فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 162 (تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/24
  • تعداد عناوین: 21
|
  • آتنا رمضانی*، محمود جلالی، عباس یوسفی نژاد صفحات 1-11
    سابقه و هدف
    اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین E ازطریق ویژگی آنتی اکسیدانی، کاهش ترومبوز، متابولیسم لیپید و التهاب دارای اثرات حمایتی بر خلاف بیماری های قلبی و عروقی می باشند. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مصرف این مکمل ها بر پروفایل لیپیدی در بیماران قلبی بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور کنترل شده روی 62 بیمار مرد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب صورت گرفت که به سه گروه شامل 22 نفر در گروه دریافت کننده اسید چرب n-3 (EPA:720mg، DHA:480mg) و 20 نفر در گروه دریافت کننده توام n-3 و ویتامین E VitE(400IU)، (EPA:720mg،DHA:480mg) و 20 نفر در گروه دارونما (پارافین خوراکی) به مدت 8 هفته تقسیم شدند، انجام شد. اطلاعات عمومی و یادآمد 24 ساعته خوراک و میزان فعالیت بدنی ثبت و پروفایل لیپیدی سرم اندازه گیری شد. داده های بررسی مصرف با Nutritionist IV و داده های آماری با استفاده از ANOVA ، تی زوج و کای 2 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    مکمل یاری با امگا 3 و توام امگا3 و ویتامین E سبب کاهش معنی داری در سطح تری گلیسیرید سرم در انتهای مطالعه نسبت به ابتدای مطالعه گردیده است و اختلاف این تغییرات با آزمون(ANCOVA) ، پس از حذف اثر متغیرهای مخدوش گر دور کمر به دور باسن (WHR)، بافت چربی، بدون چربی و BMI ، hsCRP معنی دار شد (به ترتیب 008/0 p=و 003/0p=).
    استنتاج: این مکمل یاری، مکمل یاری بدون تاثیر بر سطوح کلسترول تام، LDL-C و HDL-C سبب کاهش سطح تری گلیسرید نسبت به گروه کنترل شد.
    کلیدواژگان: امگا3، ویتامین E، بیماری عروق کرونر قلب، پروفایل لیپید، تری گلیسرید
  • محمدعلی سلیمانی، سمیرا طبیبیان، هومن بخشنده، مرضیه اصغری صفحات 12-24
    سابقه و هدف
    نتایج مطالعات انجام شده نشان می دهد بیماران همودیالیزی اضطراب مرگ بالایی را تجربه می کنند. با توجه به اهمیت کاهش اضطراب مرگ در این بیماران، مداخلات درمانی زیادی مورد توجه گرفته است. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخله مبتنی بر درک از بیماری بر اضطراب مرگ بیماران همودیالیزی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده 120 بیمار همودیالیزی بیمارستان بوعلی سینای شهر قزوین طی 3 ماه (از دی تا اسفند ماه سال 1395) شرکت کردند. نمو ها به روش تصادفی به دو گروه کنترل (مراقبت معمول) و مداخله (مداخله درک بیماری) تخصیص داده شدند. پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس اضطراب مرگ تمپلر و نسخه اصلاح شده پرسش نامه درک از بیماری در بیماران هر دو گروه تکمیل شد. گروه مداخله، آموزش مبتنی بر درک از بیماری را در سه جلسه 30 دقیقه ای دقیقا قبل از شروع هر جلسه همودیالیز دریافت کردند. علاوه بر این آموزش، یک کتابچه در خصوص چگونگی خودمراقبتی به بیماران داده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد به جز طول مدت همودیالیز (014/0=p)، از نظر اطلاعات جمعیت شناختی بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت. نتایج آزمون ANCOVA نشان داد که بین اضطراب مرگ گروه آزمون (51/8 ± 73/43) و گروه کنترل ( 07/8 ± 82/45) اختلاف معنی داری آماری وجود نداشت (080/0= p، 12/3= (112/1) f).
    استنتاج: مداخله درک از بیماری یک روش غیر دارویی و مفید در کاهش اضطراب مرگ بیماران همودیالیزی است، اگرچه که این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: درک از بیماری، اضطراب مرگ، بیماران همودیالیزی
  • رضا عنایتی فرد، جعفر اکبری، مجید سعیدی، کتایون مرتضی سمنانی، صفیه پروین، سید محمدحسن هاشمی، امیر حسین بابایی، سید سهراب رستمکلایی صفحات 25-36
    سابقه و هدف
    نانوذرات لیپیدی جامد در دسته حامل های کلوئیدی قرار دارند. از مزایای این حامل های دارویی، امکان رهش کنترل شده دارو و محافظت از داروی بارگذاری شده می باشد. اسپیرونولاکتون آنتاگونیست، آلدوسترون و رسپتور های آندروژنی است و به علت حلالیت در آب کم و آزاد سازی آهسته آن، فراهمی زیستی خوراکی این دارو پایین است. کاهش اندازه ذره ای با زیاد کردن میزان سطح دارو، باعث افزایش آزاد سازی، فراهمی زیستی خوراکی بالاتر، سطح ذرات بالاتر در تماس با محیط انحلال و افزایش انحلال پذیری اشباع دارو، می شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، برای تهیه نانوذرات اسپیرونولاکتون از روش Solvent emulsification/evaporation استفاده شد. بدین منظور لیپید و دارو در حلال آلی مناسب حل گردید و به فاز آبی حاوی سورفکتانت در حین همزدن توسط هموژنایزر اضافه شد. پس از آن جهت پوشش با کیتوسان، کیتوسان در اسید رقیق حل شد و قطره قطره به سوسپانسیون بر روی استیرر اضافه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که با ثابت ماندن مقدار لیپید در فرمولاسیون و افزایش مقدار سورفاکتانت اندازه ی ذرات کاهش معنی داری داشته است. به طور کلی روکش دادن نانوذرات اسپیرونولاکتون با کیتوسان موجب افزایش در اندازه ی ذرات و پراکندگی آن ها گردید و مقدار پتانسیل زتا از عددی با علامت منفی به عددی دیگر با علامت مثبت تغییر پیدا کرد.
    استنتاج: اسپیرونولاکتون روکش شده با کیتوسان، رهش آهسته تری نسبت به نانوذرات لیپیدی جامد و نانوسوسپانسون دارد.
    کلیدواژگان: نانوذرات لیپیدی جامد، اسپیرونولاکتون، تویین 20، اسپان 80
  • ژیلا ایمانی، مجید سعیدی، جعفر اکبری، کتایون مرتضی سمنانی، زهرا ایمانی صفحات 37-46
    سابقه و هدف
    در این پژوهش با ساخت نانوذرات لیپیدی جامد از اسپیرونولاکتون، تاثیر HLB های مختلف بر روی ویژگی های این نانوذرات مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    برای تهیه نانو ذرات لیپیدی اسپیرونولاکتون از روش Solvent emulsification/evaporation به همراه ultrasonication استفاده شد. در این پژوهش از پالمیتیک اسید به عنوان حامل استفاده شد. نسبت های مختلف وزنی حامل و دارو، هم چنین نسبت های مختلف اسپان 80 و تویین 60 انتخاب گردید. فرمولاسیون های مختلف با HLB متفاوت تهیه و ویژگی های نانوذرات مانند اندازه ذره ای، توزیع اندازه ذرات، پتانسیل زتا و بارگیری دارو مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت فرمولاسیون اپتیمم جهت بررسی میزان آزاد سازی دارو و ارزیابی خصوصیات نانوذرات توسط DSC و اسپکتروسکوپی FT-IR انتخاب شد.
    یافته ها
    با افزایش میزان چربی، میزان بارگیری دارو و اندازه ی نانو ذرات افزایش می یابد. بررسی فرمولاسیون های F1-F9 نشان می دهد که پتانسیل زتا در محدوده قابل قبول قرار دارد و تنها در F4 کاهش HLBبا کاهش پتانسیل زتا همراه است. هم چنین اسپیرونولاکتون در فرم SLN سرعت آزادسازی بالاتری دارد. اطلاعات به دست آمده از FT-IR و ترموگرامDSC نیز نشان از بارگیری موثر دارو در حامل دارد.
    استنتاج: نانو ذرات لیپیدی جامد اسپیرونولاکتون باعث رهش کنترل شده و هم چنین افزایش میزان رهش دارو می شود. با به کارگیری آن در فراورده های موضعی، مقدار داروی بیش تری در محل اثر آزاد خواهد شد. بنابراین کاربرد آن در فراورده های موضعی مطلوب خواهد بود.
    کلیدواژگان: نانوذرات لیپیدی جامد، اسپیرونولاکتون، تویین 80، پالمیتیک اسید، اسپان 60
  • ندا ابراهیم زاده، هاجر واثقی، گرشاسب ریگی، غلامرضا اسماعیلی جاوید، شهلا محمد گنجی، امیررضا فرهود، مجید پرنور صفحات 47-58
    سابقه و هدف
    زخم پای دیابتی یکی از معضلات بیماری دیابت نوع 2 می باشد. عوامل مختلفی از جمله تغییرات میزان سیتوکین هایی مثل اینترلوکین- β 1 (IL-1β) می تواند در روند بهبود زخم پای دیابتی اختلال ایجاد کند. فاکتورهای مختلفی در تغییرات میزان IL-1β می تواند موثر باشد که از جمله آن ها می توان به تغییرات میزان نوروترانسمیترها (خصوصا دوپامین) و گیرنده های آن ها اشاره نمود. هدف از انجام این مطالعه بررسی تغییرات IL-1β و گیرنده دوپامین DRD2 در سلول های تک هسته ای خون محیطی(PBMC) در زخم دیابت بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی و مقایسه ای در سال 1396، نمونه خون محیطی از 31 بیمار دیابتی دارای زخم پا و 29 بیمار دیابتی بدون زخم و 25 نفر غیر مبتلا به دیابت به عنوان گروه کنترل جمع آوری شد. پس از جدا سازی سلول های PBMCs از آن ها RNA کلی استخراج و cDNA سنتز و در نهایت میزان تغییرات بیان ژن هایIL-1β و گیرنده DRD2 با تکنیکreal time PCR اندازه گیری شد. هم چنین غلظت سرمی IL-1β در سرم این بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    کاهش معنی داری در بیان ژن IL-1β، هم چنین کاهش غلظت سرمی این سیتوکین در افراد دیابتی با زخم پا دیده شد. هم چنین کاهش معنی دار بیان ژن گیرنده DRD2 در بیماران با و بدون زخم پا مشاهده شد.
    استنتاج: به نظر می رسد کاهش بیان IL-1β در ارتباط با تغییرات بیان ژن گیرنده DRD2 می باشد. بنابراین بعد از انجام مطالعات تکمیلی شاید بتوان چنین اظهار داشت که کاهش بیان DRD2 را به عنوان یک عامل پیش آگهی معرفی کرده و به عنوان عاملی موثر در گسترش زخم پای دیابتی دانست.
    کلیدواژگان: دیابت، زخم پا، گیرنده های دوپامین، تغییرات بیان ژن، IL-1β
  • افسانه سید میکائیلی، اعظم بوالحسنی، نیکو نصوحی صفحات 59-68
    سابقه و هدف
    بیماری هموفیلی بیماری وراثتی وابسته به جنس است که مردها مبتلا و زن ها ناقل آن می باشند. هموفیلی A ناشی از نقص در تولید فاکتور VIII می باشد. در بعضی از بیماران هموفیلی A مهارکننده هایی از نوع آنتی بادی های IgG1 و IgG4، بیان می شود که با فاکتور انعقادی مذکور بر همکنش داشته و مانع از عملکرد آن می شوند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی ژن های IGSF2 و TNFα با توسعه مهارکننده ها در بیماران هموفیلی نوع A انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد-شاهدی، 100 فرد دارای هموفیلی نوع A (55 نفر دارای مهارکننده و 45 نفر بدون مهارکننده) انتخاب شدند و تشخیص مهارکننده، با تست بتسدا انجام شد. از نمونه خون کامل آن ها، DNA استخراج گردید و بررسی پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی ژن های IGSF2 و TNFα با روش Tetra ARMS-PCR انجام گرفت.
    یافته ها
    داده ها در دو گروه مورد مطالعه از لحاظ تعادل هاردی- واینبرگ بررسی گردید. مقایسه ژنوتیپی ژن ‏های IGSF2 و TNFα نشانگر تفاوت معنی دار بین پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی ژن IGSF2 و توسعه مهارکننده بوده است (018/0 = p، OR برای ژنوتیپ های AA و AG، به ترتیب برابر 39/1 و 37/0). به علاوه، ارتباط معناداری بین دو فاکتور ازدواج فامیلی و عفونت ویروسی با مهارکننده مشاهده شد (05/0 > p). ارتباط بین پاسخ به درمان و آزمون بتسدا نیز تفاوت معنی داری نشان داده است (002/0 = p).
    استنتاج: با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که خطر توسعه مهارکننده ها با جهش در ژن IGSF2 رابطه مستقیمی دارد.
    کلیدواژگان: هموفیلی A، مهار کننده، پلی مورفیسم، ژن IGSF2، ژن TNFα
  • هانیه احمدی، نعمت الله آهنگر، فاطمه ثقفی، شهرام علاء، گوهر اسلامی، ابراهیم صالحی فر صفحات 69-76
    سابقه و هدف
    مهار کننده های پمپ پروتون (PPIs) یکی از اصلی ترین درمان ها برای بیماری های وابسته به اسید معده می باشند. مصرف نامناسب این داروها، به خصوص فرم تزریقی پنتوپرازول سبب افزایش هزینه های غیرضروری می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی نحوه مصرف پنتوپرازول تزریقی در یک بیمارستان آموزشی در شمال ایران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی از تیرماه تا آبان ماه 1395 روی 100 بیمار بستری در بیمارستان امام سجاد رامسر (ع) در شمال ایران انجام شد. اطلاعات دموگرافیک بیماران، دوز و نحوه تزریق پنتوپرازول، ریسک فاکتورهای بیماران در خصوص ابتلا به استرس اولسر و سایر اطلاعات بالینی مرتبط ثبت شد. میزان مناسب بودن تجویز و مصرف پنتوپرازول با توصیه های موجود در دستورالعمل ها شامل Fact Drug Information 2016، Uptodate 2016 و Medscape 2016 مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    تنها 54 درصد بیماران اندیکاسیون دریافت داروهای مهارکننده پمپ پروتون را داشتند و صرفا در 16 درصد موارد نیاز به تجویز فرم تزریقی دارو وجود داشته است. در 73 درصد بیماران، امکان دریافت فرم خوراکی وجود داشت، اما فرم تزریقی پنتوپرازول استفاده شد. بر خلاف توصیه های استاندارد، در 92 درصد موارد، هر ویال پنتوپرازول پس از حل شدن در 10 میلی لیتر آب مقطر، در مدت کم تر از 10 ثانیه به روش بولوس تزریق شد.
    استنتاج: بر اساس این مطالعه، کاربرد پنتوپرازول در اکثر موارد با توصیه های ذکر شده در گایدلاین ها در زمینه اندیکاسیون درست، نحوه صحیح آماده سازی دارو و رعایت مدت زمان تجویز دارو همخوانی نداشته است.
    کلیدواژگان: پنتوپرازول، ارزیابی نحوه تجویز و مصرف دارو، مهارکننده های پمپ پروتون، تزریق داخل وریدی
  • خدیجه ماجانی، فرزانه افخمی، اکبر محمدی، سید ابوالحسن نقیبی صفحات 77-85
    سابقه و هدف
    یکی از عوامل تاثیرگذار بر سلامت جسمی و روانی در زنان، بارداری است. لذا هدف از این مطالعه بررسی وضعیت سلامت روانی زنان باردار در شهر ساری و عوامل مرتبط با آن می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی مقطعی بر روی 834 خانم باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر ساری در سال 1396 انجام شد. ارزیابی وضعیت سلامت روانی با پرسشنامه 90 سوالیSCL-90-R انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری T مستقل و آنالیز واریانس و در صورت عدم برقراری فرض نرمالیتی از آزمون های آماری غیر پارامتریک با استفاده از نرم افزار SPSS22 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سن افراد مورد بررسی 7/5± 5/25 سال و میانگین سن بارداری آنان 23 هفته بود. نتایج این مطالعه نشان داد که 689 نفر (6/82 درصد) از افراد سالم، 141 نفر (9/16 درصد) دارای اختلالات خفیف و 4 نفر (5/0 درصد) داراری اختلالات متوسط تا شدید بودند. در این بررسی، بیش ترین و کم ترین میزان شیوع به ترتیب مربوط به ابعاد شکایات جسمانی (6/28 درصد) و پرخاشگری (17 درصد) بود. در مقایسه میانگین نمرات ابعاد 9 گانه روانی پرسشنامه SCL-90-R، بر حسب متغیرهای گروه های مختلف سنی، میزان تحصیلات، شغل، سن بارداری، مشکلات در بارداری های قبلی تفاوت معنی داری دیده شده است (05/0< p).
    استنتاج: یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده ی شیوع خفیف تا متوسط اختلالات روانی در خانم های باردار می باشد. شدت هر کدام از اختلالات روانی به خصوصیاتی نظیر تحصیلات، سن بارداری، شغل، مشکلات در بارداری های قبلی و خواسته یا ناخواسته بودن بارداری در ارتباط بود.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، بارداری، SCL-90-R
  • مرضیه هاتف، حمید شریف نیا، نورالدین موسوی نسب، روانبخش اسماعیلی، ویدا شفیع پور صفحات 86-94
    سابقه و هدف
    خودکارآمدی به عنوان یکی از مفاهیم اصلی نظریه شناختی اجتماعی، می تواند روی ابعاد مختلف رفتار های بهداشتی و افزایش توانمند سازی مبتلایان به بیماری های مزمن موثر باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی خودکارآمدی و پیش بینی عوامل مرتبط با آن در مبتلایان به بیماری های مزمن انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی، بر روی 400 بیمار مبتلا به بیماری مزمن قلبی و کلیوی، دیابت و فشار خون بالا بستری در سه بیمارستان آموزشی- درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با شیوه نمونه گیری در دسترس و با استفاده از پرسشنامه خودکارآمدی بیماری های مزمن CDSES (Choronic Disease Self-efficacy scale ) انجام گرفت. به منظور آنالیز توصیفی و تحلیلی (رگرسیون خطی چندگانه) داده ها، از نرم افزار SPSS 23.0 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین کلی نمره خودکارآمدی در این مطالعه 51/1±17/5 بوده است و آنالیز رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که متغیر سن (001/0˂p، [573/0-،400/1- :95CI]، 228/0- =β )، سطح تحصیلات (002/0=p، [000/6 ، 311/1:95CI]، 149/0=β) و سطح درآمد (001/0˂p، [901/23 ، 585/12:95CI]، 319/0=β ) به عنوان متغیر های پیش بینی کننده خودکارآمدی در بیماران مزمن هستند.
    استنتاج: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه اکثر مبتلایان به بیماری های مزمن دارای سطح خودکارآمدی متوسطی بودند. با توجه به شیوع و اهمیت بالای این بیماری ها، برنامه ریزی های دقیق تری جهت ارتقای سطح خودکارآمدی به عنوان عامل اساسی در بهبود خود مراقبتی و رفتار های بهداشتی مبتلایان به بیماری های مزمن نیاز است.
    کلیدواژگان: بیماری مزمن قلبی، بیماری مزمن کلیوی، دیابت، فشار خون بالا، خودکارآمدی، بیماران مزمن
  • سمیرا سعیدی، اکرم ثناگو، لیلا جویباری، محمد ابراهیمی راد، فاطمه مهر اور صفحات 95-103
    سابقه و هدف
    نوروفیبروماتوز یک اختلال ژنتیکی اتوزوم غالب پوستی و سیستم عصبی است و به نسبت مساوی در هر دو جنس دیده می شود. شیوع این بیماری در حدود یک مورد در هر3000 نفر است. از آن جایی که بیماری های مزمن پوست تاثیر به سزایی در تصویر ذهنی فرد از خود دارد، روی سلامت روان و کیفی زندگی نیز تاثیر می گذارد. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی درگروهی از بیماران ایرانی مبتلا به نوروفیبروماتوز نوع یک با تاکید بر مشکلات پوستی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی، در سال های 1396-1394 با استفاده از نمونه گیری در دسترس روی 193 بیمار مبتلا به نوروفیبروماتوز نوع یک، مراجعه کننده به انجمن نوروفیبروماتوز ایران انجام شد. ابزار گردآوری داده پرسشنامه کیفیت زندگی Skindex-16 دارای 16 سوال در ابعاد عواطف، علائم و عملکرد بوده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (پیرسون و آنالیز واریانس ) استفاده گردید و سطح معنی 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از 193 بیمار مبتلا به نوروفیبروماتوز نوع یک، 5/69 درصد (132) بیماران زن بودند. میانگین سنی کل بیماران 21/9±58/31 سال بوده است. میانگین نمره کیفیت زندگی 06/22±88/44 و در حیطه های علائم، عواطف و عملکرد به ترتیب 99/4±57/6، 64/11±76/24 و 86/8±64/13 بوده است. کیفیت زندگی با سن و جنس رابطه آماری نشان نداد اما حیطه علائم با سن رابطه معناداری داشته است (01/0=p).
    استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد به طور کلی بیماران نوروفیبروماتوز از کیفیت زندگی متوسط و از نظر عواطف و عملکرد از کیفیت رو به پایین برخوردارند. از این یافته ها می توان برای ارائه خدمات سلامتی بهتر به این گروه از بیماران و ارتقای کیفیت زندگی آنان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نوروفیبروماتوز یک، بیماری های ژنتیکی، ایران
  • زهرا زارع، احسان صفاری، رویا کیایی تبار صفحات 104-114
    سابقه و هدف
    با توجه به کاهش شدید نرخ باروری در ایران و تغییر سیاست های جمعیتی از سال 1391 با پیشنهاد ارائه مشوق های دولتی فرزند آوری، هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین انگیزه های باروری و نگرش به مشوق های دولتی در خصوص فرزندآوری در زنان سنین باروری بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال1395 روی 450 نفر از زنان 18 تا 35 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر سبزوار به روش خوشه ایو آسان انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل تاهل و عدم بارداری در حال حاضر بود. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، انگیزه های باروری میلر و پرسش نامه نگرش به مشوق های دولتی در خصوص فرزندآوری بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون، اسپیرمن وکروسکال والیس انجام شد.سطح معنی داری کم تر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین انگیزه های مثبت باروری با پوشش رایگان بیمه مادر و کودک(004/0= p)، معاینات رایگان ماهانه و بن غذایی رایگان مادران باردار(01/0= p)، افزایش مرخصی زایمان(01/0= p). ارتباط معنی دار و مستقیم وجود داشت. بین انگیزه های منفی باروری با پرداخت سکه بهار آزادی(01/0= p)، پرداخت وام قرض الحسنه و مسکن(001/0= p)، واگذاری مسکن(001/0= p) و مرخصی پدر (004/0= p) رابطه معنادار و معکوسی وجود داشت.
    استنتاج: با توجه به نتایج مطالعه حاضر پیشنهاد می شود سیاست های جمعیتی مشوق فرزندآوری بیش تر معطوف به موارد مهم تر و تاثیرگذارتر همانند پوشش رایگان بیمه مادر و کودک، پرداخت سکه بهار آزادی، پرداخت وام قرض الحسنه، مسکن و واگذاری مسکن شود.
    کلیدواژگان: انگیزه های باروری، مشوق دولتی فرزندآوری، نگرش، زنان، باروری
  • سمیه حبیب پور، غلامعلی افروز، محسن شکوهی یکتا، والی الله فرزاد، محمد علی بشارت، مریم نخشب صفحات 115-127
    سابقه و هدف
    تولد نوزاد نارس، یک رویداد استرس زا است که والدین و نوزاد را درگیر می کندکه ممکن است منجربه اختلال در تعامل مادر ونوزاد واختلال در رشد عاطفی و جسمانی نوزاد شود. .هدف این مطالعه بررسی ساختار عاملی، اعتباریابی و روایی مقیاس استرس فرزندپروری خاص مادران نوزاد نارس است.
    مواد و روش ها
    نمونه این پژوهش شامل 500 نفر از مادران نوزاد نارس بوده است که به صورت نمونه دردسترس انتخاب شده .آزمودنی ها به دو گروه مساوی 250 نفری تقسیم شده است. برای بررسی اعتبار پرسشنامه از روش ضریب آلفای کرنباخ و برای تعیین روایی آن از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که این مقیاس از همسانی درونی قابل قبولی برخورداراست و ضریب الفای کرنباخ کل آزمون918/0می باشد. روایی مقیاس از طریق باز آزمون بعد از 15روز 833/. بوده است. سه خرده مقیاس، استرس والدینی، تعامل اشفته والد –نوزاد و و انتظارات والدینی تحت چرخش واریماکس استخراج شدند. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی واکتشافی موید آن است که ساختار مقیاس برازش قابل قبولی با داده ها دارد وکلیه شاخص های نیکویی برازش، مدل را تایید کرد.
    استنتاج: نتایج نشان می دهد که مقیاس از ویژگی های روان سنجی مطلوبی برخورداراست وابزار مناسبی جهت سنجش استرس فرزندپروری مادران نوزاد نارس می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص استرس فرزندپروری، نوزاد نارس، اعتبار و پایایی
  • افشین تکدستان، فردوس کریمی، نغمه عروجی صفحات 128-140
    سابقه و هدف
    یک ایده مطلوب برای حل مشکل تولید لجن مازاد بیولوژیکی کاهش آن ازطریق کاهش ضریب تولید بیومس توسط احداث یک تانک ذخیره سازی با پتانسیل اکسیداسیون و احیاء آنوکسیک و بیهوازی در رآکتور SBR می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از 2 راکتور SBR به حجم 20 لیتر که توسط سیستم on-line کنترل می شود استفاده شد. پس از ایجاد شرایط پایدار در رآکتورها تورها در طول 12 ماه مطالعه، نمونه برداری و آزمون پارامترهایی از قبیل COD، DO، SV1، ORP، درصد جامدات خشک و رطوبت لجن انجام شد. در نهایت ضریب تولید بیومس و میزان کاهش لجن بیولوژیکی به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در سن لجن 10 روز بهترین راندمان حذف COD (95 درصد) بدون مشکلات حجیم شدن لجن ایجادگردید و متوسط ضرایب سینتیکی Y و به ترتیب 58/0 و 058/0 محاسبه گردید. به منظور اثر فاز آنوکسیک و بی هوازی لجن بر کاهش تولید بیومس نتایج نشان داد نگهداری لجن بعد از مدت 7 ساعت در رآکتور با 238 ORP=- ضریب سینتیکی Y را از 58/0 در راکتور شاهد به 25/0 گرم بیومس به گرم COD کاهش داد. در نتیجه لجن مازاد بیولوژیکی تقریبا تا 60 درصد کاهش یافت. از طرفی میزان SVI به کم تراز ml/g40 نسبت به رآکتور شاهد (ml/g 92)کاهش یافت.
    استنتاج: احداث تانک ذخیره سازی در شرایط بی هوازی با پتانسیل اکسیداسیون و احیای بیش از mv 230 علاوه بر قابلیت ته نشینی مناسب منجر به راندمان حذف بالای COD بالا از پساب می شود و میزان لجن بیولوژیکی مازاد به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: رآکتور SBR، لجن بیولوژیکی مازاد، ضریب تولید بیومس، تانک ذخیره سازی لجن، پتانسیل اکسیداسیون و احیاء
  • شکوه کریمی، فرزانه افخمی، ناصر بهنام پور، فرشته طالب پور صفحات 141-148
    سابقه و هدف
    کمردرد یکی از عمده ترین مشکلات سلامت عمومی در دنیا می باشد. سبک زندگی از عوامل موثر در سلامت کارکنان است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط کمردرد با سبک زندگی در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر مقطعی با رویکرد توصیفی تحلیلی می باشد. 186 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1396 وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های اختلالات اسکلتی عضلانی نوردیک و LSQ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از و آزمون های کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک انجام شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر میانگین و انحراف معیار سنی کارمندان 9±40 سال بود. 7/54 درصد از کارکنان مرد، 8/47 درصد دارای تحصیلات مقطع کارشناسی ارشد و 9/45 درصدکمردرد داشتند. شیوع کمردرد در زنان 5/54 درصد و در مردان 7/38 درصد بود. نتایج نشان داد حیطه های سلامت جسمانی ، ورزش و تندرستی ، سلامت روانشناختی ، سلامت اجتماعی و همچنین جنسیت در وقوع کمردرد کارکنان نقش داشته است.
    استنتاج: کمردرد کارکنان با جنسیت و سبک زندگی آن ها در ارتباط است. اصلاح الگوی سبک زندگی می تواند در بهبود وضعیت کمردرد کارکنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، کمردرد، کارکنان، مازندران
  • علی اکبری ساری، علی محمد مصدق راد، قاسم جان بابایی ملا، سیده الهه موسوی صفحات 149-154
    سابقه و هدف
    در ارزشیابی طرح تحول نظام سلامت بایستی به نیازهای بیماران توجه شود تا طرح بتواند در راستای تحقق اهداف خود که مهم ترین آن جلب رضایت بیماران ، در مقابل هزینه های هنگفت صرف شده باشند. مطالعه حاضر به ارزیابی رضایت بیماران سرطانی در حیطه های مختلف پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت پرداخته است.
    مواد و روش ها
    برای این پژوهش توصیفی و مقطعی و کاربردی از پرسشنامه ایی با تایید روایی و پایایی بالا استفاده گردید. پرسشنامه با روش سرشماری در 3ماه بین بیماران سرطانی توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت.
    یافته ها
    میزان رضایت بیماران سرطانی پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت 9/69 درصد بوده است. بیشترین میزان رضایت بیماران در زمینه های رفتار و برخوردکارکنان، کیفیت و مقدار غذا و راهنمایی های لازم در مورد نوع سرطان و بیشترین حوزه نارضایتی کیفیت و نحوی توزیع لباس، احترام به همراهان و مشارکت در برنامه های درمانی بود. همچنین در ارتباط با طرح تحول نظام سلامت، دسترسی به پزشک و پرستار و ارتقای کیفیت خدمات رفاهی بیشترین سطح رضایت را از دیدگاه بیماران برخوردار بود. در این مطالعه بین سن، بخش و محل سکونت با سطح رضایت رابطه معنادار وجود داشت.
    استنتاج: از آنجایی که همبستگی مثبت و قوی بین عوامل فرآیندی و سطح رضایت بیماران سرطانی مشاهده شد با برنامه ریزی در جهت بهبود وضعیت بیمارستان می توان به افزایش رضایت بیماران اقدام نموند. همچنین بکارگیری یک مدل مدیریت کیفیت می تواند موجب بهبود رضایت بیماران سرطانی گردد. موفقیت سیستم مدیریت کیفیت مستلزم تعهد مدیران ارشد، بسترسازی مناسب و آموزش به کارکنان و بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت، طرح تحول نظام سلامت، بیماران سرطان
  • مجید حاجی فرجی، ندا دولت خواه صفحات 155-174
    دیابت بارداری شایع ترین عارضه متابولیک بارداری است. زنان مبتلابه دیابت حاملگی در صورت عدم مداخله در مقایسه با افراد بدون سابقه دیابت، درخطر بالاتری برای عوارض جانبی مادری و جنینی می باشند. افزایش اخیر و غیرمنتظره شیوع دیابت بارداری و نتایج متوسط حاصل از مداخلات رژیم غذایی تا حدودی می تواند به علت عدم توجه و یا شکست اصلاح ترکیب جدید و نامناسب میکروبیایی روده باشد که اغلب در نیمه دوم بارداری به خصوص همراه با اضافه وزن و چاقی دیده می شود. دررسیدن به این هدف در میان طیف عوامل مرتبط با شیوه زندگی، پروبیوتیک ها به عنوان جزئی از یک رژیم غذایی متعادل، مقرون به صرفه، عملی و رویکرد بالقوه موثر به این مشکل بهداشتی مطرح اند. هدف از این مقاله مروری روایتی، مروری است بر مطالعات انجام شده در خصوص اهمیت پروبیوتیک های مختلف و نقش آن ها در پیش گیری و درمان دیابت بارداری بوده است. مقالات از طریق مراجعه به پایگاه های اطلاعاتی Scopus،Science direct، Pubmed، Chochrane central و google scholar و هم چنین پایگاه اطلاعاتی (Islamic World Science Citation Center) ISC، Magiran ،IranMedex ، SID و MedLib مورد جستجو قرار گرفتند. داده های موجود، پیشنهاد می کنند که دست کاری میکروبیوتای روده مادر در زنان در خطر یا مبتلا به دیابت بارداری احتمالا می تواند فواید مهمی در ارتقاء پروفیل متابولیکی مادر و نتایج بارداری داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، متابولیک، پروبیوتیک، میکروبیوتا
  • فریده اقدام پور، آرزو حاصلی صفحات 175-186
    سابقه و هدف
    روابط جنسی قبل از ازدواج، از نظر قانونی، فرهنگی و مذهبی در ایران ممنوع است معمولا این روابط در بین جوانان مذهبی و خداپرست کم تر از سایر جوانان گزارش شده است. این مطالعه با هدف مرور سیستماتیک مقالات منتشر شده در ارتباط با نقش مذهب و معنویت در رفتارهای جنسی جوانان ایرانی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، مرور سیستماتیک در بانک های اطلاعاتی PreQuest، MagIran، IranMedex، Google Scholar، Scopus، PubMed وSID باکلید واژه های رابطه جنسی قبل از ازدواج، مذهب، معنویت، ایران وکلمات مشابه فارسی و انگلیسی تا آوریل 2017 انجام شد. تمام مقالات که به بررسی ارتباط رفتارهای جنسی نوجوانان و جوانان ایرانی با مذهب و یا معنویت پرداخته بودند، مرور شدند. از 162 مقاله بررسی شده، 13مورد آن ها وارد مطالعه مروری حاضر شدند. پس از استخراج اطلاعات، تجزیه و تحلیل کیفی مطالعات انجام شد.
    یافته ها
    در 13 مطالعه کمی، 8636 نفر مورد بررسی قرار گرفته بودند. اکثر مطالعات ارتباط بین مذهب با درگیر شدن در رابطه جنسی قبل از ازدواج را بررسی نموده بودند (85/53 درصد). سایر بررسی ها شامل ارتباط مذهب و معنویت با نگرش و تمایل به روابط جنسی بود.
    استنتاج: مطالعات انجام گرفته در زمینه ارتباط مذهب و معنویت با رفتارهای جنسی جوانان در ایران در مقایسه با مطالعات انجام شده در دنیا بسیار محدود است. نظر به اهمیت موضوع و نیز عدم تجانس اطلاعاتی در این زمینه در مقالات، انجام مطالعات با متدولوژی قوی و با استفاده از ابزارهای استاندارد و بومی شده که با فرهنگ اسلامی ایرانی سازگار است، مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: مذهب، معنویت، جوانان، اسلام، ایران
  • ارغوان فریبرزی فر، سید حمزه حسینی صفحات 187-201
    افسردگی در بیماران با بیماری های جسمانی گزارش شده است. در مطالعات متعدد و در بیماری های جسمانی مختلف، شیوع متفاوتی دارد و منجر به بروز شدت مختلف علائم در بیماری های جسمانی و پاسخ های مختلف به درمان می شود. هدف این مطالعه، (1) بررسی شیوع افسردگی در بیماران جسمانی مزمن در مقایسه با شیوع افسردگی در افراد سالم از لحاظ جسمی، (2) ارزیابی فرضیه ی وجود ارتباط مستقل بین افسردگی و بیماری های جسمانی مزمن، (3) شناسایی فاکتورهایی که ممکن است برای مداخله هدف قرار گیرند و (4) بررسی ارتباط آن با شدت و پیامدهای بیماری ها، پس از درمان می باشد.
    بیست و چهار مطالعه که بیماری های جسمی مزمن و افسردگی را در استان مازندران بررسی کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. شیوع افسردگی احتمالی در بیماران مبتلا به به بیماری های مزمن جسمانی، بین 1/13 تا 4/67 درصد، بسته به روش تشخیص و حساسیت ابزارهای مختلف افسردگی گزارش شد. شواهد نشان می دهند که افسردگی اثری منفی روی پیامدهای بیماری های جسمی و پاسخ به درمان در آن ها می گذارد.
    با توجه به شیوع قابل توجه اختلالات روان به ویژه افسردگی در بیماری های جسمانی مزمن و تاثیر منفی اختلالات روانی بر روند کنترل و درمان بیماری ها، لازم است مشاوره روانپزشکی به صورت منظم برای بیماران جسمانی مزمن در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: بیماری های جسمانی مزمن، افسردگی، مطالعه مروری Narrative
  • زهرا مردانشاهی، یعقوب سخایی، محمد خادملو، قاسم جان بابایی، سید قادر عقیلی، مریم طیبی صفحات 206-207
    در مقاله فوق که در شماره 158 اسفند 1396 در دوره 27 این نشریه منتشر شده بود، قسمت Result در چکیده انگلیسی اشتباه چاپ شده بود، به صورت زیر اصلاح می گردد:
    Results: The most frequent sizes of mass were 2-4 cm (n=33، 54%) and 4-5 cm (n=23، 38%). Among the patients، 35 (67.3%) had one tumor before، in 11.5% renew tumor happened، and 65.4% had one tumor after treatment. Liver tumors were controlled in 76.9% in case group which was statistically higher than that in control group (P< 0.0001).
|
  • Atena Ramezani *, Mahmoud Djalali, Abbas Yosefinejad Pages 1-11
    Background and
    Purpose
    Omega-3 fatty acids and vitamin E have supportive effects against cardiovascular diseases due to antioxidant properties, reduced thrombosis, lipid metabolism, and inflammation. The aim of this study was to investigate the effect of these supplements on lipid profiles in cardiac patients.
    Materials And Methods
    A randomized, double- blind, placebo controlled trial was conducted in 62 male patients with coronary vascular diseases (CVD). Participants were assigned into three study groups; OE (omega 3 fatty acids [EPA: 720 mg, DHA: 480 mg], n=22) plus vitamin E (400IU), OP (omega3 fatty acids [EPA: 720 mg, DHA: 480 mg], n=20), and PP (edible paraffin, n=20) for eight weeks. General information and 24-hour recall (at the beginning and the end of the study) and physical activity levels were recorded and serum lipid profiles were measured at the beginning and end of the study. Nutritionist IV was used to analyze dietary data and statistical data were analyzed using ANOVA, paired t-test, and Chi-square.
    Results
    Omega-3 supplementation alone and plus vitamin E supplement, significantly decreased serum triglyceride levels at the end of the study in all groups. According to ANCOVA, the mean differences were also significant after removing the effects of confounding variables such as waist to hip (WHR), fat mass, free fat mass, BMI, and hsCRP (P=0.008 and P=0.003, respectively).
    Conclusion
    This supplementation without affecting total cholesterol, LDL-C, and HDL-C levels reduced triglyceride levels compared to those of the control group.
    Keywords: omega 3_vitamin E coronary vascular diseases_lipid profile_triglyceride
  • Mohammad Ali Soleimani, Samira Tabiban, Homan Bakhshande, Marzieh Asghary Pages 12-24
    Background and
    Purpose
    Evidence show that hemodialysis patients experience high level of death anxiety. Therefore, many therapeutic interventions are suggested to reduce death anxiety. This study aimed at investigating the effect of illness perception intervention on death anxiety in hemodialysis patients.
    Materials And Methods
    A randomized clinical trial was carried out in 120 hemodialysis patients in Qazvin Bu-Ali Sina Hospital within three months (January to March 2016). Participants were randomly assigned into either an intervention group (illness perception intervention) or a control group (routine care). Demographic characteristics were recorded and the Templar Death Anxiety Scale and Illness Perception Questionnaire Revised (IPQ-R) were administered in both groups. The intervention group received illness perception intervention in three sessions for 30 minutes just before the start of each hemodialysis. Moreover, a booklet a bout self-care was given to patients.
    Results
    There was no significant differences between the two groups in demographic characteristics except in hemodialysis duration (P= 0.014). The ANCOVA test showed no significant differences in death anxiety between the intervention group (43.73 ± 8.51) and control group (45.82 ± 8.07) (F [1, 112] = 3.12, P= 0.080].
    Conclusion
    Illness perception intervention is a non-pharmaceutical and useful method for decreasing the level of death anxiety in hemodialysis patients, although the reduction in this study was not statistically significant.
    Keywords: illness perception, death anxiety, hemodialysis patients
  • Reza Enayatifard, Jafar Akbari, Majid Saeedi, Katayoun Morteza-Semnani, Safieh Parvin, Mohammad Hassan Hashemi Seyyed, Amirhossein Babaei, Sohrab Rostamkalaei Seyyed Pages 25-36
    Background and
    Purpose
    Solid lipid nanoparticles are in the colloid carriers. The benefits of these drug carriers are the controlled release of the drug and the protection of the drug being loaded. Spironolactone is an aldosterone antagonist and androgen receptor. Its oral bioavailability is low due to the low solubility of this drug and its slow release. Reducing particle size by increasing the level of the drug leads to increased release, higher oral bioavailability, higher particle size in contact with the dissolution medium, and increasing the dissolvability of the drug saturation.
    Materials And Methods
    Solvent emulsification/evaporation was used to prepare spironolactone nanoparticles. For this purpose, the lipid and drug were dissolved in an appropriate organic solvent and added to the aqueous phase containing surfactant during mixing by homogenizer. After coated with chitosan, the chitosan was dissolved in dilute acid and was added to the suspension on the stirrer drop by drop.
    Results
    By maintaining the amount of lipid in the formulation and increasing the amount of surfactant, the particle size decreased significantly. In general, the coating of spironolactone nanoparticles with chitosan increased the particle size and their dispersion, and the zeta potential changed from a negative value to a positive value.
    Conclusion
    Spironolactone coated with chitosan was found to have a slower release than solid lipid nanoparticles and nanosuspension.
    Keywords: solid lipid nanoparticles, spironolactone, Tween 20, Span 80
  • Zhila Imani, Majid Saeedi, Jafar Akbari, Katayon Morteza Semnani, Zahra Imani Pages 37-46
    Background and
    Purpose
    This study investigated the effect of different HLBs on these nanoparticles using spironolactone solid lipid nanoparticles.
    Materials And Methods
    The spironolactone loaded SLN was prepared by emulsion/solvent evaporation technique followed by ultrasonication. In this study, Palmitic acid was used as carrier. Different weight ratio of drug, carrier, Span60 and Tween80 were selected. Different formulations were prepared with different HLBs. Nanoparticle properties like particle size, polydispersity index, zeta potential and entrapment efficiency were investigated. Optimum formulation was chosen for evaluation of drug release and other properties of nanoparticles by DSC and FT-IR spectroscopy.
    Results
    Increasing lipid concentration resulted in consequent increase entrapment efficiency and the size. Also, the F1-F9 formulations showed that Zeta potential was in an acceptable range, and only reduce in HLB in F4 was accompanied with decreasing Zeta potential. Spironolactone was found to have a higher drug release rate in the SLN form. Information from the FT-IR spectroscopy and the DSC thermogram indicated effective entrapment of drug in the carrier.
    Conclusion
    spironolactone-SLNs provide a controlled and increased drug release rates. Spironolacton-SLN would provide high drug levels at the site of action, therefore, this product could be useful in topical drug delivery.
    Keywords: solid lipid nanoparticles, spironolactone, Tween 80, Palmitic acid, Span 60
  • Neda Ebrahimzadeh, Hajar Vaseghi, Garshasb Rigi, Gholamreza Esmaeeli Djavid, Shahla Mohammad Ganji, Amirreza Farhoud, Majid Pornour Pages 47-58
    Background and
    Purpose
    Diabetic foot ulcer is a complication of type 2 diabetes. Various factors, such as changes in the level of cytokines (especially IL-1β) can interfere with the development of diabetic foot ulcer. Several factors affect the level of IL-1β levels, including the rate of neurotransmitter, especially dopamine and its receptors. The aim of this study was to investigate the changes in IL-1β and dopamine DRD2 receptor in peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) in diabetic foot ulcers.
    Materials And Methods
    In a cross sectional comparative study, peripheral blood samples were collected from 31 subjects with diabetic foot ulcer, 29 without ulcer, and 25 healthy individuals (control). Total mRNA was extracted from PBMCs and cDNA was synthesized to study the DRD2 and il-1β gene expression variations by real time PCR. Concentration of il-1β was also investigated in sera.
    Results
    Significant decrease was seen in gene expression and sera concentration of il-1β in PBMCs in diabetic patients with foot ulcer. There was also a significant reduction in the expression of DRD2 receptor gene in patients with and without foot ulcer.
    Conclusion
    Reduction of IL-1β expression seems to be related to changes in the expression of DRD2 receptor gene. Therefore, after supplementary studies, reducing the expression of DRD2 could be regarded as a prognostic factor and as an effective factor in the spread of diabetic foot ulcer.
    Keywords: diabetes, foot ulcer, dopamine receptor, gene expression changes, Il-1β
  • Afsaneh Seyed Mikaeili, Azam Bolhassani, Nikoo Nasouhi Pages 59-68
    Background and
    Purpose
    Hemophilia is a hereditary X-linked disorder. Females are carriers and males have the disorder. Hemophilia A is caused by deficiency in the production of factor VIII. In some hemophilia patients, inhibitors including IgG1 and IgG4 antibodies are expressed against this factor. These inhibitors interact with factor VIII and suppress its function. The current study aimed at investigating the relationship between single nucleotide IGSF2 and TNFα genes polymorphism and development of inhibitors in patients with hemophilia A.
    Materials And Methods
    In this case-control study, 100 patients with hemophilia A were selected (55 with inhibitor and 45 without inhibitor). Recognition of inhibitor was performed by Bethesda test. DNA was extracted from whole blood samples. A single-nucleotide polymorphism of IGSF2 and TNFα genes was performed using Tetra ARMS-PCR assay.
    Results
    Hardy-Weinberg equilibrium was investigated in both groups. Comparing the IGSF2 and TNF-α genotypes in these groups indicated a significant correlation between single-nucleotide polymorphism of IGSF2 and development of inhibitors (p= 0.018, odds ratios for AA and AG genotypes were 1.39 and 0.37, respectively). A significant association was seen between incidence of inhibitors and consanguineous marriages and viral infection (p
    Conclusion
    According to these results, the risk of development of inhibitors has a direct relationship with mutation in IGSF2 gene.
    Keywords: hemophilia A, inhibitor, polymorphism, IGSF2 gene, TNF-α gene
  • Hanieh Ahmadi, Nematollah Ahangar, Fatemeh Saghafi, Shahram Ala, Gohar Eslami, Ebrahim Salehifar Pages 69-76
    Background and
    Purpose
    Proton pump inhibitors (PPIs) are one of the main therapeutic agents for acid-dependent diseases. Inappropriate use of this group of drugs especially Intravenous form of pantoprazole can lead to unnecessary cost. The aim of this study was to assess the IV Pantoprazole utilization in a teaching hospital in North of Iran.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was performed within four months in 100 patients hospitalized in Ramsar Imam Sajjad Hospital, 2016. Demographic data, type and doses of Pantoprazole, risk factors for stress ulcer, and other relevant clinical data were recorded. Appropriate use of Pantoprazole was assessed according to recommendations provided by Fact Drug Information 2016, Medscape 2016, and UpToDate 2016.
    Results
    Among the patients 54% had indication for receiving a PPI and only 16% had indication for parenteral form of PPI. Oral PPIs could have been used in 73% of the patients but they received parenteral form of Pantoprazole. In 92% of IV injections, a vial of 40 mg Pantoprazole was dissolved in 10 ml distilled water and injection was done in less than 10 seconds which was incompatible with guidelines.
    Conclusion
    In current study, utilization of Pantoprazole was not compatible with guidelines in most cases, including right indication, right preparation methods and right rate of drug administration.
    Keywords: Pantoprazole, Drug Utilization Evaluation, Proton Pump Inhibitor, Intravenous
  • Khadije Maajani, Farzane Afkhaminia, Akbar Mohammadi, Abolhassan Naghibi Seyed Pages 77-85
    Background and
    Purpose
    Pregnancy is one of the factors that affect the mental and physical health of women. The aim of this study was to determine mental health in pregnant women and its related factors.
    Materials And Methods
    A descriptive cross-sectional study was conducted in 834 pregnant women in health centers in Sari, Iran, 2017. The Persian version of Symptoms checklist-90-R was used. Data analysis was done in SPSS V22 using independent T test, One-way ANOVA, and Chi-square. Kruskal–Wallis test was applied in absence of normality assumption.
    Results
    The mean age of participants was 25.5±507 years and the mean gestational age was 23 weeks. Among the subjects 689 (82.6%) were healthy, 141 (16.9%) were found with moderate disorders and 4 (0.5%) had moderate to severe disorders. Somatization (28.6%) and hostility (17%) were the highest and lowest prevalent disorders, respectively. Comparing the mean scores of the nine aspect of the Symptoms checklist-SCL-90-R showed significant differences between different age groups, educational level, occupation, gestational age, and problems in previous pregnancies (P
    Conclusion
    Current findings indicated a mild to moderate prevalence of psychiatric disorders in pregnant women. The severity of each mental health disorder was linked to demographic characteristics, gestational age, problems in previous pregnancies, and unwanted pregnancies.
    Keywords: mental health, pregnancy, Symptoms checklist-90-R
  • Marzieh Hatef, Hamid Sharif Nia, Noroddin Mousavinasab, Ravanbakhsh Esmaeili, Vida Shafipour Pages 86-94
    Background and
    Purpose
    Self-efficacy as one of the main concepts of social cognitive theory could play a major role in different dimensions of health behaviors and empowerment of patients with chronic diseases. The aim of this study was to investigate self-efficacy and predict its related factors in patients with chronic diseases.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed in 400 patients with chronic heart and kidney diseases, diabetes, and high blood pressure in three hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences. This study was carried out using a simple random sampling and applying the Chronic Disease Self-efficacy Scale (CDSES). SPSS V23 was used to descriptive and analytical data applying multiple linear regression.
    Results
    The mean score for self-efficacy was 5.17 ± 5.11. Multiple linear regression analysis showed some variables, including the age (CI95:-1.400, -0.573, β= -0.228, P
    Conclusion
    In this study, the majority of patients with chronic diseases had a moderate level of self-efficacy. Chronic diseases are highly prevalent today, therefore, more precise planning is needed to promote self-efficacy which is the main factor in improving self-care and health behaviors of patients with chronic diseases.
    Keywords: chronic heart disease, chronic kidney disease, diabetes, hypertension, self-efficacy, chronic condition
  • Ida Soghi, Samira Saeedi, Akram Sanagoo, Leila Jouybari, Mohammad Ebrahimirad, Fatemeh Mehravar Pages 95-103
    Background and
    Purpose
    Neurofibromatosis type 1 (NF1) is a dominant genetic disorder of the skin and the nervous system that is seen in equal proportions in both sexes. The incidence of NF1 is about one in every 3,000. Chronic skin diseases have a significant impact on the individual's mental image and also affect mental health and quality of life. The aim of this study was to investigate the quality of life in a group of Iranian patients with NF1 suffering from skin problems.
    Materials And Methods
    A cross-sectional, descriptive-analytical study was conducted in 2015-2017 in 193 patients with NF1 attending the Iranian Neurofibromatosis Society, using convenient sampling. Data were collected by Skindex-16 quality of life measure which is composed of 16 questions in three dimensions (emotions, symptoms, and performance). Data were analyzed using SPSS applying Pearson Correlation and ANOVA.
    Results
    Of 193 patients with NF1, 69.5% (n=132) were females. The mean age of patients was 31.58±9.21. The mean score for quality of life was 44.88±22.06. In the domains of symptoms, emotions, and performance the mean scores were 6.57±4.99, 24.76±11.64, and 13.64±8.86, respectively. Quality of life was not statistically correlated with age and sex, but the relationship between the domain of symptoms with age was found to be significant (P=0.01).
    Conclusion
    The results showed that patients with neurofibromatosis have moderate quality of life and lower quality in terms of emotions and performance. These findings can be used to provide better health care for this group of patients and improve their quality of life.
    Keywords: Quality of life, Neurofibromatosis 1, Genetic diseases, Iran
  • Zahra Zare, Ehsan Saffari Pages 104-114
    Background and
    Purpose
    In recent years a severe decline occurred in fertility rates in Iran, therefore, policy makers changed demographic policies since 2012 and provided incentives for families. The purpose of this study was to investigate the relationship between fertility motives and attitudes toward government incentives that could promote childbearing in women in fertility ages.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed in 450 women (18- 35 years of age) attending health centers in Sabzevar, Iran 2016, using convenience and cluster samplings. The inclusion criteria were being married and not pregnant at the time of study. Demographic information was recorded and data was collected using Childbearing Motivations Scale and the scale for Attitude towards Governmental Incentives on Childbearing. Data analysis was done applying descriptive statistics, Pearson correlation tests, Spearman, and Kruskal Wallis test. P value of ≤ 0.05 was considered to be significant.
    Results
    There was a significant direct correlation between the positive fertility motivation and free mother and child insurance (P= 0.004), free monthly check-ups, free pregnant mother's food coupon (P= 0.01), and increased maternal leave (P= 0.01). In current study, a significant reverse correlation was found between negative fertility motivation and offering gold (P= 0.01), home mortgage and loans (P= 0.001), providing home (P= 0.001), and paternity leave (P= 0.004).
    Conclusion
    According to this study government incentives on childbearing must focus on major effective factors on fertility motivation i.e. free mother and child insurance, offering gold, home mortgage and loans, and providing homes to the families.
    Keywords: fertility motivations, government incentives for childbearing, attitude, women, fertility
  • Somayeh Habibpour, Gholam Ali Afrooz, Mohsen Shokohiyekta, Vali Allah Farzad, Mohamadali Besharat, Maryam Nakhshab Pages 115-127
    Background and
    Purpose
    Preterm birth is a stressful situation for parents and the infant, which may lead to difficulties in mother-infant relationships and disturb emotional and cognitive development in infants. The purpose of this study was to investigate the factorial structure, validity, and reliability of the Parenting Stress Scale for Mothers of Premature Infants.
    Materials And Methods
    The research sample included 500 mothers of premature infants selected via convenient sampling. They were divided into two groups (n=250 per group). Cronbach's alpha coefficient was used to evaluate the reliability of the scale. Exploration and confirmation factor analysis were applied to investigate the validity of the scale.
    Results
    The Parenting Stress Scale for Mothers of Premature Infants was found to have an acceptable internal consistency and the Cronbach's alpha coefficient was 0.918. Test-re test reliability coefficient was 0.833 after 15 days. Three factors of parenting stress, mother-infant turbulent interaction, and parental expectations were obtained under the varimax rotation. The exploratory and confirmatory factor analysis also confirmed that the structure of the scale had an acceptable fit to the data, and all indicators confirmed the fitting goodness of this model.
    Conclusion
    Findings showed that this scale has appropriate psychometric properties which could be suitable in evaluating parenting stress for mothers of premature infants
    Keywords: parenting stress scale, premature infant, validity, reliabilityility
  • Afshin Takdastan, Fardos Karimi, Naghmeh Orooji Pages 128-140
    Background and
    Purpose
    One of the solutions for sludge production is to reduce that via decreasing the yield coefficient by oxic-settling anoxic process with different oxidation reduction potential (ORP) in sequencing batch reactor (SBR) activated sludge.
    Materials And Methods
    We used 2 SBR reactors (20 L volume) that were controlled online. At a steady state in reactors, some parameters such as COD, DO, SVI, ORO, dry solids and moisture of sludge were tested during 12 months. Finally, yield coefficient and reduction rate of biological excess sludge were studied.
    Results
    At 10-day sludge age, the best removal efficiency of COD (95%) was seen without any sludge bulking problems and the kinetic coefficient Y and Kd were 0.58 and 0.058, respectively. The anoxic and anaerobic phase of the sludge holding tank showed that sludge storage after 7 hours in the reactor with ORP=-238 decreased the yield coefficient from 0.58 in the control reactor to 0.25g of biomass in g of COD. Consequently, the excess sludge decreased by almost 60%. On the other hand, compared to the control reactor (92 ml/g), the SVI reduced to less than 40 ml/g.
    Conclusion
    Using holding tanks in aerobic conditions with ORP greater than 230mv could cause appropriate settling and lead to a high efficiency of COD removal from wastewater.
    Keywords: SBR reactor, biological excess sludge, yield coefficient, holding tank, ORP
  • Shokooh Karimi, Farzaneh Afkhaminia, Naser Behnampour, Fereshteh Talebpour Amiri Pages 141-148
    Background and
    Purpose
    Low Back Pain (LBP) is one the major public health problems in the world. Lifestyle is one of the most important factors affecting the health of employees. The aim of this study was to determine the association between LBP and lifestyle among employees in Mazandaran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional descriptive analysis, 186 people working in Mazandaran University of Medical Sciences, 2017, were recruited. Nordic Musculoskeletal Disorders Questionnaire (NMQ) and Lifestyle Questionnaire (LSQ) were administered. Data were analyzed applying Chi square and logistic regression tests.
    Results
    The average age of the staff was 40±9.002. Among the participants 54.7% were males, 47.8% hold master’s degree and 45.9% had LBP. The prevalence of LBP was 54.5% in females and 37.8% in males. The results showed that physical health, exercise and health, mental health, social health, and gender were associated with incidence of LBP in population studied.
    Conclusion
    In this study, LBP in staff was associated with their gender and lifestyle. So, lifestyle modification could be effective in remission of low back pain.
    Keywords: lifestyle, low back pain, staff, Mazandaran
  • Ali Akbari Sari, Ali Mohammad Mosadegh Rad, Ghasem Janbabaee Mola, Seyedeh Elaheh Mousavi Pages 149-154
    Background and
    Purpose
    Improving patient satisfaction was the main goal of Health Transformation Plan (HTP) in Iran. This research aimed to study cancer patient satisfaction following implementation of HTP in Sari Imam Khomeini Hospital, Iran 2015.
    Materials And Methods
    A descriptive cross-sectional study was conducted in 386 cancer patients using census sampling. Data was collected by administering cancer patient satisfaction questionnaire and analyzed in SPSS.
    Results
    The respondents reported 70% overall satisfaction. They were more satisfied with the staff attitude and helpfulness, service value, staff competence, and hospital equipment. On the other hand, they were least satisfied with access to recreational facilities, medicines, comprehensive services, pain management and relief, and hospital catering. Patient satisfaction of the HTP was about 64%. About 12, 49.2 and 38.8% of the participants were found to be dissatisfied, moderately, and fully satisfied with HTP, respectively.
    Conclusion
    Overall, patients were satisfied with The HTP. However, hospital managers should be trained and empowered to apply quality management strategies to increase patient satisfaction.
    Keywords: satisfaction, health reform, health transformation plan, cancer patients, quality of services, patient satisfaction
  • Majid Hajifaraji, Neda Dolatkhah Pages 155-174
    Gestational diabetes mellitus (GDM) is the most common metabolic complication of pregnancy. Compared with individuals without diabetes, women with GDM, in absence of intervention, are at higher risk of adverse maternal and fetal outcomes. The recent and unexpected increase in the prevalence of GDM and the average results of dietary interventions could partly be due to inattention or failure in modifying the new composition and inappropriate intestinal micro flora which occurs often in the second half of pregnancy particularly when accompanied by obesity. In the spectrum of lifestyle-related factors, probiotics are proposed as part of a balanced diet, affordable, practical and potentially effective approach to this health problem. The purpose of this narrative review paper was to review previous studies according to the importance of probiotics and their role in prevention and treatment of GDM. Electronic search was done in databases, including Scopus, Science direct, PubMed, Cochrane central, Google Scholar, ISC, Magiran, IranMedex, SID, and MedLib. Evidence suggest that manipulation of microbiota in gut during pregnancy by selected probiotics in women at risk of or affected by GDM, can probably be of great benefit in improving the metabolic profile of mother and pregnancy results.
    Keywords: gestational diabetes mellitus, metabolic, probiotic, microbiota
  • Farideh Eghdampour, Arezoo Haseli Pages 175-186
    Background And Aim
    Premarital sex is forbidden legally, culturally, and religiously in Iran. Compared to other youth, this behavior is less common among religious youth and theists. This study aimed at providing a systematic review of the relation between religion and spirituality and premarital sex among youth in Iran.
    Materials And Methods
    In this systematic review, PubMed, Scopus, PreQuest, Google Scholar, Magiran, Irandoc, and SID databases were searched for articles published until April 2017 using some keywords, including premarital sexual relationship, religion, spiritual, etc. All papers on the relation between religious, spirituality, and premarital sex among Iranian youth were investigated. We found 162 articles, from which 13 were selected based on the study’s inclusion criteria. Afterwards, qualitative analysis of data was conducted.
    Results
    A total of 8636 youth had been studied in 13 quantitative studies. Many studies had investigated the relationship between religion and premarital sex (53.85%). Other studies included the association between religion and the attitudes towards premarital sex and the desire for that.
    Conclusion
    Compared to other countries, there are few studies on the relation between religion and spirituality and youth sexual behavior in Iran. According to the importance of premarital sexual relation among Iranian youths, and heterogeneity of information on this subject in previous studies, further researches are required with strong methodologies and more culturally appropriate tools.
    Keywords: religion, spirituality, youth, Islam, Iran
  • Arghavan Fariborzifar, Hamzeh Hosseini Seyed Pages 187-201
    Depression is widely reported in patients with physical illness, but its prevalence varies in studies and differs from one disease to another. In patients with depression, severity of symptoms may be different in various medical conditions and responses to treatment. We aimed to systematically (a) compare the prevalence of depression between medical illness patients and mentally healthy subjects, (b) assess whether there is an independent association between medical illness and depression, (c) identify associated factors used in interventions (d) and review the relationship between depression and baseline disease severity and treatment outcomes.
    We studied 24 researches that had examined medical illness and depression in Mazandaran province, Iran. The prevalence of possible depression in patients with physical illness ranged from 13.1 to 67.4%, depending on diagnostic methods and sensitivity of various depression scales. Depression was found to have a negative influence on the outcomes of physical illness and treatment response.
    The significant outbreak of mental disorders, especially depression in patients with physical illness, and the negative impact of mental disorders on the control and treatment of diseases call for regular psychiatric counseling.
    Keywords: medical illness, depression, narrative review
  • Zahra Mardanshahi, Yaghob Sakhaeei, Mohammad Khademloo, Gahsem Janbabai, Seyed Ghader Aghili, Maryam Tayebi Pages 206-207
    In the article published in Volume 27, issue 158, 2017, the Results section in English Abstract have been published incorrectly. The correct Results is given below:
    Results
    The most frequent sizes of mass were 2-4 cm (n=33, 54%) and 4-5 cm (n=23, 38%). Among the patients, 35 (67.3%) had one tumor before, in 11.5% renew tumor happened, and 65.4% had one tumor after treatment. Liver tumors were controlled in 76.9% in case group which was statistically higher than that in control group (P