فهرست مطالب

معماری و شهرسازی پایدار - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • لطفعلی کوزه گر، علی اصغر آدینه وند، مهدی علیان*، نرگس نظری صفحات 1-16
    وضعیت مدیریت شهری ضعف های فراوانی دارد که به نظر می رسد، الگوی حکمرانی خوب شهری پیشنهاد مناسبی برای وضعیت شهرهای امروزی باشد. الگوی حکمرانی خوب شهری با در نظر گرفتن جامعه مدنی، بخش دولتی و همچنین بخش خصوصی، سعی در به سوی تعالی رساندن شهر و شهروندان دارد. هدف این تحقیق این است که مولفه های اصلی حکمرانی خوب شهری را مورد مطالعه قرار داده و با معرفه سازی از مولفه های کلان حکمرانی خوب شهری، میزان رعایت اصول حکمرانی خوب شهری را در شهر اهواز(مناطق هشت گانه) مورد بررسی قرار دهد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از لحاظ روش مطالعه، توصیفی- تحلیلی می باشد. شیوه جمع آوری اطلاعات پیمایشی- کتابخانه ای و جامعه آماری استفاده شده در این تحقیق سه گروه شهروندان، بخش دولت و همچنین بخش خصوصی می باشد. در این تحقیق از روش نمونه گیری احتمالی طبقه بندی شده و برای تحلیل نتایج از آزمون رگرسیون(روش Enter) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، وضعیت شهر اهواز، در چارچوب حکمرانی خوب شهری نمی باشد. همچنین بررسی روابط تراکم جمعیت، نرخ بی سوادی و درصد بیکاری نشان از معناداری ارتباط آنها با چارچوب حکمرانی خوب دارد. بر اساس نتایج حاصله مولفه حاکمیت قانون، مشارکت و عدالت از سایر مولفه ها مهم تر و تاثیرگذارتر می باشند. اولویت مولفه حاکمیت قانون بر مشارکت، عدالت و همچنین سایر مولفه های حکمرانی خوب نشان می-دهد که بالاترین میزان تاثیرگذاری متعلق به این مولفه می باشد. زیرا در یک بستر قانونمند است که سایر مولفه ها معنا پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب شهری، جامعه مدنی، بخش دولتی، بخش خصوصی، شهر اهواز
  • علی صادقی حبیب آباد *، محمدصادق طاهرطلوع دل، جمال الدین مهدی نژاد صفحات 17-30
    معماری پایدار ایرانی اسلامی همیشه بر زیبایی تاکید داشته است و ایرانیان سعی کرده اند در معماری بناهای فاخر ماندگار خویش معانی و مفاهیم اصولی را با توجه به اندیشه های اسلامی متبلور نمایند. مجریان ساخت و طراحان معماری مساجد ایرانی چه در گذشته و چه در زمان حال همواره سعی داشته اند که در کنار ساختار سازه ای و کالبد ظاهری آن مساجد به عنوان یک مکان اجتماعی و برآورنده نیازهای روزمره گروه های اجتماعی، به آن روح و تقدس معنوی مرتبط با عالم بالا بدهند. مسئله و موضوع مطرح برای تحقیق در این خصوص این است که اندیشه و معنا چگونه با طی مراحل طراحی کالبد معماری، تجلی عینی می یابد؟ این پژوهش از طریق بررسی منابع کتابخانه ای در زمینه تحلیل معماری بناهای اسلامی به روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با بررسی کلیه متغیرهای موثر مورد تایید اسلام نمونه موردی عناصر کالبدی مسجد جامع اصفهان به قصد تعیین پاسخ مسئله مطرح فوق مورد پژوهش قرار گرفته است. دستاوردهای این پژوهش مدعی بر اثبات این ادعا است که هنر معماری اسلامی ایران جلوه گاه تحقق امر قدسی در کالبد فیزیکی هنر اسلامی در عین تامین نیازهای اجتماعی در صورت و معنی است. با رعایت اصل یکپارچگی یا وحدت در عین کثرت در عملکرد لازم مساجد جامع ایران اسلامی عملا این اصل اساسی فلسفی در ضمن ماهیت محفوظ بنای مساجد جامع ایرانی بگونه ای هوشمندانه نهادینه شده است.
    کلیدواژگان: معماری ایرانی اسلامی، مسجد جامع اصفهان، هویت محفوظ، انگاره های قدسی
  • سیدعلی علوی، علیرضا گروسی *، زینب شاهرخی فر، سعید نصیری مجد صفحات 31-42
    امروزه با توجه به رشد و گسترش شهر و شهرشنینی ، معضلات متعددی گریبان گیر شهر و شهروندان می باشد . فضای سبز به ویژه پارک های شهری ، به عنوان عنصر اصلی در اوقات فراعت و آرامش بخشی به شهروندان امروزه مشخص می باشد .پارکها از اصلی ترین بخش های کاربری های فضای سبز می باشد که به صورت عمومی در دسترس همه شهروندان شهر می باشد . آنچه که مهم است کیفیت توزیع و پراکنش این پارک ها در سطح شهر و همچنین کیفیت تاسیسات و خدمات ارائه شده در آن ها می باشد .شهر نظرآباد با توجه به مجاورت با شهرهای بزرگ از جمله کرج و تهران ، دارای رشد سریع در جمعیت و توسعه فیزیکی بوده است .بنابراین ضرورت دارد که وضعیت این کاربری مهم در آن به لحاظ کمی و کیفی ارزیابی شود . در این پژوهش ابتدا پراکنش پارک ها ، سرانه های موجود ، میزان تجهیزات و تاسیسات موجود در پارک ها انجام شده است . سپس با استفاده از پرسش نامه ، وضعیت کیفی و رضایت شهروندان از وضعیت پارک های موجود سنجیده شده است .نتایج به این صورت می باشد که در وضعیت کمی ، کمبود در سرانه و مساحت های پارک ها و فضاهای سبز شهر نظرآباد وجود دارد و از این نظر نامناسب می باشد . در تحلیل وضعیت کیفی ، نیز رضایت شهروندان از امنیت و امکانات نامناسب می باشد و در بخش خدمات رفاهی پارک های شهری ، شهروندان از وضعیت موجود راضی می باشند.
    کلیدواژگان: فضای سبز، پارک های شهری، رضایتمندی، توسعه پایدار، نظرآباد
  • محمد مولایی قلیچی*، ابوالفضل مشکینی، امیر خاوریان گرمسیر صفحات 43-54
    امروزه، وجود مشکلات گسترده در راه توسعه ی شهرها، نیاز مبرم به توسعه پایدار شهری را روز به روز نمایان می کند. در این راستا، توجه به توسعه کالبدی شهر، یک ضرورت اساسی در برنامه های توسعه پایدار شهری است. در ایران گسترش سریع فیزیکی شهرها در قالب رشد بدون برنامه و ناموزون در راستای علل مختلف از جمله مهاجرت های بی رویه یکی از مشکلات اساسی شهرها محسوب شده که پدیده ای تحت عنوان پراکنده رویی از نتایج رشد این گونه می باشد.
    هدف اصلی این پژوهش بررسی مفاهیم رشد و توسعه شهری و سنجش پراکنده رویی منطقه 2 تهران است که در این راستا از شاخص های موران، ضریب جینی و شاخص های تراکمی جهت سنجش الگوی پراکنده رویی در منطقه مورد مطالعه استفاده گردید.
    نتایج حاصل نشان داد گسترش فیزیکی منطقه دارای الگوی پراکنده رویی می باشد که این امر در ساختار فضایی منطقه نارسایی هایی را ایجاد کرده است. اما با پیاده سازی شاخص های تراکمی مشخص گردید که با به کارگیری سیاست های افزایش تراکم در سال های اخیر در منطقه 2 تهران، فرایند پراکنده رویی در محدوده مورد مطالعه اندکی کاهش یافته و حرکت به سوی رشد هوشمند تا حدی عملی گردیده است. در نهایت با مشخص شدن نوع الگوی توسعه منطقه 2 تهران، در زمینه کاهش پراکنده رویی پیشنهادهایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، پراکنده رویی شهری، شاخص های تراکمی، منطقه 2 تهران
  • دنیا عباسی کسبی*، محمدتقی رهنمایی، حسین علی قنبری، امیر اشنویی صفحات 55-64
    بانگاهی به وضعیت وشرایط کنونی شهرهای کشورمان می توان گفت که فضایی را که واقعا بتوان آن را میدان شهری نامید در آن یافت نمی شود و اگر هم باشد در اثر رشد نامناسب این شهرها کارکرد اجتماعی خود را از دست داده و به مکانی برای ارتباط و گذر ماشین ها تبدیل شده است. در این مقاله دو میدان تجریش در منطقه 1 شهرداری تهران ومیدان امام خمینی(توپخانه)واقع در منطقه 12این شهر را مورد بررسی تطبیقی قرار داده ایم. این بررسی مبتنی بر شیوه کتابخانه ای، اسنادی و پرسشنامه ای و روش پژوهش تحلیلی –استنباطی بوده است . جامعه آماری در این تحقیق، ساکنین فضای پیرامونی دو میدان با شعاع دید وعمق 100-75 متر می باشد. داده های لازم پس از جمع آوری،از طریق نرم افزارspss تجزیه و تحلیل شده است. به منظور سنجش و ارزیابی روابط احتمالی میان متغیرهای فرضیه از روش ضریب همبستگی کندال، رگرسیون و آزمون T مستقل استفاده گردیده است. برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب 792/0 حاصل گردید، و برای تعیین روایی پرسشنامه نیز از نظر اساتید و کارشناسان متخصص استفاده شده است. باتوجه به یافته های تحقیق متاسفانه هردو میدان مورد مطالعه باوجود دارا بودن ازش های تاریخی وفرهنگی ونیز پتانسیل طبیعی وتفرجگاهی(میدان تجریش)اکنون در شرایط مناسبی قرار ندارند و فقط نام میدان را ازگذشته خود به همراه داشته ولی در عمل تبدیل به عنصربی هویتی چون فلکه شده اند.که در پی آن نقش عابرین پیاده کمرنگ وحضور اتومبیل ها درپیرامون آن پررنگ شده است.
    کلیدواژگان: عوامل درونی و بیرونی شهری، کالبدمیدان، مقایسه تطبیقی، منظرشهری
  • علی شرقی، نازنین عظیمی فریدنی * صفحات 65-74
    در گذشته اسایش حرارتی از طریق طراحی ساختمان و تعداد معدودی از تجهیزات ساختمانی ایجاد می شد. و انتخاب فرم پوسته مناسب یکی از شیوه های مورد توجه در معماری بود. چنین شرایطی در دهه 1960 بسیار دگرگون شد و تامین گرمایش و سرمایش و روشنایی ساختمان از طریق تجهیزات مکانیکی و استفاده از سوخت های فسیلی جنبه ای محوری و اصلی به خود گرفت . متعاقب بحران انرژی ایجاد شده از این طریق در سال های پیشین و الودگی های محیط زیستی، مجددا بهترین حالت گرمایش و سرمایش، توجه به طراحی ساختمان و استفاده از انرژی های پاک شد. در میان اجزاء ساختمانی ساختمانی ، بام که نقش اساسی در تبادل حرارتی دارد اغلب، نادیده گرفته شده است. بنابراین پژوهش پیشرو در نظر دارد ، در اقلیم کوهستانی(کرج) در مورد مقایسه میان چهار تیپ سقف غالب از جمله تخت ، یک طرفه، دو طرفه و چهار طرفه با زوایای مختلف بحث کند. هدف ان دست یابی به فرم و زاویه بهینه سقف شیبدار در این منطقه بر اساس انرژی دریافتی از طریق تابش خورشید ، می باشد. روش تحقیق در این مقاله بر اساس مدلینگ و مشابه سازی کامپیوتری صورت گرفته است. نتایج انالیز مدل های شبیه سازی شده، سقف بهینه و مناسبترین زاویه ان را در سقف های شیبدار با مساحت کف ثابت با توجه به انرژی دریافتی در فصل زمستان را در مدل های بررسی شده نشان می دهد.
    کلیدواژگان: معماری پایدار، فرم سقف، انرژی تابشی، صرفه جویی در انرژی، مشابه سازی
|
  • Lotfali Koozehgar, Ali Adinehvand, Mehdi Alian *, Narges Nazari Pages 1-16
    Situation of urban management has many weaknesses that looks urban governance model proposed for the today’s cities. Urban good governance model with regard to civil society, the public sector and the private sector, trying to derive the city and its citizens to excellence situation. The aim of this study is to examine the main elements of urban good governance and according to major component of urban good governance, to examine the principles of good governance in Ahwaz city. This study in terms of purpose is implicational and in terms of method is descriptive-analytic and methods of data collection are survey- library. Statistical population in this study is, three groups of citizens (eight zones of Ahwaz), public sector (water, electricity and gas offices) as well as the private sector (companies and private sector contracting that effect on city). In this study, the possible classified method for sampling and for analysis of the results regression testing (using Enter) in Spss is used. Results of this study showed that, situation of Ahvaz city, is not in the context of urban good governance and components of the rule of law, participation and justice, and from the other components are more important and more effective.
    Keywords: urban good governance, civil society, public sector, private sector, Ahwaz city
  • Ali Sadeghi Habib Abad *, Mohammad Sadegh Taher Tolou Del, Jamal-E-Din Mahdi Nejad Pages 17-30
    Iranian Islamic sustainable architecture has always emphasized the beauty and Iranians have tried to crystallize the underlying meanings and concepts with regard to Islamic thoughts in the architecture of fine buildings. Executives of building and architectural designers of Iranian mosques either in the past or at present always try that besides the structural construct and apparent body of mosques as a social place and fulfillers of the everyday needs of social groups, give it a spiritual sanctity and soul associated with the upper world. The issue and subject for research in this regard is how thought and sense is objectively manifested by passing the processes of architectural structural design. The study is done with a review of desk study in the field of architectural analysis of Islamic monuments by descriptive - analytical method and by studying all effective variables confirmed by Islam have examined the physical elements of Isfahan Congregational Mosque to determine the answer for the above mentioned problem. The results of this study prove the claim that Iranian Islamic architecture art is the manifestinl of fulfilling the sacred matter in the physical body of Islamic architecture art, while providing the social needs in the form and meaning. By observing the principle of integration or unity despite pluralism in required performance of Islamic Iranian congregational mosques, this basic philosophical principle is intelligently institutionalized in practice at the same time with the reserved nature of Iran's congregational mosques.
    Keywords: Iranian Islamic Architecture, Grand Mosque of Isfahan, Reserved Identity, Holy Imagine
  • A. Alavi, Alireza Garousi *, Zaynab Shahrokhifar, Saeed Nasiri Majd Pages 31-42
    Nowadays, with the development of cities and urbanization, the problems and difficulties suffered several cities and civilians. The urban green spaces, especially parks, as the evening relaxing in leisure time and is now recognized as citizens. Urban parks and green spaces of the main parts is publicly and freely available to all the citizens of the city. But what is important to the quality of distribution parks in the city as well as the quality of facilities and services offered in these spaces and it is. Nazarabad city as the center of the city, due to its proximity to major cities including Tehran and Karaj, has been a rapid growth in population and physical development. Therefore it is necessary that the status of this important user in the city to be evaluated both quantitatively and qualitatively. In this study, quantitative analysis, including distribution parks, per capita available, the equipment and facilities available in the park is done. Using a questionnaire, the quality and satisfaction of the citizens of the state park system is measured. If the results are quantitative, low per capita area of parks and green spaces in the city and there Nazarabad this is inappropriate. In analyzing the quality is poor and the satisfaction of security and welfare in urban parks, citizens are happy with the situation.
    Keywords: Green spaces, Urban Parks, satisfaction, Sustainable Development, Nazarabad
  • M. Molaei Qelichi *, A. Meshkini, A. R. Khavarian Garmsir Pages 43-54
    The physical development of the city is an essential element in any integrated urban development program. The rapid expansion in the physical form of cities in an unplanned and uneven growth in line with the various causes of irregular migration is considered one of the major problems in Iran's cities which can result in urban sprawl. The main objective of this study was to investigate the implications of urban development and measuring the urban sprawl in Tehran's Region 2 using Moran Index, GINI and aggregation indicators. results showed that the physical expansion of this region has a sprawl pattern which has a profound influence on the spatial structure of this area. With the application of aggregation indicators, it was found that increasing aggregation in Tehran's District 2 has decreased slightly in this area in recent years and has proven that applying such policy towards developing smart growth is partly practical. Finally, the result of this study has been used to suggest practical proposals towards reduction of urban sprawl in Tehran's region 2.
    Keywords: Physical development, Urban sprawl growth, aggregation indicators, Tehran's Region 2
  • Donya Abbasi Kasbi *, Mohammadtaghi Rahnamaei, Husseinali Ghanbari, Amir Oshnooei Pages 55-64
    Today, space that could be called the urban squares in cities can not be found. If there are urban areas due to poor growth of these cities lost their social function and has become a place for communication and the passing cars. In this article Tajrish and urban squares in Tehran Imam Khomeini located in districts 1 and 12 in Tehran, studied comparative study placed. The study is based on library research, documents and questionnaires and analytical research method - has been analyzed. The population in this study, residents of the surrounding area with a radius of vision and depth of 100-75 meters. After collecting the necessary data, the analysis is spss software. In order to measure and assess potential relationships between variables hypothesis Kendall correlation coefficient, regression, T-test was used. Cronbach's alpha was used to determine the reliability coefficient obtained 792/0, and to determine the validity of teachers and experts have been used. According to the findings of the study, despite having asked Unfortunately, both historical and cultural as well as the potential of nature is not in good condition and the name of your past have, but in practice into roundabout element of Bi identity followed by the pedestrian light sticks around it highlighted the presence of cars.
    Keywords: Internal, external factors of urban, square body, comparative, urban landscape
  • Ali Sharghi, Nazanin Azimi * Pages 65-74
    In the past, thermal comfort was achieved through building design and some of construction equipment, and choosing a suitable shell form was one of the favored methods in architecture. These circumstances changed in 1960s and heating, cooling and lighting of the buildings through mechanical equipment achieved a key and pivotal role. Following energy crisis which resulted, paying attention to the building design turned once again to the best heating and cooling method. In addition, Iran's geographical position makes it possible to obtain a considerable amount of radiant energy. In such circumstances, designing architectural components of the building properly can lead to a reduction in its energy consumption. Among these components, roof, which plays a major role in receiving energy and consequently the thermal comfort of the building, is ignored. The study discusses four common types of the roof in cold and dry climates (Karaj), including flat, one-way, two-way and four-way with different angles. Research Methodology is based on modeling and simulation, and the main goal of the study is to achieve optimum form and slope of the roof according to the mean radiant temperature, which is one of the major factors in thermal comfort. The results represent most optimal roof and its optimum angle in sloping ceiling with fixed floor area, according to the energy gain in the surveyed models.
    Keywords: Sustainable Architecture, Roof shape, thermal comfort, energy gain, energy consumption