فهرست مطالب

Iran Agricultural Research - Volume:37 Issue: 1, Winter and Spring 2018

Iran Agricultural Research
Volume:37 Issue: 1, Winter and Spring 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • راضیه بلدی، احسان بیژن زاده*، مهدی نجفی قیری صفحات 1-10
    شکل های مختلف پتاسیم شامل پتاسیم محلول، تبادلی و غیرتبادلی در خاک های سطحی و زیرسطحی می تواند به وسیله ریشه کلزا در مراحل مختلف رشد و در شرایط تنش خشکی جذب شوند. به منظور بررسی تغییرات منبع پتاسیم آزمایشی مزرعه ای در مراحل مختلف رشد دو رقم کلزا در شرایط تنش خشکی در طول فصل رشد 1392-1393 اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد که شامل سه تیمار مراحل مختلف رشد کلزا ( قبل از کاشت، رشد گیاهچه، رشد طولی ساقه، گلدهی، دوره پر شدن دانه و برداشت کلزا)، تنش خشکی (آبیاری کامل و تنش خشکی از گلدهی و تشکیل خورجین)، رقم کلزا (ساری گل و آر جی اس) و عمق نمونه برداری (0-15 و 15-30 سانتیمتر) بود. نمونه های خاک جمع آوری و میزان پتاسیم محلول، تبادلی و غیرتبادلی خاک اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد در طی مراحل رشد کلزا میزان پتاسیم محلول و غیرتبادلی کاهش یافت (به ترتیب 22 و 198 میلی گرم بر کیلوگرم)؛ در حالی که مقدار پتاسیم تبادلی تا مرحله ساقه رفتن افزایش (57 میلی گرم بر کیلوگرم) و سپس ثابت باقی ماند. کاهش در میزان پتاسیم قابل استخراج با اسید نیتریک (مجموع پتاسیم محلول، تبادلی و غیرتبادلی) در خاک سطحی به طور معنی داری بیشتر از مقدار آن در خاک زیرسطحی بود (198 در مقایسه با 142 میلی گرم بر کیلوگرم). تنش خشکی همچنین تاثیر معنی داری بر توزیع شکل های پتاسیم خاک داشت. تنش خشکی از گلدهی باعث کاهش پتاسیم غیرتبادلی و قابل استخراج با اسید نیتریک شد؛ هر چند که تنش خشکی از مرحله تشکیل خورجین تاثیر معنی داری روی مقادیر شکل های مختلف پتاسیم نداشت. نوع رقم کلزا تاثیر معنی داری بر توزیع شکل های پتاسیم نداشت. می توان نتیجه گرفت که یک کاهش پتاسیم شدیدی در خاک در مرحله گلدهی کلزا اتفاق می افتد (170 میلی گرم بر کیلوگرم) که برای مدیریت کود پتاسیم باید در نظر گرفته شود. کاهش در میزان پتاسیم غیرتبادلی در طول دوره رشد کلزا این فرضیه را تقویت می کند که این شکل از پتاسیم ممکن است در طول فصل رشد آزاد شود و این منبع بزرگ پتاسیم می بایست در مدیریت حاصلخیزی و توصیه کودی پتاسیم در نظر گرفته شود. به طور کلی، جذب پتاسیم به وسیله رقم ساری گل به طور معنی داری بیشتر از رقم آر جی اس بود (7/177 در مقابل 4/129 کیلوگرم در هکتار). جذب پتاسیم به وسیله کلزا با تیمار خشکی کاهش یافت و این کاهش در تیمار خشکی از مرحله تشکیل خورجین مشخص تر بود (بیش از 40 درصد کاهش در جذب پتاسیم).
    کلیدواژگان: شکل های پتاسیم، مرحله گلدهی، کلزا، عمق خاک، خشکی
  • وحیده رفیعی، ضیاءالدین بنی هاشمی *، حبیب الله حمزه زرقانی صفحات 11-18
    در این مطالعه، اثرات غلظت های مختلف مایه و دماهای مختلف، بر شدت بیماری زایی گونهPhytophthoraparsiana روی بادام مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور بذور بادام (ارقام ربیع و کاغذی)در ورمی کولیت مرطوب در دمای°C4 به مدت 45 روز نگهداری شد. بذور جوانه زده در گلدان های حاوی خاک ماسه به نسبت 1:2 کشت داده شد و در گلخانه در دمای °C 25-18 تا رشد کامل نگهداری شدند. یک ماه پس از رشد، نهال ها به اتاقک های رشد با دماهای 15، 18، 20، 25، 30 و °C 32 منتقل و گلدان ها به دو روش، با ریختن عصاره شاهدانه– ورمی کولیت حاوی بلوک های کشت بیمارگر در پای طوقه و یا با غلظت های مختلف زئوسپور شامل 103، 104، 105 و 106 اسپور در میلی لیتر به روشroot dip مایه زنی شدند. نتایج نشان داد افزایش دما و تراکم مایه و برهمکنش آنها به طور معنی داری بر مرگ و میر دانهال ها تاثیر دارد . دامنه دمایی°C32-30 سبب مرگ و میر 100 درصدی دانهال های بادام شد، در حالیکه در دامنه دمایی oC 20-15، هیچگونه مرگ و میر دانهال های بادام مشاهده نگردید. با افزایش دما از 20 به °C30 و افزایش غلظت زئوسپور از 103 به 106 در میلی لیتر، وقوع بیماری به طور معنی داری افزایش یافت. دماهای بالا و مقدار مایه بالاتر 106در میلی لیتر سبب کاهش معنی دار وزن تر و خشک ریشه و نیز درصد آلودگی ریشه های فرعی، اصلی و طوقه گردید.
    کلیدواژگان: بادام، بیماری زایی، پوسیدگی ریشه، دمای بالا
  • محمدهادی جرعه نوش*، علیرضا سپاسخواه صفحات 19-32
    بسیاری از میوه ها، سبزی ها و گیاهان زینتی مناطق حاره، در دماهای پایین در معرض آسیبهای فیزیولوژیکی جدی قرار می گیرند. حفاظت گیاهان در مقابل اثرات مهلک دمای پایین امری مهم در کشاورزی، خصوصا در باغبانی جهت حفظ محصولات گران قیمت میوه ای و زینتی است. هدف از این پژوهش ایجاد یک مدل ساده جهت پیش بینی دمای حداقل روزانه برای پیش بینی سرمازدگی در باجگاه و کوشکک ، از مناطق نیمه خشک استان فارس می باشد. در ابتدا رابطه حداقل دمای صبح روز بعد با برخی عوامل هواشناسی روز قبل ایجاد شد. عوامل هواشناسی بکار رفته در این تحقیق مقادیر روزانه رطوبت نسبی، سرعت باد، تبخیر از تشت، بارندگی، ساعات آفتابی، و دمای نقطه شبنم برآوردشده بود. نقطه شبنم به عنوان یک مشخصه مهم در ارتباط با دمای حداقل در ماه های مختلف دارای دمای پایین در باجگاه و کوشکک می باشد. بسیاری از عوامل هواشناسی بکار رفته در تحلیل ها رابطه معنی داری با دمای حداقل صبح روز بعد نداشت مگر نقطه شبنم و رطوبت نسبی. روابط همبستگی بین تفاوت دمای حداقل و نقطه شبنم با رطوبت نسبی به عنوان مدلی ساده جهت تخمین دمای حداقل و به دنبال آن پیش بینی وقوع سرمازدگی در مناطق مورد مطالعه به کار رفت. این مدل ها با یک سری داده های مستقل در مناطق مورد مطالعه با نتایج قابل قبولی صحت سنجی شد.
    کلیدواژگان: سرمازدگی، قطه شبنم، رطوبت نسبی، دمای حداقل
  • مسعود نوشادی *، پریا ترکمان صفحات 31-40
    علیرغم فواید بسیار علف کشها، پایداری آنها در خاک می تواند به گیاهان در کشت های بعدی صدمه زده و باعث آلودگی خاک و آبهای زیر زمینی گردد. هدف اصلی این تحقیق شبیه سازی حرکت علف کش 2,4-D در یک خاک سیلتی رسی لوم با استفاده از مدل HYDRUS-1D در مزرعه ذرت می باشد. مقدار 5/3 کیلوگرم در هکتار 2,4-D خالص تحت دو رژیم کم آبیاری و آبیاری کامل به خاک اضافه شد و باقیمانده آن در نیمرخ خاک در 8، 13، 23،30، 37 و 57 روز پس از کاربرد اندازه گیری گردید. داده های اندازه گیری شده و شبیه سازی شده نشان داد که غلظتهای 2,4-D از سطح به عمق کاهش یافته و در هر دو رژیم آبیاری حداکثر تا عمق 40 سانتی متری خاک نشت کرد. مقادیر باقیمانده 2,4-Dدر خاک در تیمارهای آبیاری کامل و کم آبیاری بترتیب برای واسنجی و اعتبار سنجی مدل HYDRUS-1D استفاده شد. غلظت کل اندازه گیری شده و شبیه سازی شده در نیمرخ خاک در رژیم آبیاری کامل بترتیب 94/68 و 96/64 میلی گرم در کیلو گرم خاک و در رژیم کم آبیاری بترتیب 3/74 و 0/74 میلی گرم در کیلو گرم خاک بود. از پارامترهای آماری d, CRM و NRMSE برای مقایسه نتایج شبیه سازی و اندازه گیری استفاده گردید. این پارامترها برای آبیاری کامل بترتیب 85/0 ، 27 /0 ، 77/0 و برای کم آبیاری بترتیب 94/0 ، 19/0 و 02/0 بود. بنابراین نتایج نشان داد که تطابق خوبی بین مقادیر اندازه گیری شده و شبیه سازی شده توسط مدل HYDRUS-1D وجود داشت. نتایج شبیه سازی برای رژیم کم آبیاری دقیقتر از آبیاری کامل بود که دلیل آن می تواند فعالیت کمتر میکروبی در خاک به دلیل کاهش رطوبت خاک در رژیم کم آبیاری باشد. به طور کلی مدلها قادر به شبیه سازی دقیق فعالیت های میکروبی نیستند. بنابراین در کم آبیاری که این فعالیت کمتر بوده است، نتایج شبیه سازی بهتر شده است.
    کلیدواژگان: باقیمانده 4-D، ذرت، آبیاری، خاک، شبیه سازی
  • روزبه زنگویی نژاد، سید عبدالرضا کاظمینی*، حسین غدیری صفحات 43-48
    به منظور مقایسه اثرات شش نمونه مالچ شامل مالچ پلاستیک شفاف، پلاستیک مشکی، کاه و کلش گندم، خاک اره،کوکوپیت و پیت ماس با علف کش متریبوزین بر عملکرد و اجزای عملکرد گوجه فرنگی رقم «CH» و مهار علف های هرز آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با نه تیمار در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1391 صورت پذیرفت. پلات های بدون مالچ (حضور علف هرز و بدون علف هرز) به عنوان شاهد استفاده شدند. بیشترین و کمترین تجمع وزن خشک گوجه فرنگی به ترتیب درکرت های تحت تاثیر مالچ پلاستیک مشکی (98/728 گرم در مترمربع) و تیمار حضور علف هرز (22/126گرم در مترمربع) مشاهده شد. بیشترین تعداد میوه در هر بوته (33/208) در تیمار مالچ پلاستیک مشکی در زمان برداشت محصول مشاهده شد. عملکرد گوجه فرنگی به ترتیب درکرت های تیمار شده با مالچ های پلاستیک شفاف و مشکی 93/20 و 31/8 کیلوگرم در مترمربع بود که با علف کش متریبوزین (06/6 کیلوگرم در هکتار) اختلاف معنی داری نشان داد. بررسی کارآیی کنترل علف های هرز نشان داد که مالچ های پلاستیک مشکی (23/82 درصد) و شفاف (23/86 درصد) با علف کش متریبوزین (59/84 درصد) از این نظر دارای اختلاف آماری معنی داری نبودند. بررسی ها نشان داد که کاربرد مالچ های غیرزنده سبب تولید محصول گوجه فرنگی بیشتری شد.
    کلیدواژگان: پیت ماس، پلاستیک شفاف، مهار علف هرز
  • علی قرقانی*، شیرین شاهکومحلی صفحات 49-56
    برای اغلب میوه ها، ازجمله سیب،کوفتگی متداول ترین آسیب مکانیکی پس ازبرداشت است. حساسیت به کوفتگی ناشی از آسیب‏های مکانیکی درسه رقم تجاری(شامل ’جاز‘،’گرانی اسمیت‘و’فوجی‘) و در هر رقم در چهار درجه تجاری میوه (شامل 135، 120، 100 و 88) اندازه گیری شد. برای ایجاد کوفتگی یک گلوله فلزی با وزن مشخص (110 گرم) از ارتفاع مشخصی (30 سانتی متر) و از درون یک لوله پی وی سی بر روی میوه ها رها شد برخی خواص فیزیکی میوه و همچنین شاخص های مربوط به کوفتگی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که رقم جاز کمترین و رقم گرانی اسمیت بیشترین حساسیت را در برابر کوفتگی داشتند که می تواند بیانگر این مسئله باشد که رقم گرانی اسمیت در فرایند نقل و انتقال تجاری آسیب بیشتری خواهد دید. ارزیابی اندازه میوه نشان داد که میوه های کوچکتر در برابر کوفتگی حساسیت کمتری داشتند. بررسی ارتباط بین خواص فیزیکی میوه و میزان کوفتگی نیز نشان داد که به طور کلی حجم میوه همبستگی مثبت بالا و چگالی، سفتی و وزن خشک میوه نیز همبستگی منفی بالایی با حجم کوفتگی داشتند. نتایج این پژوهش می تواند در کاهش میزان صدمات مکانیکی وارده به میوه سیب بسیار مفید واقع شود که مورد توجه هر دو تولید کنندگان میوه و شرکت های فعال در بخش نگهداری و بازاررسانی میوه می باشد.
    کلیدواژگان: سیب، رقم، اندازه میوه، حساسیت به کوفتگی، خواص فیزیکی میوه
  • معصومه رضایی، احمد ارزانی*، قدرت الله سعیدی صفحات 57-66
    گونه Bromus danthoniae Trin. گراس یکساله است که اساسا در شیب ها و دامنه های صخره ای خشک و مناطق استپی رشد می کند، توسط بسیاری از حیوانات چرا شده و به عنوان یک گیاه مرتعی کارا شناخته می شود. عدد کروموزومی و صفات مورفولوژی و آناتومی 82 ژنوتیپ از این گونه (شامل سه زیر گونه) مورد بررسی قرار گرفت و تعداد 27 صفت کمی و 20 صفت کیفی اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد ژنوتیپ های مورد مطالعه در همه صفات کمی آزمون شده تفاوت معنی دار داشته اند. بر مبنای نتایج حاصل از تجزیه کلاستر ژنوتیپ ها در چهار گروه قرار گرفتند که عمدتا با گروه بندی بر اساس زیرگونه مطابقت داشت. همچنین نتایج حاصل از بررسی همبستگی ها نشان داد طول لما همبستگی مثبت و بالایی با صفات دیگر مانند طول سیخک (55/0=r)، عرض لما (72/0=r) و طول دانه (84/0=r) داشت. علاوه بر آن، عرض لما همبستگی بالا و معنی داری با سایر صفات مانند تعداد گل در سنبلچه (47/0=r) و طول دانه (58/0=r) داشت. نتایج تجزیه به عامل ها نشان داد سه عامل اول توانست در مجموع 51% از تنوع کل را توجیه کند. بطور کل، صفات طول و عرض لما قابل اعتماد ترین صفات در مطالعات مورفولوژی این گونه بوده است. همچنین نتایج نشان داد B. danthoniae subsp. danthoniae و B. danthoniae var.lanuginusos Roshev. دیپلویید (14=x2=n2)، در حالیکه B. danthoniae subsp. pseudodanthoniae (Drobov) H. Scholz تتراپلویید (24=x4=n2) است. بر اساس نتایج حاصل از بررسی های آناتومی سطح برگ، ژنوتیپ تتراپلویید دارای اندازه روزنه بزرگتر و تراکم روزنه کمتر نسبت به ژنوتیپ های دیپلویید بود. بنابراین وجود ارتباط جامع بین اندازه ژنوم و اندازه سلول های نگهبان روزنه به عنوان معیاری برای تمایز سطوح پلوییدی متفاوت این گونه رد نخواهد شد. تنوع مورفولوژی بالا بین ژنوتیپ های مطالعه شده، پراکندگی وسیع رشدی آن را توصیف کرده و ما را قادر می سازد که با استفاده از این گیاه در برنامه های اصلاحی گیاهان، تولیدات مرتعی را افزایش دهیم.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، سطح پلوئیدی، مرتع، Bromus danthoniae، گندمیان
  • زهرا شیخ الاسلامی*، مهدی کریمی، تکتم هجرانی، نپتون بیدلی صفحات 67-74
    استفاده از ترکیبات طبیعی بجای ترکیبات شیمیایی در صنعت پخت از نظر اقتصادی و سلامتی حائز اهمیت است. از اینرو، در این پژوهش اثر استفاده از کنسانتره آلو در سه سطح (4،6 و 8%) و پوره آلو در سه سطح (2،4 و 6%) بعنوان یک افزودنی طبیعی بر بهبود ویژگی های کیفی، رئولوژیک و خمیر و نان تافتون بررسی شد. نتایج نشان داد که افزودن کنسانتره و پوره آلو سبب بهبود کیفیت و زمان ماندگاری نان تافتون شد. تاثیر پوره آلو بر بهبود ویژگی های زمان گسترش، شاخص تحمل و درجه سست شدن خمیر و اثر کنسانتره بر پایداری و جذب تاثیر داشت. نان حاوی 4% پوره آلو کمترین میزان سفتی را داشت. نتایج آنالیز رنگ نشان داد که پوره و کنسانتره سبب بهبود رنگ قهوه ای مطلوب در نان تافتون شدند. بنایراین پوره وکنسانتره آلو می توانند بعنوان یک هموکتانت، بهبود دهنده خواص کیفی و نگهدارنده در صنایع پخت معرفی شوند.
    کلیدواژگان: کنسانتره آلو، پوره آلو، نان مسطح، ویژگی های رئولوژیک، زمان ماندگاری
  • سید الیاس مرتضوی *، زهرا ظهرابی صفحات 75-82
    به منظور تولید لاین های برنج تراریخته مقاوم به آفات که فاقد ژن نشانگر انتخابی باشد، تکنیک ریزپرتابی با استفاده از نانوذرات طلا مورد استفاده قرار گرفت. در نخستین گام، کارایی نانوذرات طلا با اندازه های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نانوذرات طلا می توانند به اندازه میکروذرات در انتقال ژن کارایی داشته باشند. در گام بعد، دو پلاسمید مجرا مورد استفاده قرار گرفتند. پلاسمید puBC حامل ژن cry1A(c) و فاقد ژن مارکر انتخابی به همراه پلاسمید pTRA132 حاوی ژن مقاومت به هیگرومایسین به عنوان نشانگر انتخابی مخلوط شده و سپس با نانوذرات طلا پوشش داده شدند. این مخلوط پلاسمیدها به کالوس های جنین زایی که از بذور رسیده منشا گرفته و دارای توان تقسیم سلولی و باززایی بالایی بودند، به روش ریزپرتابه وارد شدند. سلول های تراریخته احتمالی از بافت های بمباران شده پس از 3 دوره گزینش در محیط کالوس زایی N6 حاوی 50 میلی گرم در لیتر هیگرومایسین B مورد گزینش قرار گرفتند. نهایتا کالوس های مقاوم به هیگرومایسین در محیط باززایی MS حاوی 50 میلی گرم در لیتر هیگرومایسین B باززا شدند. در نهایت گیاهان تراریخته احتمالی حاصل با آنالیزهای مولکولی مورد بررسی قرار گرفتند. این آنالیزها نشان داد که حداقل یک نسخه از ژن مورد نظر به گیاهان تراریخته وارد شده است. آنالیز RT-PCR نیز تایید کرد که ژن cryIA(c) در گیاهان تراریخته قابلیت رونویسی و بیان ژن را دارد. لذا می توان استنباط کرد که استفاده از روش ریزپرتابه و نانوذرات طلا می تواند یه روش کارا و موثر در انتقال ژن و تولید گیاهان تراریخته به ویژه در گیاه برنج مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ریزپرتابی، تراریزش توام، cryIA(c)، نانوذرات طلا، برنج
  • مریم حقیقی*، بهاره دانشمند صفحات 83-88
    تیتانیوم عنصری سودمند برای گیاهان است اما نقش فیزیولوژیکی این عنصر کمیاب در گوجه فرنگی هنوز مشخص نیست. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی برای مطالعه دو غلظت تیتانیوم(1 and 2 mg/L) و غلظت صفر به عنوان شاهد بر خواص تغذیه ای و فیزیولوژیکی گوجه فرنگی رقم Foria با 4 تکرار انجام شد. شاخص های رشد گیاه (وزن تر و خشک، حجم ریشه و تعداد گل)، شاخص سبزینگی، فتوسنتز و تغذیه ای گوجه فرنگی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که کاربرد تیتانیوم غلظت K, Cs, Mn, Cu را کاهش و غلظت آهن را افزایش داد و تاثیر معنی داری بر میزان تیتانیوم گیاه نداشت. جذب کلسیم، پتاسیم و تیتانیوم تحت تاثیر تیتانیوم قرار نگرفت در حالیکه جذب آهن، مس و روی در برگ تحت تاثیر تیتانیوم کاهش یافت. نتایج کارایی استفاده از عناصر نشان داد که کارایی استفاده از عناصر پتاسیم، کلسیم و منگنز با کاربرد تیتانیوم بهبود یافت و کارایی استفاده روی با افزایش غلظت تیتانیوم کاهش یافت. سریعترین گل آغازی در غلظت 2 میلی گرم در لیتر تیتانیوم مشاهده شد. حجم ریشه با هردو غلظت تیتانیوم افزایش یافت و وزن تر ریشه با غلظت 2 میلی گرم در لیتر تیتانیوم افزایش یافت. شاخص سبزینگی و کارایی مصرف آب فتوسنتزی تحت تاثیر کاربرد تیتانیوم قرار نگرفت. نتایج نشان داد که نرخ فتوسنتز با افزایش غلظت تیتانیوم افزایش یافت. میزان تعرق در بالاترین غلظت تیتانیوم کاهش داشت. براساس نتایج ما، تیتانیوم رشد و فتوسنتز گیاه را از طریق افزایش جذب عناصر و کارایی استفاده از عناصر افزایش داد.
    کلیدواژگان: عناصر سودمند، بهره وری استفاده از عناصر، فتوسنتز، رشدگیاه
  • مرجان طاهری *، مریم حقیقی صفحات 89-98
    تنش گرما موجب ریزش گل و میوه در فلفل می گردد. این پژوهش در گلخانه های دانشگاه صنعتی اصفهان به منظور ارزیابی تاثیر کاربرد برگی بنزیل آدنین (BA) و سیلیکات پتاسیم (K2SiO3) تحت شرایط تنش گرما بر فلفل دلمه ای انجام شد. دو آزمایش فاکتوریل بر اساس طرح کاملا تصادفی با چهار غلظت BA (0، 06/0، 6/0و 6 پی پی ام) و دومین بار با دو سطح K2SiO3(0 و 5 میلی مولار) در دو تیمار دمایی( اپتیمم (2±25) و دمای بالا (2±35)) با شش تکرار انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که استفاده BA (بخصوص غلظت 6 پی پی ام) فاکتورهای رشد را بهبود می بخشد، پرولین، میزان فنول و محتوای آنتی اکسیدان را افزایش می دهد. همچنین کاربرد BA با غلظت 6 پی پی ام پایداری غشا سلولی را بهبود می بخشد یا نشت یونی را در فلفل دلمه ای را کاهش می دهد و همچنین ریزش گل را کاهش می دهد. بنابراین کاربرد BA اثرمنفی تنش گرما را کاهش می دهد. BA با غلظت 6 پی پی ام، ارتفاع گیاه و ریزش گل را بهبود می بخشد، کاهش وزن تر و خشک شاخساره و ریشه، پرولین و فنول کل را کاهش می دهد. وزن تر ریشه و غلظت پتاسیم را افزایش و ریزش گل را کاهش می دهد. محتوای آنتی اکسیدان با تنش گرما در همه سطوح BA افزایش می یابد. نتایج پژوهش نشان می دهد که وزن تر و خشک ریشه و غلظت پتاسیم با غلظت سیلیکات پتاسیم 5 میلی مولار افزایش می یابد. همچنین، در غلظت 5 میلی مولار سیلیکات پتاسیم ، وزن تر ریشه و غلظت پتاسیم بهبود و محتوای آنتی اکسیدان تحت تنش گرما افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: محتوای آنتی اکسیدان، پرولین، فنول، ریزش گل
|
  • R. Baladi, E. Bijanzadeh*, M. Najafi-Ghiri Pages 1-10
    Different soil potassium (K) pools including soluble, exchangeable and non-exchangeable in surface and subsurface soils may be totally used by canola roots at different growth stages under drought conditions. A field experiment was conducted for one growing season (2013-2014) to study K pools changes during growth stages of two rapeseed cultivars under drought. The experiment was arranged in a randomized complete block design with four factors including different stages of rapeseed growth (before planting, seedling, stem elongation, flowering, grain filling and harvesting), drought (full irrigation, drought from flowering and silique formation), rapeseed cultivars (Sarigol and RGS) and soil depths (0-15 and 15-30 cm). Soil samples were collected and soluble, exchangeable and non-exchangeable K were determined. Results showed that the contents of soluble and non-exchangeable K (NEK) decreased during the growth stages (22 and 198 mg kg-1, respectively) while the contents of exchangeable K increased until stem elongation (57 mg kg-1) and then remained constant. Decrease in the contents of HNO3-extractable K (sum of soluble, exchangeable and non-exchangeable K) in the topsoils was significantly more than that in the subsoils (198 vs. 142 mg kg-1). Drought also had a significant effect on K pools distribution. Drought from flowering decreased the contents of NEK and HNO3-extractable K; however, drought from silique formation had no significant effect on the contents of the different K forms. Type of rapeseed cultivar had no significant effect on K pools distribution. It is concluded that a severe decrease in HNO3-extractable K occurs at the flowering stage (170 mg kg-1) and it must be considered for K fertilizers management. Decrease in NEK during the rapeseed growth supports the hypothesis that this form of K may be released during a growth season and this large pool of K may be considered in K fertility management and fertilizer recommendations. Generally, K uptake by Sarigol cultivar was significantly higher than that by RGS cultivar (177.7 vs. 129.4 kg ha-1). Potassium uptake by rapeseed decreased by drought and this decrease was more pronounced by drought from silique formation (more than 40% decrease in K uptake).
    Keywords: Potassium forms, Flowering stage, Rapeseed, Soil depth, Drought
  • V. Rafiei, Z. Banihashemi*, H. Hamzehzarghan Pages 11-18
    The effects of inoculum density and temperature on the disease intensity of Phytophthoraparsiana on almond seedlings were investigated. Almond seeds (Rabie and Kaghazi cultivars) were placed in moist vermiculite at 4°C for 45 days. Germinated seeds were sown in a soil: sand mixture (2:1 v/v) and grown in greenhouse (18°C-25°C). One-month-old seedlings were transferred from the greenhouse to the growth chambers set at 15, 18, 20, 25,30 and 32°C. The seedlings were subsequently inoculated either with mycelium of P. parsiana grown for 4-6 weeks on vermiculite amended with hemp seed extract or with zoospore (103, 104, 105 and 106 ml-1) by root dip method. The effect of temperature, inoculum density and their interaction on seedling mortality was measured. The results indicated that all three factors had significant effects on seedling mortality. While the highest disease incidence (100% mortality in almond seedlings) occurred at 30°C and 32°C, no mortality was observed at 15°C and18°C. Increasing temperature from 20°C to 30°C and inoculum rate from 103 to 106 zoospores ml-1 increased disease incidence significantly. Higher temperatures and inoculum densities also caused significant increases in the colonization level of the crown, main and lateral roots as well as reductions in the fresh and dry root weights of the seedlings.
    Keywords: Almond, high temperature, pathogenicity, root rot
  • M. H. Jorenoosh*, A. R. Sepaskhah Pages 19-32
    Many fruits, vegetables and ornamental crops of tropical origin experience physiological damage when subjected to low temperatures. Protection of plants from the effects of lethally low temperatures is important in agriculture, especially in horticultural production of high value fruits and vegetables. The objective of this study was to develop a simple model to predict the daily minimum air temperaturefor prediction of frost occurrence in Bajgah and Kooshkak semi-arid areas, Fars province. Initially, the relationship between the minimum temperature of the early morning of a day with some meteorological parameters of the previous day was developed. Meteorological parameters used in this analysis are daily relative humidity, wind speed, pan evaporation, rainfall, sunshine hours, and estimated dew-point temperature. Dew-point is an important parameter which is related to the minimum temperature in different months with low temperature in Bajgah and Kooshkak areas. Many daily weather parameters used in the regression analysis showed no significant relationship with the daily early morning minimum temperature, except the dew-point and relative humidity. The regression equation between the differences between dew-point and minimum temperature with relative humidity as a simple model was proposed to be used to predict the minimum temperature and subsequently frost occurrence in the study regions. This model was validated by independent data set with an acceptable accuracy for the study regions.
    Keywords: Frost, Dew-point, Relative humidity, Minimum temperature
  • M. Noshadi*, P. Torkaman Pages 31-40
    Despite the benefits of herbicides, their persistence in soil can harm other plants in next rotations and contaminate ground water. The main purpose of this research is to simulate 2,4-dichlorophenoxyaceticacid(2,4-D) movement in silty clay loam soil using HYDRUS-1D model in a corn root zone. The maximum contaminant level goal, MCLG, of 2,4-D in water resources is 10 ppb. The 3.5 kg a.i ha-1 of 2,4-D was applied to the experimental field under two irrigation treatments including normal and deficit irrigation. The presence of 2,4-D along with soil water content was measured in soil profile at different depths during the growing season at 8, 13, 23, 30, 37 and 57 days after application. Both measured and simulated data showed that 2,4-D concentrations reduced from top to bottom of soil profile, maximum 40 cm in both irrigation treatments. The 2,4-D residues in normal and deficit irrigation were used for calibration and validation of HYDRUS-1D model, respectively. In general, total measured and simulated 2,4-D concentration in normal irrigation treatment were 68.94 and 64.96 mg kg-1and in deficit irrigation treatment were 74.3 and 74.0 mg kg-1, respectively. Statistical parameters including NRMSE, CRM and d were used for comparison of measured and simulated data. These parameters were 0.267, 0.77 and 0.846 for normal irrigation and 0.189, -0.02 and 0.937 for deficit regime, respectively. Therefore, the results showed a good agreement between measured values of herbicide residue and the values simulated using HYDRUS 1D model. The numerical simulations for deficit irrigation regime were more precise than normal irrigation because of less microbial activity due to less soil moisture. The numerical models could not simulate microbial activity with acceptable accuracy.
    Keywords: 2, 4-D residues Corn Irrigation Soil Simulation
  • R. Zangoueinejad, S. A. Kazemeini*, H. Ghadiri Pages 43-48
    To compare the effects of six types of non-living mulches (wheat straw, sawdust, coco peat, peat moss, transparent and black plastic) with metribuzin on yield and yield components of tomato cv "CH" and the weed control efficiency, a study was conducted in a randomized complete block design with three replications at School of Agriculture, Shiraz University in 2012. Plots without mulch (weedy and weed free) were considered as control. The highest and the lowest tomato dry weight accumulation was observed in the black plastic mulch (728.98 g m-2) and weedy treatment (126.22 g m-2), respectively. The highest number of fruits (marketable plus unmarketable fruits) per plant (208.33) under black plastic mulch treatment was observed at harvest time. Tomato yield in plots covered with transparent plastic and black plastic were 20.93, 8.31 kg m-2, respectively and were significantly different from those treated with herbicide (6.06 kg m-2). Weed control efficacy evaluation showed that black (82.23%) and transparent (86.23%) plastic were not significantly different from metribuzin (84.59%). Application of non-living mulches produced tomatoes of higher quality and quantity.
    Keywords: Peat moss, Transparent plastic, Weed control
  • A. Gharaghani*, Sh. Shahkoomahally Pages 49-56
    For most fruit types, including apples, bruising is the most common type of postharvest mechanical injury. Bruise susceptibility was investigated in 3 commercial cultivars (‘JazzTM’, ‘Granny Smith’ and ‘Fuji’) and among a range of 4 different fruit sizes (commercial counts of 135, 120, 100, and 88) in each cultivar. Bruising was carried out by dropping a uniform round steel ball (110g) from a height of 30 cm through a vertical hollow PVC pipe onto the apples. Fruit physical properties and bruise assessments were evaluated. The results showed that ‘JazzTM’ and‘Granny Smith’ apples had the lowest and highest bruise susceptibility, respectively, indicating that ‘Granny Smith’ apple would be more likely to be bruised during harvest and post-harvest handling. Results also showed that smaller fruits were less susceptible to bruising. There was a positive significant correlation between fruit bruising and fruit volume; but, there were significant negative correlations between fruit bruising and fruit density, fruit firmness and fruit dry mater. These findings will be very useful to reduce the incidence of fruit damage of studied apple cultivars, which is of interest to both growers and operators of postharvest handling and marketing facilities.
    Keywords: Apple, Cultivar, Fruit size, Bruise susceptibility, Fruit physical properties
  • M. Rezaei, A. Arzani*, G. Saeidi Pages 57-66
    Bromus danthoniae Trin. is an annual grass species which grows mainly on dry grassy rocky mountain slopes and grassy steppe, and is grazed by many herbivores and recognized as a useful pasture plant. The chromosome number, morphological and anatomical traits of 82 genotypes of B. danthoniae belonging to three sub-taxa were investigated. Twenty-seven quantitative and 20 qualitative morphological traits were evaluated. The results of analysis of variance showed that B. danthoniae genotypes varied significantly for all quantitatively tested traits. Based on cluster analysis, the genotypes were divided into four groups which mostly corresponded to their subspecies identities. According to correlation analysis, lemma length had strong positive correlations with other traits such as awn length (r=0.55**), lemma width (r=0.72**) and caryopsis length (r=0.84**). In addition, lemma width was significantly correlated with the traits like floret number per spikelet (r=0.47**) and caryopsis length (r=0.58**). Based on factor analysis, the first three factors encompass about 51% of total variation. Overall, lemma length and lemma width were the two reliable traits for morphological investigations in this species. The results of chromosome counting showed that B. danthoniae subsp. danthoniae and B. danthoniae var.lanuginusos Roshev. were diploid (2n=2x=14) whereas B. danthoniae subsp. pseudodanthoniae (Drobov) H. Scholz was tetraploid (2n=4x=28). The results of leaf surface anatomy showed that tetraploid genotypes had larger stomata but lower stomatal density than the diploid ones, thus a comprehensive relationship between genome size and guard cell size cannot be ruled out as a plausible explanation for differentiating the ploidy levels. The high morphological variations among the B. danthoniae genotypes explain the habitat distribution of this species and enable us to incorporate this knowledge into practice by exploiting the variation for improvement of pasture production.
    Keywords: Bromus danthoniae, genetic diversity, grassland, ploidy level, Poaceae
  • Z. Sheikholeslami*, M. Karimi, T. T. Hejrani, N. Biedly Pages 67-74
    Considering health and economic issues, today, consumers have become more concerned with foods which contain natural ingredients. Hence, in this study, the effects of plum concentrate and puree which were incorporated into the Taftoon bread formulation at different levels on the rheological, baking properties and shelf life of bread were evaluated. Results showed that addition of plum concentrate and puree improved the quality and shelf life of Taftoon bread. Plum puree was effective in improving dough development time, mixing tolerance index and dough softening while concentrate affected stability and water absorption. Bread containing 4% plums puree had the lowest hardness compared with other samples. Image processing analyses showed that both concentrate and puree improved browning in Taftoon bread. Therefore, plum concentrate and puree can be used as a humectant to improve the quality and shelf life of Taftoon bread.
    Keywords: Plum concentrate, Plum puree, Flat bread, Rheological properties, Shelf life
  • S. E. Mortazavi*, Z. Zohrabi Pages 75-82
    In order to produce transgenic rice lines lacking selectable marker gene, biolistic co-transformation technique using gold nanoparticles was adopted. In the first step, the efficiency of different sizes of gold particles was evaluated. The results showed that the efficiency of the nanoparticles in the transformation was comparable to that of the micro particles. Subsequently, two separate plasmids including p UBC harboring cry IA (c) gene and pTRA132 carrying hph gene as selectable marker gene were mixed and coated with gold nanoparticles. Embryo genic calli originated from mature rice seeds were targeted with plasmid-coated nan projectiles. Putative transgenic cells were selected from selection media after three subcultures in MS medium were supplemented with 50 mg hygromycine B l-1 in three week's intervals. The selected calli were then grown into putative transgenic plantlets. Molecular analysis performed on the regenerated lines showed that at least one copy of both genes was inserted into the genome of some transgenic lines. RT-PCR analysis also confirmed successful transcription of the cry IA (c) gene. Accordingly, it could be concluded that the biolistic co-transformation method using gold nanoparicles could be a successful method for gene delivery into rice varieties. Nevertheless, expression of cry IA (c) gene and loci of both genes should still be investigated in future studies.
    Keywords: Biolistic, Co-transformation, cryIA(c), Gold nanoparticles, Rice
  • M. Haghighi*, B. Daneshmand Pages 83-88
    Titanium is a beneficial element for plant since its promotive effect on plant metabolism has been well documented. However, the physiological role of this trace element in tomato is not clear. This experiment was conducted as a complete randomized design to study two concentrations of titanium (1 and 2 mg/L Ti) and 0 as control on physiological and nutrient properties of tomato cv. Foria with 4 replications. Plant growth (fresh and dry weight, root volume and flower number), greeness Index (SPAD value), photosynthesis and nutrient parameters of tomato were evaluated. The result of nutrient use efficacy (NUE) showed that NUE of K, Ca and Mn improved by Ti supplementation and Zn use efficiency decreased by increasing Ti concentration. The earliest flower induction was observed at 2 mg/L Ti. Root volume increased by both Ti concentration and root fresh weight increased at 2 mg/L Ti. Greeness Index (SPAD value (and PWUE were not influenced by Ti application. Results showed that photosynthesis rate increased by increasing Ti concentration. Transpiration was reduced at the highest Ti concentration. Based on the results, Ti increased plant growth and photosynthesis through increasing nutrient uptake and nutrient use efficiency.
    Keywords: Beneficial element, Nutrient use efficiency, Photosynthesis, Plant growth
  • M. Taheri*, M. Haghighi Pages 89-98
    Heat stress causes flower and fruit abscission in pepper. This study was conducted in the greenhouses of Isfahan University of Technology to evaluate the effect of foliar application of Benzyl adenine (BA) and potassium silicate (K2SiO3) under heat stress condition on bell pepper. Two factorial experiments based on completely randomized design with four concentrations of BA (0, 0.06, 0.6 and 6 ppm) and the second with two levels of K2SiO3 (0 and 5 Mm) both in two temperature treatments (25±2 (optimum) 35±2 (high temperature)) with six replicates were conducted. The results of the study indicated that the use of BA (especially 6 ppm) promoted growth parameters and increased proline, phenol and antioxidant content. Also, application of BA 6 ppm improved cell membrane stability assessed via decreasing electrolyte leakage (EL) and also reduced flower abscission in bell pepper. BA at 6 ppm increased plant height, shoot and root dry weight, proline and total phenol, root fresh weight, potassium (K) concentration and decreased flower abscission. Antioxidant content increased with heat stress in all BA levels. Results of the study indicated that fresh and dry weight of root and K concentration increased with 5 mM K2SiO3. Moreover, root fresh weight and K concentration and antioxidant content increased in 5 mM K2SiO3 under heat stress.
    Keywords: Antioxidant content, Proline, Phenol, Flower abscission