فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال هفدهم شماره 149 (بهمن و اسفند 1396)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال هفدهم شماره 149 (بهمن و اسفند 1396)

  • 84 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد عاشوری* صفحه 9
    فراگیرسازی اجتماعی برای افراد کم توان ذهنی، خانواده ها، ارائه دهندگان خدمات، برنامه ریزان و سیاست گذاران از اهمیت به سزایی برخوردار است. با توجه به اهمیت فراگیرسازی اجتماعی، هنوز مفهوم ابهام برانگیزی است که سبب همپوشی و تعارض در تعریف آن شده است. قوانین و سیاست ها از فراگیرسازی کامل و موثر افراد کم توان ذهنی و مشارکت آن ها در محله حمایت می کنند. با این حال، مفهوم فراگیرسازی اجتماعی مبهم باقی مانده است و تعریف های گوناگون و مغایری در پژوهش ها و کتاب ها وجود دارد. تعریف جامع فراگیرسازی اجتماعی بر تعامل بین دو حوزه اصلی زندگی اشاره دارد؛ روابط میان فردی و مشارکت محلی. در سال های اخیر، یک مدل بوم شناختی از فراگیرسازی اجتماعی پیشنهاد شده است که عوامل فردی، بین فردی، سازمانی، محلی و اجتماعی - سیاسی را دربرمی گیرد. چهار حوزه از طریق پژوهش های جدید شناسایی شده است که در پیشبرد مدل فراگیرسازی اجتماعی نقش دارد: اجرای سازمانی فراگیرسازی اجتماعی، فراگیرسازی اجتماعی افراد کم توان ذهنی برای زندگی با اعضای خانواده خویش، فراگیرسازی اجتماعی افراد در طیف گسترده تری از ناتوانی ها و نقش بالقوه سازمان های خودحمایتگر در توسعه فراگیرسازی اجتماعی.
    کلیدواژگان: فراگیرسازی اجتماعی، کم توانی ذهنی، مدل بوم شناختی
  • قربان همتی علمدارلو*، علیضامن مولایی آرپناهی صفحه 19
    تعامل با هم سالان و حمایت آنان باعث رشد اجتماعی افراد با ناتوانی می شود و بر بهبود کیفیت زندگی آن ها در بلند مدت تاثیر مثبت دارد. حمایت هم سالان در افزایش سازگاری و افزایش کیفیت و کمیت فرصت مشارکت در کلاس موثر است. با این وجود، دانش آموزان دارای ناتوانی برای جلب حمایت هم سالان و پذیرش توسط آنان، چالش های بسیاری را در نطام آموزش فراگیر تجربه می کنند. بنابراین استفاده از رویکرد حمایت هم سالان در نطام آموزش فراگیر بسیار مهم و ضروری است. یافته های پژوهشی حاکی از آن است که حمایت هم سالان باعث رشد مهارت های اجتماعی، افزایش تعاملات و شایستگی های اجتماعی می شود و دارای پیامدهای مثبتی از قبیل کاهش تعصبات، درک واقعیات، پذیرش تفاوت ها، افزایش جامعه پذیری و افزایش تعاملات مثبت با یک دیگر برای دانش آموزان با و بدون ناتوانی است. در این مقاله پس از مقدمه ، تعریف و اهمیت حمایت هم سالان آمده و در ادامه عوامل تاثیرگذار، روش ها و فنون موثر بودن حمایت هم سالان، اصول و مبانی حمایت هم سالان، مزایای حمایت هم سالان و موانع و چالش های حمایت هم سالان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: حمایت همسالان، دانش آموزان با ناتوانی، آموزش فراگیر
  • امیرعباس ابراهیمی * صفحه 29
    ایده فراهم کردن شنوایی برای کودکان ناشنوا با تحریک مصنوعی دستگاه حسی از امکانی آینده گرایانه به واقعیت پیوسته است. عموما دستگاه های کاشت پذیر شنوایی برای گرفتن و ارائه صدا به دستگاه شنوایی طراحی شده اند. دست کم بخشی از این دستگاه ها با جراحی در سر کودک کاشته می شوند. در خردسالان ناشنوا، هدف از کاشت این دستگاه ها تسهیل رشد زبان گفتاری و فراهم کردن شنوایی کافی برای درک بهتر گفتار است. به تازگی استفاده از این دستگاه ها به طور چشمگیری افزایش یافته است. بخش بزرگی از این افزایش استفاده به ویژه کاشت های حلزونی ناشی از ترکیبی از افزایش آگاهی همگانی، پوشش هزینه های دستگاه و جراحی کاشت، انتخاب دستگاه های دوطرفه، کاشت در موارد باقیمانده شنوایی قابل توجه و بهبود عملکرد است. کاهش اندازه اجزای درونی و بیرونی دستگاه های کاشت و پیشرفت طراحی، انعطاف پذیری و کارکرد آنها، ادامه خواهد یافت. به علاوه، احتمال دارد دستگاه های کاملا کاشت پذیر در آینده در دسترس باشند. امروزه، گزینه های درمانی شامل چندین دستگاه کاشت پذیر از جمله کاشت حلزونی (یکطرفه و دوطرفه)، کاشت دوگانه، و کاشت ساقه مغز شنیداری است. این مقاله، مروری است بر اطلاعاتی درباره این دستگاه ها، اجزا و شرایط نامزدی آنها.
    کلیدواژگان: کاشت حلزونی، کاشت دوطرفه، کاشت دوگانه، کاشت ساقه مغز، کودکان ناشنوا
  • مهرناز وکیل نیا، علی زینالی* صفحه 39
    دانش آموزان کم توان ذهنی دارای مشکلات روان شناختی زیادی از جمله رفتارهای بیش فعالی و اجباری هستند. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی بازی های دبستانی بر کاهش رفتارهای بیش فعالی و اجباری دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر بود. این مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش همه دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر مقطع ابتدایی شهر ارومیه در سال تحصیلی 96-1395 بودند. در مجموع تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 21 جلسه (3 بار در هفته) با روش بازی های دبستانی آموزش دریافت نمود. هر دو گروه زیرمقیاس های رفتارهای بیش فعالی و اجباری مقیاس اضطراب، افسردگی و خلق (اسبنسن و همکاران، 2003) را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-19 و با روش های تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل در هر دو متغیر رفتارهای بیش فعالی و اجباری به لحاظ آماری تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر، بازی های دبستانی به طورمعناداری باعث کاهش رفتارهای بیش فعالی و اجباری دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر شد (01/0>p). براساس نتایج این پژوهش مشاوران، روان شناسان بالینی و درمانگران می توانند برای کاهش ویژگی های روان شناختی منفی مثل رفتارهای بیش فعالی و اجباری از روش بازی های دبستانی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: بازی های دبستانی، رفتارهای بیش فعال، رفتارهای اجباری، دانش آموزان، کم توان ذهنی
  • قاسم نوروزی *، عاطفه کریمی صفحه 49
    در زمان های نه چندان دور افراد دارای کم توانی ذهنی از حقوق اولیه ی خود محروم بودند و تعداد زیادی از این افراد به خاطر این محرومیت، دست به مبارزه علیه تبعیض زدند و خواستار حقوقی برابر با دیگر افراد جامعه از طریق جنبش خود-وکیلی شدند. هدف اصلی این جنبش، توانمند سازی و بهبود شرایط زندگی افراد دارای کم توانی ذهنی از طریق مشارکت دادن آن ها در تصمیماتی است که درباره آن ها گرفته می شود. در این مقاله هدف معرفی جنبش خود– وکیلی به عنوان یکی از برنامه های موثر جهت توانمندسازی افراد دارای کم توانی ذهنی از طریق بررسی منابع کتابخانه ای است که در حال حاضر در برخی از کشورهای جهان اجرا می گردد. در کشور ایران علی رغم تلاش های صورت گرفته در زمینه آموزش و توان بخشی، از ظرفیت های جنبش خود- وکیلی برای توانمندسازی افراد دارای کم توانی ذهنی غفلت شده است. این درحالی است که نتایج به دست آمده حاصل از اجرای این جنبش در کشورهای مختلف، نشان می دهد که این برنامه سهم به سزایی در افزایش اعتماد به نفس، رشد مهارت های اجتماعی، احساس شایستگی، تقویت خودپنداره و هویت اجتماعی و در نهایت تقویت مهارت های شغلی و نیل به استقلال در افراد دارای کم توانی ذهنی داشته است و اجرای آن در ایران می تواند در آموزش و توان بخشی این افراد بسیار موثر باشد؛ بنابراین باید در قالب برنامه ملی به آن توجه خاصی مبذول گردد.
    کلیدواژگان: افراد دارای کم توان ذهنی، خود، وکیلی و توانمندسازی
  • جمیله خدادادی *، امیر قمرانی صفحه 59
    این عقیده که نقایص انگیزش اجتماعی یک نقش محوری در اختلال طیف اتیسم بازی می کند، به تازگی توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. این امر باعث تغییر مسیر پژوهشی اختلال طیف اتیسم شده است. هدف از این مقاله بررسی نظریه انگیزش اجتماعی و تبیین آن از ابعاد اختلال طیف اتیسم بود. با درک انگیزش اجتماعی و راه های ارتقای آن می توان روش هایی برای بهترشدن تعاملات اجتماعی، ارتباطات و کاهش مشکلات کودکان طیف اتیسم ارایه کرد.
    کلیدواژگان: انگیزش اجتماعی، اختلال طیف اتیسم
  • سیده مریم فضائلی * صفحه 71
    در این مطالعه، رویه ای متشکل از ارزیابی فعالیت های موردعلاقه ی کودکان، تقویت این فعالیت ها، فعالیت های تثبیت کننده ی شرطی خلاقانه و پیامدها برای پاسخ های درست و نادرست، با هدف آموزش درخواست اطلاعات با استفاده از واژه ی «کدام؟» به کودکان با اختلالات طیف اتیسم بررسی شد. از طرح چند خط پایه ی تعدیل یافته برای آموزش به سه شرکت کننده با اختلالات طیف اتیسم استفاده شد. یافته ها نشان داد که همه ی کودکان یاد گرفتند تا با استفاده از واژه ی «کدام؟» دریافت اطلاعات را درخواست کنند. تعمیم آموزش به محیط طبیعی، به فعالیت جدید و به محتوای جدید مشاهده شد. این یافته ها در طول زمان حفظ شدند و ادامه یافتند.
    کلیدواژگان: تقاضا برای دریافت اطلاعات، رفتار کلامی، عامل کلامی، کدام
|
  • Mohammad Ashori Dr * Page 9
    Social inclusion is an important goal for people with intellectual disability, families, service providers, planners and policymakers. Pay attention to importance of social inclusion, still remains somewhat obscure in this concept which lead to overlapped and conflict in its definitions. Legislation and policies concerning persons with disabilities advocate full and effective social inclusion and community participation. However, the concept of social inclusion remains unclear, there are multiple and conflicting definitions in articles and books. Comprehensive defining of social inclusion refers to interaction between two major life domains: interpersonal relationships and community participation. In recent years, proposed an ecological model of social inclusion that includes individual, interpersonal, organizational, community, and socio-political factors. Four areas identified by new researches that ecological model of social inclusion can move forward: organizational implementation of social inclusion; social inclusion of people with intellectual disability living with their members families, social inclusion of people along a broader spectrum of disability, and the potential role of self-advocacy organizations in promoting social inclusion.
    Keywords: Social Inclusion, Intellectual Disability, Ecological Model
  • Ghorban Hemati Alamdarloo *, Ali Zamen Molaeii Page 19
    Peer interaction and peer support contribute to the social development of people with disabilities and have a positive impact on improving their quality of life in the long term. Peer support is effective in increasing adjustment and increasing the quality and quantity of opportunities for participation in the classroom. However, students with disabilities in gaining peer support and acceptations by them experience many challenges in inclusive education system. Therefore, the use of peer support approach in the inclusive education system is essential.
    Research findings indicate that peer support contributes to the development of social skills, increased social interactions and social competencies, and have positive outcomes such as reducing prejudices, understanding realities, accepting differences, increasing socialization, and enhancing positive engagement with each other for students with and without disabilities. In this article, after describing the brief introduction, the definition and importance of peer support are discussed. In addition, the influential factors, methods and techniques of the effectiveness of peer support, the principles and foundations of peer support, the benefits of peer support, and the barriers and challenges of peer support are presented.
    Keywords: peer support, students with disability, inclusive education
  • Amir Abbas Ebarhimi * Page 29
    The idea of providing hearing to profoundly deaf patients by artificially stimulating the sensory system has progressed from a futuristic possibility to reality. Generally, an implantable hearing device is designed to capture sound and present it to the auditory system, where at least part of the device is surgically implanted in the child receiving it. The goal of the implantable devices in young children is to facilitate the development of spoken language and to provide sufficient hearing for better understanding of speech. The increased use, particularly of CIs, is due in no small part to a combination of increased public awareness, coverage of costs of the device and surgical implantation, the option for bilateral devices, implantation with a significant amount of residual hearing, and improved performance and outcomes. Internal and external components of CI systems will continue to decrease in size whereas their design, flexibility, and function will continue to improve. Additionally, it is likely that completely implantable CI systems will be available in the future. Treatment options for hearing loss now include several implantable devices, including cochlear implants (unilateral and bilateral), hybrid cochlear implant devices, and auditory brainstem implants. This article will provide information regarding how such devices work, and information regarding component of devices and candidacy statements.
    Keywords: Bilateral Cochlear implant, Brainstem Implant, Cochlear Implant, Deaf Children, Hybrid devices
  • Mehrnaz Vakilniya, Ali Zeinali * Page 39
    Students with intellectual disabilities students have a many psychological problems such as hyperactivity and compulsive behaviors. The aim of this research was investigate the effectiveness of primary school games on decrease hyperactivity and compulsive behaviors of educable intellectual disabilities students. This study was an experimental study with a pre-test and post-test design along with a control group. The population included all educable intellectual disabilities students of elementary level of Urmia city in 2016-17 academic years. Totally 30 person were selected through simple random sampling method and randomly assigned into two equal groups. The experimental group training 21 sessions (3 times a week) with a primary school games method. Each two group completed the subscales of hyperactivity and compulsive behaviors of anxiety, depression and mood scales (Esbensen & et al, 2003) as a pre-test and post-test. Data was analyzed with using of SPSS-19 software and by univariate and multivariate analysis of covariance methods. Findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in both two variables of hyperactive and compulsive behaviors. In the other words, primary school games significantly led to decrease hyperactivity and compulsive behaviors of educable intellectual disabilities students (P
    Keywords: Primary school games, Hyperactive behaviors, Compulsive behaviors, Students, Intellectual disabilitiesThe Effectiveness of Primary School Games on Decrease Hyperactive, Compulsive Behaviors of Educable Intellectual Disabilities Students
  • Ghasem Norouzi Dr *, Atefeh Karimi Page 49
    Not so long ago, people with intellectual and developmental disabilities were deprived of their primary rights and many people fought against this discrimination to achieve these rights and sought equal rights as everyone in the society through self-advocacy movement. The main purpose of this movement is empowering and enhancing people with intellectual and developmental disabilities’ conditions in life by participating them in decisions which are made about them. The aim of this paper is to introduce self-advocacy movement through literature review, as one of the efficacious means for empowering people with intellectual and developmental disabilities; which currently, is being conducted in some countries of the world. In our country Iran, despite the attempts made for educating and empowering, the capacities of self-advocacy groups for rehabilitating the people with intellectual and developmental disabilities have been neglected. It is despite the fact that, the results, drawn from conducting self-advocacy approach in different countries, indicates that self- advocacy movement dedicates significantly to an increase in self-confidence, development of social skills, competence, reinforcing positive self-conception and social identity and ultimately reinforcing occupational skills and achieving independence for people with intellectual and developmental disabilities and conducting it in Iran could prove so efficacious concerning educating and rehabilitating. Therefore, special attention must be paid to that in a national frame.
    Keywords: People with intellectual, developmental disability, self-advocacy, empowerment
  • Jamileh Khodadadi *, Amir Ghamrani Page 59
    The idea that social motivation deficits play a central role in Autism Spectrum Disorder (ASD), has recently gained increased interest. It leads to a shift in autism research. The aim of this article was investigation of social motivation and its explanation for dimensions of autism. With understanding social motivation and the way of improvement, we can provide methods for advancing social interactions, communication and decreasing difficulties of child with autism spectrum.
    Keywords: Social motivation, Autism spectrum disorder
  • Seyyedeh Maryam Fazaeli * Page 71
    We examined a procedure consisting of a preference assessment, prompting, contrived conditioned establishing operations, and consequences for correct and incorrect responses for teaching children with autism to mand ‘‘which?’’ We used a modified multiple baseline design across 3 participants. All the children learned to mand ‘‘which?’’ Generalization occurred to the natural environment, to a novel activity, and to a novel container; the results were maintained over time.
    Keywords: mand for information, verbal behavior, verbal operant, which