فهرست مطالب

مطالعات تاریخی - پیاپی 58 (پاییز 1396)

نشریه مطالعات تاریخی
پیاپی 58 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 8
  • تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی / مصاحبه با هدایت الله بهبودی
    صفحه 11
    آن چه می خوانید گفتگوی فصلنامه مطالعات تاریخی با هدایت الله بهبودی درباره تاریخ نظری انقلاب اسلامی است. دراین مصاحبه اوتلاش کرده است به عنوان یک پژوهشگرکه خود نقش موثری در تدوین تاریخ انقلاب اسلامی داشته به چند پرسش اساسی درباره تاریخ نگاری شفاهی پاسخ دهد. هدایت الله بهبودی در سال 1339 در تبریز زاده شد و در تهران بالید. او دانش آموخته رشته تاریخ از دانشگاه تهران است. پژوهشهای تاریخی را از همان دوره با نگارش کتابهای ادبیات در جنگهای ایران و روس و ادبیات نوین ایران پیش از نهضت مشروطه آغاز کرد و بعدها دامنه آن را به دهه چهل و پنجاه شمسی کشاند. کتاب بیست و پنج جلدی انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک حاصل تلاش یازده ساله او در دهه های هفتاد و هشتاد است. بهبودی از سال 1372 سرپرستی دفتر ادبیات انقلاب اسلامی در حوزه هنری را به عهده گرفت و در سازماندهی تولیدکتابهایی در قالب دایره المعارف، روزشمار و خاطرات انقلاب اسلامی شرکت جست. ازجمله کتابهای او روزشمار تاریخ معاصر ایران درسالهای 1304-1301 در چهار جلد است.
  • حمیدرضا اسماعیلی صفحه 23
    در مقاله حاضر مهمترین نظریه هایی که در باب پیدایش بابیت از ابتدا تا امروز مطرح شده اند به شیوه استقراء گرد آمده اند. با وجود این، نمی توان ادعا کرد استقرای صورت گرفته «استقرای تام» باشد، چون ممکن است نظریه هایی باشند که در این مجموعه ذکر نشده اند. هدف از این تحقیق، فهم جنبش بابیت در نیمه قرن سیزدهم هجری است. تا کنون تحقیقی که به گردآوری نظریه های پیدایش بابیت بپردازند به نگارش در نیامده است. از این جهت مقاله حاضر می تواند گام نخست را در این زمینه بردارد. در نوشتار حاضر 11 نظریه در باب پیدایش بابیت مورد بازشناسی قرار گرفته اند. توجه به این نظریه ها در یک تحقیق می تواند ما را با ابعاد مختلف بابیت آشنا سازد و با امکان مقایسه میان نظرهای مختلف، نقاط قوت و ضعف هر کدام را نشان دهد. نظریه های بابیت را به طور کلی می توان به دو دسته نظریه های «درون زا» و «برون زا» تقسیم کرد. نظریه های درون زا آن دسته از نظریاتی هستند که معتقدند علت پیدایش بابیت درونی است و ریشه در تاریخ، فرهنگ و جامعه ایران دارد. در حالی که نظریه های برون زا بر آنند که علل و عوام پیدایش بابیت در خارج از واقعیت های تاریخی، فرهنگی و اجتماعی ایران ریشه دارند. این دو نظریه کلی، اقسام مختلفی دارند که در مقاله حاضر به آنها اشاره شده است.
  • سمانه بایرامی صفحه 57
    دراین مقاله تلاش شده تا تحولات حزب توده پس از کودتای 28 مرداد وهمچنین فعالیت های این حزب در عراق و ارتباط اعضای آن با تیمور بختیار بررسی شود. از آنجا که پس ازکودتای 28 مرداد، موج دستگیرهای گسترده فعالان سیاسی ملی، مذهبی و چپ ازجمله حزب توده از یک سو و مهاجرت اعضاء هیات اجرایی وبقایای کادررهبری به شوروی و کشورهای اروپای شرقی از سوی دیگر موجب فروپاشی حزب توده در داخل کشور شد. حزب توده مجبور گردید فعالیت های محدود خود را در شوروی آغاز کند. تا اینکه در اواخر سال 1336، بنا به دلایل مختلف، هیات اجرایی به لایپزیک آلمان منتقل شد. مدت کوتاهی پس از استقرار اعضای حزب توده در آلمان شرقی، در2 3 تیر 1337 ژنرال عبدالکریم قاسم درکودتای ضد سلطنتی به حیات رژیم پادشاهی فیصل دوم درعراق خاتمه داد. در این دوره عبدالکریم قاسم فعالیت حزب کمونیست عراق را آزاد اعلام کرد. متعاقب آن رادمنش دبیراول حزب توده ، برای بررسی امکان فعالیت این حزب درعراق (به دلیل نزدیک شدن به ایران) به همراه حسن نظری، ناصر صارمی، مهندس گوهریان و رحیم نامور راهی بغداد شد. جزئیات این دوره ازمذاکرات حزب توده با تیمور بختیار و تلاش برای همکاری مشترک در مقاله پیش رو بررسی شده است.
  • غلامرضا خارکوهی صفحه 89
    در مقاله پیش رو به یکی از مهمترین ویژگی های انقلاب اسلامی ایران حضورمردم انقلابی در شهرستانها توجه شده است. اکثریت قاطع مردم ایران در شهرهای مختلف در مبارزات گسترده علیه حکومت پهلوی شرکت داشتند که از آن به عنوان «چند شهری بودن» انقلاب ایران یاد می شود. این حضور گاهی توسط ماموران رژیم شاه با خشن ترین شیوه ممکن سرکوب می شد، که قیام معروف به یک شنبه خونین گرگان یا پنجم آذر سال 1357 از آن جمله است. قیامی که مواجه با شلیک هزاران گلوله توسط ماموران برای سرکوب یک راهپیمایی گسترده و آرام شد. درجریان این سرکوب شدید مردم ، 14 نفر به شهادت رسیدند و بیش از 150 نفرنیزمجروح و تعدادی نیزبازداشت شدند. در این مقاله تلاش شده است با اتکاء به اسناد و مدارک برجا مانده از دوران ستم شاهی، روایتی دست اول از این حادثه مهم در شهر گرگان به مخاطبان ارائه شود. رویدادی که بی شک نقش تاثیرگذاری بر روند پیروزی نهایی مردم ایران در انقلاب اسلامی و پایان دادن به حاکمیت نظام سلطنتی در ایران داشت.
  • محمد امین فرج اللهی صفحه 125
    ماجرای کتاب «شهیدجاوید» و اختلاف نظرهایی که پیرامون آن در سالهای دهه پنجاه شمسی بوجود امد، از مهمترین اتفاقاتی بود که توانست تا سالها جریانات متدین و مذهبی ایران را به خود مشغول و تا حدودی، اصل جریان مبارزه با رژیم را تضعیف کند. طراحی ماموران ساواک برای سوار شدن بر موج واکنش های شدید جریانات مذهبی سنتی که در راسشان آیت الله گلپایگانی قرار داشت؛ و کاشتن نهال اختلافات در بین گروه های مذهبی در جامعه به بهانه انتشار این کتاب که حداقل تا یک دهه بعد اثراتش باقی ماند. دستگاه امنیتی ساواک تلاش کرد از یکسو بصورت مخفیانه به انتشار این کتاب کمک کند و از سوی دیگر به واسطه رابطین خود با مهندسی مساله بر شدت و قوت حملات جریان متدین سنتی و غیرسیاسی به جریان مبارزین متدین ضد رژیم بیفزاید. بدین تریب ساواک کوشید از این راه ، هردو جریان را تضعیف کند. در نهایت آنچه در این مقاله پیش روی شما قرار دارد ، مروری اسنادی بر نقش ساواک در شعله ورکردن آتش اختلافات ناشی از کتاب شهیدجاوید با هدف اختلاف افکنی در صفوف نهضت مبارزه است.
  • صفحه 147
    در جهان امروز یکی از مهیج ترین تلاش ها برای مدرنیزاسیون در میان ملل کمتر-توسعه یافته را می توان در ایران شاهد بود. این روند به دنبال یک کودتای خونین یا واژگونی نظم اجتماعی آغاز نشده بلکه کوششی است از سوی یک نظام سیاسی و اجتماعی کهن برای سازگاری خود و نهادهایش با نیازهای نوین. قدرت در ایران همانند سابق همچنان در اختیار بخش کوچکی از جامعه که از پول، جایگاه و نفوذ سیاسی بهره می برد، قرار دارد. در صدر این فهرست شاه وجود دارد و در ادامه به ترتیب خاندان سلطنتی، درباریان، سیاستمداران، تجار بانفوذ، کارآفرینان و اساتید قرار می گیرند. هم اکنون طبقه ی جدیدی از روشنفکران متخصص دیوانسالار در حال ظهور است؛ اگر این گروه توسط طبقه ی نخبه جذب نشود، ممکن است به طور روزافزون نقش مهم و مستقلی برای خود پیدا کند. در طبقه ی نخبه افراد متخصص و دانش آموخته ای وجود دارند که در حال حاضر نقش واقعا مخربی دارند و برخی از آن ها حتی از خانواده های حکومتی هستند. ایشان از همکاری با نخبگان حاکم ابا می ورزند و با روحانیون که نیرویشان در احساسات توده های ایرانی نهفته و با حکومت شاه اساسا مخالف هستند، سر ناسازگاری دارند. توجه: این گزارش توسط دفتر اطلاعات جاری تهیه شده و در سازمان سیا تنظیم گشته است.
  • صفحه 171
    دراین بخش هفت برگ سند ارائه شده است که پنج برگ اول درباره گزارش منبع ساواک درباره سخنرانی امام خمینی برای طلاب در مسجداعظم قم ، ارائه شده است. دراین سخنرانی امام خمینی درباره موضوع های مهم روزازجمله تشکیل احزاب فرمایشی و حکومتی، بی تفاوت بودن دولتمردان وقت ایران درباره ظلم به مسلمانان قبرس،نگرانی درباره اجرای الگوی آتاتورک درایران و حذف تدریجی احکام اسلامی از کشور، توجه به این مشکل اساسی که دولتمردان کشورهای اسلامی ازاسلام اطلاعاتی ندارند. همچنین تاکید بر اینکه اوقاف باید تحت اداره روحانیت شیعه باشد. علاوه براین توجه به اوضاع اسفناک رادیو و تلویزیون و هشدار درباره رابطه با اسرائیل و تکذیب آن از طرف دولت شاه. دو برگ سند بعدی درباره محکومیت آیت الله طالقانی به زندان و گزارش ابهری منبع ساواک درباره صدور اعلامیه امام خمینی در اعتراض به دستگیری آیت الله طالقانی و در سند پایانی متن گزارش ساواک درباره اطلاعیه امام درباره آیت الله طالقانی
|
  • Page 11
    What you read here is the interview conducted by Historical Studies Quarterly with Mr. Hedayatollah Behboodi about the Oral History of Islamic Revolution. In this interview he has tried to answer some principal questions around Oral Historiography as a researcher who has had an effective role in compiling Islamic Revolution History. Hedayatollah Behboodi was born in 1960 in Tabriz and grown up in Tehran. He is an alumnus of Tehran University in History. He began his historical studies with Russo-Persian Wars and Modern Persian Literature before Constitutional Movement period and then expanded his studied to 1960s and 1970s. 25 volumes of Islamic Revolution Narrated by SAVAK Documents is the outcome of his 11 years of hard work in 1990s and 2000s. In 1993 he was appointed as the supervisor of Islamic Revolution Literature Bureau in Hozeh Honari (Arts Center) and could manage to produce a group of books about Islamic Revolution in the form of Encyclopedia, Chronology and Memories. Iranian Contemporary History Chronology 1920-1925 in 4 volumes is one of his books.
  • Dr. Hamid Reza Esmaeili Page 23
    This article shows the most important theories about the creation of Babiism are gathered by Inductive Reasoning. However, it cannot be argued that the used induction is the “Complete” one, since there are possibly theories that are not mentioned here. The aim of this study is to understand Babi Movement in mid18th century. There has not been any study conducted on the theories about the creation of Babiism up to now. Therefore this article can be considered as the first step. In this article, 11 theories about the creation of Babiism are recognized. Noting these theories in a single study can help us in identifying the different aspects of Babiism and give us the possibility to compare these different theories and find the pros and cons of each. Babiism theories can be categorized in two main categories: “inborn” and “exogenous” theories. Inborn theories are the ones that argue the creation of Babiism has inborn causes rooted in Iranian history, culture and society. While the exogenous ones argue the reasons and elements behind creating Babiism arte rooted out of Iranian historical, cultural and social facts. These two general theories have different types which are discussed in this article.
  • Samane Bayrami Page 57
    In this article the author has tried to study Tudeh Party developments after 1953 Iranian coup d'état and also this party’s activities in Iraq and its members’ relations with Teymour Bahktiar. Since after the coup, national, religious, and leftist activists including Tudeh Party members were arrested in large numbers and many of its members including the executive board and the rest of its leadership cadre immigrated to Soviet Union and Eastern European countries, the party collapsed inside Iran and was forced to begin its limited activities in Soviet Union. In early 1958 for different reasons the executive board was forced to move to Leipzig in East Germany. After a short period after the settlement of party members in East Germany, General Abd al-Karim Qasim in an anti-monarchy coup on 14 July 1958 put an end to the life the monarchy of Faisal II of Iraq. In this period Abd al- Karim Qasim legalized the free activities of Iraqi Communist Party. Then, Radmanesh, the 1st secretary of Tudeh Party went to Baghdad along with Hassan Nazari, Nasser Saremi, Engineer Goharian, and Rahim Namvar in order to check the possibility of this party’s activity in Iraq (because of neighboring Iran). The details of this round of negotiations between Tudeh Party and Teymour Bakhtiar and the attempts to have common cooperation are discussed in this article.
  • Gholamreza Kharkouhi Page 89
    In this article one aspect of Islamic Revolution, i.e. participation of revolutionary people of counties, is studied. Absolute majority of Iranian nation in different cities and towns took part in the vast struggles against the Pahlavi government and this phenomenon referred to as a “Multi-City” revolution of Iran. This participation was sometimes suppressed by the Shah’s regime agents with harsh suppressing methods and the uprising known as Bloody Saturday of Gorgan or Azar 5th 1357 (26/11/1978) is one of them; the uprising that faced shooting thousands of bullets by the regime agents to suppress a calm vast rally. In this suppression 14 people were martyred and more than 150 were injured and some were arrested. In this article the author has tried to present a firsthand narrative of this important event based on in the city of Gorgan to the readers based on the survived documents from the time of the tyrannical regime of the Shah. Undoubtedly, this event had and important effect on the trend of victory for the Iranian people during the Islamic Revolution and finishing the government of monarchial system in Iran.
  • Mohammad Amin Farajollahi Page 125
    The story of “Shahid-e Javid” (The Eternal Martyr) and the conflicting viewpoints around it in 1970s, is one of the important events that could entertain believing religious movements with themselves and to some degree could weaken the struggle against the regime. The aim of SAVAK was to make benefit of the wave made by the reaction of traditional religious movements headed by Ayatollah Golpaygani. SAVAK also wanted to implant the seed of conflict between the religious groups in society with the excuse of publishing this book which had effect at least for the next ten years. In one hand, SAVAK security system tried to help publishing this book secretly and in the other side by using its agents tried to manage the situation and deepen the intensity and power of the attacks made by nonpolitical traditional religious movements against the anti-regime opposing religious groups. Hence, SAVAK tried to weaken both movements using this trick. Ultimately, what you would read in this article is a documentary review on the role that SAVAK played in flaming up the fire of conflicts made by “Shahid-e Javid” in order to divide the rows of struggling movement.
  • Translator: Yousef Pouranvari Page 147
    One of the most dramatic efforts at modernization among the less developed countries is taking place in Iran. This modernization follows no bloody coup or overturn of the social order, but is an attempt by a longestablished political and social system to adapt itself and its institutions to new needs. Power in Iran remains, as it has been, in the hands of a small segment of society which enjoys the available rewards of money, status, and political influence. Heading the list of the privileged few is the Shah, followed by the royal family, and courtiers, followed by politicians, influential businessmen, entrepreneurs, and educators. A new class of professional bureaucratic intelligentsia is beginning to emerge; if this group is not absorbed by the elite, it may play an increasingly important independent role. In the privileged group, but playing an essentially negative role at present, are those members of the educated professional class-some even from establishment families-who refuse to cooperate with the ruling elite, and the clergy, whose strength lies in the emotions of the Iranian masses and whose opposition to the Shah’s government is nearly total. Note: This report was prepared by the Office of Current Intelligence and coordinated within CIA.