فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 72 (زمستان 1396)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 72 (زمستان 1396)

  • 350 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نعمت الله صفری فروشانی صفحات 7-48
    منصب «بابیت» برای امامان شیعه: در عصر حضور، از جمله رویدادهایی است که برخی از مولفان شیعه از دیرباز باورمندانه به آن نگریسته اند و این باور، همچنان مورد پذیرش گروهی از پژوهشگران شیعی است. سنجش اعتبار این باور بر اساس اطلاعات برگرفته از منابع مختلف و بهره گیری از روش های تاریخی، رجالی و حدیثی، موضوع این مقاله است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که نشانی از تایید چنین منصبی توسط امامان شیعه: و یا بسیاری از مولفان شیعه که بحث از «باب» ها می توانست برای آنها مهم باشد، در دست نیست. افزون بر این، منشا غیرامامی این باور و چگونگی راهیابی آن به تعدادی از منابع امامیه، در نوشتار حاضر مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: امامیه، ابواب ائمه:، تاریخ اهل بیت (ع)، تاریخ تشیع (ع)، عصر حضور
  • محمدرضا بارانی صفحات 49-76
    بازشناخت چرایی و چگونگی مهدی انگاری زیدبن علی (80 122ق) از سوی برخی از هواداران او، موضوع اصلی پژوهش پیش روست که از کارکردهای اجتماعی ویژه ای در همان زمان، و در بسترسازی برای بارورشدن این اندیشه در میان زیدیان در دوره های بعد برخوردار بوده است. این نوشتار با بهره گیری از منابع معتبر و تحلیل داده ها، تلاش می کند تا تصویری از روند مهدی انگاری زید را با توجه به بسترها و عناصر تشکیل دهنده این باور ارائه کند. به نظر می رسد، هم زمان با ظهور زید در کوفه، اندیشه مهدویت در میان برخی از هواداران او به شکل جدی مطرح شد و با توجه به میراث حدیثی موجود، زید را عنصری یاری شده از سوی خداوند و شکست ناپذیر، یعنی «منصور» دانستند و سپس، در همان زمان، زید به عنوان یک فاطمی مبارز، نامزد عنوان «مهدی» گردید که با شکست و نمایش پیکرش در کوفه، این اندیشه در کوتاه مدت روند ایستایی پیدا کرد.
    کلیدواژگان: مهدی باوری، موعودگرایی، زیدیه، زیدبن علی، فرق اسلامی
  • فاطمه اورجی، علی اصغر چاهیان بروجنی صفحات 77-114
    در سده سوم و چهارم هجری، منطقه خراسان و ماوراءالنهر که تحت سیطره سلسله سامانی و بعد از آن غزنوی قرار داشت، دوران پررونق فرهنگی، علمی و اقتصادی را پشت سر می گذاشت. علاوه برمولفه های مختلف، سنت وقف در بسترسازی این جریان موثر واقع گشت و عاملی اثربخش در امور مختلف مردم خراسان به شمار می رفت. حال با توجه به تحولات جامعه خراسان در دوره مورد بررسی، موارد مصرف وقف عمدتا در جهت کدام یک از تحولات جامعه مورد استفاده و در اولویت قرار می گرفت؟ سنت وقف توسط کدام گروه های اجتماعی اجرا می شد؟
    این پژوهش، سعی دارد با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای، نقش وقف را در دوره مزبور مورد بازکاوی قرار دهد. یافته ها نشان می دهد که وقفیات عمدتا در سه محور: اقتصادی، اجتماعی و علمی مورد مصرف قرار می گرفت و همه گروه ها در عمل وقف سهیم بودند؛ ولی با این حال، گروه های وابسته به حاکمیت به دلیل انگیزه های سیاسی، اجتماعی و بضاعت مالی، در عمل وقف سهم بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: وقف، خراسان، سامانیان، غزنویان، ابن سبیل، مدارس
  • سعید موسوی سیانی، محمد علی رنجبر صفحات 115-146
    بازتابندگی دانش تاریخی، به ویژه از حیث تعین اقتدار نیروهای اجتماعی در جوامع سنت گرا، اعتبارسنجیاین حوزه معرفتی را ضروری ساخته است. ابتنای اعتبارسنجی هایدانش تاریخی، به تصوری معیار از معرفت و منابع توجیه معرفتی از یک سو، و ناتوانی منابع معرفتی مورخان در برآورده کردن این معیارهای اعلای معرفت از سوی دیگر، زمینه ساز پدیدآمدن چالش های شکاکانه در مورد ارزش معرفتی تاریخ پژوهی شده است. از این چالش ها که می توان آنها را در قالب چالش های هستی شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی صورت بندی کرد، تحت عنوان مسئله شناخت تاریخی یاد می شود. به نظر می رسد، هرگونه کوشش برای حل چالش های فراروی دانش تاریخی، مستلزم آسیب شناسی مسئله شناخت تاریخی از طریق بازشناسی پیش فرض های پدیدآورنده آن است.
    مقاله حاضر که به این موضوع اختصاص دارد، به این یافته رسیده است که ساختار مسئله شناخت تاریخی، همانند دیگر مسائل فلسفی، از الگوی استدلال های شکاکانه پیروی می کند و به عبارتی دیگر، تحمیل معیارهای معرفتی دیگر قلمروهای شناختی بر زمینه مطالعات تاریخی، عامل شکل گیری مسئله شناخت تاریخی است.
    کلیدواژگان: شناخت تاریخی، فلسفه علم تاریخ، استدلال شکاکانه، روش شناسی تاریخی، تاریخ نگاری
  • عباس مسیحا، حسن زندیه صفحات 147-190
    صفویه، به عنوان نخستین حکومت شیعی اثنی عشری مستقل و مقتدر، با دو جریان دینی و مذهبی اهل سنت و پیروان ادیان غیراسلامی روبه رو بودند. منابع تاریخی، گزارش های متفاوت و گاه متناقضی را درباره چگونگی تعامل صفویه با آنها ارائه کرده اند.
    پژوهش حاضر، بر آن است که تعامل و رویکرد صفویه در مقطع تشکیل و تاسیس، و نیز دوره اقتدار خود را نسبت به مسیحیان به عنوان مهم ترین اقلیت دینی آن روزگار و نیز عوامل موثر بر این تعامل و پیامدهای آن بررسی نماید. این بررسی، با واکاوی منابع تاریخی دوره مذکور، سفرنامه های جهانگردان غربی و سفرای خارجی حاضر در ایران و همچنین، نتایج مطالعات مستشرقان معاصر و صفویه پژوهان، صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: صفویه، ارامنه ایران، مناسبات دینی، حکومت های شیعی، اقلیت های دینی
  • حسینعلی بیات، جمیله یوسفی صفحات 191-222
    سقوط بغداد به دست هلاکوخان مغول (م 663ق) در سال 656ق، رویداد بسیار مهمی است که به خلافت عباسیان پایان داد و تحولات مذهبی، سیاسی و فرهنگی چشمگیری را به دنبال داشت. این مقاله، با بهره گیری از تکنیک های تحلیل روایت، به تحلیل انتقادی هفت روایت منتخب درباره سقوط بغداد پرداخته است؛ تا ضمن گزارشی از نقش راوی و چگونگی کانون سازی و توالی و گسست روایت ها، بکوشد از طریق ارائه روایت نزدیک به واقع نشان دهد که روایت ها چگونه و تا چه اندازه در طول زمان تحول یافته اند. روایت های مورد بررسی در این پژوهش، در سه گونه: روایت پیروزنگارانه، انحطاط نگارانه و داستان واره دسته بندی شده اند. این پژوهش، نشان می دهد که عواملی چون نزدیکی به مرکز قدرت و مذهب راوی و نیز نگاه سرگرم کنندگی و یا عبرت گیری او به رویداد، در شکل گیری هرکدام از روایت ها نقش داشته است.
    کلیدواژگان: روایت تاریخی، تحلیل انتقادی روایت، فتح بغداد، مغولان، عباسیان
  • سید محمد شیخ احمدی، انور خالندی، امیر عبدالهی صفحات 223-244
    یکی از موضوعات شایسته بررسی در حوزه تاریخ دوره سلجوقیان، وضعیت مذاهب و فرقه های اسلامی تحت قلمرو آنهاست. زمانی که خلافت عباسی به دلیل درگیری های مستمر فرقه ای، به فروترین حد زوال رسیده بود، ظهور سلجوقیان در ایران، راه را برای تقویت دوباره مذهب تسنن هموار کرد. ایالت جبال، به عنوان یکی از مناطق مهم ایران عصر سلجوقی، به دلیل داشتن موقعیتی استراتژیک و پیونددهنده شرق و غرب خلافت عباسی، از اهمیت بسزایی برخوردار بود. تنوع فرق و مذاهب گوناگون شیعی و سنی و پراکندگی حامیان این مذاهب در شهرهای مختلف این ایالت، نقش ایالت جبال را در تاریخ میانه ایران، به ویژه دوره سلجوقی، برجسته تر کرده بود.
    پژوهش حاضر، بر اساس اطلاعات مندرج در کتب جغرافیایی و تاریخی درباره شهرهای باختری ایالت جبال در دوره سلجوقیان، سعی در روشن نمودن جایگاه مذهبی این منطقه دارد. یافته های این پژوهش، نشان می دهد که در کنار حضور اقلیت شیعی زیدی و اسماعیلی در منطقه جبال، عموم منابع بر شافعی بودن این شهرها در این دوره تاکید دارند.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، ایالت جبال، جغرافیای مذهبی، فرق و مذاهب اسلامی، شافعیان
  • سید حسن قریشی کرین، عثمان یوسفی، مهدی شاه بختی صفحات 245-270
    دانش تاریخ نگاری اسلامی در آندلس، با وجود هویت و شاکله ویژه خود، از دیگر نقاط جهان اسلام تاثیر پذیرفته است. یکی از جریان های اثرگذار بر تاریخ نگاری اسلامی در آندلس، خاندان رازی در سده سوم تا پنجم قمری/ نهم تا یازدهم میلادی است که تاکنون تحقیق مستقل و جامعی درباره آنها صورت نگرفته است. این مقاله، با تکیه بر روش تحلیل وقایع، به دنبال پاسخ به این پرسش اساسی است که با توجه به بسترهای شکل گیری تاریخ نگاری آندلس، نقش خاندان رازی در زمینه انتقال تجربیات تاریخ نگاری به آندلس چه بوده است؟
    یافته های این پژوهش، نشانگر آن است که از سده سوم و ابتدای سده چهارم هجری، با ورود مورخانی از خاندان رازی، روش حدیثی در کنار تاریخ نگاری واقع گرایانه سبک کوفی، زمینه ساز تحول تاریخ نگاری آندلس شد. گرایش به تدوین تاریخ های عمومی تا پایان دوره امویان در آندلس و گرایش شدید خاندان حاکم به تدوین طبقات شاعران و ادیبان و نیز تاریخ نگاری منظوم در اواخر عصر اموی و تقویت رویکرد عقلانی ترشدن، جدا از سیر تاریخ نگاری درباری در دوره های بعد را می توان از مهم ترین پیامدهای حضور خاندان رازی برشمرد.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری اسلامی، خاندان رازی، احمدبن محمدبن موسی رازی، آندلس، امویان آندلس
  • عباس احمدوند صفحات 271-290
    جزیره سقطره یا سقطری کشور یمن که در میان شاخ آفریقا و شبه جزیره عربستان قرار دارد، با وجود تاریخچه ی طولانی و نقش تعیین کننده در مبادلات تجاری امپراتوری های شرق و غرب، تا سال 2008 م که برنامه جهانی میراث طبیعی یونسکو، گیاهان و گونه های حیوانی آن را در فهرست خود قرار داد، چندان شناخته شده نبود.
    پژوهش حاضر، بر آن است با تکیه بر منابع اصیل تاریخی و جغرافیایی، به ارائه گزارشی قابل اعتماد درباره موقعیت جغرافیایی اقلیم سقطره، نخستین ساکنان آن و آداب و رسوم و دیگر جنبه های مردم شناختی آنها، رویدادهای مهم تاریخی آن، جایگاه راهبردی جزیره در منطقه و نیز تاریخ حضور استعمارگران اروپایی در آن بپردازد.
    کلیدواژگان: سقطره، سقطری، یمن، دریای عرب، اقیانوس هند، تجارت دریایی
  • محمد شیرانی، ناصر جدیدی، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 291-318
    ابوسعید ابوالخیر (357440ق) ، از جمله مشایخ متصوفه مکتب خراسان است که به دلیل نقش نمایی در عرصه های عرفان عملی از یک سو، و حضور گسترده در عرصه های تربیتی و اجتماعی از دیگر سو، توجه متون ادبی و عرفانی را معطوف به بیان کرامات خود ساخته است. بدون شک، نقش وی در خلال رخدادهای قرون چهارم و پنجم هجری قمری، در ایجاد همگرایی جامعه با تصوف بی بدیل و منحصر به فرد است؛ اما به نظر می رسد، برخی متون ادبی و عرفانی چون اسرار التوحید فی مقامات شیخ ابوسعید که به قلم یکی از نوادگان او به نام محمدبن منور (وفات پس از570ق) و درباره زندگی و اقوال و احوال شیخ به نگارش درآمده، در ذکر ارتباط شیخ با سران حکومت غزنوی و سلجوقی، راه اغراق پیموده اند. مقاله حاضر، نقش اجتماعی و سیاسی ابوسعید در خراسان عهد غزنوی و سلجوقی را از طریق مقایسه مطالب مندرج در اسرار التوحید با منابع تاریخی هم عصر او بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: ابوسعید ابوالخیر، اسرار التوحید، تصوف خراسان، غزنویان، سلجوقیان
|
  • Nematollah Safari Forooshani Pages 7-48
    The position of bab for Shiite Imams (PBUT) in time of presence is regarded as the events with strong belief in it by Shiite authors and this belief is being accepted by Shiite researchers. The validation of this belief based on the data derived from various sources and taking advantage of historical, rijaliand Hadithprocedures is considered the subject of this article.
    The findings of this research illustrates that there is no indication of confirming this position by Shiite imams (PBUT) or many Shiite authors for whom the issue of Babiah could be important. Furthermore, the non- Imam Origin of this belief as well as the way of its entrance to some Imamiyeh sources has been investigated in the present article.
    Keywords: Imamiyeh, Imams (PBUT) bab, history of prophet's household, history of Shiism, time of presence
  • Mohammadreza Barani Pages 49-76
    The reidentification of why and how of the consideration of Zeid ibn e- Ali (80-122 After Hijrah) as Mahdi by some of his followers is considered the main issue of the present article and it has been of particular social functions at that very time in addition to studying the ground for the prosperity of this thought among Zaidi people in later times. Taking advantage of the valid sources as well as the analysis of data, this writing endeavors to present an illustration on the trend of consideration of Zeid as Mahdi regarding the grounds and elements of this belief. It appears that the thought of Mahdavism among some of his followers was seriously stated concurrent with the advent of Zeid in Kufah and considering the present Hadith heritage, he got famous for invincibility from God at that time. Afterward, Zeid as a Fatimid fighter got candidate for the title of Mahdi at that very time and this thought was developed for a short time after his failure and showing him in Kufah.
    Keywords: believing in Mahdi, Messianism, Zaidism, Zeid ibn e- Ali, Islamic sects
  • Fatemeh Orooji, Ali Asqar Chahiyan Boroojeni Pages 77-114
    In the third and forth centuries after hijrah, Khorasan and Transoxania which were under the domination of Samanids and Ghaznavids were passing the successfully cultural, scientific and economic periods. Besides the various elements, the tradition of vaqf (endowment) was effective in providing ground for this trend and it was considered as an important factor in various affairs of Khorasan people. Now, considering the changes in community of Khorasan in the era under study, the question is that the consumption of vaqf (endowment) was mainly in which direction and which social groups performed this act. This research is to study the role of vaqf (endowment) in the aforementioned era via the descriptive analytical method and relying on library research. The findings of research illustrates that vaqf (endowments) were utilized in three economic, social, and scientific grounds and all the groups were shared in this regard. However, the groups dependent on the government were benefited from more portions due to the political, social motivations and financial afford.
    Keywords: vaqf (endowment), Khorasan, Samanids, Ghaznavids, Ibn e- Sabil, schools
  • Saeed Moosavi Siany, Mohammad Ali Ranjbar Pages 115-146
    Reflectivity of historical knowledge particularly in terms of determining the power of social powers in traditionalist societies has considered the validation of this epistemological domain as a necessary issue.
    The discipline of history has led to the skeptical challenges in concern with the epidemiological value of investigating the history because it is the basis and the criterion of validation of knowledge and sources for the justification of knowledge on the one hand and on the other hand the sources of the knowledge of historians are incapable of providing these ideal criteria.
    These changes which can be illustrated in form of epistemology and methodological challenges are stated as the issue of historical knowledge. It appears that any endeavors towards solving the challenges before the historical knowledge is in need of pathology of the issue of historical knowledge by the reidentification of the presumptions.
    The present article has concluded that the structure of historical knowledge matter like the other philosophical issues follows the patterns of skeptical reasoning and to put the other way, completing the epistemological criteria of other cognitive domains on the basis of historical studies is the reason of developing the issue of historical knowledge.
    Keywords: historical knowledge, philosophy of history discipline, skeptical reasoning, historical methodoology, historoography
  • Abbas Masiha, Hassan Zandiyeh Pages 147-190
    Safavid as the first government of Shiite Twelvers was dealing with two religious trends of Sunnites and the followers of non Islamic religions.
    The historical sources have presented different and contradictory reports in relation to the way of Safavid’s interaction with them. The present research is to study the interaction as well as the approach of Safavid in time of development and its authority towards the Christians being regarded as the most important religious minority of that time as well as the elements effective on this interaction along with its consequences. This study has been done via the investigation of historical sources in the aforementioned era, the western tourists’ travel books, and the foreign ambassadors present in Iran as well as the results of studies of contemporary orientalists and researchers in relation to Safavid.
    Keywords: Safavid, Iran's Armenians, religious relationships, Shiite governments, religious minorities
  • Hossein Ali Bayat, Jamile Yousefi Pages 191-222
    The collapse of Bagdad by Holakukhan e- Mongol (366 AC) and (656 After Hijrah) was considered as an important event which terminated the caliphate of Abbasids and it was followed by the considerable religious, political and cultural changes. This research has critically analyzed the seven selective narrations on the collapse of Bagdad by taking advantage of the techniques of analyzing the narrations in order to report the role of narrator, the way of centralizing, the order and the gap within the narrations and to demonstrate how and to what extent the narrations have been developed by presenting them close to reality. The narrations under study have been categorized into three kinds of victorious-illustrating, deviational-illustrating, and novel like. This research clarifies that the elements like proximity to the center of authority; the religion of narrator in addition to the amusing or advising view of him towards the event has been effective on development of narrations.
    Keywords: historical narration, critical analysis of narration, victory of Bagdad, Mongolians, Abbasids
  • Seyed Mohammad Sheikh Ahmadi, Anvar Khalandi, Amir Abdollahi Pages 223-244
    One of the issues deserving to be investigated in the history domain of Saljuqid era is the status of Islamic religions as well as the sects under their domination.
    When Abbasid caliph were about to fall down, the advent of Saljuqids in Iran provided the ground for the re- strengthening of Sunnite religion.
    Jibal state as one of the important areas of Iran in Saljuqid era was of great significance due to having the strategic position and element of union between the east and west of Abbasid caliph.
    Variety in the sects, the Shiite and Sunnite religions and the distribution of the followers of these religions in different cities of this state had made more salient the role of Jibal state in the middle history of Iran particularly in Saljuqid time.
    Relying on the information present in the historical and geographical books related to the western cities of Jibal state in time of Saljuqids, the present research is to clarify the religious position of this area.
    The findings of this research illustrates that along with the Shiite Zaidi and Ismaelite minority in Jibal state, all the sources put emphasis on cities of this era as being Shafe’ee.
    Keywords: Saljuqids, Jibal state, religion geography, Islamic sects, religions, Shafeees
  • Seyed Hassan Qoreishi Karyon, Othman Yusefi, Mahdi Shahbakhti Pages 245-270
    The science of Islamic historiography in Andalusia has been affected by the other areas in the world of Islam regardless of having its own particular identity.
    One of the trends effective on the Islamic historiography in Andalusia is Razi household during the third to fifth century after hijrah and ninth to eleventh (AC) while it has not been done a comprehensive and particular research regarding that.
    Relying on the analysis of events, this article is to answer this basic question on the role of Razi household concerning the exchange of experiences of historiography to Andalusia by considering the grounds towards the development of the historiography of Andalusia.
    The findings of this research indicates that Hadith procedure along with the realistic historiography of Kufi style provided the ground for the alteration in the historiography of Andalusia by the entrance of historiographers out of Razi household from the third century to the beginning of the forth century.
    The tendency towards the development of general history till the end of Omavids in Andalusia and the strong tendency of dominant household towards the gathering of poets and literati’s classes as well as the versified historiography at the end of omavids’ century and strengthening a more intellectualized approach separate from the trend of courtly historiography in later times could be considered as the most important consequences of Razi household presence.
    Keywords: Islamic historiography, Razi household, Ahmad ibn e- Mohammad ibn e- Musa Razi, Andalusia, Umayyads in Andalusia
  • Abbas Ahmadvand Pages 271-290
    Soqotra island of Yemen which is located among Africa and Arabian peninsula, in spite of having a long history and a determinative role in relation to the commerce of the west and east emperorships, was not so well-known until the year 2008 (AC) when the universal program of natural heritance of Unesco included the species of plants and animals of this location in its list. The present research is to present a report pertaining to the geographical position of Soqotra climate, the first inhabitants, the traditions, the other anthropological aspects, the main historical events, the strategic position of island in region and also the history of presence of European colonialists in there by taking advantage of the reliable historical and geographical sources.
    Keywords: Soqotra, Yemen, Arabian Sea, Hind Ocean, marine commerce
  • Mohammad Shirani, Nasser Jadidi, Feizollah Bushasb Goosheh Pages 291-318
    Abu Saeed Abolkheir ( 357- 440 AH ) is one of the Sufi spiritual elders who has attracted the attention of literary and mystic texts towards the statement of his miracles due to his important role in the practical mysticism as well as the social and educational grounds. Undoubtedly, he has had a prominent role throughout the fourth and fifth (AH) in uniting the society with mysticism. Nevertheless, it seems that some literary and mystic texts such as Asrar al-Tawhid related to the aspects and biography of Sheikh Abu Saeed written by one of his grandchildren, Mohammad Ibn e- Monavvar (passing away, 570 After Hijrah) have exaggerated on Abu Saeed’s relation with Ghaznavid and Saljuqid governors.
    This is implied from the comparative study of what is stated in Asrar al-Towhid and the contemporary texts written in time of Abu Saeed.
    This study is to investigate the political and social role of Abu Saeed in Khorasan in time of Ghaznavid and Saljuqid by comparing the records written in Asrar al-Towhid and the historical texts concurrently present.
    Keywords: Abu Saeed Abolkheir, Asrar al-Towhid, Sufism of Khorasan, Ghaznavids, Saljuqids