فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 480 (هفته چهارم تیر 1397)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 480 (هفته چهارم تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/27
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • احمد شانئی، هادی اکبری زاده، حمید فخیمی کبیر، ندا عطاران صفحات 530-534
    مقدمه
    امروزه، استفاده از روش های ترکیبی برای افزایش بازده درمان جهت تخریب بافت سرطانی مورد توجه قرار گرفته است. یکی از این روش ها، استفاده از پرتوهای ایکس در حضور نانوذرات می باشد. در این پژوهش، به بررسی تاثیر تابش پرتوهای ایکس 6 مگا الکترون ولت (MV) در حضور نانوذرات طلا بر میزان مرگ سلول های HeLa پرداخته شد.
    روش ها
    سلول های توموری HeLa پس از کشت به چهار گروه شامل گروه شاهد، گروه نانوذرات طلا، گروه تابش پرتوی ایکس و گروه تابش در حضور نانوذرات تقسیم شدند. در گروه شاهد، هیچ گونه مداخله ای انجام نشد. در گروه نانوذرات طلا، سلول ها با غلظت های 2/0، 1 و 5 میکروگرم بر میلی لیتر در محیط کشت به مدت 24 ساعت تیمار شدند. در گروه تابش اشعه ی ایکس، سلول ها تحت تابش پرتوی ایکس با انرژی 6 مگا الکترون ولت در دزهای 5/0، 1 و 2 گری قرار گرفتند. در گروه تابش ایکس در حضور نانوذرات، ابتدا سلول ها 24 ساعت توسط نانوذرات تیمار شدند و سپس، تحت تابش پرتوی ایکس تحت همان شرایط قرار گرفتند. سپس، درصد بقای سلول ها در گروه های مختلف با استفاده از روش MTT در 24 و 48 ساعت بعد از مداخله مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    درصد بقای سلول های HeLa در گروه پرتوی ایکس در حضور نانوذرات طلا در غلظت های مختلف نسبت به گروه شاهد در هر دو زمان تا 50 درصد کاهش یافت. با افزایش غلظت در یک دز مشخص، بقای سلولی می تواند تا 15 درصد جا به جا شود، اما در غلطت یکسان، مقدار دز 2 گری تفاوت معنی داری با سایر دزها داشت.
    نتیجه گیری
    میزان بقای سلول های HeLa هنگام تابش پرتوی ایکس در حضور نانوذرات طلا، کاهش معنی داری داشت و می توان چنین نتیجه گیری نمود که استفاده ی هم زمان از نانوذرات طلا و اشعه ی ایکس، مرگ سلولی را افزایش می دهد و نانوذرات اثرات حساس کنندگی دارند.
    کلیدواژگان: نانوذرات، درمان با پرتوی ایکس، سلول های HeLa
  • ایوب صباغی، علی حیرانی، امیر کیانی، نامدار یوسفوند صفحات 535-541
    مقدمه
    صرع، یکی از اختلالات نورولوژیکی عمده و معمول می باشد. مشاهده شده است که فعالیت بدنی می تواند یک درمان مکمل برای درمان تشنج باشد. با این وجود، بیشتر تحقیقات تجربی در ارتباط با فعالیت بدنی و صرع بر روی حیوانات نر انجام شده و نیاز است که در حیوانات ماده و به خصوص در دوران بارداری به واسطه ی عوارض نامطلوب تشنج در دوران بارداری بر موالید، تاثیرات فعالیت بدنی بر میزان تشنج بررسی شود. به همین منظور، مطالعه ی حاضر جهت بررسی تاثیر تمرین هوازی در دوران بارداری بر میزان تشنج القا شده با پنتیلن تترازول (Pentylenetetrazol یا PTZ) طراحی شد.
    روش ها
    موش های ماده ی کیندل شده به 4 گروه شامل 1) موش های باردار تحت درمان با PTZ در روزهای 19-14 بارداری هر 48 ساعت یک بار و بدون فعالیت جسمانی در بارداری، 2) موش های باردار تحت درمان با PTZ در روزهای 19-14 بارداری و هر 48 ساعت یک بار با فعالیت هوازی با شدت متوسط از ساعت 3-1 بعدازظهر، 3) موش های غیر باردار تحت درمان با PTZ در روزهای جفت شده با گروه موش های باردار و بدون فعالیت جسمانی و 4) موش های غیر باردار تحت درمان با PTZ در روزهای جفت شده با گروه موش های باردار با فعالیت هوازی با شدت متوسط از ساعت 3-1 بعدازظهر تقسیم شدند. شدت فعالیت تشنجی به مدت 30 دقیقه پس از تزریق PTZ اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تمرین هوازی، سبب کاهش شدت تشنج در موش های ماده می شود و تفاوتی میان شدت تشنج در موش های ماده ی باردار و غیر باردار مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تشنج، بارداری، فعالیت هوازی، موش
  • سیدمحمود تقوی شهری، بهزاد مهکی، فاطمه تقوی شهری صفحات 542-547
    مقدمه
    شاخص عصب-کوئرتی (neuro-QWERTY index) با تحلیل آماری نحوه ی تعامل کاربران با صفحه ی کلید رایانه در یک الگوریتم محاسباتی توانسته است به تشخیص زودهنگام بیماری پارکینسون بپردازد. این پژوهش، با هدف مطالعه ی پایایی شاخص عصب-کوئرتی انجام شد؛ چرا که پایایی برای مفید بودن آزمون های تشخیصی و غربالگری ضروری است.
    روش ها
    دادگان بیماری پارکینسون اولیه که در سال 2016 توسط Giancardo و همکاران برای معرفی شاخص عصب-کوئرتی و بررسی اعتبار آن به صورت تجمیع شده استفاده شده بود، در این پژوهش در قالب اصلی برای بررسی پایایی آزمون و بازآزمون شاخص عصب-کوئرتی استفاده شد. برای تحلیل های آماری، از ضریب همبستگی درون گروهی، نمودار Bland-Altmant و ضریب تکرارپذیری استفاده گردید. همچنین، با استفاده از آزمون آماری DeLong، سطح زیر منحنی های مشخصه ی عملکرد برای نمرات آزمون و بازآزمون و متوسط آن ها مقایسه شد.
    یافته ها
    ضریب همبستگی درون گروهی 94/0 با فاصله ی اطمینان 95 درصد، 97/0-89/0 به دست آمد. نمودار Bland-Altman نشان داد که تفاوت های بین نمرات آزمون و بازآزمون کوچک است. ضریب تکرارپذیری 04/0 با فاصله ی اطمینان 95 درصد، 05/0-03/0 بود. سطح زیر منحنی مشخصه ی عملکرد برای نمرات آزمون، بازآزمون و متوسط آن ها به ترتیب 89/0، 90/0 و 92/0 به دست آمد. تفاوت بین سطح زیر منحنی های مشخصه ی عملکرد معنی دار نبود (25/0 < P).
    نتیجه گیری
    شاخص عصب-کوئرتی دارای پایایی مناسبی است. از این رو، با توجه به سادگی و هزینه ی اندک اندازه گیری، نداشتن عوارض جانبی، اعتبار خوب بر حسب حساسیت و ویژگی و نیز طبق آن چه در این پژوهش نشان داده شد، پایایی خوب، می تواند کاندیدای مناسبی برای غربالگری بیماری پارکینسون باشد.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، تشخیص با کمک رایانه، پایایی آزمون و باز آزمون
  • حمیدرضا شتابی، نیما اسدی، محمد گلپرور، امیر شفا صفحات 548-556
    مقدمه
    ترکیبی از داروهای آرام بخش و ضد درد به طور شایع در کودکان با بدخیمی های خونی که تحت روش های تشخیصی- درمانی دردناک هستند، مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه ی اثر آرام بخشی ترکیب کتامین- سوفنتانیل و پروپوفول- رمی فنتانیل در کودکان با بدخیمی خونی تحت روش های تشخیصی دردناک آسپیراسیون و بیوپسی مغز استخوان بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی دو سوکور، 82 کودک با بدخیمی که اندیکاسیون مداخلات تشخیصی- درمانی دردناک را داشتند، به صورت تصادفی در دو گروه موازی کتامین- سوفنتانیل و پروپوفول- رمی فنتانیل گروه بندی شدند. در گروه کتامین- سوفنتانیل، سوفنتانیل 5/0 میکروگرم/کیلوگرم و کتامین 1 میلی گرم/کیلوگرم، در گروه پروپوفول- رمی فنتانیل، پروپوفول 1 میلی گرم/کیلوگرم و رمی فنتانیل 1 میکرورم/کیلوگرم به صورت بولوس تجویز شد. در هر گروه، شاخص های همودینامیک آرام بخشی، عوارض جانبی، زمان شروع اثربخشی و مدت اقامت در ریکاوری، اندازه گیری و ثبت شد.
    یافته ها
    بین دو گروه بر اساس حرکاتی که نیاز به دز تکراری داشته باشد، نمره ی درد با استفاده از ابزار ارزیابی درد (Universal pain assessment tool) و سطح آرام بخشی با استفاده از مقیاس آرام بخشی دانشگاه Michigan (University of Michigan sedation scale) اختلاف معنی داری وجود داشت. از طرفی، بین دو گروه از نظر عوارض بعد از عمل اختلاف معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در کودکان تحت روش های تشخیصی- درمانی دردناک کوتاه مدت (آسپیراسیون، بیوپسی مغز استخوان و تزریق داخل نخاعی)، ترکیب کتامین- سوفنتانیل و پروپوفول- رمی فنتانیل برای آرام بخشی مناسب هستند. ترکیب کتامین- سوفنتانیل در تسکین درد، کاهش حرکات و نیاز به دز تکراری بهتر از پروپوفول- رمی فنتانیل بود.
    کلیدواژگان: کتامین، سوفنتانیل، پرپوفول، رمی فنتانیل، کودکان
  • منصور بهاردوست، شهدیه کریمی، علیرضا هجرتی، فرشاد ناصری فر، پیمان نامداری، آرزو چهارمحالی، مرجان مخترع صفحات 557-563
    مقدمه
    یبوست مزمن عملکردی، یکی از اختلالات عملکردی دستگاه گوارش است. یبوست، اثر منفی بر کیفیت زندگی دارد. اثربخشی درمان های دارویی و غیر دارویی برای یبوست، همچنان مورد بحث است. این مطالعه، با هدف مقایسه ی تاثیر دو روش درمانی ماساژ شکم با پلی اتیلن گلیکول بر بهبود علایم و کیفیت زندگی در یبوست عملکردی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی، بیماران مبتلا به یبوست عملکردی مبتنی بر معیارهای Rome IV و با محدوده ی سنی 65-18 سال که به درمانگاه گوارش بیمارستان رسول اکرم (ص) تهران مراجعه کرده بودند، وارد مطالعه شدند. بیماران به طور تصادفی در دو گروه درمان با ملین پلی اتیلن گلیکول و ماساژ شکم قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه ی کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به یبوست، نمره ی Bristol و علایم در ابتدا و در پایان درمان ثبت شد. اثرات جانبی ناشی از دارو و پای بندی به درمان در فرم جمع آوری داده ها ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS در بین دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    94 بیمار (47 بیمار در هر گروه) در مطالعه شرکت نمودند. یبوست در زنان، بیماران کم درآمد، تحصیل کرده و متاهل شایع تر بود. داده های دموگرافیک اولیه در بین دو گروه درمان تفاوت معنی داری نداشتند. کیفیت زندگی (028/0 = P)، علایم (032/0 = P) و نمره ی Bristol (001/0 > P) به صورت معنی داری در درمان ملین نسبت به ماساژ شکم بهبود یافت. عارضه ی جانبی در 8 درصد از گروه ملین و 1 درصد از گروه ماساژ شکم گزارش شد (001/0 > P) که خفیف و گذرا بودند.
    نتیجه گیری
    ماساژ شکم، یک روش غیر دارویی و غیر جراحی، در دسترس، بدون عارضه و ارزان در درمان یبوست می باشد، اما به تنهایی برای درمان یبوست موثر نمی باشد. مطالعات بیشتری برای بررسی تاثیر مصرف ماساژ شکم هم زمان با سایر روش های درمانی و بررسی مدت زمان مناسب برای درمان ماساژ شکم، توصیه می گردد
    کلیدواژگان: بیماری های عملکردی روده ی بزرگ، یبوست، ملین، ماساژ درمانی، کیفیت زندگی
|
  • Ahmad Shanei, Hadi Akbari-Zadeh, Hamid Fakhimikabir, Neda Attaran Pages 530-534
    Background
    Today, the use of a combination methods to increase the effectiveness of treatment is considered very much. One of these methods is the use of X-rays in the presence of nanoparticles. In this study, the effect of 6-MV X-ray radiation on the viability of HeLa cells, in the presence of gold nanoparticles, was investigated.
    Methods
    HeLa cells were cultured and divided in four groups including control, gold nanoparticle, X-ray, and X-ray in presence of gold nanoparticle. In the gold nanoparticle group, the cells were incubated with 0.2, 1, and 5 μg/ml for 24 hours. In the X-ray group, the cells were exposed to X-ray with energy of 6 MV, and doses of 0.5, 1, and 2 Gy. In the group of X-ray in presence of nanoparticles, the cells were first incubated with nanoparticles for 24 hours, and then exposed to X-ray radiation under the same conditions. The viability of cells was measured using MTT assay at 24 and 48 hours after the intervention.
    Findings: In the group of X-ray in the presence of nanoparticles, the viability of the HeLa cells reduced up to 50% at both 24 and 48 hours, in different concentrations. With the increase in concentration in a certain dose, cell survival could change up to 15%, but dose change was only significant in 2 Gy compared to other doses.
    Conclusion
    The viability of the HeLa cells during X-ray radiation, in the presence of gold nanoparticles, has a significant reduction. It can be concluded that simultaneous use of gold nanoparticles and X-ray increases cell death.
    Keywords: Nanoparticles, X-ray therapy, HeLa cells
  • Ayoob Sabaghi, Ali Heirani, Amir Kiani, Namdar Yousofvand Pages 535-541
    Background
    Epilepsy is one of the major and common neurological disorders. It has been observed that physical activity can be a complementary therapy to treat seizures. Nevertheless, studies regarding the effects of physical activity on epilepsy are largely performed on males, and there is little information on the extent of these effects in females, especially during pregnancy; since it appears that seizures during pregnancy have adverse effects on development of the offspring. The present study was designed to investigate the effect of aerobic training during pregnancy on pentylenetetrazol (PTZ)-induced seizure in mice.
    Methods
    The kindled female mice were divided into 4 groups; 1. the pregnant mice treated with pentylenetetrazol between the fourteenth and nineteenth days of pregnancy once in 48 hours, without physical training during the pregnancy; 2. the pregnant mice treated with pentylenetetrazol between the fourteenth and nineteenth days of pregnancy once in 48 hours, with moderate-intensity aerobic training during pregnancy between 1:00 and 3:00 p.m.; 3. the non-pregnant mice treated with pentylenetetrazol in yoked days with pregnant mice group and without physical training; and 4. the non-pregnant mice treated with pentylenetetrazol in yoked days with pregnant mice group with moderate-intensity aerobic training between 1:00 and 3:00 p.m. The seizure activity was measured for half an hour after pentylenetetrazol injection.
    Findings: The aerobic training reduced seizure severity in female mice; and there was no difference in seizure severity between pregnant and non-pregnant mice.
    Conclusion
    These findings revealed that middle-intensity aerobic training could be a complementary therapeutic strategy to reduce the severity of seizure, especially in pregnancy.
    Keywords: Seizure, Pregnancy, Aerobic exercise, Mouse
  • Seyed Mahmood Taghavi-Shahri, Behzad Mahaki, Fatemeh Taghavi-Shahri Pages 542-547
    Background
    Early diagnose of Parkinson's disease has been possible by using neuro-QWERTY index, a computational algorithm for analyzing users’ interactions with a computer keyboard. This research was devoted to study the reliability of neuro-QWERTY index; as detecting the reliability is necessary to clear the usefulness of diagnostic and screening tests.
    Methods
    Early Parkinson's disease database, which was used in aggregated format by Giancardo et al. in 2016 to introduce neuro-QWERTY index, and to assess its validity, was used in this study in original format to assess the test-retest reliability of neuro-QWERTY index. Intraclass correlation coefficient (ICC), Bland-Altman plot, and coefficient of repeatability (CR) were used for statistical analyses. Moreover, using DeLong’s statistical test, area under curves (AUCs) of receiver operating curves (ROCs) was compared for test and retest scores, and their average scores.
    Findings: Intraclass correlation coefficient was 0.94, with a 95% confidence interval (CI) of 0.89 to 0.97. Bland-Altman plot showed that differences between test and retest scores were small. Coefficient of repeatability was 0.04, with a 95% CI of 0.03 to 0.05. The area under curves were 0.89, 0.90, and 0.92 for receiver operating curves of test score, retest score, and their average score, respectively. Differences between the areas under curves of receiver operating curves were not significant (P ≥ 0.25).
    Conclusion
    Neuro-QWERTY index have a good reliability. Therefore, it could act as a suitable candidate for screening of Parkinson's disease, considering simplicity and inexpensiveness of its measurements, no side effects, good validity in terms of sensitivity and specificity, and as shown in this study, its acceptable reliability.
    Keywords: Parkinson disease, Computer, assisted diagnosis, Test, retest reliability
  • Hamidreza Shetabi, Nima Asadi, Mohammad Golparvar, Amir Shafa Pages 548-556
    Background
    The combinations of sedative and analgesic drugs are used commonly in pediatric patients with hematological malignancies undergoing painful procedures. In this study, we aimed to compare the sedative effect of combinations of ketamine-sufentanil and propofol-remifentanil in pediatric patients with hematologic malignancies undergoing bone marrow aspiration and biopsy.
    Methods
    In this randomized, double-blinded clinical trial study, 82 pediatric patients with hematologic malignancies with indications of painful procedures were enrolled according to inclusion and exclusion criteria. Patients randomly were allocated into two parallel groups. The first group underwent anesthesia with ketamine-sufentanil (sufentanil 0.5 µg/kg, and ketamine 1 mg/kg), and the second group with propofol-remifentanil (propofol 1 mg/kg and remifentanil 1 µg/kg). Hemodynamic features of sedation, as well as side effects, the time of starting the efficacy, and the time of staying in recovery room were compared between the two groups.
    Findings: There were significant differences between the two groups in movements that needed repeating doses of sedative drugs, pain based on visual analogue scale (VAS), and sedation scale based on the University of Michigan Sedation Scale (UMSS). Besides, there was no significant difference between the two groups according to side effects.
    Conclusion
    Combination of ketamine-sufentanil and propofol-remifentanil are appropriate for sedation in the pediatrics undergoing diagnostic and therapeutic procedures such as bone marrow aspiration, bone marrow biopsy and intraspinal injection; but the combination of ketamine-sufentanil is better than propofol-remifentanil in pain relief, decreasing movements, and the need for repeating doses.
    Keywords: Ketamine, Sufentanil, Propofol, Remifentanil, Pediatrics
  • Mansour Bahardoost, Shahdieh Karimi, Alireza Hejrati, Farshad Naserifar, Peyman Namdar, Arezoo Chaharmahali, Marjan Mokhtare Pages 557-563
    Background
    Chronic functional constipation is one of functional gastrointestinal disorders. Constipation has negative impact on quality of life (QOL). Pharmacological and non-pharmacological treatments are considered for constipation. This study was designed to compare the efficacy of polyethylene glycol (PEG) and abdominal massage on symptoms and quality of life improvement in functional constipation.
    Methods
    In this randomize clinical trial study, all the patients with functional constipation, based on Rome IV criteria, with age of 18-65 years, who referred to gastroenterology clinic of Rasoul-e-Akram university hospital, Tehran, Iran, were enrolled. The patients were randomly assigned to two groups of treatment with polyethylene glycol or abdominal massage. Basic demographic data, Patient Assessment of Constipation Quality of Life (PAC-QOL) questionnaire, Bristol score, and presenting symptoms were recorded. We visited our patients in 2 weeks at the end of treatment and 2 weeks after completing treatment. Drug adverse effects and patient's adherence to treatment were recorded in data gathering sheets, too. The data were compared between the two groups using SPSS software.
    Findings: 94 patients (47 patients in each group) completed the study. Constipation was more common in women, and low income, educated, and married patients. No significant difference was seen in demographic data between the groups. Quality of life score was significantly better in polyethylene glycol therapy than abdominal massage (P = 0.028). Moreover, symptoms (P = 0.032) and Bristol score (P
    Conclusion
    Abdominal massage is a non-surgical non-medical modality for treatment of functional constipation. It is feasible, without any cost and adverse effect; but it is not an effective modality, lonely. Further studies should be considered to combine abdominal massage with other treatment modalities in these patients.
    Keywords: Functional colonic diseases, Constipation, Laxatives, Massage therapy, Quality of life