فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه هاشم پور، ناصر صدرا ابرقویی * صفحه 1
    زمینه و هدف
    فرآیند طراحی و ساخت در شرکت های الکترونیکی، بیشترین مدت زمان کار با رایانه را به خود اختصاص می دهد. به علت فراوانی بالای اختلالات اسکلتی- عضلانی در کاربران رایانه، لازم است که محققین نسبت به شناسایی ریسک فاکتورها و مشکلات ارگونومیکی و راه های کاهش آن ها اقدام کنند.
    روش کار
    این مطالعه؛ توصیفی- تحلیلی بوده و به صورت مداخله ای در شرکت مهندسی به پژوه در اصفهان انجام شد. بررسی آماری به صورت سرشماری (31 نفر) انجام گرفت. از پرسشنامه نوردیک و روش ارزیابی سریع تنش اداری (ROSA) برای ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومی استفاده شد. آنالیز آماری داده ها از طریق آزمون نا پارامتریمک نمار و ویلکاکسون و استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پرسشنامه نوردیک؛ قبل از مداخله ارگونومی؛ فراوانی مشکلات در ناحیه آرنج صفر، در ناحیه کمر، فوقانی پشت، گردن و شانه با فراوانی 38- 45 درصد نشان می دهد. ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی حاصل از پرسشنامه ارزیابی سریع تنش اداری قبل از مداخله نشان می دهد که 5/35% (11 نفر) در سطح ریسک کم؛ 7/38% (12 نفر) در ناحیه هشدار و 8/25% (8 نفر) در ناحیه ضرورت انجام مداخله ارگونومی قرار دارد. بررسی های آماری پس از اجرای مداخلات ارگونومیکی نشان می دهد که تعداد افراد در ناحیه هشدار و ضرورت کمتر از تعداد افراد قبل از مداخله بوده است.
    نتیجه گیری
    بیشترین اختلالات اسکلتی- عضلانی در ناحیه گردن، کمر، فوقانی پشت و شانه ها گزارش شد. نتایج آماری بعد از مداخلات ارگونومیکی؛ نشان دهنده کاهش این اختلالات می باشد. نتایج منجر به درک این موضوع شد که خطرات موجود در شرکت های الکترونیکی به ویژه بروز ضایعات اسکلتی- عضلانی را می توان با مداخلات ارگونومی و تکیه بر اقدامات مهندسی، مدیریتی و آموزشی کاهش داد.
    کلیدواژگان: ریسک فاکتورهای ارگونومی، مداخلات ارگونومی، شرکت های الکترونیکی، روش ارزیابی سریع تنش اداری (ROSA)
  • زهرا پیرمرادی، رستم گلمحمدی*، جواد فردمال، مجید معتمدزاده صفحه 2
    زمینه و هدف
    روشنایی نامناسب در محیط کار می تواند سبب وضعیت نامتعارف در پوسچر کاری شاغلین دفتری گردد. عدم تامین شرایط ارگونومیک در دفاتر اداری به دلیل ایجاد پوسچر نامناسب هنگام کار می تواند موجب افزایش فشار به اندام اسکلتی عضلانی شده و اختلالاتی را در دراز مدت ایجاد نماید. در این مقاله ارتباط روشنایی محیط کار با وضعیت بدن کارکنان اداری مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    در این مطالعه، شدت روشنایی موضعی در سطح افقی کار و در ارتفاع عمودی چشم ناظر و همچنین شدت روشنایی عمومی بر اساس الگوی انجمن مهندسین روشنایی با استفاده از دستگاهSEKONIC C-7000 اندازه گیری شد. همچنین برای بررسی میزان شیوع و شدت دردهای اختلالات اسکلتی عضلانی به ترتیب از پرسشنامه نوردیک و نقشه بدن و برای ارزیابی سریع استرین اداری از چک لیست(ROSA: Rapid Office Strain Assessment) استفاده شد و داده های مطالعه توسط نرم افزارSPSS 21 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین شدت روشنایی عمومی، موضعی در سطح کار و سطح چشم به ترتیب6/30%، 9/33% و 4/38% کمتر از حد الزام کشوری (OEL)بود. ناحیه گردن و کمر بالاترین اختلالات اسکلتی عضلانی را در بین افراد مورد بررسی داشتند. بیشترین درصد فراوانی نمره در روش ROSA نمره 5 به میزان 7/41% بود و بین شدت روشنایی موضعی و نمرهROSA ارتباط معناداری وجود داشت
    نتیجه گیری
    میزان شدت روشنایی می تواند به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار بر پوسچر در کارکنان اداری قلمداد گردد. بهبود روشنایی می تواند با اصلاح پوسچر به کاهش شدت درد های اسکلتی عضلانی و وضعیت بدن کارکنان و به دنبال آن افزایش راحتی آنها کمک نماید.
    کلیدواژگان: روشنایی مصنوعی، اختلالات اسکلتی عضلانی، ارزیابی سریع تنش اداری، دردهای اسکلتی عضلانی
  • رضا طهماسبی، مجید معتمدزاده، صدف ترکاشوند، مهرداد عنبریان*، مریم فرهادیان صفحه 3
    زمینه و هدف
    در طول نوبت کاری بسیاری از کارگران از جمله جوشکاران پوسچرهای نامناسبی هنگام کار دارند، بررسی چنین پوسچرهایی به منظور انجام اقدامات اصلاحی از اهمیت بسزایی برخوردار است. از این رو مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فعالیت عضلات جوشکاران در پوسچرهای رایج جوشکاری در خطوط انتقال گاز انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بر روی 15 نفر از جوشکاران منطقه هفت عملیات انتقال گاز انجام شد. پس از انجام بررسی های لازم سه پوسچر که بیشترین استفاده را در خطوط انتقال گاز داشتند به منظور ارزیابی فعالیت عضلات شناسایی شد. فعالیت الکترومیوگرافی سطحی عضلات راست کننده ستون مهره ای، دوسر رانی، پهن داخلی، دوقلوی داخلی، دوقلوی خارجی، درشت نی قدامی، راست شکمی، مایل داخلی شکم، مایل خارجی شکم و نیم وتری در سه پوسچر در این مطالعه ثبت شد و بر اساس حداکثر انقباض ارادی (MVC) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین فعالیت عضلات در پوسچر زانوزده به صورت معناداری نسبت به دو پوسچر دیگر کمتر بود(001/0P<). مقایسه میانگین فعالیت هر عضله در پوسچرهای مورد ارزیابی نشان داد که بیشترین فعالیت مربوط به عضلات درشت نی قدامی، پهن داخلی و دوسر رانی بود. عضلات شکم کمترین فعالیت را داشتند.
    نتیجه گیری
    فعالیت عضلات جوشکاران در پوسچرهای مورد ارزیابی بسیار بالا بود. بر اساس یافته های این مطالعه فعالیت عضلات به شدت تحت تاثیر نوع پوسچر و زاویه مفاصل بود. به طوری که فعالیت عضلات در پوسچر زانوزده با توجه به زاویه مناسب مفاصل و انتقال مستقیم نیروی وزن بدن نسبت به دو پوسچر دیگر پایین بود.
    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی سطحی، پوسچر، جوشکاری، فعالیت عضله
  • محمد بابامیری، فخرالدین قاسمی، رشید حیدری مقدم، جلیل درخشان*، مهنوش کریمی صفحه 4
    زمینه و هدف
    ارگونومی مشارکتی به مفهوم مشارکت فعال تمام اجزای یک سازمان در توسعه و اجرای دانش ارگونومی در جهت ارتقاء شرایط محیط کار، کیفیت و بهره وری سازمان می باشد. این مطالعه باهدف بررسی تشخیص روند مناسب شرایط کار با رویکرد ارگونومی مشارکتی و بررسی تاثیرات آن در یک صنعت چاپخانه صورت گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مداخله ای می باشد که در یکی از صنایع چاپخانه ای انجام شده است. برای شناسایی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی از«پرسشنامه نوردیک»و«نکات بازبینی ارگونومی»و برای ارزیابی کیفیت زندگی کاری شاغلین از«پرسشنامه تعدیل شده کیفیت زندگی کاری »NIOSHاستفاده شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS20 و آزمون تی زوجی انجام شده است.
    یافته ها
    شاخص های بهداشت، سلامت و شرایط کار حاصل از فهرست بازبینی تکمیلی قبل و بعد از به کارگیری نکات بازبینی با رویکرد ارگونومی مشارکتی به طور معناداری افزایش پیدا کرده است. تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون تی زوجی نشانگر بهبود بارزی از لحاظ آماری در کیفیت زندگی کاری و کاهش اختلالات اسکلتی-عضلانی بعد از مداخله می باشد(p<0/001).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان گفت که توانایی و مهارت های فنی اجتماعی افراد با قرار گرفتن در فرایند ارگونومی مشارکتی افزایش پیدا کرده است. افزایش کیفیت زندگی شاغلین در نیل به هدف ارتقاء سلامت شاغلین و کاهش حوادث شغلی نقش بسزایی دارد. بنابراین اجرای برنامه ارگونومی مشارکتی با همکاری مدیران صنایع می تواند گامی موثر در راستای دستیابی به رضایت و سلامت نیروی انسانی باشد.
    کلیدواژگان: ارگونومی مشارکتی، کیفیت زندگی کاری، اختلالات اسکلتی عضلانی
  • احسان الله حبیبی، مینا صالحی*، علی طاهری، قاسم یادگارفر صفحه 5
    زمینه و هدف
    اخیرا روش جدیدی جهت طبقه بندی بارکاری فیزیکی بر مبنای یک شبکه استنتاج عصبی-فازی تطبیقی (ANFIS: Adaptive Neuro Fuzzy Inference System) ارائه شد. هدف از مطالعه حاضر، بهینه سازی مدل مذکور به منظور کاهش خطا و افزایش دقت مدل در طبقه بندی بارکاری فیزیکی بود.
    روش کار
    سی مرد سالم بین 21 تا 42 سال با درنظرگیری معیارهای ورود به مطالعه به صورت تصادفی انتخاب شدند. ضربان قلب و میزان اکسیژن مصرفی نمونه ها، حین انجام یک تست پله، همچنین حداکثر توان هوازی افراد با یک تست تردمیل مستقیما اندازه گیری شدند. پس از محاسبه %VO2max به عنوان استاندارد طلائی طبقه بندی بارکاری فیزیکی، میان ورودی های مدل و بارکاری فیزیکی به عنوان خروجی، روابط محاسباتی مربوطه در نرم افزار متلب ایجاد شد. سپس الگوریتم ژنتیک به عنوان یک تکنیک بهینه سازی به مدل اعمال گشت.
    یافته ها
    میانگین دقت مدل بهینه شده به 92/97 درصد افزایش یافت. درحالی که این مقدار در مدل پایه 95/92 درصد بود. همچنین خطای جذر میانگین مربعات (RMSE : Root Mean Square Error) مدل بهینه شده و پایه به ترتیب 4186/5 و 1882/3 بود. حداکثر رنج خطای مدل بهینه شده در برآورد بارکاری فیزیکی 5±% بود.
    نتیجه گیری
    نتایج به خوبی تایید کننده کارایی بالای مدل بهینه شده در تخمین بارکاری فیزیکی می باشند. علاوه بر داشتن دقت بالا، سادگی و قابلیت پیاده سازی در محیط های کاری واقعی همچنین در نظرگیری اختلافات بین فردی از دیگر مزیت های مدل ارائه شده می باشند.
    کلیدواژگان: طبقه بندی، بارکاری فیزیکی، سیستم استنتاج عصبی-فازی تطبیقی، الگوریتم ژنتیک
  • رضا خانی جزنی، مصطفی حسنوند * صفحه 6
    زمینه و هدف
    ملاحظات ارگونومیکی در طراحی محصول طی چند دهه گذشته افزایش یافته است. امروزه شرکت های بی شماری جنبه های ارگونومیکی را در محصولات خود بکار میگیرند تا بدین ترتیب نیاز و و رضایت مشتری را در توسعه محصولات جدید تحقق بخشند.
    روش کار
    در این مطالعه 435 نفر از کارآموزان 18 تا 22 سال یکی از مراکز آموزش عالی فنی و حرفه ای شهر تهران برای تکمیل پرسشنامه کانو از طریق ارتباط مستقیم با کاربر و مصاحبه مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه از روش های ادغام مدل کانو و گسترش عملکرد کیفیت (QFD) جهت بهبود طراحی کارگاه های موسسات فنی و حرفه ای به لحاظ ارگونومیکی و مبتنی بر نیازهای کاربران استفاده گردید. پس از تکمیل پرسشنامه کانو توسط این افراد، پاسخ ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج حاصل وارد ماتریس کیفیت ویژگی (HOQ) شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که طراحی و کاربرد ایمن مهمترین ویژگی بود که کاربر در فضای کاری کارگاه های آموزشی به دنبال آن بود. از سوی دیگر، معیارهای قابلیت تنظیم، ضخامت مواد و مبلمان ارتباط تقریبا معنی داری با ارگونومی و راحتی نداشت. دلیل آن را میتوان به احتمال زیاد از عدم آگاهی آنها از اهمیت پوسچرهای صحیح بدن و مزیت مبلمان قابل تنظیم دانست.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که از هر دو رویکرد مدل کانو و روش گسترش عملکرد کیفیت (QFD) میتوان در شناسایی و تعیین اولویت های طراحی محصول و محیط کاری از دیدگاه کاربر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مدل کانو، گسترش عملکرد کیفیت (QFD)، ارگونومی
  • رشید حیدری مقدم، محمد بابامیری، مجید معتمدزاده، مریم فرهادیان، کمال ابراهیمی * صفحه 7
    زمینه و هدف
    ایستگاه کاری تاثیر عمده ای بر اختلالات اسکلتی عضلانی دارد، بنابراین توجه به ایستگاه کاری کارکنان ضروری است. این مطالعه باهدف بررسی تاثیر ایستگاه کاری بر دردهای اسکلتی- عضلانی در کارکنان اداری انجام شد.
    روش کار
    30 نفر کارمند اداری در این مطالعه توصیفی تحلیلی شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اختلالات اسکلتی عضلانی نوردیک در مداخله طراحی ارگونومیک سه ایستگاه کاری (نشسته، ایستاده و نشسته-ایستاده) قبل و بعد از مداخله جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون t و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین(انحراف معیار) سن و سابقه کار 30 کارمند شرکت کننده به ترتیب 3/44(5) و 20(5) سال بود. بین نوع ایستگاه کاری قبل و بعد از مداخله، با ابراز ناراحتی های اسکلتی-عضلانی، ارتباط معنی داری (02/0p=) وجود داشت. همچنین بین متغیرهای اختلالات اسکلتی عضلانی در شانه، گردن، کمر و دست/مچ دست با ایستگاه های کاری ارتباط معنی داری وجود داشت. ارتباط بین سن، سابقه کار و شاخص bmi با اختلالات اسکلتی عضلانی معنی داری بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، بهترین ایستگاه کاری موقعیت نشسته-ایستاده است. بنابراین، با تغییر نوع ایستگاه های کاری، ناراحتی های اسکلتی-عضلانی کارمندان به طور مطلوبی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: ایستگاه های کاری، اختلالات اسکلتی - عضلانی، کارکنان اداری، مداخلات ارگونومیک، نشسته - ایستاده
  • محمد امین موعودی *، سید نورالدین موسوی نسب صفحه 8
    زمینه و هدف
    مشکلات و عوارض ناشی از نامناسب بودن ابعاد میز وصندلی در تغییر شکل تن کودکان یکی از مسائل مطرح و مورد توجه در سطح جهان است.هدف این مطالعه بررسی روند تغییرات ابعاد آنتروپومتری دانش آموزان ابتدائی استان مازندران سالهای 1371و 1393می باشد.
    روش کار
    در دو مطالعه مقطعی در سالهای 1371و1393 اطلاعات آنتروپومتری دانش آموزان دوره ابتدائی در محدوده سنی 6 تا 11 سال جمع آوری گردید.در سال 1371 از جامعه دانش آموزی254204 نفر،تعداد 1758 نفر و در سال 1393 از جامعه دانش آموزی208820 نفر، تعداد 2336 نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید .سال 1371 اندازه گیری توسط آنتروپومتر مکانیکی،و سال1393،اندازه گیری با استفاده صندلی آنتروپومتری،دوربین عکاسی و نرم افزار فتوگرافیکال آنتروپومتر ساخته شده توسط محقق بوده است.در این مطالعه پارامتر های وزن،طول قد، ارتفاع نشسته،ارتفاع شانه نشسته،پهنای عرضی شانه ها،پهنای باسن،ضخامت ران،طول باسن رکبی نشسته،طول باسن زانو نشسته و... اندازه گیری گردید.داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مقایسه دو مطالعه نشان داد که میانگین( انحراف معیار)وزن دانش آموزان پسر از82/25(9/5) به 17/32(03/11)کیلوگرم (35/6کیلوگرم افزایش)ودختران19/25 (5/6)به10/33 (50/12)کیلوگرم (91/7 کیلوگرم افزایش )، و طول قد پسران از 26/127(6/9) به 80/134 (84/10) سانتیمتر (54/7 سانتیمتر افزایش) و طول قد دختران از 5/126(1/10) به 30/133 (80/11) سانتیمتر( 8/6 سانتیمتر افزایش) افزایش یافته است. در سایر فاکتورهای آنتروپومتری نیز تغییراتی داشته اند.
    بحث: نتایج بررسی نشان از تغییرات در اندازه های آنتروپومتری دانش آموزان در طی 22 سال را دارد و نیاز به دقت در طراحی و ساخت وسایل مرتبط با کودکان بخصوص میز و صندلی مورد استفاده در مدارس می باشد.
    کلیدواژگان: آنتروپومتری، دانش آموزان، روند تغییرات
|
  • Fatemeh Hashempour, Naser Sadra Abarghouei * Page 1
    Background
    The design and manufacturing process in electronic companies is the most time consuming work with the computer. Because of the high prevalence of musculoskeletal disorders in computer users, researchers need to identify risk factors and ergonomic problems and ways to reduce them.
    Methods
    This study was a descriptive-analytical study and was conducted as an intervention in Behpajooh engineering company in Isfahan. Statistical sampling was done by global sampling (31 people). The Nordic questionnaire and the Rapid Office Strain Assessment (ROSA) were used to evaluate the risk factors of ergonomics. Data analysis was performed by using McNemar and Wilcoxon's non-parametric tests and using SPSS software.
    Results
    The results of the Nordic questionnaire; before ergonomic intervention, the frequency of problems in the elbow region is zero in the waist, upper back, neck and shoulders with a frequency of 45-38%. Evaluation of Ergonomic Risk Factors derived from the Rapid Office Strain Assessment before intervention showed that 35.5% (11 people) at low risk, 38.7% (12 people) in the warning zone and 25.8% (8 people) in the area requiring ergonomic intervention. Statistical analysis of ergonomic interventions shows that the number of people in the area of ​​warning and necessity is less than the number of people before intervention.
    Conclusion
    The most musculoskeletal disorders were reported in the neck, lower back, upper back and shoulders. Statistical results after ergonomic intervention indicate a decrease in these disorders. The results led to the understanding that the risks in electronic companies could be reduced by ergonomic interventions. Implementation of ergonomic interventions based on engineering, management and educational proceeding can be effective in reducing musculoskeletal disorders.
    Keywords: Ergonomic Risk Factors, Ergonomic Intervention, Electronic Companies, Rapid Office Strain Assessment (ROSA)
  • Zahra Pirmoradi, Rostam Golmohammadi *, Javad Faradmal, Majid Motamedzade Page 2
    Background
    Inadequate lighting in the workplace can cause unconventional changes in the posture of office workers. Poor ergonomic conditions in the office cause inappropriate postures during work and increase pressure on the musculoskeletal system which can cause some disorders in long-term. In this study, the relationship between work environment lighting with the prevalence and severity of musculoskeletal pain among office workers has been investigated.
    Method
    In this study, the intensity of local illumination at work surface and at the perpendicular surface (perpendicular surface to the work surface and at the height if workers eye), and intensity of general lighting was measured based on the standard of The Illuminating Engineering Society (IES) using the SEKONIC, C-7000 SpectroMaster. Also, to assess the prevalence and severity of pain of musculoskeletal disorders, a Nordic Questionnaire, Body map index were used respectively. To assess the office work strain, Rapid Office Strain Assessment techniques (ROSA) were used. Data were analyzed by SPSS software version 21.
    Results
    The results showed that the average intensity of general lighting, local lighting at work surface and at the perpendicular surface was 30.6%, 33.9%, and 38.4% lower than required illumination intensity of Occupational Exposure Limits (OEL). The neck and waist had the highest prevalence of the musculoskeletal disorder among the workers. The highest frequency percentage of scores in the ROSA method related to scores 5 (41.7%) which had a significant correlation with illumination intensity.
    Conclusion
    illumination intensity can be considered as one of the important factors affecting posture in administrative staff. Therefore, the improvement of illumination intensity can decrease the severity of musculoskeletal pain and improve the body postures of the staff and, consequently, increase their comfort.
    Keywords: Artificial lighting, Musculoskeletal disorders, Rapid Office Strain Assessment, Musculoskeletal pain
  • Reza Tahmasebi, Majid Motamedzade, Sadaf Torkashvand, Mehrdad Anbarian*, Maryam Farhadian Page 3
    Background
    Many workers, especially welders, have awkward postures during their working hours. Evaluating such kind of postures is done with the aim of corrective actions. Therefore, the present study was conducted to evaluate the activity of welder's muscles in common welding postures in gas transmission pipelines.
    Methods
    This cross-sectional descriptive-analytical study was performed on 15 welders of the Iranian Gas Transmission Co. After the required analysis, three postures that were most used in the gas transmission pipelines were identified to evaluate muscle activity. The electromyography (EMG) activity of the erector spinae, biceps femoris, vastus medialis, gastrocnemius medialis, gastrocnemius lateralis, tibialis anterior, rectus abdominis, abdominal internal oblique, abdominal external oblique, and semitendinosus muscles are evaluated in three postures. They are analyzed based on the maximum voluntary contraction (MVC).
    Results
    The results indicated that the mean of muscle activity in the kneeling posture is significantly lower than two other postures (P
    Conclusion
    The muscle activity of the welders in the evaluated postures was very high. Based on the findings of this study, the muscle activity was strongly affected by the type of posture and angle of the joints, So that the muscles activity in the kneeling posture was lower than the two other postures due to the suitable angle of joints and the direct transmission of body weight.
    Keywords: Surface Electromyography, Posture, Welding, Muscle Activity
  • Mohammad Babamiri, Fakhradin Ghasemi, Rashid Heidari Moghadam, Jjalil Derakhshan *, Mahnoush Karimi Page 4
    Background
    Participatory ergonomics means the active participation of all components of an organization in the development and implementation of ergonomic knowledge in order to improve the working environment, quality, productivity and safety of the organization. The purpose of this study was to investigate the appropriate process design with the participatory ergonomic approach and its impact on one of the printing industries.
    Methods
    This is an interventional study carried out in one of the printing industries. To identify the ergonomic risk factors of the Nordic Questionnaire and Ergonomic Review Points, and to evaluate the quality of work life in the NIOSH. The results were analyzed using SPSS20 software and paired t-test.
    Results
    The scores of health, and working conditions from the supplementary review list were significantly increased before and after the implementation of the review points with participatory ergonomic approach. Analysis of the findings showed a significant improvement in quality of working life and reduction of musculoskeletal disorders after intervention (p
    Conclusion
    According to the results, ­it can be concluded that the social skills and abilities of individuals have increased with participation in the participatory ergonomics process. Increasing the quality of worker's life has a significant role in improving the health of workers and reducing occupational accidents. Therefore, the implementation of participatory ergonomic program with the help of industrial managers can be an effective step towards achieving human health satisfaction and health.
    Keywords: Participatory Ergonomics, Quality of Work Life, Musculoskeletal Disorders
  • Ehsanollah Habibi, Mina Salehi *, Ali Taheri, Ghasem Yadegarfar Page 5
    Background
    Recently adaptive neuro-fuzzy inference system was used for physical work rate classification based on three parameters including %HRmax, HRrest, and body weight. The aim of this study was optimization of the mentioned model for a high accurate classification of physical work rate.
    Methods
    The heart rate and oxygen consumption of 30 healthy men were measured during a step test in the laboratory. The VO2max of the participants was measured directly during a maximal treadmill test. A relationship was presented between the calculated %VO2max as the gold standard of physical workload and the model inputs using ANFIS in MATLAB version 8.0.0. The genetic algorithm was coded and applied to the developed model as an optimization Technique.
    Results
    accuracy, sensitivity, and specificity of the model were increased after optimization. The mean accuracy of the model was increased from 92.95% to 97.92%. The RMSE of the model was decreased from 5.4186 to 3.1882. Also, the maximum error of the mode in %VO2max estimation was ±5% after optimization.
    Conclusion
    The results of this study show that applying Genetic algorithm during training process can increase the accuracy and decrease the error of ANFIS model in the estimation of %VO2max. The presented model is a high accurate and simple implementation method for physical work rate classification. Also considering inter-individual differences is another advantage of this model.
    Keywords: Physical Work Rate, Classification, Optimization, ANFIS
  • Reza Khani Jazani, Mostafa Hasanvand * Page 6
    Background
    The purpose of this study was to identify and prioritize some factors affecting the trainer's satisfaction of Technical and Vocational Training Organization (TVTO) by integrating QFD and Kano models.
    Methods
    In this study, 435 trainees, aged 18 to 22 years old, were selected to complete the Kano questionnaire through direct communication and interview with the user in one of the centers of technical and vocational education in Tehran, Iran. In this study, Kano model and quality function development (QFD) integration methods were used to improve the design of technical and vocational institution's workshops ergonomically and based on the needs of users. After completing the Kano questionnaire by these individuals, the responses were analyzed and the results were entered into the house of quality (HOQ) matrix.
    Results
    The results of the house of quality (HOQ) matrix in this study showed that design and safe application factor, as one of the most important safety features, had a weight coefficient of j=7.35. However, the furniture adjusting criterion with a weight coefficient of j= 1.09 had the lowest importance from the user's viewpoint. In addition, the thickness of materials and furniture with an absolute significance of AI=52.1 had no significant relation with ergonomics and comfort.
    Conclusion
    This results showed that both the Kano model and QFD integration method can be used in identifying and determining the priorities of the product design and work environment from the user's perspective.
    Keywords: Kano model, Quality Function Development (QFD), Ergonomics
  • Rashid Heidari Moghaddam, Mohammad Babamiri, Majid Motamedzade, Maryam Farhadian, Kamal Ebrahimi * Page 7
    Background
    The workstation has main effect on the musculoskeletal disorders, so pay attention to the workastation of the staff is necessary. The aim of this study was to investigate the effect of workstation on musculoskeletal disorders in administrative staff.
    Methods
    30 administrative staff participated in this descriptive-analytical study. Data were collected by means of Nordic Musculoskeletal Disorders Questionnaire (NMQ) for The intervention was ergonomic design of three workstation( sitting, standing and sitting-standing) before and after of Intervention. In order to analyze the data, Student’s t-test and multiple regression analysis were used.
    Results
    The mean )SD( of age and work experience of 30 employees were 44.3(5) and 20(5) years, respectively. There was a significant correlation (P=0.02) between type of workstation before and after the intervention, with the expression of musculoskeletal disorders. Also, there was a significant relationship between variables of musculoskeletal disorders in shoulders, necks, waist and hands with workstations. However, there was significant relationship between age, work experience and Bmi index with musculoskeletal disorders.
    Conclusion
    According to the results of this study the best workstation is a sitting-standing situation. Thus, by varying the type of workstations, musculoskeletal discomfort of employees will be reduced appropriately.
    Keywords: Workstations, Musculoskeletal Disorders, Administrative Staff, Ergonomic Intervention, Sitting-standing
  • Amin Mououdi Mohammad *, Noroddin Mousavinasab Seyed Page 8
    Background
    Problems and complications due to the unfavorable aspects of children's tables and chairs deformation of one of the issues of concern in the world.The aim of this study was to evaluate the changes in anthropometric dimensions of Mazandaran province between 1992 and 2014 is the primary school children.
    Methods
    These cross-sectional studies between 1992 and 2014, anthropometric data in two primary school students aged 6 to11 years of collecting secondary and minor creature of students, 254,204 people in 1992,the number of 1758 people and in 2014 the community students 208,820 people,the number 2336 samples were selected using stratified random sampling method by anthropometric measurements mechanical in 1992 and in year 2014 measured using anthropometric chair, camera and software Photographical anthropometric was made by researchers.The parameters of weight,height, sitting height,sitting shoulder height, width wide shoulders ,wide hips, thick thighs, buttock popliteal length,sitting, sitting knee and hip measurements were considered. Data analyzed by SPSS software version 20.
    Results
    Comparison of the two study revealed that male students from 25.82 ±5.9 to 32.96± 11.5 kg(7.14 kg increase) and girls25.19± 6.5 to 32.84± 10.1 kg (7.65 kg increase), and height of boys from 127.26±9.6 of 135.7±8.4cm (8.4 cm increase) and during their height of 126.5±10.1 to 132.8±11.2centimeter(6.3cm increase) increased. In other anthropometric factors have also changed.
    Conclusion
    The results showed the changes in the size of anthropometric students over 22 years, and the need for precision in design and manufacture of equipment related to children, especially tables and chairs used in schools.
    Keywords: Anthropometrics, Students, Trend of changes