فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 91 (بهار 1397)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 91 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • عباس افلاطونی*، مرضیه نعمتی صفحات 1-20
    یکی از راه های افزایش اعتبار تجاری، کاستن از عدم تقارن اطلاعاتی موجود بین خریدار و فروشنده است. خریداران می توانند با افزایش کیفیت گزارشگری مالی و کیفیت افشا، اطلاعات بیشتری درخصوص وضعیت و عملکرد مالی خود به فروشندگان عرضه کنند؛ عدم تقارن اطلاعاتی موجود را کاهش دهند و از این طریق موجب افزایش اعتبار دریافتی از فروشندگان شوند. پژوهش حاضر، رابطه کیفیت گزارشگری مالی و کیفیت افشا را با میزان اعتبار تجاری در 146 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1383 تا 1395 بررسی کرده است. به دلیل درون زا بودن دو متغیر کیفیت گزارشگری مالی و کیفیت افشا، برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون با متغیرهای ابزاری و برآوردگر حداقل مربعات دو مرحله ای (2SLS) استفاده شد و مقایسه ای میان نتایج آن با یافته های رویکرد حداقل مربعات معمولی (OLS) به عمل آمد. نتایج رویکرد متغیرهای ابزاری نشان می دهد با افزایش کیفیت گزارشگری مالی و کیفیت افشا، میزان اعتبار تجاری افزایش می یابد. با این حال، نتایج رویکرد حداقل مربعات معمولی فقط گویای تاثیر مثبت و معنادار کیفیت افشا (و نه کیفیت گزارشگری مالی) بر اعتبار تجاری است.
    کلیدواژگان: اعتبار تجاری، کیفیت افشا، حداقل مربعات دومرحله ای، کیفیت گزارشگری مالی، متغیرهای ابزاری
  • مهدی بهارمقدم، حسین جوکار * صفحات 21-50
    پس از شکل گیری نظریه مالی رفتاری، سمت و سوی تحقیقات تجربی در این حوزه به بررسی ارتباط میان تمایلات سرمایه گذاران و تغییرات قیمت سهام سوق داده شده است و در این زمینه که کدام عوامل بر خطاهای رفتاری سرمایه گذاران موثر بوده و چگونه می توان آنها را تعدیل کرد، بحثی صورت نگرفته است؛ از این رو، هدف این پژوهش بررسی تاثیر کیفیت اطلاعات حسابداری و عدم اطمینان اطلاعاتی بر تمایلات سرمایه گذاران است. بدین منظور نمونه ای متشکل از 560 سال شرکت طی دوره زمانی 1387 تا 1394 با استفاده از رگرسیون چند متغیره بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد کیفیت اطلاعات حسابداری با تمایلات سرمایه گذاران دارای رابطه منفی و معنادار و عدم اطمینان اطلاعاتی با تمایلات سرمایه گذاران دارای رابطه مثبت و معنادار است. همچنین نتایج پژوهش نشان داد افزایش کیفیت اطلاعات حسابداری و کاهش عدم اطمینان اطلاعاتی، شدت رفتارهای احساسی سرمایه گذاران در قیمت گذاری سهام را کاهش می دهند. علاوه بر این، نتایج تحلیل بیشتر نشان داد در دوره هایی که سرمایه گذاران خوش بین تر هستند، تمایل دارند پیش بینی های خوش بینانه تری برای قیمت سهام با کیفیت اطلاعات پایین تر و عدم اطمینان اطلاعات بیشتر داشته باشند.
    کلیدواژگان: تمایل سرمایه گذاران، عدم اطمینان اطلاعاتی، قیمت سهام، کیفیت اطلاعات حسابداری، مالی رفتاری
  • فخرالدین محمدرضایی، محسن تنانی *، ابوالفضل علی آبادی صفحات 51-70
    درصد تجدید ارائه صورت های مالی و به تبع آن خطای حسابرسی در ایران به شدت بالاست و در عین حال، تاخیر در گزارش حسابرسی هم به شدت در حال نزول است. اگرچه تحقیقاتی درباره عوامل موثر بر خطای حسابرسی وجود دارد، اثر تاخیر در گزارش حسابرسی بر خطای حسابرسی با نقش تعدیل گر مالکیت خانوادگی تا کنون آزمون نشده است. یکی از عواملی که موجب افزایش توانایی کشف حسابرس می شود، تلاش حسابرسی یا مدت زمانی است که حسابرس برای رسیدگی ها صرف می کند؛ بنابراین می توان پیش بینی کرد تاخیر در گزارش حسابرسی با خطای حسابرسی رابطه منفی دارد. تحلیل مدل های رگرسیونی نشان می دهد تاخیر در گزارش حسابرسی با خطای حسابرسی نوع اول رابطه معناداری ندارد، اما با خطای حسابرسی نوع دوم رابطه منفی و معناداری برقرار می کند. همچنین، بین مالکیت خانوادگی با خطای حسابرسی نوع اول رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، اما با خطای حسابرسی نوع دوم رابطه معناداری ندارد. سایر یافته ها نیز نشان می دهد مالکیت خانوادگی رابطه تاخیر در گزارش حسابرسی و خطای حسابرسی نوع دوم را تعدیل نمی کند.
    کلیدواژگان: تاخیر در گزارش حسابرسی، تجدید ارائ، ه صورت های مالی، خطای حسابرسی نوع اول، خطای حسابرسی نوع دوم، مالکیت خانوادگی
  • محمدحسین صفرزاده*، کاظم کاظمی، علی اصغر دهقانی سعدی صفحات 71-90
    جریان تخصیص سرمایه بر اساس اطلاعات مالی ارائه شده از طریق گزارشگری مالی صورت می پذیرد. در این رابطه، حسابرسی ابزاری برای ارتقای کیفیت صورت های مالی شرکت ها شناخته شده و برای آن که حرفه حسابرسی بتواند به طور منظم به وظایف خود عمل کند، وجود آیین رفتار حرفه ای ضروری است. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش توانمندسازی روان شناختی حسابرسان بر رعایت آیین رفتار حرفه ای با تاکید بر نقش تعدیلی جایگاه سازمانی و سابقه کار است. داده های پژوهش از طریق 288 پرسشنامه برخطی که حسابرسان شاغل در موسسه های حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی تکمیل کردند، گردآوری شد. نتایج پژوهش حاکی از این است که متغیر توانمندسازی روان شناختی حسابرسان در محیط کاری، بر رعایت آیین رفتار حرفه ای تاثیر بسزایی دارد. همچنین، سابقه کاری می تواند به عنوان متغیر تعدیل گر، در تبیین رابطه بین توانمندسازی روان شناختی و رعایت آیین رفتار حرفه ای بین حسابرسان مستقل، افزون بر نقش مستقیم و معناداری که ایفا می کند، به تقویت رابطه یاد شده کمک شایانی کند.
    کلیدواژگان: آیین رفتار حرفه ای، توانمندسازی روان شناختی، حسابرسان مستقل، مدل سازی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر)
  • مهدی عربی*، مهدی تقوی، رمضانعلی رویایی، بهمن بنی مهد صفحات 91-112
    ساختارهای اقتصادی و سیاسی در کنار فشارهای بازار سرمایه می تواند رفتار مدیران، حسابرسان و سرمایه گذاران را نسبت به گزارشگری مالی تحت تاثیر قرار دهند. یکی از مصادیق بارز کنش های سیاسی و اقتصادی کلان در سال های اخیر، تشدید تحریم های اقتصادی بر ایران است. شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران نیز، ناگزیر تحت تاثیر فشارهای تشدید تحریم های اقتصادی علیه ایران قرار گرفته اند. هدف این مقاله، تعیین اثر تشدید تحریم های اقتصادی بر محتوای اطلاعاتی ارقام صورت های مالی است. داده های پژوهش با استفاده از نمونه ای شامل 165 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1380 تا 1393 به روش داده های ترکیبی و مدل رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد محتوای اطلاعاتی ارقام صورت های مالی طی دوره تشدید تحریم های اقتصادی کاهش یافته است. همچنین، کاهش محتوای اطلاعاتی صورت های مالی در شرکت های زیان ده و با مدیریت سود بالا طی دوره تشدید تحریم های اقتصادی بیش از سایر شرکت ها بوده است.
    کلیدواژگان: تشدید تحریم های اقتصادی، شرکت زیان ده، محتوای اطلاعاتی صورت های مالی، مدیریت سود، نظریه اقتصاد سیاسی
  • نسرین محمدی اصل، غلامرضا منصورفر*، کیومرث شهبازی صفحات 113-134
    این مقاله با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR) به عنوان یکی از برجسته ترین مدل های تغییر رژیمی، تاثیر آستانه ای چرخه های تجاری بر کیفیت سود را طی دوره زمانی 1384 تا 1394 بررسی کرده است. برای این منظور از دو معیار کیفیت اقلام تعهدی و هموارسازی سود به عنوان شاخص کیفیت سود و همچنین رشد فروش به عنوان متغیر انتقال استفاده شده است. نتایج آزمون خطی بودن، وجود رابطه غیرخطی میان متغیرهای مطالعه شده را نشان می دهد. همچنین لحاظ یک تابع انتقال با یک پارامتر آستانه ای به عنوان یک مدل دو رژیمی، برای تصریح رابطه غیرخطی میان متغیرهای مطالعه شده کفایت می کند. نتایج نشان می دهد برای هر دو معیار کیفیت سود، در رژیم اول چرخه های تجاری تاثیر منفی و معناداری بر کیفیت سود می گذارد و پس از عبور از حد آستانه ای، در رژیم دوم میزان تاثیرگذاری آن مثبت و معنادار می شود. از این رو می توان نتیجه گرفت، چرخه های تجاری تاثیر بااهمیتی بر کیفیت سود شرکت ها دارد.
    کلیدواژگان: تاثیر آستانه ای، چرخه های تجاری، کیفیت اقلام تعهدی، کیفیت سود، هموارسازی سود
  • بیتا مشایخی*، عالمه یزدانیان صفحات 135-158
    مرور ادبیات نشان می دهد که تحقیقات گسترده ای در حوزه های مختلف حسابرسی داخلی صورت گرفته، اما ارائه چارچوب جامعی از عناصر کلیدی حسابرسی داخلی در این ادبیات در سطح ایران و جهان نادیده گرفته شده است. در این تحقیق، با هدف تعیین عناصر کلیدی حسابرسی داخلی، ادبیات تحقیق با به کارگیری روش تحلیل محتوا بررسی شد؛ سپس عناصر کلیدی حسابرسی داخلی در دو سطح مفاهیم و عوامل کلیدی طبقه بندی شدند. درنهایت به منظور اطمینان از تایید این موارد، از روش دلفی برای بررسی نظر خبرگان و متخصصان حرفه حسابرسی داخلی بهره برده شد. نتایج تحقیق به ارائه فهرستی از پنج مفهوم کلیدی شامل ویژگی های کلیدی حسابرسی داخلی، مدیریت فعالیت حسابرسی داخلی، خدمات و نقش حسابرسی داخلی، فرایند اجرای عملیات حسابرسی داخلی و روابط سازمانی و 17 عامل کلیدی شامل صلاحیت، تعامل دوسویه با هیئت مدیره،کمیته حسابرسی و مدیریت ارشد (حمایت مدیریت)، برون سپاری خدمات حسابرسی داخلی، مدیریت افراد، خدمات اطمینان بخشی و مشاوره ای، ارزیابی عملکرد (برنامه بهبود و تضمین کیفیت)، استقلال سازمانی و... انجامید که همه آنها به تایید خبرگان و صاحب نظران این حرفه رسید. این چارچوب می تواند به تعریف متغیرهایی که در تحقیقات آتی انجام می شوند، با استناد به ادبیات معتبر در زمینه حسابرسی داخلی کمک کند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، حسابرسی داخلی، روش دلفی، مفاهیم و عوامل کلیدی حسابرسی داخلی
  • سمیرا ناطقی، کاوه مهرانی، آرش تحریری * صفحات 159-179
    هدف اصلی پژوهش حاضر، ارائه تصویر جامعی از وضعیت فعلی پژوهش های حسابرسی در ایران است. همچنین در این پژوهش تلاش می شود که با بررسی روند پیشرفت حوزه های تحقیقات حسابرسی طی زمان و شناسایی حوزه هایی که تا کنون محققان کمتر به آن توجه کرده اند، نگرش روشن تری درباره فرصت های مطالعاتی آینده فراهم شود. در این پژوهش 457 مقاله حسابرسی چاپ شده در 16 نشریه علمی پژوهشی و علمی ترویجی در گروه های حسابداری و حسابرسی، اقتصاد، مدیریت و مالی از سال 1371 تا پاییز 1396 مرور شده است. به منظور تدوین نقشه ادبیات پژوهش، ضمن بررسی چارچوب مفهومی مقاله ها، متغیرهای مستقل و وابسته هر پژوهش شناسایی شد. بر اساس ماتریس روابط بررسی شده در مقاله ها، چارچوب مفهومی جامعی از پژوهش های حسابرسی در ایران به دست آمد و 11 حوزه تحقیقاتی همراه با فراوانی روابط بررسی شده در هر حوزه، شناسایی شد. بیش از 60 درصد تحقیقات از روش آرشیوی و 33 درصد از روش پیمایشی استفاده کرده اند. کیفیت حسابرسی بخش عمده مطالعات گذشته (70 درصد) را به خود اختصاص داده است. پس از کیفیت حسابرسی، حق الزحمه حسابرسی و اظهارنظر حسابرس در رتبه های دوم و سوم قرار دارند. همچنین محققان به حوزه هایی همانند تردید حرفه ای، قضاوت و تصمیم گیری، تقلب، اخلاق و رفتار حرفه ای کمتر توجه کرده اند.
    کلیدواژگان: جهت گیری تحقیق های آتی، حسابرسی، حوزه های تحقیق، مرور روایتی، مطالعه مروری
|
  • Abbas Aflatooni *, Marziye Nemati Pages 1-20
    One way to increase business credit is to reduce the information asymmetry between buyer and seller. By increasing the financial reporting quality and disclosure quality, buyers can provide more information to their vendors on their financial position and performance, reduce the existing information asymmetry and thereby increase the received credit from sellers. This research investigates the relationship between financial reporting quality and disclosure quality with commercial credit in 146 firms listed in the Tehran Stock Exchange during 2004-2016. Because the financial reporting quality and the disclosure quality are endogenous variables, to hypotheses testing, this paper uses the instrumental variable approach along with two stage least squares estimator (2SLS) and compares these results with the results of ordinary least squares estimator (OLS). The results of 2SLS approach show that the increase in financial reporting quality and disclosure quality increases the amount of commercial credit. However, the results of OLS approach show that disclosure quality (and not financial reporting quality) has a significant positive effect on commercial credit.
    Keywords: Commercial credit, Disclosure quality, Financial reporting quality, Instrumental variables, Two-stage least squares
  • Mahdi Baharmoghaddam, Hossein Jokar * Pages 21-50
    After the development of behavioral financial theory, the experimental literature in this domain has been exclusively oriented toward investigating the relationship between investors’ inclinations and variations of stock's price. There hasn’t been any independent research on investigating factors contributing to behavioral mistakes of investors and how they can be moderated. Thus, the purpose of this paper is to investigate the effect of accounting information quality and information uncertainty on investor sentiment. To achieve this goal, the data of 560 companies during the financial periods from 2009 to 2016 is used. The results of this study showed that accounting information quality and lack of confidence in information have a significant negative and significant positive relationship with investors’ inclinations. Furthermore, the results showed that increase in the quality of accounting information and reduction of confidence in information does reduce investors’ affective behavior in racing stocks. In addition, the results of analyses showed that investors are inclined more toward more optimistic predictions for stock price with lower information quality and confidence when investors are more optimistic.
    Keywords: Behavioral Financial, Information accounting quality, Information uncertainty, Investor sentiment, Stock Price
  • Fakhroddin Mohammadrezaei, Mohsen Tanani *, Abolfazl Aliabadi Pages 51-70
    Restatements’ of financial statements and consequently audit failures are surprisingly high in Iran and audit report lag (ARL) is also falling sharply. Although there are studies about determinations of audit failure, the role of ARL in audit failure by taking into account the possible moderating role of family ownership has not been investigated.One of the factors that affects auditors’ ability in detecting breaches in clients’ financial statements is audit effort. Hence, it can be predicted that ARL, as a surrogate of audit effort, has a negative relation with audit failure. The results of multivariate analysis reveal that ARL has a negative and significant relation with Type II audit failure, but there is no significant association between ARL and Type I audit failure. Moreover, family ownership is positively associated with Type I audit failure and it has an insignificant relation with Type II audit failure. Finally our findings show that family ownership does not moderate the relation between ARL and Type II audit failure.
    Keywords: Audit error type I, Audit error type II, Audit report lag, Family ownership, Restatement's of financial statements
  • Mohammad Hossein Safarzadeh *, Kazem Kazemi, Aliasghar Dehghanisaadi Pages 71-90
    The process of capital allocation is based on the information provided through financial reporting. In this context, auditing is regarded as a tool for improving the quality of financial statements. Hence, professional ethics and codes are necessary for auditors so they can perform their duties in a regular manner. Accordingly, this study aims to examine the role of auditor's psychological empowerment on observance of the code of professional ethics with emphasis on the moderating role of organizational status and job experience. Research data is gathered thorough 288 online questionnaires which are distributed to those auditors that work for audit institutions of Iranian association of certificate public accountants. The results suggest that psychological empowerment in the workplace can have a significant impact on the observance of code of professional conduct. Also, job experience could have act as a moderating variable on the relationship between psychological empowerment and observance of code of professional conduct.
    Keywords: Codes of Professional Conduct, Independent Auditors, psychological empowerment, Structural Equation Modeling (Path Analysis)
  • Mehdi Arabi *, Mehdi Taghavi, Ramazanali Royayee, Bahman Banimahd Pages 91-112
    Economic and political structures in the capital market pressures can affect managers, auditors and investors behavior in the face of the financial reporting. One of the best examples of political and macroeconomic actions in recent years is the economic sanctions against Iran. Companies in the Tehran Stock Exchange also inevitably have been influenced by the pressures of economic sanctions against Iran. The purpose of this paper is to determine the effect of economic sanctions on the Information content of financial statements. The data has been analyzed using a sample of 165 listed firms in the Tehran Stock Exchange during from 2001 to 2014 and panel data regression models. The results show that the information content of financial statements reduced in the period of economic sanctions. Also, reduction in the financial information content of loss-making companies and firms with high earnings management during the period of intensifying economic sanctions has been more than reduction in other companies.
    Keywords: Earnings Management, Firm with losses, Information content of financial statements, Political Economy Theory, Strengthening of Economic Sanctions
  • Nasrin Mohamadi Asl, Gholamreza Mansourfar *, Kioumars Shahbazi Pages 113-134
    This paper investigates the threshold effects of business cycles on earnings quality for the period of 2005 to 2015, using Panel Smooth Transition Regression (PSTR) model as one of the most prominent regime-switching models. For this end, accruals quality and earnings smoothing are used as measures of earnings quality, and sales growth as transition variable. The linearity test results indicate nonlinear relationship among variables under consideration. Moreover, considering one transition function and one threshold parameter, as a two regime model, is sufficient to specification the nonlinear relationship among variables. The results indicate that in the first regime, business cycles have a negative impact on both earnings smoothing and accruals quality, and beyond threshold value, in the second regime, the impact of business cycles is positive. Therefore business cycles have played an important role on the earnings quality.
    Keywords: Accruals quality, Business cycles, Earnings quality, Earnings smoothing, Threshold effect
  • Bita Mashayekhi *, Alemeh Yazdanian Pages 135-158
    Literature shows that a great number of research about different areas of internal audit have been accomplished; however, there is no any framework for the key elements of the internal audit neither in Iran nor in other countries. In this research, to determine the key components of the internal audit, the literature is assessed utilizing the content analysis; then the key elements of the internal audit are classified into some concepts and factors. Ultimately, in order to validate these concepts and factors, the Delphi Method is employed to evaluate the opinions of internal audit experts and professionals. The results show five concepts, including key features of the IAF, managing the internal audit activity, services and role of IAF, professional practices and organizational relationship, and 17 other key factors like competence, interactions with board, audit committee and senior management (management support), outsourcing, employee management, assurance and consulting services, IAF performance evaluation (quality assurance and improvement program), organizational independence, and so forth which are entirely verified by internal audit experts and professionals. This framework relying on the related literature in the field of internal audit could be contributory in describing variables for future studies.
    Keywords: Content analysis, Delphi method, Internal audit, Key concepts, factors of internal audit
  • Samira Nateghi, Kaveh Mehrani, Arash Tahriri * Pages 159-179
    The main purpose of this study is to provide a comprehensive picture of the current status of audit research in Iran. In addition, this study seeks to present more clear directions about the research opportunities by examining the trends of research themes overtime as well as identifying research areas which have been less considered by researchers. This paper reviews 457 audit research articles published in 16 accounting and auditing scientific journals as well as publications of economic, management and financial groups from 1992 to autumn of 2017. In order to make a literature review map, the conceptual framework of the articles was examined and independent and dependent variables were identified. Based on the matrix of relations examined in the papers, a comprehensive conceptual framework of audit research in Iran was obtained and 11 research areas were identified along with the frequency of studied relationships in each area. More than 60% of the research has used the archival method and 33% of the research has used the survey method. Audit quality has been a major part of past studies and 70 percent of the research conducted in this area has examined the consequences of audit quality. After audit quality, audit fees and auditor's opinions are ranked second and third. Professional Skepticism, judgment and decision making, fraud, ethics, and professional conduct have been less considered by researchers.
    Keywords: Auditing, Future research directions, Narrative review, Research areas, Review study