیری، دسترسی به اطلاعات مناسب است. شخصی سازی اطلاعات تاثیرگذاری آن را افزایش می دهد. سیستم های رایانه ای براساس یک مدل داخلی از شرایط و نیازهای کاربر، اطلاعات شخصی شده ارائه می دهند. شناسنامه کاربر به عنوان نقطه شروع طراحی سیستم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از انجام این مطالعه شناسایی و دسته بندی جنبه های مختلف طراحی شناسنامه کاربر در سیستم های ارائه دهنده اطلاعات سلامت است.
    روش ها
    دستور العمل پنج مرحله ای دانشگاه یورک برای انجام مطالعات مرور نظام مند حوزه مبنای کار مطالعه حاضر بوده است. جستجو در پایگاه های داده پابمد و اسکوپوس، از سال1990 تاکنون انجام شد. رشته جستجو براساس چهار مفهوم اصلی، شخصی سازی، اطلاعات، فناوری ارتباطات و اطلاعات، و حوزه سلامت و با واژه های کلیدی مختلف تدوین گردید.
    یافته ها
    تعداد 32 مقاله وارد مطالعه شدند. با بررسی روش های استفاده شده در این مقالات، سه مفهوم اصلی برای طراحی شناسنامه کاربر شناسایی گردید؛ تعیین عوامل سازنده شناسنامه ؛ که در آن جنبه هایی از مشخصات فردی برای شخصی سازی اطلاعات مشخص می گردد، جمع اوری داده ها، که طی آن روش جمع آوری اطلاعات مشخص می شود و تفسیر داده ها که به بررسی رویکرد مقالات در رابطه با تحلیل و پردازش داده های جمع آوری شده می پردازد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه ابعاد مختلف طراحی شناسنامه کاربر در سیستم های شخصی سازی اطلاعات بررسی و مدل جامعی ارائه شد. نتایج ارائه شده در مطالعه حاضر می تواند راهنمای ارزشمندی برای پژوهشگرانی باشد که می خواهند وارد این حوزه شوند.
    کلیدواژگان: سلامت، شخصی سازی اطلاعات، سیستم های رایانه ای، شناسنامه کاربر
  • پروین ابراهیمی، سعیده بیات*، علی ابوترابی صفحات 55-63
    مقدمه
    کارآیی اتاق های عمل یکی از عوامل اصلی در تعیین هزینه های بیمارستان است که با افزایش توان آنها همراه با افزایش کیفیت می توان ظرفیت مالی بیمارستان ها را بالا برد. این مطالعه با هدف بررسی کارایی اتاق های عمل بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- کاربردی، کارایی کلیه اتاق های عمل بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به تعداد 78 اتاق عمل، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها و نرم افزار دیپ طی سال های 1393-1391 تحلیل و بررسی شد. ستانده ها شامل تعداد اعمال جراحی، زمان عمل جراحی، میزان چرخش تخت عمل جراحی، میزان لغو عمل جراحی و نهاده ها نیز مشتمل بر تعداد تخت عمل جراحی و تعداد کارکنان اتاق عمل بود.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از تحلیل پوششی داده ها متوسط کارایی فنی، کارایی مدیریتی (خالص) و کارایی مقیاس به ترتیب (893/0، 912/0 و 980/0) محاسبه شد. همچنین نتایج حاکی از آن است که بازدهی ثابت نسبت به مقیاس بر فرآیند تولید حاکم است. علاوه بر آن ظرفیت مازاد عامل تولید کارکنان اتاق عمل به میزان 72/14 درصد در بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    حذف نیروی انسانی مازاد در قالب یک برنامه ریزی جامع و بر اساس نتایج روش تحلیل پوششی داده ها نقش عمده ای در بهبود کارایی و در پی آن کاهش هزینه های بیمارستان و بخش بهداشت و درمان ایفا می کند. همچنین، نتایج تحقیق منجر به پیشنهادهایی برای بهبود کارایی بیمارستان ها از طریق صرفه جویی های بالقوه در نهاده ها، 72/14 درصد در تعداد کارکنان و 33/11 درصد در تعداد تخت به طور متوسط گردید.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، اتاق عمل، بیمارستان
  • یوسف شعبانی، علی وفایی نجار، مرضیه معراجی، الهه هوشمند * صفحات 64-76
    مقدمه
    بیمارستان سبز بیمارستانی است که سلامت مردم را با کاهش مداوم پیامدهای زیست محیطی و برطرف کردن اثرات مخرب آن ارتقا دهد. هدف کلی این پژوهش تدوین مدل بیمارستان سبز برای کشور ایران بر اساس معیارها و استانداردهای مختلف موجود در دنیا در راستای رسیدن به استانداردهای بیمارستان سبز در کشور است.
    روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی تطبیقی است که در دو مرحله یعنی استخراج مدل های مختلف بیمارستان سبز بر اساس روش مرور جامع و طراحی و تعیین اعتبار مدل بیمارستان سبز برای کشور ایران با بهره گیری از روش دلفی و آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS16 انجام شده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از پژوهش در مرحله مرور جامع، هفت مدل اصلی برای بیمارستان سبز وجود دارد که شامل: بهترین عملکردهای زیست محیطی در بخش سلامت (11 بعد)، راهنمای سبز برای مراقبت های بهداشتی (شش بعد)، شورای رهبری ساختمان سبز ایالات متحده در طراحی محیط زیست و انرژی (هفت بعد)، سازمان بین المللی استاندارد (11 بعد)، ابزار بیمارستان هوشمند (نه بعد)، سازمان بهداشت پان امریکن (10 بعد) و جهانی سبز در بیمارستان های سالم (10 بعد ) می شود. در مرحله دلفی نیز مدل بیمارستان سبز برای کشور ایران با 17 بعد اصلی طی دو مرحله معتبر گردید.
    نتیجه گیری
    در الگوی تعیین اعتبار شده برای کشور ایران، همانند سایر الگوهای معتبر در زمینه بیمارستان سبز، کارایی آب، انرژی و مدیریت پسماند تایید شد. به طور کلی دلایل انتخاب ابعاد تایید شده را می توان ناشی از مواردی نظیر تاکید مدل های مختلف بر این ابعاد، مرتبط بودن ابعاد فوق با چالش هایی که بیمارستان ها معمولا با آن درگیر هستند و اهمیت برخی از ابعاد در اعتبار بخشی و حاکمیت بالینی بیمارستان ها دانست.
    کلیدواژگان: مدل، بیمارستان سبز، مدیریت زیست محیطی
  • آسیه طاهری زاده، سید حبیب الله میرغفوری*، علیرضا ناصر صدرآبادی صفحات 77-89
    مقدمه
    توجه به عملکرد در بیمارستان ها نیز به عنوان یکی از نهادهای اصلی هر جامعه که مسئولیتی خطیر و مستقیم در حفظ بهداشت و سلامت افراد جامعه دارند، نیازی اساسی به حساب می آید. پژوهش حاضر دو متغیر سرمایه اجتماعی و کارآفرینی سازمانی را به عنوان متغیرهای اثرگذار بر عملکرد بیمارستان شهدای کارگر یزد مطالعه کرد. عملکرد سازمانی نیز بر مبنای کارت امتیازی متوازن (BSC) در چهار بعد رشد و یادگیری، فرایندهای داخلی، مشتری و مالی ارزیابی شد.
    روش ها
    این پژوهش از نوع پیمایشی است. داده های مورد نیاز این پژوهش از طریق توزیع پرسشنامه استاندارد بین 248 نفر از مدیران و کارکنان بیمارستان شهدای کارگر یزد گردآوری شد. همچنین، تحلیل داده ها با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و با بهره گیری از نرم افزارهای Spss22.0 و Amos22.0 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی سازمانی و کارآفرینی سازمانی بر عملکرد سازمانی تاثیر مستقیم دارد و شدت این تاثیر به ترتیب 46/0 و 63/0 بوده است. همچنین، سرمایه اجتماعی بر عملکرد سازمانی تاثیر مستقیم برابر با 18/0 دارد، این تاثیر به صورت غیرمستقیم و به واسطه متغیر میانجی کارآفرینی سازمانی، شدت بیشتری می یابد و به 29/0 می رسد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش و تایید تاثیر مثبت سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی و عملکرد سازمانی می توان نتیجه گرفت که با تقویت سرمایه اجتماعی در سازمان می توان بر افزایش روحیه کارآفرینی و بهبود عملکرد سازمانی تاثیر گذاشت. همچنین، با تایید تاثیر کارآفرینی سازمانی بر عملکرد و نقش میانجی گری این متغیر در رابطه بین سرمایه اجتماعی بر عملکرد، می توان با تقویت روحیه کارآفرینی بین کارکنان، سبب بهبود عملکرد سازمان شد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآفرینی سازمانی، کارت امتیازی متوازن، عملکرد سازمانی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • منیر کرمی*، آیدین آرین خصال صفحات 90-98
    مقدمه
    سلامت از جمله حقوق طبیعی و نیازهای اساسی انسان ها بوده و به عنوان یکی از پیش شرط های اصلی نظام های رفاه اجتماعی شناخته شده است. با این وجود نبود محافظت مالی در سلامت به عنوان یکی از بیماری های نظام های سلامت شناخته شده است. پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طرح تحول سلامت را به دنبال محافظت مالی از مردم تدوین کرد.
    روش ها
    پژوهش حاضر، مطالعه ای مقایسه ای از نوع مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش صورتحساب کلیه بیماران بخش قلب مرکز در بازه زمانی مشخص شده بودند. با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به ترتیب تعداد 120 و 154 نمونه از پرونده های بخش قلب در سال های 92 و 93 انتخاب شد. داده های مورد نیاز از صورتحساب مالی بیماران استخراج و با استفاده از روش آماری t-test و من ویتنی تحلیل شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS v.22 استفاده گردید.
    یافته ها
    با افزایش زیاد تعرفه های خدمات درمانی طی اجرای طرح، میزان پرداخت رسمی بیماران کاهش چشمگیری نداشته است. همچنین، سازوکارهای بیمه ای مانع از رسیدن طرح تحول به هدف کاهش میزان پرداخت مستقیم بیمار شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه بیانگر تاثیر عوامل مختلفی همچون سازوکارهای بیمه ای، تعرفه خدمات درمانی، نوع بیمه فرد، سرپایی یا بستری بودن می باشد؛ بنابراین، شایسته است دولت نتایج حاصل از مطالعه را در برنامه ریزی به منظور افزایش پوشش و محافظت مالی مردم به کار گیرد.
    کلیدواژگان: استقرار، پرداخت رسمی، طرح تحول سلامت
  • مهرانگیز حق گو، کرم الله دانش فرد*، سید جمال الدین طبیبی صفحات 99-112
    مقدمه
    ساختار، ملزومات و پیش نیازهای اخلاق حرفه ای در بخش بهداشت و درمان مورد بحث قرار نگرفته است؛ بنابر این ،مطالعه حاضر با هدف ارائه الگوی اخلاق حرفه ای در ایران به منظور بهسازی منابع انسانی انجام شده است.
    روش ها
    پژوهش حاضر در دو مرحله در سال 1396 انجام گرفت. در مرحله اول، مطالعه تطبیقی شناسایی ابعاد و الزامات اصول اخلاق حرفه ای در بخش سلامت در کشور های منتخب انجام گرفت. پنج کشور انگلیس، مالزی، ژاپن، ترکیه و آمریکا شرایط ورود به مطالعه را کسب کردند. برای گردآوردی داده های مربوط به کشورهای منتخب از فرم استخراج داده استفاده شد. در مرحله دوم، دیدگاه 20 نفر از صاحب نظران به عنوان نمونه پژوهش با استفاده از روش دلفی در سه مرحله تا تایید گویه ها اخذ شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تی مستقل تک نمونه ای از طریق نرم افزار SPSS ویرایش 22 انجام گرفت.
    یافته ها
    در بخش تطبیقی، بر اساس ابعاد مشترک در کشورهای مورد بررسی، چهار بعد ساختار، آموزش، نهادینه سازی و ارزشیابی استخراج گردید. یافته های بخش دلفی نیز نشان داد که از 20 گویه استخراج شده بر اساس مطالعه تطبیقی و در چهار حیطه ساختار، آموزش، نهادینه سازی و ارزشیابی، در مرحله اول دلفی 17 گویه تایید شد. در مرحله دوم دو گویه مورد توافق قرار نگرفت و 15 گویه تایید شد و در نهایت الگوی مفهومی به همراه 15 گویه نهایی (05/0 >P) مورد توافق قرار گرفت. الگوی نهایی پژوهش با در نظر گرفتن افراد مشمول، در چهار حیطه ساختار، آموزش، نهادینه سازی و ارزشیابی اعتبارسنجی گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد به کارگیری اخلاق حرفه ای در بخش بهداشت و درمان، نیازمند فراهم نمودن ساختار و فرآیند نظام مند بوده و عواملی نظیر آموزش، ایجاد ساختارهای سازمانی و تشکیلات و نهادینه سازی آن باید مورد بحث های بیشتر قرار گرفته و بر اساس شرایط کشورها بومی سازی گردد.
    کلیدواژگان: الگوی توسعه، اخلاق، حرفه ای، نظام سلامت
|
  • S. Sedghi, A. Aryankhesal, Y. Hojatizadeh *, S. Asadzandi, S. Habibi Pages 9-28
    Introduction
    Studies conducted have shown that the rate of awareness and use of evidence-based medicine (EBM) is low. The current study aimed is a systematic review to identify barriers of using EBM.
    Methods
    All indexed article in national and international valid databases were reviewed by standard and sensible keywords. Articles were selected based on inclusion criteria and after quality assessment entered to the process of systematic review. In total, 9930 articles extracted and amongst them 97 were included.
    Result
    Findings indicate that the most important barriers for physicians and residents in order of importance were: time limits, limited knowledge and skills, limitations of the evidence, lack of facilities, attitudinal barriers, educational barriers and barriers related to the patients.
    Conclusion
    According to the barriers and difficulties in the effective use of the resources there for the physicians, that first step in improving and removing barriers for its implementation seemed to be the awareness about EBM application status. On the other hand, clinical librarians play important role in practical application of EBM in practice.
    Keywords: Evidence Based Medicine, Databases, Barriers, Physicians, Systematic Review
  • A. Moradi, F. Mostashari * Pages 29-41
    Introduction
    Today, it is widely accepted that workerforce efficiency plays an indelible role in the economic growth of a country. This research study investigated the effect of public and private health expenses on workerforce efficiency in provinces of Iran.
    Methods
    This research was conducted, using data provided by Iran Statistics Center in 2004-2014. The data were selected on the basis of the panel data method. To this end, Romer’s indogenous growth model, MG econometrics technique, PMG, FED were evaluated and based on Hausman’s test, the appropriate model was chosen. The based on cointegration panel method and through FMOLS and DOLS estimates, the long-term relationships were derived taking cross-sectional correlation. Finaly, PMG causal test was performed.
    Results
    Based on the findings, both private and public health expenditures had a positive and significant effect on workerforce efficiency in the provinces of Iran, and effectiveness of public health expenditures was higher than that of the private sector. Moreover, the results of the PMG causality test indicated that there was a long-term causal relationship between public and private health expenditures toward workerforce efficiency.
    Conclusion
    To increase the efficency of workerforce, the government should try harder to improve its investment on health in less developed provinces.
    Keywords: Public, Private Health Expenditure, Workerforce Efficiency, Pooled Mean Group Estimator, Panel Co-Integration, Casuality test
  • A. Kamel Ghalibaf, M. Gholian-Aval, Z. Mazloum Khorasani, M. Tara* Pages 42-54
    Introduction
    Tailoring the content of health information to the needs, preferences and abilities of individuals, leads to more informed and empowered health consumers. Computerized tailoring of Health Information requires patient’s characteristics. A user profile consists of personal data which are basic components in designing computer-tailoring systems. The present study aimed to identify and categorize aspects related to designing, implementing, and interpreting user profile in health computer-tailoring.
    Methods
    In this scoping review, leading databases such as PubMed and Scopus were reviewed using Arksey and O’Malley’s scoping review methodology as a guide. Furthermore, reference lists of relevant literature and key journals were searched. The search was limited to English language articles published from 1990 onwards. Search strings consisted of several keywords related to four main concepts: Individualization, Information, ICT platform, and Health Domain.
    Results
    The analysis of data, collected from a total of 32 eligible studies, highlighted three aspects in designing a user profile. 1-Identifying common factors used in profiles and classifying them thematically, 2-Data collection tools and methods, and 3-Data interpretation.
    Conclusion
    Different aspects of designing a user profile in health information tailoring systems were investigated. The proposed model could be considered as a valuable guide for new researchers in the field.
    Keywords: Health, Information Tailoring, Computer Systems, User Profile
  • P. Ebrahimi, S. Bayat *, A. Abutorabi Pages 55-63
    Introduction
    The operating room efficiency is one of the main factors in determining hospital expenses leading to an increase in the capacity of operating rooms, along with an increase in quality and enhanced financial capacity of hospitals. The purpose of this study was to determine the efficiency of operating rooms of teaching hospitals of Shiraz University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive – applied study, evaluates the efficiency of the operating rooms of teaching hospitals of Shiraz University of Medical Sciences using data envelopment analysis with data-driven approach, assuming variable returns to scale, during 2012-2014. Output variables were the number of surgeries, timing of surgeries, operating room turnover and the number of surgery cancellations. Input variables included the number of staff in the surgery units and the number of beds in the operating rooms. Data and relevant Statistics were collected from the informatics office of the University. Deap2.1 software was used to achieve the objectives of the research.
    Results
    According to the results, the average technical, managerial and scale efficiency were 0.893, 0.912, 0.980, respectively during these years. Moreover, the results indicated most of the hospitals had constant return to scale. In addition, overcapacity of operating rooms staff was accounted (14.58 percent) at subsidiary hospitals of Shiraz university of medical sciences.
    Conclusion
    Removing the surplus human resources, in the form of a comprehensive plan based on the results of the data envelopment analysis, plays a major role in improving efficiency and reducing the cost of hospital and healthcare sector. Also, the results led to recommendations for improving hospital efficiency through potential savings of inputs.
    Keywords: Efficiency, Data envelopment analysis, Operating room, Hospital 1.School of Health Management, Information Sciences, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
  • Y. Shaabany, A. Vafaeenajar, M. Meraji, E. Hooshmand * Pages 64-76
    Introduction
    Hospital services are considered to be the principal factors which contribute to increasing healthcare costs in many countries; therefore, considering health economic issues and identifying background factors affecting them, is one of the top priorities of health care management. This study aimed to determine factors affecting the culture of health economics from the perspectives of health services providers.
    Methods
    In this ethnography study, data were collected through interviews, observations and cultural artifacts in two major hospitals affiliated with Mashhad University of Medical Sciences. Semi-structured interviews were conducted with 35 key informants among clinical managers, and other health professionals. Data analysis was performed using Miles and Huberman methods. To determine the rigor of data, Guba and Lincoln’s criteria were used.
    Results
    Data was conceptualized in the two major domains of resources, i.e., management and healthcare quality. Conscientiousness in the workplace, knowledge and experience, facilities and equipment, motivations and management’s supervision were the main factors affecting the areas under study. Conscientiousness in the workplace was turned out to be the most important factor affecting the culture in the study group and was influenced by knowledge and clinical experience and motivational factors in the workplace.
    Conclusions
    Excessive work pressure, lack of motivation and knowledge regarding the maintenance of equipment, resource constraints and weak supervision were the factors affecting the individual’s productivity which is mainly under the influence of conscientiousness and commitment in the workplace.
    Therefore, it is proposed to take measures to foster Conscientiousness and commitment of professional staff in the workplace, pay greater attention to motivational factors, modify the system of funding hospitals and organize training courses related to health economics and inventory management.
    Keywords: Health economics, Culture, Conscientiousness, Hospital
  • A. Taherizade_S. H Mirghafoori *_A. Naser Sadrabadi Pages 77-89
    Introduction
    In today's world, one of the main concerns of any organization is having desirable performance, as it is the main reason for the survival of any organizationLikewise, performance of the hospitals as one of the main institutions having an important and direct responsibility for improving the health of the community is very essential. The present study conducted in Yazd Shohadaye Kargar Hospital, studied two variables of social capital and organizational entrepreneurship as the influential variables on the performance of this organization. Organizational performance was also assessed from different points of view based on a Balanced Scorecard (BSC).
    Methods
    In this descriptive applied survey research, the required data were collected through distributing a questionnaire among 248 managers and staff members of Yazd Shohadaye Kargar Hospital. Data analysis was done using Structural Equation Modeling (SEM) approach by means of SPSS 22 and AMOS 23 soft wares.
    Results
    The results of the research showed that social capital has a direct effect on organizational entrepreneurship and organizational entrepreneurship, in turn, has a direct effect on organizational performance. Intensity of these effects were 0.46 and 0.63, respectively. On the other hand, it was also found that social capital has a direct effect (0.18) on organizational performance, but this effect increases indirectly, reaching 0.29, as a result of organizational entrepreneurial mediator variable.
    Conclusion
    According to the findings of this research and the confirmation of the positive effect of social capital on entrepreneurship and organizational performance, it can be concluded that reinforcement of social capital in the organization, the morale of entrepreneurship can be increased and, consequently, the organizational performance can be improved. Furthermore, confirming the effect of organizational entrepreneurship on function as well as the mediating role of this variable in the relationship between social capital and performance can lead to enhancing the entrepreneurial spirit among employees.
    Keywords: Social Capital, Organizational Entrepreneurship, Balanced Scorecard, Organizational Performance, Structural Equation Modeling
  • M. Karami *, A. Aryan Khesal Pages 90-98
    Introduction
    Health is one of the natural rights and basic human needs and is recognized as one of the prerequisites for social welfare systems. However, Lack of financial health protection is recognized as one of the diseases in health systems. When the eleventh government get start, the Ministry of Health developed the health sector reform to seek financial protection from the people. The purpose of this study was to investigate the effect of Health System Reform on Patients’ Formal Payment in Heart Sector of Qazvin’s velayat Hospital.
    Methods
    This was a comparative study of discontinuous time series. The bills of all patients referring to the heart department during the specified period formed the statistical population of the study. By using Morgan table and stratified random sampling, 120 and 154 samples from cardiac files were selected in the years 2013 and 2014 respectively. Data were extracted from patient's financial bills. Finally, data was analyzed by t-test and SPSS software.
    Results
    With the increase in health care tariffs during the plan implementation, the official payment of patients has not declined significantly, and new insurance mechanisms have prevented the development plan from reaching the goal of reducing the patient's direct payment to six percent of the bill.
    Conclusion
    Results of the study indicate the impact of various factors such as insurance mechanisms, health care tariffs and kind of patient insurance. Therefore, it is worth the government to use results of the study in planning to increase coverage and financial protection of the people.
    Keywords: Official payment, Health system development plan, Expenditures
  • M. Haghgoo, K. Daneshfard *, Sj Tabibi Pages 99-112
    Introduction
    The structure, requeirments, and background of professionalism has not yet been discussed in Iranina health sector. This study was conducted to to improve human resourcing in Iran by means of proposing a pattern for professional ethics development.
    Methods
    The present study was carried out in two stages in 2017. In the first stage, comparative analysis was implemented to identify the dimensions and requirements of professionalism in health sector. Five countires, including England, Malaysia, Japan, Turkey, and the USA were included in the study. To gather data from the selected countries, data extraction form was used. In the second stage, 20 experts were chosen to perform a three-round Delphi technique. Data analysis was done by means of SPSS software, 22nd version, and one-sample t-test.
    Results
    In the comparative stage and according to similar dimensions in the selected countires, four dimensions of Structure, Education, Institutionalization and Evaluation were extracted. Results of Delphi technique showed that in the first step, 17 items were approved out of 20 items. In the second step, two items were omitted and the thematic pattern with 15 items were accepted [P
    Conclusion
    The results indicated that applying professionalism in health necessites the provision of systematic processes and structure. On the other hand, factors such as education, organizational structures and institutionalization of the countries require more investigation and localization.
    Keywords: Development models, Ethics, Professional, Health Systems