فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال ششم شماره 22 (زمستان 1396)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال ششم شماره 22 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/05
  • تعداد عناوین: 5
|
  • کبری واعظی* صفحات 5-13
    مقدمه
    شناخت تجربه زیسته دانش آموزان می تواند نقش موثری را در پیشگیری از خشونت در نظام آموزشی ایفا نماید. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بازنمایی تفسیری تجارب دانش آموزان از خشونت در نظام آموزشی انجام گرفت.
    روش
    این مطالعه کیفی با روش پدیدارشناسی انجام شد. گردآوری داده ها طی سال 1396-1395 با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته و گروه متمرکز و نمونه گیری با روش زنجیره ای انجام گرفت. معیارهای ورود به مطالعه عبارت بود از: سن ده الی پانزده سال، جنسیت دختر و پسر، و داشتن تجربه خشونت در فضای آموزشی. داده های حاصل از مصاحبه ها با روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    تجربه دانش آموزان پیرامون خشونت در نظام آموزشی در قالب طبقات «سیستم آموزشی آسیب زا»، «مدرسه گریزی» و «کاربست راهبردهای مراقبتی» تفسیر شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه بر اهمیت اقدامات پیشگیرانه از خشونت در سطوح مختلف در نظام آموزشی تاکید دارد. ضمانت اجرایی قوی قانون منع خشونت در نظام آموزشی، بازتوانی کودکان آسیب دیده، توجه به زیر ساختارهای موثر در کاهش و کنترل خشونت در نظام آموزشی از اقدامات موثر و پیشگیرانه به حساب می آید.
    کلیدواژگان: خشونت، دانش آموزان، نظام آموزشی، پدیدارشناسی
  • محسن سعیدمنش*، میترا پهلوان صفحات 14-22
    مقدمه
    نظر به اهمیت اجرای مداخلات روان شناختی در کار با نوجوانان دارای اختلال مصرف مواد و از آنجا که خودتنظیم گری و خویشتنداری از مهمترین همبسته های مصرف مواد هستند، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خویشتنداری و خودتنظیمی نوجوانان دارای اختلال مصرف مواد انجام شده است.
    روش
    دراین پژوهش شبه آزمایشی از طرح دو گروهی پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه مورد بررسی این پژوهش را کلیه نوجوانان دارای اختلال مصرف مواد مراجعه کننده به کلینیک های درمانی ترک اعتیاد استان اصفهان تشکیل داده است. از بین نوجوانان دارای اختلال مصرف مواد سی نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود انتخاب شدند و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه پانزده نفر) قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه خودکنترلی تانجی و مقیاس خودتنظیم گری SRI-S استفاده گردید. گروه آزمایش در هشت جلسه یک ساعته تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد، روش درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در گروه آزمایش بر متغیرهای خویشتنداری و خودتنظیمی تاثیر معناداری داشته است و نمرات پس آزمون متغیرها در گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون افزایش یافته بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش خویشتنداری و خود تنظیمی نوجوانان دارای اختلال مصرف مواد موثر بوده است. بر این اساس و با درنظر داشتن اینکه ضعف در خودتنظیم گری و خویشتن داری یکی از دلایل مهم اعتیاد به خصوص در نوجوانان است لذا به روانشناسان، مددکاران اجتماعی و سایر حرفه های یاری رسان توصیه می شود در کار با نوجوانان دارای اختلال مصرف مواد از این مداخله بهره جویند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، خویشتنداری، خود تنظیمی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نوجوانان
  • فریبرز صدیقی ارفعی*، نسرین دارا صفحات 23-32
    مقدمه
    تولد کودک اوتیسم ضربه های مخربی را بر سازگاری و بهزیستی روانی خانواده ها وارد می سازد. به نحوی که خانواده های کودکان اوتیسم مشکلات سازشی بیشتری نسبت به والدین کودکان عادی دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر روان درمانی مبتنی برکیفیت زندگی بر بهزیستی روان شناختی مادران کودکان مبتلا به اوتیسم بوده است.
    روش
    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا گردید. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای کودک اوتیسم مراجعه کننده به مرکز اوتیسم شهرستان کاشان در پاییز سال 1395 بود، که با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج، بیست نفر واجد شرایط ورود به مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت هشت جلسه (هفته ای یک جلسه شصت دقیقه ای) تحت آموزش به شیوه روان درمانی مبتنی برکیفیت زندگی قرار گرفتند اماگروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. در این پژوهش از پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف و مقیاس کیفیت زندگی درمانی استفاده گردید. داده ها با با بهره گیری از روش آماری تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج تجزیه کواریانس نشان داد آموزش روان درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی منجر به افزایش معنادار عملکرد بهزیستی روان شناختی (پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد فردی) گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون شده است.(05/>P)
    بحث و نتیجه گیری
    این کودکان، با تاخیر در ارتباط و الگوهای ارتباطی کلیشه ای محدود خود، فشارهای روانی بسیاری را بر خانواده ها و به خصوص مادران وارد می کنند. بنابراین برنامه هایی جهت حمایت از خانواده ها و آموزش راهبردهای سلامت روانی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: روان درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی، بهزیستی روان شناختی، کودکان اوتیسم، مادران
  • قربان همتی علمدارلو*، هادی احمدی، محمد مهدی تیموری آسفیچی صفحات 33-42
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش احساس تنهایی در پیش بینی سلامت عمومی مادران دانش آموزان با ناتوانی های عصبی-تحولی در شهر شیراز بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه مادران دانش آموزان با ناتوانی های عصبی-تحولی شهر شیراز تشکیل داده اند. حجم نمونه این پژوهش شامل صد و سی و پنج نفر از مادران دانش آموزان با ناتوانی های عصبی-تحولی بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور سنجش احساس تنهایی از مقیاس احساس تنهایی دهشیری و همکاران و برای سنجش سلامت عمومی از پرسشنامه بیست و هشت سوالی گلدبرگ استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش آماری رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام تحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد، تنهایی ناشی از ارتباط با دوستان، پیش بینی کننده مثبت و معنی دار خرده مقیاس های نشانه های جسمی، نشانه های اضطرابی و نشانه های اختلال در کارکرد اجتماعی(01/>P) و تنهایی ناشی از ارتباط با خانواده، پیش بینی کننده مثبت و معنی دار خرده مقیاس های نشانه های اختلال در کارکرد اجتماعی و نشانه های افسردگی می باشند.(01/>P) همچنین یافته های پژوهش نشان داد که تنهایی عاطفی پیش بینی کننده مثبت و معنی دار همه ابعاد سلامت عمومی، یعنی نشانه های جسمی، نشانه های اضطرابی، نشانه های اختلال در کارکرد اجتماعی و نشانه های افسردگی است.(01/>P)
    بحث و نتیجه گیری
    احساس تنهایی، می تواند سلامت عمومی مادران کودکان با ناتوانی های عصبی-تحولی را پیش بینی کند. بنابراین طراحی و اجرای برنامه های پیشگیرانه و مداخله ای جهت بهبود احساس تنهایی مادران کودکان با ناتوانی های عصبی-تحولی در جهت ارتقاء سلامت عمومی آن ها ضروری است.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، سلامت عمومی، مادران، ناتوانی های عصبی- تحولی
  • کلثوم کریمی نژاد، لیلا منصوری*، معصومه موحدی، حسین حسینی صفحات 43-50
    مقدمه
    معلولیت جسمی بخشی از دامنه وسیع معلولیت ها بوده و به عنوان گروهی از معلولیت ها تعریف می شود که در آن فرد حداقل برای مدت شش ماه نتواند به طور موثری از اندام ها یا بخشی از اندام های خود استفاده نماید. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش گروهی خودکارآمدی بر عزت نفس و انگیزش پیشرفت در زنان معلول بهزیستی شهرستان خرم آباد بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه افراد معلول تحت پوشش بهزیستی شهرستان خرم آباد بود که از میان آن ها صد و بیست نفر از زنان به شیوه در دسترس انتخاب شدند و مقیاس عزت نفس و انگیزش پیشرفت را تکمیل نمودند. پس از اجرای پرسشنامه ها، بیست و چهار نفر از شرکت کنندگان، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت نه جلسه نود دقیقه ای، هفته ای یک جلسه تحت درمان قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 و روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های این مطالعه نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین نمرات آزمودنی های گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون وجود دارد. به عبارتی آموزش خودکارآمدی باعث افزایش نمرات عزت نفس و انگیزش پیشرفت زنان معلول در مرحله پس آزمون شده است.(001/>P)
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان بیان کرد که آموزش خودکارآمدی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر افزایش عزت نفس و انگیزش پیشرفت زنان معلول می باشد. بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که کاربرد آموزش خودکارآمدی به عنوان یکی از آموزش های درمانی مفید در جهت افزایش عزت نفس و انگیزش پیشرفت زنان معلول بیشتر مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش خودکارآمدی، عزت نفس، انگیزش پیشرفت، معلولیت
|
  • Kobra Vaezi * Pages 5-13
    Introduction
    Understanding the experience of student daily life can play an effective role in preventing violence in the educational system. Therefore, this study aimed at representing the interpretations of student's experiences of violence in the educational system.
    Methods
    This qualitative study was carried out using the phenomenological method. The progress of data collection was carried out in 2016-2017 by snowball sampling (or chain sampling) method using a semi-structured interview and focused group. Entry criteria for samples was, at least ten and maximum fifteen years old, sex male or female, having experience of violence in the educational environment. The data were analyzed by content analysis method.
    Results
    Student's experience of violence in the educational system was interpreted in three forms: "inimical educational system", "avoiding school" and "applying care strategies"
    Conclusions
    The results of this study emphasize the importance of preventative measures of violence at different levels in the educational system. Strong enforcement of the law on the prohibition of violence in the educational system, the rehabilitation of injured children, and consideration of effective infrastructure in reducing and controlling violence in the educational system are effective and preventive measures.
    Keywords: Violence, Students, Educational System, Phenomenology
  • Mohsen Saiedmanesh *, Mitra Pahlavan Pages 14-22
    Introduction
    Considering the significance of psychological interventions in adolescents with drug abuse disorder, and due to the fact that self-regulation and self-control are the most important components of drug abuse, the aim of this study is to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on these two components.
    Methods
    This research is semi-experimental. It is conducted in the form of posttest and pretest implemented on two experimental and control groups; the sample has consisted of all the adolescents with drug abuse disorder who referred to addiction clinics of Isfahan. Among them, thirty adolescents are chosen based on available sampling and randomly placed in two experimental and control groups; fifteen persons in each group.Tangney self-control questionnaire and SRI-S self-regulation scale were used as research instruments and filled in by the participants in the pretest and posttest stages. Eight sessions of one-hour acceptance and commitment therapy were performed on the experimental group. Finally, the data is collected and analyzed by SPSS software.
    Results
    The results of covariance analysis indicated that the treatment method in the experimental group had a significant effect on self-control and self-regulation variables, and the posttest scores of the variables in the in experimental group increased in comparison with the pretest scores.
    Conclusions
    The results of this research indicate that acceptance and commitment therapy is effective in increasing self-control and self-regulation of adolescents with drug abuse disorder. Due to the importance of weak self-control and self-regulation for addiction, especially in adolescents, using this approach is highly recommended to psychologists, social workers and other therapeutic occupations who are working with adolescents with drug abuse disorder.
    Keywords: Addiction, Self-Control, Self-Regulation, Acceptance, Commitment Treatment, Adolescents
  • Fariborz Sadigh Arfaee *, Nasrin Dara Pages 23-32
    Introduction
    The birth of an autistic child affects the family's adaptability and psychological well-being. As autistic children's families have more adaptive problems than normal parents. The purpose of this study was to investigate the effect of psychotherapy based on the quality of life on the psychological well-being of mothers of children with autism.
    Methods
    This is a semi-experimental study with a pretest and posttest design and a control group. The statistical population consisted of all autistic mother who referred to the autism center of Kashan in the fall of 2016. Using entry and exit criteria, twenty eligible people were selected by available sampling method and divided into two groups, the experimental and control groups. The experimental group was trained by quality of life-based psychotherapy for eight sessions, each sixty-minute once a week. Reefs(1995) psychological well-being questionnaire used as instruments. Data were analyzed using multivariate covariance analysis.
    Results
    The results of covariance analysis showed that education based on the quality of life treatment led to a significant increase in the performance of psychological well-being (self-acceptance, positive relationships with others, autonomy, environmental domination, purposeful life, and individual growth) of experimental group posttest score compared to control group.(P
    Conclusions
    These children with their limited, delayed and problematic communication patterns, inflict a lot of psychological pressure on families, especially mothers. Therefore, programs to support families and educate strategies of mental health are necessary.
    Keywords: Psychotherapy Based on Quality of Life, Psychological Well-Being, Autistic Children, Mothers
  • Ghorban Hemati Alamdarloo *, Hadi Ahmadi, Mohammad Mehdi Teymouri Asfichi Pages 33-42
    Introduction
    The aim of this study was to determine the role of loneliness in predicting general health in mother of students with neurodevelopmental disabilities in Shiraz.
    Methods
    Method of this study was correlational descriptive. The statistical population of the present study includes all mothers of students with neurodevelopmental disabilities of Shiraz city during 2014-2015 educational years. The sample size was equal to one hundred thirty-five mothers of students with neurodevelopmental disabilities and sampling method was purposeful sampling. The Goldberg's general health questionnaire was administered to assess the general health and Dehshiri, Borjali, Sheykhi and Habibi's loneliness scale were administered to assess the loneliness. The statistical methods of Pearson correlation and simultaneous multiple regression analysis were applied to analyze the data.
    Results
    Results indicated that loneliness associated with the friends were significant and positive predictors of somatic symptoms, anxiety symptoms and social dysfunction symptoms.(P
    Conclusions
    Loneliness could predict the general health of mothers of children with neurodevelopmental disabilities. So designing and implementing of preventive and interventions programs to improve loneliness in mothers of students with neurodevelopmental disabilities are necessary to improve general health in mothers of students with neurodevelopmental disabilities.
    Keywords: Loneliness, General Health, Mothers, Neurodevelopmental Disabilities
  • Kolsuoum Kariminejad, Leila Mansouri *, Masoumeh Movahedi, Hossein Hosseini Pages 43-50
    Introduction
    Physical disabilities are part of the wider range of disabilities and defined as a group of disabilities that prevent people to effectively use their organs or their parts at least for six months. The present study was administered to investigate the effectiveness of self-efficacy training on self-esteem and achievement motivation in women with disabilities of welfare organization of Khoramabad city.
    Methods
    Present study was experimental design with pretest, posttest and a control group. The statistical population of this study consisted of all women with physical disabilities of welfare organization of Khoramabad in 2014. Among them one hundred twenty female were selected through convenient sampling method and completed self-esteem and achievement motivation questionnaires, twenty-four subjects with physical disabilities were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received self-efficacy training for ten ninety minutes sessions, once a week and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by applying SPSS-20 and multivariable covariance analysis method.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the mean scores of experimental and control groups at posttest. It is concluded that self-efficacy training can increase the self-esteem and achievement motivation among women with physical disabilities at posttest.(P
    Conclusions
    Based on the findings it can be said that self-efficacy training is one of the most important and influential factors in increasing the self-esteem and achievement motivation of women with physical disabilities. So according to the study results, it is recommended to counselors and planners of the health filed to employ and apply self-efficacy training as one of the useful therapeutic training to increase self-esteem and achievement motivation of persons with disabilites. So it seems to be necessary to focus on psychological treatments to increase the mental health of physically disabled people.
    Keywords: Self-Efficacy Training, Self-Esteem, Achievement Motivation, Disability