فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال نهم شماره 33 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا مهدی *، مسعود شفیعی صفحات 1-20

    تعاملات فعال، سازنده و هم افزای دانشگاه ها با محیط پیرامون به طور عام و صنعت به طور خاص، یکی از مبانی توسعه دانشگاه ها و مطالبات جامعه از این نهاد پیچیده و سرنوشت ساز است. تعاملات گسترده و پیوسته دانشگاه ها با محیط های نزدیک و دور سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، زیست محیطی، یک ضرورت برای بقا و پایداری دانشگاه بوده و کم توجهی به محیط و تحولات آن می تواند دانشگاه را به صورت فیزیکی یا ماهیتی، از صحنه جامعه و نقش آفرینی برای پیشرفت، محو کند. اینکه چگونه برخی دانشگاه ها بدون تعاملات اثربخش با محیط و صنعت، بی دغدغه در قید حیات اند و با خیال آسوده در جزیره مستقل و برج عاج خودساخته به حیات خود ادامه می دهند، ناشی از این نکته اساسی است که اصولا در حقیقت این گونه دانشگاه ها به معنای دقیق کلمه دانشگاه نبوده و تلقی آنها از عنوان با شکوه دانشگاه، توهمی بیش نیست. در این مقاله، با تکیه بر برخی نظریه های موجود نظیر الگوی همکاری های سه جانبه دولت، دانشگاه و صنعت، ایده دانشگاه کارآفرین، نظریه خدمت- یادگیری و نظریه نظام ملی نوآوری، فسلفه و چرایی تعاملات دانشگاه با صنعت و سازگاری آن با محیط پیرامون به روش مرور اسنادی، بررسی شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، تعاملات حقیقی دانشگاه با محیط و صنعت نه تنها برای ایفای نقش و مسئولیت اجتماعی و شهروندی علمی دانشگاه، بلکه برای تحول و توسعه سازمانی و نهادی، کارآمدی برنامه های درسی، ارتقای سطح یادگیری واقعیت محور و زمینه مند دانشجویان، توسعه هیات علمی، تقویت سبک ها و توانایی های رهبری و بهسازی کارکنان دانشگاه ها ضروری است.

    کلیدواژگان: تعامل دانشگاه با محیط، ارتباط دانشگاه و صنعت، دانشگاه سازگارشونده، نظام ملی نوآوری، خدمت، یادگیری
  • فاطمه صادقیان *، حجت الله حاجی حسینی صفحات 21-46

    امروزه دیگر جایگاه و اهمیت نوآوری در پیشرفت کشورها در عرصه داخلی و بین المللی بر کسی پوشیده نیست. ارزیابی توان نوآوری در سطح ملی مقدمه سیاستگذاری در این حوزه است. به همین دلیل تاکنون مطالعات گسترده ای در این حوزه انجام گرفته است. در ایران اسلامی نیز با تعیین «نوآوری و شکوفایی» به عنوان شعار سال 1387 توسط مقام معظم رهبری و اعلان عمومی بسیج ظرفیت های داخلی به منظور توسعه زیرساختهای نوآوری، اهمیت موضوع فوق الذکر بیش از پیش نمایان گردید. در مقاطع بعدی نیز این شعار راهبردی با عباراتی از جمله«این یک شعار حقیقی است و نوآوری یک نیاز کنونی حرکت کشور است» در بیانات مقام معظم رهبری مورد تاکید قرار گرفت. در سالهای اخیر هم «اقتصاد مقاومتی» به عنوان یک فراراهبرد در سیاست های کلان جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است که از ارکان مهم آن اقتصاد مبتنی بر دانش می باشد. لذا ضرورت هدایت هدفمند نوآوری در سطح ملی به عنوان یک نیاز بحرانی در مقطع کنونی مورد نظر می باشد. توسعه نظام ملی نوآوری تنها به وسیله تعامل هدفمند مجموعه ای از نهادها امکان پذیر است. نهادهای مرتبط با نظام ملی نوآوری در صورت ایجاد انسجام و برقراری ارتباطات هدفمند میان خود، می توانند در قالب یک نظام پویا و مولد، نوآوری را در کشور ترویج و توسعه دهند. در این مقاله وضعیت و ظرفیت نوآوری ایران طبق شاخص های جهانی نوآوری ارزیابی می شود و سعی بر آن است تا با تکیه بر اطلاعات معتبر جهانی تحلیل مناسب از جایگاه نوآوری ایران در مقایسه با سایر کشورها ارائه و پیشنهاداتی به سیاستگذاران ارائه شود تا با استفاده از آن بتوانند برای ادامه راه تدابیری بیندیشند.

    کلیدواژگان: نوآوری، مدل های ارزیابی در سطح ملی، شاخص جهانی نوآوری، نقاط قوت و ضعف
  • اصغر زمانی *، مهتاب پورآتشی صفحات 47-58

    هدف پژوهش حاضر بررسی دانش محوری در دانشگاه و صنعت از منظر یادگیری سازمانی مبتنی بر تجربیات است که یادگیری سازمانی از تجارب حوزه صنعت و دانشگاه در آن نهادینه شده است. به همین دلیل روش پژوهش در این تحقیق بررسی و تحلیل اسناد و مطالعات منابع کتابخانه ای است که به موضوع سازمان های دانش محور و یادگیری سازمانی از طریق تجربه نگاری و مستند سازی تجربیات و تسهیم آن پرداخته است. نتیجه بررسی حاکی از آن بود که در سازمان های یادگیرنده و در یادگیری سازمانی مدیریت دانش ضمنی نقش اساسی دارد. و این دانش ضمنی یا تجربه سازمانی اعضا از مهمترین سرمایه های پنهان هر سازمان از جمله دانشگاه ها و صنعت است. همچنین، نتایج بررسی اسنادی حاکی از آن بود که با ذخیره سازی و مستند نمودن تجارب مدیران سازمان ها و خصوصا مدیران بخش صنعت و دانشگاه و انتقال آن به جانشینان آنها ، می توان دانش محوری را ایجاد نمود. برخی از نتایج و نقش تجربه در مدیران صنعت و دانشگاه دانش محور عبارتند از: کاهش اقتدارگرایی، سنخیت در دیدگاه ها وخواسته هامشترک صنعت و دانشگاه، مطلوبیت موقعیت شغلی و عدم هدر دهی سرمایه ها، ایجاد حافظه سازمانی غنی سازمانی در حوزه کلیه مسایل مبتلا به دانشگاه و صنعت.

    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، دانش محوری، مستند سازی تجربیات
  • هما قائدشرفی *، قاسم رمضان پور نرگسی صفحات 59-74

    نوآوری سرچشمه رشد اقتصادی و اشتغال بوده و نقش موثری در توسعه پایدار ایفا می نماید. برای بهبود و توسعه نوآوری، خدمات ویژه ای می توان ارائه کرد. بررسی دستاوردهای طرح های برنده جایزه خوارزمی برای سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران حائز اهمیت فراوان است. زیرا چنان چه سازمان به بازخورد نتایج طرح های جایزه دسترسی پیدا کند، راهبردهای مناسب برای حمایت از نوآوری این طرح ها با استفاده از برنامه چارچوب پژوهش و توسعه فناوری کشور اتخاذ می نماید.
    در پژوهش حاضر، ابزارهای حمایت از نوآوری و به این منظور توسعه طرح های برنده جایزه بین المللی خوارزمی؛ شناسایی مسائل و مشکلات موجود بر سر راه توسعه طرح های برنده و ارائه سیاست ها و راهبردها برای حمایت از نوآوری این طرح ها مورد بررسی قرار می گیرد. این طرح پژوهشی پس از بررسی اجمالی تاریخچه و فرایندهای پذیرش و ارزیابی و گزینش طرح های جایزه بین المللی خوارزمی، به جریان پژوهشی میدانی در زمینه این جایزه به روش توصیفی پیمایشی از شاخه نظرسنجی با استفاده از پرسش نامه می پردازد. برای توصیف داده ها از روش تحلیل داده های کیفی استفاده شده است. سپس مروری بر حمایت از نوآوری در اتحادیه اروپا (EU) و به دنبال آن مروری بر سیاست های عمومی حمایت از نوآوری در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) انجام و در پایان نتیجه گیری و پیشنهادات ارائه می شود.
    یافته ها نشان می دهد بیشترین درصد را مهندسان با 57% در رشته برق و الکترونیک با 27%؛ و از نظر دولتی یا خصوصی بودن موسسه مجری با 71% در بخش دولتی و بیشترین در صد را دانشگاه های دولتی با 31% تشکیل می دهند و 5% از طرح ها در مرحله صنعتی متوقف شده اند. در زمینه مسایلی که برندگان برای گذار از مرحله فعلی با آن روبرو هستند بالاترین میزان با 52% از نوع مسایل مالی بوده و مهمترین مشکلات برندگان در اجرای طرح را عدم حمایت با 53% درصد و در زمینه تغییرات بهینه طرح نسبت به نمونه اول، پاسخ های مثبت با 76% تشکیل می دهد و50% از طرح ها در مرحله صنعتی نیاز به کمک مالی دارند.

    کلیدواژگان: توسعه نوآوری، جایزه خوارزمی، طرح برنده، عدم حمایت، حمایت از نوآوری
  • امین نیک پور * صفحات 75-90

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر توانمندسازی سازمانی بر عملکرد نوآورانه با توجه به نقش میانجی رضایت شغلی و تعهد سازمانی کارکنان می باشد. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان شعب بانک ملی شهر کرمان بوده و تعداد 325 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده، پرسشنامه های توانمندسازی سازمانی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی و عملکرد نوآورانه سازمان بوده اند که روایی و پایایی آن ها به تایید رسیده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی (مدل یابی معادلات ساختاری) استفاده شده است و داده ها از طریق نرم افزارهای SPSS و LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشان داد که الگوی پیشنهادی دارای برازش مطلوبی است و توانمندسازی سازمانی علاوه بر تاثیر مستقیم به صورت غیرمستقیم و از طریق رضایت شغلی و تعهد سازمانی کارکنان نیز بر عملکرد نوآورانه سازمان تاثیر می گذارد، هم چنین نقش میانجی رضایت شغلی و تعهد سازمانی در رابطه بین توانمندسازی سازمانی و عملکرد نوآورانه سازمان تایید شد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی سازمانی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، عملکرد نوآورانه
  • احمد عربشاهی کریزی *، ابوالفضل عرفانی فر صفحات 91-101

    هدف این پژوهش بررسی رابطه اخلاق کاری و استرس شغلی در سازمان می باشد و نتایج این تحقیق می تواند راهبرد سازمانها و صنایع را در مواجهه با استرس شغلی تعیین نماید. روش تحقیق در این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق معلمان و کارمندان مدارس ابتدایی می باشند که از بین آن ها 176نفر به دو پرسشنامه اخلاق کاری و استرس شغلی پاسخ داده اند. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نشان می دهد که بین اخلاق کاری و استرس شغلی رابطه معناداری وجود دارد. با توجه به منفی بودن ضریب همبستگی پیرسون، مشخص می شود که اخلاق کاری و استرس شغلی رابطه معکوس دارند یعنی هر چه اخلاق کاری افزایش پیدا کند، استرس شغلی کمتر می شود. بین مشارکت در کار و استرس شغلی رابطه معناداری وجود ندارد. بین علاقه به کار و استرس شغلی رابطه معناداری وجود دارد. بین پشتکار در کار و استرس شغلی رابطه معناداری وجود دارد. بین روابط انسانی در کار و استرس شغلی رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق کاری، اخلاق سازمانی، استرس شغلی، منشور اخلاقی
|
  • Fatemeh Sadeghian *, Hojat Hajihoseini Dr Pages 21-46

    Today, the role and importance of innovation in the domestic and international developments of the countries is so obvious. Evaluation of innovation at the national level is crucial for policymaking in this area. For this reason, extensive studies have been conducted in this area. In the Islamic republic of Iran, by determining the "innovation and development" as the slogan of the year 2008 and public announcement by the Supreme Leader and the mobilization of internal capacity to develop the infrastructure for innovation, the importance of the above-mentioned issue has been shown more than before. In the next years, this strategic slogan was stressed in a statement by Supreme Leader with phrases such as "This is a true slogan and innovation is a need for current movement of the country". In recent years, the "resistance economy" has been noticed as a strategy in macro policies of the Islamic Republic of Iran, which is the most important pillar of the knowledge-based economy. Therefore targeted guidance of innovation at the national level as a critical need is desired at present. Development of the National Innovation is possible by purposeful interaction of some institutions. This institution can promote and develop innovation in the form of a dynamic and productive system in case of targeted integration and communication among themselves. In this paper, the innovation capacity of Iran is evaluated according to the Global Innovation Index to present proper analysis of Iran’s position in innovation according to the world reliable information so policy makers are able to decide for future.

    Keywords: Innovation, Evaluation Models at the national level, Global Innovation Index, strengths, weaknesses points
  • Asghar Zamani *, Mahtab Pouratashi Pages 47-58

    The purpose of this study is to examine the knowledge-based in university and industry from the perspective of organizational learning based on experiences, that organizational learning from the experiences of industry and university has been institutionalized. Therefore, the research method in this research is to study and analyze the documents and studies of library resources, which addresses the issue of knowledge-based organizations and organizational. The result of the survey showed that learning organizations in tacit knowledge managemnet plays an important role. And this implicit knowledge or organizational experience of the members is one of the most important hidden assets of each organization, including universities. The results of the documentary review also indicated that by storing and documenting the experiences of the managers of the organizations, especially the managers of the industry and university sector, and its transfer to their successors, Knowledge-based can be created.
    Some of the results and role of experience in knowledge-based university and industry managers include: reducing authoritarianism, Coordination in the views and demands of industry and university, desirability of job positions and lack of capital loss, organizational memory creation in all issues university and industry.

    Keywords: University, industry, knowledge, based, Documenting experiences
  • Homa Ghaed Sharafi *, Ghasem Ramezan Pour Nargesi Pages 59-74

    The present survey investigates the trend development of research projects of laureates of Khwarizmi International Prize (KIP), with an overview of EU & OECD policies for innovation support is studied.
    The type of this study is descriptive by using questionnaire for data collection and/or personal interview by this performer with the performer of the prize winner's project. The data analyzed in this survey are based on responses received from the laureates who are sent the questionnaires inquiring the condition of their research project. The data analyzed were from 70 questionnaires and the qualitative data analysis method is used for description.
    Analysis of data suggests that 97% of the laureates are male, 57% of the laureates are engineers or university graduates at M.Eng. level. 27% of them have completed their graduate degree in Electronic and Electrical Engineering; 31% of executive organizations are universities and 31.8% of the laureates have completed their studies at Sharif Industrial University; 71% of the organizations are public; and 50% of the projects are at industrial stage. It was found that 52% of problems were financial. "Lack of protection" is the most significant challenges to laureates (53%). At the Industrial stage, 50% of the projects at the highest level need financial support.
    The European ::union:: (EU) has adopted a system approach based on innovation policy and provides direct financial and services support for innovators. The innovation policy aims to support an increase in the productivity, profitability and market share of European firms through the development and adoption of new or improved products, processes and services. Moreover, the EU intends to improve innovation support and also helps in understanding specific drives and barriers to innovation at sector level.
    In OECD countries, public policy has direct or indirect impact on factors that affect innovative activity. All OECD countries use significant amounts of public money to support innovation activities that intend to stimulate innovation.
    It is a long time since in almost all countries the general idea of IP policy has been directed to greater protection for the rights of IP holders, especially for patents. Indeed, the availability of sufficient human resources for science and technology is an important factor for innovative activities. Education and training policies have an important impact on innovation.

    Keywords: technology development, Khwarizmi laureate, Khwarizmi prize, lack of support, innovation support
  • Amin Nikpour * Pages 75-90

    The aim of this research is to determine The impact of organizational empowerment on innovative performance with the mediating role of employee’s job satisfaction and organizational commitment. Recent research is correlation and descriptive that has been done through the survey method. Statistical population has been consisted of all employees in Melli Bank of Kerman city and number of 325 subjects have been selected as volume of sample. Data gathering tools have been organizational empowerment, job satisfaction, organizational commitment and innovative performance questionnaires that the validity and reliability of they have been approved. Descriptive and inferential statistical (structural equation modeling) have been used to analyze the data and the data has been analyzed with SPSS and LISREL softwares. The findings of the research indicated that the suggested model has appropriate fit, and organizational empowerment beyond its direct impact, exerts indirect impact on innovative performance of organization through the mediations of employee’s job satisfaction and organizational commitment, also the mediating role of job satisfaction and organizational commitment on the relationship between organizational empowerment and innovative performance of organization was confirmed.

    Keywords: Organizational empowerment, Job satisfaction, Organizational commitment, Innovative performance
  • Ahmad Arabshahi *, Abolfazl Erfanifar Pages 91-101