فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 50 (پاییز 1396)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 50 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سهام مخلص، رضا اکبری *، رضا رسولی شربیانی، گیتا مقیمی صفحه 7
    این مقاله با روشی تحلیلی به مسئله معنای زندگی در فلسفه ابن سینا توجه کرده است. یافته های این مقاله نشان می دهد که دیدگاه ابن سینا در معنای زندگی نظریه ای فرا طبیعت گرایانه است. ارکان این نظریه اعتقاد به وجود خداوند و زندگی پس از مرگ است. بنابر این رویکرد، معنای معنای زندگی، از سنخ هدف است و مراد از آن، هدف انسان از زندگی خویش است به گونه ای که در راستای هدف خداوند از خلقت انسان باشد. زندگی هر انسان هنگامی معنادار خواهد بود که انسان تلاش مستمر و صادقانه ای داشته باشد تا مایه تقرب و تشبه هر چه بیشتر او به حقیقت یگانه ای باشد که در راس تمام هستی است. رسیدن به زندگی معنادار مستلزم تعیین هدف یا اهداف عالی و اساسی در زندگی، تلاش مستمر جهت کسب معرفت، عشق، اخلاق و در نهایت رسیدن به موفقیت بزرگ یا جاودانگی است. سعادت، لذت و خیر سه مفهوم مورد نیاز در بازسازی دیدگاه ابن سینا به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، معنای زندگی، مولفه های زندگی معنادار
  • سید ابوالفضل حسینی، محمود تقی زاده داوری صفحه 21
    در روایات اسلامی سخن از بلوغ جامعه بشری در عصر ظهور است. تحلیل نظریه های چگونگی تحقق بلوغ، به روش توصیفی تحلیلی، هدف اصلی نوشتار است که به شیوه تحلیل کیفی به دو روش عقلی منطقی و نقلی وحیانی به منظور تحلیل و جمع بندی یافته ها انجام می شود و در صدد اثبات فرضیه عادی بودن بلوغ جامعه در عصر ظهور است. دو دیدگاه اعجازگونه و عادی بودن درباره کیفیت تحقق بلوغ مطرح شده است. نظریه اعجاز به دلیل پیامدهای نادرست از جمله انفعال و عدم مسئولیت پذیری در برابر حوادث آخرالزمان، جلوگیری از تحرک و پویایی جامعه و... مردود است. شریعت گرایان سنتی و تجددگرایان مسلمان دو گروه از اندیشمندان هستند که به این نظریه تمایل دارند. نظریه تکامل که دیدگاه تمدن گرایان اسلامی است، علاوه بر پیامدهای مناسب در تفسیر انتظار موعود از جمله الگوپذیری، تشکیل حکومت دینی در عصر غیبت، ایجاد تمدن اسلامی، و... روایات زمینه ساز و الگو قرار دادن جامعه موعود را به خوبی تبیین می نماید. امتیاز جامعه عصر ظهور به دلیل بلوغ تاریخی مردم آن عصر و یاس از نجات توسط مکاتب و عقول بشری بدون استعانت از منجی آسمانی و شکایت از وضع موجود، از مهم ترین یافته های این مقاله به حساب می آید.
    کلیدواژگان: بلوغ اجتماعی، امام مهدی، عصر ظهور، عقلانیت، تکامل، اعجاز
  • ابوذر رجبی * صفحه 45
    معنویت نمی تواند محملی برای شریعت گریزی باشد. لازمه دین داری شریعت محوری است. از سوی دیگر دین در درون خود، معنویت را نیز به دنبال دارد. بنابراین لازمه معنویت دینی گام نهادن در وادی شریعت است. اگر چه معنویت امری تشکیکی است؛ اما معنویت بدون پذیرش شریعت الهی بی معناست. امروزه برخی به عدم این تلازم نظر داده و از معنویت منهای دین و معنویت های شریعت گریز سخن می گویند. اگر چه برخی از مولفه ها و لوازم معنویت در بعد سطحی، بدون شریعت هم امکان پذیر است؛ اما بی شریعت هرگز نمی توان در سطوح میانی و بالایی معنویت گام نهاد. ملاصدرا از جمله حکمایی است که طریق معنوی را منهای شریعت نپذیرفته و با تحلیل فلسفی به اثبات معنویت شریعت گرا می پردازد؛ مسالک معنوی که ادعای مفر از شریعت گریزی دارند را تخطئه می کند و آن را غیر معقول می خواند. عبادت و التزام به تکالیف شرعی را شرط ورود به سعادت و کمال آدمی معرفی کرده و از ضرورت عبادات و مناسک شرعی در آثار خود سخن می گوید. در این تحقیق با روش توصیفی و تحلیلی دیدگاه صدرا را درباره نقش شریعت در معنویت دینی بیان داشته و به نقد کج روان در حوزه معنویت های جدید که ادعای معنویت منهای شریعت دارند، خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: معنویت، شریعت گرایی، شریعت گریزی، ملاصدرا، تعبد، عبادت
  • رسول حسین پور * صفحه 65
    تعیین اهمیت «تکلیف و تعبد» و میزان پیوند آنها با «عقلانیت و معنویت»، از مهم ترین مسائلی است که در معنویت فرانوگرا و شریعت گریز نادیده انگاشته شده است. از آن زمان که انگاره «جمع عقلانیت و معنویت» در راستای فروکاهی رنج های جامعه ایرانی ارائه گردید، نقدهای بسیاری بر آن نگاشته شد. جدای از اینکه این انگاره از دامنه کارآمدی فراگیر برخوردار نبود، مشکل اساسی آن این بود که در عین اینکه از سوی یک نواندیش ایرانی مطرح شد، تن پوش و ارکانی نوگرا داشت و نسخه فارسی شده معنویتی بود که غرب پس از سال ها، برای زندگی انسان عصر نو پیشنهاد نموده بود. در این پژوهش، نگارنده با کاربست روش توصیفی تحلیلی به همراه نقد و ارزیابی، به این نتیجه دست یافته است که دین نهادینه (در برابر ادیان نوپدید) با سه ساحت شریعتی، اخلاقی و اعتقادی، معنویت زایی را در جهان امروز به همراه دارد و تا پذیرش عقلانی اصول و التزام به فروع دین صورت نپذیرد، پدیدآیی معنویت نیز ناممکن است.
    کلیدواژگان: زیست معنوی، دیانت، عقلانیت، معنویت، تکلیف و تعبد
  • محمد هادی منصوری، علیرضا نبی لو صفحه 81
    یکی از براهین توحیدی که اندیشمندان علوم عقلی و نقلی سعی در اصطیاد آن از قرآن داشته اند، «برهان تمانع» است. در خصوص این برهان و چگونگی دریافت آن از کلام وحی، نگرش یکسانی وجود ندارد. به باور برخی، آیه «لو کان فیهما ءالهه إلا الله لفسدتا» (انبیاء/22) و آیه «قل لو کان معه ءالهه کما یقولون إذا لابتغوا إلی ذی العرش سبیلا» (اسراء/42) دلالتی یکسان بر برهان تمانع دارند. در برابر این گروه، شماری دیگر از صاحب نظران سخن اینان را ناصواب می انگارند و بر آنند که برهان مستفاد از این دو آیه، یکسان نیست و مقدمات آن دو متفاوت است. نوشتار پیش رو با عنوان بازاندیشی یکسان انگاری دلالت آیه 22 انبیاء و 42 اسراء بر برهان تمانع، پس از تحلیل دلالی آیه های مذکور به این نتیجه رهنمون می شود که دیدگاه دوم، با ظاهر آیات سازگارتر است و نمی توان دلالت این دو آیه را یکسان قلمداد نمود.
    کلیدواژگان: آیه 22 انبیاء، آیه 42 اسراء، برهان تمانع، توحید ربوبی، تعدد آلهه
  • سید محمدحسن صالح * صفحه 97
    رابطه شرور و کاستی های عالم با عدالت خداوند از دیرباز مورد توجه متفکران ادیان ابراهیمی بوده است. در دو دین یهودیت و اسلام نیز فیلسوفان به فراخور بهره عقلانی و فلسفی خویش به هستی شناسی و توجیه شرور پرداخته اند. نگارنده در این مقاله با مراجعه مستقیم به آثار ابن میمون اندلسی و شهید مرتضی مطهری به مقایسه این دو سنت عقلانی در مسئله شرور پرداخته است. نتایج این تحقیق در بحث هستی شناسی شرور آنست که هم در یهودیت و هم اسلام، الهیات عقلی پایبند به اصول فلسفی بوده و شر را امری عدمی می داند. اما در مورد توجیه شرور تفاوت هایی به چشم می خورد که ناشی از تکون و سیر تاریخی الهیات در دو دین مذکور است به گونه ای که در الهیات عقلی یهود صحبتی از نظریه جبران و یا تعالی روحی انسان ها نیست، اما در اسلام به آنها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: شرور، دلاله الحائرین، ابن میمون، مرتضی مطهری، نظام احسن
  • رحیم دهقان * صفحه 115
    این پژوهش در پی تبیین و نقد تصور شلینبرگ از «عشق الهی» است. این اندیشمند کانادایی، با ارائه شواهدی مبنی بر نفی صفت عاشق مطلق بودن خدا، به دفاع از شکاکیت اعتقادی پرداخته و بر همین اساس در قالب یک قیاس استثنائی، برهانی در نفی وجود خدا ارائه داده است. سوال اساسی این است که برهان ارائه شده از سوی شلینبرگ با چه چالش های نظری مواجه است؟ بررسی های این پژوهش که با روش تحلیلی و استنادی انجام شده، نشان می دهد که نظریه شلینبرگ با پاره ای از نقد ها از جمله بی توجهی به ظرفیت وجودی معشوق، نادیده انگاشتن شواهد تجربی ظهور خدا در عالم، برداشت ناصواب از مفهوم عذاب و مجازات، و ارائه تفسیر جبرگرایانه از ایمان و معرفت الهی مواجه است. این ضعف ها نشان می دهد که ایشان در ارائه تبیینی موجه از مولفه ی «عشق الهی» و نیز برهان مبتنی بر آن، موفق نبوده است.
    کلیدواژگان: خداناباوری، عشق مطلق، حضور خدا، شلینبرگ
  • سید محمد حاجتی شورکی، حسین نقوی صفحه 131
    نوشتار حاضر، به بررسی پندار تاثیرپذیری غیرمستقیم معاد اسلام از آیین زرتشت اختصاص دارد. برخی، یهودیت و به تبع آن مسیحیت را واسطه انتقال مفاهیم اخروی آیین زرتشت به دین اسلام دانسته اند و برخی از سلمان فارسی که در آغازین مراحل زندگی اش زرتشتی بوده به عنوان معلم پیامبر در تعلیم مفاهیم زرتشتی نام برده اند. مقاله پیش رو با رویکرد تحلیلی انتقادی هر دو دیدگاه را مورد تبیین و بررسی قرار داده است. عمده دلیل موافقان تاثیرپذیری شباهت ظاهری و نسبی معارف اخروی دین اسلام با تعالیم آیین زرتشت است. نقدهای متعددی بر دیدگاه تاثیرپذیری وارد است که به برخی از آنها اشاره می شود: معاد اسلام ریشه وحیانی دارد؛ تشابه آموزه ها در دو دین، دال بر اقتباس یا تاثیرپذیری نیست؛ دانشمندان یهودی منکر اثرپذیری یهودیت از آیین زرتشت در آموزه معاد بوده اند؛ سلمان در مدینه خدمت پیامبر مشرف شد، در حالی که معارف والای اخروی بیشتر در سوره های مکی نازل شده بود.
    کلیدواژگان: اسلام، آیین زرتشت، تاثیرپذیری، سلمان فارسی، یهودیت، اسارت بابلی، معاد
  • رضا شیخه، سید حسن میردیلمی، قاسمعلی کابلی صفحه 151
    نگرش ویتگنشتاین به باورهای دینی به ایمان گرایی معروف است. از نگاه او خاستگاه واقعی ایمان، عواطف آدمی است و ایمان دینی را نوعی دلدادگی به شکلی از زندگی می داند. ویتگنشتاین، اصل اساسی در یک زندگی دینی را نه پذیرش آموزه ها یا اصول و عقائد بلکه اعمال فرد می داند. باورهای دینی از این رو که نقش تنظیمی در حیات مومنین دارند تزلزل ناپذیر هستند. چنین نگرش های متفاوتی به دین و باورهای دینی در دو دوره فکری ویتگنشتاین باعث شده که نگاه ها را به سوی خود معطوف بدارد. این نوشتار تحقیقی کیفی است که با روش توصیفی تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی مباحثی همچون: ایمان دینی، واقع گرایی یا ناواقع گرایی دینی، نقش عمل در باورهای دینی، متعلق ایمان و... از نگاه ویتگنشتاین می پردازد. و در حاصل این پژوهش پس از نقد و بررسی می توان ادعا نمود که زمینه پیدایش تفکر ایمان گرایی در مغرب زمین وجود ناسازگاری میان ایمان و عقل در برخی از آموزه های بنیادین آیین تحریف شده مسیحیت بوده و این مشکل در آموزه های دین اسلام مشاهده نمی گردد، لذا بنظر می رسد تقابل ایمان و عقل توجیه ندارد.
    کلیدواژگان: ایمان دینی، ویتگنشتاین متاخر، واقع گرایی، ناواقع گرایی، بازی دینی
|
  • Saham Mokhles, Reza Akbari *, Reza Rasooli Sharbani, Gita Moghimi Page 7
    This paper has focused on the issue of the meaning of life in Avicenna`s philosophy of. As understood by the paper, Ibn Sina's view on meaning of life is metaphysical. The basis of this theory is the belief in the existence of God and the life after death. Accordingly, in his thought a type of purpose is meant by the meaning of life, and hence the human purpose of his life follows God's purpose of human creation. The life of every human being, therefore, will be meaningful when being accompany with continuous and honest efforts to bring him/her closer God. Reaching meaningful life requires the determination of the ultimate goal or goals in life, a continuous effort to gain knowledge, love, morals, and ultimately to achieve great success or immortality. Prosperity, pleasure and good are three necessary concepts to reconstruct Ibn Sina's viewpoint.
    Keywords: Ibn Sina, Meaning of Life, Components of Meaningful Life
  • Abolfazl Hosseini, Mahmoud Taghizadeh Davari Page 21
    In Islamic narratives, the word is of human social maturity in the age of advent. Analyzing theories of how to achieve the maturity, by a descriptive-analytical method, is the main purpose of the article, which is carried out in a method of qualitative analysis in two rational and narrative way of analyzing and summarizing the findings and attempts to prove the normalization of thesocial maturity in the age of advent. There may be found two views in the field, one extraordinary and the other ordinary. The former is denied due to its incorrect consequences such as passivity and lack of the sense of accountability against the events of the age of advent, prevention of the dynamics of society and the like. Traditional scholars of Shariah and Muslim modernist are those tending to this theory. While the theory of evolution, in addition to its proper consequences in interpreting the expected expectations, including its being a model, the formation of a religious government in the age of absence, the creation of Islamic civilization, and the like. The narratives underlying the model and the layout of the promised community, explains well. The privilege of the society of the Age of Advent is one of the most important findings of this paper due to the historical maturity of the people of that age and the hopelessness of salvation by human schools and intellects and complaining of the status quo.
    Keywords: Social Maturity, Imam Mahdi, Age of Advent, Rationality, Evolution, Miracle
  • Abuzar Rajabi * Page 45
    Spirituality can not be considered as an excuse for leaving religious law. Being faithful to shariah is essential for religiousness. On the other hand, religion itself is characterised with a kind of spirituality. Therefore, it would be essential for those of religious spirituality to follow Sharia. Although spirituality is a gradually realizing state, regardless of shariah, it would be meaningless. Today, some have viewed spirituality as something absolutely separated from religion. While though some components and requirements of spirituality may be attainable without religion, attaing middle and high levels of spirituality is not possible without shariah. Mulla Sadra is counted among of those philosophers rejecting the sparation and argued for religion-based spirituality; he opposes those viewing spirituality as something lacking any relation to religion. In this way, he has supported religious duties as an essential ground for spiritual grouth and happiness and emphasized on religious worships. In this study, using descriptive and analytical method, the author has examined Sadra's viewpoint about the role of Shariah in religious spirituality and criticised the opposite view.
    Keywords: Spirituality, Shariah-Basedness, Shariah, Mulla Sadra, Faithfulness, Worship
  • Rasoul Hoseinpour * Page 65
    Determining the importance of duty and devotion and the extent to which they are linked with rationality and spirituality are among the most important issues neglected in the postmodern and irreligious spirituality. Since the idea of "harmonizing rationality and spirituality" presented for decreasing the sufferings of the Iranian community, many criticisms have been made against it. Apart from the fact that this idea had no comprehensive scope of applicability, the main problem was that while it was presented by an Iranian modernist, it was a persian form of the western spirituality proposed in the West for human life of the New Age many years ago. In this research, the author, using the descriptive-analytical method and viewing critically, concludes that institutionalized religion (versus new religions) having three aspects of Sharia, ethics, and belief is essentially followed by spirituality in today's world. And, therefore, regardless of rational acceptance of the principles and commitment of religion, spirituality would also be impossible.
    Keywords: Spirituality, Religion, Rationality, Spirituality, Duty, Worship
  • Muhammad Hadi Mansouri, Alireza Nabiloo Page 81
    One of the monotheistic arguments extracted from the holy Quran by scholars of rational and narrative sciences is "The proof from hypothetical mutual hindrance" Regarding this argument and how it is received from the word of revelation, there is no similar attitude. According to some, the verse 22 of Anbiyaa: If there were therein Gods beside Allah, then verily both (the heavens and the earth) had been disordered, and the verse 42 of Israa: If there were other gods along with Him, as they say, then had they sought a way against the Lord of the Throne denote identically the proof. Against this group, a number of other scholars spell their words incorrectly and claim that the proof of these two verses is not the same, and the premises of the two are different. Following the denotative analysis of the verses, it has been concluded that the second view is consistent with the appearance of the verses and the meanings of the verses can not be regarded to be the same.
    Keywords: Verse 22 of Anbyaa, Verse 42 of Israa, Burhan Tamanu', Touhid Rububi, Plurality of Gods
  • Seyyed Mohammad Hassan Saleh * Page 97
    The relationship between the evil and the deffects of the world with the justice of God has long been brought into consideration by the thinkers of Abrahamic religions. In the two religions of Judaism and Islam, philosophers have paid attention to it at their level of rational ability and philosophical mind. The author of this article, by referring directly to the works of Ibn Maimonides` and the late Shahid Motahari, has compared these two rational traditions in the issue of evil. The results of this research lie in the fact that both Judaism and Islam in the field of rational theology have been ruled by philosophical principles and considered evil as nothing. But there there may be found some differences between the religions in the field that may be taken as arising from the appearance and historical course of theology in the two religions in such a way that in Judaism one may not find any word on human spiritual growth as found in Islam.
    Keywords: Evil, Ibn Ibn Maimonides, Morteza Motahari, Best System
  • Rahim Dehghan * Page 115
    This study is intended to explain and criticise Schellenberg's idea of "divine love." This Canadian scholar, by presenting evidences against God's absolute love, defends religious skepticism and, on this basis, provides a proof in the form of an exceptional deduction in denying the existence of God. Now, the main question of the study follows as: what are the theoretical challenges against Schlinberg's argument? The research, being performed by an analytical and document-based method, shows that Schellenberg's theory is faced with some critiques including neglecting the existential capacity of the beloved, ignoring the empirical evidences of God`s presence in the world, incorrect interpretation of the notion of punishment and torment, and proposing a deterministic interpretation of human knowledge and faith to God.
    Keywords: Atheism, Absolute Love, God's Presence, Schellenberg
  • Seyyed Mohammad Hajati Shooraki, Hosein Naqavi Page 131
    The author has intended to study the question if Islamic teaching the hereafter is indirectly affected by Zoroastrianism or not. Some have viewed Islamic teaching the hereafter to be affected by Zoroastrianism via Judaism and Christianity and Salman Farsi, a Zoroastrian at the beginning of his life, as the Prophet's teacher in the field of Zoroastrian concepts. This paper, with a critical and analytical approach, has studied both views. The main reason for them is the effect of apparent and relative similarity of Islamic teaching the afterlife with that of Zoroastrianism. Several criticisms against the views may be referred to as: the resurrection of Islam is of a revealed nature; the similarity of doctrines in two religions may not be known as such an effect; Jewish scholars have denied any effect made by Zoroastrian religion on Judaism in the teachings of the Resurrection; Salman met the Prophet in Medina, while more Islamic teachings were revealed in Mecca.
    Keywords: Islam, Zoroastrianism, Effectiveness, Salman Farsi, Judaism, Babylonian Captivity, Resurrection
  • Reza Sheykhe, Seyyed Hasan Mirdillami, Ghasemali Kaboli Page 151
    Wittgenstein's attitude to religious beliefs is known as fedism. From his point of view, the true origin of faith is human emotion and religious faith a deep tendency for a way of life. Wittgenstein considers the basic principle of the religious life not to be acceptance of doctrines or principles and beliefs, but one`s deeds. Religious beliefs are unbreakable because they have a regulatory role in believers life. Such different attitudes toward religion and religious beliefs in the two Wittgensteinian periods have made it well-known. This study taken as a qualitative research with a descriptive-analytical method and using library resources has focused on Wittgenstein's views regarding issues such as religious belief, realism, or religious non-realism, the role of action in religious beliefs, the what belief is for, and so on. As resulted by the research, it can be argued that the background of fedism in the West may be regarded as an inconsistency found between faith and reason in some of the fundamental teachings of Christianized distorted religion, and this problem is not seen in the teachings of Islam. On this basis, there may not be found any reasonable case for any conflict between faith and reason.
    Keywords: Religious Belief, Late Wittgenstein, Realism, Irrealism, Religious Game