فهرست مطالب

معماری و شهرسازی پایدار - سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سینا رزاقی اصل، گلشن خلاقی، سارا شهبازی صفحات 1-11
    زیبایی و نحوه ادراک آن، از جمله مسائلی است که در عین دارا بودن معیارهایی ثابت، بسته به زمان و مکان، به گونه های متفاوتی ادراک می شود. مقاله حاضر به بررسی و ارزیابی مولفه های سنجش زیبایی در فضای شهری (پیاده راه) انجام شده است. در این راستا نخست نظریه ها در زمینه زیبایی شناسی و نحوه ادراک فضا، بررسی و مفاهیم و تعاریف اولیه زیبایی مرور شده است. سپس از طریق مطالعات میدانی و انجام مصاحبه با طیف متنوعی از استفاده کنندگان از فضا، معیارهای زیبایی شناسی در نمونه موردی، مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفته است. در نهایت نتایج تحقیق حاکی از آن است که دست یابی به کیفیت زیبایی در یک فضای شهری وابسته به مشارکت مردمی و بهره گیری از نظرات آنهاست و زیبایی بصری، لزوما ارضا کننده نیازهای زیبایی شناسانه مردم نخواهد بود.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، مشارکت مردمی، پیاده راه 17 شهریور
  • مریم محمدی، امیرحسین خلوصی صفحات 13-27
    بررسی انواع الگوهای توسعه محلی نشان می دهد، قابلیت پیاده مداری به عنوان موضوعی محوری در این الگوها (مانند توسعه پایدارمحلی، نوشهرگرایی، رشد هوشمند و توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی) مورد تاکید است. توجه به این موضوع درکنار تبعات فردی (سلامت فیزیکی و روانی)، تبعات اجتماعی را نیز در بردارد که به ارتقای حیات مدنی و اجتماعی و از این رهگذر به پایداری اجتماعی محلات منجر می شود. بررسی مفهوم محلات پایدار نشان می دهد، یکی از راهکارهای تحقق پایداری اجتماعی در سطح محلات، ارتقای کیفیت زندگی به منظور حضور و انجام فعالیت های اجتماعی و اختیاری است. در عین حال یکی از شاخص های محلات پایدار، طراحی شهری مبتنی بر خلق مکان و ایجاد حس تعلق ذکر شده است. این مقاله بر آن است تا تاثیر ارتقای پیاده مداری در سطح محلات را به عنوان یک راهکار طراحی شهری محلات پایدار بر ابعاد پایداری شدن اجتماعی در سطح محلات مورد بررسی قرار دهد. بنابراین ضمن بررسی مفهوم محلات پایدار و رویکرد پایداری اجتماعی، شاخص هایی که بر افزایش و حضور اجتماعی و اختیاری پیاده موثر هستند، شناسایی می شوند. به منظور تدقیق شاخص ها، نمونه ای از محلات تهران (چیذر) انتخاب و 180 پرسش نامه توزیع و تحلیل همبستگی بر روی داده ها انجام شده است. نتایج نشان می دهد از دید استفاده کنندگان، در کنار عواملی چون پیوستگی مسیر، طراحی مطلوب، توجه به ابعاد زیبایی شناختی، تجهیز مسیر (عوامل کالبدی)؛ سایر عوامل غیرکالبدی مانند هنجارهای اجتماعی و فرهنگی بر حضور اجتماعی پیاده ها در فضا تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: قابلیت پیاده مداری، حیات اجتماعی، پایداری اجتماعی، محله، عوامل کالبدی، عوامل غیرکالبدی
  • سید محمد مهدی صفوی * صفحات 29-41
    از جمله اقداماتی که در حوزه معماری و شهرسازی با رویکرد پدافند غیرعامل می توان انجام داد، بهره گیری از فضا های موجود در نما و بام ساختمان ها، جهت اعمال برخی تمهیدات پدافندی غیرعامل است. بام سبز که بام باغ، بام گیاهی و بام زیستی نیز نامیده می شود، یک بستر مهندسی ساز است که رشد گیاه را در بام و نما میسر می سازد و دارای محاسن گوناگون است. از این رو، در بسیاری از کشورهای جهان به خصوص در کشورهای شمال قاره آمریکا و کشورهای غرب اروپا، آیین نامه ها و ضوابط اجرایی در خصوص بدنه های سبز تدوین شده است و به صورت دستورالعمل اجباری در برخی شهرها لحاظ می گردد. حال آن که در کلان شهری با خصوصیات تهران، فقدان این موضوع به روشنی ملموس است. دست یابی به مواردی چون استتار، اختفا و فریب، ذخیره سازی انرژی (مدیریت مصرف)، پایداری ساختمان ها، بهره گیری از زیبایی، فرم دهی و تغییر شکل، همسان سازی با محیط های اطراف، انعطاف پذیری در تغییر شکل، کنترل برخی پی آمد های طبیعی (سیل، روان آب ها و امثال آن)، صیانت از محیط زیست، جلوگیری از آلودگی روان آب ها، بالا بردن سرانه فضای سبز، تعدیل فضای روانی جامعه، ایجاد عایق صوتی و گرمایی، بالا بردن عمر ایزولاسیون بام و نما، کاهش مصرف انرژی، بهره گیری از چرخه تولید مواد غذایی، تلطیف هوا (کاهش دی اکسیدکربن و افزایش اکسیژن)، کنترل آسیب های ناشی از وزش طوفان و تگرگ و باران های سیل آسا و امثال آن، از جمله دستاورد هایی است که نتیجه اجرای بام ها و نما های سبز خواهد بود. . در این تحقیق با رویکرد تفسیرگرایی و با روش توصیفی- تبیینی و با ماهیت کاربردی با بررسی اسناد و مدارک به معرفی سطوح سبز و مزایای عمومی آن، که بیشتر در حوزه پدافند نرم است، و نیز مزایای اختصاصی آن در حوزه پدافند غیرعامل و نقش آن در کلان شهری چون تهران پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: بام سبز، نمای سبز، پدافند غیر عامل، پایداری، شهر تهران
  • عبدالحمید قنبران، امین حسین پور صفحات 43-53
    پوسته ساختمان به عنوان جداکننده فضای داخلی و محیط خارجی، نقش مهمی در رفتار حرارتی ساختمان دارد. این بخش از ساختمان به عنوان مهم ترین منبع دریافت نور و انرژی خورشیدی، بر گرمایش و سرمایش، تهویه تعمدی و ناخواسته، کنترل نوفه های صوتی، کیفیت طراحی و اجرا و ابعاد زیبایی شناسی، تاثیر قابل توجهی در مقایسه با سایر اجزای ساختمان دارد.ایده های نوین طراحی، به پوسته ساختمان به عنوان حائلی که موجب ایجاد تعادل بین فضای داخلی و محیط خارجی ساختمان می گردد، نگاه می کند.یکی از این ایده ها استفاده از نماهای دوپوسته است. به منظور بررسی کارایی ایده نمای دوپوسته در اقلیم شهر تهران، یک ساختمان اداری در گزینه های مختلف با و بدون نمای دوپوسته مدل سازی و عملکرد انرژی آن به وسیله نرم افزار شبیه سازی EQUESTشبیه سازی گردید. در این شبیه سازی، تاثیر عوامل لایه بندی نما، شفافیت و جهت نما بر نیاز انرژی سیستم HVACساختمان مقایسه گردید. بر اساس نتایج شبیه سازی می توان گفت که استفاده از نمای دوپوسته در مقایسه با نمای تک پوسته، منجر به کاهش 16الی 20% مصرف انرژی سیستم HVAC[1] ساختمان می گردد.
    1 -Heating، Ventilation، and Air Conditioning
    کلیدواژگان: نمای دوپوسته، شبیه سازی، رفتار حرارتی نما، پوسته ساختمان، عملکرد انرژی ساختمان
  • محمد جواد مهدوی نژاد، فهیمه یاری، قامت پرویزی، صهیب دهقانی صفحات 55-63
    معماری به عنوان هنر، همچون علم در بستر تاریخی خود چون یک ارگانیسم زنده دائما در حال تغییر و تحول است و در یک سیر دیالکتیکی قرار دارد. تعامل میان فناوری و تاریخ از موضوعات بسیار مهم در دست یابی به یک معماری کارآمد و پیشرفته در هر عصر و زمانی است، مفهومی که ریشه در آموزه های معماری سنتی ایرانی دارد. آموزش مبتنی بر سیستم استاد شاگردی در دوران گذشته هم قدم با روح زمان در هر دوره تاریخی و سبک معماری، عامل ترویج اصول و مبانی معماری آن دوره است. وجود پیچیدگی و تضاد در روند تکامل علم و فناوری و به تبع آن در هنر و سبک های معماری بر آموزش علمی معماری تاثیر گذار است و این تاثیر و تاثرها همچنان نیز ادامه دارد. شناخت روحیه و فرهنگ علمی در هر دوره و خصوصا در زمان حال و به هنگام کردن دروس معماری مطابق با پیشرفت ها و پیچیدگی های علمی عصر حاضر، عامل پویایی و زنده بودن معماری در کنار سایر علوم است. هدف این پژوهش بررسی آموزش معماری و دگرگونی های آن در گذر زمان، همچون یک روند علمی است. همچنین برای همگام کردن مسائل آموزش معماری با این روند تلاش می گردد و پیشنهاد می شود در ایران نیز این روند آموزش تعاملی مورد توجه قرار گیرد و سیستم آموزشی معماری با معیارهای آموزشی نوین سازگار شود. روش تحقیق در این پژوهش، روش تحقیق توصیفی و استفاده از راهکارهای ترکیبی است.
    کلیدواژگان: تعامل، تحول، آموزش معماری، مدارس معماری
  • رضا نوروزی، هومن بهمن پور صفحات 65-80
    کاربرد مفاهیم پایداری و اهداف توسعه پایدار در جهت کاهش اتلاف انرژی و آلودگی محیط زیست در معماری، منجر به پیدایش مبحثی به نام «معماری پایدار» گردیده و طی دهه های اخیر، توسعه پایدار به طور فزاینده ای به یک عنصر مهم در برنامه ریزی مناطق شهری تبدیل شده است. ظاهرا توجه توسعه پایدار بیشتر معطوف به شهرهاست و توسعه محله به دلایلی کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ با این حال اگر قطعات شهر ها (مولفه هایی مانند محله) فاقد معیار پایداری باشد، شهرها را نمی توان پایدار در نظر گرفت. معیارهای پایداری محلات آینه ای برای تجزیه و تحلیل پایداری شهرها برای سطوح بالاتر هستند که جنبه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی را شامل می شوند. با توجه به گستردگی مطالب مربوط به پایداری، در این نوشتار صرفا مطالعات مربوط به محلات شهری و روش های ایجاد پایداری زیست محیطی در محلات با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار می گیرد و به عنوان نتیجه گیری به اصولی برای طراحی پایدار دست خواهیم یافت که عدم رعایت آنها در طراحی محلات؛ نیل به پایداری را مخدوش می سازد این اصول عبارتند از: طراحی فضاهای سبز محله؛ تعیین تراکم با توجه به اقلیم محل؛ طراحی بافت و ساختمان ها با توجه به اقلیم محدوده (انرژی خورشید و باد)، که این روش کمترین میزان هدر رفت انرژی را دارد و اولویت دادن به دسترسی پیاده در محله، که با حمل و نقل عمومی کارآمد امکان پذیراست.
    کلیدواژگان: معماری پایدار، محله پایدار، معیارهای زیست محیطی
|
  • Sina Razzaghi-Asl, Golshan Khallaghi, S. Shahbazi Pages 1-11
    Aesthetics, though based on fixed criteria, may be perceived differently across time and place. This article examines the impact of the components of the aesthetics assessments in urban spaces (pedestrian roads) and the way residents perceive it. First, it studies the theories of aesthetics and the way it has been perceived. Then, through a survey and interviewing different groups of people, assesses the aesthetics impact of case under study. Finally, it concludes that visual aesthetics alone cannot satisfy residents; rather their views should be taken into account.
    Keywords: Aesthetics, Residents perception, Hefdah, E, Shahrivar Pedestrian Road
  • M. Mohamadi, A. Kholousi Pages 13-27
    Walkability of neighborhood is perhaps the most important factor in different patterns of neighborhood development including sustainable regional development, modernism, smartly controlled-growth and public transportation. Without any doubt, the influences of walkability on improving physical and psychological health, and the civic and social life, lead to social sustainability of neighborhoods. Exploring the concepts of sustainability shows that improving the quality of life in order to increase the presence and social and optional activities of people is one of the main strategies of achieving social sustainability. Creating places and making sense of belonging are two main criteria for sustainable neighborhoods. Therefore, the purpose of this article is to investigate the critical criteria for improving walkability of neighborhoods, which lead to social sustainability of neighborhoods. Hence, this article attempts to define the concepts of sustainable neighborhoods and the approach to social sustainability. This study further specifies the critical criteria, which improve the presence and activities of pedestrians. For evaluating the primary model and defining the critical factors, the researchers extend the hypotheses to Chizar neighborhood as the case under study. To this end, the questionnaire was administered to 180 citizens in Chizar. The data, analyzed through correlation, shows that from user's viewpoint, physical criteria such as good design, aesthetical dimensions, path facilities, quality of sidewalks, as well as contextual criteria such as socio-cultural norms influence the presence and social activities of pedestrians.
    Keywords: Walkability, Social Life, Social Sustainability, Neighborhoods, Physical Criteria, Contextual Criteria
  • S.M. Safavi * Pages 29-41
    From among the measures that can be taken in the field of Architecture and Urban Planning with the view of Passive Defense, are the utilization of the spaces in the indexes and the roofs of the buildings, in order to take advantage of the passive defensive regulatory actions. Green roofs – also called Herbal roofs or live roofs – are engineering based products, which makes it possible for herbs to grow on the roof or the index of a building and provide us with their efficiencies. Thus, today, in many countries in the world, specially North American and West European countries, regulations and policies are written for Green Bodies, which in some cities have become laws to be observed in constructions. Now, we can obviously feel this gap in planning for a large city like Tehran. Camouflaging, hiding, deceit, energy saving, consumption management, buildings stability, beauty, shaping, flexibility in shaping, normalization with the environment, natural disaster controlling, saving the environment, controlling the pollution of the streams, higher parks growth rate, psychological modification of the society, weather and sound proofing of the building, lifetime improvisation of roofs and indexes isolation and oxygen production are the benefits of using such technologies in our societies. We will introduce different kinds of green bodies along with their details and social benefits, which belong to the field of Soft Defense and their specific benefits in Passive Defense alongside their roles in a large city like Tehran.
    Keywords: green roof, Green bodies, Passive defense, Sustainability
  • A. Ghasnbaran, A. Aminpour Pages 43-53
    The layer of the building as a separator of the interior and exterior environments plays an important role in thermal behavior of the building. Compared to the other parts of building, the façade has a significant effect in terms of solar heat gain, day lighting, ventilation, infiltration, thermal load control, noise control, design quality and aesthetic dimensions.
    New concepts of façade design; turned the building façade to a barrier between the interior and exterior environments. One of these concepts is double skin façade. To assess the performance of double skin façade in the climate of Tehran, an office building is modeled both with and without double skin façade with the building energy simulation program E-QUEST. In these simulations, the effect of façade layering, transparency and orientation on energy demand of HVAC system have been compared and contrasted. The results show that the energy demand of HVAC system reduces about 16 to 20 % by using a double skin façade compared to a single skin façade. However, to improve the energy performance of the façade, one has to consider other important design parameters in façade design such as ventilation, control strategy, shading devices, etc.
    Keywords: Double skin façade, Simulation, Thermal behavior of façade, Building envelope
  • M. Mahdavinejad, F. Yari, Gh. Parvizi, S. Dehghani Pages 55-63
    Architecture as an art, like science, has been evolving consistently through its historical base is analogous to a living organism and it is placed in a dialectic process. Development of architecture is the result of interaction between technology and history. It is very important to achieve an efficient and advanced architecture design in any time and every era, a concept that has roots in Iranian architecture. Education based on apprenticeship and establishment of elements of traditional architectural basis and ethical principles form the essence of architecture. The existence of antibiosis and complexity in the development of science and technology and consequently in the art and architecture styles determine the quality of the architectural education. The purpose of this study is to examine the essence of architectural education and its changes through the time as a scientific process to clarify new horizons for architectural education and learning. Logical argumentation research strategy and descriptive analytical research method have been adopted as inference mechanism and research method of study. The results show that new horizons of contemporary architecture should be clarified through interaction of "consistency" and "diversity". It is proposed to adapt the teaching methods, which focuses on socio-cultural parameters rooted in sustained and indigenous believes and thoughts.
    Keywords: interaction, evolution, architectural education, consistency, diversity
  • R. Noroozi, H. Bahman Pour Pages 65-80
    Application of the concepts of sustainability and sustainable development goals to reduce energy waste and environmental pollution in the architecture led to a discussion called "sustainability" and in recent decades, it has increasingly become an important element in urban planning. Although the focus is more on the development of cities and for some reasons less attention has been paid to the neighborhoods. However, cities cannot be assumed sustainable if their parts (components such as neighborhood) lack stability. Stability criterion for neighborhoods acts as mirrors for the analysis sustainability of cities at higher-level, including aspects of economic, social and environmental factors. In this study, only urban neighborhoods and techniques for establishing environmental sustainability are taken up. The paper tries to come up with principles for designing neighborhoods without which stable neighborhoods are impossibility. These principles include green space design district, the density of the local climate, building design, texture and the climate of (solar wind). These techniques lower energy waste and gives priority to pedestrian access and makes efficient public transport a possibility.
    Keywords: Sustainable Architecture, Sustainable district, Environmental criteria