فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال سوم شماره 4 (زمستان 1396)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال سوم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا باقری *، شعبان شتایی، سیدیوسف عرفانی فرد صفحات 291-304

    این پژوهش با هدف بررسی قابلیت الگوریتم تطبیق الگو در تعیین موقعیت مکانی درختان بنه منطقه حفاظت شده تگ احمدشاهی استان خراسان جنوبی با تصویر ماهواره ای GeoEye-1 انجام شد. پس از انجام تصحیح هندسی و ادغام باندهای طیفی با باند پانکروماتیک برای هر باند و شاخص گیاهی NDVI سه الگو ساخته شد. به منظور ارزیابی صحت الگوریتم تطبیق الگو یک شبکه 100×100 متری بر روی منطقه پیاده و تعداد 60 قطعه نمونه به صورت تصادفی انتخاب و موقعیت درختان بنه در این قطعات با استفاده از DGPS با دقت سانتی متر به عنوان واقعیت زمینی برداشت شد. برای تعیین الگوی مکانی درختان از دو تابع پرکاربرد D(r) و g(r) استفاده شد. نتایج همبستگی متقابل نشان داد که الگوهای ساخته شده بر اساس لایه NDVI بالاترین همبستگی را بین نمونه ها داشتتند. نتایج اجرای الگوریتم تطبیق الگو بر روی تصویر نشان داد این الگوریتم با صحت کل 57/95 درصد، قابلیت تعیین موقعیت درختان بنه را با دقت مناسبی بر روی تصاویر با قدرت تفکیک مکانی بالا دارا است. نتایج تابع D(r) نشان داد که درختان بنه حداکثر تا فاصله 45 متری دارای نزدیک ترین همسایه بودند. همچنین تابع g(r) نشان داد که درختان بنه تا فاصله 11 متر دارای پراکندگی معنی دار بودند درحالی که از فاصله 5/11 تا 17 متر الگوی پراکنش کپه ای آنها از نظر آماری معنی دار بود (05/0>p).

    کلیدواژگان: الگوی مکانی، بنه، تطبیق الگو، GeoEye، 1
  • محدثه جعفری افراپلی، کیومرث سفیدی *، سید محمد واعظ موسوی، سعید ورامش صفحات 305-316

    مرگ ومیر درختان و تبدیل آن به خشکه دار یکی از مهم ترین فرآیندها در جنگل ها است. خشکه دار یک مشخصه مهم ساختاری جنگل های طبیعی به ویژه در فاز تحولی کهن رست است که دامنه وسیعی از کارکردهای بوم شناختی را ایفا می کند. این بررسی با هدف ارزیابی کمی و کیفی خشکه دارهای سرخدار در ذخیره گاه افراتخته علی آباد کتول انجام شد. پس از جنگل گردشی اولیه و انتخاب سه قطعه یک هکتاری، آماربرداری صددرصد خشکه دارها و اندازه گیری مشخصه های کمی و کیفی شامل قطر، ارتفاع، نوع خشکه دار و درجه پوسیدگی انجام شد. نتایج نشان داد که مقدار متوسط حجم خشکه دارها 46/50 مترمکعب در هکتار است و بیش ترین حجم خشکه دارها در بین گونه های درختی مربوط به گونه سرخدار معادل 40/37 مترمکعب در هکتار و همچنین در دومین درجه پوسیدگی و شکل خشکه دار سرپا است. نتایج حاصل از محاسبه نرخ مرگ ومیر در طبقات قطری نشان داد که بیش ترین حجم خشک در طبقات میان قطر و در گونه سرخدار در طبقه 10 و 15 سانتی متری (89/33 درصد از حجم کل) و برای دیگر گونه ها در طبقات قطری 60، 55 و 80 رخ می دهد. با توجه اینکه گونه سرخدار در لیست قرمز گونه های تهدید شده قرارداد و بیش ترین نرخ مرگ ومیر در قطرهای کم مشاهده می شود، لازم است با شناخت عوامل موثر بر مرگ ومیر آن شرایط احیا و حفاظت از آن فراهم شود.

    کلیدواژگان: درجه پوسیدگی، درختان زیستگاه، ذخیره گاه جنگلی، مرگ ومیر درختان
  • نغمه پاک گهر، جواد اسحاقی راد *، عباس بانج شفیعی، سید جلیل علوی صفحات 317-328

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر حذف گونه های نادر و فراوان در رسته بندی پوشش گیاهی پارسل 317 (پارسل مدیریت شده) و پارسل 318 (پارسل شاهد) سری جمند گلبند واقع در شهرستان نوشهر استان مازندران انجام شد. بدین منظور، آماربرداری به روش منظم-تصادفی با ابعاد شبکه 200×100 متر انجام شد. 13 قطعه نمونه در پارسل مدیریت شده و 13 قطعه نمونه در پارسل شاهد برداشت شد. برای بررسی پوشش درختی و درختچه ای، قطعات نمونه 400 مترمربعی و برای پوشش علفی، در مرکز هر قطعه نمونه اصلی یک قطعه نمونه 100 مترمربعی پیاده شد. نوع و درصد پوشش گونه های گیاهی بر اساس مقیاس براون بلانکه ثبت شد. رسته بندی DCA و NMDS برای داده های مختلف مورد استفاده قرار گرفت و نتایج آنها توسط آنالیز Procrust مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که از نظر آماری با حذف گونه های نادر، خروجی رسته بندی ها تغییر چندانی نمی کند، اما با حذف گونه های فراوان تغییرات زیادی ایجاد می شود. همچنین درجه تناسب در آنالیز Procrust بین رسته بندی با داده خام و حذف گونه های عمومی بسیار پایین است. به طورکلی با حذف گونه های نادر بدون از دست دادن اطلاعات زیاد از ایجاد خطای احتمالی در آنالیز جلوگیری شود؛ اما به علت این که گونه های عمومی دارای اطلاعات زیادی از محیط هستند، باید در مجموعه داده ها حفظ شوند.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل چندمتغیره، پوشش گیاهی، رسته بندی، آنالیز Procrust
  • مریم مصلحی، هاشم حبشی *، رامین رحمانی، خسرو ثاقب طالبی صفحات 329-342

    هدف از این پژوهش بررسی مقدار تاثیر تولید، تجزیه و انبارش لاشریزه، حرارت و رطوبت خاک و هوا، پایداری خاکدانه و بافت خاک بر ذخیره کربن آلی خاک و ارائه مدل، در سه توده آمیخته راش - ممرز در سری یک جنگل شصت کلاته استان گلستان است. بعد ازانتخاب 20 نمونه در هر تیمار، به مدت یک سال (از بهمن 1392 تا بهمن 393) برداشت از عمق 20 سانتی متری خاک سطحی انجام و برای تعیین مقدار کربن آلی و درصد رطوبت به آزمایشگاه انتقال یافت. برداشت لاشریزه و اندازه گیری تجزیه و تولید با تعبیه کیسه لاشبرگ (14 عدد در هر نقطه) و تله لاشریزه (یک عدد در هر نقطه) در هر یک از تیمارها در طول سال انجام پذیرفت. در 60 نمونه، وزن مخصوص ظاهری، درصد سنگ و سنگریزه، درجه حرارت خاک و هوا، رطوبت هوا و بافت خاک نیز تعیین شد. برای نمایش روابط بین ذخیره کربن آلی خاک با عوامل اندازه گیری شده، از تحلیل مسیر در سطح احتمال 99 درصد استفاده شد و مدلی به صورت شبکه ارائه شد که تاثیر عوامل آشکار و پنهان بر ذخیره کربن آلی خاک را نشان داد. مدل مربوطه با مربع کای 089/9 و 05/0P> و ریشه میانگین مربع خطای برآورد با مقدار 013/0، برازش بسیار مناسبی با مقادیر مشاهده شده داشت. رس، ساختمان خاک (پایداری خاکدانه)، رطوبت و حرارت خاک به ترتیب با ضرایب مسیر 62/0، 27/0-، 25/0- و 201/0، بیش ترین سهم را در تخمین ذخیره کربن آلی داشتند.

    کلیدواژگان: اقلیم، تولید لاشریزه، ذخیره کربن آلی، خصوصیات فیزیکی خاک، میکروکلیمای خاک
  • محمدرضا کاووسی، رضا یاوریان، الله وردی محمدزاده *، جلیل کرمی صفحات 342-360

    در این بررسی نمونه برداری از پارک جنگلی قرق واقع در استان گلستان به صورت کاملا تصادفی انجام شد. پس از جداسازی و خالص سازی قارچ ها، بر اساس اطلاعات مندرج در کلید شناسایی جنس Biscogniauxia sp.، عامل بیماری ذغالی تشخیص داده شد. تاثیر سه گونه قارچی Trichodermaaviride، T.atroviride و T.koningii روی رشد عامل بیماری در شرایط کشت درون شیشه ای با استفاده از دو روش کشت متقابل و تاثیر مواد فرار مورد بررسی قرار گرفت. هر سه گونه Trichoderma در آزمون کشت متقابل و تاثیر مواد فرار، دارای تاثیری مثبت در بازدارندگی از رشد قارچ بیمارگر است. اثر غلظت های مختلف قارچ کش های اکسی کلرایدمس، پروپیکونازول، کاربندازیم و متالاکسیل- مانکوزب بر عامل بیماری در شرایط کشت درون شیشه ایبررسی شد. نتایج نشان داد قارچ کش پروپیکونازول در غلظت های 50 و 100 پی پی ام و کاربندازیم با غلظت 100 پی پی ام بیش ترین درصد بازدارندگی (100 درصد) را در بین غلظت های قارچ کش ها داشته است و دو غلظت، پروپیکونازول 10 پی پی ام (2/87 درصد) و کاربندازیم 10 و 50 پی پی ام به ترتیب 25/86 و 45/81 درصد، بیش ترین بازدارندگی را داشتند. قارچ کش های متالاکسیل-مانکوزب، کوپراکسی کلراید تفاوت معنی داری با شاهد نشان نداند.

    کلیدواژگان: استان گلستان، بلندمازو، بیماری ذغالی بلوط، تریکودرما، جنگل قرق
  • اصغر فلاح، مازیار حیدری * صفحات 361-375

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مشخصه های اقلیمی بر مقدار رویش قطری درختان بلوط ایرانی در جنگل های سامان عرفی سراب کارزان در استان ایلام است. در این بررسی از اطلاعات اقلیمی در بازه 29 ساله (93-1365) ایستگاه هواشناسی ایلام استفاده شد و میانگین برخی از مشخصه های ماهانه استخراج شد. برای بررسی رویش قطری درختان تعداد 15 درخت با قطر بین 20 تا 25 سانتی متر انتخاب و با مته سال سنج نمونه رویشی به طول 10 سانتی متر در جهت شمالی درخت گرفته شد. سپس نمونه ها به وسیله سمباده زبر و نرم صیقل داده شد و با استفاده از میکروسکوپ مدل 1001 رویش قطری درختان اندازه گیری شد. برای بررسی همبستگی بین رویش قطری و مشخصه های اقلیمی از همبستگی پیرسون استفاده شد. از آزمون تی مستقل برای بررسی معنی دار بودن روابط همبستگی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که میانگین رویش قطری درختان در طول دوره 29 سال، 44/2 میلی متر است. همچنین بیش ترین همبستگی بین رویش قطری و رطوبت نسبی در ماه های شهریور (با ضریب 558/0) و تیر (با ضریب پیرسون 501/0) مشاهده شد که در سطح 99 درصد معنی دار بود. درمجموع بین رویش قطری درختان با بارندگی و دما به ترتیب در تیرماه (با ضریب 354/0) و ماه های اردیبهشت (با ضریب 273/0) همبستگی بیشتری وجود دارد.

    کلیدواژگان: بارندگی، جنگل های زاگرس، سراب کارزان، رویش قطری، رطوبت نسبی
  • جواد چراغی، مهدی حیدری *، مجید میراب بالو، رضا امیدی پور صفحات 377-394

    این پژوهش با هدف بررسی کارایی شاخص های عددی و مدل های توزیع رتبه-فراوانی در ارزیابی تنوع مزوفون خاک و لاشبرگ در شرایط فیزیوگرافی مختلف انجام شد. نمونه برداری در سه طبقه ارتفاعی پایین بند، میان بند و بالابند و در دو جهت جغرافیایی (شمالی و جنوبی) انجام شد. همچنین در هر طبقه ارتفاعی، سه طبقه شیب مختلف (کمتر از 25، 25-50 و بیش از 50 درصد) تعیین شد. سه خط نمونه با طول حدود 100 متر در هر طبقه شیب پیاده شد. سه مرکز نمونه برداری در طول هر خط نمونه (ابتدا، وسط و انتها) تعیین شد. در اطراف هر مرکز نمونه برداری، یک نمونه لاشبرگ و یک نمونه خاک از عمق 10 سانتی متری برداشت شد. در آزمایشگاه نمونه های خاک و لاشبرگ در داخل قیف برلیز قرار داده شد تا بندپایان مزوفون موجود در آن خارج شوند. نتایج نشان داد که تنوع شانون وینر، یکنواختی پایلو و غنای مارگالف مزوفون به طور معنی داری تحت تاثیر عمق نمونه برداری، جهت دامنه، شیب، ارتفاع از سطح دریا و اثر متقابل آنها قرار گرفته است. مقدار تنوع شانون وینر در دامنه شمالی، میان بند، شیب کمتر از 25 درصد و در لاشبرگ بیش ترین مقدار بود. تنوع شانون وینر و غنای مارگالف در میان بند هر دو جهت شمالی و جنوبی در لاشبرگ بیشتر بود و به طور معنی داری در عمق 10 سانتی متری کاهش یافت.

    کلیدواژگان: بندپایان، تنوع، زاگرس، شاخص های عددی و غیرعددی، فیزیوگرافی
|
  • Reza Bagheri *, Shaban Shataei, Seyed Yusef Erfanifard Pages 291-304

    This study was carried out to investigate the ability of template matching algorithm in wild pistachio tree position and their spatial pattern determination using GeoEye-1 images in Tage-Ahmadshahi protected area of Southern Khorasan. After geometric correction and fusion of multi-spectral bands with panchromatic band, three templates were generated for each band and NDVI index. For accuracy assessment of template matching a 100 by 100 meter network (1 ha) used and 60 samples selected randomly and the location of wild pistachio as ground truth registered using a precise DGPS device. For spatial pattern analyzing two useful functions D(r) and g(r) were used. The result of cross correlation showed that the generated templates based on NDVI have the highest correlation between samples The result of template algorithm on satellite image showed that this method with 95.57 percent overall accuracy have the ability to determine tree position by suitable precision on high resolution satellite images. The result of D(r) function showed that wild pistachio trees have nearest neighbor maximum to 45 meter distance. Also the result of g(r) function showed that the trees have a significant uniform dispersion up to 11 meter while between 11.5 and 17 meter have a clumped dispersion which were statistically significant (p

    Keywords: GeoEye, 1, Spatial pattern, Template matching, Wild Pistachio
  • Mohadese Jafari Afrapoli, Kiuomars Sefidi *, Seyed Mohammad Waez-Mousavi, Saeed Varamesh Pages 305-316

    Tree mortality and turn it to the snag or logs is one of the most important processes in forest ecosystems. Dead trees are an important characteristic of natural forests structure, especially in the old-growth developmental phases which play a wide range of ecological functions. This study aimed to investigate the mortality of trees in the Afratakhteh forest reserve in the Aliabad region. After the preliminary filed observation, three one-hectare study areas were selected and the quantitative and qualitative characteristics (diameter, height, type, and decay stage) of all dead trees were assessed. Results showed that the average volume of dead trees in the study area was 50.44 cubic meter per hectare. The yew encompassed the high amount of dead volume (37.40 m3) and the most of dead trees were in the second stage of decay. Tree mortality rate in diameter classes showed the greatest amount of dead volume observed in 25-50 cm diameter classes and the highest mortality of yew trees occurred in 10 cm diameter class that are equal to around 38% of total dead volume. Due to the fact that the Yew species are in the red list of threatened species, and on the other hand, the highest mortality rate of this species is observed in low diameter classes, it is necessary to identify the factors that affect its mortality to provide restoration and conservation of yew.

    Keywords: Decay stage, Forest reserves, Habitat tree, Tree mortality
  • N. Pakgohar, Javad Eshaghi Rad *, Abbas Banj Shafiei, Seyed Jalil Alavi Pages 317-328

    This study was performed in order to investigate the effect of deleting rare species and common species in compartment No.317 (managed forest) and No.318 (control forest) of Jamand district of Golband forest in Mazandaran (Noshahr). For this purpose, random-systematic sampling method with regular grid of 100×200 m was used to locate samples. The plot size was 400 m2 considering to tree and shrub species and in the center of each main plot, one 100 m2 subplot was set up for herb species. Estimate of percent cover of each plant species recorded using of Braun-Blanquet scale. DCA and NMDS ordination used and the results were compared by Procrust analysis.The results illustrated that deleting the rare species data had a little effect on output of ordination, although excluding of common species can change significantly output of ordination, and correlation between the raw data and removed common species is low. Generally, it can be concluded that the removal of rare species without losing too much information is a way to prevent probable errors but common species which have so much information should be retained.

    Keywords: Multivariate technique, Ordination, Procrust, Vegetation
  • Maryam Moslehi, Hashem Habashi *, Ramin Rahmani, Khosro Saghebtalebi Pages 329-342

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of litterfall production, decomposition, accumulation, temperature, moisture, soil texture and stability on soil organic carbon pool (Socp) and exhibition a model for prediction of it, at three mixed beech-hornbeam stands located in district one of Shastkolate forest, Golestan province from 2/11/2014 to 2/11/2015. In order to perform of this study, 20 points were chosen at each treatment and collected soil samples at the depth of 20 cm, to determine soil organic carbon pool and soil moisture. In order to determine decomposition and litter production, 14 litter bags and 1 litter trap were installed in each point and collected within a year. In 60 samples, bulk density, % volume of coarse fragments, soil texture, weather and soil temperature and weather moisture were determined. To display the relationship between socp and litterfall production, decomposition, accumulation, temperature, moisture, soil texture and stability, path analysis at the level of 99% was used and a network model was exhibited which showed the influence of obvious and unobvious factors on socp. The Chi-square and Root mean square error approximation of corresponding model were 9.089 (P>0.05) and 0.013. So the network model had a good fit. In the relevant model, clay, soil moisture, soil temperature and soil stability were direct influential factors with path coefficients 0.62, -0.27, -0.25 and 0.201 respectively which had the highest contribution in socp estimation. So a formula was exhibited by use of direct factors to predict socp.

    Keywords: Climate, Litter production, Organic carbon pool, Soil microclimate, Soil physical properties
  • Mohammad Reza Kavosi, Reza Yavarian, Allahverdi Mohammadzadeh *, Jalil Karami Pages 342-360

    In this research, sampling was conducted quite randomly from the Ghorogh forest park located in Golestan province. After isolation and purification of the fungi, charcoal pathogen was detected in Caucasian oak based on the information contained in Biscogniauxia key species identification. The effect of three fungal species including Trichoderma viride, T. atroviride and T. koningii on growth rate of charcoal pathogen in vitro evaluated using two dual culture test assay and the impact of volatile substances. All three species of Trichoderma used in dual culture tests and the impact of volatile substances, have a positive impact on the growth of the fungus. Also effect of different concentrations of fungicides including Copper oxychloride, Propiconazole, Carbendazim and Metalaxyl - Mancozeb upon the causal agent of charcoal disease were investigated in vitro culture conditions. Results showed that Propiconazol at concentrations of 50-100 ppm, and Carbendazim at concentrations of 100 ppm have the highest percentage of inhibition among the concentrations of all fungicides. Metalaxyl – Mancozeb and Copper oxychloride showed no significant difference with the control means.

    Keywords: Golestan province, Quercus castaneifolia, Biscogniauxia, Trichoderma, Ghorogh Forest
  • A. Falah, Maziyar Heidari * Pages 361-375

    The aim of this study is to assess the effect of climatic parameters on diameter growth of Persian oak trees in Sarab-Karzan forests of Ilam. Climatic data of a 29-year period (1987-2014) was obtained from synoptic weather station of Ilam to extract some mean monthly parameters. For investigation of tree diameter growth, 15 individuals with diameter 20 to 25 cm were chosen and core samples were taken from north side of trees using increment borer. They were polishd with corse and soft sandpapers and dimater growth was measured using microscope model 1001. Pearson correlation was used to investigate the correlation between diameter growth and climate parameters. Independent sample t-test was conducted to evaluate the significance of the correlations. The results showed that mean diameter growth of trees was 2.44 mm over the 29-year period. The highest correlation was observed between diameter growth and relative humidity in July (Pearson coefficient of 0.501) and September (0.558) (P≤ 0.01). In general, higher correlations were observed between diameter growth with rainfall in May (0.273) and temperature in July (0.354).

    Keywords: Diameter growth, Rainfall, Relative humidity, Sarab, Karzan, Zagros forests
  • Javad Cheraghi, Mehdi Heydari *, Majid Mirab Balou, Reza Omidi Pour Pages 377-394

    This study aimed to determine the efficiency of numerical and parametrical indices to evaluate biodiversity of soil and litter mesofauna in different physiographic positions. Sampling was conducted in three height classes above sea level (low land, middele land and high land) and two aspects (north and south). Also, in each altitude class, three different slope classes (less than 25%, 50-25% and more than 50%) were determined. Three transects of about 100 m were established in each of the slope classes. Three sample points were located along each transect. Around the center of each sample point, a litter layer and a soil sample to a depth of 10 cm speratly were taken. In the laboratory, soil and litter samples were placed inside a Berlese funnel to bring out arthropods mesofauna. The results showed that soil mesufauna Shannon–Wiener's diversity, Pielou's evenness and Margalef's richness indices, were significantly affected by aspect, elevation, sampling depth and their interactions. Along the northern aspect and in the litter layer, the highest Shannon–Wiener's diversity index was observed in middle land and slpoe

    Keywords: Arthropods, Diversity, Zagros, Numerical, parametrical indices, Physiography