فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 42 (بهار 1397)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 42 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فرناز فراستی *، فرهنگ مظفر، فرشاد نصراللهی، نصرالله مولایی هشجین صفحات 1-17
    انسان از دیرباز برای مقابله با عوامل خارجی در سدد ایجاد سرپناهی بود که دران با ارامش زیست کند. بعدها دانشمندان متوجه شدند هرچقدر که کیفیت فضاهای داخلی این محیط مصنوع اعم از اسایش سرمایشی وگرمایشی وصوتی وحتی تهویه هوای داخل بهترصورت گیرد درسلامت فیزیکی وروحی وروانی ساکنین نقش بسزاتری دارد. باتوجه به صعب العبوربودن غالب مناطق کوهستانی تامین اسایش حرارتی خصوصا گرمایش باسوختهای فسیلی نیازمند ایجاد شبکه برق وگازرسانی است که تحقق ان مشکل و مقرون بصرفه نیست. از طرف دیگرایجاد راه وشبکه برق مساوی با ازبین رفتن هکتارها جنگل است. درهمین راستا مقاله حاضرتوجه خاصی به اسایش حرارتی محیطهای داخلی سکونتگاه هاکوهستانی داشته انهاراموردبررسی وتحلیل قرارمیدهد.
    نمونه مورد پژوهش در روستای دوسالده ) درخورگام رودبار) ابتدا رولوه شده وپلان طبقه همکف و اول ان ترسیم ومورد تحلیل وبررسی انرژی بکمک شبیه سازی درنرم افزار دیزاین بیلدرقرارگرفته است. سپس اطلاعات اقلیمی رودبار بعنوان پیش فرض نرم افزار بررسی و نمودار PMV فصلی ((زمستان،بهار،پاییز و تابستان) ) بانرم افزارترسیم وتحلیل شده است. نتایج حکایت از این دارد که در بهار وتابستان رفتار حرارتی مسکن بومی مناسب ولی با پایان تابستان و اغاز پاییز تااوایل بهار رفتارحرارتی نامناسب و نیاز به گرمایش داریم. به منظور اعتبارسنجی نرم افزار دربازه یک ماه از 20 فرودین ماه 1396 تا 20 اردیبهشت ماه 1396از (11/4/2017 تا11/5/2017) توسط یک دیتالاگر ثبت اطلاعات داخلی اتاق اصلی نشیمن و زندگی ساکنین صورت گرفته که نمودار دما و رطوبت نسبی ان ثبت وسپس با نمودار دما و رطوبت نسبی نرم افزار دیزاین بیلدردر همان بازه تطبیق که نتایج بسیار نزدیک و حکایت از اعتبار نرم افزاردارد.
    کلیدواژگان: فضاهای داخلی، اسایش حرارتی، مناطق کوهستانی
  • حسین فرهادی خواه *، کرامت الله زیاری، محسن کلانتری صفحات 19-36
    وجود امنیت و احساس امنیت در شهرها یکی از مهمترین نیازهای شهروندان می باشد که کاهش یا فقدان آنها، به شدت بر کیفیت زندگی شهروندان و میزان استفاده آنها از فضاهای شهری بخصوص فضاهای عمومی شهری تاثیر منفی می گذارد. در این میان وجود فضاهای بی دفاع در یک محله از مهمترین عواملی می باشد که باعث کاهش و یا سلب امنیت و احساس امنیت شهروندان می شود. این مقوله در بافت های فرسوده و قدیمی شهری با توجه به شرایط فیزیکی و اجتماعی آنها نمود بیشتری دارد. هدف از این پژوهش نیز بررسی فضاهای بی دفاع شهری در محله هرندی بوده است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و روش گردآوری داده ها اسنادی – میدانی می باشد. در بخش میدانی به دو صورت مشاهده مستقیم و پرسشنامه ای در قالب مدل ارزیابی ایمنی به بررسی موضوع پرداخته شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه های طراحی شده 896/0 (بالاتر از 7/0) می باشد. نتایج تحقیق نشان داده که وضعیت ایمنی فضاها در سطح محله نامناسب می باشد (238/0mean=). همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که در بین شاخص های مورد بررسی شاخص حضور مردم در فضا (خلوتی بیش از اندازه یا ازدحام) بیشترین تاثیر را در بی دفاع کردن فضاهای محله دارد (237/0=B). در نهایت جهت بهبود وضعیت ایمن سازی فضاهای بی دفاع در سطح محله راهکارهایی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: فضاهای بی دفاع، safety audit، محله هرندی
  • محمدرضا پورمحمدی، مهدی موذنی *، بهمن هادیلی صفحات 37-51
    رشد شهری تصادفی منجر به توسعه شهری و تغییرات کاربری اراضی می شود. تغییرات کاربری اراضی در مناطق شهری به طورمعمول بازتاب توسعه اقتصادی و رشد جمعیت می باشد. شهر پارس آباد نیز به عنوان یک شهر نوبنیاد در سال های اخیر توسعه فیزیکی زیادی پیداکرده است. این توسعه باعث تغییر در کاربری اراضی شهر و اراضی پیرامون شهر شده است. روش تحقیق حاضر توصیفی–تحلیلی، روش جمع آوری اطلاعات روش اسنادی و میدانی، ابزار مورداستفاده جهت تجیزیه و تحلیل در این تحقیق نیز نرم افزارهای Envi 5، Idrisi Selva، Arc Gis10. 1 می باشد. در این تحقیق به منظور تحلیل توسعه شهری و تغییرات کاربری اراضی در طی دوره های مختلف از داده های سنجش ازدور و تصاویر ماهواره ای لندست، سنجنده TM سال 1368، لندست سنجنده ETM سال 1381، لندست 8 سال 1394 استفاده شده است. برای تحلیل تغییرات از تابع Crosstab در محیط نرم افزار Idrisi Selva استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مساحت اراضی ساخته شده شهری، از 278 هکتار در سال 1368 به 560 هکتار در سال 1381 و 820 هکتار در سال 1394 رسیده است که این میزان توسعه شهری به ضرر کاربری های دیگر بخصوص کاربری اراضی بایر و مزارع بوده است، به طوری که مساحت کاربری اراضی بایر از 1059 هکتار در سال 1368 به 192 هکتار در سال 1394 کاهش پیداکرده است.
    کلیدواژگان: داده های سنجش ازدور، تحلیل تغییرات، تابع CROSSTAB، پارس آباد
  • عیسی ابراهیم زاده، محسن شاطریان، سید احمد حسینی *، سهراب امیریان صفحات 53-67
    امروزه مفهوم شهرها بدون وجود فضای سبز در اشکال گوناگون آن دیگر قابل تصور نیست. پیامدهای توسعه شهری و پیچیدگی های معضلات زیست محیطی آن ها موجودیت فضای سبز و گسترش آن را برای همیشه اجتناب ناپذیر کرده است. بدین منظور ارزیابی وضعیت فضای سبز شهری و نیازهای مبرم در وضعیت مطلوب در نتیجه ارائه الگویی بهینه در وضعیت موجود سرلوحه کار این پژوهش قرار گرفته است. بر این اساس روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد و به منظور ارزیابی وضعیت فضای سبز در منطقه بی سیم زنجان از شاخص های زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی و کالبدی بهره برده شده است، در این راستا به منظور ارزیابی نحوه توزیع کلی فضای سبز در سطح شهر زنجان از شاخص میانگین نزدیک ترین همسایه استفاده شده است و درنهایت وضعیت کلی محدوده مورد مطالعه از طریق از مدل تحلیل شبکه مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و با استفاده از مدل سوات ، در غالب مدل تحلیل شبکه با یکدیگر تلفیق و راهبرد نهایی تعیین گردید. نتایج پژوهش نشان داد که الگوی توزیع فضایی فضای سبز کاملا خوشه ایمی باشد، بنابراین با توجه به سرانه 0. 74 مترمربع و بر اساس نتایج مدل تحلیل شبکه گسترش فضای سبز در سطح نواحی با امتیاز 0. 6342 بهترین راهبرد در نظر گرفته شد که البته با توجه به شاخص هزینه می توان با اولویت بندی و مکان یابی مناسب بهترین سایت ها را در سطح منطقه برای گسترش فضای سبز شناسایی کرد. نتایج این مطالعه می تواند به برنامه ریزان شهری برای درک و اولویت بندی مسائل شهری برای رفع این مشکلات کمک شایانی باشد.
    کلیدواژگان: فضای سبز، تحلیل شبکه، توسعه پایدار، منطقه بی سیم زنجان
  • زهرا شریفی نیا *، علیرضا استعلاجی صفحات 69-84
    رشد و گسترش گردشگری به شیوه متداول امروزی از جمله پدیده های مهم اواخر قرن بیستم است، بهبود سامانه حمل و نقل عمومی و تملک بیش تر وسایل نقلیه خصوصی، به افراد اجازه داد که با انگیزه های متفاوت از تفریحات سالم غیر شهری یا سرمایه گذاری شخصی در خرید املاک، به تدارک خانه های دوم بپردازند. روستای زیارت به دلیل برخورداری از آب و هوای خنک و معتدل، چشم انداز بدیع، جنگل های زیبا، داشتن موقعیت ممتاز گردشگری و استراحتگاهی و فاصله اندک تا شهر گرگان از اوایل دهه 80 مورد توجه شهرنشینان و گردشگران خانه های دوم است.
    هدف مقاله حاضر بررسی رابطه بین گردشگری خانه های دوم و پیامدهای اجتماعی آن در توسعه روستای زیارت می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی و همبستگی و روش اجرا کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری تحقیق را ساکنین روستای زیارت تشکیل می دهد، برای گردآوری اطلاعات با استفاده از روش میدانی (پرسشنامه) و فرمول کوکران از 384 نمونه، پرسشگری گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که در میان شاخص های 11 گانه پیامدهای اجتماعی فقط در شاخص های افزایش تعامل و تحرک اجتماعی، جلوگیری از مهاجرت روستاییان و احیای دانش بومی فراموش شده روستا رابطه ای وجود نداشته، و در سایر شاخص ها بین توسعه گردشگری خانه های دوم و پیامدهای اجتماعی آن در سطح روستای مورد مطالعه رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، خانه های دوم، پیامدهای اجتماعی، زیارت
  • محسن شایان *، علی اکبر عنابستانی، سجاد بازوند صفحات 85-103
    حفظ محیط زیست روستاها ازجمله ضرورت های توسعه روستایی محسوب می شود. یکی از مسائلی که در مناطق روستایی اهمیت دارد مکان مناسب جهت دفع زباله می باشد. هدف اصلی مطالعه جاری، اعمال انواع عملیات تحلیل های مکانی با بهره گیری از فناوری سیستم اطلاعات جغرافیایی و تکنیک FAHPبه منظور مکانیابی محدوده های بهینه برای دفن زباله های شهرستان زرین دشت می باشد. به همین منظور، در مرحله اول، با استفاده از 9 لایه اطلاعاتی که شامل لایه های اطلاعاتی فاصله از گسل، فاصله از مسیل ها، زمین شناسی، جنس خاک، فاصله از جاده، فاصله از سکونتگاه ها، ارتفاع، شیب و کاربری اراضی تشکیل شد. سپس پرسشنامه ای به این منظور طراحی شد و توسط مهندسین مشاور تهیه طرح هادی روستایی و کارشناسان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تکمیل شد که در آخر 20 نفر به این پرسشنامه جواب کامل دادند. نتایج نشان می دهد بهینه ترین مکان دفن زباله ها در نزدیکی راه های ارتباطی و نامناسب ترین مکان در نزدیکی سکونتگاه های انسانی می باشند. همچنین نتایج بدست آمده با استفاده ازFAHP نشان می دهد که معیار فاصله از سکونتگاه های انسانی بیشترین وزن را با ضریب 232/0 به خود اختصاص داده است و معیار ارتفاع کمترین وزن را به خود اختصاص داده است. از وسعت 4626 کیلومتر مربعی شهرستان زرین دشت، 83/3 درصد برای دفن زباله کاملا مناسب ، 98/48 درصد مناسب، 82/35 درصد نسبتامناسب، 03/9 درصد نامناسب و 33/2 درصد کاملا نامناسب می باشند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، دفن زباله، مدل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهرستان زرین دشت
  • مریم قربان پور *، نادر زالی، مختار یوردخانی، سید رضاآزاده صفحات 105-123
    در این تحقیق با هدف سنجش وضعیت سرزندگی پیاده راه های شهری و با روش پیمایشی، پیاده راه علم الهدی شهر رشت بررسی شده است. در این راستا، مدل مفهومی پژوهش با چهار معیار (کاربری و فعالیت، کالبدی، دسترسی و ارتباطات و اقلیمی و زیست محیطی) و 16 شاخص تدوین شد. سپس این معیارها به شیوه پرسشنامه و در چارچوب طیف لیکرت مورد سنجش قرار گرفته و پرسشنامه ها توسط 380 نفر از استفاده کنندگان پیاده راه علم الهدی تکمیل شد. بر اساس تحلیل نتایج پرسشنامه ها در معیار کاربری و فعالیت، شاخص تنوع فعالیت های مردم در پیاده راه با میانگین 8/2 و در معیار کالبدی، مبلمان شهری با میانگین 6/2پایین ترین میانگین های هر معیار را کسب کردند و همچنین در معیار دسترسی و ارتباطات، شاخص سهولت حرکت در معابر اطراف پیاده راه با میانگین 5/2 و در معیار اقلیمی و زیست محیطی، آسایش اقلیمی با میانگین 2 کمترین میزان رضایت را از دید مردم داشتند. سپس بر اساس جدول سوات به ارائه راهبردهای تدافعی، تهاجمی، اقتضایی و انطباقی پرداخته شد و با تکنیک AHP و نظرخواهی از 20 کارشناس امتیازدهی و رتبه بندی راهبردها صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که راهبرد «تجهیز محیط بر اساس اقلیم رشت در راستای افزایش حضور افراد در فضا» با امتیاز 228/0 رتبه ی اول و راهبرد «افزایش پیوستگی حرکت پیاده» با امتیاز 014/0 رتبه اخر را در تکنیک AHP به دست آورد. در نهایت بر اساس راهبردهای رتبه بندی شده، سیاست های اجرایی در زمینه تقویت سرزندگی پیاده راه ارائه شد.
    کلیدواژگان: سرزندگی، پیاده راه، فضای شهری، علم الهدی، رشت
  • یوسف زین العابدین، نوبخت سبحانی *، فرانک سعیدی فرد، مجید اکبری صفحات 125-143
    بررسی مراحل رشد و توسعه کالبدی شهرهای جهان حاکی از تاثیر دو پارادایم مدرنیسم و پست مدرنیسم بر سازمان و ساختار فضایی شهرها می باشد. به گونه ای که تاثیرات این دو پارادایم منجر به توسعه شهرها، ایجاد و توسعه شبکه ارتباطی و بزرگراه ها، ایجاد شهرک های اقماری و حومه شهرها داشته و بیش ترین تاثیر را در حوزه فضایی و کالبدی شهرها برجای گذاشته است. مدرنیسم و اثر آن مدرنیته، تاثیراتی بنیادی در حوزه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی فضایی داشته است و بیش از همه، تحول جامعه شهری، آن هم در ابعاد کالبدی-فضایی شهر، را هدف قرار داده و مفاهیم کهن شهرسازی را به شدت دگرگون کرده است. از سویی دیگر پست مدرنیسم نیز درزمینهٔ اقتصادی، اجتماعی، سیاست و درزمینهٔ روش شناسی نیز تاثیراتی بر سازمان فضایی شهر داشته است. در همین راستا هدف از پژوهش حاضر ارزیابی ساختار فضایی کلان شهر تهران از دیدگاه مدرنیسم و پست مدرنیسم می باشد. روش کار در این تحقیق با رویکرد توصیفی- تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات بر اساس مطالعات کتابخانه ای و اسنادی تدوین شده است. یافته ها حاکی از آن است که در مدرنیسم مولفه های مانند ساخت وساز بلندمرتبه و دانه دار به ترتیب در جایگاه های اول تا سوم و در پست مدرنیسم مولفه های مانند ترکیب کاربری ها و وجود تنوع در ساخت مسکن، وجود اصل اختیار در کالبد شهر و تراکم متوسط و کاربری ترکیبی اشاره کرد که در جایگاه های اول تا سوم ازلحاظ تاثیرگذاری بر ساختار فضایی بر کلان شهر تهران نقش داشته اند. بنابراین تلفیق دانش و تجربیات بومی، مدرن و پسامدرن می تواند ضمن حفظ هویت شهری، ایمنی، زیبایی، توسعه پایدار شهری را تحقق بخشد.
    کلیدواژگان: مدرنیسم، پست مدرنیسم، فضا، برنامه ریزی شهری
  • اصغر پاشازاده *، حمید جلالیان صفحات 145-161
    امروزه کیفیت زندگی در شهرها و رضایت از آن موضوعی است که در مدیریت و برنامه ریزی شهری نیز بدان پرداخته می شود. در همین زمینه، هدف مطالعه حاضر، سنجش رضایت از کیفیت زندگی در شهر گرمی و مطالعه تطبیقی محلات هشتگانه این شهر بوده است که با استفاده از 62 شاخص ذهنی در قالب هشت متغیر طبقه بندی شده صورت پذیرفته است. این تحقیق به لحاظ روش از نوع پیمایشی و از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد. جامعه آماری تحقیق را شهروندان شهر گرمی تشکیل می دهند که از میان آنها به تعداد 378 پرسشنامه - با استفاده از فرمول کوکران- به صورت تصادفی طبقه بندی شده توزیع شد. پایایی پرسشنامه از طریق آزمون آلفای کورنباخ سنجیده شده که ضریب آلفای 82/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از آزمون های t تک نمونه ای، واریانس یکطرفه (و آزمون تعیقی شفه) ، کروسکال- والیس و فریدمن، حسب مورد استفاده شده است. نتایج نشان می دهد کیفیت زندگی در شهر گرمی در سطحی نامطلوب از سوی شهروندان ارزیابی شده و در کل میزان رضایت شهروندان از مجموع شاخص های مورد بررسی کمتر از میانه (میانه نظری = 3) است. نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه نشان می دهد که بین ویژگی های فردی پاسخگویان با برداشت آنها از کیفیت زندگی شهری تفاوت وجود دارد. همچنین، از نظر کیفیت زندگی در بین محلات هشتگانه شهر تفاوت وجود دارد، بطوری که سطح کیفیت زندگی محله های شهر گرمی را می توان در چهار گروه قرار داد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، خدمات شهری، شاخص‏های ذهنی، رضایتمندی، شهروندان شهر گرمی
  • رضا موحدی، مسعود سامیان * صفحات 163-177
    بیشترتحقیقات انجام شده در خصوص مهاجرت روستاییان به شهر ها، عمدتا بدنبال بررسی علل و عوامل این پدیده هستند تا بتوانند برای برنامه ریزی های توسعه روستایی راهکارها و راه حل های مناسب تری ارائه دهند. پژوهش حاضر نیز به بررسی عوامل مختلف موثر بر مهاجرت روستا - شهری شهرستان سردشت پرداخته است. این تحقیق از نظر ماهیت، در زمره تحقیقات کمی و توصیفی- تحلیلی و از نظر شیوه جمع آوری داده های مورد نیاز، نوعی تحقیق پیمایشی محسوب می شود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی پرسشنامه مورد بررسی صوری قرار گرفته و اعتماد یا پایایی آن نیز با اجرای آزمون کرونباخ مورد آزمایش قرار گرفت. مقدار محاسبه شده اعتماد یا پایایی سوالات پرسشنامه نیز 79 صدم بدست آمد. با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان عوامل موثر بر مهاجرت های روستا – شهری مهاجران شهرستان سردشت را به ده عامل تقسیم کرد، که عبارتند از: عامل اقتصادی و حمایتی، عامل عدم تعادل بین امکانات روستا و شهر، عامل ارتباطی و اطلاعاتی، عامل فرهنگی، عامل جغرافیایی، عامل درآمدی، عامل زیرساختی، عامل آب و هوایی و اقلیمی، عامل اجتماعی، و عامل فردی.
    کلیدواژگان: مهاجرت روستا، شهری، تحلیل عاملی، روستاهای شهرستان سردشت
  • زهره فنی *، فرزانه شیرزادی صفحات 179-197
    هسته اصلی میدان مشق در اوایل دوران قاجار، به عنوان محلی برای حفاظت و دفاع از شهر در قالب یک پادگان نظامی شکل گرفت. علی رغم ارزشهای منظری، زیبایی شناسی، معماری، تاریخی و فرهنگی، کارکردهای یک محیط زنده و فعال شهری را ندارد. این پژوهش مبتنی بر رویکرد باززنده سازی فضای شهری، با هدف بررسی ارتقا کیفیت فضا از طریق القای روح کارکرد های اجتماعی به فضای شهری و کشاندن دوباره مردم به آن است؛ لذا ضمن دستیابی به مدلی مفهومی از مهم ترین ابعاد تاثیرگذار و تاثیرپذیر کیفیت فضای شهری ارائه می نماید. سپس از طریق بررسی نظرات مردم و کارشناسان، مولفه ها و شاخص های تاثیرگذار بر باززنده سازی مجموعه میدان مشق تبیین شده است. این مقاله بر روش ارزشیابی کیفیت کارکردی میدان مشق بر اساس ترکیبی از نظرات کارشناسان و مردم استوارست که ضعف های یکدیگر را جبران می کند؛ تحلیلی دقیق تر از کیفیت مکان بدست می دهد و می تواند مبنایی برای فرایند تصمیم سازی باشد. پژوهش از نوع کاربردی با ماهیت تحلیلی-توصیفی است. مبانی نظری با مطالعات اسنادی-کتابخانه ای و اطلاعات و داده ها از طریق تهیه پرسشنامه و انجام مصاحبه گردآوری و تنظیم شدند. نتایج پژوهش نشان داد که برپایه تعیین ضرایب 40 متغیر مورد بررسی، متغیرهای فعالیت های فرهنگی-هنری، فعالیت های غیررسمی، زندگی شبانه، فعالیت های گردشگری و تفریحی مقیاس کارکرد ی، نورپردازی، مبلمان شهری، بسته و محدود بودن فضا، تاثیر چیدمان عناصر فضا در ارتباط و تعامل میان افراد، نظارت و امنیت، حضور افراد، چشم اندازها و مناظر، خاطره انگیزی فضا، بر بازآفرینی و احیاء کارکردی میدان مشق موثر هستند.
    کلیدواژگان: رویکرد بازآفرینی شهری، افت فضای شهری، کارکرد فرهنگی، میدان مشق
  • اعظم بیگدلی *، جمشید عینالی، علیرضا رابط، فریبا عباسی صفحات 199-216
    گردشگری روستایی به عنوان یک فعالیت اجتماعی- اقتصادی می تواند نقش مهمی در تنوع بخشی به اقتصاد روستایی از طریق ایجاد زمینه های شغلی و درآمدی جدید برعهده بگیرد که همین امر نیز می تواند به بهبود زندگی و ارتقای کیفیت آن در جوامع روستایی کمک کند. هدف این پژوهش بررسی تاثیرات گردشگری و توسعه خانه های دوم در شاخص های کیفیت زندگی ساکنین دائمی در مناطق روستایی دهستان سعیدآباد از توابع شهرستان ایجرود است. نوع تحقیق کاربردی و روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی است. برای گردآوری داده ها از رپرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری t تک نمونه ای و رگرسیون چندمتغیره استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق روستاهای واقع در محدوده دهستان سعیدآباد است که از 818 خانوار ساکن دائمی، با استفاده از فرمول نمونه گیری اصلاح شده کوکران 216 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که توسعه گردشگری در یک دهه اخیر توانسته است تاثیرات مثبتی بر روی شاخص های کیفیت زندگی روستائیان داشته باشد. از طرفی دیگر، نتایج تحلیل رگرسیون با توجه به ضریب تعیین (0. 924) نشاندهنده تاثیر مثبت توسعه گردشگری خانه های دوم در بهبود شاخص های کیفیت زندگی ساکنین در منطقه مورد مطالعه است. به طوری که، از بین اثرات توسعه خانه های دوم گردشگری در کیفیت زندگی، به ترتیب شاخص اثرات اقتصادی (0. 450) و ابعاد کالبدی- زیرساختی (0. 349) بیشترین و شاخص ابعاد نهادی و تصمیم گیری (0. 078) دارای کمترین میزان تاثیر در شاخص کیفیت زندگی از دیدگاه ساکنین محلی بوده است و این تاثیرات در همه موارد در سطح 99 درصد معنادار گزارش شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، کیفیت زندگی، خانه های دوم، استان زنجان
  • احمد رومیانی *، خدیجه عباس رشید، فریدون خادم صفحات 217-233
    گردشگری یکی از واقعیت های اقتصادی، اجتماعی انکارناپذیر دنیای کنونی جوامع بشری است. این فعالیت پاسخی به نیازهای درونی انسانها جهت تمدد اعصاب، استراحت، آشنایی با فرهنگ ها و بهره مندی از زیبایی های طبیعی و بکر است. یکی از زیرشاخه های صنعت گردشگری، گردشگری روستایی می باشد که با توجه به ظرفیت های طبیعی و فرهنگی موجود در روستاها، می تواند نقش مهمی در تجدید حیات روستاها داشته باشد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی تاثیر حمایت ساکنین روستاهای هدف گردشگری بر توسعه گردشگری پایدار در دو روستای درسجین و گلابر در استان زنجان می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی می باشد و برای گردآوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه، مشاهده) استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق در دو روستای هدف گردشگری در نظر گرفته شده است، که براساس سرشماری سال 1390 ، 2825جمعیت برآورد شده است و طبق فرمول کوکران290 پرسشنامه به صورت تصادفی بین مردم روستاها توزیع و پخش گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های (t تک نمونه ای، همبستگی) و مدل لیزرل بهره گرفته شده است. یافته های این تحقیق نشان داد که بین شاخص های وابستگی اجتماعی، هزینه های دریافت شده، مشارکت اجتماعی و منافع دریافت شده با حمایت ساکنان از توسعه گردشگری رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد به طوری که حمایت ساکنان از گردشگری پایدار در روستاهای نمونه مورد مطالعه به صورت مثبت و زمینه را برای پایداری مناطق روستاهای هدف گردشگری و کیفیت زندگی مردم فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، روستاهای هدف، توسعه گردشگری پایدار، روستاهای درسجین و گلابر
  • نادر شوهانی، برهان ویسی ناب *، سارا خدایی، سهراب امیریان صفحات 235-250
    توزیع عادلانه امکانات و تسهیلات بهداشتی - درمانی یکی از اصلی ترین پیش نیازهای افزایش سطح برخورداری جامعه از خدمات و مراقبت های سلامت می باشد. هدف از این پژوهش ضمن سنجش و رتبه بندی درجه توسعه یافتگی استان های منطقه زاگرس از نظر شاخص بهداشتی – درمانی با استفاده از مدل های برنامه ریزی (وایکور، تاپسیس و تاکسونومی اصلاحی) ، ارایه مدل تلفیقی با توجه به نتایج این سه مدل بر اساس تکنیک ادغام می باشد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز که مشتمل بر 35 متغیر بوده، از طریق مراجعه به سازمان های مربوطه (بهداشت و درمان و…) و سایت سازمان آمار جمع آوری شده است (مربوط به سال 90). روش تحقیق توصیفی – تحلیلی بوده و از نرم افزار های آماری Excel و Spss برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. در راستای تحلیل بهتر فضایی توسعه، نتایج محاسبات با استفاده از نرم افزار Arcgis به ترسیم نقشه منجر شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اختلاف و شکاف زیادی از نظر بهره مندی از شاخص بهداشتی - درمانی بین استان های منطقه وجود دارد؛ زیرا تنها استان های همدان و کردستان به لحاظ برخورداری از این شاخص در وضعیت مطلوبی قرار دارند و استان های کرمانشاه، ایلام و لرستان در سطح پایین برخورداری از شاخص مورد بررسی قرار دارند. در نهایت استفاده از معادله شدت تغییر نشان داد که مدل تاکسونومی اصلاحی روش مناسب تری نسبت به سایر مدل ها (وایکور و تاپسیس) جهت سنجش وضعیت توسعه یافتگی مناطق است زیرا نتایج حاصل از این مدل دارای درصد و شدت تغییرات کمتری است.
    کلیدواژگان: منطقه زاگرس، شاخص بهداشتی، درمانی، مدل های برنامه ریزی، توسعه یافتگی
  • سید سلیمان محمدی دوست، محمد علی خانی زاده *، فریبا نمازیان صفحات 251-266
    با توجه به اینکه درفرایندبرنامه ریزی شهری توجه به مباحث اجتماعی،امری اجتناب ناپذیروبخش جدایی ناپذیرطرحهای شهری محسوب می شود. باتعیین ابعادپایداری اجتماعی می توان رویه های موثر برمفاهیم اجتماعی رابررسی و شناسایی نمود. این پژوهش بافرض یکسان نبودن پایداری اجتماعی در پروژه های مسکونی مسکن مهر در شهر یاسوج انجام گرفته است و هدف آن شناخت، سنجش و ارزیابی شاخص های پایداری اجتماعی در پروژه های مسکن مهر شهر یاسوج (سروک و ترمینال) است. روش این پژوهش توصیفی – تحلیلی و از نوع کاربردی است و ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مطالعات اسنادی و پیمایشی از طریق توزیع پرسشنامه و مصاحبه با ساکنان می باشد. در این پروژه حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برابر با 300 عدد و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفبای کرونباخ برابر 81/0 و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است.
    نتایج تحقیق، علی رغم وجود مشکلات زیاد در پروژه های مذکور (نبود اعتبار کافی جهت تکمیل پروزه ها، نبود فضاهای عمومی مناسب، نبود فضاهای آموزشی، عدم رعایت استادندارد سرانه ها و…) ، سنجش شاخص های پایداری اجتماعی، تعلق مکانی، اعتماداجتماعی، مشارکت اجتماعی و میزان رضایت مندی سا کنان از مسکن مهر سروک و ترمینال شهر یاسوج در حد متوسط (22/3) برآورد شده است. این رضایتمندی متوسط بدان جهت وجود دارد که ساکنین این پروژه ها از اقشار ضعیف و سطح پایین جامعه (معلولین و افراد تحت حمایت نهادهای حمایتی) می باشند، اما چیزی که مبرهن است وجود کیفیت پایین این پروژه ها می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، مسکن مهر، پایداری اجتماعی، یاسوج
|
  • Farnaz Farasati *, Farhang Mozaffar, Farshad Nasrollahi, Nasrollah Molaei Hashjin Pages 1-17
    Human beings have been long making shelters to deal with external factors and live with comfort. Later, scientists found that the higher the quality of the interior spaces of the built environment ranging from cooling or thermal comfort, audio and even better interior ventilation has a significant role in physical and, mental health of the residents.
    Because of the ruggedness and impassibility of the most mountainous regions, providing thermal comfort with fossil fuels needs electricity and gas grid, which is difficult to achieve, and is not cost-effective. On the other hand, making roads and power grids equals subsequent loss of hectares of forests and consequently tens of plant and animal species. Due to lack of this comfort, forest and mountain dwellers and tribal people are forced to wander and migrate unplanned to urban and suburban areas, which in turn have grounded serious problems. Accordingly, this article pays special attention to the indoor thermal comfort in mountainous settlements.
    The case under study was located in Dowsaledeh village (Khorgam, Rudbar) and the main questions that were answered in this research are: A. How can dominant native rural settlements of mountainous areas of Guilan be studied in terms of thermal comfort during the year on valid scientific methods?
    B) In what period of the year do these settlements provide suitable thermal comfort and at what times will it be difficult?
    Keywords: interior spaces, thermal comfort, mountainous regions
  • H. Farhdikhah *, K. Zyari, M. Kalantari Pages 19-36
    There are security and sense of security in cities is one of the most important needs of the citizens that the reduction or lack of them, depends heavily on the quality of life of citizens and their use of urban spaces, particularly urban public spaces is negatively affected. meanwhile spaces are defenseless in a neighborhood of the main factors that reduce or insecurity and sense of security citizens. This issue in worn and old urban areas according to their physical condition and be more social. The aim of this study was investigate urban defenseless spaces in the neighborhood Harandi. research methods is descriptive and analytical and data collection documents - field. in the field of direct observation and questionnaire model safety assessment was to examine the issue. for data analysis SPSS software was used. Cronbach Alpha for the questionnaire designed 0/896 (more than 0/7) is. The results show that safety space at the neighborhood level is inadequate (mean =0/238). The results also indicated that among the index indicators of the presence of people in space (private space or too much congestion) has the greatest impact on defenseless neighborhood spaces (B=0/237). Finally, to improve making safety of spaces defenseless in neighborhood level solutions were presented.
    Keywords: spaces defenseless, safety audit, Harandi neighborhood
  • M. Pourmohammadi, M. Moazzeni *, B. Hadili Pages 37-51
    Random urban growth and land use changes will lead to urban development.Changes in land use in urban areas typically reflect the economic development and population growth. Parsabad city as a newly established city in recent years has seen rapid physical development as well. This expansion causes changes in land use and land around of the city. The research method is Descriptive-analytical, Data collection method Documentary and field method, tools used in this research is ENVI 5, IDRISI SELVA, ARC GIS software. In this study in order to, analysis of urban development and land use changes during different periods of remote sensing data and Landsat sensor TM in 1989 satellite images, the ETM 2002 Landsat, Landsat 8 (OLI) 2015 on June months has been used. assessment of urban development scale and different land use areas and analysis of changes in the crosstab function respectively. The results showed that build-up urban land area has expanded from 278 hectares in 1989 to 560 hectares in 2002 and 820 hectares in the 2015 year. The amount of urban development play a major role at the Loss of other lands, especially barren and farm lands, subsequently led to declination of barren land area from 1059 hectares in 1989 to 192 hectares in 2015.
    Keywords: Remote sensing data, change analysis, Crosstab function, parsabad city
  • I. Ebrahimzade, M. Shateryan, S. A. Hosseini *, S. Amiryan Pages 53-67
    Today, the importance of urban and urban constructions was considered more than ever from environment purifying perspective in a healthy city framework, and it is a necessity of sustainable development. So the concept of a city without green space in its various forms is inconceivable. Given the importance of Green space in urban areas, research of quality and quantity condition of green space and its evaluation in urban areas of Iran has not been formulated. In the wireless part of Zanjan, in addition to the low per capita of urban Green Space compare to existing standards, spatial distribution of this user does not follow the principle of equitable distribution and it is not properly accessible to all people in the city. In general, the lack of proper urban Green Space in this area is the main motivations for this research.According to the results, the more importance is dedicated to social-economic zone. So in order to achieve sustainable development strategy will need to know the external and internal effects of this subject in the level of areas of this city. Until now most studies of urban Green Space are discussed using only one of the physical, socio-economic and environmental variables. But this research evaluated all variables in mixed way by using network analysis model. Therefore, the result of this study can help urban planners to understand and prioritize urban issues and find solutions to solve these problems.
    Keywords: Green Space, Network analysis, sustainable development, Zanjan city, SWOT
  • Z. Sharifinia *, A. Estelaji Pages 69-84
    Tourism growing and developing according to the today's current methods is one of the important issues in 20th century. Improving public transportation and increasing private transportation let people to make second house with personal investment while having motives differ from rural healthy enjoyment.
    From the beginning of 1380 decad, Ziarat village was noted by urbanists and tourists of second houses, because of the below reasons: having cold and mild weather, original landscapes, beautiful forests, distinct situation for tourism and relaxing, and short distance from Gorgan. The aim of the present study is considering the relation between the second house tourism and its social results in developing Ziarat village. This study is practical and the method is descriptive, analytic and cohesion. The process is field and library. Statistic community is Ziarat's inhabitants. For gathering information, 384 people were asked using field method (questionnaire) and Cochran formula. The results show that among 11 indexes, in 8 indexes of social consequences, there is relation between tourism development of second house and its social result. And there is no relation between them in 3 below indexes: increasing the social relation and mobility, preventing from emigrating of villagers, and reviving the forgotten native knowledge.
    Keywords: Tourism, second home, social results, Ziarat
  • M. Shayan *, A. Anabestani, S. Bazvand Pages 85-103
    Rural environmental protection are considered, including rural development requirement. One of the most important issues in rural areas, is the perfect place to dispose waste. The main purpose of this research is spatial analysis operation using GIS technology and FAHP techniques in order to locate the optimal range waste disposal of Zarrindasht city. For this purpose, in the first stage, using nine information layers which includes layers of information , distance to fault, distance from the canals, geology, soil type, distance to roads, distance from settlements, altitude, slope and land use was formed. Then, a questionnaire was designed for this purpose, and was prepared by the consultant engineers responsible for Rural Guide Plans, and finally experts of Housing Foundation of Islamic Revolution were completed that, twenty people have answered the questionnaire completely. The results show that the most optimal landfill sites were near roads and most inappropriate places were near the human settlements. The results obtained from FAHP also suggest that the measure of distance from human settlements was dedicated the most weight to themselves by a coefficient 0/232 and measure of the height was dedicated the lowest weight to themselves. The area of 4626-square-kilometer city of Zarrindasht, 3.83 percent was quite suitable, 48/98 percent was suitable, 35/82 percent was fairly suitable, 9/03 percent was unsuitable and 2/33 was completely unsuitable for landfill.
    Keywords: location, waste disposal, hierarchical model, Geographical Information System GIS, Zarrindasht County
  • M. Ghorbanpour *, N. Zali, M. Yourdkhani, S. R. Azadeh Pages 105-123
    In this study with the purpose of assessing the status of urban walking vitality and with the survey research, Alam-al-Hoda pedestrian walkway of Rasht is studied. In this regard, the conceptual model of research with four criteria (land use and activity, physical, access and connection and environmental and climatic) and 16 indexes were considered. Then, these criteria are evaluated through questionnaires and by the Likert frame and the questionnaires are completed by 380 users of Alam-al-Hoda pedestrian walkway. Based on the analysis of questionnaires, about the land use and activity Criterion, the index of diversity of people activities in the pedestrian walkway with an average of 2.8 and in the physical Criterion, urban furniture with the average of 2.6 are gained the lowest average of each criteria. Also in the access and connection Criterion, the index of movement fluency on the streets around the pedestrian walkway with the average of 2.5 and in the climatic and environmental Criterion, climatic comfort with the average of 2 have the lowest levels of satisfaction in the people's thought. Then according to the swot table, Mini-Mini Strategy, Maxi – Maxi Strategy, Maxi – Mini Strategy and Mini – Maxi Strategy are presented and scoring and ranking of strategies are done with the AHP technique.
    Keywords: vitality, pedestrian walkway, urban space, Alam-al-Hoda, Rasht
  • Y. Zeinolabedin, N. Sobhani *, F. Saeidifard, M. Akbari Pages 125-143
    The study of the growth and physical development of cities in the world to date suggests that The paradigm of modernism and postmodernism leads to the development of cities, the development of communication networks and highways, creating satellite towns, and suburbs The greatest impact on spatial and urban areas are left. Modernism and Modernity effect, the basic effects in the areas of social, political, economic, cultural, and physical space is left in the world. In addition to post-modernism in the field of economic, social, political, and in methodology also has some impact The purpose of this study was to evaluate the spatial structure of Tehran Metropolis is the view of modernism and postmodernism .Methods In this descriptive-analytic study approach And collect information on library studies and documents have been developed. The findings suggest that In modern components such as one-dimensional view of the physical and Urban Development, Drinking space, such as the creation of highways, airports and network Architecture and onstruction of high-rise and grainy Respectively in the first place to third And components such as postmodernism User composition and diversity in housing, There is the principle of authority in the framework of the city and The average density of users combine noted That in the first place to third in terms of influencing the spatial structure of metropolitan Tehran were involved. Therefore, the combination of local knowledge and experience, can maintain the modern and postmodern urban identity, safety, beauty, realize sustainable development.
    Keywords: modernism, postmodernism, physical-spatial, Iran
  • A. Pashazadeh *, H. Jalalian Pages 145-161
    The conception of "life quality" has considered in regard to the qualitative dimensions of human life, and measure of “life satisfaction” has covered to all human groups and in various forms. Nowadays, the life quality in cities and the satisfaction of it is something that will be addressed in urban management and planning. In this context, the purpose of the present study was to evaluate the satisfaction of life quality in Germi city (Iran) and comparing of the heptahedral quarters of the city which has done using with 62 mental indices classified in eight variable groups. This research has the objective of the survey and is among the applied research. The populations of the investigation are the Germi's residents among them 378 questionnaires- based on Cronbach formula- were completed by classified random. The reliability of the questionnaire has been measured by using Cronbach's alpha (was found at 0.82). Data analysis was held by single T- test, ANOVA Test (one-way), Croscal Vallis and Friedman Tests as needed. The results show the quality of life in Germi has evaluated in undesired level on behalf of residents and in total the amount of satisfaction from the whole indices is less than the mean (Speculative Mean=3). The one-way ANOVA Test shows there is a difference between individual demographic characteristics of respondents and their idea to urban life quality. Moreover, there are differences between the heptahedral quarters of the city in viewpoint of life quality so that can be classified in four levels.
    Keywords: Urban Life Quality, Urban Services, Mental Indices, Satisfaction, Residents of Germi City
  • R. Movahedi, M. Samiyan * Pages 163-177
    The majority of researches on rural migration to cities have mainly focused on identifying reasons and factors for taking place this migration until new solutions and strategies can be presented for rural development planning. Therefore, this study has focused on exploring various factors affecting the rural migration to Sardasht city. The study was a quantitative and descriptive-analytic in terms of nature but in terms of data collection method it has used a kind of surveying methodology. Data collection tool was a questionnaire that validated by face validity method as well as the questionnaire's reliability tested by using a Cronbach's Alpha technique. The calculated Alpha's coefficient was 0.79. According to the results of this study, factors affecting migration of rural migrants to Sardasht city can be divided into ten factors: economic and supportive, imbalance between rural and urban facilities, communication and information, cultural, geographical, income, infrastructure, weather and climate, social, and personal factors.
    Keywords: Rural-Urban Migration, factor analysis, Villages of Sardasht City
  • Z. Fanni *, F. Shirzadi Pages 179-197
    The Mashgh Sq.in the early Qajar period, as a place to protect and defend the city and it was established as a military base. Despite its visual, aesthetic, architectural, historical and cultural values it does not have functions of a lively urban space. This research is based on approach of restoring the urban space in improving the quality of space through induction spirit of social functions and bring back people to urban space. We have tried to provide a conceptual model of main inter-impacts on urban space’s quality. Then, by examining the views of people and experts, it is explained components and effective factors on the revitalization of Mashgh Complex.This article focuses on the functional quality assessment method about Mashgh Square based on a combination of experts and people that make up the weaknesses of each other; it provides a closer analysis of place's quality and could be a basis for the decision making process.The research is practical with analytical-descriptive nature. Its theoretical foundations was set through documentary, library studies and information/data have provided through interviews and questionnaires collected from beneficiaries and experts. The results showed that base on the coefficients of 40 studied varieties, variables of arts and cultural activities, informal activities, nightlife, tourism and recreational activities functional scale, lighting, street furniture, closed space, the effect of the arrangement of space on communication and interaction between people, monitoring and security, the presence of people, landscape and scenery, memorability of space are influenced on the regeneration and functional restoration.
    Keywords: urban renewal approach, urban degradation, cultural function, Mashgh Square
  • A. Bigdeli *, J. Einali, A. Rabet, F. Abbasi Pages 199-216
    Rural tourism as a socio-economic activity can play an important role in diversification of rural economy by creating job and income opportunities; this can also help to improve and enhance the quality of life in rural communities. The purpose of this study was to investigate the effects of second home tourism in quality of life of permanent residents in rural areas of Saidabad County in Ijrud Township. In this applied research we have used descriptive- analytical methods. For data collection field techniques such as questionnaire and interview were used. For data analyzing, statistical tests such as one sample t-test, correlation and multiple variable regression were used. The sample includes villages in Saidabad County and from the total number of 818 households, 216 cases were chosen. The results of study show that tourism developments in the last decade have had positive impacts on the quality of life measures in rural areas. On the other hand, results of regression according to R square coefficient (0.924), indicates the positive effect of second home tourism development in improving the resident's quality of life indicators in the study area; so that among the impacts of expanding tourism second homes on the quality of life, economic index (0.450) and physical- infrastructural aspects (0.349) respectively have the highest impact and institutional and decision making dimension (0.078) has the least amount of impact on quality of life index from the viewpoint of local residents; and these effects, in all cases are significant at 99% level.
    Keywords: Rural Tourism, quality of life, second homes, Zanjan Province
  • A. Roumiani *, Kh. Abbas Rashid, F. Khadem Pages 217-233
    One of the undeniable economic and social facts in human societies is tourism. It is an activity that is accomplished as a response to human being’s inner needs to have relaxation, know various cultures and enjoy natural mint attractions. Rural tourism is one of its subdivisions that could plays an important role on rehabilitating the villages ,rAlong this, the present research aimed to study the effect of the residents’ support of developing constant tourism in Darsajin and Golabar rural districts, located in Abhar and Ijrod counties, respectively.The present research is of an applied type in which descriptive analytical approach is implemented. To gather the required data, Desk work(library) and field work research methods(questionnaire –observation)were used. Statistical population of the present study is composed of residents of the two target rural districts ( Darsajin and Golabar) that was estimated 2825 people based on the census done in 2011.Having applied Cochran formula ,290questionnairs were distributed randomly among the people who were living in the rural districts. In order to analyze the data (one-sample t-test, multivariate regression , correlation tests) and Lisrel model were utilized .Findings indicated that there is significant relationship between social dependency indices, costs received, social participation, benefits received and the residents’ support of developing tourism industry .Moreover, it was represented that supporting the constant tourism in the sample districts by residents had positive and direct effects on tourism growth and improved the quality of the residents’ life.
    Keywords: Tourism, village's goal is to develop sustainable tourism, villages, Glauber Darsajin
  • N. Shohani, B. Vesi Nab *, S. Kkodayi, S. Amirian Pages 235-250
    Equitable distribution is health facilities of one the main prerequisites to increase the level of community services and health care. The purpose of this study was to evaluate and rank the degree of development of the Zagros Mountains of health - treatment Index care planning model (VIKOR, TOPSIS and taxonomy correction), The results of these three models provide integrated model is based on the integration techniques. Data and information is required which includes 35 variables, refer to the relevant organizations (health, etc.) and the site data been collected (about 90 years). Research Methods (descriptive - analytical) and used Excel and Spss statistical software for analyzing data involving twenty variable. Calculation results have led to maps using ArcGIS for better spatial analysis of development. The results show that the gap between a lot of the enjoyment of health - treatment Index region between the provinces because only Hamadan and Kurdistan provinces are benefiting from the measure are in good condition and the provinces of Kermanshah, Ilam and Lorestan are at a low level compared to the index. The equation changed that right-modification taxonomy model than other models (VIKOR and TOPSIS) to assess the status of development areas because the results of the model with degree and intensity of change is less.
    Keywords: Zagros region_health - treatment Index_planning models_development
  • S.S. Mohammadi Doost, M. Khanizadeh *, F. Namaziyan Pages 251-266
    Regarding the fact that in the process of urban planning paying attention to social issues as an integral part of urban plans is inevitable. We can examine and determine the influential approaches on social concepts by designating social sustainability dimensions.
    This research was conducted by assuming the lack of social sustainability in residential projects of Mehr housing in Yasouj and its purpose is to identify, evaluate and assess social sustainability indices in Yasouj Mehr housing projects (Sarvak and terminal).
    The research method is descriptive _analytical with a practical type. The data collection tools include documentary studies and surveys using questionnaire distribution and interviews with residents. The sample size in this project based on Cochran formula is equal to 300 and the reliability measurement using Cronbach's alpha was 81/0 and data analysis was done using SPSS software.
    Results
    Despite enormous difficulties in the above-mentioned project (lack of adequate credit for completing these projects, lack of appropriate public places, absence of educational environment and standard per capita,…) through the evaluation of social sustainability indicators, , site belonging, social trust, social participation, the satisfaction of residents of Sarvak of Mehr housing and Yasouj terminal was estimated at its average level (22/3).
    This average satisfaction is due to the fact that the residents of these projects are low-income strata of society (disabled and people supported by social institutions).
    Nevertheless, the apparent fact is that these projects are of low quality when it comes to the standards.
    Keywords: Satisfaction, housing, social stability, Yasouj