فهرست مطالب

مجله مدیریت بازاریابی
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر فرهنگی، امیر اخلاصی*، پدرام طلوعی صفحات 1-16
    تبلیغات تاثیر به سزایی در بالا بردن آگاهی مشتری دارد. تبلیغات وسیله ای است که توسط آن، مشتریان از ابداعات و نوآوری های شرکت آگاه می شوند. با وجود اهمیت بالای تبلیغات بر روی افزایش فروش ، ارزیابی تاثیر آن به سادگی صورت نمی گیرد. یکی از مشکلاتی که بر سر راه مسئولین تبلیغات قرار دارد، چگونگی ارائه رابط های مشخص بین اثر بخش بودن تبلیغات و بالا بردن سود فروش می باشد. در این تحقیق سعی شده است با در نظر گرفتن ارتباط بین تبلیغات و ارزش ویژه نام تجاری، رابطه بین اثر بخش بودن تبلیغات و بالا رفتن سود فروش مشخص گردد. در این تحقیق، سعی شده است با در نظر گرفتن ابزارهای ارتباطی با مشتریان مانند تبلیغات و پیشبرد فروش، میزان دقیق این رابطه از طریق فرمولی ریاضی مشخص شود. همچنین با توجه به تغییرات فروش شرکت به ازای سرمای هگذاری بر روی تبلیغات، مدل های مختلف تاثیر تبلیغات بر روی سودآوری شرکت ارائه شده است. در آخر نیز با ارائه اطلاعات یک شرکت ، سعی بر آن بوده است که با مشخص نمودن اعداد مربوط به هر کدام از المان های ذکر شده، عددی برای نسبت تاثیر تبلیغات بر روی افزایش درآمد شرکت و سود آن شرکت ارائه شود
    کلیدواژگان: تبلیغات، ارزش ویژه نام تجاری، سودآوری، پیشبرد فروش
  • کامبیز حیدرزاده*، حمیدرضا سعیدنیا، مهدی بنی اسدی صفحات 17-35
    این مقاله می کوشد تا تاثیر جنسیت را بر عوامل بازاریابی رابط های (مانند اعتماد، تعهد، ارتباط، رفع تعارض) و وفاداری مشتری مورد بررسی و کاوش قرار دهد، در حقیقت جنسیت نقش مهمی را در وفاداری مشتریان ایفاء می کند. داده های تحقیق با استفاده از نظرخواهی از مشتریان بانک پارسیان گردآوری شده است. برای برآورد اثر تعدیل کنندگی جنسیت بر رابطه بین وفاداری مشتری و بازاریابی رابطه مند از تحلیل رگرسیونی چند متغیره سلسله مراتبی (HMRA) و نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که چهار بنیان بازاریابی رابطه ای با وفاداری مشتری رابطه مستقیمی دارند. در این میان گروه زنان در عوامل «اعتماد / وفاداری» و «تعهد/ وفاداری» حساسیت بیشتری دارند و در این 2 عامل نسبت به مردان وفادارتر می باشند. پس مشتریان زن وقتی بانک از اعتماد و تعهد بالایی برخوردار باشد، به نسبت مردان از خود وفاداری بیشتری نشان می دهند. در عامل رفع «تعارض / وفاداری» مردان حساسیت بیشتری از خود نشان داده اند. پس در صورت رفع تعارض در محیط بانک مردان وفاداری بیشتری از خود به نسبت زنان نشان خواهند داد. در عامل «اطلاع رسانی /وفاداری» چون شیب برای هر دو گروه شیب منفی است تفاوت بین این دو گروه مشاهده نشد و جنسیت بر این عامل تاثیرگذار نبوده است.
  • حسین وظیفه دوست، وحیدرضا میرابی، مجید محمدی * صفحات 37-54
    مرور ادبیات در مورد کیفیت محصولات غذایی دو جنبش متمایز را آشکار می کند : اولا رشد تعداد مصرف کنندگانی که به تدریج به سمت مصرف محصولات غذایی اختصاص داده شده به مبدا حرکت می کنند و ثانیا تولید کنندگان به این تغییر الگوهای مصر ف، بوسیله عرضه مواد غذایی اختصاصی به مبدا (PDO) ناشی از کیفیت بالای این محصولات و ادراکات ذهنی مثبت مصرف کنندگان در مورد خصوصیات کیفی این نوع محصولات است. بنابر این وقتی مصرف کنندگان قضاوتی ارزشی را در هنگام درک کیفیت در نظر م یگیرند ، لازم است مفهوم کیفیت به دو گروه فاکتورها تقسیم شود: خصوصیات کیفی ذاتی و خصوصیات کیفی غیر ذاتی و از آنجایی که مصر فکنندگان ارزش بسیاری به کیفیت برندهای اس مهای حمایت شده از مبدا می دهند ، لازم است که رضایت و وفاداری و قصد خرید مصر فکننده نسبت به خصوصیات کیفی ذاتی و غیر ذاتی این محصولات جهت افزایش در مقدار خرید و تکرار خرید بیش از پیش مورد بررسی قرار گیرد. برای بررسی دقیق نقشی که خصوصیات ذاتی و غیرذاتی محصولات غذایی سنتی ویژه با اسم حمایت شده از مبدا در ادراک مصرف کننده ایجاد می کنند، گز بلداجی انتخاب گردید تا تمایزی که مصرف کنندگان بین خصوصیات ذاتی و غیر ذاتی ایجاد می کنند به راحتی شناسایی شود. جامعه آماری پژوهش را مصرف کنندگان گز بلداجی در شهر اصفهان تشکیل می دهند و حجم نمونه برابر 384 نفر تعیین گردید، جهت بررسی فرضیه های تحقیق از آزمون های تحلیل رگرسیون و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 14 و LISREL 8.53 استفاده شد که در نهایت تاثیر مثبت و معنادار ادراک خصوصیات ذاتی بر رضایت و رابطه مثبت و معنادار ادراک خصوصیات غی ذاتی محصول بر رضایت و وفاداری مورد تایید قرار گرفت و تاثیر رضایت بر وفاداری و قصد خرید و همچنین تاثیر وفاداری بر قصد خرید مثبت و معنادار بود اما تاثیر ادراک خصوصیات ذاتی محصول بر وفاداری مصرف کننده مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: کیفیت، کیفیت ادراک شده، خصوصیات کیفی ذاتی، خصوصیات کیفی غیر ذاتی، اسم حمایت شده از مبدا، رفتار مصرف کننده، رضایت مشتری، وفاداری مشتری، قصد خرید
  • منصور صمدی، حسین فارسی زاده*، محمد نورانی صفحات 55-72
    مقاله حاضر تحقیقی میدانی است که هدف از آن بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی مصرف کننده بر رفتار خرید در فروشگاه های زنجیره ای می باشد. نتایج تحقیقات مختلف نشان می دهد که ویژگی های شخصیتی مصرف کننده می توانند بر روی رفتار مصرف کننده اثر بگذارند. پژوهش حاضر به دنبال ارائه و آزمون مدلی در حوزه تاثیر ویژگی های شخصیتی مصرف کننده بر رفتار خرید می باشد. جامعه ی تحقیق، مشتریان فروشگاه های ماکسیم در استان تهران می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی، 90 نفر از مشتریان به عنوان نمونه انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات ابتدا به بررسی قابل قبول بودن مدل نظری از طریق نرم افزار لیزرل پرداخته شد. نتایج نشان داد که مدل برای جامعه آماری قابل استفاده می باشد. بخش بعدی تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق آزمون همبستگی انجام گرفت. نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی مصر فکننده (نیاز به تعلق، نیاز به احترام و لذت بردن از خرید) ارتباط معناداری با تمایل مشتری به ارتباط دارند و بین گرایش طبق هبندی محصول (مد) و تمایل مشتری به ارتباط رابطه معناداری وجود نداشت. همچنین نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی مصرف کننده تاثیر مثبتی روی رضایت ارتباطی، اعتماد، تعهد ارتباطی و رفتار خرید دارد. این مطالعه می تواند به فروشگاه های خرده فروشی جهت ارتقا اثر بخشی فعالیت های بازاریابی و ارزیابی ویژگی های شخصیتی مصرف کننده کمک کند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی مصرف کننده، رضایت ارتباطی، رفتار خرید، رفتار مصرف کننده، لیزرل
  • بهرام خیری *، نغمه نوبندگانی صفحات 73-90
    این پژوهش دیدگاه جدیدی را در ارتباط با تحقیق در تعمیم نام تجاری در حوزه خدمات و کالاها ارائه می کند، که راهبرد فراگیری در ارائه محصولات جدید محسوب می شود. به = خصوص، پژوهش حاضر مدلی را پیشنهاد می کند که با استفاده از آن می توان چگونگی ارزیابی مصر ف کنندگان از تعمیم محصولات را نشان داد. عکس العمل مصرف کنندگان، نسبت به 8 محصول جدید که از 2 نام تجاری واقعی در حوزه خدمات بانکی و 2 نام تجاری واقعی در حوزه کالاهای مصرفی استفاده کرد هاند، در این پژوهش مورد ارزیابی قرار می گیرد. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تصویر ذهنی از شرکت هم بر کیفیت ادراک شده از محصولات و هم بر تناسب ادراک شده بین محصول جدید و نام تجاری مادر، تاثیر می گذارد که این دو عامل در نهایت تاثیر مستقیم بر گرایش به تعمیم نام تجاری دارند. همچنین کیفیت ادراک شده از محصولات بر تناسب ادراک شده بین محصول جدید و نام تجاری مادر تاثیرگذار م یباشد.
    کلیدواژگان: تعمیم نام تجاری، تصویر ذهنی از نام تجاری، خدمات، نگرش مصرف کننده
  • کیهان تاجدینی *، علیرضا معطوفی، عبدالله ریاحی، ناصر بهنام پور صفحات 91-112
    تغییرات مداوم محیطی، بقا سازما نها را به اشکال مختلف تهدید می کند. لذا بنگاه جهت ادامه حیات خود نیازمند اتخاذ رویکرد استراتژیکی مناسب جهت حداکثر بهره برداری از فرصت های محیطی با توجه به نقاط قوت و ضعف خود هستند. علی رغم این که پژوهشگران بازاریابی و مدیریت استراتژیک رابطه بین بازارمداری و کارآفرینی را با عملکرد سازمانی در شرکت های مختلف آشکار کرده اند، اثربخشی چنین متغیرهایی بر نوآوری محصولات در بنگاه های تجاری ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. با توجه به اهمیت رویکردهای بازارمحوری و کارآفرین محوری در جهت بقا سازمان ها و مقابله با رقبا، این پژوهش با استفاده از داده های بدست آمده از بنگاه های تولیدکننده قطعات خودرو استان تهران، درصدد بررسی تاثیر این متغیرها بر نوآوری محصولات جدید می باشد.
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد، اگرچه میزان حمایت مدیران از نوآوری محصول در بنگاه های کارآفرین محور و بازارمحور دارای تفاوت معنی دار است، اما وجود تفاوت در سایر متغیرها از قبیل کیفیت محصول، هم افزایی بازاریابی و تخصص در عرضه محصول جدید به بازار بین بنگاه های فوق معنادار نمی باشد. یافته های تحقیق ضمن ارتباط با ادبیات موجود در حوزه مورد بررسی، اطلاعات مناسبی را جهت اتخاذ رویکرد متعادل استراتژیک در اختیار مدیران قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کارآفرین محوری، بازارمحوری، نوآوری محصولات، صنعت قطعه خودروسازی ایران
  • حسین نزاکتی علیزاده، رامین گلزار ادبی* صفحات 113-136
    تحقیق حاضر برای نخستین بار در ایران کوشش نموده تا بر اساس الوی ت بندی الزامات سازمان امور مالیاتی با استفاده از یکپارچگی مدل های SERVQUAL و KANO رابطه بین عوامل موثر بر رضایتمندی مودیان مالیاتی را شناسایی و اولویت بندی نماید.با توجه به این که مالیات به عنوان مهم ترین ابزار سیاست های مالی دولت در جهت نیل به توسعه اقتصادی، تامین و برقراری عدالت اجتماعی و یکی از عمد هترین اهر م های تنظیم کننده بخش های مختلف اقتصادی کشور از اهمیت وافری برخوردار است و تجارب گذشته نظام مالیاتی ایران و دیگر نظام های جهان گویای این حقیقت است که جلب اطمینان و همکاری مودیان مالیاتی یکی از موثرترین راه حل ها برای توفیق نظام مالیاتی هر کشور در زمینه تشخیص و وصول مالیات به شمار می رود، در این تحقیق سعی شده با طرح سه فرضیه و با استفاده از یکپارچگی مدل های SERVQUAL و Kano الزامات مودیان مالیاتی شناسایی و هر کدام در یکی از گروه های الزامات اساسی، عملکردی و انگیزشی طبقه بندی شوند. با استفاده ازطرح تحقیق توصیفی - پیمایشی و نمونه گیری خوش های، اطلاعات مورد نیاز از 297 نفر از مودیان ادارات کل مالیا تهای شمال، جنوب، شرق و غرب تهران با استفاده از پرسشنامه های معتبر (استاندارد شده و مورد تائید اساتید محترم راهنما و مشاور ) و پای ا (با استفاده از شاخص آلفای کرونباخ و کسب نتایج بیش از 85 % ) گردآوری شده است. نتایج تحقیق نشان می دهند که اولویت بندی الزامات سازمان امور مالیاتی براساس مدل SERVQUAL (قابلیت اعتبار، پاسخگوئی، ملموس بودن، اطمینان خاطر و همدلی)، براساس مدل Kano (الزامات اساسی، عملکردی، انگیزشی) و بر اساس مدل یکپارچه (قابلیت اعتبار، پاسخگوئی، عوامل ملموس، اطمینان خاطر و همدلی) است.
    کلیدواژگان: مالیات، رضایت مشتری، مدل کیفیت خدمات، مدل کانو، مودی مالیاتی، الزامات انگیزشی
  • هاشم نیکومرام *، سعید سمیعی، پژمان جعفری صفحات 137-163
    پژوهش حاضر پژوهشی بین پارادایمی است. این پژوهش با لحاظ هر دو پارادایم اصلی بازاریابی - در هر دو بعد گرایش و عمل - در یک چارچوب مفهومی، م یکوشد به بررسی وضعیت امروزین بازاریابی در شرکت های بزرگ تولیدی ایرانی بپردازد. گرچه پژوهش های متعددی از اثر مثبت اتخاذ گرایش و عمل بازاریابی مراوده مند بر خروجی های کسب و کار خبر داده اند، اما نتایج این پژوهش به شکل محکم و معناداری به چنین نتیجه ای دست نیافته است. اگر گرایش و عمل بازاریابی را در یک دسته بندی کلی به دو پارادایم معاملاتی و مراوداتی تفکیک کنیم، نتایج پژوهش با استفاده از تکنی کهای کلاسترینگ نشان می دهد که گرایش و عمل پلورالستیک می تواند نتایج بهتری را برای کسب و کارها به ارمغان آورد. این بدان معناست که شرکت های بزرگ تولیدی ایرانی می توانند از طریق تقویت کارآمدی خود در هر دو حوزه پارادایمی به خروج ی های عملکردی بهتری نسبت به رقبا و گذشته شرکت دست یابند.
    کلیدواژگان: پارادایم، شیفت پارادایمی، بازاریابی معامله مند، بازاریابی مراوده مند، بازاریابی داده مند، بازاریابی فردمند، بازاریابی شبکه مند
|
  • A. A. Farhangi, A. Ekhlasi*, P. Toluei Pages 1-16
    Advertising has a significant impact on raising customer awareness. It is a tool by which customers become acquainted with companies` new and innovative products and services. Despite the importance of this tool in increasing sales, it is not easy to evaluate its effect on sales. One problem confronted by marketing managers is determination of a clear relationship between the effectiveness of advertising and profitability. In this article, considering the relationship between these tools and brand equity, we have attempted to determine the effectiveness of these two factors on profitability. Also, different models for representing the effects of marketing communication tools on company profitability are offered. Finally, using data from a corporation and the numeric values related to each of the elements in the model, we attempt to determine a number representing the magnitude of the effect of advertising and sales promotion on the corporation's revenue
    Keywords: Advertising, brand equity, Profitability, Sales promotion
  • K. Heidarzadeh*, H. R. Saeeidniya, M. Baniasdi Pages 17-35
    This paper aims to investigate the role of gender in the marketing underpinning (trust–commitment communication–conflict handling). Indeed, gender has a significant role in customer loyalty. Data were collected through a survey of Parsian Bank customers. Hierarchical multiple regression analysis was used to estimate the moderation effect of gender in the R.M. customer loyalty relationship. The result showed that the four underpinnings of relationship marketing are directly associated with customer loyalty. For example in “trust/loyalty” and “commitment/loyalty” factors, women are significantly more loyal than men, and in “conflict handling/loyalty,” males are more loyal than females. In the “communication/loyalty” factor, there were no differences between the two groups, so gender has no effect on this factor.
    Keywords: Ender, Customer loyalty, Customer pyramid, customer value, Relationship marketing, Customer alchemy
  • H. Vazifehdoust, V. R. Mirabi, M. Mohammadi* Pages 37-54
    Literature review of recent trends underlying the market for quality food products reveals two distinct moves. First, a growing number of consumers have shifted gradually to consumption of regionally denominated products Second, producers have responded to these changing consumption patterns by supplying regionally denominated foodstuff. This trust of Protected Designation of Origin (PDO) products arising from the high quality of these products shows positive consumer perceptions about the quality of these products. Consequently, when consumers form a value judgment as to their quality perceptions, it becomes necessary to break the concept of quality into two major groups of factors: the intrinsic attributes and the extrinsic attributes. Whereas the consumer must consider brands quality of PDOs, it is necessary to maintain consumer satisfaction. loyalty, and buying intention toward the intrinsic and extrinsic attribute quality of these products to consider a higher price and repeat purchase. To consider the role of intrinsic and extrinsic attributes of traditional food products with PDO in consumers perception, we selected Boldaji Gaz, which has easy consumer recognition. The statistical population of research is consumers of Boldaji Gaz, with a sample size of 384. For survey hypothesis, we used regression analysis and structural equation model tests. The result shows that the effect of perceived quality of the intrinsic attributes on satisfaction is significant; the effect of perceived quality of the intrinsic attributes on satisfaction is not significant; the effect of perceived quality of the extrinsic attributes on satisfaction and loyalty is significant; and effect of satisfaction on loyalty and buying intention and the effect of loyalty on buying intention are significant.
    Keywords: Quality, perceived quality, Intrinsic quality attribute, Extrinsic quality attribute, Protected designation of origin, consumer behavior, customer satisfaction, Customer loyalty, Buying intention
  • M. Samadi, H. Farsizadeh*, M. Nurani Pages 55-72
    This survey examines the effects of consumer's personality traits on buying behavior in retail stores. Research results show that consumer's personality traits can affect customer behavior. This study tests a model in the context of effects of consumer's personality traits on buying behavior. The research group (population) includes all customers of Maxim retail store in Tehran province. By the use of a random sampling method, 90 customers have been selected as the research sample. We used Lisrel software for the testing model. The results indicate that there is a positive relationship between consumer's personality traits (social affiliation, social recognition and shopping enjoyment) and customer relationship proneness, and that there is no positive relationship between product category involvement and customer relationship proneness. Also results indicate that consumer's personality traits can positively affect relationship satisfaction, trust, relationship commitment, and buying behavior. This study can contribute to retail stores promoting the efficacy of their marketing endeavors and also in their assessment of consumer's personality traits.
    Keywords: Consumer's personality traits, Relationship satisfaction, Buying behaviour, Customer behavior, Lizrel
  • B. Kheiry*, N. Nobandegani Pages 73-90
    The paper presented here provides a new perspective in the study of brand extensions in the service and goods sectors, which has become a popular strategy for launching new products. Specifically, the paper proposes and estimates a model that shows how potential consumers evaluate product extensions. Consumers’ attitude and evaluation regards eight new products, two real brands in bank service and two real brands in FMCG sectors, by using a questionnaire method of data gathering. The findings show that the corporate image affects both the perceived product quality and the perceived fit between the new product and the parent brand, which in turn affects attitudes towards the extension. Moreover, perceived product quality affects the perceived fit between the new product and the parent brand.
    Keywords: brand extension, Brand image, services, perceived quality, Perceived fit, Consumer attitude
  • K. Tajeddini *, A. R. Maatoofi, A. Riahi, N. Behnampour Pages 91-112
    Continuous environmental changes threaten the maintenance of organizations. Thus, in order to survive, any enterprise needs an appropriate strategic approach that can take advantage of the environmental opportunity. Although marketing and strategic management researchers have shown the relationship between marketing and entrepreneurship in the organizational operation of different companies, the effect of such variables on the innovation of products are considered less in Iran’s business enterprises. Considering the importance of market and entrepreneurship orientation approaches for maintenance of organizations and confrontation with competitors, the present research, using data obtained from enterprises producing auto parts in Tehran province, plans to investigate the effect of such variables on the innovation of new products. Result of current research show that although support of managers is significant for innovation of the product in entrepreneurship and market orientation enterprises, the existence of difference in other variables such as the quality of the product, marketing synergy. and expertise in supplying the new product to the market is not significant between the aforementioned enterprises. The research findings, in addition to having relationship with the existent literature in the investigated area, will provide managers with appropriate information for adoption of a strategic balanced approach.
    Keywords: Entrepreneurship orientation, market orientation, Product innovation, Iran's auto parts manufacturing industry
  • H. Nezakati Alizade, R. Golzar Adabi* Pages 113-136
    In this research for the first time in Iran; we try to distinguish effective factors of customer satisfaction by prioritizing requirement of the tax organization with the use of Kano and SERVQUAl models.
    We determine that the tax is the most important finance policy instrument to achieve economic growth social equity and regulation of many economic sectors. The last experiences of the tax system in Iran and other countries indicate that customer cooperation is the most effective way to achieve the goals of tax organization in every country. In this research, by use of three hypotheses exploratory research project; surveying research and accidental sampling the necessarily statistical information of 297, people from the north, south, west, and east tax administrations was collected by the reliable method (standard, approved by supervisor and advisor) and a valid questionnaire (by use of Cronbach alpha indication with the result of 85 percent).
    The achieved results indicate that prioritizing the tax organization is based on SERVQUAL factors (reliability, responsiveness, tangible, assurance, empathy); Kano model (basic, performance, attractive requirement), and the integration model
    Keywords: Tax, customer satisfaction, Services quality, Kano model, Taxpayer, Motivational obligations
  • H. Nikoomaram*, S. Samiee, P. Jafari Pages 137-163
    This paper is cross paradigm paper: it is the first that combines the two separate broad based perspectives on paradigms into comprehensive model for researcher. Marketing researchers argued the four Ps of the marketing mix became an indisputable paradigm in academic research, the validity of which was taken for granted (Grönroos, 1994). The 21st century, but, is bringing dramatic changes in the marketing environment that is leading to a rethinking of the marketing discipline. For example, as markets are becoming mature and customers become scarce resources, the notion of relationship marketing (RM) has increasingly become important (Day, 2000; Dwyer; Gummesson, 1999; Gronroos, 1991; Morgan and Hunt 1994; Webster, 1992). But Conditions in developing economies are qualitatively unlike those found in mature markets. This study tested the validity of the RM for a developing country like Iran. This Research conceptual framework is a consistent and comprehensive theoretical framework emerging from an inductive integration of previous literature, theories, and other pertinent information. The research seeks to test a number of theoretical propositions and to refine and supplement them as the output and as the basis for further work. The findings of the research show that we are not able to firmly state that RM for large firms of Iran enjoys higher validity.
    Keywords: Paradigm shift, Transaction marketing, Relationship marketing, Database marketing, Interaction marketing, Network Marketing, Pluralistic marketing