فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم حر، اصغر آقایی *، احمد عابدی، محسن گل پرور صفحات 63-68
    اهداف

     دیابت از بیماری هایی است که در صورت همبودی با خودمراقبتی پایین، تشدید می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی بسته درمان تلفیقی (سبک زندگی سلامت مبتنی بر پذیرش و تعهد درمانی) با درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودمراقبتی و هموگلوبین گلیکوزیله بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری که در سال 1396 انجام شد، 45 زن مبتلا به دیابت نوع دو در شهر اصفهان به طور تصادفی در 3 گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. ابزار سنجش شامل پرسش نامه خودمراقبتی توبرت و آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله بود. گروه درمان تلفیقی طی 12 جلسه 180دقیقه ای و گروه درمان مبتنی بر ذهن آگاهی طی 10 جلسه 120دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند. داده ها توسط تحلیل واریانس با اندازه گیری تکرارشده و آزمون تعقیبی بونفرونی به وسیله نرم افزار SPSS 21 تحلیل شدند.

    یافته ها

     نمرات خودمراقبتی، بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری داشت؛ گروه زندگی سلامت و ACT با گروه ذهن آگاهی و گروه کنترل، و گروه ذهن آگاهی با گروه کنترل دارای تفاوت معنی دار بود. میزان هموگلوبین گلیکوزیله، بین دو گروه آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی دار داشت. گروه زندگی سلامت و ACT با گروه ذهن آگاهی و گروه کنترل دارای تفاوت معنی دار بود، ولی گروه ذهن آگاهی با گروه کنترل تفاوت معنی دار نداشت.

    نتیجه گیری

    درمان سبک زندگی سلامت مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب بالابردن توانایی خودمراقبتی و کاهش هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شده و نسبت به گروه درمان مبتنی بر ذهن آگاهی (درمان استاندارد) کارآیی بهتری دارد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، هموگلوبین گلیکوزیله، سبک زندگی سلامت، درمان پذیرش و تعهد، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی، دیابت نوع دوم
  • محمد مهدی جهانگیری *، نفیسه رفیعی صفحات 69-73
    اهداف

    افسردگی اساسی یکی از شایع ترین اختلالات در ایران است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی معنی درمانی توام با تلاوت قرآن و دعا بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نظر هدف، یک تحقیق کاربردی است و از لحاظ روش، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود که در سال 1396 به مراکز روان شناختی استان قم مراجعه کرده بودند. با توجه به روش پژوهش، 30 نفر از زنان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی با بهره گیری از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه 15نفری (15 نفر به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر به عنوان گروه کنترل) تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از گردآوری اطلاعات، از نرم افزار SPSS 21 و از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. به منظور بررسی فرضیه ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    با کنترل اثر پیش آزمون، در مرحله پس آزمون، میانگین نمره کیفیت زندگی بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری داشت (26/01=F؛ 0/01=p) و در گروه آزمایش بالاتر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    معنی درمانی توام با تلاوت قرآن و دعا در کیفیت زندگی زنان مبتلا به افسردگی اساسی موثر است.

    کلیدواژگان: معنی درمانی، قرآن، کیفیت زندگی، اختلال افسردگی اساسی
  • فریبا پارسامنش، آدیس کراسکیان *، محمد حکمی، حسن احدی صفحات 75-83
    اهداف

    با توجه به نقش و اهمیت سبک زندگی بر اصلاح رفتار و عادات مختلف از جمله رفتارهای مرتبط با وزن، پژوهش حاضر با هدف بررسی کارآیی مدل سبک زندگی سنتی بر رفتار خوردن دختران بیش وزن با رویکرد ایرانی- اسلامی انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون است که در سال 1395 انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان بیش وزن رشته روان شناسی دانشگاه آزاد واحد کرج در سال 1396 بود. 40 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90دقیقه ای با مدل سبک زندگی سنتی مربوط به وزن به صورت گروهی آموزش دیدند. از پرسش نامه رفتارخوردن داچ، مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلال های محور I و مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلال های شخصیت استفاده شد. داده ها با آزمون تحلیل کواریانس و نرم افزار 24 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    به ترتیب بین نمرات گروه آزمایش و کنترل برای رفتار خوردن (43/691=F؛ اندازه اثر=0/541؛ 0/0001=p)، خوردن هیجانی (4/389=F؛ اندازه اثر=0/106؛ 0/043=p)، خوردن بیرونی (6/947=F؛ اندازه اثر=0/158؛ 0/012=p) و خوردن منع شده (22/499=F؛ اندازه اثر=0/378؛ 0/0001=p) تفاوت معنی دار مشاهده شد. مدل سبک زندگی سنتی به طور معنی داری موجب کاهش رفتار خوردن و مولفه های آن شد.

    نتیجه گیری

     مدل سبک زندگی سنتی ایرانی با رویکرد اسلامی بر اصلاح رفتار خوردن و مولفه های آن (خوردن هیجانی، خوردن بیرونی و خوردن منع شده) موثر است و طب سنتی می تواند بر تعدیل رفتار خوردن و مولفه های آن به عنوان یک روش درمانی در کنار مدل های نوین در کاهش وزن دختران بیش وزن تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، رفتار خوردن، سبک ایرانی، اسلامی
  • آناهیتا خدابخشی کولایی *، فاطمه غیبی صفحات 85-89
    اهداف

    افسردگی یکی از اختلالات روان شناختی شایع در دوره سالمندی است که به کاهش سلامت و بهزیستی روانی سالمندان منجر می شود. ایمان و باورهای مذهبی و پذیرش واقعیت سالمندی می تواند از عوامل اثرگذار بر کاهش نشانگان افسردگی باشد. هدف اصلی این تحقیق مقایسه باورهای مذهبی و بهزیستی روان شناختی در زنان سالمند افسرده و غیرافسرده بود.

    ابزار و روش ها

     پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان سالمندان عضو کانون جهان دیدگان منطقه 1 شهرداری تهران در سال 1395 بودند که از این میان تعداد 75 زن سالمند افسرده و 75 زن سالمند غیرافسرده با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس جهت گیری مذهبی آلپورت و راس، مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف و مقیاس سنجش افسردگی در سالمندان بود. تحلیل آماری با استفاده از آزمون T مستقل و به وسیله نرم افزار SPSS 22 انجام شد.

    یافته ها

    بین باورهای مذهبی (7/46-=t) و بهزیستی روان شناختی (5/36-=t) زنان سالمند افسرده و غیرافسرده تفاوت معنی داری وجود داشت و میانگین نمرات این دو متغیر به صورت معنی داری در زنان غیرافسرده بیشتر از زنان افسرده بود (0/001=p).

    نتیجه گیری

     باورهای مذهبی و بهزیستی روان شناختی در زنان سالمند غیرافسرده بیشتر از زنان سالمند افسرده است.

    کلیدواژگان: مذهب، بهزیستی، سالمند، افسردگی
  • فاطمه عباسی، سیدعلی کیمیایی *، محمدرضا عابدی، محمدرضا صفاریان صفحات 91-96
    اهداف

    ساعت اجتماعی یک جدول زمانی است که طبق آن انتظار می رود افراد وظایف خود را به انجام برسانند. یک جنبه مهم استفاده از کیفیت زندگی تخمین زدن میزان رضایت از زندگی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت و رضایت از زندگی زنان جوان و پی بردن به این که در حال حاضر و در جامعه امروز، حرکت نکردن طبق نظریه زمان بندی اجتماعی می تواند کیفیت و رضایت از زندگی را تحت تاثیر قرار دهد یا خیر، انجام شد.

    ابزار و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی که در سال 1396 انجام شد، 185 نفر از زنان بین 20 تا 40 سال که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند به دو پرسش نامه رضایت از زندگی و کیفیت زندگی پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون و T مستقل) با نرم افزار SPSS 21 استفاده شد.

    یافته ها

     بالاترین میانگین در خرده مقیاس کیفیت زندگی مربوط به عملکرد جسمانی و پایین ترین نیز مربوط به سرزندگی و نقش هیجانی بود. میانگین رضایت از زندگی 6/56±22/49 بود. میانگین نمره رضایت از زندگی (2/545=t؛ 0/049=p) و نمره خرده مقیاس عملکرد جسمانی (2/495=t؛ 0/025=p) بر حسب سن، نمره خرده مقیاس سرزندگی بر حسب سطح تحصیلات و نمره عملکرد جسمانی بر حسب وضعیت اشتغال (0/01=t؛ 0/011=p) تفاوت معنی داری داشت. بین خرده مقیاس های کیفیت زندگی و رضایت از زندگی به جز خرده مقیاس عملکرد جسمانی، همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     افراد، دیگر از نظریه زمان بندی اجتماعی به طور ثابت پیروی نمی کنند و انتظارات مربوط به رویدادهای مناسب اوایل بزرگسالی (جوانی) نسبت به گذشته، کمتر صریح و روشن است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، رضایت از زندگی، نظریه زمان بندی اجتماعی
  • مریم آقاسی *، اصغر دادخواه صفحات 97-102
    اهداف

    خانواده کوچک ترین و مهم ترین نهاد جامعه است که تامین سلامتی این نهاد یکی از مسایل اساسی هر کشوری به حساب می آید. سبک زندگی در کنترل و پیشگیری از بیماری ها نقش عمده داشته و عادت هایی که در مسیر دنیای صنعتی و مدرن امروزی هر روز در حال تغییر ماهیت هستند کیفیت سطح سلامت را دستخوش آسیب می کنند که این امر اهمیت برگزیدن سبک زندگی مناسب را آشکار می سازد. پژوهش حاضر با هدف بررسی همبستگی بین مولفه های سبک زندگی با میزان سلامت عمومی در خانواده انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی با روش همبستگی که در سال 1394 در شهر تهران انجام شد، 300 نفر از بین خانواده های ساکن شهر تهران در محدوده سنی 25 تا 50 سال به طور تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه سبک زندگی (LSQ) و پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ) بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS 19 و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین سلامت عمومی با سبک زندگی (0/659=r) و مولفه های سلامت جسمانی (0/524=r)، سلامت روانی (0/707=r)، سلامت اجتماعی (0/561=r) و سلامت معنوی (0/550=r) خانواده همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت و سبک زندگی 37%، مولفه سلامت اجتماعی 41%، مولفه سلامت جسمانی 18%، مولفه سلامت روانی 52% و مولفه سلامت معنوی 25% توانستند سلامت عمومی را تبیین نمایند (p<0/05).

    نتیجه گیری

    بهبود سبک زندگی باعث ارتقای سلامت عمومی اعضای خانواده می شود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی مدرن، خانواده، سلامت
  • مصطفی عباسی مقدم*، محمدرضا تمنایی فر، عصمت کاشی صفحات 105-112
    اهداف

    ارزش و اهمیت حفظ قرآن و جایگاه والای حافظ قرآن بر هیچ دینداری پنهان نیست. این جایگاه والا و رفیع، فارغ از اهمیت و فضیلت ذاتی قرآن کریم، ناشی از سودمندی حفظ قرآن کریم و تاثیر درونی و برونی آن بر شخصیت، اخلاق و رفتار فرد و جامعه است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه سلامت روان و مولفه های آن در حافظان قرآن و غیرحافظان انجام شد.

    ابزار و روش ها: 

    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بین کلیه حافظان قرآن و غیرحافظان شهر اصفهان در سال 1390 اجرا شد. با روش نمونه گیری دردسترس، 100 نفر از حافظان قرآن و 100 نفر از غیرحافظان انتخاب شدند. از پرسش نامه سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ-28) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS از طریق آزمون T مستقل صورت گرفت.

    یافته ها:

     بین دو گروه از نظر سلامت روان تفاوت معنی داری وجود داشت و سلامت روان حافظان قرآن بهتر بود. از نظر علایم جسمانی تفاوت معنی داری در دو گروه وجود نداشت. میزان اضطراب و افسردگی در حافظان قرآن به طور معنی داری کمتر از غیرحافظان بود. کارکرد اجتماعی غیرحافظان به طور معنی داری بهتر از حافظان قرآن بود.

    نتیجه گیری: 

    سلامت روان حافظان قرآن بالاتر از غیرحافظان است. علایم جسمانی حافظان و غیرحافظان قرآن تفاوتی ندارد، اما میزان اضطراب و افسردگی حافظان قرآن کمتر از غیرحافظان است. همچنین کارکرد اجتماعی غیرحافظان بهتر از حافظان قرآن است.

    کلیدواژگان: حافظ قرآن، سلامت روان، اضطراب، افسردگی، کارکرد اجتماعی
  • قنبرعلی دلفان آذری، فردوس یادگاری*، فتاح ناظم صفحات 113-121

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر آموزش منابع انسانی در وزارت ورزش و جوانان بوده است. از نظر هدف، این پژوهش کاربردی و از نظر جمع‎آوری داده ها، توصیفی - پیمایشی بوده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان و مدیران (رسمی، پیمانی و قراردادی) مشغول به خدمت در وزارت ورزش و جوانان n=360 بوده است. برای تعیین نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و طبقه ای استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه با طیف پنج گزینه ای لیکرت بوده است. برای محاسبه اعتبار پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ a=0/85 استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف اسمیرنف، شاپیروویلک، تحلیل عاملی اکتشافی و t تک نمونه ای استفاده شده است. یافته های به دست آمده نشان داد که 13 مولفه و 57 شاخص به عنوان عوامل موثر بر آموزش منابع انسانی در وزارت ورزش و جوانان دخیل هستند و وضعیت موجود آموزش منابع انسانی در وزارت ورزش و جوانان از نظر مولفه های شناسایی شده کمتر از متوسط جامعه است.

    کلیدواژگان: آموزش منابع انسانی، وزارت ورزش و جوانان
  • مرتضی بیدآبادی امین، علیرضا اسلامبولچی*، مصطفی رضایی راد، عباس صمدی صفحات 122-133

    گردشگری به مثابه ی صنعتی موثر و تاثیرگذار بر جوامع توانسته است توجه سیاست گذاران و برنامه ریزان را به خود جلب کند. این صنعت فعالیتی گسترده است که تاثیرات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی مهمی را با خود به همراه دارد و هر یک در جای خود قابل بحث و بررسی است. هدف این مطالعه طراحی مدل رقابت پذیری مقاصد گردشگری با استفاده از شبکه های اجتماعی بوده است. با استفاده از تیوری داده بنیاد و مصاحبه با خبرگان مصاحبه ای عمیق برای شناسایی مولفه های مربوط به موضوع تحقیق انجام شد. مصاحبه با خبرگان تا مرحله اشباع ادامه پیدا کرد و در کل با 12 نفر مصاحبه انجام شد. با توجه به رویکرد استراوس و کوربین، سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی برای تجزیه و تحلیل مصاحبه های انجام شده، اعمال شد. یافته ها نشان داد که مقوله های اصلی شامل زیرساخت های گردشگری، تدوین استراتژی گردشگری، جایگاه یابی در شبکه های اجتماعی، کیفیت خدمات گردشگری، برندسازی گردشگری، مدیریت مقصد گردشگری و بازاریابی گردشگری بوده است.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری، مقصد گردشگری، شبکه های اجتماعی
  • مریم حیدری، اکبر محمدی*، سارا حقیقت صفحات 134-141
    هدف

    از انجام پژوهش حاضر، تاثیر کمال گرایی بر سبک تبیینی (خوش بینی- بدبینی) با میانجی گری اضطراب امتحان در دانشجویان انجام گردید.

    روش

    پژوهش حاضر جز طرح های همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران در سال 1397-1396 تشکیل دادند، که از میان آنها، تعداد 761 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای نسبتی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: اضطراب امتحان ساراسون (1984)، کمالگرایی فلت و هویت (1991) و سبک تبینی شییر و کارور (1985) که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. از روش تحلیل ساختارهای گشتاوری (AMOS) جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کمالگرایی اثر غیرمستقیم به واسطه اضطراب امتحان بر سبک تبیینی (خوش بینی-بدبینی) ندارد. همچنین نتایج نشان داد که کمال گرایی بر سبک تبیینی (خوش بینی-بدبینی) اثر مستقیم معنادار داشته است. همچنین کمال گرایی بر اضطراب امتحان اثر مستقیم معنادار داشته است.

    نتیجه گیری

    در مجموع شاخص های مدل قابل قبول و مدل اصلاحی از برازش مناسب برخوردار بود. نتایج حاکی از آن بود که کمالگرایی، سبک تبینی (خوش بینی-بدبینی) نقش مهمی در اضطراب امتحان دارند بنا بر این در نظر گرفتن این عوامل در اقدامات درمانی و آموزشی جهت کاهش اضطراب امتحان می تواند بسیار موثر باشد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، سبک تبیینی (خوش بینی- بدبینی)، اضطراب امتحان
  • علی اکبر امینی* صفحات 142-152

    فضاهای طبیعی و سبز اثرات مثبت روانی بسیاری بر انسان دارند از این رو تاثیرات فضای سبز در ارتقاء کیفیت زیستی افراد یک جامعه غیر قابل انکار است. بانوان به سبب نقشی کلیدی که در کیفیات اجتماعی-فرهنگی جامعه از درون خانواده تا عرصه شهر دارند باید از کیفیات زیستی فضاهای سبز به اندازه کافی بهره مند شوند. یکی از فضاهای سبز شهری مهم که دهه های اخیر مورد توجه برنامه ریزان شهری قرار گرفته است، فضاهای سبز است که چنین نقشی را به خوبی می تواند ایفاء کند. به سبب اینکه چنین کیفیاتی در گرو مناظر سرسبز و طبیعی این گونه فضای سبز است وجه بصری آن در طراحی و برنامه ریزی آن اهمیت بالایی دارد لذا این پژوهش به هدف بررسی مولفه های بصری موثر در طراحی فضای سبز ب برای بهترین تامین سلامت روانی ایشان انجام شده است. برای این موضوع با مطالعات اسناد کتابخانه ای به بررسی مولفه های بصری و نیز مولفه های موثر بر کیفیت زندگی در فضای سبز شهری مختص به بانوان می پردازد و با بهره از نظریات متفاوت به برسی مولفه های بصری مذکور ذیل نظریات حوزه منظر های شهری و سکونتگاهی می پردازد. مطالعات حاکی از آن است که چگونگی استفاده از مولفه های بصری طبیعی و مصنوعی اثرات عمیقی بر سرور و سرزندگی و درنتیجه کیفیت زیستی افراد می گذارد که مولفه های عینی، ذهنی و عملکردی برای شکل دهی به محیط های مصنوع و طبیعی فضای سبز بانوان نقش راهبردی دارد.

    کلیدواژگان: مولفه های بصری، مولفه های کیفیت زندگی، فضای سبز
  • لیلی ملکی، مریم سیف نراقی*، عزت الله نادری، مجید علی عسگری صفحات 153-161
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات شایع در مدارس ابتدایی خوانایی دست خط دانش آموزان است. هدف این تحقیق ارایه الگوی برنامه درسی با رویکرد اصلاح و ترمیم نارسانویسی در دانش آموزان عادی دوره اول ابتدایی می باشد. چرا که بسیاری از آموزگاران ابتدایی، به خصوص معلمان پایه های اول و دوم، کارشناسان آموزشی و والدین کودکان به اتفاق از بدخطی، نارسایی نوشتاری و کندنویسی شاگردان، ناخشنود و دل نگرانند.در این مقاله؛ بررسی مطالعات انجام شده در زمینه نارسانویسی، طراحی برنامه درسی و نظریه های مختلف صاحبنظران، منجر به ایجاد یک دیدگاه تیوریک در مورد برنامه درسی مبتنی بر مولفه های نارسانویسی در دوره اول ابتدایی گردیده است که در قالب الگوی برنامه درسی طراحی شده، به برنامه ریزان درسی و دست اندرکاران تعلیم و تربیت پیشنهاد می شود .

    روش بررسی

    این پژوهش، جزء تحقیقات کاربردی است و با روش تحقیق پیمایشی انجام گرفت. لازم به ذکر است الگوی پیشنهادی به 497 نفر از متخصصان برنامه درسی و اختلالات یادگیری و معلمان دوره اول ابتدایی استان مازندران ارایه شد تا میزان تناسب الگوی پیشنهادی مورد بررسی قرار گیرد. ابزار گردآوری اطلاعات، برگرفته از مولفه های برنامه درسی زایس بوده، لذا به صورت پرسشنامه محقق ساخته (حاوی 54 گویه)، با مقیاس اسمی و طیف لیکرت تدوین گردید. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه طبق نظر استادان راهنما و مشاور و جمعی از متخصصان برنامه درسی و اختلالات یادگیری و معلمان ذیربط که از تجربه و تخصص کافی در زمینه موضوع تحقیق برخوردار بودند، مورد تایید قرار گرفته است. پایایی ابزار بر اساس ضریب آلفای کرونباخ به میزان 96/0 تایید شده است. در روش تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی نظیر فراوانی و درصد میانگین و برای تجزیه و تحلیل سوال های تحقیق از آزمون t تک نمونه ای استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که بین توزیع دیدگاه گروه ها یعنی متخصصان برنامه درسی و متخصصان اختلالات یادگیری و معلمان دوره اول ابتدایی، در رابطه با الگوی برنامه درسی مکمل برای دانش آموزان با تاکید بر اصلاح و ترمیم نارسانویسی، تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر، الگوی برنامه درسی مکملی است که از سوی گروه های نمونه معتبر اعلام شده است. بنابراین، دست اندرکاران تربیتی به این امر عنایت لازم داشته و از الگوی برنامه درسی پیشنهادی برای برطرف ساختن مشکلات نارسانویسی کودکان بهره گیرند.

    کلیدواژگان: طراحی برنامه درسی، نارسا نویسی
  • شیرزاد امیری، سید حسین هاشمی* صفحات 162-169
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی چگونگی تاثیر بستر های دینی در سیاست جنایی مشارکتی در کنترل جرایم ثبتی انجام یافته است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر بر پایه مطالعات کتابخانه ای و جستجو در پایگاه های علمی معتبر داخلی و خارجی به صورت تحلیل و توصیفی انجام گرفته است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد با توجه به آنکه مهمترین چالش فرآروی سیاست جنایی مشارکتی در کنترل جرایم ثبتی، عدم خود کنترلی و اطلاع رسانی کاربران ثبتی می باشد، جلوه های قرآنی میتواند با تاکید بر مفاهیمی چون، نهادینه کردن مسئولیت اجتماعی انسان، حاکمیت فرهنگ محبت، برادری و عیب پوشی در مقام تکالیف شرعی تاثیرگذار باشد.

    نتیجه گیری

    لازم است تدابیر و راهکارهایی اندیشیده شود تا با استعانت از مفاهیم قرآنی و نهادینه نمودن این مفاهیم سعی در  پیشگیری از جرایم ثبتی جامعه باشیم.

    کلیدواژگان: جرایم ثبتی، سیاست جنایی مشارکتی، حقوق شهروندی
|
  • M. Hor, A. Aghaei *, A. Abedi, M. Golparvar Pages 63-68
    Aims

    Diabetes is a disease that in case of coexisting with low self-care, its severity and complications may increase. The aim of the present study was to determine the effect of combined treatment package (Acceptance and commitment therapy-based healthy lifestyle) with mindfulness-based therapy on self-care and glycated hemoglobin (A1C) in patients with diabetes mellitus, type 2.

    Materials And Methods

    The present research, which was conducted in 2017, is a pretest-posttest quasi-experimental study consisting of 2 intervention groups and 1 control group. Firstly, 45 women with diabetes mellitus, type 2 in Isfahan were chosen as the research sample and randomly divided into intervention and control groups. Self-care scale and glycated hemoglobin test were considered as the research instruments. The patients in combined therapy group were treated during 12 three-hour sessions and patients in mindfulness-based therapy group were treated during 10 two-hour sessions. Finally, the data were analyzed by the repeated measures ANOVA and Bonferroni post hoc test, using SPSS 21 software.

    Findings

    There was a significant difference between intervention and control groups with respect to self-care. There was a significant difference between ACT-based healthy lifestyle group with mindfulness-based therapy and control group, and there was a significant difference between the mindfulness-based therapy and control group. In terms of A1C, there was a significant difference between intervention and control groups. ACT-based healthy lifestyle group had a significant difference with mindfulness-based therapy group and control group, but there was no significant difference between mindfulness-based therapy and control group.

    Conclusion

    ACT-based healthy lifestyle can improve the self-care and decrease glycated hemoglobin in patients with diabetes mellitus, type 2 and it is more effective than the mindfulness-based therapy (standard therapy).

    Keywords: Self, care, Glycated Hemoglobin, Healthy lifestyle, Acceptance, Commitment Therapy, Mindfulness, based Therap?, Diabetes Mellitus, Type 2
  • M.M. Jahangiri *, N. Rafee Mohammadi Pages 69-73

    Aims: 

    Major Depressive Disorder is one of the most common disorders in Iran. This research was conducted with the aim of evaluating the effect of logotherapy with Quran recitation and prayer on quality of life in women with major depressive disorder.

    Materials and Methods

    The present study is an applied research in terms of purpose, and semi-experimental pretest posttest with control group in terms of method. The statistical population of this study included all women with major depressive disorder, who were referred to psychological centers of Qom province in 2017. According to the research method, 30 women with major depressive disorder were selected, using voluntary sampling method and randomly divided into two groups (15 patients as experimental group and 15 patients as control group). Data collection tool was World Health Organization Quality of Life Questionnaire. The data were analyzed by SPSS 21, using descriptive and inferential statistics. To analyze the hypotheses, covariance analysis was used.

    Findings:

     By controlling the effect of pre-test, in the post-test, the mean score of quality of life was significantly different between the experimental and control groups (p=0.01; F=26.01) and in the experimental group, it was higher than the control group.

    Conclusion

    Logotherapy with Quran recitation and prayer is effective in improving the quality of life of women with major depressive disorder.

    Keywords: Logotherapy, Holy Quran, Quality of Life, Major Depressive Disorder
  • F. Parsamanesh, A. Kraskian Ý*, M. Hakami Ý, H. Ahadi Pages 75-83

    Aims:

     With regard the role and importanc of lifestyle in modifying different behaviors and habits such as weight-related behaviors, the present study was conducted with the aim of investigating the effect of traditional lifestyle model on eating behavior in overweight females (With Islamic-Iranian approach).

    Materials and Methods

    The present study is a semi-experimental research with a pre-test post-test design carried out in 2016. The statistical population consisted of all overweight female psychology students of Azad university of Karaj in 2017; 40 subjects were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group was treated in 10 sessions (Each session 90minutes) with a traditional lifestyle model related to weight. The Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) was used; also, a structured clinical interview was used for axis I disorders and a structured clinical interview was used for personality disorders. The data were analyzed with covariance analysis test, using SPSS 24 software.

    Findings: 

    There was a significant difference between the scores of the experimental and control groups in eating behavior (F=43.691; effect size=0.541; p=0.0001), emotional eating (F=4.389; effect size=0.106; =p 0.043)), external eating (F=6.947; effect size=0.158; p=0.012), and inhibited eating (F=22.499; effect size=0.378; p=0.0001). Traditional lifestyle model significantly decreased eating behavior and its components.

    Conclusion

    The Iranian traditional lifestyle model with Islamic approach is effective in modifying eating behavior and its components (eating, emotional eating, and external eating), and traditional medicine, as a therapeutic approach along with new models, can balance eating behavior and its components in weight loss for overweight females.

    Keywords: Lifestyle, Eating Behavior, Islamic, Iranian Approach [Not in MeSH]ý
  • A. Khodabakhshi, Koolaee Ý*, F. Qeibi Pages 85-89

    Aims: 

    Depression is one of the most common psychological disorders in the aging period that leads to a decrease in the mental health and well-being of elderly people. Faith and religious beliefs as well as the acceptance of reality of aging can be a factor in reducing the symptoms of depression. The aim of this study was to compare the religious beliefs and psychological well-being of depressed and non-depressed elderly women.

    Instrument & Methods

    The present descriptive research is a causal-comparative study. The population of this study included all elderly women, who were the members of Jahandidegan center in District 1 of Tehran Municipality during 2016, of whom 75 depressed and 75 non-depressed elderly were selected by available sampling method. The research instruments were Allport and Russ Religious Orientation Scale, Reef’s Psychological Well-Being Scale, and Geriatric Depression Scale. The data were analyzed by independent T test, using SPSS 22.

    Findings: 

    There was a significant difference between religious beliefs (t=-7.46) and psychological well-being (t=-5.36) in depressed and non-depressed elderly women, and mean scores of these two variables were significantly higher in non-depressed women than in depressed women (p=0.001).

    Conclusion

    Religious beliefs and psychological well-being are higher in non-depressed elderly women than in depressed elderly women.

    Keywords: Religion, Health, Elderly, Depression
  • F. Abasi Ý, S.A. Kimiaei Ý*, M.R. Safariyan Tosi Ý, M.R. Abedi Pages 91-96

    Aims: 

    The social clock is a timetable, based on which people are expected to perform their duties. An important aspect of using quality of life is the estimation of life satisfaction. The aim of this study was to assess the satisfaction and quality of life of young women and to find that not moving in accordance with social clock theory in the current society can affect the satisfaction and quality of life.

    Instruments & Methods

    In this descriptive-correlational study conducted in 2016, 185 women aged 20 to 40 years, who were selected by cluster sampling method, filled two life satisfaction and quality of life questionnaires. In order to analyze the data, descriptive and inferential statistics (Pearson correlation test and independent t-test) were used by SPSS21 software.

    Findings: 

    The mean of life satisfaction (p=0.049; t=2.545) and physical activity (p=0.025; t=2.459) in terms of age, vitality in terms of educational level, and physical activity in terms of occupational status (p=0.011; t=0.01) were significantly different. There was a positive and significant correlation between quality of life and life satisfaction, except for the physical activity.

    Conclusion

    Individuals do not consistently follow the social clock theory, and the expectations of appropriate events in early adulthood are less clear and straightforward than the past.

    Keywords: Quality of Life, Life Satisfaction, Social Clock Theory
  • M. Aghasi Ý*, A. Dadkhah Pages 97-102

    Aims:

     Family is the smallest and the most important institution of the society; providing the health of this institution is one of the fundamental issues of all countries. Lifestyle has a major role in controlling and preventing diseases, and the habits that are changing the nature of today's industrial and modern world are damaging the quality of health, which reveals the importance of choosing a proper lifestyle. The present study was conducted with the aim of evaluating the correlation between lifestyle components with general health in family.

    Materials and Methods

    In this descriptive study with correlation method, which was carried out in Tehran in 2015, 300 individuals from Tehran in the age range of 25 to 50 years old were randomly selected. The research instruments were Lifestyle Questionnaire (LSQ) and General Health Questionnaire (GHQ). The data were analyzed by SPSS 19, using Pearson correlation coefficient and linear regression analysis.

    Findings: 

    There was a positive and significant correlation between general health and lifestyle (r=0.695) and physical health (r=0.524), mental health (r=0.707), social health (r=0.561), and spiritual health (r=550), and lifestyle, social health, physical health, mental health, and spiritual health explained general health (p

    Conclusion

    Improvement of ifestyle develops the general health of family members.

    Keywords: Modern, Family, Health
  • M. Abbasi Moghaddam*, M.R. Tamanaiefar, E. Kashi Pages 105-112
    Aims

    The value and importance of preserving the Qurchr('39')an and the supreme position of the memorizers of the Qurchr('39')an are not hidden for any religion. Regardless of the importance and virtue of the Holy Qurchr('39')an, this high supreme position is due to the usefulness of memorization the Holy Qur’an and its internal and external influence on the personality, ethics, and behavior of the individual and society. The present study was conducted with the aim of comparing the mental health and its components in memorizers of the Qurchr('39')an and non-memorizers.

    Instruments and Methods

    The present causal-comparative research was conducted among all memorizers of the Qurchr('39')an and non-memorizers of Isfahan in 2011. Using available sampling method, 100 Qur’an memorizers and 100 non-memorizers were selected. The Goldberg General Health Questionnaire (GHQ-28) was used as a research tool. The data were analyzed by SPSS Software, using independent t-test.

    Findings

    There was a significant difference between the two groups in terms of mental health, and the mental health of memorizers of the Qurchr('39')an was better. There was no significant difference in terms of physical symptoms in two groups. The level of anxiety and depression in memorizers was significantly lower than non-memorizers. The social function of non-memorizers was significantly better than that of the memorizers.

    Conclusion

    The mental health of the memorizers is higher than that of the non-memorizers. There is no difference in terms of physical symptoms in memorizers and non-memorizers. The level of anxiety and depression in memorizers is lower than that of non-memorizers. Also, the social function of non-memorizers is better than that of the memorizers.

    Keywords: Qur’an Memorizer, Mental Health, Anxiety, Depression, Social Function
  • GhanbarAli Delfan Azari, Ferdos Yadegari *, Fattah Nazem Pages 113-121

    The purpose of this study was to identify the factors affecting human resource training in the Ministry of Sports and Youth. In terms of purpose, this research is applied and in terms of collecting data, descriptive-survey. The statistical population consisted of all employees and managers (formal, contractual and contracted) employed at the Ministry of Sports and Youth at n=360. To determine the samples, cluster and cluster sampling was used. The data collection tool was a Five-option Likert questionnaire. Cronbachchr('39')s alpha coefficient a = 0.85 was used to calculate the reliability of the questionnaire. For data analysis, Kolmogorov-Smirnov tests (K-S), Shapiro-Weilk (SH-W), t single sample have been used. The findings showed that 13 components and 57 indicators are involved as effective factors in human resource training in the Ministry of Sports and Youth and the current situation of human resource training in the Ministry of Sports and Youth is lower than the average of the identified components.

    Keywords: Human Resources Education, Ministry of Sports, Youth
  • Morteza Bidabadi Amin, Alireza Eslambolchi*, Mostafa Rezaei Rad, Abbas Samadi Pages 122-133

    Tourism as an effective and influential industry in communities has been able to attract the attention of policy makers and planners. This industry is a broad activity that has important economic, social, cultural and environmental impacts, and each can be discussed in its place. The purpose of this study was to design a model of competitiveness of tourism destinations using social networks. In-depth data interviews were conducted using foundation data theory and interviews with experts to identify components related to the research topic. Interviews with experts continued until saturation, with a total of 12 interviews. According to the approach of Strauss and Corbin, three steps of open, axial and selective coding were applied to analyze the interviews. The findings showed that the main categories included tourism infrastructure, tourism strategy formulation, positioning in social networks, quality of tourism services, tourism branding, tourism destination management and tourism marketing.

    Keywords: Competitiveness, Tourism Destination, Social Networks
  • Maryam Heydari, Akbar Mohammadi*, Sara Haghighat Pages 134-141

    The purpose of this study was to the impact of Perfectionism on explanatory style (optimism-pessimism) with the mediating role of exam anxiety in students.  This research is one of the correlation and path analysis methods. The statistical population of this study was all students of the Islamic Azad University of Tehran in 1397-1396, of which 761 were selected as cluster sampling method. The research tools were Sarassonchr('39')s test anxiety (1984), perfectionism Flett & Hewitt (1991) and the explanatory style Sheer & Carver (1985), all of which are of validity and reliability Acceptable. The AMOS analysis method was used to analyze the data. The results showed that perfectionism has no indirect effect due to test anxiety on explanatory style (optimism-pessimistic). Also the results showed that perfectionism had a direct effect on explicit style (optimism-pessimistic). Also, Perfectionism has a direct effect on test anxiety. In total, the model of the model was acceptable and the corrective model had suitable fit. The results indicated that perfectionism, explanatory style (optimism-pessimism) play an important role in the test anxiety. Therefore, considering these factors in therapeutic and educational interventions to reduce the test anxiety can be very effective.

    Keywords: Perfectionism, Explanatory Style (Optimism-Pessimism), Exam Anxiety
  • Aliakbar Amini* Pages 142-152

    atural and green spaces have many positive psychological effects on humans, so the effects of green space in improving the quality of life of people in a society is undeniable. Due to their key role in the socio-cultural qualities of society from within the family to the city, women should enjoy the biological qualities of green spaces sufficiently. One of the most important urban green spaces that has been considered by urban planners in recent decades is green spaces that can play such a role well. Due to the fact that such qualities depend on the lush and natural landscapes of this type of green space, its visual aspect is very important in its design and planning, so this study was conducted to investigate the visual components effective in designing green space to best ensure their mental health. Has been. For this purpose, by studying library documents, it examines the visual components as well as the components affecting the quality of life in urban green space for women, and by using different theories, examines the above-mentioned visual components under the theories of urban and residential landscapes. will pay. Studies show that how to use natural and artificial visual components has profound effects on the server and vitality and thus the quality of life of individuals that objective, subjective and functional components to shape the artificial and natural environments of womenchr('39')s green space play a strategic role. has it.

    Keywords: Visual Components, Quality Of Life Components, Green Space
  • Leili maleki, Maryam Seif Naraghi *, Ezatolah Naderi, Majid ali askari Pages 153-161

    One of the most common problems in elementary schools is readability of studentschr('39') handwriting.The purpose of this study is to provide a curriculum model with the approach of remediation and restoration of dysgraphia  in elementary school students. Because many elementary teachers, especially teachers from the first and second bases, educators and parents of children with dismay and disappointment worry about bad luck, dysgraphia and student writing. In this paper, the review of studies on dysgraphia, curriculum design and various theories of scholars has led to a theoretical perspective on the curriculum based on disadvantages in the first elementary period, which is designed in the form of a curriculum. , Is recommended to curriculum planners and practitioners.This research is applied research and was conducted by survey research method. It should be noted that the proposed model was presented to 497 curriculum plannerschr('39') ٫ learning disabilities specialists and primary school of mazandaran province in order to assess the appropriateness of the proposed model. In this regard, a questionnaire containing 54 items (was developed using the nominal scale and Likert scale) was developed and presented to the group. The formal and content validity of the questionnaire was approved according to the guidance of counselors and counselors and a group of curriculum specialists and learning disabilities and relevant teachers who had sufficient expertise in the subject matter of the research. The reliability of the tool is confirmed by the Cronbachchr('39')s alpha coefficient of 0.96. In data analysis, descriptive statistics such as frequency and mean percentages were used and one-sample t-test was used for analyzing questionnaires.The results show that there is no significant difference between the distribution of the views of groups such as curriculum specialists and learning disability specialists and primary school teachers, in relation to the complementary curriculum model for students with an emphasis on the correction and remediation of disadvantage.The findings of the present study are a complementary curriculum model that is presented by valid sample groups. Therefore, educators need to do this and use the proposed curriculum pattern to dysgraphia the problems of childrenchr('39')s perplexity.

    Keywords: Curriculum Design, Dysgraphia
  • Shirzad Amir, Seyyed Hossein Hashemi* Pages 162-169
    Purpose

    Present study was carried out in order to examine how religious beds influence the participatory criminal policy in controlling registry-based crimes by focusing on health.

    Materials and Methods

    Present research was done in the form of a descriptive-analytical one on the basis of library studies and searching valid domestic-international scientific databases.

    Findings

    Based on the research results, given that lack of self-control and communication by registry users is the most important challenge faced by the participatory criminal policy of controlling registry-based crimes, Quranic sights can be effective by placing emphasis on such concepts as institutionalization of social responsibilities of human beings, governance of affection culture, brotherhood and tolerance as canonical essentials.

    Conclusions

    It is necessary to think of measures and solutions to try to prevent the crimes of registration in society by using Quranic concepts and institutionalizing these concepts

    Keywords: Registry-based crimes, Participatory criminal policy, Citizenship rights