فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1397)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرگس محمد صالحی، کورش هلاکویی نایینی *، بابک عشرتی، ابوالفضل محمد بیگی، الهام احمد نژاد، شهرام ارسنگ جنگ صفحات 1-8
    مقدمه و اهداف
    وبا به عنوان یکی از تهدیدات سلامت عمومی است که با تغییرات اقلیمی و متغیرهای هواشناسی موردتوجه قرارگرفته است. در ابن مطالعه روند بیماری وبا و اپیدمی های رخ داده در 50 سال اخیر ، بر اساس متغیرهای اقلیمی بارش و دما موردبررسی قرار گرفت.
    روش کار
    این مطالعه به صورت کوهورت گذشته نگر با استفاده از نظام ثبت وزارت بهداشت در مرکز مدیریت بیماری های واگیر، کل موارد وبا و اپیدمی های بیماری در کشور از سال 1344 تا سال 1394 و همچنین موارد بروز در سال های 1384 تا 1393به تفکیک استان ها، روند بیماری بررسی شد و داده های دما و بارش برای مدت زمان مشابه نیز از سایت سازمان هواشناسی برای هر استان به دست آمد. در تحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی و مدل رگرسیون Mixed-effects binomial استفاده شد.
    یافته ها
    همبستگی مثبت معنی داری بین موارد وبا با میزان بارش دیده شد (008/0=P و 168/0=r). با افزایش هر یک میلی متر بارش نسبت میزان بروز سال بعد 9/10% افزایش یافته است. همچنین از سال 1384 تا 1393هرساله نسبت میزان بروز برابر با 7/14% کاهش یافته است و این کاهش معنی دار بوده است (021/0=P) و بیشترین نسبت میزان بروز به ترتیب مربوط به استان های سیستان و بلوچستان، قم، تهران، کرمان و هرمزگان بوده است.
    نتیجه گیری
    در سال های اخیر روند کلی بروز وبا در طی ده ساله اخیر کاهشی بوده است. رخداد بیماری پیامدی از پارامتر بارش باران در سال قبل است که با افزایش بارش، احتمال رخداد اپیدمی در سال بعد را افزایش می دهد اما تغییرات دما، بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: وبا، کلرا، تغییرات اقلیمی، ایران، بارش، دما، روند بیماری
  • فاطمه شهبازی، سید داود میر ترابی، محمدرضا قدیر زاده، سید محمد صادق قریشی، سید سعید هاشمی نظری * صفحات 9-18
    مقدمه و اهداف
    سوءمصرف مواد مخدر به عنوان یک معضل بزرگ پزشکی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی عصر حاضر باعث افزایش ابتلا، میرایی و ناتوانی در معتادان می شود. کشور ما نیز به دلیل همسایگی با تولیدکنندگان بزرگ مواد مخدر دارای شرایط حاد و بحرانی از این نظر است. لذا به منظور مدیریت جامع اختلالات سوءمصرف مواد انجام مطالعات اپیدمیولوژیکی ضروری به نظر می رسد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک کلیه افرادی که در سال 1392 علت مرگ آن ها توسط سازمان پزشکی قانونی مصرف مواد مخدر اعلام شده بود توسط دو چک لیست استخراج شد و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه تعداد 2957 پرونده مورد ارزیابی قرار گرفت که عمده این موارد در افراد مجرد، مذکر و با سطح تحصیلات و درآمد پایین رخ داده بود. میانگین سنی افراد 81/12 ± 6/36 سال بود. میزان مرگ ومیر ناشی از سوءمصرف مواد در کل کشور 28/53 به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت بود. شایع ترین ماده مخدر مصرفی در بین این افراد به ترتیب تریاک، شیشه و هروئین بود و استان های همدان، لرستان و زنجان هم با میزان مرگ ومیر 150، 101 و 06/80 به ازای هر 1000000 نفر جمعیت دارای بیشترین مرگ ومیر ناشی از سوءمصرف مواد مخدر بودند.
    نتیجه گیری
    به منظور کاهش مرگ ومیر ناشی از سوءمصرف مواد مخدر، رویکردهای مدیریتی باید بر برنامه های آموزشی و برنامه های کاهش آسیب مثل متادون درمانی و برنامه های مبتنی بر توزیع نالوکسن در گروه های پرخطر متمرکز شوند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، سوءمصرف، مواد مخدر و مرگ ومیر
  • سوگند ستاره، میثاق ظهیری اصفهانی، محمد زارع بند امیری، احمد رئیسی، رضا عباسی * صفحات 19-29
    مقدمه و اهداف
    با توجه به روند رو به رشد سرطان روده بزرگ در ایران در سال های اخیر، پیش بینی پیامد سرطان و اطلاعات بالینی پایه مربوط به آن بااهمیت است. روش های داده کاوی در پیش بینی و تشخیص سرطان ها می تواند مورداستفاده قرار گیرند. هدف از انجام این مطالعه تعیین عملکرد دو الگوریتم پیش بینی کننده ماشین بردار پشتیبان و بگینگ در پیش بینی بقاء بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ است.
    روش کار
    جمعیت موردمطالعه 570 بیمار مبتلا به سرطان روده بزرگ با مرحله تومور 1 تا 4، مراجعه کننده به بخش پرتودرمانی بیمارستان نمازی شیراز شامل 338 بیمار زنده و 232 بیمار فوت شده از سال 1385 تا 1390 می باشند. برای پیش بینی بقاء بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ از روش ماشین بردار پشتیبان و روش بگینک استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار Weka نسخه 3.6.10 استفاده گردید.
    یافته ها
    بیشترین و کمترین محل قرارگیری تومورها مربوط به رکتوم و کولون چپ و به میزان 51 و 9 درصد بود. روش درمانی در بیش از 80% از بیماران نیز ابتدا عمل جراحی و سپس شیمی درمانی و یا رادیوتراپی بود. در عملکرد دو الگوریتم بر اساس صحت، ویژگی و حساسیت محاسبه شده از ماتریس درهم ریختگی تعیین، مورداستفاده قرار گرفت. به ترتیب میزان صحت، ویژگی و حساسیت در الگوریتم ماشین بردار پشتیبان 4/84، 80 و 5/87 درصد و در الگوریتم بگینگ 2/83، 75 و 88 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که هر دو روش حساسیت و ویژگی قابل قبولی در پیش بینی بقاء بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ دارند اما ماشین بردار پشتیبان از میزان صحت بیشتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: سرطان روده بزرگ، پیش بینی بقاء، داده کاوی، ماشین بردار پشتیبان، بگینگ
  • حمیرا سجادی، مروئه وامقی *، فرحناز محمدی شاهبلاغی، دلارام علی، سید حسین محققی کمال صفحات 30-44
    مقدمه و اهداف
    بهزیستی کودکان یک سازه چندبعدی است که به جنبه های مختلف زندگی کودکان می پردازد. مطالعه در پی شناخت حوزه های اصلی زندگی کودکان، مولفه ها و نشانگرهای آن ها در ایران است تا در سنجش بهزیستی کودکان در ایران مورداستفاده قرار گیرد.
    روش کار
    در این مطالعه ابعاد، مولفه ها و نشانگرهای بهزیستی کودکان که از طریق مرور منابع و دیدگاه های مطلعین و کودکان استخراج شده بود، از طریق سه دور مطالعه دلفی توسط30 نفر از صاحب نظران دارای سابقه آموزشی، پژوهشی یا اجرایی در حوزه های مختلف زندگی کودکان موردبررسی قرار گرفت. ابعاد و مولفه های دارای نمره بالاتر از میانگین انتخاب و درصد موافقت اعضا دلفی با نشانگرهای مرتبط با آن ها موردسنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    شش بعد بهزیستی کودکان شامل سلامت جسمی، مخاطرات و ایمنی، وضعیت اقتصادی، خانواده، بهزیستی فردی و اجتماعی، آموزش و مسکن و محیط زندگی و 25 مولفه و110 نشانگر مربوط به ابعاد مختلف بهزیستی کودکان توسط اعضا دلفی انتخاب شدند. در مورد مرتبط بودن نشانگرها با مولفه ها و ابعاد موافقت100%، واضح و روشن بودن توافق 96%، در نظر گرفتن وضعیت حال و آینده کودک 95%، در بر گرفتن گروه های سنی مختلف 95%، جامع بودن نشانگرها توافق 86% و تناسب کلی نشانگرها با مولفه ها توافق 95%حاصل شد.
    نتیجه گیری
    مولفه ها و بیانگرهای پیشنهادی این مطالعه جهت ساخت شاخص ترکیبی بهزیستی کودکان می تواند با پایش و مقایسه وضعیت بهزیستی کودکان ایرانی بین استان های کشور و سال های متفاوت نقاط قوت و ضعف سیاست ها و برنامه های مرتبط را مشخص کرده و دولت را در اتخاذ سیاست های مناسب و بومی در کشور استان ها یاری دهد.
    کلیدواژگان: بهزیستی کودکان، حوزه، مولفه، بیانگر، ایران، دلفی
  • آتوسا صادقی زریسفی، زهرا زین الدینی میمند *، علی اکبر حقدوست صفحات 45-52
    مقدمه و اهداف
    با توجه به فشار روانی سنگینی که افراد مبتلا به عفونت اچ آی وی در جامعه متحمل می شوند که البته دراین بین زنان آسیب-پذیرتر هستند، لازم است ابعاد فشارهای روانی و جنبه های حمایت روانی-اجتماعی از ایشان به خوبی رصد شود. در این راستا، هدف پژوهش بررسی وضعیت سلامت روان، امید به زندگی و حمایت اجتماعی در زنان مبتلا به اچ آی وی مراجعه کننده به مرکز ارائه خدمت در شهر کرمان و ارائه الگوی مناسب حمایت اجتماعی به این قشر آسیب پذیر بوده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع تلفیقی و دارای اجزای کیفی و کمی بود. مطالعه کیفی به شیوه اکتشافی برای شناخت بهتر محیط پژوهش و قسمت کمی به شیوه مقطعی-تحلیلی بر روی زنان مبتلای مراجعه کننده به یکی از مراکز حمایتی شهر کرمان انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات علاوه بر مصاحبه زمینه ای، پرسشنامه سلامت عمومی گلدنبرگ (1979) پرسشنامه حمایت اجتماعی ساراسون (1998) و پرسشنامه امید به زندگی میلر (1988) بوده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بعد از مراجعه، وضعیت ایشان به شکل قابل ملاحظه ای ارتقا یافته به شکلی که امید به زندگی 92 درصد، سلامت عمومی 80 درصد و حمایت اجتماعی 93 درصد بهبود پیداکرده بود. همچنین نتایج نشان داد بین نمره سلامت عمومی و امید به زندگی ارتباط قوی مثبت وجود داشت (r=0.61، P<0. 001)
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد احتمالا مراکز ارائه دهنده خدمت ازاین دست می توانند نقش موثری در بهبود کیفیت زندگی و افزایش امید به زندگی و ارتقا سلامت خانم های مبتلا به این عفونت در جامعه داشته باشند و به نیازهای اجتماعی ایشان تا حد زیادی پاسخ دهند.
    کلیدواژگان: زنان مبتلا به اچ آی وی، مرکز ارائه خدمات اجتماعی، سلامت روان، امید به زندگی، حمایت اجتماعی
  • جمال احمدپور، سیده زهرا اصغری، علیرضا سلطانیان، یونس محمدی، جلال پورالعجل * صفحات 53-62
    مقدمه و اهداف
    این مطالعه با هدف بررسی روایی و پایایی ویرایش فارسی پرسشنامه استاندارد ”استفاده آسیب زا از اینترنت“ طراحی گردیده تا در مطالعات اپیدمیولوژیک مورداستفاده قرار گیرد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی در سال 1395 در سه دانشگاه علوم پزشکی کشور انجام شد. پرسشنامه دارای 5 حیطه است که عبارت اند از: ترجیح تعامل اجتماعی آنلاین، تنظیم خلق وخو، اشتغال ذهنی، استفاده جبری از اینترنت، و پیامدهای منفی. هر حیطه دارای 3 سوال و پرسشنامه مجموعا دارای 15سوال است. سوالات به صورت 7 گزینه ای طراحی و از 1 تا 7 نمره دهی شدند. بنابراین کمترین و بیشترین نمره قابل اکتساب برای مجموع سوالات بین 15 و 105 بود. نمره 37-15 طبیعی، 60-38 اختلال خفیف، 83-61 اختلال متوسط، و 105-84 اختلال شدید در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بر اساس پرسشنامه، نمره 307 نفر (1/31 %) طبیعی، 445 نفر (1/45 %) دارای اختلال خفیف، 191 نفر (4/19 %) دارای اختلال متوسط و 43 نفر (4/4 %) دارای اختلال شدید بودند. بر اساس نسبت اعتبار محتوا، روایی 10 سوال 100%، 3 سوال 80%، یک سوال 40%، یک سوال صفر، و روایی کلی پرسشنامه 3/85 % بود. بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، پایایی حیطه ترجیح تعامل اجتماعی آنلاین 6/87%، حیطه تنظیم خلق وخو 1/91%، حیطه اشتغال ذهنی 8/89%، حیطه استفاده جبری از اینترنت 8/90%، حیطه پیامدهای منفی 2/86%، و پایایی کلی پرسشنامه 5/92 % بود.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه از روایی قابل قبول و پایایی بالایی برخوردار است و می تواند به عنوان ابزار استاندارد در مطالعات اپیدمیولوژیک برای بررسی آسیب ناشی از اینترنت و شبکه های اجتماعی در تحقیقات آتی استفاده شود.
    کلیدواژگان: اینترنت، شبکه های اجتماعی، پرسشنامه، اعتبارسنجی، روایی، پایایی، آسیب، اختلال
  • سعید آقا محمدی، کتایون جهانگیری *، کامران حاجی نبی، ایروان مسعودی اصل، رضا دهنوییه صفحات 63-73
    مقدمه و اهداف
    در میان بیماری های غیر واگیر، بیمارهای ناشی از غدد، تغذیه و متابولیک به خصوص در کشورهای درحال توسعه در دهه های اخیر رشد فزاینده ای داشته اند. لذا این مطالعه با هدف بررسی و پیش بینی روند مرگ ناشی از این گروه بیماری ها، در ایران انجام شده است.
    روش کار
    جمعیت مطالعه، کل مرگ های ثبت شده ناشی از بیماری های غدد تغذیه و متابولیک در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی طی سال های 1385 تا 1394 است. جهت پیش بینی روندهای علل مرگ از مدل لی کارتر در پکیج دموگرافی 1/18 در نرم افزار R نگارش 1/3/3 استفاده شده است.
    یافته ها
    روند میزان مرگ ناشی از بیماری های غدد، تغذیه و متابولیک در همه گروه های سنی و جنسی طی سال های 1385 تا 1394 روند افزایشی داشته و پیش بینی می گردد در سال 1414 به میزان 71/197 در کل جمعیت، 97/202 در زنان و 99/188 در مردان (در هر 100 هزار نفر) جمعیت برسد.
    نتیجه گیری
    عوامل متعددی در ابتلا به بیماری های غدد تغذیه و متابولیک نقش دارند که یکی از این عوامل، افزایش سن و سالمندی جمعیت است که با توجه به تغییر ساختار سنی جمعیت ایران تا سال 1414 و افزایش سالمندی جمعیت، روند افزایشی در میزان مرگ های ناشی از این بیماری ها پیش بینی می شود و لازم است با توجه به روند سریع رشد آن در جمهوری اسلامی ایران، سیاست ها و برنامه های بین بخشی مبتنی بر جمعیت توسط سیاست گذاران اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: مرگ، روند، غدد، تغذیه و متابولیک، دیابت، ایران
  • سمیه قربانی قلی آباد، مجید صادقی فر *، رقیه قربانی قلی آباد، امید حمیدی صفحات 74-82
    مقدمه و اهداف
    زایمان یکی از مهم ترین خدمات ارائه شده در نظام های بهداشتی و درمانی است و منابع انسانی با ارزش ترین عامل تولید و ارائه خدمت به شمار می رود که افزایش بهره وری و کارایی آن از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا مطالعه حاضر باهدف پیش بینی تعداد زایمان و به منظور برنامه ریزی برای به کارگیری تمامی امکانات برای ارائه خدمت بهتر در جهت تامین رضایت بیماران انجام شد.
    روش کار
    داده های مورداستفاده در این مطالعه تعداد موارد ماهیانه زایمان انجام شده در بیمارستان حکیم جرجانی شهرستان گرگان طی سال های 1389 تا 1394 بود. با توجه به بیش پراکنش موجود در داده ها و عدم تبعیت آن ها از توزیع پوآسن، از مدل پوآسن مارکف پنهان به منظور پیش بینی فراوانی ماهیانه زایمان استفاده شد. برآورد پارامترهای مدل با روش درستنمایی ماکزیمم و الگوریتم EM انجام گرفت. از نرم افزار R ویراست 3.2.3 برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    استفاده از معیار آکائیک نشان داد که فراوانی تعداد زایمان در ماه های مختلف در این بیمارستان از یک مدل پوآسن مارکف پنهان با 3 وضعیت پنهان تبعیت می کند و پارامتر میانگین توزیع پوآسن در هر یک از مولفه ها به ترتیب 74/193، 05/236 و 61/272 زایمان بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داده سیاست های تشویقی دولت بر افزایش باروری، نتیجه کوتاه مدت و محدودی داشته و بر روی نتایج پیش بینی دوساله این مطالعه اثر ناچیزی دارد.
    کلیدواژگان: زایمان، توزیع پوآسن، مدل مارکف پنهان، بیش پراکنش، پیش بینی
  • محمد علی سلیمانی، سیمین زر آبادی پور، آمنه یعقوب زاده، سعید پهلوان شریف، سید حمید شریف نیا * صفحات 83-94
    مقدمه و اهداف
    تاثیر بیماری های قلبی بر کیفیت زندگی از مسائلی است که نیازمند توجه مراقبین بهداشتی می باشد. بهبود کیفیت زندگی از اهداف درمان های توانبخشی این بیماران است. بنابراین مطالعه حاضر جهت ارزیابی سازه کیفیت زندگی مک گیل در بیماران قلبی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 500 نفر از بیماران قلبی پرسشنامه 17 گویه ای کیفیت زندگی مک گیل را از اردیبهشت تا مرداد ماه 1395 در بیمارستان های بوعلی سینا و ولایت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین تکمیل نمودند. روایی سازه (روایی همگرا و واگرا) و پایایی پرسشنامه کیفیت زندگی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، تتا و مک دونالد امگا مورد ارزیابی قرار گرفت. ساختار این سازه به کمک تحلیل عامل بررسی شد.
    یافته ها
    براساس نتایج تحلیل عامل اکتشافی، سه عامل، دیدگاه کلی از کیفیت زندگی، بعد جسمانی و بعد روانی استخراج شد. شاخص های برازندگی مدل، برازش مناسب سازه کیفیت زندگی مک گیل را در بیماران قلبی تایید کرد
    (Comparative of Fit Index: CFI=.918، incremental fit index: IFI=.919، Adjusted Goodness of Fit Index: AGFI=.844، RMSEA=.079، Minimum Discrepancy Function by Degrees of Freedom divided: CMIN/DF=2.97، Parsimonious Normed Fit Index: PNFI=.681، Parsimonious Comparative Fit Index: PCFI=.709). روایی همگرا و واگرا و همچنین ثبات درونی و پایایی سازه ی کیفیت زندگی تایید شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد سازه سه عاملی کیفیت زندگی مک گیل از روایی و پایایی مناسبی در بیماران قلبی برخوردار است. با توجه به ویژگی های مناسب روانسنجی، این ابزار می تواند در مطالعات بعدی جهت ارزیابی کیفیت زندگی این جمعیت به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: بیماری قلبی، تحلیل عاملی تاییدی، روانسنجی، پایایی، روایی، کیفیت زندگی
  • صفحات 95-104
    مقدمه و اهداف
    ضعف عضلانی و خستگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، باعث کاهش فعالیت های روزانه و کیفیت زندگی می شود. اگر چه ورزش به طور معمول برای این بیماران مناسب است، ولی اثر آن به خوبی مشخص نشده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرین ترکیبی بر عملکرد عضلانی و حرکتی، خستگی و کیفیت زندگی این بیماران بود.
    روش کار
    نمونه های تحقیق حاضر شامل 24 زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزس، 20-50 سال با درجه ناتوانی EDSS (Expanded Disability Status Scale) بین 2-5 بود که به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (12 نفر) و تجربی (12 نفر) قرار گرفتند. برنامه تمرین شامل12 هفته و 3 جلسه در هفته (دو جلسه تمرین استقامتی و یک جلسه تمرین مقاومتی) بود.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که 12 هفته تمرین ترکیبی موجب افزایش معنادار قدرت عضلانی پایین تنه (019/0= P) و بالاتنه (001/0= P)، استقامت (0001/0= P)، سرعت راه رفتن (008/0= P)، تعادل پویا (025/0= P) و کیفیت زندگی (007/0= P) و کاهش معنادار درجه ناتوانی (007/0= P) و خستگی (001/0= P) بیماران مبتلا به ام اس می شود.
    نتیجه گیری
    به طورکلی می توان گفت که انجام برنامه های تمرین ترکیبی شامل وهله های فعالیت هوازی و مقاومتی در 3 روز غیر متوالی در هفته، برای زنان مبتلا به ام اس سودمند بوده و سبب بهبود عملکرد حسی حرکتی می گردد. متخصصان مربوطه می توانند ازاین گونه تمرینات به عنوان نوعی درمان مکمل توام با درمان های دارویی برای کاهش عوارض بالینی بیماران ام اس استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، قدرتی، مولتیپل اسکلروزیس، خستگی، کیفیت زندگی، عملکرد عضلانی و حرکتی
|
  • Mohammadsalehi N., K Holakouie Naieni *, B. Eshrati, A. Mohammadbeigi, E. Ahmadnezhad, Sh Arsangjang Pages 1-8
    Background And Objectives
    Cholera is one of the public health ththat has received attention due to climate change and weather variables. In the current study, the trend of cholera and its epidemics was assessed in the last 50 years in Iran based on climatic variables.
    Methods
    In a retrospective cohort study, all cholera cases and epidemics of the disease in the country (Iran) were assessed using the registry system of the Center for Communicable Disease Control in the Ministry of Health and Medical education (MOH&ME) from 1964 to 2014. Furthermore, the incidence of cholera was evaluated in 2005-2014 by province. The temperature and rainfall data were obtained from the provincial Meteorological Organization. The correlation coefficient test and mixed-effects binomial regression model were used for data analysis.
    Results
    A significant positive correlation was found between cholera and rainfall (r = 0.168, P = 0.008). A one-millimeter increase in rainfall increased the incidence of cholera by 10.9% but temperature changes had no effect on cholera outbreaks. The incidence of cholera declined significantly by 14.7% each year from 2005 to 2014. The highest incidence of cholera was reported in Sistan-Baluchestan, Qom, Tehran, Kerman and Hormozgan provinces in a descending order.
    Conclusion
    In recent years, the the overall incidence of cholera has decreased. The occurrence of cholera is an outcome of rainfall in the previous year. Therefore, increased rainfall increases the number of cholera cases in the next year. However, temperature changes are not related to cholera outbreaks.
    Keywords: Cholera, Climate, Iran, Rainfall, Temperature, Disease trend
  • F. Shahbazi, Sd Mirtorabi, Mr Ghadirzadeh, Sms Ghoreishi, Ss Hashemi Nazari * Pages 9-18
    Background And Objectives
    Drug abuse is one of the medical, social, economic and cultural problems in the present era that increases the morbidity, mortality, and disability among addicts. Iran, due to its adjacency to major centers of opiate drugs production, has a severe and critical condition. Therefore, epidemiological studies are essential for comprehensive management of drug abuse disorders.

    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, demographic and epidemiological data of all people whose cause of death was drug abuse in 2013-14 (1392 Hijri) were extracted by two checklists. Data were then analyzed with SPSS software.
    Results
    A total of 2957 deaths occurred during the study period. Most deaths occurred in unmarried young males with a low income and education level. The mean age of the subjects was 36.6 12.81 years. The mortality rate from opiate and psychoactive abuse in the whole country was 53.28 in 1000000 population. The most commonly used drugs in the study population were opium, crystal, and heroin in a descending order. Hamedan, Lorestan, and Zanjan provinces with a mortality rate of 150, 101, and 80.06 per 1,000,000 people had the highest mortality due to drug abuse.
    Conclusion
    Training programs and harm reduction approaches such as methadone treatment and naloxone distribution programs should be designed in high-risk groups to reduce mortality associated with drug abuse.
    Keywords: Addiction, Abuse, Drug, Mortality
  • S. Setareh, M. Zahiri Esfahani, M. Zare Bandamiri, A. Raeesi, R. Abbasi * Pages 19-29
    Background And Objectives
    Colon cancer is the third most common cancer in the world and the fourth most common cancer in Iran. It is very important to predict the cancer outcome and its basic clinical data. Due to to the high rate of colon cancer and the benefits of data mining to predict survival, the aim of this study was to survey two widely used machine learning algorithms, Bagging and Support Vector Machines (SVM), to predict the outcome of colon cancer patients.
    Methods
    The population of this study was 567 patients with stage 1-4 of colon cancer in Namazi Radiotherapy Center, Shiraz in 2006-2011. Three hundred and thirty eight patients were alive and 229 patients were dead. We used the Support Vector Machines (SVM) and Bagging methods in order to predict the survival of patients with colon cancer. The Weka software ver 3.6.10 was used for data analysis.
    Results
    The performance of two algorithms was determined using the confusion matrix. The accuracy, specificity, and sensitivity of the SVM was 84.48%, 81%, and 87%, and the accuracy, specificity, and sensitivity of Bagging was 83.95%, 78%, and 88%, respectively.
    Conclusion
    The results showed both algorithms have a high performance in survival prediction of patients with colon cancer but the Support Vector Machines has a higher accuracy.
    Keywords: Colon Cancer, Survival prediction, Data mining, Support vector machines, Bagging
  • H. Sajadi, M. Vameghi *, F. Mohammadi Shahboulaghi, D. Ali, Sh Mohaqeqi Kamal Pages 30-44
    Background And Objectives
    Children’s well-being is a multidimensional construct that precedes various aspects of children's lives. This study sought to identify the main areas of children's wellbeing in Iran and their domains, components, and indicators that can be used to measure the well-being of children in Iran.
    Methods
    In this Delphi study, 30 experts that had educational, research, and executive experiences in various areas of children’s life were consulted. The dimensions, components, and indicators of children’s wellbeing were extracted through a review of the literature and views of the experts and children. The Delphi method was applied in three rounds. The dimensions and components with a higher-than-average score were selected and the percentage of Delphi members’ agreement with related indicators was measured.
    Results
    Generally, 25 components and 110 indicators related to 7 domains (physical health, safety and risks, economical situation, family, personal and social well-being, education, housing and living conditions) were selected by Delphi members. Consensus on the relevancy of indicators, proportionality, and comprehensiveness was 100%, 95%, and 86%, respectively.
    Conclusion
    The components and indicators suggested in this study can help to create a composite index for monitoring and comparing the status of the children’s wellbeing between different provinces of Iran in different times. It can also show the strengths and weaknesses of the policies and programs related to children’s wellbeing and help the government to adopt appropriate policies for the whole country as well as each province.
    Keywords: Child wellbeing, Domains, Components, Indicators, Delphi, Iran
  • A. Sadeghi Zerisfi, Z. Zeinaddiny Maymand *, Aa Haghdoost Pages 45-52
    Background And Objectives
    People living with HIV (PLHIV) experience severe psychological pressure in most communities; however, this pressure is more prominent in women. Therefore, it is very important to monitor different aspect of psychological pressure and psychosocial supports in this group of patients. Based on this need, in this study, we assessed the status of mental health, hope, and social support in female PLHIVs visiting health centers of Kerman, Iran.
    Methods
    In a triangulation study comprising a combination of qualitative and quantitative components, PLHIV women were recruited and their information were collected using Goldberg’s General Health Questionnaire, Sarason’s Social Support Questionnaire, and the Miller’s Hope Scale.
    Results
    Our findings showed that female patients’ status improved markedly after visiting the health centers (hope: 92%, general health: 80%, social support: 93%). In addition, the results showed a strong positive the correlation between general health and hope (r=0.61, P
    Conclusion
    Our results showed that such multi-disciplinary service providing centers may substantially improve the quality of life and general health of these women who rigorously need social support.
    Keywords: Women living with HIV, Social support center, Psychological health, Hope, Social support
  • J. Ahmadpour, Sz Asghari, Ar Soltanian, Y. Mohammadi, J. Poorolajal * Pages 53-62
    Background And Objectives
    This study assessed the validity and reliability of the Persian version of the standard "Problematic Internet Use" questionnaire to be used in epidemiological studies.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in 2016. This questionnaire comprises five domains, including preference for online social interaction, mood regulation, cognitive preoccupation, compulsive Internet use, and negative outcomes. The questionnaire has 15 questions with a total score ranges from 15 to 105. A score of 15-45 indicates a normal state, a score of 46-65 shows a mild disorder, a score of 66-85 suggests a moderate disorder, and a score of 86-105 reveals a severe disorder.
    Results
    Three hundred and seven students (31.1%) had a normal score, 445 (45.1%) had a mild disorder, 191 (19.4%) had a moderate disorder, and 43 (4.4%) had a severe disorder. Based on CVR, 10 questions had a validity of 100%, 3 questions had a validity of 80%, 1 question had a validity of 40%, and 1 question had a validity of zero. The overall validity of the questionnaire was 85.3%. Based on alpha coefficient, the reliability of the domain of preference for online social interaction, mood regulation, cognitive preoccupation, compulsive Internet use, and negative outcomes was 87.6%, 91.1%, 89.8%, 90.8%, and 86.2%, respectively. The overall reliability of the questionnaire was 92.5%.
    Conclusion
    The validity and reliability of the questionnaire were high; thus, it can be used as a standard tool in epidemiological studies to explore the pathology of injuries related to the Internet and social networks.
    Keywords: Internet, Social networks, Questionnaire, Validation, Validity, Reliability, Injury, Disorder
  • Aghamohamadi S., Jahangiri K. *, Hajinabi K., Masoudi Asl I., Dehnavieh R Pages 63-73
    Background And Objectives
    Among non-communicable diseases, endocrine, nutritional, and metabolic diseases have increased in recent decades, especially in developing countries. This study was conducted to evaluate and predict deaths from this group of diseases in Iran
    Methods
    In this analytical cross-sectional study, the study population comprised all deaths of endocrine, nutritional, and metabolic diseases recorded in the Ministry of Health and Medical Education during the years 2006 to 2016. In order to forecast the trend of cause of death, the Lee Carter model was employed in the demographic package 18/1 of the R software version 3/3/1.
    Results
    The death rate from endocrine, nutritional, and metabolic diseases increased in all age and sex groups from 2006 to 2015. It was predicted that death rate of this group of diseases would reach 197/71 in 100,000 in the total population, 202/97 in 100,000 women, and 188/99 in 100,000 men in 2035.
    Conclusion
    Several factors play a role in endocrine and metabolic diseases, one of which is aging and aging population. Considering the change in the age structure of the population of Iran by 2035 and the increase in population’s age, an increasing trend is expected in the mortality rate due to these diseases. Because of this rapid increase, policymakers need to adopt intergovernmental population-based plans and policies in this regard.
    Keywords: Mortality, Trend, Endocrine, Nutritional, metabolic, Diabetes, Iran
  • S. Ghorbani Gholiabad, M. Sadeghifar *, R. Ghorbani Gholiabad, O. Hamidi Pages 74-82
    Background And Objectives
    Delivery is one of the most important services in the health systems, and increasing its effectiveness and efficiency are a health priorities. The aim of this study was to forecast the number of deliveries in order to design plans for using all facilities to provide patients with better services.
    Methods
    The data used in this study were the number of deliveries per month in Hakim Jorjani Hospital, Gorgan, Iran during the years 2010 to 2016. Due to the over-dispersion of the data and non-compliance with a Poisson distribution, the Poisson hidden Markov model was applied to predict the frequency of monthly deliveries. The model parameters were estimated using the maximum likelihood method and expectation maximization algorithm.
    Results
    The use of the Akaike criteria revealed the frequency of delivery in different months in the hospital followed a Poisson hidden Markov models with three hidden states, and the mean Poisson distribution in each component was 193.74, 236.05, and 272.61 labors, respectively.
    Conclusion
    The results of this study showed that government’s encouraging policies have had short-term, limited effects on increasing fertility with minimal effects on the results of the two-year forecast.
    Keywords: Delivery, Poisson distribution, Hidden Markov model, Over, dispersion, Forecast
  • Ma Soleimani, S. Zarabadi Pour, Y. Yaghoobzadeh, S. Pahlevan Sharif, H. Sharif Nia * Pages 83-94
    Background And Objectives
    The effect of heart diseases on the quality of life is the issue needs attention of health care providers. Improving quality of life is considered as the goals of rehabilitative therapies. This study conducted to evaluate the McGill Quality of Life Questionnaire in patients with heart diseases.
    Methods
    In this cross-sectional study, 500 patients with heart diseases were recruited from BooAli Sina Hospital and Velayat Hospital affiliated with Qazvin University of Medical Sciences from May to August 2016. The participants completed the McGill Quality of Life Questionnaire. The construct validity (including convergent and discriminant validity) and Reliability using the Cronbach’s alpha, theta, and McDonald's Omega of the McGill Quality of Life Questionnaire were evaluated. The structure of the Questionnaire was assessed using factor analysis.
    Results
    Three factors, including overall view of the quality of life, physical aspect, and psychological dimension, were extracted. Model fit indexes confirmed a good fit of he McGill Quality of Life Questionnaire (Comparative of Fit Index: CFI=.918, incremental fit index: IFI=.919, Adjusted Goodness of Fit Index: AGFI=.844, RMSEA=.079, Minimum Discrepancy Function by Degrees of Freedom divided: CMIN/DF=2.97, Parsimonious Normed Fit Index: PNFI=.681, Parsimonious Comparative Fit Index: PCFI=.709). Convergent and divergent validity, internal consistency, and construct reliability of the questionnaire were confirmed.
    Conclusion
    The findings revealed that the three-factor model of the McGill Quality of Life Questionnaire has satisfactory validity and reliability. Thus, this questionnaire can be used in future studies to assess the quality of life of patients with heart diseases.
    Keywords: Heart disease, Confirmatory factor analysis, Psychometric properties, Reliability, Validity, Quality of life
  • Pages 95-104
    Background And Objectives
    Muscle weakness and fatigue decrease the functional capacity and quality of life of multiple sclerosis patients. Although routine exercise is acceptable in these patients, its impact has not been proven. The aim of this study was to assess the effect of exercise on muscular performance and function, degree of disability, fatigue, and quality of life of patients with MS.
    Methods
    Twenty-four women aged 20-50 years old with multiple sclerosis and an expanded disability status scale (EDSS) of 2- 5 were randomly divided into two groups of control (12 patients) and case (12 patients). The training program included three sessions per week, lasting for 12 weeks (two sessions of aerobic training and one session of resistance training).
    Results
    The results showed that 12 weeks of combined training caused a significant improvement in lower body strength (P=0.019), upper body strength (P=0.001), dynamic balance (P=0.025), gait speed (P=0.008), endurance (P=0.0001), quality of life (P=0.007) and a significant decrease in the degree of disability (P=0.007) and fatigue (P=0.001).
    Conclusion
    In general, a combined training program, including aerobic and resistance training, in three non-consecutive days per week is helpful for women with MS and improves their sensorimotor function. The relevant specialists can use these exercises along drug therapy to reduce the clinical complications of MS.
    Keywords: Endurance, resistance training, Multiple sclerosis, Fatigue, Quality of life, Motor, Muscular function