فهرست مطالب

نشریه طب کار
سال دهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی جبالی*، محمدرضا نجیمی، ابوالفضل برخورداری، سید حسین حکمتی مقدم، بهرام کوهنورد صفحات 1-6
    مواجهه با آلودگی صوتی در محیط کار از شایع ترین مخاطرات شغلی بوده و موجب کاهش شنوایی می شود. یکی از راه های کنترل صدا در صنعت کنترل توسط جاذب های صوتی می باشد. از نانو ذرات می توان در ساخت کامپوزیت های صوتی بهره گرفت. هدف از این مطالعه طراحی و ساخت پانل های آکوستیک بر پایه گچ، نانوذرات اکسید سیلیسیوم، پنبه هیدرولیز شده و نانو رنگ و همچنین مقایسه میزان جذب صدا توسط آنها در فرکانسهای مختلف می باشد.
    در این مطالعه نخست نانو کامپوزیت متشکل از گچ، پنبه هیدرولیز شده، نانو ذره سیلیکا و نانو رنگ با روش مخلوط سازی ساده و اعمال حرارت ساخته و سپس ضریب جذب صوتی آن مورد بررسی قرار گرفت. ضریب جذب در فرکانس های 250 تا 5000 با استفاده از روش امواج ساکن و طبق استاندارد ISO 9803-1 ارزیابی شد.
    نتایج حاصله نشان داد که حداکثر اختلاف ضریب جذب نمونه ی متشکل از گچ، نانو سیلیکا، پنبه هیدولیز شده و روکش شده با رنگ نانو در مقایسه با نمونه ی ساخته شده از گچ خالص در فرکانس 4000 هرتز به میزان 17% بود. با این وجود بالاترین تفاوت ضریب جذب به میزان 43% و در فرکانس 5000 رخ داد. بیشترین ضریب جذب صوت را نمونه ی حاوی گچ، نانو سیلیکا و پنبه هیدولیز شده در فرکانس 5000 هرتز و به میزان 0. 46 دارا بود.
    کلیدواژگان: ضریب جذب صوت، نانو سیلیکا، نانو رنگ، گچ، پنبه هیرولیز شده
  • حسن زارعی محمودآبادی، سعید وزیری، اعظم سادات میرمحمدی میبدی * صفحات 7-16
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تبیین نقش میانجی رضایت شغلی در ارتباط بین رفتار شهروندی و حمایت سازمانی ادراک شده در کارکنان کارخانه کاشی نارین شهر میبد بود.

    روش

    روش تحقیق حاضر همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل تمام کارکنان شرکت کاشی نارین میبد بود که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی 200 نفر انتخاب شدند. پرسشنامه های رفتار شهروندی سازمانی، حمایت سازمانی و رضایت شغلی برروی نمونه اجرا گردید. با توجه به نوع متغیر و سطح سنجش متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر در تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رضایت شغلی (میانجی گر) اثر معنی داری بر رابطه بین حمایت سازمانی و رفتار شهروندی ندارد ولی حمایت سازمانی بر دو متغیر رفتار شهروندی و رضایت شغلی اثر مستقیم معنی داری داشت. همچنین مولفه های پرداخت، مزایای جانبی و ارتباطات با حمایت سازمانی رابطه مثبت معنی داری داشتند. رفتارشهروندی نیز با رضایت شغلی (19/0 r=) ، بین مولفه های نوعدوستی و وجدان با رضایت شغلی و بین مولفه پرداخت و مزایای جانبی ، ماهیت کار و ارتباطات با رفتار شهروندی رابطه مثبت و معنی داری دیده شد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد حمایت سازمان از کارکنان می تواند به طور معنی داری در تغییر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان و ارتقای آن نقش ایفا کند. ارائه حمایت سازمانی به کارکنان، در ارتقای رفتار شهروندی کارکنان و افزایش کارایی و اثربخشی مطلوب در کارخانه بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، حمایت سازمانی ادراک شده، رضایت شغلی
  • نرمین حسن زاده، یحیی خسروی *، سامان روشنی، علی اسدی کرم، مهسا مبینی، محمدرضا حسن بیگی صفحات 17-25
    روش سریع تنش اداری (ROSA) جزء روش های نوظهور ارزیابی پوسچر جهت کارکنان اداری است. مطالعات محدودی به بررسی اعتبار این روش در ارزیابی قابل اعتماد ریسک فاکتورهای ارگونومی کارکنان اداری پرداخته اند. هدف این مطالعه بررسی رابطه امتیاز ROSA ، آگاهی و رفتار و سایر فاکتورهای موثر ارگونومی در بین کارکنان اداری در یک شرکت نفتی در ایران است.
    این مطالعه مقطعی در سال 1395در یک شرکت فعال در زمینه نفت و گاز انجام شد. تعداد 259 نفر از کارکنان به تکمیل پرسشنامه آگاهی و رفتار ارگونومیک و پرسشنامه نوردیک پرداختند. ارزیابی پوسچر به روش سریع تنش اداری (ROSA) انجام شد. آماره های توصیفی درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار، مقایسه میانگین ها و آزمون همبستگی پیرسون با کمک نرم افزار SPSS ویرایش 22 در تحلیل داده ها به کار رفت.
    با افزایش سطح اگاهی و رفتار ارگونومیک، میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی کاهش یافته است (0/01P<). از طرفی با کاهش میزان استرس، میزان کار با گوشی تلفن همراه، ارتفاع مانیتور و امتیاز ROSA، میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی روند کاهشی نشان داده است (0/01P<). از میان ویژگی های فردی، شغلی و محیط کار کارکنان، متغیر های شاخص توده بدن (Body Mass Index) ، مکان، کار رایانه ای، سابقه قبلی، قد، وزن، سن و جنس با امتیاز ROSA همبستگی معنا داری داشته اند (0/01P<).
    کلیدواژگان: ارگونومی، ROSA، کارکنان اداری
  • فریبا زارع سخویدی*، غلامحسین حلوانی، محسن عسکری شاهی صفحات 26-31
    از ابتدای ورود خودرو به ایران همواره شاهد تصادفات انواع وسیله نقلیه بوده ایم. به دلیل اهمیت موضوع تصادفات رانندگی تلاش های زیادی برای مطالعه در این زمینه انجام شده است.
    مطالعه حاضر که بر روی 569 راننده انجام شد یک مطالعه تحلیلی گذشته نگر میباشد. جمع آوری داده های این مطالعه از ابتدای بهار 1394 تا انتهای تابستان 1394 بر روی رانندگان وسایل نقلیه بین شهری که تاریخ اخذ گواهی نامه آنها از تاریخ 1370/1/1 به بعد بود، انجام شد. متغیر وابسته در این مطالعه زمان رسیدن به اولین حادثه از تاریخ اخذ گواهی نامه در نظر گرفته شد. آنالیز داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام گرفت. برای برآورد زمان بقا از روش کاپلان مایر و تعیین عوامل موثر بر زمان وقوع حادثه از رگرسیونی مخاطره متناسب کاکس استفاده گردید.
    تابع خطر منحنی کاپلان مایر بر اساس تیپ شخصیتی نشان میدهد که خطر وقوع حادثه برای گروه با تیپ شخصیت A بیشتر از رانندگان با تیپ شخصیتی B است. ولی از نظر آماری تفاوت معنی داری در وقوع خطر در دو گروه رانندگان با تیپ شخصیتی A و B ندارد (p_value=0. 379).
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی، تصادف، آنالیز بقا، ایمنی
  • حمیدرضا حیدری، هدی رحیمی فرد، محمدرضا خاکسار، احمد سلطان زاده، ابولفضل محمدبیگی، محدثه دارابی، آرزو عینی صفحات 32-38
    مواجهه با اسید کلریدریک در واحدهای صنعتی می تواند با مخاطراتی برای سیستم تنفسی انسان همراه باشد. این مطالعه با هدف بررسی علائم تنفسی و اختلالات عملکرد ریوی ناشی از مواجهه با اسید کلریدریک در واحد اسیدشویی یک صنعت فولادی انجام شده است.
    این مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی است که در یک واحد اسید شویی در سال 1395 انجام شده است. گروه مواجهه یافته شامل 45 نفر کارگر مرد و گروه مرجع شامل 41 نفر کارمند اداری مرد بودند.
    به منظور جمع آوری اطلاعات فردی و شغلی از پرسشنامه استفاده شد و برای تعیین ظرفیت های ریوی کارگران، آزمون عملکرد ریوی با همکاری یک پزشک متخصص طب کار انجام شد. شاخص های عملکرد ریوی مورد بررسی شامل FVC ، FEV1 و FEV1/FVC، بود؛ جهت توصیف و تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری t تست و کای اسکوئر در محیط SPSS استفاده گردید. سطح معنی داری در این مطالعه 05/0 تعیین گردید.
    P). بر اساس نتایج مدل رگرسیونی مواجهه با اسید کلریدریک شانس بروز این آسیب ها را تا 4/7 برابر افزایش داد.
    کلیدواژگان: اسید کلریدریک، علائم تنفسی، اختلالات عملکردی ریه، اسید شویی، RADS
  • یاسر صحرانورد*، ابوالفضل برخورداری، مسعود میرزایی، مهندس سعید قانع عز آبادی صفحات 39-44
    yaser. sahranavard@yahoo. com

    چکیده: (1 8 مشاهده)

    عوارض اسکلتی- عضلانی ناشی از کار یکی از علل ناتوانی بوده و ریسک فاکتورهایی نظیر حمل دستی بار و کارهای تکراری می توانند سبب بروز یا تشدید این اختلالات شوند. از اینرو، با توجه به اینکه در صنعت مس سرچشمه، افراد با طیف وسیعی از ریسک فاکتورهای این اختلالات و بارکاری ذهنی بالا مواجهه دارند، این مطالعه با هدف بررسی وضعیت پوسچر کاری و بار کاری ذهنی و ارتباط بین آنها در کارکنان عملیاتی مس سرچشمه طراحی و اجرا شد.
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، با توجه به گستره جمعیتی واحدها و بررسی میدانی مناطق کاری، 220 نفر از افراد بطور تصادفی از جامعه 800 نفری انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک، نوردیک، NASA-TLX و نرم افزار QEC داده های مورد نظر جمع آوری و با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    p).
    کلیدواژگان: پوسچر، بارکاری ذهنی، اختلالات اسکلتی- عضلانی، سطح ریسک
  • محمد عظیمی، یاسین منصوری، ویدا رضایی هاچه سو، فاطمه امینایی، حمیده میهن پور، محمد جواد زارع سخویدی* صفحات 45-53
    مقدمه

    استنشاق ذرات معلق یکی از مهم ترین عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی، تنفسی و... می باشد. با افزایش تعداد واحدهای تولید کاشی و سرامیک در دو دهه اخیر، شاغلین این صنایع در معرض استنشاق ذرات آلاینده بیماری زا هستند. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی مواجهه تنفسی کارگران با ذرات معلق در یک کارخانه کاشی و سرامیک انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مشاهده ای حاضر نمونه برداری از ناحیه تنفسی 93 کارگر یک صنعت کاشی برای دو دامنه ذرات قابل تنفس و قابل استنشاق انجام پذیرفت. نمونه برداری از ذرات قابل تنفس بر اساس متدNIOSH_0500 و ذرات قابل استنشاق بر اساس متد _0600 NIOSH انجام شد. به منظور آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS22 استفاده شد.

    یافته ها

    47/92 درصد از کارگران با غلظت کمتر از حد مجاز مواجهه با ذرات قابل استنشاق و 8/39 درصد کارگران با مقادیر بیشتر از حد مجاز مواجهه با ذرات قابل تنفس مواجهه داشتند. حداکثر غلظت ذرات قابل استنشاق mg/m3 04/13 و ذرات قابل تنفس mg/m3 88/84 در واحد سنگ شکن و کمترین غلظت ذرات قابل استنشاق mg/m341/0 و ذرات قابل تنفس mg/m3 74/1 در بین کارگران خط لعاب مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    از آن جا که کارگران در معرض ذرات قابل استنشاق و به ویژه ذرات قابل تنفس در بعضی از واحدها چندین برابر بالاتر از حدود مجاز می باشند، اقدامات کنترلی مناسب برای پیشگیری از عوارض احتمالی باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نمونه برداری، ذرات قابل استنشاق، ذرات قابل تنفس، کارگران، صنعت کاشی و سرامیک
  • سید ابوالفضل ذاکریان*، سعیده مسافرچی، مهدی سپیدارکیش، زهره نصیری، سمیه مومنیان، علیرضا مرتضی پور صوفیانی، مهدی یاسری صفحات 54-61
    پرستاران نقش کلیدی در ارائه خدمات سلامتی در بیمارستان ها دارند. پرداختن به عوامل موثر بر عملکرد پرستاران اهمیت بسزایی برای موفقیت سیستم درمان دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر فاکتورهای فردی بر عملکرد شغلی پرستاران می باشد.
    در این پژوهش مقطعی، 575 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های تابعه ی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1395، به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و به صورت در دسترس، انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده، پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی به همراه چک لیست ارزیابی عملکرد پرستاران بود. روایی و پایایی ابزار سنجش عملکرد در مطالعات گذشته مورد تایید قرار گرفته بود.
    P) ، دارای عملکرد شغلی بهتری بودند.
    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، پرستاران، عوامل فردی، ارگونومی شغلی، ویژگی های جمعیت شناختی
  • میر سعید عطارچی، سید محمد سید مهدی * صفحات 62-68
|
  • Ali Jebali * Pages 1-6
    Introduction
    Exposure to noise pollution in the workplace is one of the most common occupational hazards and causes hearing loss. One of the ways to control voice in the control industry is by audio absorbers. Nanoparticles can be used to composite materials. The purpose of this study was to design and construct acoustic panels based on gypsum, silicon oxide nanoparticles, hydrolyzed cotton and nanodye, as well as to compare the absorbance of sound by them at various frequencies.
    Materials And Methods
    In this study, the nanocomposite consisting of gypsum, hydrolyzed cotton, silica nanoparticles and nanodye was prepared by simple mixing and heat treatment, and then its sound absorption coefficient was investigated. The absorption coefficient was evaluated at frequencies of 250 to 5000 using static waves and in accordance with ISO 9803-1.
    Results
    The results showed that the maximum difference of the absorption coefficient was 10% at 2500 Hz, and it was related to a sample consisting of gypsum, nano silica, hydolized cotton, and nanodye, compared to a pure plaster sample. The highest absorption coefficient (0.46) of the sample was from gypsum, nano silica and hydolized cotton at a frequency of 5000 Hz.
    Conclusion
    The results of this study showed that with increasing frequency, the absorption coefficient increased, but the absorption coefficient was decreased by adding nanoparticles and nanodye.
    Keywords: Sound Absorption Coefficient, Nanosilica, Nanodye, Plaster, Hydrolysed Cotton
  • Hassan Zareeimahmoodabadi, Saeed Vaziri, Azam Sadat Mirmohammadi Meibodi * Pages 7-16
    Purpose

    The aim of this study was to analyze the relationship between perceived organizational support with employee's organizational commitment and job satisfaction among employees of Company of Narin Tile in Yazd province.Research

    Methodology

    In this research, research methodologies were Pearson and Path Analysis. Statistical population consisted of all employees of Narin Tile Company. Among employees, 150 were chosen by stratified random sampling. Organizational support and job satisfaction were done on samples. According to the type of variable, and measurement level of variables, we made benefits from Pearson and Path Analysis.

    Purpose

    This research aimed to study the mediating effect of Job Satisfaction (JS) on the relationship between Organizational Citizenship Behavior (OCB) and Perceived Organizational Support (POS) of the employees of Narin Tile Company in Yazd, Iran.
    Research

    Methodology

    The (JS), (OCB), and (POS) questionnaires were administered to a sample of (n=200) participants; i.e., all employees of Narin Tile Company through stratified random sampling. Pearson Correlations and Path Analysis were used to test the hypothesized relationships.
    Findings: Results indicate that job satisfaction (as mediator) had no significant effect on the relationship between Perceived organizational support and organizational citizenship behavior; however, perceived organizational support had a strong meaningful effect on both organizational citizenship behavior and job satisfaction variables. Moreover, there was a strong significant positive correlation between the variables payment, fringe benefits as well as social interaction and the variable perceived organizational support. The relationship between perceived organizational support and job satisfaction was (r=.19). Furthermore, findings demonstrate strong significant positive correlations between ‘altruism and conscience’ and ‘job satisfaction’ as well as between ‘fringe benefits, nature of work and social interactions’ and ‘Organizational Citizenship Behavior’.

    Conclusion

    The study showed that the perceived organizational support (POS) of the employees had a significant effect in changing and promoting organizational citizenship behavior (OCB) of the employees. Also, it could improve employees’ job efficiency and performance at work.

    Keywords: Job Satisfaction (JS), Organizational Citizenship Behavior (OCB)
  • Yahya Khosravi * Pages 17-25
    Background
    The Rapid Office Strain Assessment (ROSA) is one of the emerging posture assessment methods for the office workers. Limited studies have examined the validity of this method for the reliable assessment of the ergonomics risk factors among the office workers. The aim of this study was to investigating the relationship between the ROSA with anthropometric dimensions, knowledge and behavior of the office workers in an Oil and Gas Company in Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in an oil company during 2016. In all 259 office employees, worked on the central headquarter and operational offices, completed the General Nordic Questionnaire, knowledge and behavior questionnaires. Then the Rapid Office Strain Assessment (ROSA) and anthropometric dimension measurement were conducted for the participants. Data analysis was conducted by using frequency, mean and standard deviation, compare mean and Pearson correlation tests by applying SPSS software (version 22).
    Results
    The results showed that by increasing employees's ergonomic knowledge and behavior, the prevalence of musculoskeletal disorders decreased (P
    Conclusion
    ROSA score along with other individual, workplace and work-related factors can be applied to assess the ergonomic risk factors in the office workplaces.
    Keywords: ergonomic, ROSA, office workers
  • Fariba Zare * Pages 26-31
    Introduction
    Traffic accidents are an indispensable part of driving. In Iran because of large number of traffic accidents, several studies performed on the association between traffic accident and various personal and environmental factors
    Method
    This retrospective analytical study was performed during April till August 2016 on 569 drivers, at Yazd city. The participants were professional drivers of heavy vehicles which received their driving license after 1991. Dependent variable was time to first accident. Survival analysis was conducted to determine the effect of personality on the time to first accident. Cox regression and Kaplan-mires method were used to test the hypothesis.Data analysis was performed on SPSS version 20.
    Results
    Kaplan mires curves show that the risk of accident is higher for those with type A personality. However, there was no significant difference in occurrence of accident for these personality types (p= 0.379).

    Conclusion
    Wefound that risk of incidence of accident for those with type A personality is higher than type B. It implies that it should be considered for further medical and annual checking of drivers.
    Keywords: Personality, Accident, Survival Analysis, Safety
  • Hamidreza Heidari, Hoda Rahimifard, Mohammadreza Khaksar, Ahmad Soltanzadeh *, Abolfazl Mohammadbeygi, Mohadese Darabi, Arezoo Eini Pages 32-38
    Background and Objective
    Exposure to chloride acid in industrial units can be associated with risks to the human respiratory system. The aim of this study was to investigate the respiratory symptoms and pulmonary dysfunction caused by exposure to chloride in acid washing unit of a steel industry.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was a descriptive-analytic study performed in a single acid washing unit in 2017. The exposed group included 45 male workers and a reference group of 41 unexposed employees from official employees. A questionnaire was used to collect personal and occupational data and a pulmonary function test was conducted in collaboration with a physician specializing in medicine to determine the pulmonary capacity of workers. Pulmonary function parameters included FVC, FEV1 and FEV1 / FVC. T-test and chi-square were used to describe and analyze the data in SPSS. The significance level in this study was determined equal to 0.05.
    Results
    The results showed that all parameters of lung function in exposed subjects were lower than the reference group and this difference was statistically significant for FVC and FEV1 parameters (P 0.05). Based on the results of the regression model, exposures to hydrochloric acid increased the chance of these injuries by up to 7.4 times.
    Conclusion
    The findings of this study showed that exposure to hydrochloric acid alone could increase the risk of respiratory tract damage and pulmonary function disorders. Therefore, risk management should be considered in the face of this combination.
    Keywords: Hydrochloric Acid, Respiratory Symptoms, Functional Lung Disorders, Acid Washing, RADS
  • Yaser Sahranavard *, Abolfazl Barkhordari Dr, Massoud Mirzaei Dr, Saeed Ghaneh Pages 39-44
    Introduction
    work-related musculoskeletal complications are one of the causes of disability and risk factors such as manual handling and repetitive work can cause or exacerbate these disorders. Considering the fact that in the industry, people with a wide range of risk factors for these disorders and high mental health are facing, this study was designed to investigate the position of work posture and mental load and their relationship with the operating personnel of Sarcheshmeh copper.
    Method
    In this descriptive cross-sectional study, 220 individuals were selected randomly from a population of 800 people based on the demographic distribution of the units and the field study of the working areas. Data were collected using demographic, Nordic and NASA mental workload index and QEC software. SPSS software was used to analyze the data.
    Results
    In this industry, due to the nature of work, the prevalence of musculoskeletal disorders was high in at least one region of the subjects. The prevalence of these disorders was related to the area of rest and back (38.6%) and back (38.2%) and The least of them was one or two females (2.3%) and there was a significant relationship between the mean total burden of mental health and the risk level and prevalence of disorders (p
    Conclusion
    Due to the high risk of the occurrence and prevalence of musculoskeletal disorders and its relation with individual characteristics such as age and work experience and mental labor, it is necessary to control and reduce these disorders and the level of risk by implementing engineering controls such as mechanical appliances and tools. They stepped up and, with interventions such as a job rotation program, with the age and work experience of individuals, they were employed in jobs with different mental and physical needs that involve various muscle groups
    Keywords: Posture, Mental workload, musculoskeletal disorders, Risk level
  • Mohammad Azimi, Yasin Mansouri, Vida Rezai Hachasu, Fateme Aminaei, Hamideh Mihanpour, Mohammad Javad Zare Sakhvidi* Pages 45-53

    Background and purpose: Particulate matter air pollution is one of the most important risk factors for cardiovascular and respiratory diseases. By increasing the number of tile and ceramic industries in the two past decades, workers in these industries exposed to pathogenic respirable particulate matter pollutants. Therefore, this study aimed to assess respiratory exposure to airborne particles in a tile and ceramic factory was done.

    Materials and methods

    In This observational study, sampling from Respiratory zone of 93 workers in a tile and ceramic industry for both respirable and inhalable particles were performed. Sampling of inhalable particle based on NIOSH_0500 protocol and respirable particles based on NIOSH_0600 was conducted. Data were analyzed by SPSS 22 software.

    Results

    92.47 percent of Workers were exposed to respirable particles less than TLV and 39.8 percent of them were exposed to inhalable particles more than TLV. The maximum concentration of respirable particles 13.04 mg/m3 and inhalable particles 84.88 mg/m3 in respectively reported for crusher unit. The lowest concentration of respirable (0.41 mg/m3) and inhalable (min =1.74 mg/m3) particles were observed in coating line workers division.

    Conclusion

    Since the workers are exposed to concentrations more than threshold limit value of respirable particles, and especially inhalable particles in some units, appropriate control measures must be considered to prevent possible consequences.

    Keywords: Sampling, respirable dust, inhalable dust, workers, Tile, Ceramic Industry
  • Seyed Abolfazl Zakerian Dr *, Saeedeh Mosaferchi, Mahdi Sepidarkish Dr, Zohreh Nasiri, Somayyeh Momenyan, Alireza Mortezapour Soufiani, Mahdi Yaseri Pages 54-61
    Background
    Nurses have a key role in health care organizations. Addressing factors affecting the nurses’ job performance is critical to success of health providing systems. The aim of this study is investigating the effect of individual factors on nurse's performance.
    Methods
    575 employed nurses in Tehran University of Medical Sciences’ elected hospitals were entered in this cross-sectional study in 2016. Multi-stages cluster sampling used for gathering information for available nurses. Demographic questionnaire and nurse performance checklist were used. Validity and reliability of tools were approved in previous studies.
    Results
    Mean and standard deviation of total job performance scores were 217/44 and 31/25 respectively. 45% of the nurses entered in the study had an unacceptable level of performance. Among the seven areas examined in the job performance, working styles and general performance had acquired the most and the least mean score respectively. Also results showed that nurses with less weekly working hours had better performance (P-value: 0.008) and nurses with higher education level had very positive and meaningful better job performance (P-value:
    Conclusion
    The results of present study showed that education level of nurses and their weekly work hours had an impact on their job performance. So it’s necessary to select nurses with high level of education and set their weekly work hours less, in parts of the hospital where job performance of nurses is more sensitive.
    Keywords: Job Performance, Nurse, Individual Factors, Occupational Ergonomics, Demographic Characteristics
  • Mirsaeed Attarchi, Seyed Mohammad Seyedmehdi * Pages 62-68