فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، زمستان 1396)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خیرالله سربلند * صفحات 1-19
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی با عملکرد شغلی کارکنان با نقش میانجی گری هویت سازمانی آموزش و پرورش استان اردبیل اجراء شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر610 نفر از کارکنان آموزش و پرورش استان اردبیل بوده که از بین آنها 240 نفر به عنوان نمونه آماری از طریق فرمول کوکران به روش تصادفی ساده انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، شامل سه پرسشنامه استاندارد، استفاده شد برای روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها از نظر متخصصان و اساتید صاحب نظر و پایایی پرسشنامه آلفای کرانباخ استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Spss22و Lisrel8. 54 استفاده شد. نتایج نشان داد که عملکرد شغلی کارکنان با ویژگی های شخصیتی برون گرایی، انعطاف پذیری، با وجدان بودن همبستگی مستقیم معنادار، با روان رنجورخویی همبستگی معکوس معنادار و با دلپذیر بودن رابطه ای ندارد. همچنین در پژوهش حاضر نقش میانجیگری متغیر هویت سازمانی بر تاثیر بین ویژگی های شخصیتی بر عملکرد شغلی کارکنان آموزش و پرورش استان اردبیل پذیرفته شد. در نهایت میتوان گفت که 50/0 عملکرد شغلی کارکنان از طریق یک ویژگی شخصیتی قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، عملکرد شغلی، آموزش و پرورش اردبیل
  • سید هدایت الله داور پناه *، رضا هویدا صفحات 21-38
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین قابلیت یادگیری سازمانی و بی تفاوتی سازمانی در دانشگاه اصفهان بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان اداری معاونت های (اداری و مالی، فرهنگی و دانشجویی، پژوهشی، آموزشی) دانشگاه اصفهان به تعداد 344 نفر در سال 95-1394 بود. حجم نمونه پژوهش با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970) ، به تعداد 182 نفر تعیین گردید. روش نمونه گیری، تصادفی متناسب با حجم بود. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه قابلیت یادگیری سازمانی چیوا و همکاران (2007) ؛ پرسشنامه بی تفاوتی سازمانی دانایی فرد و همکاران (1389) ، بود. یافته های پژوهش نشان داد که قابلیت یادگیری سازمانی با بی تفاوتی سازمانی و ابعاد آن به جزء بعد بی تفاوتی نسبت به ارباب رجوع رابطه منفی و معناداری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مولفه های قابلیت یادگیری سازمانی به جزء مولفه ریسک قادر به پیش بینی بی تفاوتی سازمانی کارکنان می باشند (05/0 ≥ P). همچنین نتایج آزمون t و تحلیل واریانس نشان داد بین بی تفاوتی سازمانی بر اساس متغیرهای جمعیت شناختی به جزء سن تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0 ≤) ؛ و بین قابلیت یادگیری سازمانی بر اساس متغیرهای جمعیت شناختی به جزء جنسیت تفاوت معناداری وجود دارد (05/0 ≥ P).
    کلیدواژگان: قابلیت یادگیری سازمانی، بی تفاوتی سازمانی، کارکنان، دانشگاه اصفهان
  • محمد علی نادی *، نزهت الزمان مشفقی، هاجرسادات میرلوحی صفحات 39-55
    این پژوهش با هدف تبیین نقش تعدیل کنندگی دلبستگی به تغییر در روابط بین رهبری اخلاقی، رضایت شغلی و رفتار شهروندی سازمانی با عملکرد سازمانی به اجرا درآمد. روش پژوهش علی- همبستگی و جامعه آماری آن کلیه مدیران مدارس جنوب غربی شهر اصفهان به تعداد 263 نفر بود. حجم نمونه و جامعه برابر انتحاب شد. ابزار این پژوهش پرسشنامه بودکه پایایی آن با آلفای کرونباخ محاسبه شد. تجزیه وتحلیل داده ها با کمک بسته آماری در علوم اجتماعی نسخه 22 و حداقل مربعات جزئی انجام شد. بین متغیر های پیش بین با عملکرد سازمانی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و هر سه متغیر دلبستگی به تغییر و رهبری اخلاقی و رضایت شغلی قابلیت پیش بینی عملکرد سازمانی را دارند. معادلات ساختاری نشان داد رهبری اخلاقی با رضایت شغلی، عملکرد سازمانی و رفتار شهروندی سازمان رابطه معنادار و مستقیم دارد. با وجود نقش تعدیل کنندگی دلبستگی به تغییر در هر سه رابطه فقط رابطه ی بین رهبری اخلاقی و رضایت شغلی تحت تاثیر این نقش قرار دارد. شاخص های نیکویی برازش مدل موید برازش مطلوب بود. با توجه به تاثیر رهبری اخلاقی بر عملکرد سازمانی راهکارهای توسعه و دست یابی مدیران به شیوه ی اعمال انواع مدیریت مبتنی بر رهبری اخلاقی در سازمانها پیگیری شود. مدیران برای افزایش عملکرد سازمانی به دنبال مشارکت کارکنان در فرآیند تغییرات درون سازمانی و نوآورانه باشند و شیوه های مختلف افزایش رضایت شغلی را در ابعاد مادی و معنوی فراهم نمایند. توسعه رفتار شهروندی سازمانی با آموزش و تشویق کارکنان برای افزایش عملکرد سازمانی را در اولویت قرار دهند.
    کلیدواژگان: دلبستگی به تغییر، رفتار شهروندی سازمانی، رضایت شغلی، رهبری اخلاقی، عملکرد سازمانی
  • ایرج سلطانی، محمد ملک محمدی فرادنبه * صفحات 57-69
    هدف پژوهش حاضر نقش سیستم های دانش محور در تصمیم سازی استراتژیک با درنظر گرفتن نقش میانجی تفکر استراتژیک است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی_ همبستگی است. در این پژوهش ابتدا مدل نظری و فرضیات بین متغیرها توسعه داده شد. جامعه آماری پژوهش کارمندان (نیروهای ستادی) شرکت فولاد مبارکه اصفهان که در حدود 1760نفر می باشد که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران ،نمونه ای برابر با 315 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب شد.
    روش ها
    برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سیستم دانش محور لاوسن، پرسشنامه محقق ساخته تصمیم سازی استراتژیک و پرسشنامه تفکر استراتژیک لیدکا استفاده شد. روایی پرسشنامه با استفاده از مبانی و مولفه های علمی و به کمک نظر خبرگان بصورت محتوایی تایید شد و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ که برای کل پرسشنامه (81. 0) محاسبه شد. جهت بررسی فرضیات پژوهش مدل معادلات ساختاری و رویکرد کمترین مربعات جزئی مورد استفاده قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سیستم های دانش محور، تصمیم سازی استراتژیک، تفکر استراتژیک
  • طاهره حسومی *، فرشته حسینی صفحات 71-86
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین مدیریت دانش و هوش سازمانی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن می باشد. که به روش پیمایشی- توصیفی به انجام رسیده است. جامعه آماری در این تحقیق شامل 320 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن است که تعداد175نفراز آنان بر اساس جدول کرجسی و مورگان و به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش از پرسشنامه استفاده شده است. برای سنجش مدیریت دانش از پرسشنامه ای که توسط جوزف حداد طراحی شده است که پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ این پرسشنامه 79% بدست آمده که دارای21مولفه می باشد و برای سنجش هوش سازمانی از پرسشنامه استاندارد که توسط البرخت (Alberechet،2003). طراحی گردیده است. که این پرسشنامه شامل 7 مولفه می باشد. پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 93% بدست آمده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.
    یافته های پژوهش نشان داد که بین مدیریت دانش و هوش سازمانی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن از حد بالایی بوده است. براساس نتایج پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت به کارگیری دانش ، ثبت دانش، استقرار دانش ومشارکت دانش باعث حفظ بقا و حیات زمینه ساز ایجاد هوش سازمانی در دانشگاه ها می باشد.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، مدیریت دانش، کارکنان، دانشگاه آزاد، رودهن
  • کیومرث نیاز آذری، دکترمریم تقوایی یزدی، صمد فدایی * صفحات 103-124
    هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط دانشگاه کار آفرین با ابعاد و مولفه های آینده نگاری و تولید علم در کشور بود. روش پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی با رویکرد کمی بود. جامعه آماری این پژوهش تمام اساتید هیات علمی (تمام وقت) دانشگاه آزاد اسلامی تهران (2740) نفر بودند. که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس جدول مورگان تعداد 800 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های محقق ساخته کارآفرینی، تولید علم و آینده نگاری با طیف لیکرت بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و بسته نرم افزاری LISREL با روش تحلیل عاملی تاییدی، معادله های ساختاری و تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که دانشگاه کارآفرین بر تکنیک های آینده نگاری در نظام آموزشی ایران تاثیر معناداری دارد، دانشگاه کارآفرین بر تولید علم در نظام آموزشی ایران تاثیر معناداری دارد و در نهایت با استفاده از نرم افزار لیزرل، 97 گویه پرسشنامه (هر سه پرسشنامه) ، وارد تحلیل عاملی تاییدی شدند. مدل نهایی پژوهش برای ایجاد دانشگاه کارآفرین مبتنی بر تکنیک های آینده نگاری و تولید علم در نظام آموزشی ایران با شاخص های برازش و ضرایب استاندارد تایید شد. و مقدار این شاخص در این مدل (063/0) است که برای مدل طراحی شده در این پژوهش، نشان از برازش مناسب ساختار عاملی و زیربنای نظری پژوهش دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، تولید علم، آینده نگاری
  • علی اکبر سرپرست، فاطمه نوشین فرد *، فهمیه باب الحوائجی صفحات 125-135
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین مولفه های الگوی سایبرنتیک از دیدگاه مدیران کتابخانه های دانشگاهی است. این پژوهش به روش پیمایشی تحلیلی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل 753 نفر از مدیران و کتابداران مسئول مستقر در کتابخانه های دانشگاهی شهر تهران و مراکز قطب علمی شهرهای دیگر است که تعداد 250 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس جدول کرجسی و مورگان (پاول، 1385) تعیین شد. گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته بر اساس دیدگاه بیرن بائوم (1382) ، نظرخواهی از خبرگان و متخصصان این حوزه بود. پرسشنامه 6 مولفه شامل نظارت وکنترل، پیوندها، تصمیم گیری، سلسله مراتب و رهبری دارد که بر اساس طیف لیکرت از مدیران نظرخواهی شده است و با استفاده از نرم افزارهایSPSS-20 به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. تحلیل داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون انجام شد. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین مولفه های اصلی الگوی سایبرنتیک در کتابخانه های دانشگاهی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. دارد و انتظار می رود تغییر در جهت هریک از مولفه ها، به بهبود سایر مولفه ها نیز بی انجامد و بالعکس. یافته های این پژوهش می تواند به استقرار نظام مدیریت علمی مبتنی بر الگوی سایبرنتیک که در نهایت منجر به دستیابی به اهداف و راهبردهای کتابخانه های دانشگاهی شود.
    کلیدواژگان: الگوی سایبرنتیک، مولفه های الگوی سایبرنتیک، کتابخانه های دانشگاهی، مدیران کتابخانه های دانشگاهی
  • ریحانه ملانوروزی *، محمدنقی ایمانی گله پردسری، فتاح ناظم صفحات 137-152
    هدف این پژوهش ارایه الگویی به منظور استقرار مدیریت دانش بر اساس تعهد سازمانی و خودکارآمدی اعضای هیات علمی منطقه 8 دانشگاه آزاد اسلامی است. روش پژوهش توصیفی با هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری 5922 نفر که شامل تمامی (اعضای هیات علمی) منطقه 8 دانشگاه های آزاد اسلامی بودند. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 360 نفرمی باشد، جمع آوری داده ها از طریق سه پرسشنامه استاندارد، مدیریت دانش لاوسن (2003) ، تعهد سازمانی آلن و می یر (1990) و پرسشنامه خودکارآمدی شاوران (1390) انجام شد، روایی پرسشنامه ها، روایی محتوا و پایایی آنها، از طریق روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که برای پرسشنامه مدیریت دانش 94/0 تعهد سازمانی 87/0و خودکارآمدی81/0 محاسبه شد. برای توصیف داده ها از آمار توصیفی و برای پاسخ به سوال ها، از آمار استنباطی، رگرسیون چند گانه و خطی، و برای ارایه الگو از تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار لیزرل، نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که: بین خودکارآمدی و تعهد سازمانی با مدیریت دانش رابطه معناداری وجود دارد. بین سه بعد (شایستگی فردی، شایستگی اجتماعی، شایستگی پژوهش) از چهار بعد خودکارآمدی با مدیریت دانش اعضای هیات علمی دانشگاه رابطه معنادار وجود دارد و فقط در بعد شایستگی تدریس با مدیریت دانش هیچ رابطه معناداری مشاهده نشد و بین دو بعد (تعهد مستمر، تعهد هنجاری) از سه بعد تعهد سازمانی با مدیریت دانش اعضای هیات علمی دانشگاه رابطه معنادار وجود دارد و فقط در بعد تعهد عاطفی رابطه معنادار معکوس با مدیریت دانش مشاهده شد. براین اساس الگویی برای استقرار مدیریت دانش بر اساس تعهد سازمانی و خودکارآمدی اعضای هیات علمی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تعهد سازمانی، خودکارآمدی
|
  • Kheirollah Sarboland * Pages 1-19
    The purpose of this study was to investigate the relationship between personality characteristics and employee's job performance with the role of mediating organizational identity in Education and training of Ardabil province. The statistical population of this study was 610 employees of Education and training of Ardabil province and subsidiary governorates. 240 of them were selected as the statistical sample through Cochran's formula by simple random sampling. A tool for collecting data, a questionnaire, and a questionnaire Standards were used. For face and content validity, questionnaires were used by the experts and professors of the Cronbach Alpha questionnaire. Structural equation modeling was used to analyze the data using SPSS22 and LISREL8.54 software. The results showed that the job performance of employees with personality characteristics of extroversion, flexibility, conscientiousness, direct correlation with neuroticism Reverse correlation is meaningful and not correlated with pleasure. Also, in the present study, the role of mediation of organizational identity variable on the effect of personality traits on occupational performance of Education and training of Ardabil province staff was accepted. Finally, we can say that 50% of employee's job performance is predictable through a personality trait.
    Keywords: personality traits, job performance, organizational identity, Staff, Education, training of Ardabil province
  • Hedayat Allah Davarpanah *, Reza Hoveida Pages 21-38
    The purpose of this research was study the relationship between organizational learning capabilities and organizational Indifference employees in Isfahan university. Present research is practical and the method was descriptive correlative. Statistical population of the research included all isfahan university staff in four Vice Chancellor: Financial and Administrative, Educational, Research, Socio-cultural and student affairs university, 344 persons in year 2015-16. That based on Krejcie and Morgan table,182 persons selected as sample. With regard to the main purpose of this research stratified sampling was used. To collect information researcher has used two questionnaire, one organizational Indifference Danaei fard et. Al. (1389), and the other organizational learning capability Chiva et. Al (2007). Findings showed: the organizational learning capability has a significant and negative relationship with organizational Indifference and its dimensions except for indifference toward client (P). furthermore Variance Analysis Results Showed organizational learning capability Components except for risk can predict organizational Indifference. Also t-Test and variance analysis showed that there is no significant difference among organizational Indifference based on demographic features except for age (p≥0.05); and significant difference among organizational learning capability based on demographic features except fo
    Keywords: organizational learning, organizational Indifference, Staff, Isfahan university
  • Mohammad Ali Nadi *, Nozhatozaman Moshfeghi, Hajarsadat Mir Lohi Pages 39-55
    This study aimed to assess the role of regulators attachment to change in the relationship between ethical leadership, job satisfaction and organizational citizenship behavior and organizational performance was carried out. Methods causal correlation and school administrators southwest of Esfahan city was the population of 263 people. The sample size was elected to the society. The tool was a questionnaire that its reliability was calculated by Cronbach's alpha. Data analysis using the Statistical Package for the Social Sciences version 22 and partial least squares was conducted. Predictor variables and there is a significant positive relationship with organizational performance. All three variables attachment change, ethical leadership and job satisfaction and organizational performance are predictable. Structural equation modeling showed that ethical leadership and job satisfaction, organizational performance and organizational citizenship behavior has a direct and significant relationship. Despite the moderating role of attachment to the change in all three relationships only the relationship between ethical leadership and job satisfaction are affected by this role. Perceived goodness of fit parameters desirable. Due to the impact of ethical leadership on organizational performance solutions to develop and acquire administrators to apply a variety of management practices based on ethical leadership in organizations followed. Managers are looking to increase organizational performance and employee involvement in organizational change processes and innovative ways to increase job satisfaction and provide material and spiritual dimensions. Development of organizational citizenship behavior by teaching and encouraging employes to increase organizational performance in priority.
    Keywords: attachment to change, ethical leadership, job satisfaction, moderating role, organizational citizenship behavior, organizational performance
  • Eraj Soltani Mohammad Mohammadi Faradbeh * Pages 57-69
    The aim of this study the role of knowledge in strategic decision making with regard to the role of mediator strategic thinking. This study is applied and the method of research is descriptive-correlation. In this hypothetical model was developed between variables. The population consisted of employees (the forces) Mobarakeh Steel Company in 1760 people are using Cochran sampling frame, a sample of 315 people was selected using random sampling. To gather data, knowledge-based system of Lawson questionnaire strategic decision making and strategic thinking Lydka questionnaire was used. The validity of scientific principles and components and to the experts on the content and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha for the whole questionnaire (0.81), respectively. To the hypothesis structural equation modeling approach was used Partial Least Squares. The results show the relationship between strategic Batfkr knowledge-based systems) 0.609 (r = is the relationship between strategic thinking and strategic decision making (.822 r =) was approved as well as knowledge-based systems for strategic decision-making (0.739r =) relationship and strategic thinking in the influence of the mediating role of knowledge-based systems in strategic decision making, approval and was accepted.
    Keywords: knowledge, based systems, strategic decision making, strategic thinking
  • Tahereh Hasoomi *, Fereshteh Hosseini Pages 71-86
    The purpose of this study was to investigate the relationship between knowledge management and organizational intelligence among employees of Islamic Azad University, Roudehen Branch, which is conducted through a survey-descriptive method. The statistical population of this study is 320 employees of Islamic Azad University of Roudehen Branch. 175 of them were selected based on Krejcy and Morgan tables and simple random sampling method. A questionnaire was used to collect the required data. To measure knowledge management, a questionnaire designed by Joseph Haddad was designed which has a reliability of 79% with a Cronbach's alpha coefficient of 21 components. For measuring organizational intelligence, Alberechet's standard questionnaire, 2003 consists of 7 components. The reliability of this study was obtained with Cronbach's alpha coefficient of 93%. Data were analyzed using SPSS software. Results of statistical analysis showed that there is a significant relationship between knowledge management and organizational skills of employees of Islamic Azad University of Roudehen Branch . There is a significant relationship between the creation of knowledge and organizational knowledge of the employees of Islamic Azad University of Roudehen Branch. There is a significant relationship between organizational knowledge and organizational knowledge of employees of Islamic Azad University of Roudehen Branch. There is a significant relationship between the establishment of organizational intelligence among employees of Islamic Azad University of Roudehen Branch. There is a significant relationship between organizational knowledge and organizational knowledge among employees of Islamic Azad University, Roudehen Branch. Accordingly, a model for the establishment of knowledge management was presented based on employee's organizational intelligence.
    Keywords: Organizational intelligence, knowledge management, Staff, Azad University
  • Kiuomarz Nyazazari, Maryam Taghvaei Yazdi, Samad Fadaei * Pages 103-124
    The aim of this study is to provide a Investigating the Relationship of the Entrepreneurial University with the Dimensions and Components of Investigation and the Production of Science.This study is a qualitative methodology. The research method was descriptive-Field Study measurement. The statistic sample was chosen from Islamic Azad university faculties (800 individuals). The research sample was chosen by Random Stratified sampling. The techniques used to collect the data were based on three questionnaires: (entrepreneurial, Futures study technique and since Questionnaires). By using data analysis through SPSS and Lisrel software showed, (descriptive and inferential, regression and factor analysis methods) The results showed that 6 dimensions creating entrepreneurial University in Iran’s Educational system Including Organizational acting, Attitude, Flexibility, Compensation, Entrepreneurial Leadership, entrepreneurial culture. There are 4 dimensions creating university based on Futures study technique in Iran’s Educational system including Model philosophy, Theatrical foundation, Administrative level, evaluated system. There is 7 dimensions creating since University in Iran’s Educational system Including Motivation, Structure, University supporting, University based on education, Knowledge Management System, Co working research, Limiting in Financing. entrepreneurial University effected on Futures study technique in the education system in Iran. Entrepreneurial University effected on since in the education system in Iran. Benefiting from confirmatory factor analysis using LISREL software, 97 questions (all three questionnaires), were subjected to confirmatory factor analysis. The final model of the study was confirmed with the indices of fit and the standardized coefficients.
    Keywords: Entrepreneurial University, Futures study technique, since
  • Ali Akbar Sarparast, Fatemeh Nooshin Fard *, Fahime Babalhavaeji Pages 125-135
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the relationship between components of cybernetic model from the viewpoint of managers of Iranian academic libraries. This research was conducted by analytical survey method. The statistical population of the study includes 753 managers and librarians in charge of university libraries in Tehran and other science centers of other cities. 250 students were selected using stratified random sampling and according to Krejces & Morgan (Powell, 2006). The required data were collected through a researcher-made questionnaire based on Byrne Baum's view (1382), an opinion poll from experts and experts in this field. The 6-item questionnaire consists of monitoring and control, links, decision-making, hierarchy, and leadership that are surveyed based on Likert's spectrum. Data analysis has been done using SPSS-20 software.
    Findings: Data analysis was performed using Pearson correlation test. Pearson correlation coefficient showed that there is a direct and significant relationship between the main components of the cybernetic model in academic libraries. And changes in the direction of each of the components are expected to improve other components, and vice versa. The findings of this research can be based on the establishment of a cybernetic-based scientific management system that ultimately leads to the achievement of the goals and strategies of academic libraries. field.
    Keywords: Cybernetic model, cybernetic model components, university libraries, university librarians
  • Reyhaneh Molanorozi *, Mohammag Taghi Emani, Fatah Nazem Pages 137-152
    The purpose of the research is developed a model for knowledge management on organizational commitment and self-efficacy of faculty members of Islamic Azad University ( District 8 ). The research method is descriptive and applied in terms of objective. The statistical population consists of all 5922 faculty members in District 8 of Islamic Azad University situated in cities of Tehran province in 2014. The sampling method has stratified random sampling and the sample size is obtained equal to 360 through Kerjcie and Morgan Tables; and collected data using standardized questionnaires,Sherwin,L,knowledge management (2003) and Meyer and Allen's organizational commitment (1990), and Shavaran, self-efficacy (2011), was conducted . Validity was, content validity and reliability of the questionnaire respectively, the Cronbach's alpha for knowledge management, 94%, organizational commitment 87%, and Self-efficacy 81% was calculated.The obtained results of multivariate linear regression tests indicate that 1-there is a significant relationship between the organizational commitment and self- efficacy with the knowledge management.2- there is a significant relationship between the three dimensions (personal competence, social competence, merit study) of four dimensions of self-efficacy of faculty members with the knowledge management and only in teaching competence no significant relationship was foun. 3-there is a significant relationship between the two dimensions (continuance commitment, normative commitment) of the three dimensions of organizational commitment with the knowledge management and only there was a significant negative correlation between affective commitment with knowledge management. Accordingly, a model for knowledge management based on organizational commitment and self-efficacy of faculty members presenting.
    Keywords: knowledge management, organizational commitment, Self, efficacy