فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران
سال ششم شماره 20 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرجس اسکندرنیا، بلقیس روشن *، آرزو نجفیان صفحات 1-22
    ساکنان فریدون شهر اصفهان به زبان گرجی تکلم می کنند که از زبان های قفقازی جنوبی است. این زبان در همزیستی با زبان فارسی به لحاظ واژگانی از آن تاثیر پذیرفته است. هدف از مقاله حاضر بررسی ساخت‏واژی و تحلیل استعاری-شناختی رنگ واژه های زبان گرجی فریدون شهر در چارچوب معناشناسی شناختی و با تکیه بر آراء برلین و کی (1969) است. جامعه آماری این پژوهش میدانی همه گرجی‏زبانان ساکن فریدون شهر، و حجم نمونه شامل 10 گویشور است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده‏اند. یافته ها نشان ‏می‏دهد که تعداد اندکی از رنگ واژه ها به لحاظ ساخت‏واژی بسیط‏اند و از این میان تنها شش رنگ‏واژه، شامل thԑthri سفید، avi∫ (سیاه)، tslithԑli (قرمز)، tslɔnԑ (سبز)، qlithԑli (زرد) و lurǰi(آبی) رنگ‏واژه های اصلی این زبان را تشکیل می‏دهند، در حالی که تعداد بیشتری از آنها، یعنی رنگ‏واژه های غیراصلی، مشتق، مرکب و یا مشتق-مرکب هستند و اغلب از زبان فارسی قرض گرفته شده اند. علاوه بر این، برخی رنگ واژه های گرجی کاربرد استعاری دارند و یا در عبارات زبانی استعاری وارد می شوند و این عبارات‏ غالبا دارای بار معنایی و عاطفی منفی هستند. گستردگی رنگ واژه ها در این زبان به واسطه اقلیم جغرافیایی، سبک زندگی اجتماعی و ساده‏زیستی گویشوران، نسبت به زبان فارسی اندک است.
    کلیدواژگان: معناشناسی شناختی، رنگ واژه، استعاره، صرف، زبان گرجی فریدون شهر
  • شجاع تفکری رضایی، رویا تابعی * صفحات 23-43
    خرده جمله سازه ای با ساختار [NP XP] است که متمم افعال خاصی همچون «پنداشتن» و دیگر افعال هم معنی آن واقع می شود. زنجیره مذکور در برخی زبان ها همچون سوئدی، انگلیسی، عربی، فرانسوی و فارسی سازه ای تحت عنوان «بند کوچک» یا «خرده جمله» تشکیل می دهد. در توصیف این بندها، خرده جمله ها بندی فاقد فعل خودایستا، متمم ساز و تصریف معرفی می شوند که ساختار آنها به صورت [NP XP] است. (XP) در این بندها می تواند گروه اسمی، گروه صفتی و یا گروه حرف اضافه باشد. به لحاظ معنایی نیز خرده جمله ها دارای معنای گزاره ای هستند که معنای یک جمله کامل را در خود دارند. پژوهش حاضر در چارچوب نظریه حاکمیت و مرجع گزینی و به منظور بررسی سازه بودگی زنجیره [NP XP] در زبان کردی، گویش سورانی، گونه موکریانی انجام شده است. در این راستا، با استناد به شواهدی از زبان کردی که به صورت میدانی گردآوری شده اند، به بررسی داده ها می پردازیم. یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد زنجیره [NP XP] به عنوان متمم افعالی همچونfærz» «kerden ʼفرض کردنʻ، «zanin» ʼدانستنʻ، «bæ hesew henan» ʼبه حساب آوردنʻ، «new nenan» ʼنامیدنʻ، و bæ» «næzær haten ʼبه نظرآمدنʻ به تمامی آزمون ها پاسخ سازه ای می دهد. همچنین استدلال های ارائه شده نیز سازه بودن زنجیره را اثبات می کنند. در نتیجه، زنجیره [NP XP] در این گونه از زبان کردی یک سازه تشکیل می دهد؛ سازه حاصل خرده جمله است.
    کلیدواژگان: گونه موکریانی، خرده جمله، آزمون تشخیصی، سازه بودگی، زنجیره [NP XP]
  • علی اصغر غفاری، محمد امین صراحی *، منصور شعبانی صفحات 45-66
    در تمام زبان های دنیا واحدهایی وجود دارند که حد وسط واژه و تکواژ محسوب می شوند و هم بعضی خصوصیات واژه را دارا هستند و هم بعضی خصوصیات تکواژه ای وابسته را دارند؛ به این واحدهای زبانی واژه بست می گویند. تحقیق حاضر با هدف بررسی و توصیف واژه بست درگونه مراغه ای زبان ترکی صورت گرفته است. این بررسی به روش توصیفی-تحلیلی بوده که قسمت اعظم داده های آن با مراجعه به منابع متعدد گویش مراغه ای زبان ترکی آذربایجانی و همچنین شم زبانی نگارندگان این تحقیق تهیه شده است. الگوهایی که برای تشخیص این نوع واژه بست ها در این مقاله به کار برده شد، همان معیارها و چارچوبی است که شقاقی (1374) برای بررسی و طبقه بندی تکواژهای وابسته در زبان فارسی از زوئیکی و پولوم (1983) اقتباس کرده است. نتایج داده های این تحقیق نشان می دهد که واژه بست ها ی این زبان عبارتند از پی بست های ملکی (ضمایر شخصی)، افعال ربطی، منادا، علامت مفعولی، و شکل کوتاه شده ”هم“. همچنین، بعضی واژه بست ها در زبان ترکی به صورت پی بست و بعضی دیگر به صورت پیش بست به پایه متصل می شوند. مقاله حاضر همچنین نشان می دهد که می توان از الگوی زوئیکی و پولوم (1983) به عنوان ابزاری علمی و البته مناسب جهت تشخیص و مطالعه واژه بست های زبان ترکی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: واژه بست، تصریف، اشتقاق، ساخت واژه، ترکی آذربایجانی، لهجه مراغه ای
  • علی صفری * صفحات 67-89
    پدیده تظاهر موضوعات یک فعل به صورت های گوناگون به نام تظاهر چندگانه موضوعات و یا تناوب موضوعی خوانده می شود. در این مقاله تناوب مکانی مورد بررسی قرار گرفته است. تناوب مکانی به این صورت تعریف می شود که موضوعات برخی فعل های مکانی مانند بار زدن در نحو به دو صورت تظاهر می یابند. در گونه مکانی، موضوع مکانی به صورت موضوع غیرمستقیم و کنش رو به صورت مفعول مستقیم همراه با ”را“ بیان می شود؛ در حالی که در گونه مفعولی، موضوع مکانی به صورت مفعول مستقیم و کنش رو به صورت موضوع غیرمستقیم ظاهر می شود. مهمترین ویژگی تناوب مکانی در زبان های مختلف وجود اثر کلی/جزئی است (اندرسون، 1971؛ بیورز، 2006). اثر کلی/جزئی به این معناست که چنانچه موضوع مکانی یا کنش رو به صورت مفعول مستقیم بیان شود، دارای تعبیر کلی است در حالی که اگر به صورت موضوع غیرمستقیم بیان شود، می تواند تعبیر کلی یا جزئی داشته باشد. در این مقاله با بررسی فعل های تناوب مکانی و جملات حاوی فعل های تناوبی نشان خواهیم داد فعل هایی که در فارسی تناوب ساز محسوب می شوند، در آنچه گونه مفعولی خوانده می شود، دارای اثر کلی نیستند. در این مقاله نویسنده گونه مفعولی در این فعل ها را صرفا نشان دهنده تغییر زاویه توجه به سمت موضوع مکانی دانسته و به پیروی از دبیرمقدم (1992) معتقد است موضوع مکانی در گونه مفعولی اگرچه همراه با ”را“ ظاهر شده، مفعول محسوب نمی شود بلکه تبدیل به مبتدای ثانویه می شود.
    کلیدواژگان: تناوب موضوعی، تناوب مکانی، اثر کلی، جزئی، موضوع مکانی، کنش رو
  • امین کریمی، والی رضایی *، رضوان متولیان نایینی صفحات 91-107
    تحقیق حاضر به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی صفت سازی و صفت زدایی در زبان فارسی از نگاه سرنمون رده شناختی می پردازد. این نوشتار به دنبال توصیف و تبیین پدیده های صفت سازی و صفت زدایی در زبان فارسی، بررسی میزان سرنمونگی صفت های حاصل از پدیده صفت سازی و سرنمونگی اجزاء کلام حاصل از پدیده صفت زدایی، و ارزیابی نظریه سرنمون رده شناختی در تعیین ویژگی های سرنمونی اجزاء کلام حاصل از این دو پدیده می باشد. کار پیدا کردن کلمات حاصل از فرایندهای صفت سازی و صفت زدایی توسط محققان انجام شده است و سپس داده های جمع آوری شده بر اساس معیارهای چارچوب نظری تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند و کاربرد آنها در پایگاه دادگان زبان فارسی و پیکره بیجن خان مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق نشان می دهد که در فرایند صفت سازی تغییراز اسم های < شیء، ارجاع> به صفت های <شیء، توصیف> صورت می گیرد، در صورتی که در پدیده صفت زدایی، تبدیل از صفات <ویژگی، توصیف> و <کنش، توصیف> به اسم های <ویژگی، ارجاع> صورت می گیرد. همچنین در هر دو پدیده ما شاهد غیرسرنمون سازی کلمات هستیم. این تحقیق همچنین نشان می دهد که نظریه سرنمون رده شناختی قابلیت تعیین ویژگی های سرنمونی صفت ها و اسم های حاصل از دو پدیده صفت سازی و صفت زدایی در زبان فارسی را دارد. مهمترین پیامد نظری این نوشتار تایید ادعای زبانشناسان نقش گرا و شناختی در مورد کاربرد بنیاد بودن دستور زبان است.
    کلیدواژگان: صفت سازی، صفت زدایی، سرنمون رده شناختی، نشان داری ساختاری، کنش گزاره ای، بالقوگی رفتاری
  • ارسلان گلفام، اردشیر ملکی مقدم، فائقه ابراهیم پورنیک * صفحات 109-132
    در این پژوهش قصد داریم محدودیت های ناظر برزایایی فعل های برگرفته از اسم و فعل های برگرفته از صفت در فارسی معیار را بررسی کنیم. همچنین به دنبال بررسی رابطه میان شفافیت و زایایی این الگوی ساخت فعل هستیم. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و جمع آوری داده ها به شیوه پیکره بنیاد است. بدین منظور، فهرستی مشتمل بر 90 فعل تبدیلی را از یک پیکره نوشتاری خودساخته 824000 واژه ای و پیکره گفتاری که از ضبط مکالمات روزمره گویشوران تهیه شده است، جمع آوری نمودیم. بسامد نمونه این افعال در پیکره نوشتاری 1700 و در پیکره گفتاری 775 است.بررسی ها نشان داد که در کاربرد پایه های مختوم به واکه برای ساخت این افعال محدودیت وجود دارد. همچنین اکثر واژه هایی که پایه ساخت این افعال قرار می گیرند، تک هجایی و تعداد محدودی نیز دوهجایی می باشند. در رابطه با محدودیت صرفی نیز از میان مقولات دستوری مختلف تنها مقوله اسم و صفت پایه ساختن افعال مورد نظر قرار می گیرند. محدودیت دیگر اینکه اسامی و صفات وندی، مرکب و مشتق پایه ساخت افعال مورد نظر قرار نمی گیرند. اما عاملی که بیش از همه ساخت افعال مورد بررسی ما را محدود می کند، عامل انسداد است که در این میان وجود افعال مرکب هم معنا مانع ساخت افعال بسیط متناظر می شود. به علاوه، در کنار محدودیت های ساختاری پیش گفته، محدودیت کاربردی نقش مهمی در عدم پذیرش واژه های ساخته شده با این الگو توسط گویشوران زبان ایفا می کند. در رابطه با ارتباط میان شفافیت و زایایی نیز دریافتیم که شفافیت و تیرگی تاثیری بر زایایی افعال مورد بررسی ندارد.
    کلیدواژگان: محدودیت، زایایی، فعل های برگرفته از اسم، فعل های برگرفته از صفت، شفافیت
|
  • Narjes Eskandarnia, Belghis Rovshan *, Arezoo Najafian Pages 1-22
    Residents of Fereidoun-shahr, Isfahan, speak Georgian language which is derived from the southern branch of the Caucasian languages. This language has been lexically affected by Persian while interacting and coexisting with it. The aim of this article is to examine the morphological structure of Georgian color terms of Fereidoun-shahr and provide a metaphorical-cognitive analysis of the terms in the framework of cognitive semantics and Berlin and Kay's (1969) study. The population of this field study included all Georgian speakers of the city and the sample consisted of 10 speakers who were chosen via accessible sampling. The findings reveal that a small number of the color terms are morphologically simple and only six of them, including thԑthri (white), ∫avi (black), tsˡithԑli (red), tsˡɔnԑ (green), qˡithԑli (yellow) and lurǰi (blue), make Georgian basic color terms while a great number of them, i.e. the non-basic ones, are complex, compound, or compound-complex and are mostly borrowed from Persian. Moreover, some of the Georgian color terms are metaphorical and/or are applied in metaphorical linguistic expressions which mostly carry negative semantic and emotional load. Due to the geographical location, social life-style and the simple way of living of the Georgian people, the number of their color terms, compared to that of Persian, is very small.
    Keywords: Cognitive Semantics, Color Terms, metaphor, morphology, Georgian Language, Fereidoun-Shahr
  • Shoja Tafakori Rezaei, Roya Tabei * Pages 23-43
    Small clause is considered as a constituent with [NP XP] structure which can appear as the argument of “consider-type” verbs. In some languages like French, Swedish, Arabic and Farsi the aforesaid chain makes a constituent called “Small Clause”, SC from now. As a matter of fact, since the appearance of the term SC in Linguistics by Williams (1974), a considerable number of studies have been devoted to investigate the constituency and categorical status of SCs. However, this topic is still controversial. SC complements are the structures with a subject NP and a predicate XP which have the clausal characteristics and predicative meaning. The XP can be a noun phrase, adjective phrase or a preposition phrase. The present study aims at providing some arguments on constituency of the chain [NP XP] as the complement of consider-type verbs in Mokryani Variant. Providing some arguments and diagnostic tests, this chain is proved to make a constituent in this variant. Consequently, the chain [NP XP], as the argument of consider-type verbs, makes a constituent called “Small Clause”.
    Keywords: Mokryani Variant, Small Clause, Diagnostic test, Constituency, chain [NP XP]
  • Ali Asqar Qafari, Mohammad Amin Sorahi *, Mansoor Shabani Pages 45-66
    In all human languages, there are some linguistic units which are in the midway between words and dependent morphemes. They have some properties of full words as well as some characteristics and properties of dependent morphemes. We call them clitics. The aim of this study is to investigate the properties of clitics in the Maraghe dialect of Azerbaijani Turkish to describe and investigate its clitic units. The method used in this study is a descriptive-analytic one. The data of the study were culled from the type of Turkish which is spoken in Maraghe, West Azarbayjan from different Turkish sources as well as the intuition of the writers as the native speakers of this type of Turkish. This article tries to introduce clitics in Turkish in possessive pronouns, linking verbs, accusative marker and so on. The analysis of clitics was conducted within the Zwicky and Pullum (1983) method and also used in Shaqaqi's (1374) framework. As the results of this study show, the most important finding of this study is that t in Azerbaijani Turkish, there are both proclitic and enclitic units including possessive pronouns, linking verbs, accusative marker, and some other units. Also, this study indicates that the mentioned framework can be used in recognizing and studying Turkish clitics as a scientific instrument.
    Keywords: clitics, inflection, derivation, morphology, Azarbaijani Turkish
  • Ali Safari * Pages 67-89
    The appearance of arguments of a verb in different ways is called Argument Alternation. The aim of this paper is to study locative alternation in Persian. Locative alternation is defined as follows: The arguments of some locative verbs like “bar zadan” (load) can appear in two different ways. In locative variant the theme is realized as the direct object with “Ra” and locative argument as indirect argument whereas in objective variant the locative argument is realized as the direct object with “Ra” and the theme as indirect argument. The most important feature of locative alternation in many languages is holistic/partitive effect. Based on this effect, if the theme or the locative argument is realized as the direct object they will be associated with holistic reading but in the form of indirect object, they can be associated with holistic or partitive reading. Studying locative alternation can help us find answers to a number of questions concerning Persian grammar. In this paper, it is shown that in Persian, locative alternation verbs do not have the holistic reading in their objective variant. The so called Objective variant is the result of a change in the point of view toward the locative argument and following Dabir Moghadam, in this variant, locative argument is considered to be the secondary topic, though it is accompanied with “Ra”.
    Keywords: Argument Alternation, Locative Alternation, Holistic, Partitive effect, locative argument, theme
  • Amin Karimi, Vali Rezaei *, Rezvan Motavalian Naeini Pages 91-107
    Using a descriptive-analytical method, this research investigates adjectivalization and deadjectivalization in Persian within the framework of the Typological Prototype Theory. The research specifically aims at describing and explaining the two phenomena of adjectivalization and deadjectivalization in Persian, determining the prototypicality degree of the parts of speech resulting from these two processes, and evaluating the Typological Prototype Theory in determining the prototypical features of the adjectivalized nominals and nominalized adjectivals. The raw data were primarily selected by the researchers, analyzed based on the criteria and sub-criteria of the Typological Prototype Theory, and substantiated in the Persian Language Database and Bijankhan Corpus. This research shows that the category shift in the adjectivalization phenomenon is from the
    Keywords: adjectivalization, deadjectivalization, the Typological Prototype Theory, structural coding, propositional act, behavioral potential
  • Arsalan Golfam, Ardeshir Maleki Moqaddam, Faeqe Ebrahim Poornik * Pages 109-132
    The present research aims to investigate constraints on the productivity of denominal verbs and deadjectival verbs in Standard Farsi. Also, the relation between transparency and productivity of this verb pattern is considered. The study method is descriptive-analytic and the data collection is corpus-based. For this purpose, a list of 90 respective verbs from a self-made written corpus including 824000 words and also a spoken corpus which is recorded from daily conversations of Persian speakers are provided. The token frequency of these verbs in written and spoken corpus is respectively 1700 and 775. Studies show that these verbs do not select vowel-ending words as their base. Also, most of the bases for such verbs are monosyllabic and few are disyllabic. About the morphological constraints it should be noted that, among different word categories only nouns and adjectives are used as the base for these verbs. But the main factor restricting the productivity of such verbs is blocking in which synonymous compound verbs block the construction of equivalent simple verbs. Despite the structural constraints mentioned, which block the construction of potential verbs with this pattern, pragmatic constraint has a substantial role in refusal of actual verbs by language users. Also, about the relation between transparency and productivity it is found that semantic transparency have no effect on the productivity of these verbs.
    Keywords: constraint, productivity, denominal verbs, deadjectival verbs, transparency