فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 77 (زمستان 1396)

پژوهشنامه متین
پیاپی 77 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد موسوی بجنوردی، ابوالفضل قهاری صفحات 1-20
    یکی از مه مترین سرمای ه های انسانی برای کسب کمال در طول دوره اسلامی و در همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی، سنت وقف است. وقف اموال اشخاص حقوقی، اعم از حقوق عمومی یا خصوصی، به معنای خارج کردن اموال از مالکیت شخص حقوقی و اختصاص این اموال به وقف، از اختیارات اشخاص حقوقی خارج است. در این راستا، منظور از شخص حقوقی،
    آن موضوع و آن موجود غیر از شخص حقیقی است که از صلاحیت دارا شدن حقوق و تکالیف برخوردار گردیده است. وقف اشخاص حقیقی را فقهای عظام نهایت موشکافی کرده و مسائل آن را در کتب فقهی جواب داد هاند، بالاخص امام خمینی در کتاب گران قدر تحریرالوسیله در حدود ی کصد مسئله از متفرعات وقف را مطرح و به آن جواب داد هاند. ولی هی چیک از فقهای عظام مسئله وقف
    اشخاص حقوقی را در کتابهای فقهی خویش مطرح نکرد هاند. بر این اساس، تحقیق حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که آیا وقف اشخاص حقوقی همان ارکان و شرایط اشخاص حقیقی را دارد یا خیر؟
    کلیدواژگان: وقف، شخص حقیقی، شخص حقوقی، موقو فعلیه، قبض و اقباض
  • سید محمد علی حسینی زاده، رضا شفیعی اردستانی صفحات 21-43
    درصورت یکه گفتمان را منظوم های معنایی تصور کنیم که حول یک دال مرکزی ساما نیافته و تحت تاثیر زمان و مکان قرار دارد؛ تحلیل این گفتمان در بازه های زمانی مختلف اهمیت م ییابد؛ چراکه اصولا گفتما نها ابدی و آرمانی نیستند و از ابتدا تاریخی و زمانمند هستند. لذا تمیز بهتر باز ه های زمانی و گسس تهای احتمالی، کمک شایانی در تحلیل گفتمان انقلاب می کند. این تمایزات زمانی، ضمن بیان تفاوت های گفتمانی، سبب اثبات وجود سوژ ه های متفاوتی نیز م یشوند؛ که متعاقب آن چیستی فضای سیاسی و عملکرد رهبران را تشریح م یکنند. هدف از این پژوهش شرح جایگاه امام به عنوان رهبر دائمی انقلاب در تمام باز ه های زمانی، بر اساس مفهوم سوژه است.
    در این پژوهش نویسندگان ضمن تمیز سه بازه زمانی مختلف )از سا لهای بعد 56 تا پیش از ارائه پی شنویس قانون اساسی، زمان نگارش و تصویب قانون اساسی، و دوران بعد از تصویب نهایی قانون( معتقدند که جایگاه امام بر اساس میزان نوآوری و خلاقیت در ارائه گفتمان که لازمه سوژه خلاق و بنیانگذار است و همچنین اسارت سوژه کارگزار در جبر ساختا رهای پیشین، ب هطور متناوب از سوژه کارگزار به بنیانگذار و مجددا به سوژه کارگزار تغییر می کند. این نگرش ضمن تشریح فرآیند انقلاب، بر مسیر دموکراتیک انقلاب ایران و عملکرد امام بر اساس اصول دموکراسی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: امام خمینی، انقلاب اسلامی، گفتمان، دموکراسی، سوژه کارگزار، سوژه بنیانگذار
  • افتخار دانشپور، احمد علیدادی صفحات 45-64
    مسئله «غنا و خوانندگی » با توجه ب هاجمال نصوص وارده، محل بحث و نظر دیدگاه های م تلف فقه مذاهب اسلامی است؛ برخی مقوم تعاریف خود در خصوص غنا را بر ارکانی چون طرب، لهو و تناسب با مجالس معصیت معرفی نموده و برخی تعاریف را شرح لفظی دانسته و مرجع تشخیص را به عرف واگذار نمود هاند. بدیهی است با توجه به تشویش در مفهوم غنا، احکام مربوطه نیز مختلف باشند؛ درای نبین امام خمینی نیز در سا لهای قبل از انقلاب، در متون ارزشمند فقهی خویش، اولین رکن در تعریف غنا را صدای انسانی می دانند که ف یالجمله دارای رقت و زیبایی ذاتی بوده و قابلیت ایجاد طرب برای نوع مردم را دارا باشد و بر این اساس حرمت غنا را ذاتی برشمرده و موارد استثنا را متوقف بر دلیل دانست هاند؛ اما پس از انقلاب با توجه به ابداع تئوری زمان و مکان و اعتقاد ویژه ایشان به تبدل موضوعی احکام، به عنوان فقیهی نواندیش و عق لگرا موضوعیت فقهی غنا را به دلیل تحول کارکرد که در زمان نزول وحی تنها کاربردی لهوی داشت و موجب غفلت از یاد خدا بود؛ در رساله استفتائات خویش مورد تجدیدنظر فقهی قرار داده و مرجع تشخیص در خصوص مطرب بودن غنا را به عرف واگذار نموده اند.این نوشتار ضمن بررسی آرای مختلف فقهی اعم از امامیه و اهل سنت، ادله موافقان و مخالفان و موارد استثنا بر حکم فقهی حرمت غنا و برخی فروعات را مورد تدقیق نظر قرار داده و با توجه به مجمل بودن تعاریف غنا در نصوص شرعی و تحول کارکردی در موضوعیت فقهی آن، عرف را سزاوارترین میزان در تعیین حکم فقهی غنا می داند.
    کلیدواژگان: غنا، طرب، لهو، تناسب با مجالس فساد، عرف
  • علی محسنی مشتقین * صفحات 65-92
    اعتماد از مد تها قبل مورد تاکید نظریه پردازان علوم اجتماعی و سیاسی از لاک و توکوویل گرفته تا پوتنام و نظریه پردازان جامعه مدنی قرارگرفته است.در این مقاله تلاش شده تا با تکی هبر نگرش پساساختارگرایانه و با روش تحلیل گفتمان لاکلاو موف به تبیین نظری و مفص لبندی مفهوم اعتماد سیاسی از منظر امام خمینی و در کلام ایشان پرداخته شود. بدین منظور، ابتدا به تشریح مبانی نظری و روش گفتمان و تحلیل گفتمان پرداخته و نشان داد هشده است که چگونه با تاکید بر آموز ه های امام خمینیمی توان شاخ صها و مولف ه های پیشران و ایستای اعتماد سیاسی را به تصویرکشید. ب همنظور تبیین این مولف ه ها، کلام و گفتار امام خمینی در صحیفه امام مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. این مطالعه جنب ه ها و مولف ه هایی را مشخص کرد که بر اعتماد سیاسی و مشارکت سیاسی تاثیر مثبت دارند و به عنوان مزیت و پیشران باید در تقویت آنها کوشید. از سوی دیگر، ابعاد منفی رفتاری و استراتژیک دول تها، به عنوان مرجع بازدارنده اعتماد، شناسایی شد. این ابعاد منفی ب همثابه ایستا عمل کرده، اعتماد سیاسی ملت به دولت را کاهش می دهد؛ کاست ی هایی که باید برای اصلاح یا پیشگیری از تولید آنها تلاش کرد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، دموکراسی، دولت، ملت، اعتماد سیاسی، سرمایه اجتماعی
  • سید عبدالواحد موسوی * صفحات 93-110
    عرف و بناهای عقلایی و واژ ه های مشابه ب هکرات در کتب و رسایل فقهی و اصولی و حقوقی موردتوجه فقی هان، اصولیون و حقوقدانان مسلمان قرارگرفته است. این واژه در فرهنگ لغات به معنای شناخت هشده و ضد نکر است و در اصطلاح، قاعد های است که مستقیما از مردم سرچشمه گرفته فراگیر و پایا است و ب هوسیله مقام صالح الزامی دانسته شده است.سوال این است که آیا عرف عقلا از منظر شرع و مکتب فقهی امامیه حجت بوده، شایسته است بر اساس آن عمل شود یا نه؟ نسبت عرف و شرع چیست؟ در نسبت عرف و شرع گفت هشده است عرف ممضا، عرف مردوع و عرف مرسل.عرف ممضا یعنی عرف مورد تایید شرع. عرف مردوع، عرف مورد انکار شرع؛ اما عرف مرسل که شارع نسبت به آن نظری نداده است یا ما به آن دسترسی پیدا نکرد هایم، حجیت آن مورد اختلاف است: بدون هی چگونه شرطی حجیت دارد؛ از طریق قاعده حسن و قبح حجیت دارد؛ اگر با امضای شارع اعم از تایید مستقیم یا تایید از طریق عدم الردع همراه باشد، حجیت دارد وگرنه غیرقاب لقبول است. امام خمینی قائل به حجیت ذاتی عرف بوده مشروط به امضا یا عدم الردع ولیکن امضای شارع را کاشف از عقلانی بودن عرف م یداند. شی خالشریعه اصفهانی احراز عدم الردع را لازم نم یداند، بلکه عدم احراز ردع را کافی تلقی می کند.
    کلیدواژگان: عرف، عرف عقلا، امضاء، ردع، احراز، عدم احراز، عصر ظهور، عصر عدم ظهور
  • طاهره سادات نعیمی، سید فرج الله موسوی صفحات 111-135
    انصاف به معنای توجه به تمام ابعاد مسئله برای صدور حکمی که موجب اقناع وجدان عرف جامعه و فرد قضاوت کننده می شود و نوعی برآیند اصول کلی حقوق است که سختی قواعد را تلطیف ساخته و درو نمایه عدالتی ای است که قوانین بر اساس آن وضع شده و در نظام اسلامی ایران برای حفظ حقوق شهروندان به کار می رود. از دید امام خمینی انصاف و عدالت، یکی از پایه های مهم اجرای سیاست در حکومت است و رکن اساسی آن بکارگیری قوه تعقل جهت جلوگیری از ک جرو ی ها، هدایت و اصلاح جامعه اسلامی است و اساس سیاست، رعایت اصول اخلاقی مانند انصاف و عدالت و اصول عقلانی مانند عقل عملی است. وضع، تدوین و اجرای قانون با محوریت انصاف، موثرترین عامل استحکام جامعه و حفظ حقوق شهروندان است. مه مترین مصادیق و کاربرد انصاف در گستره قانون و خطابات امام خمینی مشتمل بر: )دخالت دادن «وجدان فقهی » در استنباط و صدور احکام، در نظر گرفتن ضرور تها در قانونگذاری و...( است که در پژوهش حاضر با روش تحلیلی- کاربردی، جهت ارائه مدلی پیشنهادی برای استمداد کارگزاران سیستم قضایی ایران انجا مشده است.
    کلیدواژگان: انصاف، عدالت، قانون، امام خمینی، قانون گذاری
  • سیدمحمود یوسف ثانی، سارا قاسمی صفحات 137-163
    مفاهیم حسن و عشق یکی از مه مترین مفاهیم عرفان اسلامی است که ارتباط عمیقی با مفهوم تجلی حضرت حق دارد. در کیفیت تجلی خداوند، این دو مفهوم ترجمان مدارج هستی شناختی و معرف تشناختی هستند که در دو قوس نزول و صعود مطرح م یشوند. بدین ترتیب، در قوس نزول، تجلی حاصل ملاحظه حسن ذاتی خداوند در مرآت اکوان و عوالم است و در قوس صعود، عشق راهبر انسان برای شهود این تجلی جمال مطلق است.
    در مقاله حاضر این موضوع با رویکرد به اندیشه عرفانی امام خمینی بررسی و تحلیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: زیبایی، فطرت، انسان کامل، حسن، عشق
|
  • Seyed Mohammad Mousavi Bojnourdi, Abolfazl Ghahary Pages 1-20
    During and under the Islamic rule, the good tradition of endowment has been and still is one of the most important capitals for perfection of man in all economic, social, cultural and religious aspects. The endowment of the properties of legal entities, no matter public or private, and putting an end to the ownership of legal entity and allocating the property as an instance of endowment, is beyond the authority of legal entities. In this connection, by legal entity we mean the subject or an entity other than real entity who has been authorized to enjoy rights and duties. The great jurists have scrutinized endowment by real entities and covered related issues in the books of jurisprudence. In particular, Imam Khomeini in his magnum opus Tahrir ul-Vasilah has presented around a hundred issues on branches of endowment and provided responses for all of them accordingly. However, none of the great jurists has covered endowment by legal entities in their books or treatises on jurisprudence. On this basis, this research work intends to provide an appropriate response to this question: Does endowment by legal entities enjoy the same rules and conditions attributed to the real entities?
    Keywords: endowment, real entity, legal entity, beneficiary of an endowment, taking delivery, handing over
  • Seyed Mohammad Ali Hosseinizadeh, Reza Shafii Ardestani Pages 21-43
    If we take discourse as a semantic system that is organized around a signifier and under the influence of time and place, the analysis of this discourse in various periods of time becomes highly significant. This is because discourses are not ideal and eternal. Instead, they are historical and time-bound from the beginning. Therefore, better differentiation of the intervals and probable breaks will greatly help discourse analysis of the Islamic Revolution. While expressing discourse differences, these interval differentiations bring about proving the existence of various other subjects, consequently facilitating the nature of political atmosphere and the performance of leaders. This research paper intends to expound on the position of Imam Khomeini as the permanent leader of Islamic revolution in all intervals based on the concept of subject.
    In this paper, the authors have differentiated three different intervals (1977 until before presentation of the draft Constitutional Law, compiling and ratifying the Constitutional Law, and the time after ratification of the Constitutional Law). They are of the opinion that the position of Imam Khomeini has changed in intervals from agent subject to founding subject and then to agent subject based on the degree of innovation and creativity in discourse presentation – that is a must for a creator and founding subject – as well as the involvement of agent subject in the determinism of previous structures. While explaining the revolutionary process, this study places emphasis on democratic path of the Islamic Revolution in Iran and Imam Khomeini's performance based on the principles of democracy.
    Keywords: Imam Khomeini, Islamic Revolution, discourse, Democracy, agent subject, founding subject
  • Eftekhar Daneshpoor, Ahmad Alidadi Pages 45-64
    Given the obscurity of the texts at hand on definition of the word "singing", it is the subject of heated discussions and expert-level opinions presented in various branches of jurisprudence in Islamic sects. Some appraisers have constituted their views on singing based on such key concepts as joyful music, music for material pleasure, and its harmony with the sinful gatherings. Some definitions have been regarded as mere explanations that must be discerned by the commonsense. It is clear that with respect to the obscurity in the concept of singing, the rules on signing will be diversified accordingly. To that end, Imam Khomeini in his valuable juridical texts written during the years before the victory of Islamic Revolution has argued that human voice is the first criterion in defining the act of singing. He argues that human voice with inherent tenderness and beauty that is capable of arousing material pleasure for different types of people, will be an instance of the inherent prohibition of singing, otherwise exceptions shall be based on valid reasons. However, after the victory of Islamic Revolution and upon the innovation of the theory of time and place and his strong belief in the subjective transformability of rules, Imam Khomeini – as an avant-garde and rational jurist - has reviewed his juridical rule on jurisprudential subjectivity of singing due to the change in its function and delegated the authority of discernment of the validity of singing to commonsense. It should be noted that at the time of Revelation, singing was only for material pleasure and a means of ignoring the memory of God.
    This paper reviews various juridical opinions from Shia and Sunni jurists on singing, analyzes the reasons and evidences for and against it, scrutinizes exceptions to the juridical rule on prohibition of singing and some of its branches, and concludes that commonsense is the most fitting criterion in determining the juridical rule on singing because of the obscurity of the definitions on singing in religious texts and the functional change in the juridical subjectivity of the word.
    Keywords: singing, joyful music, music for material pleasure, harmony with the sinful gatherings, commonsense
  • Ali Mohseni Moshtaqin * Pages 65-92
    Trust has long been emphasized by theoreticians of social and political science, from John Locke and Alexis de Torcqueville to Robert D. Putnam and civil society theoreticians. In this paper, attempts have been made to clarify theoretical bases and articulation of the concept of political thought in view and words of Imam Khomeini relying upon a post-structural approach as well as Laclau and Mouffe's theory of discourse analysis. To that end, we have first explained the theoretical basis, discourse method, and discourse analysis and then showed that how one can picture the propeller and repelling indicators and components of political trust with an emphasis on Imam Khomeini's teachings. To clarify these components, Imam Khomeini's thought and discourse were reviewed in Sahifeh-ye Imam. The study marked aspects and components that have positive influence on political trust and political participation, hence they must be reinforced as advantageous and propeller factors. On the other hand, the negative aspects of the state's behavior and strategy were identified as the deterrent factors to realization of trust. These negative aspects function as repellent and reduce political trust of the nation on the government. These are shortfalls that must be either reformed or prevented from emergence.
    Keywords: Imam Khomeini, Democracy, nation-state, political trust, social capital
  • Seyed Abduvahed Moosavi * Pages 93-110
    Commonsense and rational fundamentals plus a number of similar words have been repeatedly used by the Muslim juristconsults, conservatives, and jurists in their books as well as their treatises on jurisprudence, theology and Islamic law. Commonsense, by denotative definition, means something known, that comes opposite to an unknown thing. Connotatively, the word refers to a rule that comes from the people, is all-embracing and sustainable, and abiding by which has been necessitated by the competent authority.
    The question is this that whether rational commonsense is valid in view of the Sharia law and in view of the Imamiyah school of thought. Is it legal to act upon rational commonsense or not? What is the correlation between commonsense and Sharia law?
    As far as the correlation between Sharia law and commonsense is concerned, there are three hypotheses: the commonsense is approved by the Sharia law; the commonsense is denied by the Sharia law; the commonsense enjoys no views by the Sharia law either approving or rejecting it. In this case, there is no access to Sharia text on commonsense, thus its validity shall be a source of discord: It is valid unconditionally; it is valid through the principle of decency and obscenity; it is valid at the endorsement of the legislator, either direct endorsement or approval as non-denial, otherwise it shall be deemed unacceptable.
    Imam Khomeini believes in the inherent competence or validity of the commonsense but conditions it to the endorsement or no-denial. However, he argues that the legislator’s endorsement assures the rationality of the commonsense. Sheikh ul-Sharia of Isfahan argues that ratification of no-denial is not necessary, and lack of ascertainment of what has been denied shall be sufficient.
    Keywords: commonsense, rational commonsense, endorsement, object of denial (rada'), ascertainment, lack of ascertainment, age of Reappearance, age of no Reappearance
  • Tahereh Sadat Naimi, Seyed Farajullah Moosavi Pages 111-135
    Fairness means paying attention to all aspects of the issue in issuance of a verdict that is expected to convince conscience and commonsense of the society and the individual. It is a sort of the consequence of general principles of law that softens rigidity of laws and rules. It is the theme of justice based on which the laws have been enacted for the protection of the rights of citizens in the Islamic Republic of Iran. In view of Imam Khomeini, fairness and justice constitute an important pillar of policymaking in governance. Its major requirement is using the capacity of rationality to prevent wrongdoings, to guide and reform the Islamic society. The basis of politics, then, is the observance of ethical codes such as fairness, justice, as well as rational tenets such as practical intellect. Enactment and enforcement of law based on fairness is the most effective factor for consolidation of the society and safeguarding the rights of the citizens. The most important evidences and applications of fairness in the realm of law and Imam Khomeini's sermons include involving juridical conscience in understanding and issuing verdicts, taking into account the necessities in legislation, etc., that have been discussed in this paper upon an analytical-applied method in a bid to propose a model to follow by the agents of the Iranian judicial system.
    Keywords: fairness, Justice, law, Imam Khomeini, Legislation
  • Seyed Mahmoud Yousef Thani, Sara Ghasemi Pages 137-163
    Goodness and love are two major concepts in Islamic theosophy that maintain an in-depth relation with the concept of manifestation of the Divine Truth. In the quality of the manifestation of the Almighty God, these two concepts are interpretations of the ontological and epistemological stages, chiefly discussed in terms of the two circles of ascent and descent. Hence in the circle of descension, manifestation is a result of observation of the inherent Goodness of God in the mirror of the generated beings and the two worlds, while in the circle of the ascension, love guides man toward intuition of this manifestation of the Absolute Beauty of God. This paper reviews and analyzes this point upon an approach based on Imam Khomeini’s theosophical school of thought.
    Keywords: love, beauty, human nature (fitrat), perfect man, goodness