فهرست مطالب

معماری و شهرسازی پایدار - سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حمیدرضا روضاتی، عبدالحمید قنبران صفحات 1-12
    با بهبود وضع بهداشت و شرایط زندگی در چند دهه گذشته، شاهد رشد روزافزون جمعیت جهان هستیم. همچنین تغییر عادات و روش های زندگی سبب شده است که درصد زیادی از جمعیت کشورهای جهان، برای دست یابی به زندگی بهتر، گرایش به زندگی شهری پیدا کنند، به گونه ای که در سالیان اخیر درصد بالایی از جمعیت جهان را افراد شهرنشین تشکیل می دهند. رشد بی رویه شهرها وگرایش به شهرنشینی و زندگی بهتر به دنبال خود اثرات مخربی را برای محیط زیست به همراه دارد و فشارهای زیادی را جهت تامین ملزومات زندگی شهری شامل غذا، انرژی، مواد، مصالح و... به طبیعت وارد می نماید، به گونه ای که در برخی از مناطق برای تامین غذای مورد نیاز شهرنشینان از زمین های کشاورزی بیش از توانشان بهره برداری می شود. نیز استفاده بیش از حد از سموم، سبب آلوده کردن منابع آبی و خاکی شده است. بنابراین رشد شهرها و افزایش جمعیت شهرنشین در سالیان اخیر سبب بروز مشکلات فراوانی برای سلامت محیط زیست شده است. از سویی، با توجه به اینکه شهرنشینی امری غیر قابل اجتناب در زمان ماست باید به فکر سازوکارهایی جهت کاهش فشار بر طبیعت از سوی شهرها، تعامل شهرها و محیط زیست جهت ارتقاء کیفیت زیست محیطی در شهرها باشیم، تا از نیازهای ساکنان شهر بدون فشار بر طبیعت و محیط زیست، توسط خود شهر تامین گردد. در این میان، کشاورزی شهری، در برقراری ارتباط منطقی میان نیازهای شهری و حفظ کیفیت اکولوژیکی نقش ارزنده ای خواهد داشت. در این مقاله، ابتدا با ذکر آثار مخرب زیست محیطی افزایش جمعیت شهرها، با بیان کلیاتی از کشاورزی شهری، به بررسی نقش کشاورزی شهری در ایجاد تعادل میان رابطه شهر و محیط زیست به منظور کاهش فشار بر طبیعت و ارتقاء کیفیت زیست محیطی شهر خواهیم پرداخت و خواهیم دید که با گرایش به کشاورزی شهری، شهر که خود عاملی در جهت تخریب محیط زیست است، چگونه می تواند با کمترین ضرر به طبیعت، در تامین نیازهای شهرنشینان به حیات خود ادامه دهد. در انتها با بررسی ساختار شهر اصفهان، به شناخت پتانسیل های این شهر در جهت گسترش و ترکیب کشاورزی شهری با ساختارهای شهر و زندگی روزمره مردم خواهیم پرداخت. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه می توان بیان داشت که با طراحی صحیح و بهینه محور مادی ها در سطح شهر، کشاورزی شهری می تواند به بخشی از ساختار اکولوژیک شهر تبدیل گردد.
    کلیدواژگان: کشاورزی شهری، محیط زیست، شهر، توسعه پایدار، اصفهان
  • ناصر براتی، فاطمه زارعی کرگ آباد، سمیه آهنی صفحات 13-22
    منظر شهری، که رودخانه ای در آن جاری است، بر دیگر شهرها فخر می فروشد، چرا که رودها می توانند نوارهای زیبایی از سبزی و طراوت درشهر جاری سازند. مقاله حاضر با هدف کاربردی و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی سعی دارد به ارزیابی اولویت های منظر شهری پایدار بر روی رودخانه دایمی قشلاق سنندج بپردازد. بدین منظور، نظرات کارشناسان شهری و ساکنین از طریق پاسخ گویی به 242 پرسش نامه بر مبنای مدل AIDAجمع آوری شد. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون چندمتغیره خطی، تکنیک ANPو نرم افزار Super Decisionsاستفاده شد. مدل مبتنی بر یک هدف، چهار معیار (عملکردی، زیبایی شناختی عینی، زیبایی شناسی ذهنی و ادراکی، زیست محیطی) و چهار زیرمعیار (تجهیزفضا، تعادل و تنوع، اکوسیستم، تناسبات ومقیاس انسانی) است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد: نزدیک بودن مقدار آلفای کرونباخ سوالات پژوهش به یک، نشانگر اعتبار بالای سوالات آزمون است و مدل رگرسیون به دست آمده در پژوهش نشان دهنده ارتباط بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته است و ارزیابی های انجام شده در مدل ANP نیز نشان می دهد که درسطح اول مقایسه دو دویی کارکرد عملکردی با امتیاز نرمال شده 41/0 در مقایسه با سایر مولفه ها در اولویت است. در زیرمعیارها، تجهیز فضا با امتیاز نرمال شده 39/0 دراولویت اول و زیرمعیار تعادل و تنوع با امتیاز نرمال 12/0در رده چهارم قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدل AIDA، تحلیل رگرسیون چندمتغیره خطی، منظر شهری پایدار، رودخانه قشلاق
  • میرسعید موسوی، نسیبه بدری بنام صفحات 23-32
    سیر تحولات جهانی بعد از جنگ جهانی دوم و ظهور آثار مخرب توسعه، مباحث پایداری را جهت حفظ اعتدال همه جانبه و تحقق اصل توسعه معتدل و متوازن مطرح می نماید و تعمیم این اصل بر حوزه های مختلف از جمله معماری سبب پیدایش مباحث مربوط به معماری پایدار گشته است که مبنای آن طراحی بر اساس چرخه حیات و صرفه جویی در مصرف منابع انرژی تجدیدناپذیر و توجه به مسائل اقلیمی و پتانسیل های ارزشمند طبیعت، جهت استفاده بهینه از انرژی و نهایتا دست یابی به معماری پایدار است. بررسی معماری سنتی ایران نیز نشان می دهد که معماران توانسته اند با در نظر گرفتن اصول زیبایی شناسی و تاکید موکد بر حفظ محیط زیست، نیازهای اقلیمی هر منطقه را پاسخ گو باشند. گستردگی اقلیم سرد در کشورمان، توجه به طراحی بناها وکالبد شهرهای اقلیم سرد و خشک را که ازمصرف کنندگان عمده انرژی های فسیلی به شمار می روند، را ضروری جلوه می نماید. هدف از این مطالعه بررسی شاخصه های معماری پایدار در خانه های تاریخی تبریز با تاکید بر خانه های دوره قاجار است، تا با بازشناسی اصول پایداری در معماری بومی و انطباق آنها با مفاهیم نوین پایداری به ارائه راه کارها و الگوهای کاربردی برای طراحی اقلیمی در منطقه با هدف صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش آلودگی هوا نائل گردیم.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، معماری، خانه، هم ساز با اقلیم
  • مهرداد کریمی مشاور، صمد نگین تاجی صفحات 33-41
    منظر هدف اصلی این مقاله بررسی ویژگی های پیاده راه ها و همچنین معرفی رویکردهای موجود دربرنامه ر یزی و طراحی آنهاست. بر اساس بررسی های صورت گرفته می توان رویکردهای موجود در رابطه با برنامه ریزی و طراحی پیاده راه ها را به دو دسته کلی 1- هدف محور و 2- انسان محور تقسیم کرد. در رویکرد انسان محور که تمرکز این نوشتار بر آن است، خود به دو دسته کلی تقسیم می شوند که اساس شکل گیری آنها توجه به کیفیت زندگی است. دسته اول شامل مواردی است که توجه آنها به کیفیت زندگی اجتماعی است و دسته دوم شامل کیفیت زندگی فردی است. در نهایت این مقاله براین موضوع تاکید دارد که توجه به کیفیت زندگی عابرین پیاده در بخش برنامه ریزی و طراحی فضاهای پیاده می تواند بستری را فراهم آورد که افراد پیاده در شهر دارای آسایش بیشتری باشند و به این وسیله از ماشین محور بودن شهر جلوگیری شود. بر همین اساس این مقاله پیشنهاد می نماید که در برنامه ریزی پیاده راه ها از اصول مرتبط با کیفیت زندگی اجتماعی و در طراحی پیاده راه ها از اصول مرتبط با کیفیت زندگی فردی استفاده شود. براین اساس یک نظام سلسله مراتبی از نیازهای عابرین از پایین ترین سطح که ایمنی باشد تا بالاترین سطح که نیازهای زیباشناختی و اجتماعی است، جهت برنامه ریزی و طراحی فضاهای پیاده جهت دست یابی به کیفیت زندگی مطلوب برای عابرین پیاده پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: عابر پیاده، پیاده راه، رویکرد هدف محور، رویکرد انسان محور، کیفیت زندگی اجتماعی، کیفیت زندگی فردی
  • محسن فیضی، علی اسدپور صفحات 43-53
    معماری منظر حاصل ادراک انسان از محیط اطراف اوست و به مثابه یک رشته بیش از 100 سال قدمت آموزشی دارد. با این حال این رشته در ایران در سال 1380 و در مقطع کارشناسی ارشد تاسیس گردیده است. در این پژوهش از راهبرد تحلیل محتوا در رویکردی استنتاجی استفاده شده است. بررسی پارادایم های موجود در طراحی منظر نشان دهنده حرکت از پارادایم مدیریت منابع و سیستم ها به سمت پارادایم اکولوژی طراحی با تاکید بر احیای دوباره سلامتی و بهره وری سیستم_های انسانی و اکولوژیکی و توجه به پویایی سیستم است که جز در سایه نگرش سیستمی ممکن نخواهد بود. در این پژوهش سرفصل دروه کارشناسی ارشد معماری منظر مصوب وزارت علوم در 2 رویکرد کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفته است. از نظر کمی میزان ساعات دروس عملی و نظری در این رشته تقریبا با هم برابرند. تحلیل محتوای دروس این رشته بر اساس پایه های 9 گانه آموزش سیستمی در معماری منظر که توسط ماتلاک پیشنهاد شده، صورت پذیرفته است. این موارد عبارتند از: پایه های طبیعی، مدیریتی، تلفیقی، میان رشته ای، اخلاقی، ارزشی، هدایت گری، کاربردی و اقتصادی. نتایج نشان می دهند که مجموعه دروس «طراحی منظر و محیط (1و 2و 3)» بیشترین توجه را به نگرش سیستمی در آموزش معماری منظر دارند. پس از آن «ساختار منظر و محیط» و «قوانین محیط و نظام های طبیعی پویا» به ترتیب در مرتبه های دوم و سوم قرار دارند. همچنین بیشترین توجهات به پایه های «طبیعی»، «کاربردی» و «مدیریتی» بوده و پایه های «هدایت گری» و «میان رشته ای» کمترین توجه را داشته اند که نشان دهنده اهتمام به ابعاد اکولوژیکی منظر در برابر ابعاد اجتماعی منظر است. در کل وضعیت سرفصل دروس تنظیم شده با توجه به اهداف نگرش سیستم محور، «متوسط» ارزیابی می شود. توجه به طراحی مشارکتی، طراحی جمعی، لزوم توجه به روش های پژوهش میدانی، پیمایش اجتماعی و سنجش رفتار مردم در فضاهای باز و ارزیابی ترجیحات عمومی و لزوم توجه به جامعه شناسی منظر از جمله مواردی است که توصیه می شود در بازنویسی دروس و اهداف آنها و یا تعریف دروس جدید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، معماری منظر، نگرش سیستمی، ابعاد اکولوژکی، ابعاد اجتماعی
  • امید رهایی * صفحات 55-66
    توسعه صنایع خصوصا پس از انقلاب صنعتی، موجب پدید آمدن ساختمان های صنعتی (کارخانه های صنعتی) متعددی در حاشیه شهرها شده است. کارخانه های صنعتی که عمدتا به منظور تامین نیازهای نسل بشر ساخته می شود، عوارضی را نیز به همراه دارد و برخلاف این که ضرورتا در خارج از شهرها ساخته می شود، با این حال گسترش شهری را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. این مقاله به بررسی اثرات کالبدی ساختمان های صنعتی بر گسترش شهری در ایران می پردازد. به دلیل ماهیت موضوع، تحقیق حاضر یک پژوهش میان رشته ای است و جهت رسیدن به هدف از راهبردهای ترکیبی استفاده شده است. ابتدا با روشی کتابخانه ای، تاریخچه مختصری از تحولات شهری در ارتباط با توسعه صنایع و پدیدار شدن ساختمان های صنعتی ارائه می شود. سپس از طریق مطالعه اسناد و نقشه ها و با روشی مقایسه ای، گسترش شهری تهران با توجه به موقعیت ساختمان های صنعتی اطراف آن بررسی می گردد. در ادامه از طریق انتخاب یک نمونه موردی (پالایشگاه تهران و منطقه مسکونی باقرشهر) و انجام مطالعات میدانی به روش پرسش نامه، مصاحبه و مشاهده در آن، میزان تاثیرگذاری ساختمان های صنعتی در توسعه شهری منطقه مورد نظر سنجش می گیرد. سرانجام با روشی تحلیلی این نتیجه به دست می آید که ساختمان های صنعتی و کارخانه ها که عمدتا در خارج از شهرها ساخته می شوند، شاخصه های جدید شهری به حساب آمده و اثرات اجتناب ناپذیری بر توسعه شهری و زندگی مردم می گذارند. درخاتمه نیز، پیشنهادهایی برای معماران و شهرسازان در جهت کاهش اثرات مخرب احداث ساختمان های صنعتی بر توسعه شهری ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، ساختمان های صنعتی، اثرات کالبدی، صنایع
  • غلامرضا جلالی فراهانی، مجتبی عراقی زاده صفحات 67-75
    پدافند غیر عامل عبارت است از مجموعه اقدامات غیر مسلحانه ای که باعث افزایش قدرت بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم فعالیتهای ضروری، ارتقاء پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدات و اقدامات نظامی میگردد. آنچه در این مقاله بدان اشاره گردیده است، تبیین رابطه میان معماری و دفاع غیرعامل است. به دیگر سخن اینکه چگونه میتوان با استفاده از راهکارهای معمارانه، آسیب پذیری ساختمان های حساس و مهم کشور را کاهش داد، سوالی است که این مقاله در پی پاسخ به آن است. بررسی آخرین جنگهای رخ داده به خصوص جنگ لیبی 2011نشان داده است که ساختمانهای اداری-سیاسی و... با درجه اهمیت حساس و مهم به روش های مستقیم و غیرمستقیم مورد هدف بمباران قرار میگیرند. این تحقیق که از نوع کاربردی است بر اساس مطالعات کتابخانه ای و شبکه ای و کسب نظر از خبرگان حوزه به معرفی رابطه میان مولفه های معماری و مقوله انفجار و پیامدهای ناشی از آن)موج، ترکش و...( میپردازد. مولفه هایی نظیر فضای عبور موج، حجم خارجی، حیاط مرکزی، درز انقطاع، حفاظت سلسله مراتبی و مانند آن از جمله مولفه هایی هستند که میتوانند نقش به سزایی در کاهش آسیبپذیری ساختمان و ساکنان درونش ایفا کنند که شرط لازم آن شناسایی صحیح رابطه میان مولفه های فوق با کاهش آسیب پذیری است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، ساختمانهای اداری، تهدید، طراحی، معماری
|
  • S. H. Rozati, A. Ghanbaran Pages 1-12
    In this recent decade the world population increases with improving the health situation. Also people habits changed and cause that many person emigrate in the city and live in big city so in this resent year the main mount of the population of each country live in cities. The cities grown had many bad results for the environment, such way that we can see for the preparing of people that live in cities, agricultures force use a lot of chemical fertilizer in their field that it is really harmful for the environment. Also in some cases excessive use of water source cause they become dry. So the cities grow had many bad effect on environment but we can’t forbid growing the cities so it’s better that we have a sustainable solution for sustainable development. One of the sustainable ways for development that in recent year develop in the academic urbanism is Urban Agriculture. In this article at first we say some of the bad results of urban development on the environment and then introduce some of the main parameters of urban agriculture and check that how urban agriculture can be a sustainable way for developing. In the last we check the Isfahan structure and the potential that are in this city for develop of Urban Agriculture.
    Keywords: Urban agriculture, Environment, City, Sustainable Development, Isfahan
  • N. Barati, F. Zareie, S. Ahani Pages 13-22
    Formation of most human civilizations has been along the river that has been able to play an effective role in improving the urban landscape of television. Due to this, this paper with the goal applications and using descriptive - analytical attempts has been try to do assessment of priorities for sustainable urban landscape on the river sustainable AIDA model. For this purpose, Collective opinions of experts in urban issues by answering questionnaires were collected based on the AIDA model. To analyze the data was used with ANP model and Super Decisions software. AIDA model in this paper, Includes one goal, three Criteria (performance functional, aesthetic, environmental),four sub criteria (Equipped space, balance and diversity, ecosystems, and human scale proportions observed),six sub alternative (Image of mind, power walks along the river, colours and materials, the Emir of plant tissue, identity design, balanced). The results of the study show that at the first level, binary Comparison of functional performance with normalized score of 0.55 is priority at compared with aesthetic with normalized score of 0.12 and environmental with normalized score of 0.31. At the sub criteria, equipped space with normalized score of 0.36 is at the first priority and balance and diversity with normalized score of 0.12 is at the fourth priority and at binary compare of alternative, identity design is at the first priority with normalized score of 0.25 but the final weight at the combined matrix and inconsistency rate of priorities of the urban landscape with using AIDA model, at aesthetic criteria, equipped space with normalized score 0.35 and at performance criteria functional, equipped space with normalized score 0.34 and at environmental criteria , ecosystem with normalized scores0.43 are at the priority.
    Keywords: assessment, river of Sanandaj, sustainable urban landscape, model AIDA, model ANP, Super Decisions software
  • Mir Saeed Mousavi, Nasibeh Badri Benam Pages 23-32
    Global changes after World War II, and the advent of destructive works a development have been stated sustainability matters in order to maintain comprehensive moderation and realization of the basis expansion of its temperate and balanced; However, generalization of this basis development on various fields such as architecture has been caused appearance subjects that related to sustainable architecture, which is based on designing according to life cycle and economy in the use of nonrenewable energy resources and also regarding to climate issues and valuable potentials of nature, for optimal use of energy and finally it is attaining to sustainable architecture.
    The study of Iranian Traditional Architecture also indicates that architects could respond for climate needs of each area by considering aesthetic principles and emphatic stress on environment.
    The extent of cold climate in our country, regarding to designing buildings and fabric cities with cold and dry climate which are considered the major consumers of fossil energies, it seems necessary.
    The purpose of this research, is to study indicators of sustainable architecture the historic houses in Tabriz with emphasis on Quajar ‘s era houses, so that by recognition of sustainability principles on Vernacular Architecture and their adaptation by modern concepts of sustainability, can be achieve to providing solutions and functional patterns for designing climate in the area with the goal of economy in the use of energy and reducing air pollution.
    Keywords: Sustainable Development, Architecture, House, Consistent with climate
  • Mehrdad Karimi Moshaver, Samad Negintaji Pages 33-41
    The main aim of this research was to examine different features of pedestrian areas in terms of architecture and urbanism features and to introduce current approaches to planning and designing pedestrian areas.
    According to this study, current trends to planning and designing pedestrian areas can be divided into two main categories, including: 1- object-based approach, and 2- human-based approach. Human-based approach, which this research focuses on that, is sub-divided into two coarse-grained groups including the group which focuses on 1- social life quality, and 2- individual life quality.
    This research accentuated that proper attention on the life quality of pedestrian in designing and planning can provide a suitable condition in which better situation for pedestrian’s comfort can be provided. Accordingly, it causes of non-car-based city.
    As a result, this paper offered that planning and designing pedestrian areas should be based on social life quality and individual life quality respectively.
    Therefore, a hierarchical system related to pedestrian’s need for life quality provided from safety to aesthetic, which can be applied to design and planning pedestrian areas.
    Keywords: pedestrian, pedestrian area, object, based approach, human, based approach, social life quality, individual life quality
  • M. Feizi, Ali Asadpour Pages 43-53
    The first M.sc degree in landscape architecture has been established more than 10 years ago in Iranian Universities. Less researches have done in the field of content analyzing by assessing its suitability and validity. In this paper content analysis in inductive approach has been used to study syllabus of landscape architecture approved by Ministry of Science, Research and Technology in qualitative and quantitative approach. The few hours of theoretical and practical courses in this field are almost identical. The content analysis has been organized by applying 9 basics systemic approaches in Landscape education, introduced by Motloch (consist of naturally, management, consolidated, interdisciplinary, ethical, values, guidance, practical and economic). The results show that the lessons of "Landscape Design and Environment (1, 2, and 3)" consist of the most attention to the systematic approach to the teaching of landscape architecture. After "The structure of landscape and environment" and "environmental laws and dynamic natural systems" are the second and third rank respectively. Most attentions has been paid to the "naturally", "practical" and "management" basis and "guidance" and "interdisciplinary" basis had the least effort which represents that the dimensions of the ecological perspective is pioneer rather than social dimension. The participatory design, community design, attention to methods of field research, survey and assessment of people's behavior in open spaces and public preferences assessment and attention to the sociological perspective, in revising the courses and their goals or new ones could be considered as suggestions.
    Keywords: Landscape education, Landscape Architecture, Systemic approach, Ecology, Social approach
  • Omid Rahaei * Pages 55-66
    Scientific and technological developments particularly after the Industrial Revolution have led to the creation of numerous industrial buildings in city suburbs. Although industrial plants are developed to meet the various needs of humankind, they do entail a series of negative effects and though built in suburban areas they strongly influence urban expansion.
    This paper studies the physical impacts of industrial buildings on urban development in Iran. It requires a look into several fields of study and employs a composite research method to proceed. In a deskwork process, the authors first present a summarized history of urban developments in the face of growing industrial advances. They then study the urban expansion of Tehran with the industrial plants developing around it through a comparative method employing maps and documents.
    The Tehran Refinery and the Baghershahr residential district are chosen as components of a case study. The authors use questionnaires, conduct interviews and take note of their observations to evaluate the impact of industrial buildings on urban expansion. Finally, an analytical strategy is employed to conclude that industrial plants, which are mainly built in city suburbs as new urban indicators, inevitably affect urban development and people’s lives. The paper ends with a series of proposals for architects and urban developers to reduce the destructive impacts of industrial buildings on urban development.
    Keywords: Urban expansion, industrial buildings, Physical effects, Industries
  • Gholamreza Jalali Farahani, Mojtaba Araghizadeh Pages 67-75
    Passive defense is a complex of unarmed measurements and considerations which lead to vulnerability mitigation, increasing deterrence, facilitating crisis Management, continuity of necessary activations and upgrade national stability against threats and military options.
    In this article, we’ve explained the relation between passive defense and architecture. In other words, the main question is how to decrease the vulnerability of critical and important buildings whit architectural guidelines. Studying recent wars like Libyan war (2011) shows that political & bureaucratic buildings are direct or indirect targets.
    This article is an applied research and is based on library-web research method and interview with experts in order to introduce the relation between architectural components and blast (blast shock, quiver). Architectural components like shock pass space, external volume, atriums, separation joints, hierarchy protection and etc. have important influence on decreasing vulnerability of buildings and it’s residents. In order to achieving these goals, it’s necessary to identify the correct relation of these components with vulnerability mitigation.
    Keywords: Passive defense, Bureaucratic buildings, Threats, Design, Architecture