فهرست مطالب

مجله آموزش پرستاری
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 29، امرداد و شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول رئیسی، زهرا فرج زاده صفحات 1-7
    : آموزش به بیمار از جنبه های اساسی مراقبت از بیمار و یک ضرورت در سیستم بهداشتی و درمانی است. این آموزش ها با هدف کمک به فرد جهت بهبود زندگی، رسیدن به حداکثر رشد جسمی روانی و تقویت اعتماد به نفس انجام می گیرد. این مطالعه با هدف ارزیابی اثربخشی آموزش پرستار به بیمار در بیماران بیمارستان های آموزشی شهر بیرجند در سال 1396انجام شد.
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 303 نفر از بیماران بستری در بیمارستان ولیعصر (عج) و بیمارستان امام رضا (ع) شهر بیرجند که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند، به روش نمونه گیری سهمیه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه ارزیابی اثربخشی آموزش پرستار به بیمار بود که روایی آن توسط معاونت پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و طی نامه ابلاغ شاخص های کشوری کیفیت مراقبت های پرستاری تایید و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 85/0 گزارش شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS و آزمون های آماری فریدمن، من ویتنی یو و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شدند.
    بیشترین میانگین نمره آگاهی مربوط به بعد شناسایی پزشک معالج و پرستار (54/0±57/2) و کمترین میانگین مربوط به بعد سبک زندگی (29/0±69/0) بود. میانگین نمره آگاهی در کل در بیماران مورد مطالعه 54/3±26/14 (کمتر از متوسط) به دست آمد و نتیجه آزمون فریدمن نشان داد که میانگین نمره آگاهی در ابعاد شناسایی پزشک معالج و پرستار، شناخت بیماری، داروهای مصرفی، سبک زندگی، خودمراقبتی، پیگیری پس از ترخیص، رضایت از برنامه آموزشی ارائه شده توسط پرستار و نحوه آموزش در بیماران موردمطالعه تفاوت معنی داری دارد (001/0p<).
    کلیدواژگان: ارزیابی، بیمار، آموزش، پرستار، بیمارستان
  • مرتضی عظیمی، حمیدرضا خانکه، اکبر بیگلریان، ناصر صدقی صفحات 8-13
    : عملکرد مناسب سیستمفوریت های پزشکی بستگی به دانش و سطح مهارت بالینی پرستارانی دارد که در اورژانس پیش بیمارستانی در ارتباط مستقیم با تروما هستند. هدف این مطالعه ارزشیابی مهارت بالینی پرستاران این حوزه در مورد محدود سازی ستون فقرات بیماران آسیب دیده ی ناشی از حوادث ترافیکی در سال 1394می باشد.
    مطالعه ی حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است که در آن100 نفر از پرستاران عملیاتی مناطق نواحی چهارگانه اورژانس پیش بیمارستانی تهران به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارجمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ی مشخصات دموگرافیک و چک لیست محقق ساخته «ارزشیابی عملکرد پرستاران در نحوه برخورد و انتقال صحیح مصدومین حوادث ترافیکی آسیب دیده به ستون فقرات در وضعیت خوابیده» می باشد. جمع آوری داده ها با مشاهده انجام مهارت ها توسط محقق و تکمیل ابزار مربوطه صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPPS 19 و آزمون های tمستقل، آنووای یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    نتایج نشان داد که اکثر پرستاران (88%) مهارت بالینی متوسطی در مورد محدودسازی ستون فقرات داشتند و در انجام دو مهارت انتقال صحیح مصدوم روی تخته پشتی بلند (لاگ رول) و ثابت کردن اندام های (پاها و دست ها) مصدوم روی تخته پشتی بلند بسیار ضعیف بودند. بین هیچ یک از مشخصات دموگرافیک و مهارت بالینی محدودسازی ستون فقرات رابطه ی معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، پرستاران، اورژانس
  • سیده صبا سیف، محمد غلامی، محمد جواد طراحی، امیرحسین حسین پور، شادی والی نیا، زهرا بازگیر صفحات 14-21
    : سواد سلامت ناکافی و کمبود اطلاعات مرتبط با مدیریت بیماری، می تواند خودکارآمدی در مراقبت را متاثر سازد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت با خود-کارآمدی در بیماران قلبی عروقی انجام شد.
    در این مطالعه توصیفی، همبستگی 161 بیمار قلبی عروقی با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی، بیماران مراجعه کننده به دو بیمارستان آموزشی شهر خرم آباد در سال 1396، برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها در این پژوهش شامل فرم اطلاعات فردی و اجتماعی، پرسشنامه سواد سلامت و پرسشنامه خودکارآمدی بود. از شاخص های آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون یا اسپیرمن برای تحلیل داده ها در نرم افزار spss استفاده شد.
    میانگین سنی مشارکت کننده ها 68/12±97/59 سال بود. بیشتر آنها زن (59%) و متاهل (4/71 %) بودند. بیشتر آنها دارای تحصیلات کمتر از دیپلم بودند (9/78 %). یافته ها نشان داد، بیشتر افراد مورد مطالعه دارای میزان سواد سلامت در حد مرزی/متوسطی بودند (2/75 %). همچنین از خودکارآمدی مرزی/متوسطی برخوردار بودند (2/70 %). یافته های اصلی نشان داد، بین نمره کل سواد سلامت با خودکارآمدی ارتباط معناداری وجود دارد (65/. = r، 001/. =p) به طوری که افراد با میزان سواد سلامت بالاتر، دارای خودکارآمدی بیشتری بودند.
    کلیدواژگان: بیماری قلبی عروقی، سواد سلامت، خودکارآمدی
  • مسلم مرادی، رستم جلالی، آرمان میری صفحات 22-27
    : آموزش به بیمار یکی از اصول اساسی در حرفه پرستاری می باشد. پرستاران موظف به انجام نقش آموزشی خود بوده تا موجبات رضایت بیمار را فراهم نموده، بهبودی را سرعت بخشیده و میزان بستری مجدد را کاهش دهند. هدف از این مطالعه تعیین دیدگاه بیماران بخش های داخلی و جراحی بیمارستان های آموزشی شهر کرمانشاه از عملکرد آموزش های حین ترخیص توسط پرستاران و مقایسه آن با استانداردها در سال 1394-1393است.
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، حجم نمونه 152 نفر برآورد گردید و نمونه گیری به صورت متوالی انجام شد. داده ها با استفاده از چک لیست پژوهش گر– ساخته که حاوی ویژگی های فردی و موارد مربوط به عملکرد آموزشی پرستاران در 6 حیطه بود، جمع اوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و با آمار توصیفی میانگین و محاسبه همبستگی بین متغیر ها تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج مطالعه حاکی از آن بود که در حیطه مربوط به عملکرد پرستاران ماهیت و شناخت بیماری (%9/19) ، عوارض بیماری (%19) ، رژیم دارویی (%5/28) ، فعالیت (%5/19) ، تغذیه (%5/35) و پیگیری و مراقبت در منزل (%6/23) آموزش در سطح خیلی زیاد و زیاد داده شده بود. در کل یافته های پژوهش حاکی از آن بود که آموزش های پرستاری اختلاف معناداری با استاندارد های پرستاری (رضایت بیماران از آموزش های پرستاری) داشت (p<0/05).
    کلیدواژگان: آموزش به بیمار، ترخیص، نظرات، بیمار، عملکرد، پرستار، استاندارد پرستاری
  • مهدی حبیبی، محمد غلامی فشارکی* ، معصومه محمدیان صفحات 28-33
    مقدمه
    مهارت های ارتباطی ابزار مهمی در ارائه مراقبت های درمانی به شمار می رود. از این رو این مطالعه با هدف اثر بخشی آموزش مهارت های ارتباطی کارکنان خدمات درمانی اورژانس بر رضایت بیماران انجام پذیرفته است.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی (تیر و شهریور ماه سال 1396) در شهر تهران انجام پذیرفته است. در این مطالعه ابتدا 20 نفر (کادر درمان: پزشک، پرستار؛ کاردر غیردرمانی: نگهبانی و خدمات) از کارکنان شاغل در بخش اورژانس که بصورت کل شماری انتخاب شده بودند، مورد آموزش دوره مهارت های ارتباطی (2 هفته، 4 جلسه 2 ساعته) قرار گرفتند. در این مطالعه جهت ارزیابی رضایت از برخورد تعداد 32 بیمار قبل از آموزش (تیرماه) و 42 بیمار دیگر یک ماه بعد از آموزش (شهریور ماه) به 5 سوال یک پرسشنامه خودساخته پاسخ دادند. در این مطالعه جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کای اسکور و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 18 استفاده شد.
    یافته ها
    این مطالعه بر روی 73 بیمار پذیرش شده در بخش اورژانس (46 نفر (63%) مرد، 27 نفر (37%) زن) انجام پذیرفته است. نتایج این مطالعه نشان دهنده ی افزایش 18% تا 24% رضایت بیماران از برخورد کارکنان غیردرمانی (نگهبانی و خدمات) و افزایش %17 تا 18% رضایت از برخورد بیماران کادر درمانی (پزشک و پرستار) طی مداخله بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر کمتر دوره مهارت های ارتباطی در بین پرستاران و پزشکان پیشنهاد می شود که این دوره، با توجه به نوع برخورد پزشکان و پرستاران طراحی و بصورت مجزا در قالب کارگاه های با امتیاز بازآموزی برای کادر درمان برگزار گردد.
    کلیدواژگان: ارتباط، پرستار، رضایت بیمار، کارکنان خدمات درمانی
  • مهدیه آرین، منیر نوبهار *، حسن بابامحمدی صفحات 34-48
    مقدمه
    یکی از شیوه های پژوهش، در زمینه بازنگری و نوسازی برنامه های آموزشی، انجام پژوهش های تطبیقی است که موضوع آن تجزیه و تحلیل و شناخت شباهت ها و تفاوت های موجود میان پدیده ها، نهادها و نظام های آموزشی است. هدف این مطالعه مقایسه توصیفی – تطبیقی برنامه آموزشی مقطع کارشناسی ارشد پرستاری ایران با دانشکده پرستاری جانزهاپکینز امریکا بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی – تطبیقی (1397) ، داده های مورد نیاز درباره تازه ترین برنامه آموزش کارشناسی ارشد پرستاری از راه جست و جو در اینترنت و با مروری بر تاریخچه و جزئیات برنامه درسی دوره کارشناسی ارشد پرستاری ایران و دانشکده پرستاری جانزهاپکینز کسب گردید. داده ها با استفاده از الگوی Bereday و در چهار مرحله توصیف، تفسیر، هم جواری و مقایسه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    توجه به نیازهای جامعه و دگرگونی های دائم و تنوع در گرایش های پرستاری، گزینش راهبردهای تدریس بر پایه یادگیری خودراهبر، توجه به پوشش و داشتن ظاهری حرفه ای، در ایران و جانزهاپکینز مشترک بود. ولی شرایط پذیرش، اهداف، فلسفه، چشم انداز و رسالت، محتوای دروس، نقش دانش آموختگان و داشتن پرستار پرکتیشنر و فضاها و توانایی ها و کارکنان اداری در ایران و جانزهاپکینر متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    به کارگیری روش های غیر متمرکز برای پذیرش دانشجو، طراحی برنامه های آموزشی تکمیلی جهت تربیت مدرسین و پژوهشگران پرستاری، تمرکز بر دروس متناسب با نیاز جامعه و بیماری های شایع محل خدمت برای بهبود برنامه کارشناسی ارشد پرستاری در ایران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ایران، جانزهاپکینز، برنامه آموزشی، کارشناسی ارشد پرستاری
  • شهرام رنجدوست* ، لیلا علیزاده صفحات 49-56
    مقدمه
    از آنجا که امروزه آموزش مهارت های زندگی تاثیر مهمی بر سلامت اجتماعی و خلاقیت انسان ها ایفا می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر سلامت اجتماعی و خلاقیت پرستاران است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی پرستاران شهر تبریز است. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان- کرجسای استفاده شد. بر این اساس برای جامعه ای با حجم 1230 نفر، حجم نمونه برابر 297 نفر تعیین شد. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای استفاده شد. برای جمع آوری اطلاعات در این تحقیق از روش کتابخانه ای و میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات این تحقیق پرسشنامه استاندارد سلامت اجتماعی کییز (2004) و پرسشنامه خلاقیت عابدی (1372) می باشد. پس از توزیع و جمع آوری پرسشنامه ها برای آزمون فرضیه های پژوهشی از آزمون های u من ویتنی و تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) با استفاده از نرم افزار spss نسخه 19 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پرستاران آموزش دیده به طور معناداری دارای سلامت اجتماعی بیشتری از پرستاران آموزش ندیده هستند (05/0P<). همچنین نتایج نشان داد بین دو گروه پرستاران آموزش دیده و آموزش ندیده در ابعاد خلاقیت (سیالی، انعطاف پذیری، بسط و ابتکار) تفاوت معناداری وجود دارد. برای متغیر سیالی سطح معنی داری کمتر از 05/0 و برای متغیر انعطاف پذیری سطح معنی داری کمتر از 01/0 و برای متغیر بسط سطح معنی داری کمتر از 05/0 و برای متغیر ابتکار سطح معنی داری کمتر از 001/0 به دست آمده است. بنابراین با توجه به میانگین ها (میانگین انعطاف پذیری 43/3، بسط 96/2، ابتکار 83/2 و سیالی 3/2 در گروه پرستاران آموزش دیده و میانگین انعطاف پذیری 5/2، بسط 13/2، ابتکار 03/2 و سیالی 53/1 در گروه پرستاران آموزش ندیده به دست آمده است) می توان گفت که پرستاران آموزش دیده به طور معناداری انعطاف پذیری، بسط، سیالی و ابتکار بیشتری از پرستاران آموزش ندیده دارند.
    نتیجه گیری
    پرستارانی که دوره آموزش مهارت های زندگی را پشت سر گذاشته اند به طور معناداری سلامت اجتماعی و خلاقیت بیشتری از پرستاران آموزش ندیده دارند. بنابراین لازم است با گنجاندن برنامه آموزش مهارت های زندگی در دوره های آموزشی پرستاران به بهبود سلامت اجتماعی و رشد خلاقیت آنان کمک کرد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، سلامت اجتماعی، خلاقیت
  • محسن گل پرور* ، مهناز عنایتی صفحات 57-64
    مقدمه
    شکایات روان تنی در پرستاران از زمره متغیرهایی است که سلامت آن ها را در محیط های کاری تهدید می کند. به همین دلیل لازم است تا از طرق مختلف برای کاهش این نوع شکایات به آن ها کمک نمود. این پژوهش با هدف تعیین الگوی ساختاری رابطه سرمایه گذاری جمعی عاطفی با سرمایه عاطفی و شکایات روان تنی در پرستاران اجرا شد.
    روش کار
    روش پژوهش همبستگی از نوع تعیین الگو، و جامعه آماری پژوهش را پرستاران بیمارستان امین در شهر اصفهان تشکیل دادند که از بین آن ها 218 نفر به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سرمایه گذاری جمعی عاطفی با آلفای کرونباخ برابر با 965/0، پرسشنامه سرمایه عاطفی با آلفای کرونباخ برابر با 96/0 و مقیاس شکایات روان تنی با آلفای کرونباخ برابر با 86/0 بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادله ساختاری (SEM) تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین سرمایه گذاری جمعی عاطفی با سرمایه عاطفی رابطه مثبت و معنادار (001/0=p) و بین سرمایه گذاری جمعی عاطفی و سرمایه عاطفی با شکایات روان تنی نیز رابطه منفی و معنادار (001/0=p) وجود دارد. مدل سازی معادله ساختاری و تحلیل میانجی (واسطه ای) نشان داد که سرمایه عاطفی متغیر واسطه (میانجی) کامل در رابطه سرمایه گذاری جمعی عاطفی با شکایات روان تنی است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که می توان از ظرفیت های مثبت سرمایه عاطفی و سرمایه گذاری جمعی عاطفی برای ارتقاء سلامت جسمی پرستاران در محیط های کاری پرستاری استفاده نمود. بنابراین پیشنهاد می شود در فرایند آموزش پرستاری این امر مهم لحاظ شود
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری جمعی عاطفی، سرمایه عاطفی، شکایات روان تنی، پرستاران
|
  • Rasoul Raesi, Zahra Farajzadeh Pages 1-7
    Introduction
    Patient education is one of the fundamental aspects of patient care and is a necessity in the health care system. These trainings are aimed at helping individuals to improve their lives, reach maximum psychophysical development, and strengthen their self-confidence. The purpose of this research was to evaluate the efficacy of patient education delivered by nurses in the Birjand-based teaching hospitals in 2017.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 303 eligible patients hospitalized in the Birjand-based Valiasr and Imam Reza hospitals were selected by quota sampling method. The data collection instruments comprised of a demographics form and Nurses’ Patient-Education Assessment Inventory whose validity is confirmed by the Nursing Deputy of Ministry of Health, Care and Medical Education via the notification letter on nationwide indices on nursing care quality. Its reliability is reported as 0.85 using Cronbach’s alpha coefficient. The data were analyzed by SPSS software using Friedman, Mann-Whitney, and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    The highest mean score of knowledge was related to the identification of the physician and nurse (2. 57 ± 0.54), whereas the lowest belonged to the lifestyle dimension (0.69 ± 0.29). The total score of knowledge in the patients was 14.26 ± 3.54 (below average). The Friedman’s test showed that the mean scores of knowledge in the identification of the physician and nurse, disease recognition, drug consumption, lifestyle, self-care, post-discharge follow-up, satisfaction with the educational program delivered by the nurse, and manner of education were significantly different in the patients under study (p
    Conclusion
    According to the results of this study, the necessity of planning of managers in terms of effective nursing education for patients, their supervision, and evaluation of the efficacy of nursing education is suggested.
    Keywords: evaluation, patient, training, nurse, hospital
  • Morteza Azimi, Hamidreza Khankeh, Akbar Biglaryan, Naser Sedghi Pages 8-13
    Introduction
    Emergency Medical proper functioning of the system depends on the knowledge and clinical skills in pre-hospital emergency nurses that are directly related to trauma. The aim at this study was to evaluate clinical skills in the field of restrictions of spinal cord injured patients is the result of traffic accidents.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study in which 100 nurses of pre-hospital emergency operations in four areas of Tehran were selected by Simple random sampling method. Tools for collecting data, demographic questionnaire and a self-made check list "approach to evaluating the performance evaluation of nurses in the treatment of victims of traffic accidents and damage to the nervous system properly conveys the sleeping situation". Data were collected through observation and research skills by completing the tool were used. Data were analyzed by SPPS 19 and independent t test, One-way ANOVA and Pearson correlation coefficient tests.
    Results
    The results showed that the majority of nurses (88%) moderate clinical skills were the backbone of the restriction And carrying two injured correct transfer skills to get back on the boards (log roll) and fix the extremities (arms and legs) patients were too weak to get back on board. Demographic and clinical skills reversals between any abnormal spine was not significant.
    Conclusion
    .Although the clinical skills of nurses in the operating limit pre-hospital spine are average but because of the importance of the skill and the consequences of incorrect transferring needs more training, especially where they are very weak
    Keywords: Keywords: Traffic accidents, Nurses, Emergency
  • Seyede Saba Seif, Mohammad Gholami, Mohammad Javad Tarrahi, Amir Hossein Hossein Pour, Shadi Valiniaei, Zahra Bazgir Pages 14-21
    Introduction
    Inadequate health literacy and lack of information related to disease management can affect self-efficacy in care. The aim of this study was to determine the relationship between health literacy and self-efficacy in patients with cardiovascular disease.
    Methods
    In this descriptive study, 161 cardiovascular patients were selected using convenience sampling method from patients referring to two educational hospitals in Khorramabad city, in 1396. In this study the data collection was used personal and social information form, health literacy questionnaire and self-efficacy questionnaire. Descriptive statistics and Pearson or Spearman correlation coefficients were used for data analysis in SPSS software.
    Results
    The mean age of participants was 59.97 ± 12.68 years. Most of them were women (59%) and married (71.4%). most of them had less education than a diploma (78.9%). The findings showed that most of the subjects had a level of health literacy at the borderline / moderate level (75.2%). They also had a level self-efficacy at the borderline /moderate (70.2%). The main findings showed that there is a significant relationship between the total health literacy score and the self-efficacy (r = 0.001, p = 0.00), so that people with higher levels of health literacy had more self-efficacy.
    Conclusion
    The findings of this study showed that cardiovascular patients have a level of health literacy and self-efficacy at the borderline level. Considering the significant relationship between health literacy and self-efficacy, nursing interventions are needed to increase self-efficacy and health literacy for health behaviors.
    Keywords: cardiovascular disease, self, efficacy, health literacy
  • Moslem Moradi, Rostam Jalali, Arman Miri Pages 22-27
    Introduction
    Patient education is one of the fundamental principles of nursing perofession. Nurses have to do their education task to provide patient satisfaction, accelerate healing and reduce readmission rates. The aim of this study was to determine the patient's perspective at medical surgical wards in education hospitals in Kermanshah during training performance and compare it with standard clearance by nurses is 2014-2015 years
    Methods
    In this cross-sectional study, a sample size of 152 was calculated on the basis of the pilot study and sampling was Consecutive done. Data was collected by researcher-made questionnaire containing demographic data and issues relating to nurses in six domains. SPSS version 16 used for data analyse and mean and data correlation done by descriptive statistics
    Results
    The results showed that in area of nurses performance related to the recognize and disease nature (19/9%), complications (19%), drug regimen (28/5%), activities (19/5%), nutrition ( 35/5%) and follow up (23/6%) was very high and high education. findings showed that nursing education and the standards of nursing was significantly different (patient satisfaction of nursing education) (p
    Conclusion
    Considering the low percentage of education in all domains in terms of patients, nurse's performance is not desirable. In order to improve their level of knowledge regarding the importance of patient education, the necessary measures should be taken by the direct authorities of this profession.
    Keywords: Patient education, discharge, comments, patient, operation, nurse, nursing standard
  • Mehdi Habibi , Mohammad Gholami Fesharaki*, Masome Mohamadian Pages 28-33
    Introduction
    Communication skills are important tools in providing medical care. Therefore, this study was conducted with the aim of the effectiveness of Communication Skills Training Course (CSTC) of emergency medical staff on patients' satisfaction.
    Methods
    This semi-experimental study (June to September 2017) was performed in Tehran city. In this study firstly 20 subjects (medical-staff: physician, nurse; non-medical staff: security and service staff) using census method selected from person who worked in emergency unit and then they were educated and studied for CSTC(2 weeks, 4 sessions 2 hours). In this study 32 and 42 other patients before CSTC (June) and one month after CSTC (September) respectively filled out self-designed 5 items questionnaire. In this study, chi-square test and SPSS software version 18 were used for statistical testing and data analysis respectively.
    Results
    This study was performed on 73 patients admitted in the emergency department (46 (63%) males, 27 (37%) women). The results of this study showed an increase of 18% to 24% for non-medical staff (security and service staff) an increase of 17% to 18% satisfaction for medical staff (physician, nurse).
    Conclusion
    Considering the lower effect of communication skills among nurses and physicians, it is recommended that this course be designed according to the type of physicians and nurses work and conducted separately as workshops with a retraining for the medical staff.
    Keywords: Communication, Nurse, Patient satisfaction, Medical Staff
  • Mahdieh Arian , Monir Nobahar*, Hassan Babamohamadi Pages 34-48
    Background
    One of the research methods for reviewing and updating educational programs is conducting comparative studies that it's about analyzing and recognizing the similarities and differences between phenomena, institutions and educational systems.
    Aim
    The aim of this study was to couducted a comparative study of nursing master's education program in Iran and John Hopkins School of nursing.
    Method
    This descriptive-comparative study was carried out in 2018, data were collected by searching the internet with the key words of nursing, nursing education, curriculum, strategic plan, Iran, America (Johns Hopkins), and with a review of the history and details of the nursing master's education program in Iran and the Johns Hopkins Nursing School and compared using Bereday’s four-stage model: description, interpretation, juxta position and comparison. Findings: Attention to the needs of society, permanent changes and diversity in nursing tendencies, choosing self-directed learning strategies, pay attention to coverage and professional appearance were common in Iran and Johns Hopkins. But admission requirements, goals, philosophy, mission, vision, course content, the role of graduates, having Nurse Practioner, spaces and abilities and administrative staff were different in Iran and Johns Hopkiner.
    Conclusion
    Using a decentralized method for admitting student, designing an educational program for tutor and researcher training, focus on courses appropriate to the needs of the community and common diseases in the service place, to improve Master of nursing programs are offered in Iran.
    Keywords: Iran, Johns Hopkins, Curriculum, Master of nursing
  • Shahram Ranjdoust*, Leyla Alizade Pages 49-56
    Introduction
    Today, life skills training plays an important role in the social health and creativity of humans. The aim of this study was to determine the effect of life skills training on social health and creativity of nurses.
    Method
    The present study is applied in terms of purpose and in terms of nature and method, descriptive. The statistical population of the study consisted of all nurses in Tabriz city. The sample size was 297. Multi-stage cluster sampling method was used for sampling. In order to collect information in this research, library and field method and data gathering tool, this research was done by Social Health Questionnaire and Creativity Questionnaire. After distributing and collecting questionnaires, U-Mann Whitney tests and Multivariate Analysis of Mann-Whitney (MANOVA) were used to test the research hypotheses using the spss version 19 software.
    Results
    The results showed that trained nurses have significantly more social health than the nurses who were enrolled (P <0.05). The results also showed that there is a significant difference between two groups of trained and untrained nurses in terms of creativity (fluidity, flexibility, elaboration and innovation). For the fluidity variable, the level of significance was less than 0.05 and for the flexural variable the level was less than 0.01 and for the level of development, the significance level was less than 0.05 and for the level of significance initiative less than 0.001. Therefore, according to the averages (the mean flexibility was 3.43, 2.6, 2.83, and 2.3 fluid, in the nurses group trained, and the mean flexibility was 2.5, 2.13, 2.01 and 53.0, respectively in the group of untrained nurses), it can be said that trained nurses have significantly more flexibility, elucidation, fluidity and more initiative than nurses.
    Conclusion
    The results show that nurses who have passed the life skills training course have significantly more social health and creativity than the nurses who have been trained. Therefore, it is necessary to improve the social health and development of their creativity by incorporating life skills training curriculum in nursing education.
    Keywords: life skills, social health, creativity
  • Mohsen Golparvar *, Mahnaz Enayati Pages 57-64
    Background
    Psychosomatic complaints in nurses are among the variables that threaten their health in work environments. For this reason, it is necessary to help them for reduce these types of complaints in different ways. This research was administered with the aim of investigating structural model of the relationship between affective-collective investments with affective capital and psychosomatic complaints among nurses. Methods and Materials: Research method was correlation type of model determination and the research statistical population was the nurses of Amin hospital in Isfahan city, among them two hundred eighty persons were selected using convenience sampling. Research instrument consisted of, affective-collective investment questionnaire with Cronbach Alpha 0.965, affective capital questionnaire with Cronbach Alpha 0.96, and psychosomatic complaints scale with Cronbach Alpha 0.86. Data were analyzed with the use of Pearson’s correlation coefficient and Structure Equation Modeling (SEM).
    Results
    Results revealed that there is a positive significant relationship between affective-collective investment with affective capital (p=0.001), and there is a negative significant relationship between affective-collective investment and affective capital with psychosomatic complaints (p=0.001). Results of structural equation modeling and mediation analysis indicated that affective capital is a complete mediator on the relationship between affective-collective investments with psychosomatic complaints.
    Conclusion
    The results of this study showed that positive capacities of affective capital and affective-collective investment can be used to promote the physical health of nurses in nursing workplaces. Therefore, it is suggested that this be important in the nursing education process.
    Keywords: affective-collective investment, affective capital, psychosomatic complaints, nurses