فهرست مطالب

معماری سبز - پیاپی 10 (بهار 1397)

نشریه معماری سبز
پیاپی 10 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین مدی، الهام جعفری* صفحه 1
    امروزه با توجه به وجود مسائلی همچون بحران انرژی، آلودگی های زیست محیطی و نیز افزایش تقاضای مسکن راهحلهای نوآورانه مانند ساختمان های زیرزمینی یا زمین پناه میتواند ، ناشی از رشد مداوم جمعیت در جهان بهعنوان جایگزینی مناسب برای ساختمانهای رو زمینی در راستای کاهش نیاز ساختمان به انرژی، کاهش استفاده از زمین و مسائل اقلیمی مورد توجه قرار گیرد. پناه بردن به دل زمین و استفاده از خاصیت حرارتی خاک، یکی از راهبردهایی است که در گذشته نیز مورد استفاده قرار میگرفته است. پژوهش حاضر بر آن است ضمن معرفی بناهای زمین پناه و چگونگی عملکرد انواع مختلف آن، به بیان مزایای اکولوژیکی و نیز امکان پیشساخته سازی این ساختمان ها به ویژه در اقلیم گرم و خشک بپردازد. سوالاتی که در این پژوهش مطرح است: وجود گیاهان یا به عبارتی کاشت گیاه در این ساختمانها چه تاثیراتی میتواند داشته باشد؟ چگونه میتوان به بهره وری هر چه بیشتر این ساختمانها افزود؟ روش تحقیق در این پژوهش کیفی بوده و برای به دست آوردن نتایج مطلوب در این مقاله و ارائه پاسخ مناسب به سوالهای فوق از تحقیق کتابخانه ای اعم از کتاب، رساله، مقالات و سایتها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: زمین پناه، خاک، پایداری، پیش ساخته سازی، اقلیم گرم و خشک
  • علیرضا مشبکی اصفهانی * صفحه 13
    یکی از راه های برقراری ارتباط با محیط پیرامون ادراک بصری می باشد ، مکتب روانشناسی گشتالت در زمینه ادراک بصری بسیار تاثیرگذار است. زیرا دستگاه عصبی انسان ساده ترین طرح در هر وضعیت را بر میگزیند و این امر در کالبد ، پلان و هندسه حمام ایرانی قابل مشاهده است. ولی تا کنون از این منظر به بررسی و مطالعه حمام ایرانی پرداخته نشده است. در این پژوهش، حمام قبله (خانم) که بنایی به یادگار مانده از دوره صفوی می باشد و تا امروز نیز به مردم خدمات ارائه میدهد، مبنای مطالعه قرار گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی با رویکردی کیفی میباشد. همینطور هدف کلی از نوع کاربردی بوده و به دنبال بررسی میزان حضور قوانین گشتالت در این حمام می باشد. این مقاله به تحلیل ساختار فضایی حمام قبله بر پایه اطلاعات کتابخانه ای و میدانی میپردازد به این ترتیب که ابتدا داده های پژوهش در زمینه ساختار فضایی بنا استخراج شده و سپس تحلیل ها بر اساس قوانین گشتالت بر روی داده های برداشت شده صورت می گیرد. در نتیجه تحلیل های انجام شده مشاهده گردید که قوانین گشتالت تاثیر بسزایی در ساختار کالبدی و فضایی حمام قبله داشته است.
    کلیدواژگان: قوانین گشتالت، حمام قبله، حمام ایرانی، ساختار فضایی حمام قبله
  • علی کاظمی، حسین معتمد، ثویبه عنایتی * صفحه 23
    ایجاد فضاهای عمومی شهری در دهه های اخیر تلاشی در جهت رفع نیاز اجتماعی انسان به فضاهای عمومی بوده است. از این لحاظ شناسایی معیارهای ایجادکننده و ارتقاء دهنده اجتماع پذیری در فضاهای عمومی ضرورتی است در این جهت که مانع از خاموشی و از رونق افتادن فضاهای عمومی شهری مختلف باشد. سوالات مطرح در این )2 ) چه رابطه ای بین فضاهای باز شهری و سطح تعاملات اجتماعی شهروندان وجود دارد؟ 1خصوص عبارتند از : چه شاخص هایی از طراحی شهری می توانند موجب ارتقای سطح تعاملات اجتماعی شوند؟ هدف از تحقیق پیش رو تبیین شاخصهای طراحی شهری موثر در ایجاد و ارتقاء تعاملات اجتماعی در فضاهای عمومی شهری می باشد که به عنوان نمونه شهرستان گرگان مورد بررسی قرار گرفته است. جهت پاسخگویی به هدف بیان شده ابتدا مفهوم طراحی شهری، فضاهای عمومی، اجتماع پذیری، اجتماع پذیری در فضاهای عمومی مورد مطالعه قرارگرفته است.جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه ی کاربران فضا یعنی گردشگران داخلی و خارجی شهر گرگان هستند که به صورت تصادفی 150 نفر به عنوان نمونه مورد پرسش قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پژوهش از روش های آماری توصیفی(جداول و نمودارها و...) و همچنین به منظور مطالعه عمیق و دستیابی به متغیرها و روابط موجود بین آنها از روش آماره های استنباطی (تحلیل عاملی و آزمون های آماری KMO و آزمون بارتلت) در قالب نرم افزار spss و Excel در راستای سنجش معیارها و پاسخگویی به فرضیه و سوالات تحقیق بوده است، بهره گرفته شده است.
    آنالیز انجام شده از طریق آماره های استنباطی نشان داده که بین متغیرهای طراحی شهری و تعاملات اجتماعی و بین مولفه های فردی و تعاملات اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد به طوریکه با توجه کردن به معیارهای اجتماع پذیری و بالا بردن کیفیت های شهری در حین برنامه ریزی و طراحی فضاها موجب می شود آنها در کنار یکدیگر و در بخش های مختلف به حیات خود ادامه دهند و سبب افزایش هر چه بیشتر تعاملات اجتماعی بین شهروندان شوند.
    کلیدواژگان: شاخص های طراحی شهری، تعاملات اجتماعی، محورهای طبیعی شهری، رودخانه زیارت، نوار ساحلی گرگان رود، تحلیل عاملی
  • احمد میرزامحمدی* صفحه 41
    امروزه معماری و ساخت و ساز یکی از حوزه هایی است که توسعه پایدار خواهان برتری آن در عملکردهای زیست . اجتماعی و اقتصادی است. بهره گیری از انواع انرژی از الزامات زندگی بشر در قرن بیست و یک است ، محیطی تولید و مصرف انرژی فسیلی تهدیدی جدی برای توسعه پایدار و محیط زیست بشمار می رود. بحران های زیست محیطی قرن بیستم نقطه عطفی برای تغییر نگرش در عرصه طراحی معماری بود. ظهور معماری سبز با بهره گیری کار با اقلیم، احترام به کاربران و گشایش جدیدی در معماری ایجاد کرد. در ، از اصولی چون حفاظت از انرژی طراحی سبز چیزی که طراحان بر آن اتفاق نظر دارند این است که یک معماری ارزشمند دارای معنا، روح و زیبایی است. در آثار بزرگ، ایده پشت آجر و ملات شروع به فراتر رفتن از فرم صرف و مادیت می کند. سوال اصلی تحقیق این است که آیا بارعایت اصول معماری سبز می توان مجتمع های مسکونی طراحی کرد استفاده بهینه در انرژی کتابخانه ای و اسنادی می باشد. هدف این تحقیق روی ، تحلیلی – کرد؟ روش تحقیق حاضر یصورت توصیفی مسایلی است که در مجمتع های مسکونی بتوان مصرف انرژی را بهینه کرده و در استفاده از آن صرفه جویی گردد .
    کلیدواژگان: معماری سبز، انرژی، مجتمع مسکونی، طراحی سازگار با محیط زیست
  • امیرحسین فرشچیان، علیرضا مسعود * صفحه 49
    موضوع این مقاله ؛ نگاه از دریچه ای خاص به یکی از اساسی ترین معضلات امروز اپارتمان نشینی ایران یعنی تفاوت خانه های شمالی جنوبی چه از نظر نور مناسب ؛ حیاط ؛ نورگیر ؛ خرید سبک زندگی تعامل و رفاه و اسایش دوری از سبک خشک و بی روح شهری و استفاده از نور مناسب و سبزینگی وحیاط هایی که تنها برای نورگیری از انها استفاده می شود . در این مقاله سعی بر ان شده با راه حل های مناسب و الگوی حیاط مرکزی و تغییر در روند شهرسازی و دید خریداران مسکن نسبت به خانه های شمالی و همچنین کاستن از ساخت و افزودن به فضای باز برای زندگی مطلوب تر و همچنین مضایای نور بر زندگی انسان و ایجاد محور های سبز شهری به جمع بندی معضلات وپیدا کردن راه حل برون رفت از این معضلات خانه ها بپردازیم. در این پژوهش از روش ترکیبی در نمونه موردی استفاده شده و روش های توصیفی، تحلیلی، و سرانجام استدلال و ارزیابی های منطقی مورد استفاده قرار گرفته اند. یافته های تحقیق ، تلفیق نتایج برگرفته از مطالعات اسنادی با نتایج مطالعات موردی و باتوجه به مدارک و اسناد طراحی و مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته شده.
    کلیدواژگان: حیاط، معماری ایرانی، شهرسازی، معماری سبز
  • فرزین حق پرست، مژده سروش* صفحه 59
    گرم شدن کره ی زمین ،افزایش روز افزون آلودگی محیط زیست و تغییرات غیر قابل برگشت آن بر اثر دخالت های بشر ،ضرورت توجه به مسائل زیستمحیطی را برای آینده اجتناب ناپذیر کرده است. در این میان آموزش مباحث مربوط به پایداری به عنوان اولین گام در جهت آشنایی با ضرورت پایداری و تلاش در جهت آگاه سازی و ترجیح این مباحث محسوب می شود. از طرفی این کودکان هستند که سرمایه ی آتی هر کشوری محسوب ، میشوند و نقش مهمی را در ساختن جامعه ایفا میکنند. مدرسه به عنوان خانه دوم کودک موجب باروری فکری جسمی، احساسی و اجتماعی او می شود، بنابراین آموزش مسائل مربوط به پایداری و توسعه ی پایدار با اجرای صحیح معماری پایدار در محیط یادگیری کودکان(مدرسه) میتواند به عنوان الگویی برای استفاده کنندگان سرلوحه معماری پایدار قرار گیرد همچنین آموزش اصول مربوط به معماری پایدار بدون صرف هزینه های کلان باعث می شود تا پایداری زیست محیطی به جزئی تفکیک ناپذیر از معماری آینده بدل گردد. روش تحقیق به کار گرفته شده در این نوشتار مبتنی بر مطالعات اسنادی و مرور متون، منابع، تجارب و تحلیل آنها است. نخست سعی افکار و استعداد های کودک فضای لازم جهت ، شده است با آگاهی به مبانی نظری تحقیق شامل شناخت روحیات آموزش و پرورش او بررسی شود، سپس با درک اصول معماری پایدار ،ضرورت آموزش این معماری را در قالب چند اصل طراحی معماری در ساخت مدرسه مانند محیط و کالبد تغییر پذیر،ایجاد کارگاه های جنبی در فضای باز به منظور تعامل بیشتر با طبیعت ،استفاده ی حداکثر از نور طبیعی و... را متذکر شد.
    کلیدواژگان: معماری پایدار، آموزش معماری پایدار، کودکان، مدرسه
|
  • Hossein Medi, Elham Jafari * Page 1
    Nowadays, according to existence of issues such as the energy crisis, environmental pollution and increased housing demand caused by the continuous growth of population in the world, innovative solutions such as earth shelter building can be considered an alternative to Aboveground building to reduce building energy needs, land use and climate issues. Taking refuge in the earth and the use of thermal properties of the soil, is one of the strategies that have been used in the past the present study is addition of introducing and how different types of earth shelter buildings, to express the ecological benefits and the possibility of pre-fabricated these buildings, especially in hot and dry climate. The research questions are raised: what effect can have been existence of plants in these buildings? How can we improve the efficiency of these buildings? The method of research is qualitative and a primary All the contents research have been Collected based of library studies, the Internet and the websites.
    Keywords: earth sheltered, earth, sustainability, prefabricated, hot, dry climate
  • Alireza Moshabaki Esfahani * Page 13
    Man uses several ways to communicate with his or her surroundings, one of which is the use of visual power. The mechanism of Gestalt psychology in the field of visual perception is very influential, because the human nervous system chooses the simplest design in every situation, and this can be seen in the thought and design of the Iranian bath. With that analysis, the structure of the entire bathroom can be based on a particular theory. Gestalt's rules are directly influenced by how space is placed, the shape of the perimeter and its dimensions, the proportion of empty and empty space, and the type of space composition. Other researchers have analyzed the structure of the plan and the baths in terms of climate conditions and the type of bath and its comparison with different periods of the Iranian architecture, but so far from this perspective, the study of the Iranian bath has not been studied. In this research, the Qiblah (khanoom)bath, a building that has been kept by Edgars since the Safavid era and is still offering services to the people, is the basis of the study, and the amount of Gestalt rules in this bathroom has been reviewed. The research method in this research is descriptive-analytic with qualitative approach. It is also the overall goal of the research is the type of application and is seeking to determine the presence of the rules of the gestalt in this bath. This article analyzes the structure of the Qibla bath space based on library and field studies. First, research data are extracted in the space structure of the building, and then analyzes are done according to the rules of the gestalt on the data collected.The research data are based on a field -library study and an interview with the professors of Islamic architecture courses and building restoration professors. The sampling method is specificand and its purpose is to analyze the spatial structure of the qibla bath (lady) based on the Gestalt rules. The tools of this research in the collection of library data,are articles, oral sources, journals , books and documents of the Cultural Heritage Organization, and in the field of collecting field data is visual measurement tools and documentation. And in the data analysis session, graphical drawing tools are used .By examining the rules of the Geshtal doctrine on the plan and the body of the Qibla bath, according to the analysis, some of the rules in the Qibla bath are obscure (such as the principles of experience and shape and context), and it is also observed that the principle of symmetry is seen more than the rest of the rules , The rest of the principles and rules are of paramount importance and their application together form a strong visual form, and therefore integrated visual perception has been created. In fact, Gestalt describes the relationships between brain power and cognitive experiences. As a result of the analysis, it was observed that the Gestalt laws had a significant effect on the physical and spatial structure of the Qibla bath.
    Keywords: Gestalt Rules, Qibla Bath, Iranian Baths, spatial structure of Qibla Bath
  • Ali Kazemi, Hossein Motamed, Soyebeh Enayati * Page 23
    The tendency to mechanical life, the widespread presence of vehicles, changing the face of the city due to dominance of cars on urban space, segregation of people from public spaces, neglect of social, cultural and identity values latent in public spaces, Neglect to preserve and promote collective life in previous decades caused to some of urban public spaces lose their importance and role. On the eve of the third millennium urban public spaces as third places that have key role in social interactions, were seriously considered and have changed to urban design profession-knowledge focus. Establishing urban public spaces in recent decades was an attempt to meet the social needs of human to public spaces. The presence of people in these spaces leads to socialization of public spaces and is a factor of reaching to success of the space. But now, scales close together, the lack of features and criteria of success spaces and lack of appropriate criterias to socialize the spaces led to empty and abandoned spaces. In this regard, identifying the creator and promoting criterias of socialization in public spaces is very necessary to prevent from failing off and obsolete of different public urban areas. The proposed question in this respect are: 1) what kind of relation is between open urban spaces and the level of social relations of citizens? 2) What indicators of urban design can improve the level of social interaction? The aim of the present study clarify the factors involved in urban design and the promotion of social interactions in urban public spaces in which the city of Gorgan is investigated as a case study. In the meantime, various experts with different approaches have discussed this issue. To answer the mentioned goal, at first the concept of urban design, public spaces, socialization, socialization in public spaces were studied. The population in this study consisted of all the domestic and foreign tourists Gorgan space users and 150 subjects were questioned randomly. After conducting field studies, we study and analyze the physical features of studied spaces. For this purpose, after finishing the survey and collecting the questionaries, to analyze the obtained information form the research, we use Statistical-descriptive method (tables and diagrams) and in order to achieve deep study and the variables and the relation between them, Inferential statistics method (Factor analysis and statistical tests "KMO" and Bartlett's test) in the form of SPSS and Excel software were applied to assess and respond to hypotheses and research questions. According to results of research, we can classify and present the dimensions and elements of urban design in two objective and subjective aspects and three Aesthetic (objective-subjective), semantic-perceptual, operational-functional, and seven indicators. Some criteria to assess the sociability of spaces and attendance of people have been developed in a conceptual model contains three social, physical and activity dimensions. The conducted analyze by applying Inferential statistics showed that there is a meaningful and positive relation between urban design variables and social interactions and between individual components and social interactions,so that by considering the socialization criteria and improving the urban qualities during the planning and designing the spaces, make them survive along each other and beyond different sectors and also leads to increasing the social interaction between citizens more than before.
    Keywords: Indicators of Urban Design, Social interactions, urban natural axes, the river of Ziarat, Gorgan River shoreline