فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال دوم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا نوروزفشخامی *، محمد سوداگر، محمود بهمنی، نگین سلامات، محمد مازندرانی، محمدعلی یزدانی ساداتی صفحات 1-8
    کشت بافت،کاربردهای آن و استفاده از این روش برای تکثیر سلول های فولیکولی تخمک توضیح داده شد. مواد و روش کار مورد نیاز برای جداسازی و کشت سلول های فولیکولی تاسماهی استرلیاد در محیط کشت L-15 حاوی سرم گوساله جنینی (FBS) و آنتی بیوتیک ها، بررسی تکثیر آن ها و ترشح هورمون های استروییدی بیان گردید. طبق نتایج کسب شده سلول های فولیکولی کشت داده شده، تکثیر شدند و هورمون های تستوسترون (T) ، 17- بتا استرادیول (E2) و پروژسترون (P4) در محیط کشت ترشح نمودند. با توجه به نتایج کسب شده در مورد کشت سلول های فولیکولی تاسماهی استرلیاد،کپورمعمولی Cyprinus carpio، باس دریایی اروپاییDicentrarchus labra و کشت اولیه تخمک های تعدادی از ماهیان نظیر ماهی قرمزCarassius auratus ، مداکاOryzias latipes ، ماهی گوپی Poecilia reticulate ، کپور قنات Pimephales promelas، تاسماهی استرلیاد، تاسماهی ایرانیAcipenser persicus و ماهی دو رگه بستر (Bester) ، توسعه این چنین سیستم های آزمایشگاهی برای سلول های فولیکولی و تخمک سایر ماهیان برای انجام مطالعات کاربردی مفید خواهد بود و ابزار خوبی را برای مطالعه تخمک ها و سلول های فولیکولی فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: کشت اولیه، سلول های فولیکولی، تخمک، تاسماهی استرلیاد
  • بهناز بذرافشان *، حسین صادقی، محسن خلیلی، سید حسین حسینی فر صفحات 9-13
    ماهی زبرافیش با نام علمی Danio rerio در آب های شیرین مناطق گرمسیری زندگی می کند. شکل بدن آن ها باریک، دراز و دارای نوارهای طلایی و آبی است که در طول بدنش کشیده می شود. پایدار بودن ژن ها و داشتن شباهت زیاد ژن های این ماهی به ژن های انسان، ماهی زبرا را که به راحتی قابل پرورش است را به یک ارگانیسم مدل ایده آل برای مطالعه آسیب شناسی مولکولی در ارتباط با بیماری های ژنتیکی انسان و همچنین تکوین پایه ای آن کرده است. پرورش ماهی زبرا فرآیندی ساده دارد و این ماهی به طور فوق العاده ای برای مطالعات تکوینی جدید و زنده مناسب است. توالی های مولکولی شناسایی شده در مطالعه ی ماهی زبرا معمولا بازتابگر تکوین انسان بوده و همچنین از ماهی زبرا در مدل سازی بیماری های متفاوت انسانی از قبیل سرطان، بیماری های پانکراس و کبد، آلزایمر، پارکینسون و سایر بیماری ها استفاده شده است. در این مقاله مروری به بررسی جنبه های مختلف کاربرد زبرافیش به عنوان ارگانیسم مدل در مطالعات انسانی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: گورخرماهی، سلولی، مولکولی، مدل تحقیقاتی، Danio rerio
  • محمد سوداگر *، سپیده فیروزبخش، حمیده ذکریایی صفحات 15-27
    رنگ ماهیان یکی از مهم ترین صفات کیفی آبزیان است که رنگدانه های موجود در رژیم غذایی مسئول ایجاد طیف گسترده ای از رنگ در آن ها می باشند. اگرچه رنگدانه ها را بعنوان تغییر دهنده ی رنگ آبزیان می شناسند، اما عملکردهای مختلف دیگری را به رنگدانه ها نسبت می دهند که از آن جمله می توان به خاصیت آنتی اکسیدانی رنگدانه ها، تاثیر در رشد، بقاء و اثرات بسیار مهمی که در تولیدمثل ماهیان دارند، اشاره نمود. در این بررسی به مطالعه منابع کارتنوئید ها، مقدار و پایداری کارتنوئید ها، ساختار و انواع کارتنوئید های جانداران آبزی، کارایی و قابلیت هضم و تغییر کارتنوئید ها در آبزیان مختلف پرداخته خواهد شد. همچنین کارتنوئید هایی با ساختار جدید در آبزیان مختلفی از جمله: آزادماهیان، کپورماهیان، ماهیان زینتی، سخت پوستان، اسفنج های دریایی و نرم تنان آبزی معرفی خواهند شد و در نهایت به بررسی نقش کارتنوئید ها در آبزیان و اثرات آن ها روی تولید مثل، قابلیت لقاح و رشد لاروها پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: کارتنوئیدها، آبزی پروری، تولیدمثل، بقاء
  • حامد منوچهری * صفحات 29-35
    هدف از این مقاله بررسی بیماری های متداول و شایع در سیکلید (سیچلاید) ماهیان می باشد. دقت در خرید، رعایت اصول قرنطینه، حفظ کیفیت مناسب آب، تغذیه با جیره متعادل و جلوگیری از بروز استرس می تواند در جلوگیری از شیوع بیماری کمک کند. با توجه به نوع رفتار این ماهیان و نیازهای محیطی آن ها، هفت نوع بیماری مرتبط با سیکلید ماهیان در مقاله حاضر معرفی شده است. بیماری لکه سفید یا ایک که عامل آن انگلی به نام Ichthyophthirius multifilis. می باشد، در بین این ماهیان شیوع فراوانی دارد. بیماری مخاط آبی رنگ یا پوست مخاطی، بیماری دیگری است که ناشی از تولید بیش از حد موکوس و به وجود آمدن ماده لزج آبی رنگ و کدری بر روی بدن و باله های ماهی باشد. عامل بیماری از آغازیان، انگل مژک دار و تاژک دار متعلق به جنس ایکتیوبودو (Costia) Ichthyobodo ، Trichodina Chilodonella و سایر عوامل انگلی است. بیماری دیگر شامل بیماری قارچی یا بیماری پنبه ای Cotton Wool Disease که عامل آن قارچ جنس Saprolegnia می باشد. این بیماری در سیکلیدها به دلیل رفتار خشن آن ها که اغلب منجر به ایجاد زخم ها،کنده شدن فلس ها و پارگی باله ها شده، زیاد دیده می شود. علت دیگر پوسیدگی باله های می تواند عامل باکتریایی شامل باکتری های گرم منفی و عمدتا از جنس فلکسی باکتر (Flexibacter) باشد. بیماری انگلی دیگر هگزامیتا Hexamitosis می باشد. این بیماری عموما سیکلیدها را درگیر می کند. برخی گونه ها، مانند دیسکس و انجل استعداد بیش تری در درگیری با این بیماری دارند. بیماری دیگر نفخ مالاوی Malawi Bloat نام دارد. این بیماری معمولا برای سیکلیدهای پلانکتون خوار یا جلبک خوار متعلق به دریاچه های مالاوی و تانگانیئیکای آفریقا رخ می دهد. بیماری دیگر بیماری سوراخ در سر Hole-in-the-Head یا تحلیل سر و خط جانبی Lateral Line Erosion (HLLE) Head and می باشد. این بیماری که ایجاد ظاهری ناخوشایند می کند معمولا باعث ایجاد حفره هایی کوچک اطراف چشم‏ها می شود. عامل بیماری زای دیگری که سیکلیدها را درگیر می کند، نماتودها (کرم های نخی شکل و حلقوی) به ویژه کرم های نخی شکل از جنس Capillaria می باشد. سیکلیدهایی مانند دیسکس، زمین خوار و انجل بسیار مستعد این بیماری می باشند.
    کلیدواژگان: سیکلید ماهیان، لکه سفید، مخاط آبی، پوسیدگی باله، هگزامیتا، نفخ مالاوی، سوراخ در سر، نماتودها
  • علیرضا خیابانی * صفحات 37-42
    ماهی فایتر، ماهی جنگجو، جنگجوی سیامی و ماهی بتا، نام های مصطلح و مترادف ماهی زیبایی است که با نام علمی Betta splendens، به طور طبیعی در دشت های سیلابی،کانال ها، شالیزارها و آب های گرمسیری و فاقد اکسیژن نواحی خاصی از جنوب شرقی قاره آسیا، به ویژه حوزه آبی رودخانه مکونگ یافت می شود. ماهی فایتر در طبیعت دارای ویژگی های است که با ارقام اهلی آن تمایزهایی قابل توجهی دارد. این ویژگی به استتار آن ها در محیط طبیعی کمک شایانی می نماید. در این مقاله سعی گردیده است تا ضمن معرفی مختصات زیستگاه اصلی ماهی جنگجوی سیامی در حیات وحش، تفاوت های مورفولوژیک میان آن با ارقام به گزینی شده و امروزی این ماهی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ماهی جنگجوی سیامی، ویژگی، زیستگاه، حوزه آبی رودخانه مکونگ
  • نسرین مشایی *، فرهاد رجبی پور صفحات 43-49
    تیلاپیا نام عمومی اعضاء خانواده ماهیان سیکلید (سیچلاید) ماهیان با بیش از 1600 گونه مختلف است. بسیاری از گونه های این خانواده به عنوان ماهیان زینتی شناخته می شوند و برخی از آن ها ارزش تجاری دارند. معرفی تیلاپیا به قاره آسیا از سال 1930 با وارد کردن گونه تیلاپیای موزامبیک Oreochromis mossambicus به جاوه اندونزی به عنوان ماهی زینتی آغاز شده و در حال حاضر در بیش از 135 کشور جهان پرورش داده می شود. مهم ترین شاخصه های پرورشی این ماهیان رشد سریع، مقاومت بالا در برابر طیف وسیعی از شرایط زیست محیطی، مقاومت نسبت به بیماری ها و استرس، تحمل بالا نسبت به کیفیت پایین آب و آمونیاک زیاد، قدرت تولیدمثل زیاد و دوره کوتاه تولیدمثلی در اسارت و نیاز کم تغذیه ای است. در ایران مطالعات در زمینه تیلاپیای پرورشی از پاییز 1 3 8 7 در مرکز تحقیقات ملی آبزیان آب های شور در حومه شهرستان بافق استان یزد آغاز شده و با اجرای طرح های تحقیقاتی متعدد، دانش فنی راه اندازی چرخه کامل تولید این ماهی به دست آمده است. علی رغم تقاضای فراوان، معرفی این آبزی به صنعت آبزی پروری کشور با ممانعت محیط زیستی روبرو است. برای رفع این نگرانی ها راه کارها و تکنیک های متعدد ارائه شده است. یکی از نگرانی های مطرح شده برای توسعه پرورش این ماهی، احتمال ورود آن به منابع آبی کشور از جمله دریای خزر می باشد. در این زمینه باید توجه داشت که کشورهای همسایه ایران از جمله کشورهای حاشیه خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر سال های بسیاری است که به فعالیت در زمینه تیلاپیا و پرورش آن پرداخته اند. در مقاله حاضر به طور اجمالی به فعالیت های مذکور در برخی کشورهای همسایه ایران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تیلاپیا، ایران، کشورهای مجاور، پرورش، سیچلاید ماهیان
|
  • M. R. Nowruzfashkhami *, M. Sudagar, M. Bahmani, N. Salamat, M. Mazandrani, M. A. Yazdani Sadati Pages 1-8
    Primary tissue culture, its applications and using this method for propagating of oocyte follicular cells were explained. Material and methods for isolating and culturing of follicular cells from Sterlet sturgeon, Acipenser ruthenus in L-15 culture medium that complemented with FBS and antibiotics, evaluation of their propagation and steroids hormones secretion expressed. According to obtained results, cultivated follicular cells could be propagated and secret Testosterone (T), Estradiol-17&beta (E2) and Progesterone (P4) hormones in culture medium. In attention to obtained consequences from culturing of follicular cells in Sterlet sturgeon, Common carp, Cyprinus carpio, European sea bass, Dicentrarchus labra and primary culture of oocytes in some fish such as Gold fish, Carassius auratus Medaka, Oryzias latipes Guppy, Poecilia reticulate Fathead Minnow, Pimephales promelas, Persian sturgeon, Acipenser persicus, and a hybrid sturgeon, Bester, developing similar in vitro systems for ovarian follicular cells and oocytes in other fishes that will be useful to functional studies and serves a valuable tool in study on oocytes and follicular cells.
    Keywords: rimary culture, Follicular cells, Oocyte, Acipenser ruthenus
  • B. Bazrafshan *, H. Sadeghi, M. Khalili, S. H. Hoseinifar Pages 9-13
    Zebra fish (Danio rerio) lives in freshwaters of tropical areas. The body of this species is long, narrow with blue and golden strips along the body. The stability of genes, high similarity of genome to human genome, simplicity of culture, are among the advantages which caused this species to be an idea model organism for molecular pathology related to genomic disease of human as well as basic development. The process of zebrafish culture is simple and this species is proper for novel developmental studies. Determination of molecular sequences in zebrafish studies revealed human development and zebrafish has been used in modeling of different human diseases include cancer, pancreatic and liver diseases, Alzheimer, Parkinson etc. The present paper summarized and reviewed different aspect of zebra fish administration as model organism in human studies.
    Keywords: Zebra fish, Cellular, Molecular, Scientific model, Danio rerio
  • M. Sudagar *, S. Fiuz Bakhsh, H. Zakariaee Pages 15-27
    The fish color is one of the most important qualitative properties in aquaculture. Pigments of diets are responsible for creating a wide range of color in aquatic animals. Although, the pigments are known as the color changer in fish, other functions are attributed to pigments, such as antioxidants, growth promoter, survival and reproductive effects in fish. In this article sources, amount, stability, structure, variety, performance, digestibility and changing of carotenoids in aquatic animals were studied. Moreover, some new structures of carotenoids in Salmonids, Cyprinidae, and Ornamental fish, Crustaceans, Sponges and Clams were introduced. Finally, the role of carotenoids in fish and their effects on reproduction, fertilization and larval growth rate were discussed.
    Keywords: Carotenoids, Aquaculture, Reproduction, Survival
  • H. Manouchehri * Pages 29-35
    The aim of this study was introducing the common diseases and their treatments in Cichlids. Carefully purchasing, performing quarantine, optimum water quality preserving, feeding on balanced diet and preventing for stresses can help against diseases. Seven kinds of diseases were introduced according to cichlids behaviors. Ichthyophthirius multifili causes White Spot Disease among cichlids. Slimy skin or Blue Slime disease is overproduction of mucus by the fish, resulting in a bluish, slimy haze that gradually increases in area to eventually cover the fish body and fines. Several ciliated or flagellated protozoa belonging to the genera Ichthyobodo (formerly costia), Chilodonella, trichodina, and others could be affected mentioned fish. Next disease is Body fungus, or cotton wool disease. This disease is frequently encountered in cichlids because their aggressiveness often results in lots scales, wounds, and torn fins. The cause of fin rot can be bacterial, Gram-negative bacteria, mainly of the genus Flexibacer. The other common parasite disease of cichlids is Hexamitosis. Some species such as discus and angelfish appear particularly susceptible. Other disease is Malawi Bloat. This condition mainly affects planktivorous and aufwuchs-feeding cichlids from lakes Tanganyika and Malawi. The other famous cichlids disease is Holeinthehead or Head and Lateral line erosion (HLLE). This highly disfiguring malady begins as a series of small pits, usually near the eyes. The other common parasite of Cichlids is Nematods (Threadworms and Roundworms). Intestinal worms, particularly threadworms of the genus Capillaria are the cause of this disease. New world cichlids, particularly discus, eartheaters and angelfish, are the most commonly affected.
    Keywords: Cichlids, white spot, Slimy skin, fin rote, Malawi bloat, Hexamita, Holeinthehead, Nematods
  • A.R. Khiabani * Pages 37-42
    The Siamese fighting fish (Betta splendens), is a species that belongs to Osphronemidae family which is popular as an aquarium fish. This species is native to the Mekong basin of Thailand, Laos, Cambodia, and Vietnam, where it can be found in standing waters of canals, rice paddies, and floodplains. Wild fish exhibit strong colors only when agitated. In the wild, bettas spar for only a few minutes or before one fish backs off. Bred specifically for fighting, domesticated betta matches can go on for much longer, with winners determined by a willingness to continue fighting. Once one fish retreats, the match is over. The people of Siam and Malaya are known to have collected these fish prior to the 19th century from the wild.
    Keywords: Siamese Fighting Fish, Betta splendens, Mekong Basin Fishes
  • N. Mashaii *, F. Rajabipour Pages 43-49
    Tilapia is the generic name of member of the family Cichlidae with more than 1,600 diverse species. Many species of this family are known as ornamental fish and some of them have commercial value. Tilapia introduced in parts of Asia since the 1930s with the introduction of the species Oreochromis mossambicus to Java as ornamental fish. Now, tilapia is produced in more than 135 countries around the world. Rapid growth, high resistance against a wide range of environmental conditions, tolerance to some of diseases and stress, high reproducibility, and short reproductive cycle in captivity and low nutrients consumption are the most important characteristics of tilapia fish. Studies about tilapia aquaculture in Iran have been started since November 2008 in the Salt water National Research Center in the Bafgh city in Yazd province of IR Iran. Research projects tended to obtain technical knowledge of different aspects of breeding and culture of tilapia in brackish water condition. Despite the high demand, the introduction of this fish has been stopped to aquaculture industry of Iran. The main reason could be environmental views that worry about entry of tilapia to native water resources of Iran, however many instructions and inhibitor techniques have been proposed for mentioned viewpoint. It should be noted that countries neighboring Iran have produced tilapia during last decades. The present report concerns tilapia production activity in some countries neighboring Iran.
    Keywords: Tilapia, Iran, Neighboring Countries, Culture