فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران
سال پنجم شماره 19 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهمن زندی *، منیژه میر مکری صفحات 1-18
    این مقاله جهت بررسی سیر تحول نام گذاری در دوره ای 12 ساله ، در شهر مهاباد تهیه و تدوین گشته است. بدین منظور، 4682 نام متولدین سال های 1374 الی 1385 از مدارس این شهر گردآوری شد. نام ها از منظر هویت، در چهار گروه هویتی دسته بندی شدند. داده ها در هر یک از گروه های هویتی هم به صورت کلی و هم به تفکیک جنسیت با روش های آمار توصیفی و آزمون استنباطی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان داد که نام های برگرفته از هویت ملی بالاترین فراوانی را داشته و پس از آن نام های مذهبی قرار دارند. نام های کردی سومین گروه از نظر فراوانی بوده و پس از آن، نام های برآمده از هویت فراملی قرار دارند. با این وجود، بررسی سیر تحول نام ها نشان داد نام های با هویت ملی و هویت مذهبی، در هر دو جنس، در طول این دوره زمانی روندی کاهشی داشته اند. پژوهش همچنین نشان می دهد گرایش به نام های با هویت کردی، در هر دو جنس سیری افزایشی داشته و گرایش به استفاده از نام های فراملی در نام گذاری دختران، افزایش و در نام گذاری فرزندان پسر، روندی کاهشی در پیش گرفته است. در خصوص نام های با هویت کردی و ملی که به زیرمقوله نام های کهن، مشاهیر، طبیعت و مفهومی تقسیم شد، مشاهده گردید گرایش به استفاده از نام های کهن، در این دو گروه هویتی، برای هر دو جنس افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، نام گذاری، هویت، جنسیت، مهاباد
  • طاهره عزت آبادی پور *، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا صفحات 19-36
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی ارتقاء واکه و واژگونی این قاعده در گونه های زبان فارسی بر اساس واج شناسی زایشی است. در این پژوهش 11 گونه زبانی به طور هدفمند انتخاب شده و داده های آنها از طریق منابع مکتوب، از جمله مقاله، پایان نامه و سایر کتاب های موجود در مورد این گونه ها استخراج شده اند. در هر یک از این گونه ها، قواعد واجی آنها استخراج و در مرحله بعد عکس آن قواعد در همان گونه یا گونه های دیگر ذکر شده است. در مرحله بعد، بر اساس اصول واج شناسی زایشی و معیارهای ینسن (2004: 117) به تحلیل واجی قواعد برای کشف قاعده طبیعی پرداخته شده است. با بررسی های صورت گرفته در این زمینه دو نوع ارتقاء واکه و واژگونی این قاعده در این گونه ها یافت شده است که در این مقاله به بررسی این دو نوع ارتقاء واکه و واژگونی این قاعده، محیط ایجاد این قواعد و نوع واژگونی قاعده پرداخته می شود. برخی نتایج به دست آمده عبارتند از: 1) طبیعی ترین قاعده از نظر آوایی لزوما ساده ترین قاعده نیست؛ یعنی سادگی شرط لازم برای طبیعی بودن قاعده است ولی شرط کافی نیست. 2) از لحاظ هم زمانی می توان تبدیل /a/ به [e] را واژگونی قاعده تبدیل /e/ به [a] محسوب کرد، ولی از لحاظ درزمانی و تاریخی این دو قاعده یکی هستند.
    کلیدواژگان: ارتقاء واکه، واژگونی قاعده، وارونگی قاعده، تقارن قاعده، قاعده ی طبیعی
  • فاطمه کوشکی * صفحات 37-61
    یکی از پیچیده ترین مباحثی که نظریه مفهومی با آن روبروست، ماهیت بازنمود زمانی است. همان طور که زمان اغلب نمونه ای از مفاهیم انتزاعی مطرح است، بررسی اینکه چگونه زمان در نظام مفهومی بشر نمود می یابد، منجر به رخداد برخی مسائل مهم در حوزه علوم شناختی شده است. استعاره مفهومی زمان در آثار شاعران قرون مختلف، به صورت های متفاوتی بروز یافته است. آشنایی با نوع نگرش و دیدگاه آنها مطمئنا در درک و شناخت ویژگی های زبانی و فرهنگی هر دوره کارساز خواهد بود. از این رو پژوهشگر، اخوان ثالث و ناصرخسرو را که به دو دوره زمانی مختلف تعلق دارند، برگزیده و با بررسی آثار آخر شاهنامه و از این اوستای اخوان ثالث و دیوان اشعار ناصرخسرو، 160 استعاره مفهومی در حوزه زمان استخراج کرده که 12 نگاشت نام از اخوان و 14 نگاشت نام از ناصرخسرو به دست آمد. از بررسی نگاشت نام های مزبور این نتیجه حاصل شد که نگرش این دو شاعر به زمان در برخی موارد متفاوت و در مواردی نیز مشابه است که می توان گفت این تفاوت نگرشی ناشی از تفاوت تجارب واقعی این دو شاعر از دنیای اطراف خود باشد.
    کلیدواژگان: استعاره ی مفهومی، زمان، اخوان ثالث، ناصرخسرو، دیوان اشعار، آخر شاهنامه، از این اوستا
  • زهرا مظفری * صفحات 63-80
    این جستار با هدف آشکارسازی روابط پنهان قدرت و ساخت های زبانی ایدئولوژیک موجود در متون زبانی در چارچوب رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف به بررسی بازتاب برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) در رسانه مطبوعاتی متعلق به دو گفتمان اصول گرا و اصلاح طلب می پردازد. داده های این پژوهش را متون تولیدشده در روزنامه کی هان متعلق به گفتمان اصول گرا و روزنامه شرق متعلق به گفتمان اصلاح طلب در بازه زمانی مشخص (تیرماه 1394 تا بهمن ماه 1394) حول محور برجام تشکیل می دهد. دو پرسش عمده این پژوهش از این قرار است: 1- تفاوت های ایدئولوژیک در ارتباط با برجام چگونه در روزنامه های مربوط به دو گفتمان رقیب (اصلاح طلب و اصول گرا) بازنمایی شده اند؟ 2- این دو گفتمان رقیب از چه استراتژی های زبانی با توجه به موضع ایدئولوژیک خود در خصوص برنامه برجام بهره گرفته اند؟ تجزیه و تحلیل داده ها بیانگر آن بود که هر دو گفتمان رقیب در متون تولیدشده خود کوشیده اند با بهره گیری از استراتژی های زبانی همچون روابط مفهومی واژه ها اعم از باهم آیی ها، تشبیه، کنایه، علائم سجاوندی، نقل قول و... موضع ایدئولوژیک خود را نشان دهند و به تخریب وجهه گفتمان رقیب بپردازند. گرچه کاربرد بعضی استراتژی ها در گفتمان اصول گرا بیشتر به چشم می خورد. گفتمان اصلاح طلب بیشتر سعی در بازنمایی مثبت برجام داشته و کمتر به ارزشیابی منفی گفتمان رقیب پرداخته است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، رویکرد فرکلاف، برجام، اصول گرا، اصلاح طلب
  • حسین مغانی * صفحات 81-101
    هدف از مقاله حاضر بررسی و تبیین شیوه تولید خوانش منفی و پرسشی در آن دسته از جملات پرسشی بلی-خیر در فارسی است که در آنها فعل تحت فرایندی نقشی-کلامی پیش گذاری می شود و در حاشیه سمت چپ جمله در جایگاه قبل از فاعل قرار می گیرد. داده های مورد استناد در این پژوهش برگرفته از گونه گفتاری فارسی معیار و چارچوب نظری مورد استفاده، نظریه بازبینی مشخصه ها در برنامه کمینه گرای چامسکی (1995، 2000، 2001a و 2001b) و نیز فرضیه گروه متمم نمای انشقاقی ریتزی (1997) است. بدین منظور، نخست این ایده مطرح می گردد که فعل پیش گذاری شده در ساخت های پرسشی بلی-خیر مثبت و منفی در جایگاه هسته گروه تاکید فرود می آید. در ادامه، پیشنهاد می شود که به دلیل عدم امکان حرکت آشکار فعل منفی به جایگاه هسته گروه منظوری به منظور فراهم نمودن خوانش پرسشی، مشخصه [+پرسشی] بر روی فعل به تنهایی با هدف بازبینی و ارزش گذاری مشخصه [-پرسشی] هسته گروه منظوری به این جایگاه حرکت می کند و مشخصه [منفی] را در جایگاه گروه تاکید باقی می گذارد. این سازوکار تضمین می کند که مشخصه [منفی] بر روی فعل، مشخصه [+پرسشی] را تحت تسلط سازه ای قرار ندهد و از این طریق، از تولید خوانشی غیرقابل قبول جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: فارسی، کمینه گرایی، منفی سازی، حاشیه سمت چپ جمله، جملات پرسشی بلی - خیر، پیش گذاری
  • اسما نامداری * صفحات 103-118
    سنت بشارت و تبشیر که معادل آن در فارسی مژده دادن است، در قرآن کریم از سنت های قطعی و حتمی خداوند متعال محسوب می شود. سنت به معنای راه و روش و شریعت است و بشارت به معنای خبرهای نشاط انگیز است. در رویکرد کاربردشناسی به قرآن، پیش از آنکه به واژگان، معانی آنها و نوع ارتباطات نحوی بین آنها پرداخته شود، بر روی ویژگی های متکلم و مخاطب، شرایط گفتگو و بافت حاکم بر آن تاکید می شود. در تببین بافت پیرامون تحقق بشارت باید گفت که مبشر اصلی در قرآن خداوند است و خداوند متعال از فرشتگان، بادها، و انبیاء به عنوان مبشران خویش نام برده است. در این تحقیق برآنیم تا علاوه بر ترسیم بافت پیرامونی کارگفت بشارت، شرایط لازم برای تحقق کارگفت بشارت را تبیین نماییم و نشان دهیم که چگونه گوینده متن، یعنی خداوند متعال، مخاطب و دیگر شنوندگان همگی در فهم این شرایط متفق اند. مبنای نظری پژوهش حاضر بر اساس نظریات آستین (1975) و سرل (1969) در خصوص نظریه کارگفت می باشد. روش پژوهش به کار گرفته شده از نوع توصیفی-تحلیلی است که داده های مورد بررسی ما شامل آیاتی از سوره های نساء، اعراف، اسرا، توبه، یونس، زمر، شوری، انفال، کهف و فصلت است که در آنها خداوند به نوعی به مخاطبان خود بشارت داده است.
    کلیدواژگان: بافت پیرامونی، تحلیل کارگفتی، کارگفت بشارت، شرایط تحقق کارگفت، قرآن کریم
  • کورش صابری *، لیلا نظری طرهان صفحات 119-140
    از دیدگاه هلیدی (1994)، زبان انسان دارای سه نقش اصلی بازنمودی، بینافردی و متنی است که هر یک به ترتیب توسط ساخت گذرایی، ساخت وجهی و ساخت موضوعی تحقق می یابند. در سال های اخیر، بر اساس این فرض که تصاویر نیز نوعی گفتمان به شمار می روند، کرس و ون لیوون به موازات سه فرانقش بالا، فرانقش های بازنمودی، تعاملی و ترکیبی را برای مطالعه تصاویر مطرح ساخته اند که توجه بسیاری از محققین را به خود جلب نموده است. هدف این مطالعه بررسی 20 تصویر از کتاب فارسی پایه اول دبستان بر اساس چارچوب ارائه شده توسط کرس و ون لیوون (1996) است. نتایج تحلیل سه نقش بازنمودی، تعاملی و ترکیبی بیانگر آن است که تصاویر این کتاب برآنند تا الگوهای مسلط فرهنگ ملی را به مخاطبان کودک خود ارائه و تفهیم نمایند. تصاویر غالبا انسان های عادی و زندگی روزمره و سنتی ایرانی را به نمایش می گذارند و به لحاظ جنسیتی نیز مردان بیش از زنان بازنمود یافته اند. از مجموع 20 تصویر تحلیل شده، موضوع اصلی 19 تصویر انسان بوده و تنها یک تصویر به موضوع حیوانات پرداخته است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که این تصاویر، تصویری نسبتا واقعی از زندگی مخاطبان منعکس می کنند. جایی که افراد، کنش ها و روابط اجتماعی آنها نقش و جایگاه مرکزی دارند.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی اجتماعی، دستور تصاویر، نقش بازنمودی، نقش تعاملی، نقش ترکیبی
|
  • Bahman Zandi * Pages 1-18
    This study is an attempt to investigate naming children over a period of 12 years, from 1998 to 2007 in Mahabad. For this purpose 4682 names for those born in mentioned years were collected from various schools in different levels and areas as required by statistical measures. At first, collected names were categorized into four identity groups and then, two of the groups (national and regional), were divided into several sub-categories according to semantic features and origin of the names. In order to collect data, various check lists were prepared by the researchers. Data were analyzed in each group as a whole and also according to gender by applying descriptive and inferential statistics. In descriptive statistics, Excel and SPSS were used and in inferential statistics, chi- square 2 was used for confirming or rejecting hypotheses. The results demonstrated that national identity group had the highest frequencies (1633 names) and religious identical group standing as the second (1333 names). Regional was the third (991 names) and the last group with the least frequencies (725) was transnational identity. The Study of changing tendency for naming via comparing names in two periods of time (74-79) and (80-85) had several conclusions. National and religious names, had a declining procedure while regional names and also transnational names (in female names) had an increasing procedure. Tendency toward choosing archaic names related to national or regional concept, indicated an increase in both genders.
    Keywords: sociolinguistics, naming, identity, gender, culture
  • Tahereh Ezatabadi Poor * Pages 19-36
    The purpose of this article is the survey of raising vowel process and its rule conversion, in varieties of Persian language based on a Generative phonology framework. In this study, “12” varieties of Persian have been selected purposefully and their data were extracted from written sources such as articles, these and other written sources about these varieties. In each of these varieties, phonological rules were discovered and their rule conversion were mentioned in other tables. Then, in order to discover natural rule, we analyzed these rules based on the principles of generative phonology and criteria that Jensen (2004: 117) has proposed for the phonological analysis of the rules. In this article, 2 kinds of raising vowel and their rule conversion, the environment of these rules and the kinds of rule conversion are surveyed. Some of the results are: 1) the most natural rule isn’t necessarily the simplest rule, on the other hand the simplicity is the necessary condition for the rules to be natural but it isn’t efficient condition. 2) We can discover rule /a/ → [e] as the conversion rule of /e/ → [a] synchronically but diachronically and historically both rules are the same.
    Keywords: raising vowel, rule conversion, rule inversion, symmetry rule, natural rule
  • Fatemeh Koushki * Pages 37-61
    One of the most complex issues in conceptual metaphor theory is the nature of time representation. As time is an exemplar of abstract concepts, investigating how to represent time in conceptual systems has led to some important problems in the cognitive theory. Conceptual metaphors have been realized in different form by poets at different ages. Certainly familiarity with their attitudes and perspectives will be effective in understanding the linguistic and cultural characteristics of each period. Hence, the researcher has selected Akhavan and Nasser-Khosrow who belong to two different centuries. Reviewing Akhavan’s The End of Shahnameh and From This Avesta and Nasser-Khosrow`s poetry, 160 conceptual metaphors related to time were extracted out of which 12 and 14 mappings were obtained respectively from Akhavan and Nasser-Khosrow. Investigating these mappings, we concluded that perspectives of these poets toward time are similar and different in some respects due to different experiences and the different contexts where they lived.
    Keywords: Conceptual metaphor, time, Akhavan-sales, Nasser-Khosrow, poetry, the end of shahnameh, from this avesta
  • Zahra Mozaffari * Pages 63-80
    Using Fairclough’s critical discourse analysis approach, this study attempts to analyze Barjam (Joint ComprehensivePlan ofAction) representation in the journalistic texts belonging to rival discourses (reformists and fundamentalists) in order to reveal the hidden power and ideological structures. To this end, the relevant texts in Keyhan and Shargh newspapers published in July 2015 to January 2016) were collected. The two main questions of the study were: “how are the ideological differences in these newspapers represented?” and what kind of linguistic strategies do the rival discourses make use of?” The findings indicated that both the rival discourses made use of linguistic strategies such as collocations, sarcasm, and punctuation in order to destroy the other’s face. Although Keyhan mostly used quantity strategy, punctuation and quotation, Shargh newspaper tried to positively manifest Barjam and did not try to destroy its rival face.
    Keywords: critical discourse analysis, Fairclough approach, Barjam, fundamentalist, reformist
  • Hossein Moghani * Pages 81-101
    The aim of the present paper is to analyze the negative and interrogative interpretations in the yes-no questions in Persian in terms of which verb is preposed and moved to the left periphery of the clause under the influence of discourse–functional processes. The data of the study is collected from the spoken form of Standard Persian and the theoretical framework of the research is based upon the checking theory within the Minimalist Program (Chomsky, 1995, 2000, 2001a-b) as well as the Split-CP Hypothesis (Rizzi, 1997). To this end, first the claim is made that the preposed verb in the positive and negative yes-no questions lands in the head of FocP. Following that, it is proposed that due to the inability of the overt movement of the negative verb to the head of the ForceP to satisfy the question interpretation, the [] on the verb moves alone to this head with an aim to check and value the [-Q] on the head of ForceP, leaving the [Neg] feature on the head of FocP. Such a mechanism guarantees that the [Neg] feature on the verb does not c-command the [] feature and helps avoid generating an unacceptable and incoherent reading.
    Keywords: Persian, minimalism, Negation, Left Periphery of the Clause, Yes-No Questions, Preposing
  • Asma Namdari * Pages 103-118
    The tradition of giving Good tiding in the Quran is the Almighty God’s absolute and inevitable tradition. In the pragmatic approach to the Quran, more than investigating words, their meanings and syntactic relations, the primary concern is the speaker and the audience, the conversations and their context. In explaining the context of realization of good tidings, the bringer of good tidings in the Quran is God who also mentions Angels, winds, and prophets as carriers of good tidings. In this study, , in addition to drawing the context of the speech act of good tiding, we intend to explain the necessary conditions for the realization of the speech act of good tiding and demonstrate how the speaker, that is, the Almighty God, the audience and other listeners contribute to understanding the context of conversations. The theoretical basis of this study is Austin’s and Searle's speech act theories. The research method employed is a descriptive analysis. The data examined included verses from some chapters including Nisa, A’araf, Asra, towbeh, Younos, Zomor, Anfal, Kahf and Fosillat where instances of good tidings are found.
    Keywords: surrounding context, speech act analysis, good tiding speech act, the condition for realization of the speech act, Holy Quran
  • Korosh Saberi *, Leila Nazari Tarhan Pages 119-140
    This study uses the framework of social semiotics of images proposed by Kress and van Leeuwen. In their visual grammar, the terms representational, interactive, and compositional, correspond, respectively, to Halliday’s terms ideational, interpersonal, and textual metafunctions. 20 images of the Farsi book of the grade one were analyzed within the framework of the social semiotics of Kress and van Leeuwen. Analysing the ideational, interpersonal, and textual metafunctions, the pictures demonstate and convey the dominant Iranian cultural patterns to children. In the images of this book human participants are presented more than non-human ones. All the represented participants are the normal members of society busy with usual occupations and daily choirs. Represented things are simple, without luxury and far from the modern technology. This, in fact, decreases the realism of the images. Additionally, the analysis shows that gender stereotyping and bias are widely shown and conveyed in the pictures. That is, men and boys are shown in various occasions with higher frequency.
    Keywords: social semiotics, grammar of images, representational meaning, interactive meaning, compositional meaning