فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 43 (بهار 1397)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 43 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهنام فیض آبادی *، محمود البرزی، عباس طلوعی، احمد ماکویی صفحات 1-12
    هدف اصلی این مقاله تعیین عوامل تاثیرگذار در انتخاب اندازه بافرها با توجه به ریسک های پروژه است که همواره این عوامل به دلیل آنکه حسی و شهودی هستند، دقیق محاسبه نمی شوند و همچنین به دلیل کمبود منابع و زمان موجب تاخیر در پروژه شده و یا بیشتر از نیاز واقعی فعالیتهای پروژه در نظر گرفته می شوند که این امر هزینه های پروژه را افزایش می دهد. از طرف دیگر در این مقاله سعی شده تا روابط و تعامل ریسکها با یکدیگر شناسایی شده و در قالب مدلی مفهومی ارائه گردد. در مدل ارایه شده ریسکهای پیشران و وابسته تعیین خواهند شد که در بستر مدل مفهومی ارائه شده می توان با مدیریت ریسک های پیشران بر اندازه بافرهای کل پروژه تاثیر گذاشته و شاخص های زمانی و هزینه ای پروژه را در حد قابل قبولی بهبود ببخشد. به منظور ارائه مدل مفهومی از روش مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شده است و برای فراهم ساختن اطلاعات کیفی مدل مصاحبه های عمیق با بیست و هفت نفر از خبرگان و مدیران پروژه های بزرگ در حوزه نفت و گاز انجام شده است. بر اساس مدل مفهومی ارایه شده و همینطور تحلیل همزمان، مشکلات ناشی از پیچیدگی و شناخت کم از مسایل فنی پروژه عامل اصلی است که باعث می شود مدیران و پیمانکاران مجبور به افزایش سطح بافرها شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره بحرانی، مدیریت ریسک، محاسبه بافر، مدلسازی ساختاری تفسیری
  • مجتبی رمضانی * صفحات 13-26
    امروزه تبلیغات جزء لاینفک کلیه استراتژی های بازاریابی به شمار می روند،تبلیغات نقش مهمی در ایجاد آگاهی مشتریان در ارتباط با محصولات و خدمات دارد و تا حد زیادی درایجاد شهرت سازمان موثر می باشد. بر همین اساس تحقیق حاضر با هدف ارائه الگویی از روابط علت و معلولی اثربخشی تبلیغات برای صادرات محصولات غیرنفتی استان آذربایجان شرقی به کشورهای CIS انجام شده است. برای نیل به هدف فوق یک سوال اصلی و دو سوال فرعی تدوین شده است. روش تحقیق توصیفی بوده و جامعه آماری این تحقیق کلیه صادرکنندگان استان آذربایجان شرقی در فاصله سال های 1390 تا 1396 می باشد. تعداد 161 صادر کننده بر اساس اطلاعات اخذ شده از سازمان صنعت، معدن و تجارت انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش دیمتل فازی استفاده شده است. برای جمع آوری داده های لازم از پرسشنامه مخصوص دیمتل فازی استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که تداوم و استمرار تبلیغات، ایجاد تصویر ذهنی مثبت نسبت به محصول یا خدمت، ابتکار و خلاقیت موجود در تبلیغ، نوع رسانه، زمان مناسب ارائه تبلیغ، تکرار دفعات تبلیغات، صداقت در پیام های تبلیغاتی و شهرت و وجهه خوب برند هشت سازه اصلی تحقیق می باشند. که تداوم و استمرار تبلیغات ، ایجاد تصویر ذهنی مثبت نسبت به محصول یا خدمت، ابتکار و خلاقیت موجود در تبلیغ و نوع رسانه تاثرگذارترین سازه ها و زمان مناسب ارائه تبلیغ، تکرار دفعات تبلیغات، صداقت در پیام های تبلیغاتی و شهرت و وجهه خوب برند تاثیرپذیرترین سازه های تحقیق می باشند.
    کلیدواژگان: اثربخشی تبلیغات، محصولات غیرنفتی، تصویر ذهنی، DEMATEL فازی
  • محمد مهدی کرم پور، مصطفی حاجی آقایی کشتلی * صفحات 27-42
    در جوامع مدرن امروزی، مراکز تولیدی باید قادر به ارائه پاسخی صریح، دقیق، فوری به تغییرات تقاضا و تبع آن تغییرات در محصول باشند، بنابراین در این مقاله در پی مطرح نمودن مساله چیدمان و بازآرایی تاسیسات مراکز تولیدی و خدماتی هستیم به گونه ای که مجموع هزینه های حمل و نقل مواد و بازآرایی خطوط تولیدی به کمترین میزان خود برسد. یک طرح بهینه باعث انتقال بهینه و کارا مواد بین تاسیسات و کاهش فرآیند کار و هزینه انبار داری می شود. برای مراکز تولیدی، هزینه حمل مواد مهمترین شاخص برای تعیین بهره وری یک طرح می باشد. این موضوع به عنوان مساله طرح تاسیسات پویا (DFLP) مطرح گردیده است. در این مقاله، DFLP با پنج روش فراابتکاری شامل ژنتیک (GA)، شبیه سازی تبرید (SA)، جستجوی ممنوع (TS)، ازدحام ذرات (PSO) و رقابت استعماری (ICA) مدل سازی شده است. روش تاگوچی جهت انتخاب پارامترهای بهینه به کار برده شده است. نتایج حاصله به خوبی نمایانگر آن اند که روش های فراابتکاری، راه کارهایی بهینه و موثر برای غلبه بر مساله طرح تاسیسات مراکز تولیدی و خدماتی ارائه می دهند. نتایج مدل سازی حاکی از آن هستند که الگوریتم رقابت استعماری در مقام مقایسه با دیگر روش ها، جواب های بهینه بهتری را در این مساله با محدودیت های مفروض در معیارهای مختلف ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: الگوریتم رقابت استعماری، الگوریتم های فراابتکاری، روش تاگوچی، مساله طرح تاسیسات پویا
  • عباس طلوعی اشلقی *، شهرزاد طیاران، رضا رادفر، علیرضا پورابراهیمی صفحات 43-56
    سرعت فزاینده تغییرات فن آورانه، از یک سو، و تغییر ماهیت تقاضای مشتریان و تشدید رقابت بین سازمان ها، از سوی دیگر، باعث شده است که سازمان ها به شدت به دنبال کسب مزیت های رقابتی جدید برای برتری بر رقبا و تامین بهتر نیاز مشتریان باشند. حصول چنین اهدافی در سایه مفهوم جدیدی به نام «چابکی سازمانی» به دست می آید اما چابکی سازمان تحت تاثیر عامل های خود می باشند که در شرکت های خدماتی ، کارکنان تاثیر گذارترین عامل می باشند. در این پژوهش که دانشگاه علوم و تحقیقات به عنوان مطالعه موردی مطرح شده است کارکنان به سه دسته نرم ، خاطی و مقصور تقسیم بندی شده اند که عامل های مذکور تعیین کننده سه عنصر اصلی چابکی زنجیره تامین سازمان که عبارتند از محرک های چابکی، توانمندی های چابکی و توانا سازهای چابکی می باشند. همچنین با استفاده از الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات یک مدل هوشمند طراحی شده که تاثیرگذاری و تاثیر پذیری عوامل بر یکدیگر مورد سنجش قرار گرفته است. و پس از اجرای مدل در مطالعه موردی در نقطه Time=769 ، بهبودی سازمان در بهترین حالت ممکن می باشد.
    کلیدواژگان: الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات، چابکی، سازمان های آموزشی، زنجیره تامین
  • حمیدرضا اصیل فرید *، مهران خلج، مریم زائری صفحات 57-68
    سنجش و ارزیابی همواره مورد توجه انسان بوده است . ارزیابی عملکرد منابع انسانی برای سازمانها و مدیران بسیار مورد توجه قرار گرفته است که نقش بسیارمهم و راهبردی را دارا شده است وازعناصرتاثیر گذار بر مزیت رقابتی سازمان محسوب می شود . در این مقاله ازکاربرد تحلیل پوششی دادهای دو مرحله ای (DEA) در تجزیه وتحلیل کارایی و عملکرد کارکنان بهره برده شده است. هرچند مدل های کاربردی مختلفی در این حوزه ارائه شده است اما این مدل ها با مشکلاتی مواجه هستند و تمامی نیازهای تصمیم گیران را برآورده نمی سازند. مدل کاربردی ارائه شده در این تحقیق، مشکلات مدل های پیشین را که تکیه برفاکتور های به غیر ساعات اضافه کار ، حقوق ، مرخصی به عنوان ورودی اولیه و ساعات مفید کاری وساعات میزان حضور در جلسات آموزشی به عنوان خروجی میانی ومقدار تولید سالم ، و تولید ناسالم برای در نظرگرفتن خروجی نهای می باشد را دارند ، کامل کرده ومرتفع می نمایید . در نتیجه، یکی از روش های جدید ارزیابی عملکرد کارکنان، روش تحلیل پوششی داده است که یک روش چند معیاره برای تصمیم گیری و سنجش عملکرد کارکنان و شرکتها می باشد. مدل کاربردی پیشنهادی در ارزیابی کارایی و اثربخشی وعملکرد کارکنان شرکت آذر نوش شکوفه مورد استفاده قرار گرفته و تحلیلی جهت بهبوده هم زمان کارایی و اثربخشی هر یک از کارکنان وعملکرد بهینه تولید در اختیار تصمیم گیران قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکردمنابع انسانی، تحلیل پوششی دادهای دو فرایندی، اثربخشی، کارایی
  • فردوس بهشت آیین *، علی انوری، محمدحسین رونقی صفحات 69-82
    برون سپاری ابزار قدرتمندی است که در صورت استفاده درست، می تواند کامیابی سازمان را در عرصه رقابت تجاری به همراه داشته باشد، اما چنانچه در استفاده از این ابزار قدرتمند دقت و تامل کافی صورت نگیرد، نه تنها هیچ یک از منافع مورد انتظار حاصل نمی ‏شود، بلکه آسیب ها و خسارات جبران ناپذیری به سازمان وارد می کند؛ بنابراین ضعف در شناخت و مدیریت ریسک ها نگران کننده است چراکه می تواند منجر به از دست رفتن مزایای رقابتی شده و سازمان را تا مرز نابودی پیش برد؛ بنابراین هدف عمده این تحقیق شناسایی ریسک‏های موجود در برون سپاری پروژه های شرکت مدیریت تولید برق، اولویت‏بندی ریسک‏ها و تعیین ریسک‏های اصلی و غیر اصلی هست. این تحقیق ازنظر هدف، کاربردی ازنظر ماهیت و روش، توصیفی و ازنظر شیوه نگرش، توصیفی- تحلیلی است. از بعد هدف نیز توسعه‏ای است. همچنین در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شده است و از مقطع زمانی هم می توان گفت، این پژوهش از نوع تک مقطعی است. در این پژوهش، از تکنیک دی متل خاکستری و مدل سازی ساختاری-تفسیری برای شناسایی و طراحی الگوی روابط شاخص ها استفاده شده است. با استفاده از تکنیک دی متل الگوی روابط علی میان متغیرها شناسایی شده است. درنهایت از مدل سازی ساختاری-تفسیری برای تعیین الگوی نهایی پژوهش استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که دو ریسک مشکل ارتباطات و مشکلات قرارداد از مهم‏ترین ریسک‏ها به حساب می‏آیند؛ و لازم است شرکت‏ها بر این دو ریسک تمرکز کنند، زیرا این دو عامل تحقق بخش عوامل دیگر هستند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، برون سپاری، ریسک، شرکت مدیریت تولید برق، دیمتل خاکستری
  • زهرا بهرامی شاه بکندی، طاهر کلانتری *، نیلوفر ایمان خان صفحات 83-94
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر چابکسازی زنجیره تامین بر ارزش برند در شرکت ایران خودرو دیزل بوده است. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش به صورت توصیفی – همبستگی بود. و از لحاظ زمانی در زمره پژوهش های مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارشناسان شرکت ایران خودرو دیزل مشتمل بر 800 نفر بود. با استناد به جدول مورگان، نمونه ای به حجم 260 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه چابک سازی زنجیره تامین و پرسشنامه ارزش برند بود. روایی محتوایی پرسشنامه ها با استناد به نظر متخصصان و اساتید دانشگاهی بررسی و تایید شد. همچنین جهت بررسی پایایی پرسشنامه ها به ضریب آلفای کرونباخ استناد شد که مقدار آلفا برای پرسشنامه چابک سازی زنجیره تامین، 911/0 و برای پرسشنامه ارزش برند، 855/0 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد که چابک سازی زنجیره تامین و ابعاد آن، قابلیت پیش بینی ارزش برند شرکت ایران خودرو دیزل را دارند. و همچنین اینکه چابک سازی زنجیره تامین بر وفاداری به برند، آگاهی از برند، تداعی برند، تمایل به گسترش برند و کیفیت برند تاثیرگذار می باشند.
    کلیدواژگان: چابک سازی، زنجیره تامین، ارزش برند
|
  • Behnam Feizabadi *, Mahmoud Alborzi, Abbas Tolouee, Ahmad Makoyi Pages 1-12
    This paper aims to determine factors influencing on the buffer sizing based on Project Risks, which are usually subjective and qualitative. Because of the subjective feature, they can’t be calculated accurately and they are responsible for the project delays. In addition, because projects may enter a time of shortage, as well as inadequate resources, estimated time duration prolongs which in turn increases the project costs. On the other side, offering a conceptual model, this investigation aims to identify risks relationships and interactions. Fundamental and related risks were defined in the proposed model which is based on a conceptual model. The model also can be used to better buffer sizing and improve time duration and cost estimations. Interpretative Structural Modelling was used to develop the conceptual modeling and 27 experts in Oil and Gas Mega Projects were interviewed to gather the needed data to provide the model. Based on the conceptual model and simultaneous analysis, the problems caused by the complexity and low recognition of the technical issues of the project are the main factor that put managers and contractors in a situation to increase the level of buffers.
    Keywords: Critical Chain Project Management, Buffer Sizing, Risk Management, Interpretive Structural Modelling
  • Mojtaba Ramazani * Pages 13-26
    Today, advertising is an integral part of all marketing strategies and it plays an important role in creating customer awareness of products and services. It also is greatly effective in fostering the reputation of an organization. Accordingly, the present study aims to provide a model of the causal relationships of the effectiveness of advertising for the export of non-oil products in the East Azerbaijan province to CIS countries. To achieve the above goal, three research questions have been formulated. The research method is a descriptive one and the statistical population of this research is all exporters of East Azerbaijan province during 2011 and 2017. A total of 161 exporters were selected based on the information from the Industry, Mining, and Trade Organization. For the data analysis, the fuzzy DEMATEL method has been used. A specific questionnaire was used for collecting the data. The results of the surveys show that the continuation of advertising, the creation of a positive image of the product or service, the innovation, and creativity in the ads, the type of media, the appropriate time to advertising, repetition the propaganda, honesty in advertising messages and reputation Good brand are the eight main structures of research. The continuity of advertising, the creation of a positive image of the product or service, the innovation and creativity in the advertisement and the type of media, the most effective structures and the right time to advertise, repeat the propaganda, honesty in advertising messages and reputation and the reputation of the best brand.
    Keywords: Advertising effectiveness, Non, oil products, Mental image, Fuzzy DEMATEL
  • Mohammad Mahdi Karampour, Mostafa Hajiaghaei-Keshteli * Pages 27-42
    In modern societies, production centers should be able to supply the variety of demand and type of productions correctly, exactly, clearly and straightly. So, this study aims to present the dynamic facility layout problem (DFLP) in order to minimize the total cost of the facilities and costumes. Design an optimal plan leads to reduce the production process and cost of inventory. Transportation cost plays a key-role to specify the performance designing of part systems. This content displays the Dynamic Facility Location Problem (DFLP) in this paper. In order to handle the proposed problem, five metaheuristic methods are introduced: Genetic Algorithm (GA), Simulated Annealing (SA), Tabu Search (TS), Particle Swarm Optimization (PSO) and Imperialist Competitive Algorithm (ICA) are tackled to solve the problem. Taguchi approach is considered to select the proper values for presented algorithms. The results explain that proposed methods are provided the optimal design for the dynamic facility location problem. As a result, ICA and PSO reach the most performance output in the comparison of other algorithms with assumed conditions in the problem.
    Keywords: Dynamic Facility Layout Problem, Imperialist Competitive Algorithm, metaheuristic algorithms, Taguchi approach
  • Abbass Toloie Ashlaghi *, Shahrzad Tayaran, Reza Radfar, Alireza Pourebrahimi Pages 43-56
    The increasing speed of technological change, on the one hand, and the changing nature of customer demand and the intensification of competition among organizations, on the other hand, have led organizations to seek to take on new competitive advantages to outperform competitors and better meet customer needs. Achieving such goals comes in the context of a new concept called "organizational agility," but agility of the organization is influenced by its agents, which are the most influential factor in service companies. In this research, which the University of Science and Research has proposed as a case study, the employees are divided into three categories: Soft, Grievous, and Blind. These factors determine the three main elements of the agility of the supply chain organization: Agility drivers, agility abilities and agility capability. Also, using a particle swarm optimization algorithm, an intelligent model has been designed to measure the impact and impact of factors on each other. And after implementing the model in a case study at Time = 769, recovery is at best possible.
    Keywords: Intelligent Algorithm, Particle Swarm Optimization, Agility, Educational Organizations, Supply Chain
  • Hamidreza Asilfarid *, Mehran Khalaj, Maryam Zaeri Pages 57-68
    Evaluation and assessment has been always considered by human beings. Human resources performance evaluation has been considered for organization and managers, so that has owned very important and conductive role and considered as one of the effective elements on organizational competition priorities.
    In this article, personnel’s’ performance and efficiency analysis has been operated by 2 stage DEA function. However, different functional models have been presented in this field but include some difficulties and do not meet all decision makers’ needs. The provided functional model in this research has resolved all previous models difficulties which are not only based on factors such as extra work hours, salaries and day off as primal entrance, effective working hour and availability of being in learning sessions as middle entrance, the amount of valid production and invalid production as final entrance.
    As result one of the newest personnel performance assessment is DEA that is multi-criteria method for determining and evaluating companies and personnel’s’ performance. The purposed operational model has been used in assessing efficiency and effectiveness of AZARNOOSH SHEKOUFEH’s personnel’s performances, and analysis for improving the efficiency and effectiveness of each personnel and production optimized performance fro decision makers.
    Keywords: human resource performance evaluation, 2 stage DEA, effectiveness, efficiency
  • Ferdos Behesht Aeen *, Ali Anvari, Mohammad Hossein Ronaghi Pages 69-82
    Outsourcing is a powerful tool for organizations to gain advantage in competition, but like any tool it may cause vulnerabilities if used improperly. The main purpose of this study is to identify risks of outsoursing projects in an electrical generation management company.Then to prioritize the major and minor risks as well as identifying them. This research is an applied research and the method is descriptive with survey. In this study, the Gray DEMATEL technique and Interpretive Structural Modeling(ISM) is combined to identify and design the pattern of relationships indicators. With the use of DEMATEL technique, we identify the causal relationships between variables. The ISM is used to analyze the results. After analyzing the factors we conducted that two risks of communication and contract problems are the main risks in outsourcing project. the company should take into account the two risks in order to achieve the success. And it cause company to maintain their competitive benefits.
    Keywords: ISM, Gray DEMATEL, Outsourcing, Risks, GDEMATEL
  • Zahra Bahrami Shah Bekandi, Taher Kalantari *, Niloofar Imankhan Pages 83-94
    The purpose of this study was to investigate the effect of supply chain chains on brand value in Iran Khodro Diesel Company. The purpose of the research is applied and in terms of the method is descriptive - correlation. In terms of time, it is part of cross-sectional research. The statistical population of this study was all experts of Iran Khodro Diesel Company, including 800 people. Based on the Morgan table, a sample of 260 individuals was selected and randomly selected. The data gathering tool was Supply Chain Aid Questionnaire and Brand Value Questionnaire. Content validity of the questionnaires was reviewed and confirmed by experts and professors of the university. The reliability of the questionnaires was also counted by Cronbach's alpha coefficient. The alpha value for the supply chain agility questionnaire was 0.911 and for the brand value questionnaire was 0.885. The structural equation model was used to analyze the data. The findings showed that supply chain agility and its dimensions have the potential to predict brand value of Iran Khodro Diesel. Also, supply chain resilience is based on brand loyalty, brand awareness, brand association, brand awareness and brand quality.
    Keywords: Supply Chain, Brand Value