فهرست مطالب

نشریه علوم آبزی پروری ایران
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شاهین نهالی، نصرالله احمدی فرد*، ناصر آق، ناصر صمدی صفحات 1-10
    از آن جایی که آرتمیا کاربرد زیادی در تغذیه لارو ماهیان دارد و سطح مواد معدنی از جمله عنصر روی در آن پایین است، در تحقیق حاضر تاثیر جلبک Dunaliella salinaغنی شده با روی معدنی (روی سولفات) در 4 غلظت (صفر، 0/8، 1/6، 3/2 میلی گرم بر میلی لیتر) بر میزان رشد، بقا و تولیدمثل Artemia parthenogenetica مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج در روزهای 11، 17 و 21 بیشترین (7/07، 8/86 و 9/049 میلی متر) و کمترین (5/48، 7/06 و 7/25 میلی متر) رشد طولی به ترتیب در تیمارهای 2/3 و 8/0 میلی گرم بر لیتر حاصل شد (0/05>P). با افزایش غلظت روی در تیمارهای غنی سازی میزان بازماندگی کاهش یافت، بطوری که کمترین و بیشترین میزان بازماندگی در روزهای مورد مطالعه (11، 17 و 21) در تیمارهای 3/2 و 0/8 میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده شد. برای تعیین فاکتورهای تولیدمثلی A. parthenogenetica، تعداد ناپلی و سیست تولید شده به ازای هر ماده، درصد سیست زایی و طول دوره تولیدمثلی هر ماده بررسی شد. بیشترین طول دوره تولیدمثلی (13/6 روز) و تعداد ناپلی تولید شده (43/66 ناپلی) در تیمار 3/2 میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده شد؛ اگر چه اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهد نشد (0/05>P). بیشترین و کمترین درصد سیست زایی به ترتیب در تیمار 0/8 و 3/2 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد. براساس این تحقیق جلبک D. salinaغنی شده با روی معدنی سبب بهبود رشد طولی A.  parthenogeneticaشد، اگرچه با افزایش میزان غنی سازی، میزان بازماندگی کاهش یافت و تاثیر معنی داری بر فاکتورهای تولیدمثلی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: جلبک، روی، فاکتورهای تولیدمثلی، رشد
  • ناصر آق*، علی محمدیاری، حسن رحیمیان صفحات 11-22
    تنوع موجود در بین گونه های آرتمیا، اهمیت بررسی های ریخت سنجی و مشخصات قابل شمارش را بیشتر مشخص می کند. با بررسی صفات ریخت سنجی، علاوه بر شناسایی گونه های نزدیک به هم، می توان میزان تاثیر فاکتورهای محیطی در زیستگاه ها و گونه های مختلف را بررسی و فاکتور محیطی اصلی را که تاثیر بیشتری در تغییرات ریخت سنجی دارد، مشخص کرد. در این مطالعه تاثیر همزمان دما-شوری بر تغییرات صفات ریخت سنجی دو جمعیت آرتمیا اورمیانا و آرتمیای بکرزا مورد بررسی قرار گرفت. تخم گشایی سیست ها، جداسازی لاروها، غذادهی و پرورش آن ها به روش استاندارد انجام گردید. آرتمیاهای هر دو جمعیت اورمیانا و بکرزا تا روز سیم در محیط های پرورشی (شوری های  60، 120 و 180 گرم در لیتر و دما های 15، 24 و 30 درجه سانتی گراد) نگه داشته شدند. سپس به وسیله لوپ آئینه دار و دیجیتایزر صفات ریخت سنجی آنها اندازه گیری شدند. به طور کلی در این تحقیق پانزده صفت ریخت سنجی در 9 ترکیب دما و شوری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج توسط آزمون آنالیز واریانس، تجزیه خوشه ای و تحلیل ممیزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج آنالیز واریانس صفات ریخت سنجی مطالعه شده نشان داد که میانگین اکثر صفات در هر دو گونه بکرزا و اورمیانا، در تیمار 60-24 بیشتر بوده است. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای بین دو گونه بکرزا و اورمیانا با استفاده از صفات ریختی، این دو جمعیت را در دو شاخه مجزا جای داد. به طور کلی،آرتمیا اورمیانا بر اساس دما و آرتمیای بکرزا بر اساس شوری گروه بندی منظم تری را نشان دادند. بررسی صفات با استفاده از تحلیل ممیزی نشان داد که در بین صفات استفاده شده در این تحلیل، به ترتیب نزولی صفات عرض کیسه تخمی، حداکثر فاصله بین دو چشم، طول تلسون، طول کل بدن، فاصله بند سوم تا انتهای شکم، عرض سر، طول شاخک چپ، طول شاخک راست، عرض بند سوم شکمی، حداکثر قطر چشم چپ، تعداد تارهای شاخه چپ فورکا، تعداد تار های شاخه راست فورکا، حداکثر قطر چشم راست، طول فورکا و طول شکم، تا ثیر بیشتری در تفکیک گروه ها از همدیگر داشتند.
    کلیدواژگان: شوری، دما، مورفولوژی، آرتمیا
  • حنانه رضاییان، سید ولی حسینی*، علیرضا میر واقفی، عباسعلی مطلبی مغانجوقی، کبری ضیایی صفحات 23-31
    در این پژوهش فیله های ماهی شوریده تحت تاثیر غلظت‎های مختلف (5/0، 1 و 2 درصد) عصاره  الکلیخیار دریایی Holothuria leucospilota قرار گرفت و سپس تحت خلا بسته‎بندی شد. فیله های بسته‎بندی شده به مدت 16 روز در یخچال در دمای 4 سانتی گراد نگهداری شد و هر 4 روز یک بار آزمایش های میکروبی شامل شمارش مجموع باکتری های کل، باکتری های سودوموناس، انتروباکتریاسه و باکتری های تولیدکننده سولفید هیدروژن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مجموع باکتری های کل در همه تیمارها با گذشت زمان افزایش یافت و بیشترین مقدار این شاخص در همه تیمارها در روز 12 نگهداری مشاهده شد. باکتری سودوموناس، انتروباکتریاسه و باکتری های تولیدکننده سولفید هیدروژن در طول دوره نگهداری در نمونه شاهد به طور معنی‏داری بیش از نمونه های تیمار شده با عصاره بود. در نمونه های تیمار شده با عصاره 2 درصد تا روز 4 نگهداری باکتری سودوموناس مشاهده نشد. انتروباکتریاسه نیز در تیمارهای 1 و 2 درصد تا روز 8 نگهداری دیده نشد. در تیمار 2 درصد تا روز 12، در تیمار 1 درصد تا روز 8 و در تیمار 5/0 درصد تا روز 4 هیچ‎گونه باکتری تولیدکننده سولفید هیدروژن مشاهده نشد. نتایج حاکی از آن است که عصاره خیار دریایی بر روی نمونه های ماهی در حفظ کیفیت مطلوب آن ها و افزایش مدت زمان نگهداری در شرایط سرد، تاثیر بسزایی دارد. شایان ذکر است که عصاره 2 درصد نسبت به سایر غلظت‎های عصاره در افزایش ماندگاری فیله های ماهی شوریده اثر بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: خیار دریایی، عصاره، فعالیت ضد میکروبی، نگهداری در یخچال
  • امین فرحی، محمد سوداگر*، سیامک یوسفی سیاهکلرودی، محمد مازندرانی، شهرام دادگر، سید مهدی اجاق صفحات 32-41
    تحقیق حاضر به منظور تعیین قابلیت های پرورش و ارزش پروتئینی ماهی گورامی عظیم الجثه به عنوان یک گونه خوراکی جدید و مقایسه آن با کپور معمولی به عنوان یک گونه رایج پرورشی طراحی شد. به منظور تجزیه و تحلیل فاز پرورشی ماهی گورامی عظیم الجثه در شرایط کشت تک گونه ای و مقایسه آن با کپور معمولی، بچه ماهیان گورامی و کپور در دامنه وزنی یکسان (به ترتیب 0/27±5 و 0/17±5/02 گرم) خریداری و به استخرهای بتونی معرفی و در شرایط یکسان شامل 2 تیمار با 3 تکرار با جیره تجاری ماهی کپور معمولی به مدت یکسال پرورش یافتند. نتایج شاخص های رشد نشان داد که نرخ بقا، میزان افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و شاخص قیمت دارای سطوح بهینه تری (0/05>P) در ماهیان کپور معمولی بوده است. در مقابل کارایی پروتئین و شاخص احشایی در ماهیان گورامی عظیم الجثه بهبود قابل ملاحظه ای را نشان داد (0/05>P). بازده فیله و لاشه به طور معنی داری در ماهیان گورامی عظیم الجثه بالاتر بود (0/05>P). اسیدهای آمینه ضروری آرژنین، هیستیدین، لیزین، ترئونین و تریپتوفان و اسیدهای آمینه غیرضروری آلانین و سرین در ماهی گورامی عظیم الجثه در مقایسه با کپور معمولی به صورت معنی دار در سطوح بالاتری قرار داشت. همچنین نسبت اسیدهای آمینه ضروری به غیرضروری در دو گروه از ماهیان فاقد اختلاف معنادار بود (0/05<P). در مجموع، نتایج این مطالعه نشان داد که ماهی کپور معمولی در شرایط یکسان در استخرهای بتونی قابلیت رشد بیشتری نسبت به ماهی گورامی عظیم الجثه دارد، ولی مقادیر مناسب تری به لحاظ بازده لاشه و شاخص احشایی در ماهی گورامی عظیم الجثه حاصل شد. به علاوه با توجه به ارتقای معنی دار اسیدهای آمینه ضروری آرژنین، هیستیدین، لیزین، ترئونین و تریپتوفان و اسیدهای آمینه غیرضروری آلانین و سرین و نیز عدم وجود اختلاف معنی دار در نسبت اسیدهای آمینه ضروری به غیرضروری در دو گونه مورد سنجش، می توان به لحاظ ویژگی های کیفی و ارزش غذایی ماهی گورامی عظیم الجثه را در زمره ماهیان پرورشی ارزشمند قلمداد نمود.
    کلیدواژگان: ماهی گورامی عظیم الجثه، ماهی کپور، عملکرد رشد، پروفیل اسیدهای آمینه
  • سوزان نصیری پور، حجت الله جعفریان*، محمد هرسیج، حسنا قلی پور کنعانی صفحات 42-52
    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر محصول تجاری پروبیوتیکی مولتی بهسیل شامل مخلوطی از چندین گونه از لاکتوباسیلوس و باسیلوس های پروبیوتیکی، مخمر و میکروارگانیزم های پروبیوتیکی دیگر بر عملکرد رشد و تغذیه ماهیان جوان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) از طریق مکمل سازی جیره های غذایی بود. برای این منظور تعداد 600 قطعه بچه ماهی قزل آلا با میانگین وزنی 0/650±19/08 گرم به طور تصادفی به 12 قفس توری (با اندازه 1 ×0/6×0/6 متر با تراکم 50 قطعه ماهی در هر قفس و با جاگذاری شده در استخرهای بتونی آبگذر) معرفی شدند. این آزمایش در قالب یک طرح آزمایشی کاملا تصادفی و با یک گروه شاهد و سه تیمار آزمایشی M1، M2 و M3 انجام شد. در تیمارهای آزمایشی ماهیان به ترتیب با جیره های مکمل شده با پروبیوتیک تجاری مولتی بهسیل در سطوح 200، 300 و 400 میلی گرم در کیلوگرم به مدت 45 روز تغذیه شدند. در پایان آزمایش وزن و طول نهایی، میانگین رشد روزانه و کارآیی تبدیل اختلاف معنی داری را در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند (0/05<P). اختلاف در نرخ رشد ویژه، ضریب رشد حرارتی و کارایی ابقاء انرژی در مقایسه با گروه شاهد مشاهده نگردید (0/05>P). در حالی که پروتئین خام (19/71 درصد) و چربی خام (7/44 درصد) در تیمار M3 در مقایسه با گروه شاهد (پروتئین خام 53/18 درصد و چربی خام 7/17 درصد) افزایش معنی داری داشت (0/05<P). نتایج نشان داد که سطوح مختلف پروبیوتیک مولتی بهسیل در پرورش ماهیان قزل آلای جوان تاثیرات متفاتی را بر عملکرد رشد و تغذیه در این ماهی داشت.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، غذادهی، قزل آلای رنگین کمان، پروتئین خام، کارآیی ابقاء انرژی
  • آرزو ناعمی، رحمان پاتیمار*، محمد هرسیج، سعید یلقی صفحات 53-64
    اطلاع از تنوع و ترکیب گونه ای فیتوپلانکتون ها، آگاهی از تولیدات اولیه و زنجیره ی غذایی محیط آبی را فراهم می آورد. به منظور بررسی جامعه ی فیتوپلانکتونی استخرهای پرورش میگوی گمیشان، در این مطالعه تنوع و فراوانی گونه های فیتوپلانکتون آن ها در دوره پرورش از اردیبهشت تا مهر 1395 تعیین شد. نمونه ها از سه نقطه در سطح آب (نزدیک ورودی، میانی و نزدیک خروجی) از شش استخر انتخاب شده، به وسیله بطری های یک لیتری گرفته شد. نتایج نشان داد که جامعه ی فیتوپلانکتون متعلق به 23 جنس از 6 شاخه شامل Bacillariophyta، Cyanophyta، Chlorophyta، Dinophyta، Cryptophyta وEuglenophyta است. جامعه غالب با جنس های Aphanotece، Chlamydomonas، Nitzschia وPridinium بود. دو جنس Pridinium و Chlamydomonas دارای بیشترین فراوانی بودند. با توجه به شاخص تنوع زیستی شاخه ی Bacillariophyta بیش ترین تنوع را داشت. شاخص تنوع شانون و غنای منهینگ به ترتیب در ماه های تیر و اردیبهشت و شاخص یکنواختی در ماه های تیر و مرداد بالاتر بودند.
    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، فراوانی، پرورش میگو، گمیشان
  • پوریا غلام زاده، کامران رضایی توابع*، غلامرضا رفیعی، مسعود صیدگر صفحات 65-73
    آرتمیا به عنوان مهمترین غذای زنده در دوره های مختلف لاروی در بسیاری از آبزیان شناخته می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف سختی (200، 500 و 1000 میلی گرم در لیتر) و نسبت های مختلف کلسیم به منیزیم (100:0، 80:20، 50:50، 20:80 و 0:100 درصد) بر درصد تخم گشایی، طول کل و میزان مرگ و میر A. franciscana انجام شد. نتایج اثرات سطوح مختلف سختی و نسبت های مختلف کلسیم و منیزیم بر روی عملکرد سیست A. franciscana به طور معنی داری (0.50≥P) نشان داد که افزایش میزان سطح سختی، باعث کاهش میانگین درصد تخم گشایی سیست ها شده است به گونه ای که در تیمار 1000 میلی گرم در لیتر به طور معنی داری کمترین میانگین میزان تفریخ 7±31 مشاهده شد. همچنین بهترین نسبت میزان کلسیم به منیزیم، نسبت برابر 50:50 تعیین شد. از سویی نتایج تاثیر سطوح سختی و نسبت های کلسیم و منیزیم بر روی درصد مرگ و میر A. franciscana نشان داد که با افزایش میزان سختی، تلفات افزایش یافته ولی نسبت های کلسیم و منیزیم تاثیری در میزان مرگ و میر نداشته است. براساس نتایج در نسبت برابر کلسیم به منیزیم در سختی 500 میلی گرم در لیتر بیشترین میزان تخم گشایی 2/35±73/33 درصد حاصل شد. همچنین افزایش میزان سختی سبب کاهش اندازه طول کل ناپلی حاصل از تخم گشایی و افزایش میزان مرگ و میر شد. نتایج نشان داد که بهترین نسبت کلسیم و منیزیم برای تفریخ سیست گونه آرتمیا A. franciscana نسبت مساوی کلسیم به منیزیم 50:50 می باشد و هرچه نسبت کلسیم و منیزیم تغییر کند، از میزان تفریخ در تمام سطوح سختی کاسته و بر میزان تلفات افزوده می شود.
    کلیدواژگان: آرتمیا، سختی آب، کلسیم، منیزیم
  • مصطفی بیگی*، حامد پاک نژاد، حبیب سنچولی صفحات 74-82
    این تحقیق با  هدف بررسی تاثیر جیره های مختلف خشک (تجاری)، غذای زنده (لارو کرم خونی)، غذای تر (دل و جگر گاو) و جیره ترکیبی (50٪ لارو کرم خونی + 50٪ دل و جگر گاو) برشاخص های هم آوری، درصد لقاح، درصد تفریخ، درصد بازماندگی لارو و فاصله بین تخم ریزی های متوالی و همچنین تاثیر بر فاکتورهای رشدی و بقاء بچه ماهیان تا سن 60 روزگی انجام شد. آزمایش با 4 گروه غذایی شامل: غذای کنسانتره (A)، لارو کرم خونی (B)، دل و جگر گاو (C) و گروه شامل 50٪ دل و جگر گاو +50٪ لارو کرم خونی (D) انجام شد. در این آزمایش از 12 جفت مولد ماهی آنجل در 12 مخزن شیشه ای با حجم 60 لیتر و تعداد یک جفت مولد در هر تانک استفاده شد. گروه های تحت تیمار با جیره های تر، غذای زنده و ترکیبی بالاترین میزان هماوری و بقای لارو را نسبت به گروه شاهد (A) داشتند. درصد تفریخ در گروه جیره ترکیبی بالاترین میزان را داشت. فاصله زمانی بین تخم ریزی های متوالی در گروه تغذیه شده با غذای زنده و جیره ترکیبی به شکل معنی داری کوتاه تر از سایر گروه ها بود. همچنین در گروه هایی که مولدین با غذای زنده و ترکیبی تغذیه شده بودند، بچه ماهیان حاصل بهبود پارامترهای رشدی در طول دوره آزمایش را نشان دادند. نتایج نشان می دهد که حضور غذای زنده در جیره غذایی ماهیان زینتی می تواند بر توان تولید مثلی و همچنین رشد بچه ماهیان را به شکل موثری تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: لارو کرم خونی، تولیدمثل، رشد، ماهی آنجل
  • محمد سلکی، سهیل ایگدری*، لعبت تقوی، فاتح معزی صفحات 83-91
    فلزات سنگین از مضرترین آلاینده های اکوسیستم های آبی بوده از پتانسیل بالایی برای ایجاد سمیت در آبزیان برخوردارند. مطالعه حاضر جهت بررسی میزان جذب و تجمع زیستی فلز سنگین سرب (Pb) در اندام های پا، جبه و آبشش ماسل آب شیرین Anodonta cygnea  انجام شد. بدین منظور دوکفه ای ها در محیط آزمایشگاه به مدت 9 روز با غلظت تحت کشنده μg/L 125 از فلز سرب مواجهه یافتند و سطوح بافتی پایه فلز سرب در دوکفه ای های مواجهه نیافته، میزان تجمع فلز و همچنین فاکتور تجمع زیستی در روزهای سوم، ششم و نهم از دوره آزمایشی در دوکفه های مواجهه یافته تعیین گردید. تفاوت معنی داری در سطوح پایه فلز سرب در اندام های مورد بررسی وجود نداشت. در طول دوره مواجهه سطوح بافتی سرب در اندام ها به شکل معنی داری (0/05>P) افزایش یافت. میزان تجمع فلز در روز نهم در بافت های پا (μg/g DW 10/82±4/5) و آبشش (μg/g DW 10/02±1/69) به صورت معنی دار(0/05>P) بالاتر از جبه (μg/g DW 5/15±2/8) بود. مقادیر محاسبه شده BAF برای اندام ها نشان دهنده افزایش معنی دار (0/05>P) در طول دوره مواجهه بود و در بین اندام ها نیز مقادیر مربوط به جبه به صورت معنی داری (0/05>P) در مقایسه با دو اندام دیگر کمتر بود. براساس نتایج جذب و تجمع زیستی فلز سرب به عنوان یک عنصر غیرضروری در اندام های مختلف دوکفه ای A. cygnea از روندهای متفاوتی برخوردار بود.  P
    کلیدواژگان: دوکفه ای ها، آلودگی، پایش زیستی، فلز سنگین، بوم سازگان های آبی
  • سمیرا فرامرزپور دارزینی، ابراهیم علیزاده دوغیکلایی، محسن شهریاری مقدم*، مصطفی یوسف الهی صفحات 92-104
    هدف این تحقیق تاثیر اسانس دانه زنیان بر مهار رشد باکتری اشریشیاکلی تلقیح شده در گوشت چرخ شده کپور معمولی هنگام نگهداری در یخچال (4 درجه سانتی گراد) بود. اسانس دانه زنیان با غلظت های 2، 3 و 4 میکرولیتر برگرم به گوشت چرخ شده کپور معمولی تلقیح شده (CFU/g 103) با باکتری اشریشیا کلی اضافه و پس از بسته بندی در یخچال (4 درجه سانتی گراد) نگهداری گردیدند. فراسنجه های شیمیایی (پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و مجموع بازهای نیتروژنی فرار) و میکروبی (شمارش باکتری اشریشیاکلی، باکتری های مزوفیل هوازی و باکتری های سرماگرا) در زمان های 24، 72، 144، 216 و 288 ساعت اندازه گیری شدند. مقدار پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و مجموع بازهای نیتروژنی فرار طی نگهداری در همه تیمارها افزایش یافت، اما این افزایش در تیمارهای حاوی اسانس دانه زنیان کمتر بود. میزان باکتری های مزوفیل هوازی و سرماگرا با افزایش اسانس دانه زنیان کاهش یافت. تیمارهای حاوی اسانس دانه زنیان رشد باکتری اشریشیاکلی را مهار کرده و پس از 144 ساعت سبب کاهش آن گردیدند. غلظت 4 میکرولیتر بر گرم اسانس دانه زنیان بیشترین تاثیر را بر فراسنجه های شیمیایی و میکروبی نشان داد. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که اسانس دانه زنیان دارای خاصیت آنتی میکروبی و آنتی اکسیدانی بوده و برای نگهداری فرآورده های شیلاتی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: گوشت چرخ شده، اشریشیا کلی، اسانس زنیان، ارزیابی حسی
|
  • Shahin Nahali, Nasrollah Ahmadifard *, Naser Agh, Naser Samadi Pages 1-10
    In the present study, the effect of enriched Dunaliella salina with zinc in 4 concentrations (0, 0.8, 1.6 and 3.2 mg L-1) was investigated on the growth, survival, and reproduction of Artemia parthenogenetica. Based on the results, on days 11, 17 and 21, the treatment of 3.2 mg L-1  and 0.8 mg L-1  had respectively the highest (7.07, 8.86 and 9.05 mm) and lowest (5.48, 7.06 and 7.25 mm) total length growth. In addition, survival rate decreased with increasing zinc content in the enrichment treatments and on days 11, 17 and 21. The lowest and highest survival rate was observed in the treatment of 3.2 and0.8 mg L-1, respectively. To determine the reproductive efficiency of A. parthenogenetica, the number of nauplii, cysts produced per female, encysted embryos percentage and the reproductive period of each female were investigated. The highest reproductive period (13.6 days) and nauplii production (43.64 nauplii) were significantly observed in treatment 3.2 mg L-1 (P>0.05). Based on the results, the highest and lowest encysted embryos percentage in A. parthenogenetica were observed in treatment 0.8 and 3.2 mg L-1, respectively. The results also showed that D. salina are well-enriched with mineral zinc and there was a significant increase in the total length growth. However, with increasing levels of enrichment, there was no increase in survival rates and all reproductive performance.
    Keywords: Algae, Zinc mineral, Reproduction, growth
  • Naser Agh *, Ali Mohamadyari, Hassan Rahimian Pages 11-22
    The diversity among Artemia species proves the importance of morphologic and morphometeric investigations. Morphologic studies not only help in identification of close species, but also help to study the effects of environmental factors on the species and to identify the most influencing parameters on the morphologic changes. In this research investigated we investigated the simultaneous effect of salinity and temperature on morphologic changes in two populations of Artemia urmiana and Artemia parthenogenetica. The hatching of the cysts, feeding of nauplii and their culture were performed according to standard conditions. The Artemia from both populations were cultured under sailities 60, 120 and 180 g/L at 15, 24 and 30°C for a period of 30 days. Later the morpholpgic characteristics of adult Artemia were measured using a steriomicropscope equipped with drwing tube and digitizer. During this research over all 15 morphologic indices were measured at nine combinations of salinity and temperature. The results of analysis of variance showed that the average of measured parameters in both populations were higher at 24-60 treatment. Dendrogram of the cluster analysis based on morphologic characteristics seprated the two populations. In general Artemia urmiana and Artemia parthenogenetica demonstrated more regular groupings based on temperature and salinity respectively. Based on the discriminant analysis the width of uterus, maximum distance between two compound eyes, length of telson, total body length, distance of 3rd segment to end of abdomen, width of head, length of left antenna, length of right antenna, width of 3rd abdominal segment, maximum diameter of left eye, number of setae on left furca, number of setae on right furca, maximum diameter of right eye, length of furca and length of abdomen respectively showed increasing effect on separating the two population.
    Keywords: Salinity, Temperature, morphology, Artemia
  • Hannaneh Rezaeeian, Seyed Vali Hosseini *, Alireza Mirvaghefi, Abbas Ali Motalebi Moghanjoghi, Kobra Ziyaei Pages 23-31
    In this study, Otolithes rubber fillets were treated by sea cucumber Holothuria leucospilota extraction and then they were vacuum packed. Packed fillets were refrigerated at 4 centigrade for sixteen days. As an evaluation, microbial tests every four days including counting total bacteria, Pseudomonas, Enterobacteriaceae and hydrogen sulfide-producing bacteria were done. The results declared that during the period, the sum of the total bacteria in all treatments has increased and the maximum value of this index was maintained at 12th day in all treatments. Furthermore during the storage period, the number of bacteria which produce hydrogen sulfide and Pseudomonas and Enterobacteriaceae, were significantly greater than samples which were treated by sea cucumber Holothuria leucospilota extraction. Interestingly, there were no bacteria in the samples that were treated by sea cucumber Holothuria leucospilota 2% extraction for first four days. Also Enterobacteriaceae weren’t found in 1% and 2% extraction treatments until the 8th day of storage and the bacteria producing hydrogen sulfide weren’t seen in 2%, 1% and 0.5% extraction treatment until 12th, 8th and 4th day respectively. Results indicate dramatically that sea cucumber extraction has a considerable impact on samples including maintaining quality and increasing storage time of fish fillets in cold conditions. Notably 2% extract was more effective than other extracts concentrations in increasing survival of fillets.
    Keywords: Sea cucumber, Extract, Antimicrobial activity, Refrigerated storage
  • Amin Farahi, Mohammad Sudagar *, Siamak Yousefi Siahkalroudi, Mohammad Mazandarani, Shahram Dadgar, Seyed Mahdi Ojagh Pages 32-41
    This study was designed to determine the cultivation potentials and protein value of giant gourami as a new edible species and compare it with common carp as a common species. In order to analysis the growth phase of the giant gourami in a monoculture system and compare it with common carp, fishes were purchased in the same weight range (5±0.27 and 5.02±0.17 g, respectively) and presented to concrete pools in the same conditions, two treatments with 3 replicates. Fish were fed with common carp commercial diet of for one year. Growth performance such as survival rate, weight gain, SGR, FCR and price index showed more optimal results (P<0.05) in common carp, but the protein efficiency and visceral index in giant gourami improved, significantly (P<0.05). Fillet and carcass yields were significantly higher in giant gourami (P<0.05). The essential amino acids such as arginine, histidine, lysine, threonine and tryptophan, and non-essential amino acids including alanine and serine were remarkably higher in giant gourami compared to common carp (P<0.05). Also, there was no significant difference in EAA/NEAA at two groups of fish (P>0.05). Overall, the results of this study showed that common carp in the same condition in concrete pools was more able to grow than giant gourami, but better values ​​for carcass yield and visceral index were obtained in giant gourami. In addition, according to the significant upgrading of the essential amino acids such as arginine, histidine, lysine, threonine and tryptophan and unnecessary amino acids including alanine and serine, and also the absence of significant differences in the EAA/NEAA at two species, due to the qualitative features and nutritional value of giant gourami, it can be considered as a valuable farmed fish.
    Keywords: Cyprinus carpio, Osphronemus goramy, growth performance, Amino acid profile
  • Suzan Nasiripour, Hojatollah Jafaryan *, Mohammad Harsij, Hosna Gholipour Knanni Pages 42-52
    The aim of this study was to investigate that the effect of commercial product of Multi-Behsil probiotic, including a mixture of several species of probiotic lactobacilli, bacilli, yeast and other probiotic microorganisms on growth and feeding performance in Oncorhynchus mykiss juveniles through the supplementation of diets. For this purpose, number of 600 fish juveniles with average mean weight 19.08±0.65 g were randomly introduced into 12 netting cages (size of 0.6×0.6×1 m with density of 50 fish per cage and placed in raceway concrete ponds). This experiment was conducted in a completely randomized design with a control group and three experimental treatments, M1, M2 and M3. In experimental treatments fish were fed with supplemented diets in levels of 200, 300 and 400 mg/kg of Multi-Behsil probiotic in diet for 45 days respectively. At the end of the trial, final weight and length, Average daily Growth, and Feed Conversion Efficiency showed significant differences in comparison with the control (P<0.05). There was no significant difference on specific growth rate, Thermal Growth Coefficient and Energy retention efficiency in comparison with the control group(P>0.05). While the crude protein (19.71%) and crude lipid (7.44%) of carcass in treatment of M3 had significantly increase (P<0.05) in comparison with the control group (crude protein 18.53% and crude lipid 7.17%). This study highlighted that the different levels of Multi-Behsil probiotic in rearing of Rainbow trout juveniles had different effects on growth and feeding performance in this fish.
    Keywords: Probiotic, Feeding, rainbow trout, Crude protein, Energy retention efficienc
  • Arezoo Naemi, Rahman Patimar *, Mohammad Harsij, Saeed Yelghi Pages 53-64
    Knowing on diversity and species composition of the phytoplankton provides insight on primary production and food webs in aquatic environments. In order to study of phytoplankton community of the Gomishan shrimp culture ponds, this study was carried out to determine diversity and frequency of phytoplankton species from May to October 2016. The samples were taken from surface waters of three point (near the inlet, middle and near the outlet) of six selected ponds by l-liter bottles. The results showed that phytoplankton community belong to 23 genus of 6 phylum including Bacillariophyta, Cyanophyta, Chlorophyta, Dinophyta, Cryptophyta and Euglenophyta. The community dominated by the genus Aphanotece, Chlamydomonas, Nitzschia and Pridinium. Two genus of Pridinium and Chlamydomonas had the highest frequency. Considering biodivercity index, Basilariophytahad the highest divercity. The Shannon diversity index and Menhinick richness were the highest in May and July, respectively, evenness index in July and August.
    Keywords: phytoplankton, Frequency, Shirmp culture, Gomishan
  • Pooria Gholamzadeh, Kamran Rezaei Tavabe *, Gholamreza Rafiee, Masoud Seidgar Pages 65-73
    Artemia is known as one of the most important species of living food needed in many larval stages in many aquatic animals. In this study, the effect of different levels of hardness on three levels (200, 500 and 100) mg.L and various ratios of calcium to magnesium (100: 0, 80:20, 50:50, 20:80 and 0: 100) on The percentage of hatching, total length and mortality rate of A. franciscana were determined. The results of different levels of hardness and various ratios of calcium and magnesium on the performance of A. franciscana showed that increasing the level of hardness is caused a decrease in the average percentage of hatching (P≤0.05), so that in the 1000 mg.L treatment, the lowest mean hatching rate was recorded as 31±7. In addition, the best ratio of calcium to magnesium ratio was 50:50. On the other hand, the effects of hardness levels and calcium and magnesium ratios on A.franciscana mortality rate showed that with increasing hardness were increased and calcium and magnesium ratios had no effect on mortality rates. Based on the results, the ratio of calcium to magnesium in the hardness 500 mg.l, had highest amount of hatching 73.33±2.35. Also, the hardness increasing caused a decrease in the size of the nauplii length and increased mortality.
    Keywords: Artemia, water hardness, Calcium, Magnesium
  • Mostafa Beygi *, Hamed Paknejad, Habibollah Sanchuli Pages 74-82
    The aim of this research was to investigate the effects of various dry (commercial), live food (bloodworm larvae), diet (calf’s liver and heart) and combined diet (50% bloodworm larvae + 50% calf’s liver and heart) on fertilization rate, hatching percentage, survival rate of larvae and consecutive spawning intervals, as well as on growth factors and survival of infants until 60 years of age. Experiment with 4 groups including concentrate (A), bloodworm larvae (B), heart and liver of cattle (C) and the group consisting of 50% calf’s liver and heart and 50% larvae of bloodworm (D). In this experiment, 12 pair of angel fish broodstockes were used in twelve 60l glass aquaria.  Of roups were treated with more rations of the live food and mixed diet had the highest fecundity and survival rate of larvae than controls (A). The percentage of hatching was the highest in the combined diet group. The time interval between consecutive spawning in the group fed live food and mixed diet was significantly shorter than others. Also, it was found that in the groups fed live and mixed food, fry showed improvement of the growth parameters. The results showed that the presence of live food in ornamental fish diet can affect the reproductive capacity as well as the growth of its fry.
    Keywords: Blood worm larval, Reproductive, growth, Angel fish
  • Mohammad Sallaki, Soheil Eagderi *, Lobat Taghavi, Fateh Moezzi Pages 83-91
    Heavy metals are considered as a hazardous group of water pollutants that have high potential of toxicity in aquatic organisms. The present study was conducted to investigate the absorption and accumulation of lead (Pb) in foot, mantle and gills of freshwater mussel, Anodonta cygnea. Bivalves were exposed to the sub-lethal concentration of 125 μg/L of Pb for 9 days and the basal Pb content in unexposed mussels, accumulation content and values of bioaccumulation factor (BAF) of the those  exposed were measured in days of 3, 6 and 9. There was no significant difference in basal levels of Pb in the studied organs. Pb contents in the exposed mussels were significantly (P<0.05) increased during exposure period in all organs. Accumulation levels on day 9 in foot (10.82±4.5 μg/g DW) and gills (10.02±1.69 μg/g DW) were significantly (P<0.05) higher than mantle (5.15±2.8 μg/g DW). BAF showed a significant increase (P<0.05) during the exposure period in all organs and BAF values for the mantle were significantly (P<0.05) lower than other organs. Based on the results, absorption and bioaccumulation of Pb as a non-essential element in A. cygnea has different trends in different organs.
    Keywords: Bivalves, Pollution, Biological monitoring, heavy metals, Aquatic ecosystems
  • Samira Faramarzpour Darzini, Ebrahim Alizadeh Doughikollaee, Mohsen Shahriari Moghadam *, Mostafa Yousef Elahi Pages 92-104
    This study aimed to investigate the effect of Carum copticum seedessential oil on inhibition the growth of Escherichia coli inoculated in minced of Cyprinus carpio during refrigerated storage (4˚C). Carum copticum seedessential oil with concentrations of 2, 3 and 4 µL/g were added in minced of C. carpio inoculated (10 3 CFU/g) with E. coliand after packing stored in refrogerator (4˚C). Chemical (PV, TBA and TVB-N) and microbial parameters (E. coli count, TVC and PTC) were measured at 24, 72, 144, 216 and 288 times (hrs). The PV, TBA and TVB-N values increased during storage in all treatments but this increase was lower in treatments containing C. copticum seedessential oil. TVC and PTC counts decreased with increaseing of C. copticum seedessential oil. The treatments containing C. copticum seedessential oil was inhibited the growth of E. coli and decreased E. coli number after 144 hrs. The concentration of 4 µL/g of C. copticum seedessential oil showed the greatest effect on chemical and microbial parameters. Thus it can be concluded that the C. copticum seedessential oil has antibacterial and antioxidant properties and recommended to preservative of fisheries products.
    Keywords: Minced meat, Escherichia coli, Carum copticum essential oil, Sensory analysis