فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1396)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی احمد الیاسی * صفحات 1-16
    تاریخ نگاری و تاریخ نگری مورخان ایرانی در عصر زندیه به عنوان یکی از حلقه ها و ادوار تاریخ نگاری شایسته مداقه و بررسی است. آذر بیگدلی از نویسندگان پرکار ایرانی سده دوازدهم محسوب می شود. در ادبیات تاریخی از وی به عنوان شاعر و تذکره نویس یاد می شود؛ اما یکی از جنبه های زندگی علمی وی توجه و عنایت او به تاریخ است که حاصل آن نوشته تاریخی کم نظیری است که وی در ضمن اثر ادبی خود گنجانده است؛ بنابراین، هدف اساسی این پژوهش بازکاوی اندیشه تاریخ نگاری آذر بیگدلی است. آذر بیگدلی نه تنها از مورخان سده دوازدهم ایران به شمار می رود، بلکه نقش موثری در تداوم و تحول تاریخ نگاری عصر زندیه داشته است؛ به گونه ای که وی از یک جهت از مورخانی همچون استرآبادی و غفاری کاشانی الگوبرداری کرده و از جهت دیگر، وی از پیشروان نهضت بازگشت ادبی و گرایش به نثر ساده در تاریخ نویسی است و تاثیری که سبک نگارش وی بر نثرنویسان بعدی، به ویژه در دوره قاجار داشت، نباید نادیده گرفته شود. کوشش وی در بیان رویداد های تاریخی با نثری ساده و روان بعدها در دوره قاجار سرمشق مورخانی همچون دنبلی و خاوری قرار گرفت. ظهور و گسترش جنبه های اجتماعی و اقتصادی و رویکرد علی و انتقادی و واقعیت گرایی و رعایت انصاف و بی طرفی در گزارش تاریخ نیز از دستاوردهای تاریخ نگاری وی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: آذر بیگدلی، تاریخ نگاری، تاریخ نگری، زندیه
  • علی علی بابایی درمنی * صفحات 17-29
    سابقه دیرین در تاریخ نگاری از ویژگی های بارز فرهنگی ارمنی ها و گرجی ها در دوره باستان است. صدها سال زیستن مردمان ارمنستان و گرجستان در کنار یکدیگر، سبب همانندی برخی از ویژگی های تاریخ نگاری آنها شد. از دیگر سو، اختلاف در شیوه حکومت در برخی از دوره های تاریخی نیز سبب اختلاف در برخی دیگر از ویژگی های تاریخ نگاری آنها شد. این مقاله با بهره گیری از منابع کهن تاریخ قفقاز و همچنین پژوهش های نوین در این ارتباط، با بررسی تطبیقی برخی از ویژگی های تاریخ نگاری ارمنی و گرجی، همانندی و اختلاف را در سبک نگارش این تاریخ نگاری ها بررسی می کند. شباهت های تاریخ نگاری ارمنی و گرجی در دوره باستان در موضوعاتی مانند بهره گیری از روایات عهد عتیق و تعمیم تبار اشکانی به فرمانروایان غیر اشکانی نمود پیدا کرده است، در حالی که اختلاف میان این دو تاریخ نگاری در شیوه بهره گیری از روایات ملی ایرانی است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری ارمنی، تاریخ نگاری گرجی، روایات ملی ایرانی، تبار اشکانی، موسی خورنی
  • محسن رحمتی *، پرستو مظفری صفحات 31-50
    طی قرون متمادی امور اداری- سیاسی کردستان به دست خاندان محلی اردلان و خاندان های وابسته به آنان اداره می شد که یکی از آنها، خاندان وزیری بود. اصلی ترین کارکردوزیری ها، اداره امور دیوانی و محاسباتی امارت اردلان بود. این پژوهش به روش تاریخی ضمن بررسی چگونگی راهیابی خاندان وزیری به عرصه حکومت اردلان، بر آن است تا به جایگاه آنان در ساختار اداری و تحولات سیاسی و فرهنگی کردستان اردلان در دوره اول قاجار بپردازد. این مقاله نشان می دهد خاندان وزیری از نخستین حضور خود در دستگاه حکومت محلی اردلان از دورهافشاریه تا پایان دوره اول قاجار، روندی رو به ترقی داشته اند. اعضای این خاندان، علاوه بر ایجاد پیوند بین امارت اردلان و دولت مرکزی، در عرصه سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، ادبی و عمرانی کردستان حضور فعال داشتند.
    کلیدواژگان: کردستان، خاندان اردلان، خاندان وزیری، دوره اول قاجار
  • گودرز رشتیانی * صفحات 51-70
    منطقه قفقاز در تاریخ ایران از دوره باستان از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و در عمده تحولات روابط خارجی ایران نقش مهمی داشته است که با جدایی از ایران در 1243 ه.ق/ 1828م این اهمیت برای دهه های آتی همچنان پابرجا ماند؛ گرچه شکل و صورت آن تغییر پیدا کرد. در مقاله حاضر نقش ارامنه قفقاز در موضوع گرایش به روسیه و جدایی از ایران در دوره بعد از صفویه تا عهدنامه ترکمانچای بررسی و به این پرسش اساسی پاسخ داده می شود که دیدگاه های علمی دو سده گذشته و دوران حاضر که پیوستن به روسیه تزاری را خواست عمومی و حداکثری جامعه ارمنی می دانند تا چه میزان با واقعیت تاریخی و منابع و اسناد مربوط همخوانی و سازگاری دارد؟ در پژوهش حاضر با بررسی اسناد و متون مربوط نشان داده می شود که این گرایش یک درخواست حداکثری نبوده و بخش های مهم و گسترده ای از کلیسای اصلی و بدنه جامعه ارمنی تمایلی برای پیوستن به روسیه نداشته اند و به دلایل مختلف سیاسی از جمله حمایت های سیاسی دولت های ایران از مسیحیان به ویژه در زمان تثبیت قدرت مرکزی، بیشتر ارامنه خواستار تداوم پیوستگی به جامعه ایرانی بوده اند.
    کلیدواژگان: ارامنه، ایران، صفویه، روسیه، عهدنامه ترکمانچای
  • نصرالله صالحی * صفحات 71-90
    ایران و عثمانی به عنوان دو دولت همجوار با مرزهای طولانی طی سده های متمادی روابط بسیار پرفرازونشیبی را پشت سرگذاشتند. یکی از مسایل اصلی که هنوز جای پژوهش های جدی درباره آن خالی است، مسئله چگونگی تعیین مرزهای دو دولت است. از هنگام انعقاد عهدنامه دوم ارزنه الروم در 1263ق/1847م، تحدید حدود دو دولت وارد مرحله جدیدی شد. درست از نیمه قرن نوزدهم تا نیمه قرن بیستم کمیسیون های متعددی مرکب از نمایندگان چهار دولت، برای حل و فصل اختلافات سرحدی میان ایران و عثمانی تشکیل شد. آغاز به کار نخستین کمیسیون تحدید حدود (ق1266/1850م) در واقع نقطه عطف و سنگ بنای تمامی کمیسیون های بعدی به حساب می آید. پژوهش حاضر با روش تاریخی و رویکرد تحلیلی- انتقادی، با تکیه بر اسناد، به ویژه اسناد وزارت امور خارجه و نیز برخی آثار خطی به این پرسش ها پاسخ می دهد: نخستین کمیسیون تحدید حدود، چرا و چگونه تشکیل شد؟ رفتار و عملکرد نماینده عثمانی، درویش پاشا، در جریان نخستین کمیسیون تحدید حدود چگونه بود؟ در این پژوهش، دو اثر مشیرالدوله و درویش پاشا در کنار اسناد ایرانی و عثمانی، به عنوان منابع و مدارک اصیل، مبنای کار بوده است.
    کلیدواژگان: درویش پاشا، میرزاجعفرخان مشیرالدوله، تحدید حدود، ایران و عثمانی
  • مهدی عبادی*، حسن حضرتی صفحات 91-110
    در دوره فترت پس از جنگ آنقره (804ق./1402م.)، جریان سیاسی- مذهبی وابسته به مدارس به مانند دولت عثمانی دچار اضطراب و پریشانی شد. با توجه به اینکه عملا حاکمیت تثبیت شده و قدرتمندی برای پشتیبانی از آنها در جامعه عثمانی وجود نداشت، حضور تاثیرگذار آنها در جامعه به شدت در مقایسه با ادوار پیش سستی گرفت. این واقعیت، مدرسیان و جریان مدرسی را به این نتیجه رساند که آنها برای پیشبرد اهداف مذهبی و عقیدتی خود در سطح جامعه ناگزیر هستند از احیای حاکمیت یکپارچه عثمانی حمایت کنند. این مهم برای مدرسیان و طبقه علمیه از این لحاظ اهمیت داشت که اعمال اصول فقهی و هنجارهای شرعی در جامعه عثمانی که به دلیل بافت عمدتا بدوی آن اغلب گرایش به نحله های غیر فقاهتی - مدرسی داشت، مستلزم قدرت سیاسی همسو بود؛ از این رو، پس از احیای وحدت سیاسی و سرزمینی عثمانی از سوی محمد چلبی (816ق./1413م.)، طیف قابل توجهی از مدرسیان تلاش خود را برای تجدید نفوذ سیاسی در حاکمیت آل عثمان به کار بستند. آنها در کنار تلاش برای تثبیت سلطنت محمد اول، شرایط لازم برای برخورد نظامی دولت عثمانی با جریان صوفیانه عامیانه را فراهم کردند که به اقتدار و وحدت سرزمینی دگرباره آل عثمان تمایل چندانی نداشتند. صدور فتوای قتل شیخ بدرالدین سماوی از سوی مفتیان و اجرای آن از سوی سلطان عثمانی و نیز قتل عام پیروان این شیخ در آناتولی که گرد طورلاق کمال، از مریدان شیخ سماونه فراهم آمده بودند، از جمله قدرت نمایی های بارز مدرسیان در روزگار احیای وحدت حاکمیت آل عثمان و ایام فرمانروایی محمد چلبی بود.
    کلیدواژگان: اسلام مدرسی، مدارس عثمانی، طبقه علمیه، محمد اول، بدرالدین سماوی
  • میکائیل وحیدی راد * صفحات 111-130
    روزنامه جنوب با طرح نظریه «دولت مستقل مقتدر»، بر این باور بود که دولت بایستی در مقابل نقشه ها و طرح های دولت های اروپایی، به خصوص انگلستان در حوزه نفت ایستادگی کند و با تکیه بر اتحاد و وحدت ملی درصدد کسب منافع ملی گام بردارد. هدف نوشتار حاضر آن است تا تصویری مستند از کنش دولت انگلستان در قالب شرکت نفت انگلیس و ایران بر مبنای نوشتار روزنامه جنوب ارائه دهد که نویسندگان آن بر این باور بودند که این شرکت به نمایندگی از دولت انگلستان عمل می کند و سازمان سیاسی یا به گفته روزنامه «پلتیکی» است که در تحت پوشش آن درصدد گسترش منافع انگلستان در ایران است. به این ترتیب روزنامه جنوب خود را به عنوان اولین مخالف قرارداد دارسی در ایران مطرح می کند و با رصد اقدامات انگلستان نقض مواد این قرارداد را انعکاس می دهد. در نوشتار حاضر پرسشی که نویسنده با روش تحقیق تاریخی و با مطالعه روزنامه، درصدد پاسخ گویی به آن است، بررسی این دیدگاه روزنامه جنوب به قرارداد دارسی است که از آن به عنوان سازمانی پلتیکی یاد می کنند تا مبانی و علل این نگاه روزنامه مشخص شود.
    کلیدواژگان: انگلستان، قرارداد دارسی، شرکت نفت، روزنامه جنوب، دولت مستقل مقتدر
|
  • Ahmad Elyasi * Pages 1-16
    Historiography and history naration of Zand dynasty as one stage of Iranian historiography should be further studied. ḤĀJJ LOṬF-ʿALĪ BĪG B. ĀQĀ KHAN BĪGDELĪ ŠĀMLŪ (fl. 1134/1721-1195/1781) is one of the most prolific writers of the 18th century.Although he is more known as a poet and biographer, but one of the aspects of his scientific life is attention to historiography, which is the result of an insignificant piece of his writings that he has included in his literary work. Therefore, the main purpose of this paper is review the thought of Azar Bigdeli's historiography. He has played an effective role in the continuity and evolution of Zandee's historiography, which from one side modled from historians like Astarabadi and Ghafari-e Kashani and from other side was one of the pioneers of the revulsion against the so-called sabk-e hendī, Indian style (BĀZGAŠT-E ADABĪ) and tendency to simple writing of historiography. Azar had a great impact on the next writers, especially on Qajar historians. His effort in expressing historical events with a simple and emotional passion, later in the Qajar period, became as a pattern for other istorian s like Abd-al-Razagh Donboli and Fazlollah Khavari-e Shirazi. The emergence and expansion of social&economic aspects and causal and critical approach, realism, fairness and impartiality is one of the achievements of his historiography.
    Keywords: Iran, Iranian Historiography, 18th Century, Azar Bigdeli
  • Ali Alibabaee Dermeni * Pages 17-29
    The long background in historiography is a remarkable cultural characteristic of Armenians and Georgians in ancient times. Hundreds of years of living between the Armenian and Georgian peoples together contributed to the harmony of some of their historiography features. On the other hand, the differences in government practices in some historical periods also contributed to differences in some of their historiography features. This paper examines the similarities and differences in the style of writing these historiography by using the ancient sources of the Caucasian history as well as the new researches in this regard, by comparative study of some features of Armenian and Georgian historiography. The similarities between Armenian and Georgian historiography in the ancient period have been revealed in issues such as the use of the Old Testament traditions and the generalization of Parthian descent to nonpartisan rulers, while the difference between these two histories is in the way of utilizing Iranian national narratives.
    Keywords: Armenian historiography_Georgian historiography – Iranian national narratives_Arsacids descent- Movses Khorenatsi
  • Mohsen Rahmati *, Parastoo Mozafari Pages 31-50
    Kurdistan's political and administrative affairs were run by the local Ardalan household and their dependent families, throughout the centuries, one of them being the family of Vaziri. Managing of accounting and aministeative affairs was a main function of the Vaziris in the Ardalan Emirate. By The historical analytic method, this article seeks to examines the ways in Setting up the Vaziri family for the Ardalan government, their position in the administrative structure, political and cultural changes of Kurdistan Ardalan during the first Qajar period.This study shows that the Family of Vaziris had a progressive advance since its first appearance in the Ardalan local government from the Afshari period to the end of the first Qajar period. Members of this family, in addition to establishing a link between the Ardalan emirates and the central government, were active in the political, social, cultural, literary and cultural development of Kurdistan.
    Keywords: Qajar, Ardalan family, Vaziri Family, Mirza Ahmad, Kurdistan
  • Godarz Rashtiyani * Pages 51-70
    The Caucasus region has had a great importance in the Iranian history since ancient times and has played a major role in the main developments of Iranian foreign relations. By separation from Iran in 1828, this significance remained for the coming decades; although its shape have changed. The main purpose of this paper is study and review role of Armenians in tendency to Russian empire from last decades of the safavid dynstay to the Turkmanchay treaty. We try answer to this main question that the scientific views of the last two centuries, that consider joining to Tsarist Russia as a general and maximal demand of Armenian community, how much is it consistent with the historical reality and the relevant sources and archival documents?. By examining the relevant documents and sources, present study shows that this trend was not a maximum demand and many parts and main church of the Armenian community had no adesire for join to Russian Empire. Because of various reasons, including the political support of the Iranian governments from the Christians especially during the stabilization of the central power, most of the Armenians have called for continuity in the Iranian society.
    Keywords: Armenians, Iranian History in the 18th century, Russia, Treaty of Turkmenchay (1828)
  • Naser Salehi * Pages 71-90
    Iran and Ottoman Empire over the course of centuries, have left a high-tensionrelationship. One of the main issues that still remains to be seriously investigated is the question of how the two state’s boundaries are delimitated. Since the signing of the second Erzrum Treaty in 1263/1847, the delimitation of two states entered a new stage. Right from the middle of the nineteenth century to the middle of the twentieth century, numerous commissions, composed of representatives of four states, were set up to resolve border disputes between Iran and the Ottoman Empire. The first delimitation commission (1266/1850) in fact, is considered the turning point of all future commissions. The present research responds with the historical method and analytical-critical approach, relying on documents, in particular the foreign affairs documents, as well as some manuscripts on these questions: How and why the first demarcation commission was formed? What was the actions of the Ottoman representative, Derwish Pasha, during the first demarcation commission? Two works of Moshirdouleh and Derwish Pasha, along with Iranian and Ottoman documents, have been the basis of the present research.
    Keywords: Dewrvish Pasha, Mirza Jafar Khan Moshirdouleh, Demarcation, Iran, Ottoman Empire
  • Mahdi Ebadi *, Hasan Hazrati Pages 91-110
    In the weakness period after Ankara War (1402/804), the political-religious movement dependent on the Madrasas, like as Ottoman state, became anxiety and disturbance. Given the fact that, virtually there was not a consolidated and powerful sovereignty to support from them in the Ottoman society, their influential presence in the society was heavily weakened compared with earlier times. This fact caused the Madrasa Educators and the Madrasa movement concluded that in order to advance their religious and ideological goals in society, they had to support the revival of the unity of the Ottoman monarchy. It was important for the Madrasa educators and 'Ilmiyye circle that the application of the jurisprudential principles and religious norms in the Ottoman society, which due to its mostly primitive texture, often tended to non-jurisprudential circles, required political consistency. Therefore, following the revival of the Ottoman political and territorial unity by Muhammad I (816/1413), a significant range of scholars used their efforts to renew their political influence in the rule of Āl-i 'Uthmān. Along trying to stabilize Mohamed I sultanate, they provided the conditions for a military encounter between the Ottoman state and the popular mystical movement, which did not have the slightest desire for the political and territorial unity of Āl-i 'Uthmān. The issuance of the fatwa of the murder of Shaykh Badr al-Dīn Samāwī by the Muftis and its execution by the Ottoman Sultan, as well as the massacre of the followers of this Shaykh in Anatolia, which were gathered around Tūrlāķ Kamāl, the disciple of Shaykh-i Sam§wn§, including the outstanding powerful presence of the Madrasa educators during the revival of the unity of the rule of Āl-i #Uthmān and reign of Muhammad I.
    Keywords: Islam of Madrasa, Ottoman Madrasas, Ilmiyye Circle, Mehmed I, Badr al-D?n Sam?w?
  • Mikaeel Vahidirad * Pages 111-130
    One of the most important newspapers of the Constitutional Revolution period, published by Mohammad Bagherkhan Tangestani, is the Rooznameh Jonob. The examination of the critical stance of the Rooznameh Jonoub, in anticipation of the theory of Powerful Independent Government, believes that the government must stand against the plans of European governments and seek national interests on the basis of national unity. The purpose of the present paper is to present a documentary view of the British Government's action in the form of Anglo-Iranian Oil Company during the constitutional era.The newspaper's authors believed that the company was acting on behalf of the British government and was not a commercial organization, but a political organization, in the context of which it seeks to extend the interests of England in Iran, Rooznameh Jonoub itself is the first to oppose the Darcy contract in Iran.The question that author attempts to answer is why the Rooznameh Jonoub view about England and the Darcy contract, which they call a political organization, to determine the causes of this newspaper's view.
    Keywords: DArcy Concession, Oil Company, Rooznameh Neday-e Jonoub