فهرست مطالب

مطالعات زبان و گویش های غرب ایران - سال یکم شماره 4 (بهار 1393)

نشریه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران
سال یکم شماره 4 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباسعلی آهنگر *، کارینا جهانی، گلناز مدرسی قوامی، فهیمه ساغریچی صفحات 1-30
    زبان شناسان زایشی واج شناسی را بخش مهمی از دستور هر زبان می دانند. واج شناسی زایشی که می توان آغاز آن را اثر چامسکی و هله (1968) دانست، در گذر زمان در قالب انگاره های نظری خاصی مطرح شده است. پژوهش حاضر، که پژوهشی میدانی است، به بررسی و توصیف فهرست واجی (شامل همخوان ها و واکه ها) گویش بلوچی سرحدی گرنچین در چارچوب نظریه واج شناسی زایشی می پردازد و هویت واجی هر واج را با استفاده از انگاره برکوئست (2001) به اثبات می رساند. بدین منظور، داده های زبانی گویش بلوچی سرحدی بر اساس پیکره زبانی گردآوری شده از منطقه گرنچین از توابع شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان مورد بررسی قرار می گیرد. گردآوری داده ها و تدوین پیکره های زبانی از طریق مصاحبه و ضبط گفتار آزاد انجام شده است. جامعه زبانی این پژوهش را 10 گویشور ساکن گرنچین با رده های سنی متفاوت 60 تا 80 سال و بی سواد تشکیل می دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که انگاره واجی برکوئست (همان) برای شناسایی فهرست همخوانی و واکه ای گویش بلوچی سرحدی گرنچین کارآمد است. نتایج همچنین حاکی از آن است که این گویش در نظام واجی خود 21 همخوان شامل 8 همخوان انفجاری، 5 همخوان سایشی، 2 همخوان انسایشی، 2 همخوان خیشومی، همخوان لرزشی، 1 همخوان کناری و 2 غلت و 9 واکه شامل 6 واکه ساده و 3 واکه مرکب دارد.
    کلیدواژگان: واج شناسی زایشی، گویش بلوچی سرحدی گرنچین، همخوان، واکه
  • بلقیس روشن، بیستون عباسی * صفحات 31-52
    پژوهش حاضر با هدف استخراج و مقایسه مدل های ذهنی گویشوران فارسی و هورامی انجام شده است. برای نیل به این هدف، مدل هایی که، به باور نگارندگان، گویشوران فارسی از فعل «خوردن» و گویشوران هورامی از فعل waɾdæj ’خوردن‘ در ذهن خود دارند، استخراج شده و مبنای مقایسه قرار گرفته اند. مدل های به دست آمده، هر دو، تا حدی پیچیده و گسترده و در عین حال عمیقا شبیه هستند تا آنجا که تفاوت آنها قابل چشم پوشی است. هر دو مدل دارای سه الگوی تکرارشونده یکسان هستند. بنابراین، بر اساس استدلال هایی که برمبنای الگوها می توان کرد، معانی مختلفی که دو فعل مذکور، در هر دو زبان، پوشش می دهند، مطابق یکدیگر و یکسان هستند.
    کلیدواژگان: مدل های ذهنی، استدلال، فعل ?خوردن?، فارسی، هورامی
  • سید محمد حسینی معصوم *، حیدرعلی امینی، مسیح الله نعمتی صفحات 53-72
    زبان به عنوان پدیده ای زایا و پویا همزمان با پیشرفت بشر در حال تغییر است. یکی از تغییراتی که در اغلب زبان ها اتفاق می افتد، وام گیری ناشی از روابط گسترده اهالی زبان های مختلف است. وام گیری انواع مختلفی دارد که عبارتند از: وام گیری آوایی، وام گیری واژگانی و وام گیری دستوری. واژه ها از نظر ساختمان به انواع ساده (بسیط)، مرکب، مشتق و مشتق مرکب تقسیم می شوند؛ اما در فرایند وام گیری، گاه این ساختمان دچار تغییر می شود و عنصر قرضی می تواند در زبان مقصد به گونه های متفاوتی ظاهر شود. مقاله حاضر با بررسی 1000 واژه قرضی که از ترکی وارد فارسی شده اند، به طبقه بندی آنها بر اساس ساختمان و تغییراتی که پس از قرض گیری در آنها رخ داده است، پرداخته و آنها را در 7 طبقه شناسایی و دسته بندی می کند. این فرایندها به ترتیب فراوانی عبارتند از: 1- مشتق ترکی به ساده فارسی 2- ساده ترکی به ساده فارسی 3- مرکب ترکی به ساده فارسی 4- مشتق مرکب ترکی به ساده فارسی 5- وند ترکی به وند فارسی 6- وند ترکی به واژه ساده فارسی و 7 – واژه ساده ترکی به وند فارسی. نتایج نشان می دهد که فرایند وام گیری در زبان فارسی کمتر به ساختار ساختواژی واژه های وام گرفته شده حساسیت نشان می دهد و آنها را به صورت یک واحد به زبان فارسی وارد می کند.
    کلیدواژگان: واژه های قرضی، وام گیری، ساختواژه، زبان ترکی، زبان فارسی
  • سید مهدی سجادی *، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا صفحات 73-100
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی و توصیف فرایندهای واجی همخوانی در واژه های مشترک بین زبان فارسی معیار و زبان هورامی (گویش هورامان تخت)، یکی از زبان های ایرانی نو شاخه شمال غربی، است. برای گردآوری و ثبت داده ها، از ده گویشور بومی بی سواد و با سواد از زن و مرد در سنین بین 30 تا 80 سال در حدود 5 ساعت بهره گرفته شده است. از شم زبانی یکی از نگارندگان که گویشور بومی این گویش است و همچنین منابع مکتوب در این زمینه به عنوان پیشینه پژوهش استفاده شده است. داده ها در چارچوب نظریه واج شناسی زایشی تحلیل و بر اساس الفبای آوانویسی بین المللی « IPA» آوانگاری شده اند. روش پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی است. با بررسی داده ها انواع فرایندهای واجی همخوانی از قبیل همگونی، حذف، درج، تقویت، تضعیف و قلب مورد بررسی قرار گرفته اند. پر بسامدترین فرایندهای واجی همخوانی به ترتیب حذف، تضعیف و همگونی و کم بسامدترین آنها، درج، قلب و تقویت هستند.
    کلیدواژگان: زبان هورامی، گویش هورامان تخت، واج شناسی زایشی، همگونی، حذف، تضعیف، تقویت
  • زهرا رحمانی پرهیزکار *، ارسلان گلفام، آزیتا افراشی صفحات 101-118
    در این مقاله در پی بررسی چگونگی تبیین وجهیت در زبان فارسی، در قالب انگاره شناختی و رابطه وجه و وجهیت در زبان فارسی هستیم. هدف اصلی از انجام این پژوهش، مطالعه نظام وجهیت بر اساس نظریه های زبان شناسی شناختی و آزمودن نظریه های موجود با داده های فارسی است. بدین منظور، ابتدا پاره ای ملاحظات نظری این حوزه را مطرح کرده و سپس، بر اساس آنها، داده های زبان فارسی را تحلیل می نماییم؛ همچنین تعامل وجهیت با مقولات دستوری «گواه نمایی»، «عامل نفی» و «زمان دستوری» را نشان می دهیم. داده های این مقاله مبتنی بر شم زبانی گردآورنده جمع آوری شده اند. با مطالعه چهار فعل وجهی «باید، شاید، توانستن و خواستن» می توان چنین عنوان کرد که مفاهیم وجهیت این افعال بسیار تحت تاثیر «عامل نفی، زمان دستوری و وجه» در پاره گفتارها است و بر اساس ملاک های معنایی شناختی چون جایگاه قدرت، جهت جبر و ذهنیت قابل تببین هستند. در این راستا با توجه به مفاهیم شناختی ذهنیت، مقوله جبر و پویایی، اسنادسازهای زمینه و واقعیت تحولی می توانیم «باید و شاید» را افعال وجهی و «توانستن و خواستن» را افعال نیمه وجهی قلمداد نماییم؛ و دیگر اینکه برخلاف زبان انگلیسی این افعال جزو اسنادسازهای زمینه محسوب نمی شوند بلکه وجه در زبان فاسی نقش اسنادساز زمینه را بر عهده دارد.
    کلیدواژگان: وجهیت، افعال وجهی، ذهنی شدگی، جبر و پویایی، واقعیت تحولی
  • سیده مریم فضائلی *، شیما ابراهیمی صفحات 119-142
    دستور نقش گرای نظام مند هلیدی دستوری است که در قالب زبان شناسی نقش گرا تدوین شده است. حوزه سبک شناسی متون ادبی از حوزه هایی است که این دستور می تواند در آن اعمال شود. این پژوهش با هدف تحلیل سبک شناسی واژگانی به بررسی افعال در داستان هفت خوان رستم شاهنامه می پردازد. نتایج حاکی از آن است که بر اساس فرایندهای مادی، رابطه ای، ذهنی، رفتاری، بیانی و وجودی مطرح در فرانقش تجربی زبان، ویژگی سبکی این داستان، مادی بودن فرایندهای افعال موجود در آن است. در سطح اول در هر خوان و در سطح دوم، در همه هفت خوان فرایند مادی در مقایسه با سایر فرایندهای یادشده بیشترین کاربرد را داشته است و بر اساس نتایج آزمون آماری کای اسکوئر، میان فراوانی این فرایندها و فراوانی سایر فرایندهایی که در رتبه دوم بسامد قرار داشتند، تفاوت معنادار وجود دارد. فراوانی زیاد فرایند مادی در هفت خوان رستم مناسبت آن را با بافت حماسی شاهنامه منعکس می سازد که خود از دلایل کاربرد زیاد فرایند مادی در این داستان است؛ دلیل دیگر، توصیفاتی است که فردوسی از لحظه به لحظه وقایع هر خوان ارائه داده است که به دلیل ماهیت این صحنه ها، از افعال مادی و ملموس بهره گرفته شده که دارای فرایند مادی هستند. فردوسی حالات و ویژگی های شرکت کنندگان در هر خوان را با فرایند مادی توصیف کرده است تا خواننده بتواند درکی ملموس و عینی از داستان داشته باشد. این مورد نیز دلیلی بر وجود بسامد زیاد فرایند مادی در این داستان است. به طور کلی، بسامد بالای فرایند مادی در هفت خوان رستم موجب می شود که خواننده درکی عینی و ملموس از وقایع هر خوان داشته باشد و یک یک وقایع هر خوان همچون صحنه ای نمایشی در برابر دیدگان وی به تصویر درآید.
    کلیدواژگان: نقش گرایی، هلیدی، سبک شناسی فعل، هفت خوان رستم، شاهنامه
|
  • Abbas Ali Ahangar *, Carina Jahani, Golnaz Modarresi Ghavami, Fahime Sagharichi Pages 1-30
    Generative linguists are specifically interested in phonology as an important part of the grammar of any language. Generative phonology the beginning of which can be attributed to Chomsky and Halle (1968), has been proposed in terms of specific patterns and models over the times. The present study, in the form of fieldwork, studies phonological inventory (including consonants and vowels) of Sarhaddi Balochi dialect of Granchin (SBG) based on a generative phonological framework. It follows Burquest’s (2001) model of phonology to verify the identity of each phoneme. For this purpose, the linguistic data of Sarhaddi Balochi dialect collected in Granchin district of Khash city in Sistan and Baluchestan province is investigated. The Linguistic corpus used in the present study is mostly based on the purposeful recording of speech in the form of interview and elicitation procedures. Language consultants of this research include 10 consultants, who were illiterate and of different ages, between 60-80 years. The findings of the study show that, Berquest’s (ibid) phonological model of phoneme is applicable to identify consonant and vowel inventory of Sarhadi Balochi of Granchin. The results also denote that there are 21 consonants in the phoneme system of this dialect, including: 8 stop consonants, 5 fricative consonants, 2 affricative consonants, 2 nasal consonants, 1 trill consonant, 1 lateral consonant, and 2 glides as well as 9 vowels including: 6 simple vowels and 3 diphtongs.
    Keywords: generative phonology, Sarhaddi Balochi Dialect of Granchin, Consonant, Vowel
  • Belqeis Rowshan, Bistoon Abasi * Pages 31-52
    In this paper we aimed at eliciting and comparing the mental models of Persian and Hawrami speakers. For this purpose we drew the models which we believed Persians have in their minds regarding the verb “xoɾdæn” and Hawramis have regarding the verb “waɾdæj”. Both models are complicated but as deeply similar as one can neglects their slight differences. Both models have three reiterated patterns in common. Therefore, on the basis of the arguments one can make upon the elicited patterns, we can conclude that the various meanings of the verbs in both languages coincide in many ways.
    Keywords: Mental Models, Argumentation, The verb to eat', Persian, Hawrami
  • Seyyed Mohammad Hosseini-Maasoum *, Heidar-Ali Amini, Masihollah Nemati Pages 53-72
    Language as a productive and dynamic phenomenon has been changing along with man’s progress. A change frequently observed in most languages is borrowing due to extensive relationships among people of different languages. Borrowing has different types such as phonological borrowing, lexical borrowing, and grammatical borrowing. From a structural point of view, words are divided into simple, compound, derived, and derived-compound; however, in the process of borrowing, this structure is sometimes transformed and the borrowed (loan) element can appear differently in the target language. Studying 1000 words borrowed (loan) from Turkish into Persian, the present research categorizes them based on the original and secondary structure of such words. They are categorized in 7 classes. In the order of frequency, these processes are as follows: 1- derived Turkish into simple Persian 2- simple Turkish into simple Persian 3- compound Turkish into simple Persian 4- derived-compound Turkish into simple Persian 5- Turkish affix into Persian affix 6-Turkish affix into Persian simple word 7- simple Turkish word into Persian affix. The results show that borrowing process in Persian Language is not so sensitive to the internal morphological structure of the borrowed (loan) words and adopts them as a single unit into Persian language.
    Keywords: Borrowed (loan) Words, Borrowing, morphology, Turkish Language, Persian Language
  • Seyyed Mahdi Sadjadi *, Aleyeh Kord Zafaranlu Kambuzia Pages 73-100
    The purpose of this article is to study and describe the consonantal phonological processes in common words between the standard Persian language and Hawrami language (Hawramane Takht dialect), one of the members of the new northwest Iranian family of languages. For gathering data, we have done and recorded an interview with ten native speakers, men and women, literate and illiterate, aged between thirty and eighty for about five hours. Furthermore, we have used one of the writers, linguistic intuition who is the native speaker of this dialect and written sources in this connection as the background of the research. The data has been analysed within the framework of generative phonology and transcribed according to the International Phonetic Alphabet "IPA". The research is analytic descriptive. By analyzing data, the different kinds of consonantal phonological processes like assimilation, deletion, insertion, fortition, lenition, and metathesis were studied. The most frequent consonantal phonological processes were deletion, lenition, and assimilation and the least frequent ones were insertion, metathesis and fortition respectively.
    Keywords: Hawrami, Hawramane Takht, generative phonology, Assimilation, deletion, lenition, Fortitin
  • Zahra Rahmani Parhizkar *, Arsalan Golfam, Azita Afrashi Pages 101-118
    This article explores the semantic category of modality to clarify how Persian modality can be illustrated through cognitive approach? And what is the interaction of mood and modality in Persian? The aim of this study is to test cognitive theories by Persian data. To do this, first we introduce the cognitive theories such as subjectification, force-dynamic theory and revolutionary reality then we examine Persian data within these frameworks. As modality has not been distinguished as an independent syntax unit in Persian, we also study the Interacting categories such as “negation”, “tense” and “evidentiality”. Unlike English, modal verbs in Persian have not got grounding predicator’s status so for the interpretation of modality phenomena, in Persian, mood has a critical role. To do this study, first we introduce the related theories, then we attest Persian data within cognitive schemas and in the end we come up with the conclusion. According to this study, it seems in Persian we can classify modal verbs base on cognitive definition such as locus of potent, the type of force and subjectification. And modal verbs have schemas of modality but not grounding predicators’ status so it is mood which has this role.
    Keywords: Modality, Modals, Subjectification, Force-dynamic, Force, Reality's Evolutionary Momentum
  • Seyyedeh Maryam Fazaeli *, Shima Ebrahimi Pages 119-142
    Systemic functional grammar (SFG), as a functional linguistic theory, is a form of grammatical description originated by Halliday. Stylistics is one of the fields in which SFG can be applied to analyze literary texts. The present study aims to stylistically and lexically analyze the verbs in Rostam’s Seven Labours (Haft Khan) in Shahname. The achieved findings with regard to material, relational, mental, behavioural, verbal and existential processes developed in interpersonal metafunction indicate that material process is dominant in the verbs’ utilized in the studied story. In comparison to other processes, material process has had the highest frequency at the first level in each labour, and at the second level in all labours. Chi-square test demonstrates a significant difference between material process frequency and other processes frequencies at the second level which can be rooted in Shahname’s epic context and detailed descriptions of each labour’s events to advance readers’ tangible and objective understanding about the story. By and large, higher frequency of mental process in Rostam’s Seven Labours (Haft Khan) in Shahname helps readers to gain an objective understanding of each labour’s events and visualize them.
    Keywords: Functionalism, Halliday, Stylistics, Rostam's Seven Labours, Shahname