فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال پانزدهم شماره 3 (تابستان 1397)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال پانزدهم شماره 3 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله علمی - پژوهشی
  • زهرا بدیعی، سیدعلی یاسینی اردکانی*، محمد میرجلیلی صفحات 5-22
    مقدمه
    بسته بندی مواد غذایی راهکاری حیاتی برای تضمین ایمنی آن ها است. به جهت اهمیت زیاد بسته بندی مواد غذایی فناوری نانو می تواند موجب بهبود بسته بندی مواد غذایی و قابلیت های آن ها و در نتیجه حصول اطمینان از ایمنی مواد غذایی شود. تحقیق حاضر به منظور بررسی و مقایسه اثر افزودن نانو ذرات نقره بر خواص مکانیکی و میکروبی فیلم های زیست تخریب پذیر نشاسته و کیتوزان صورت پذیرفت. 500 نانو ذره نقره ppm 250 و ،
    مواد و روش ها
    نانو ذره نقره سنتز شد و فیلم های نانو کامپوزیتی بر پایه نشاسته و کیتوزان با محتوای 0 تولید شدند و خواص آن ها از جمله خصوصیات مکانیکی، نفوذپذیری به بخار آب، حلالیت، تورم و همچنین خصوصیات ضد میکروبی فیلم های تولیدی نیز با اندازه گیری قطر ناحیه روشن بوسیله آزمون نفوذ دیسک بررسی شد. در این آزمون از چهار نوع میکروب استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی، آسپرژیلوس نایجر و کاندیدا آلبیکنس استفاده شد. همچنین میزان تغییرات رنگ در فیلم ها پس از تعیین شد. )DLS( اضافه کردن نانو نقره بررسی شد و سایز ذرات نانو نقره سنتز شده با آزمون پراش نور دینامیکی
    یافته ها
    با افزودن نانو نقره به فیلم ها نفوذپذیری به بخار آب در تمام فیلم ها افزایش یافت. همچنین با افزودن نانو نقره مقاومت کششی افزایش یافت که این افزایش در مورد فیلم های کیتوزان با نانو نقره معنی دار و در مورد فیلم نشاسته این افزایش معنی دار نبود. افزایش طول نیز در تمامی فیلم ها با افزودن نانو نقره افزایش یافت. هرچند افزودن نانو نقره موجب افزایش در حلالیت و تورم گردید اما این افزایش معنی دار نبود. نتایج به دست آمده نشان داد فیلم های حاوی نانو ذره نقره دارای اثر ضدمیکروبی علیه همه میکروب های تست شده .)p< است) 0.05
    نتیجه گیری
    به طور کلی، خصوصیات فیلم های تولیدی با نانو ذره نقره کاملا متاثر از میزان نانو نقره مورد استفاده بوده و در مجموع به استثنای نفوذپذیری نسبت به بخار آب موجب بهبود خصوصیات فیلم ها گردید.
    کلیدواژگان: کیتوزان، نانو نقره، نشاسته
  • سپیده ساسانیان، بابک غیاثی طرزی*، فاطمه حبیبی صفحات 23-30
    مقدمه
    افزایش کیفیت پخت به عنوان یکی از مهمترین اهداف اصلاحی در برنج مورد توجه به نژادگران میباشد. در این تحقیق به منظور بررسی ویژگی های رئولوژیکی برنج فوری تهیه شده از رقم هاشمی، اثر سه روش پیش پخت تحت جوش، بخار و فشار بر خواص رئولوژیکی مورد مقایسه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    جهت تهیه برنج فوری با سه روش مورد نظر، پس از پخت نمونه ها در شرایط جوش، بخار و فشار، نمونه ها در در آون در دمای 50 درجه سانتی گراد خشک شدند. خواص رئولوژیکی نمونه های تهیه شده در سه تکرار با دستگاه ویسکو آنالیزر آزمون گردید. جهت تحلیل داده ها از تجزیه واریانس یک طرفه ) ANOVA ( و جهت مقایسه میانگین داده ها از روش توکی با نرم افزار 24SPSS در سطح اطمینان 95 % استفاده شد.
    یافته ها
    با افزایش درجه حرارت، خواص رئولوژیکی یا گرانروی برنج، به علت جذب آب توسط گرانولهای نشاسته افزایش می یابد و این تغییرات با معیارهائی مانند حداکثر ویسکوزیته، حداقل ویسکوزیته، ویسکوزیته نهایی، فروریزش، برگشت پذیری، زمان رسیدن به حداکثر ویسکوزیته و درجه حرارت خمیری شدن قابل اندازه گیری میباشد. اثر روش های پیش پخت بر کلیه صفات مربوط به خواص رئولوژیکی برنج، به استثنای زمان رسیدن به حداکثر ویسکوزیته و برگشت پذیری در سطح احتمال 5 % معنیدار بود. همچنین خواص رئولوژیکی نمونه برنج فوری تهیه شده با پیش پخت تحت فشار نیز تفاوت معنی داری با دو روش دیگر داشت.
    نتیجه گیری
    کیفیت پخت مربوط به عطر و طعم و همچنین ظاهر دانه پخته در نمونه های برنج فوری آماده شده تحت فشار نسبت به دو روش پیش پخت تحت بخار و جوش بهتر خواهد بود. پس از پخت برای مدت زمان بیشتری نرم باقی خواهد ماند و در مدت زمان کمتری آماده میگردد.
    کلیدواژگان: اثر پخت، برنج فوری، ویسکوزیته
  • سعیده ابراهیمی اصل *، علی سلطلنی چپه زاد، افشین جوادی صفحات 31-42
    مقدمه
    استفاده از تکنولوژی نانو در بسته بندی مواد غذایی، به منظور ترکیب ماده نانو با مواد بسته بندی جهت جلوگیری از فساد باکتریایی و از دست رفتن مواد مغذی و افزایش مدت زمان ماندگاری است. هدف ازاین تحقیق افزایش ماندگاری شیر با ترکیب نانوذرات مس در بسته بندی های پلی اتیلن ضد میکروبی بود.
    مواد و روش ها
    فیلم های نانوکامپوزیت به روش اختلاط اکستروژنی هیدروفوبیک با استفاده از پلیمر LLDPE و نانوذرات مس تهیه و برای بسته بندی و نگهداری شیر در دمای oC 4 بکار برده شد. پایداری میکروبی، میزان تغییرات pH ، آزمون پایداری حرارتی، میزان مهاجرت نانو ذرات در لحظه صفر و پس از 7 تا 45 روز انبارداری، آزمون مقاومت در برابر عبور رطوبت در سه تکرار ارزیابی شد.
    یافته ها
    تعداد کپک ها، مخمرها و باکتری های موجود در شیر بسته بندی شده در پوشش های نانوکامپوزیت پس از 41 روز انبارداری، به logcfu/ml 2 / 6 رسید. میزان تولید اسید ناشی از فساد شیر و تغییرات pH در نمونه های نانو کامپوزیت در زمان انبار مانی ناچیز بود. آنالیز حرارتی شیر پس از 38 روز نشاندهنده عدم فساد شیر بود. میزان مهاحرت نانوذرات مس پس از 45 روز بسته بندی در محدوده مجاز ppb 2.1 بود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری و روبشی، پراکندگی یکنواخت نانو ذرات مس را در بستر پلیمری تایید نمود. همچنین با افزایش غلظت نانو ذرات مس، میزان جذب رطوبت فیلم ها کاهش یافت ) 798 / 2 t-test= .)
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که نانوکامپوزیت مس پلی اتیلن تهیه شده به شیوه صنعتی به میزان چشمگیری موجب افزایش ماندگاری شیر در طول دوره انبارمانی گردید.
    کلیدواژگان: بسته بندی، زمان ماندگاری، شیر، نانو ذرات مس، نانوکامپوزیت
  • فواد بغلانی، مهدی رئیسی*، لاله رومیانی صفحات 43-50
    مقدمه
    اسیدهای چرب غیراشباع و از جمله آنها DHA و EPA که مهمترین اسید های چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه هستند نقش مهمی در سلامت انسان دارند. تحقیقات نشان داده اند که اسیدهای چرب امگا 3 EPA و DHA در کاهش کلسترول و فشارخون نقش مهمی دارند. لابستر خاردار مهم ترین گونه شیلاتی در آسیا محسوب می شود.
    مواد و روش ها
    برای این بررسی تعداد 20 نمونه لابستر ) Panulirus homarus ( نر و ماده به صورت تصادفی در بهار 1395 از آبادان )استان خوزستان( صید گردید. سپس در آزمایشگاه، اندازه گیری ترکیبات شیمیایی )پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر( و میزان اسید های چرب غیر اشباع پس از سنجش طول و وزن لابسترها صورت گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، میزان پروتئین و چربی گوشت لابستر به ترتیب حدود 23 % و 4 % بود. ترکیبات شیمیایی شامل پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر در گونه لابستر نر و ماده اختلاف معنی داری نداشت (P>0/05) . فراوانترین اسید چرب غیر اشباع مربوط به اسید اولئیک C18 :1(9) بود که در لابستر نر و ماده به ترتیب 11 / 17 % و 93 / 17 % به دست آمد. بیشترین اسید چرب اشباع، تک غیر اشباع و چند غیر اشباع در این گونه به ترتیب اسید پالمیتیک C16 : 0 ، اولئیک اسید C18 : 1(9) و دوکوزا هگزا انوئیک اسید C22 : 6 بود.
    نتیجه گیری
    لابستر با داشتن بیش از 23 % پروتئین، تنها حدود 4 % چربی و به عنوان منبعی سرشار از اسید های چرب امگا 3 ، EPA و DHA دارای ارزش غذایی بالا برای مصرف انسان می باشد. لذا مصرف آن در کنار سایر آبزیان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اسید های چرب غیر اشباع، پروتئین، چربی، خلیج فارس، لابستر خاردار
  • فرزانه سادات غفوری، شاهرخ شعبانی*، افشین آخوندزاده بستی صفحات 51-64
    مقدمه
    ماهیان به دلیل بالابودن میزان اسیدهای چرب چند غیراشباعی در چربی ماهی و pH خنثی از جمله غذاهای فسادپذیر به شمار می آیند. به این منظور از نگهدارنده های طبیعی برای به تاخیر افتادن فساد استفاده می شود. هدف از این تحقیق مطالعه اثرات ضد باکتریایی و ضد اکسیداسیونی عصاره جلبک Chlorella vulgaris بر کیفیت ماهی Ranibow Trout در دمای 4 درجه سلسیوس بود.
    مواد و روش ها
    فیله های ماهی قزل آلا توسط 4 غلظت عصاره جلبک ) 1 ، 0 / 0 ، 2 / 0 و 3 / 0 درصد( تیمار و طی 9 روز نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس با فاصله زمانی صفر، 3 ، 6 و 9 روز مورد آزمایش های شیمیایی )تعیین میزان پراکسید، TBA ، TVB-N ، pH (، آزمایش های میکروبی )شمارش کلی میکروبی و شمارش سرمادوست ها( و ارزیابی حسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    براساس نتایج، میزان اکسیداسیون لیپیدها و فساد میکروبی، در ماهیان تیمار شده با عصاره جلبک بطور معنی داری کمتر از نمونه شاهد بود. در خصوص ارزیابی حسی بهترین کیفیت در انتهای دوره نگهداری مربوط به تیمارهای حاوی عصاره بود که اختلاف معنی داری با دیگر تیمارها در روز آخر داشت.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج تحقیق حاضر عصاره جلبک کلرلا ولگاریس باعث کاهش روند فساد میکروبی و اکسیداسیون در فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس شد.
    کلیدواژگان: Chlorella vulgaris، آنتی اکسیدان، ضد میکروب، عصاره، ماهی قزل آلای رنگین کمان
  • نارملا آصفی*، پریسا جعفریان صفحات 65-72
    مقدمه
    انگور یکی از میوه هایی است که بیشترین سطح زیر کشت را در دنیا به خود اختصاص داده است. امروزه روش های مختلفی در خصوص بهبود و افزایش راندمان آب میوه ها مورد مطالعه قرار گرفته است. در این پژوهش از واریته قزل اوزوم) انگور قرمز( به شکل خمیر انگور به منظور استخراج عصاره استفاده گردید.
    مواد و روش ها
    جهت بررسی و مقایسهی اثر حرارتی اهمیک، مایکروویو و روش مرسوم حرارتی، خمیر حاصل قبل از پرس تحت تیمارهای حرارتی قرار گرفت و سپس پرس گردید. آب انگور نمونه های تیمار شده حاصل از پرس در دمای C ° 88 به مدت 2 دقیقه پاستوریزه شده و تاثیر تیمار حرارتی اهمیک و مایکروویو و روش سنتی حرارتی روی راندمان تولید، میزان آنتوسیانین، فنل کل قبل و بعد از پاستوریزاسیون مورد ارزیابی قرار گرفت.همچنین میزان آنتوسیانینها، فنل کل، ویسکوزیته، pH ، بریکس و اسیدیته کل قبل و بعد از پاستوریزاسیون اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افزایش راندمان تولید آب انگور در نمونه های تیمار شده با فرایند اهمیک % و مایکروویو 13.2 % بیشتر از روش سنتی حرارت دهی میباشد. میزان ترکیبات فنولیک و آنتوسیانین در نمونه های پیش تیمار شده با فرآیند اهمیک و مایکروویو در مقایسه با نمونه های کنترل تفاوت معنی داری ) P<0.05 ( را نشان داد و در مقدار این پارامترها افزایش قابل توجهی مشاهده شد. بیشترین میزان بریکس برای نمونه تیمار شده با مایکروویو بدست آمد همچنین در مقادیر pH برای گروه تیمار شده با اهمیک تفاوت معنی داری ( P<0.05 ( مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، حرارت دهی توسط مایکروویو و اهمیک به عنوان یک پیش تیمار برای تولید آب انگور میتواند استفاده شود.
    کلیدواژگان: آب انگور، اهمیک، خمیر انگور، گرمایش حرارتی، مایکروویو
  • محمد هادی ناجی، فخری شهیدی*، سیدعلی مرتضوی، آرش کوچکی، هادی اسکندری صفحات 73-84
    مقدمه
    در ساختمان چربی خامه نسبت به سایر چربی های طبیعی طیف گسترده تری از اسیدهای چرب وجوود دارنود اسویدهای چرب طبیعی اشباع زوج کربنه و فرد کربنه ، اسیدهای چرب شاخه دار با یک انشعاب متیلی، اسویدهای چورب شواخه دار بوا چنود انشعاب متیلی، تعودادی از اسیودهای چرب دی و پلی انوئیک، اسیدهای چرب کتو هیدروکسی و اسیدهای چرب سویکلو هگزیو درخامه شناسایی شده اند
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از شیر صنعتی تحوی شده به سه شرکت تجاری معتبور در جنووب ایوران جهوت تولیود خاموه استفاده گردیده و خامه 30 % درصد چربی از شیر استحصال، پاستوریزه و بستهبندی شد به فاصله هر 3 ساعت یکبار واز شروع توا انتهای تولید 3 نمونه برداشته شد که نمونه اول در روز تولید و نمونه های دوم و سوم پو از سوه و شو روز از تولیود از لحوا ترکیب اسید چرب مورد بررسی قرار گرفت عملیات استخراج، آماده سازی متی استر اسیدهای چرب خامه انجام و سپ ترکیوب مشخص شد Plus Varian اسیدهای چرب خامه با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی
    یافته ها
    مقایسه بین ترکیب اسیدهای چرب نمونه های مختلف خامه تا حدی ناشی از اختلاف در جیره غذایی است میزان اسید بوتانوئیک حدود 1 درصد بود که بین سه نمونه تفاوت معنی داری وجود نداشت بیشترین میزان اسید چرب غیر اشباع مضاعف به خود اختصاص دادند B و بیشترین مقدار را نمونه A بود کمترین مقدار اسید چرب زنجیره متوسط را نمونه C مربوط به نمونه در اولویتهای بعدی قرار داشتند بیشترین مقدار اسید C و B بوده و نمونه A مربوط به نمونه C بیشترین مقدار اسید چرب 16:0 نسبت داد B و A و سپ نمونه C چرب تران در بین نمونه ها را میتوان به نشان داد بین خامه های تولیدی اختلاف p  0/
    نتیجه گیری
    مقایسه اسیدهای چرب خامه های تولید شده مختلف در سطح 05 معناداری وجود دارد این مطالعه نشان داد که در بین افراد یک گونه درصد و ترکیب چربی و در نتیجه نسبت اسیدهای چرب، ثابت و یکسان نیست
    کلیدواژگان: اسید چرب، پاستوریزه، گاز کروماتوگرافی، متی استر
  • مهری کریم *، بهناز نادری، معصومه میرزایی، نجات سنجابی صفحات 85-98
    مقدمه
    در تهیه ماست قالبی، هدف فقط تهیه یک محصول با قابلیت قاشقبرداری مطلوب نیست، بلکه در کنار این ویژگی، به دست آوردن ظاهری جذاب و به همان اندازه، نرمی و وجود بافتی عاری از ذرات خشن با حداقل آباندازی مورد توجه است. در این پژوهش، اثرات اینولین بلند زنجیر)از آن جایی که اینولین بلندزنجیر دارای خواص تغذی های نیز میباشد( و کربوکسی متیل سلولز، بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی ماست کمچرب طی مدت 15 روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفت تا مناسبترین تیمار مشخص شود و در تحقیقات آتی به کار رود
    مواد و روش ها
    نمونه ها در این تحقیق ابتدا باتوجه به کاربرد دو متغیر مستقل اینولین بلندزنجیر ) DP≥22 ( و کربوکسی متیل سلولزدر قالب 5 تیمارماست طرحریزی شدند. سپس 24 ساعت، 7 و 15 روز پس از تولید نمونه ها آزمونهای p ، اسیدیته، درصد آب اندازی، ظرفیت نگهداری آب، ویسکوزیته، رنگ و آزمونهای حسی بر روی آنها انجام شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که افزودن اینولینبلند زنجیر و کربوکسی متیل سلولز به ماست تاثیر معنی داری بر تغییر pH ، اسیدیته، مقادیر * L و a* ماست نداشت. اما در تمامی سطوح موجب کاهش آب اندازی، افزایش ظرفیت نگهداری آب، افزایش ویسکوزیته و بهبود ویژگی های حسی) به جز بو( نمونه های ماست شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله، نمونه 2R )حاوی 75 / 0 % اینولین و 25 / 0 % کربوکسی متیل سلولز(، پس از آن نمونه 3R )حاوی 5 / 0 % اینولین و 5 / 0 % کربوکسی متیل سلولز( به عنوان نمونه های ماست فراسودمند و پری بیوتیک برگزیده، با ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی برتر در این پژوهش معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: اینولین بلند زنجیر، کربوکسی متیل سلولز، ماست کم چرب، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
  • فرشته نعمت الهی*، شهلا مظفری، فریبا زمانی هرگلانی، مونا زینلی صفحات 99-106
    مقدمه
    رشد جمعیت، تلاشهای انسان در راه دستیابی به فنآوری های نوین، رفاه بیشتر و گسترش صنایع، منجر به ورود موواد طررنوا بیشماری به محیط زیست شده است که زندگی تمامی موجودات زنده را مورد تهدید جدی قرار داده است. از مهمترین آلاینده ها، یونهوای فلزات سنگین هستند که حذف آنها از منابع آبی بسیار مورد توجه میباشد. برای این منظور جاذبهای مختلفی تهیه و موورد بررسوی قورار گرفتهاند. یکی از کارآمدترین این جاذبها در زمینه حذف آلاینده ها از آب نانو ذرات اکسید آهن است. در سالهای اطیر فعالیتهای زیوادی در زمینه اصلاح سرح این نانوذرات با هدف افزایش کارایی و راندمان جذب صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    نانوذرات اکسید آهن پوششدار شده با استفاده از عصاره گیاه جاشیر نما تهیه شد. برای بررسی سواطتار جواذب موذکور از دستگاه طیفسنج زیر قرمز و برای بررسی اندازه ذرات از SEM استفاده گردید . اندازه نانوذرات 52 - 6 نانومتر تعیین شد.
    یافته ها
    نانوذرات سنتز شده برای استخراج فلزات سنگین سرب و کادمیم بعد از بهینهسازی شرایط در 6 = pH با اسوتفاده از 20 میلوی گورم نانوذرات اکسید آهن پوششدار شده و مدت زمان 4 دقیقه در نمونه های آب مورد استفاده قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نانوذرات سنتز شده با عصاره گیاه به علت اصلاح شدن سرح نانوذرات با اجزاء متشکله گیاه قادر به پیوند با یونهای فلزات سنگین و در نتیجه افزایش کارآیی در حذف فلزات سنگین میگردد. گستره ای از غلظت که در آن استخراج گونه ها برور کمی قابل اندازه گیری باشد، 1 - 10 میلی گرم بر لیتر و حد تشخیص روش انجام شده برای سنجش میزان سرب 019 / 0 میلی گرم بر لیتر و برای کادمیم 043 / 0 میلی گرم بر لیتر محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: آلاینده های آب، سرب، شیمی سبز، کادمیم، گیاه جاشیرنما، نانوذرات مغناطیسی آهن
  • محمد غلامی پرشکوهی*، الیاس مرزانژاد، امیرحسین احمدبیگی، مهرداد سلیمی بنی صفحات 107-115
    مقدمه
    هدف اصلی خشک کردن تولیدات کشاورزی، کاهش محتوای رطوبت به سطحی ایمن برای رسیدن به حداکثر ماندگاری میباشد. پارامترهای دما و سرعت جابجایی هوای عوامل اصلی موثر در فرآیند خشک شدن محسوب میشود. مدل سازی ریاضی فرآیند خشک کردن برای طراحی، بهبود سیستم های خشک کن موجود و حتی کنترل فرآیند استفاده میشود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تاثیر تغییرات دما ) 40 ، 50 ، 60 و 70 درجه سانتیگراد( و سرعت هوا ) 2 و 3 متر بر ثانیه( بر زمان و آهنگ خشک شدن بادام زمینی با استفاده از خشک کن هوای داغ مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات رطوبت در حین فرآیند خشک شدن تحت شرایط مختلف با مدلهای مختلف ریاضی شامل نیوتن، دوجملهای، میدیلی، پیج، پیج اصلاح شده و لگاریتمی برازش داده شد.
    یافته ها
    پارامترهای دما و سرعت جابجایی هوا اثرات معنی داری بر روی زمان و آهنگ خشکشدن داشتند) 01 / 0P< .)
    نتیجه گیری
    تاثیر دما بر فرآیند خشککردن بسیار زیاد بود به طوری که افزایش آن از 40 تا 70 درجه سانتی گراد موجب کاهش زمان تا 8 / 67 درصد و افزایش آهنگ خشک شدن تا 109 درصد گردید. حداکثر تاثیر سرعت هوا برابر 3 / 37 درصد برای زمان خشک کردن و 9 / 20 درصد برای آهنگ خشک شدن بود. تغییرات رطوبت در حین فرآیند خشک شدن به خوبی با مدل دوجملهای) 999 / 0 = R ( مطابقت نمود.
    کلیدواژگان: بادام زمینی، دمای خشک کردن، زمان فرآیند، سرعت هوا، مدلریاضی
|
  • Z. Badiei, S. A. Yasini Ardakani *, M. Mirjalili Pages 5-22
    Introduction
    Food packaging is a vital approach for ensuring food safety. Due to the high importance of food packaging, nanotechnology can improve packaging quality and consequently ensure the safety.
    Materials And Methods
    Nanosilver particles were synthesized and starch-based nanocomposite films, chitosan with the content of 0, 250 and 500 ppm nanosilver particles were produced and their properties including mechanical properties, water vapour permeability, solubility, swelling and anti-microbial properties of the produced films were studied by measuring the diameter of the bright area in the disk permeability test. In this test, four types of bacteria including Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Aspergillus niger and Candida albicans were employed. The colour changes in the films after the addition of nanosilver were examined and the size of synthesized nanosilver particles was determined by using DLS.
    Results
    The addition of nanosilver to the films increased the water vapour permeability. Tensile strength was increased and this increase in the case of chitosan films was significant whereas in the case of starch film was not significant. Elongation at break was also increased in all the films. Although the addition of nanosilver increased the solubility and swelling, this increase was not significant. Films containing nanosilver has an antimicrobial effect on all the microorganisms that were investigated (p
    Conclusion
    In general, the properties of the films produced by nanosilver particles were completely affected by the concentration of the used nanosilver except for water vapour permeability where this led to improvement of the properties of the films.
    Keywords: Chitosan, Nanosilver, Starch
  • S. Sasanian, B. Ghiassi Tarzi *, F. Habibi Pages 23-30
    Introduction
    Increasing the cooking quality of rice is one of the most important initiatives in rice breeding goals. In this study, in order to determine the rheological properties of instant rice prepared from Hashemi variety, the effects of three precooking
    Methods
    under boiling, under steam and under pressure were investigated and compared.
    Materials And Methods
    In all three methods, cooking continued up to 90 percent of fully cooking samples. The product was dried in an oven at 50° C. The viscosity of the samples were evaluated in three replications with rapid Visco Analyzer. The results were analyzed using SPSS software and significantly Tukey test was evaluated at the level of 95%.
    Results
    The results indicated the maximum, minimum and final viscosities, breakdown, setback and time to reach maximum viscosity and pasting temperature. The effect of precooking methods on all the rheological characteristics of rice except the maximum viscosity and setback were significant at the level of 95%. It was concluded that the rheological properties of cooking under pressure showed significant difference in the level of 95% as compared to the other two methods. The study indicated that the swelling of the starch granules in instant rice prepared under pressure occurred earlier than the other methods. The maximum viscosity has relation with grain elongation during cooking.
    Conclusion
    Instant rice samples prepared under pressure will remain softer after cooking for a longer time and can be prepared in shorter time.
    Keywords: Cooking Method, Instant Rice, Quality, Viscosity
  • S. Ebrahimiasl *, A. Soltani Chapezad, A. Javadi Pages 31-42
    Introduction
    The application of using nanotechnology in food packaging is mixing nanoparticles with packaging material to prevent bacterial deterioration and loss of nutriants in order to improve the shelf life. The aim of this study is to extend the shelf life of milk by the application of the antibacterial polyethylene packaging that consists of copper nanoparticles.
    Materials And Methods
    Nanocomposite film consisted of copper nanoparticles was prepared by using industrial extruder for milk packaging at 4ºC. Microbial stability, pH variation, thermal stability and nanoparticle release at zero, 7 to 45 days of storing and water vapour permability for the nanocomposite were analyzed in triplicate order.
    Results
    Microbial analysis indicated that the growth rate in nanocomposite consisted of copper nanoparticles decreased significantly by 38 days of storage. pH variations and acid production due to milk deterioration indicated the quality during storage. Thermal analysis of milk after 38 days of packaging in nanocopper packaging confirmed the level of deterioration during storage. The amount of copper released in milk was within permitted level (2.1ppb). SEM and TEM images indicated the presence of copper nanoparticles in polymer base and its hemogeneous distribution in polymer matrix. The application of nanoparticle in milk caused an increase in shelf life. The results showed that by increasing the concentrations of copper nanoparticles, moisture absorption of the film is decreased.
    Conclusion
    The results indicated that synthesized copper/polyethylen composite increased the shelf life of milk during storage.
    Keywords: Copper Nanoparticles, Milk, Nanocomposite, Packing, Shelf Life
  • F. Baghlani, M. Raissy *, L. Roomiani Pages 43-50
    Introduction
    Unsaturated fatty acids such as DHA (Docosa-hexaenoic acid) and EPA (Eicosa-pentaenoic acid,) might be considered important unsaturated fatty acids with several double bonds and have important role in human health. Research shows strong evidence that the omega-3s EPA and DHA can help to lower triglycerides and blood pressure. Panulirus homarus, is the most important lobster in Asian fishery.
    Materials And Methods
    A total of 20 male and female lobsters (Panulirus homarus) were randomly collected from Abadan (Khuzestan Province) in spring 2016. Chemical composition (protein, fat, moisture, ash) and polyunsaturated fatty acids after biometry were determined according to the standard methods of analysis.
    Results
    According to the results, protein and fat contents in lobster meat was 23 and 4%, respectively. Chemical composition of lobsters indicated that protein, fat, moisture and ash contents of male and female lobsters were not significantly different (P> 0.05). Oleic acid was one of the major unsaturated fatty acids and found to be 17.11 and 17.93% in the male and female lobsters, respectively. Palmitic acid was also present in high concentration. The results indicated that palmitic, oleic and docosahexaenoic acids were the predominant fatty acids present.
    Conclusion
    Lobster; Panulirus homarus with more than 23% protein and 4 % fat is a good source of Omega-3, EPA, DHA that has high nutritional value for human consumption. Therefore, its usage is recommended along with other aquatic animals.
    Keywords: Fat, Lobster, Persian Gulf, Protein, Unsaturated Fatty Acid
  • F. Ghafoori, Sh. Shabani *, A. Akhondzadeh Basti Pages 51-64
    Introduction
    Fish is known as a perishable food because of its high amounts of polyunsaturated fatty acids and neutral pH. Accordingly, natural preservatives are employed to delay the spoilage and increase the shelf life of fish. The aim of this research is to study the antibacterial and antioxidative effects of Chlorella vulgaris algae extract on the quality of rainbow trout during storage at 4 °C.
    Materials And Methods
    In this study, trout fillets were treated with 4 concentrations of algae extract (0, 0.1, 0.2 and 0.3 %), then they were subjected to chemical (PV, TBA, TVB-N, pH), microbial tests (total count, psychrotrophs count) and sensory evaluation during 9 days of storage at 4 °C at 0, 3, 6 and 9 day intervals.
    Results
    Based on the results obtained, the levels of lipid oxidation and microbial degradation were significantly lower in the fish treated with algae extract than the control sample. According to sensory analysis results, treatments with algae extract had better quality as compared to other treatments at the last day of storage.
    Conclusion
    The findings indicated that Chlorella vulgaris extract exerted antioxidant and antibacterial effects on rainbow trout during storage and increased the shelf life.
    Keywords: Antioxidative, Antibacterial, Chlorella vulgaris, Extract, Rainbow Trout
  • N. Asefi *, P. Jafarian Pages 65-72
    Introduction
    Grape is one of the most cultivated fruit in the world. Recently various methods have been employed to improve the efficiency of juice extraction. In this research project Gizil Ozom variety (red grape) in the form of paste is used as raw material to extract the juice.
    Materials And Methods
    Grape mash is subjected to ohmic heating, microwave heating and conventional thermal treatment before pressing. The juice samples were pasteurized at 88°C for 2 minutes. After production of the juice the effects of ohmic, microwave and conventional heating on the yield of grape juice, anthocyanin content, total phenolics, viscosity, pH, brix and total acidity were determined before and after pasteurization.
    Results
    The results showed that the highest yields were obtained when microwave and ohmic treatments were applied to the samples and the yields were 8% and 13.2% for ohmic and microwave heated samples, respectively. Application of ohmic and microwave operations prior to pressing step, caused increases in anthocyanin and phenolic contents of grape juice in contrast to the control samples (P
    Conclusion
    The results of this study showed that microwave and ohmic heating can be used as pretreatments for the production of grape juice.
    Keywords: Grape Juice, Microwave Heating, Ohmic Heating, Thermal Heating
  • M. H. Naji, F. Shahidi *, S. A. Mortazavi, A. Kochaki, H. Skandari Pages 73-84
    Introduction
    Cream structure consists of various quantities of short chained fatty acids. Some of the fatty acids are branched and some are conjugated and some are nonconjugated with even or odd carbon numbers. A number of unusual fatty acids namely cyclohexyl fatty acids among others have been identified.
    Materials And Methods
    In this research cream with 30% fat content was produced, pasteurized and packed from the milk delivered to three plants on southern part of Iran. Samples were collected every three hours after production and three and six days later and investigated regarding the fatty acid composition and profile using gas liquid chromatography.
    Results
    The results indicated that the fatty acid composition of the samples differentiated from each other based on the diet and feed consumed. However differences were observed among some fatty acids namely palmitic, conjugated and tran acids.
    Conclusion
    The fatty acid composition of creams indicated differences at p ≤ 0.05 level. This study showed that among the species, composition of fat and fatty acids are not constant and uniform.
  • M. Karim *, B. Naderi, M. Mirzaei, N. Sanjabi Pages 85-98
    Introduction
    In preparation of set yogurt, the aim is not only to provide a product with optimal spoonability, but also to obtain an attractive appearance, softness and texture free of coarse particles with least synersis. In this study the effect of long-chain inulin (Since the long-chain inulin has nutritional properties) and carboxymethyl cellulose on the physicochemical and sensory characteristics of low fat yogurt during 15 days have been investigated in order to determine the most appropriate treatment for future studies.
    Materials And Methods
    In this study, the experiment was designed with the use of two independent variables of long-chain inulin (DP≥22) and carboxymethyl cellulose in the form of 5 treatments of yogurt. Tests concerned with pH, acidity, synersis, water holding capacity, viscosity and colorimetric were carried out 24 hours, 5 and 7 days after the preparation of the samples.
    Results
    The results showed that there were no significant differences concerning acidity, pH, L* and a* between control and other treatments containing carboxymethyl cellulose and inulin but synersis decreased, water holding capacity and viscosity increased and sensory properties (except odor) improved.
    Conclusion
    According to the results, sample containing 0.75% inulin and 0.25% carboxymethyl cellulose and sample containing 0.5% inulin and 0.5% carboxymethyl cellulose were introduced as the chosen prebiotic and functional yoghurt samples with superior physicochemical and sensory characteristics.
    Keywords: Carboxymethyl Cellulose, Long-chain Inulin, Low Fat Yoghurt, Physicochemical Properties
  • F. Nematollahi *, Sh. Mozaffari, F. Zmani Hargalani, M. Zeinali Pages 99-106
    Introduction
    Various absorbents have been studied for removing heavy metals from water. One of the most effective removals is iron oxide nanoparticles. In recent years many studies have been carried out for modifying the surface of the nanoparticles and increasing its effectiveness and efficiency.
    Materials And Methods
    In this paper coated iron oxide nanoparticles were prepared using Polylophium involucratum extract. To examine the structure of the absorbent the infrared spectrometer instrument and SEM were used to check the size of nanoparticles. the average size of them were determined 60 nm.
    Results
    The synthesized coated nanoparticles were used to eliminate lead and cadmium after optimization conditions (pH of 6, absorbent weight of 20 mg, and time of 4 minutes) in water samples. Magnetic green coated nanoparticles have many advantages such as non-toxicity, biocompatibility, shorter extraction time, avoiding the use of organic solvents, low cost, ease of use, high accuracy, recovery and adsorption capacity due to the nanostructure and high ratio of surface to volume.
    Conclusion
    Functionalized nanoparticles by extract of the plant is able to link up with heavy metal ions and increase the efficiency of the nanoparticles in the removal of these two heavy metals.
    Keywords: Green Chemistry, Heavy Metals, Magnetic Iron Nanoparticles, Polylophium Involucratum, Water Pollution
  • M. Gholami Parshokohi *, E. Merzanezhad, A. H. Ahmad Beigi, M. Salimi Bani Pages 107-115
    Introduction
    Decrease of moisture content to safe level in order to reach maximum maintenance is the principle goal of drying agricultural products. Parameters of temperature and air velocity are considered the main important factors in drying process. Mathematical modeling of drying process is used to design and improve available drying system and also to control the process.
    Materials And Methods
    In this research, the effect of temperature (40, 50, 60 and 70 ºC) and air velocity (2 and 3 m.s-1) changes on drying time and rate of drying peanut using hot air dryer has been studied. Moisture variations during drying process under different conditions were fitted using various mathematical models including Newton, Two-term, Midili, Page, Modified Page and Logarithmic.
    Results
    Factors of temperature and air velocity had significant effects on the drying time and the rate of drying (P
    Conclusion
    Effect of temperature on the drying process was considerable, therefore an increase in this parameter led to a 67.8% decrease in time and a 109% increase in drying rate. The maximum influence of air velocity on drying time and rate was 37.3 and 20.9%, respectively. Moisture variations during the drying process were well fitted to a two-term model(R=0.999).
    Keywords: Air Velocity, Drying Temperature, Mathematical Model, Peanut, Process Time