فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1383)

مجله علوم پزشکی رازی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1383)

  • فوق العاده یک
  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/04/29
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حسن اتوکس، رزیتا حسینی شمس آبادی صفحه 343
    سندرم نفروتیک در کودکان علاوه بر آن که یکی از بیماری های مهم کلیه است، تشخیص و درمان عوارض آن نیز دارای اهمیت زیادی می باشد. یکی از عوارض مهم آن ادم است که در گروه سنی کودکان به دلیل شیوع بیش تر و هم چنین درمان متفاوت از بزرگسالان، از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. درمان ادم در کودکان شامل عوامل افزاینده حجم داخل عروق و داروهای کاهنده بازجذب سدیم در لوله پروگزیمال و مهار کننده های آلدوسترون است اما در بزرگسالان از مهار کننده های کانال سدیم در بخش دیستال نفرون مانند آمیلوراید استفاده می شود. آلبومین دارویی مناسب برای درمان ادم در کودکان است اما معایبی نیز دارد که شامل گران قیمت بودن، تشدید نفریت اینترستشیوم و کاهش اثر فوروزماید می باشد. امروزه تلاش بر آن است که از داروهایی استفاده شود که علاوه بر داشتن خصوصیات مفید آلبومین معایب ذکر شده را نداشته باشند(مانند مانیتول). با توجه به معایب آلبومین، در این مطالعه از مانیتول استفاده شد و اثر آن در کاهش وزن و ادم بیماران با آلبومین مقایسه گردید. در این مطالعه کودکان مبتلا به سندرم نفروتیک به صورت یک در میان برای درمان ادم، آلبومین یا مانیتول دریافت کردند و کاهش وزن آخر آن ها نسبت به وزن روز اول با اهمیت در نظر گرفته شد. کاهش وزن در هر دو گروه بیماران، قابل توجه بود(pv>0.001). مقایسه این اختلاف وزن در 2 گروه ذکر شده(مانیتول و آلبومین) با یکدیگر تفاوت معنی داری را در کاهش ادم نشان نداد (pv>0.005). هم چنین رابطه ای بین اثر این داروها با سطح آلبومین سرم به دست نیامد(pv>0.005). از نظر میزان بروز عوارض بین 2 گروه تفاوت چشم گیری وجود نداشت. شانزده درصد بیمارانی که مانیتول برای آن ها تجویز شده بود و 17% بیمارانی که آلبومین دریافت کرده بودند، دچار عوارض شدند که در گروه آلبومین شامل دهیدراتاسیون و هیپرتانسیون و در گروه مانیتول شامل هیپرتانسیون و هیپوکالمی بود. از نظر پاسخ به درمان 8/15% بیماران به مانیتول و 30% بیماران به آلبومین پاسخی ندادند. تمام افرادی که تحت درمان با مانیتول قرار گرفتند و به آن جواب ندادند، مبتلا به MCD بودند.
    کلیدواژگان: مانیتول، آلبومین، ادم، سندرم نفروتیک
  • لامع اخلاقی، هرمزد اورمزدی، محسن فیروزرای، پدرام صدر صفحه 351
    مدفوع غیرطبیعی دلیل مهمی برای بیماری های کولون است. خون ریزی مخفی که توسط یک آزمون جست جوی خون مخفی در مدفوع(Occult blood test) جهت پراکسیداز هموگلوبین تعیین می شود روشی مهم جهت شناسایی نئوپلاسم کولورکتال در مراحل اولیه و قابل درمان است. عدم مصرف مواد غذایی شامل گوشت قرمز و ماهی، سبزیجات، داروها به خصوص ویتامین C، ترکیبات آهن دار و داروهای ضدالتهابی غیراستروییدی به مدت 3 روز قبل از آزمایش ضروری است. روش های شیمیایی رایج برای آزمایش OB عبارتند از: روش میر(Meyer)، روش گایاک(Guaiac)، روش اوتولیدین(O-Tolidine)، روش الکل پیرامیدین(Alcohol pyramidine) و کیت های تجارتی. اساس آزمایش در این روش ها، اکسید شدن کروموژن موجود در هر یک به دنبال اثر اکسیژن آزاد شده از اثر فعالیت پراکسیدازی هموگلوبین روی پراکسید هیدروژن و ایجاد رنگ(واکنش مثبت) می باشد. به منظور بررسی و مقایسه حساسیت هر یک از روش های ذکر شده، خون در مقادیر مختلف به مدفوع اضافه شد که براساس نتایج به دست آمده حساس ترین روش، روش میر بود. این روش می تواند خون ریزی های پاتولوژیک دستگاه گوارش را در میزان 10-5 میلی لیتر شناسایی کند. بعد از این روش حساس ترین روش ها به ترتیب گایاک، الکل پیرامیدین و هماتیپ بوده اند. روش هماتیپ دارای حداقل حساسیت بوده و خون ریزی کم تر از 5/81 میلی لیتر در روز را نمی تواند تشخیص بدهد. هدف از انجام دادن این پژوهش ارزیابی تست های متداول شیمیایی در تشخیص خون مخفی در مدفوع و در نتیجه انتخاب و معرفی یک روش حساس و مناسب جهت آزمایشگاه های بالینی کشور بوده است.
    کلیدواژگان: خون مخفی در مدفوع، حساسیت، روش های شیمیایی
  • محمد یوسف اعرابی مقدم، سیدمحمود معراجی، کیهان صیادپور صفحه 361
    بیماری کاوازاکی یک بیماری التهابی با درگیری چندین عضو، به خصوص قلب می باشد. در ایران تعداد مطالعات مربوط به قلب در این بیماری بسیار کم است. هدف از این مطالعه دست یابی به اطلاعات بیماری شناختی در کودکان ایرانی و مقایسه آن با سایر مطالعات بود. در این پژوهش 61 کودک مبتلا به بیماری کاوازاکی که در مدت 5/7 سال به درمانگاه کودکان بیمارستان قلب شهید رجایی ارجاع شده بودند، از نظر درگیری قلب به صورت گذشته و آینده نگر مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات با مراجعه به پرونده و مدارک بیماران و پی گیری در درمانگاه جمع آوری شد. براساس نتایج به دست آمده 42 بیمار(69%) هیچ علامتی از درگیری قلب نداشتند، آنوریسم عروق کرونر در 8 بیمار(13%) دیده شد و تجمع مایع در پریکارد در اکوکاردیوگرافی در 11% موارد وجود داشت. تغییرات EKG و کاردیومگالی هر یک در 8% بیماران و نارسایی خفیف دریچه میترال در 10% آن ها دیده شد. در موارد درمان با آسپیرین همراه با ایمنوگلبولین وریدی، شیوع آنوریسم عروق کرونر نسبت به درمان با آسپیرین تنها، کم تر بود. این مطالعه نشان داد که بیماران مبتلا به بیماری کاوازاکی نیاز به درمان معمول(آسپیرین و ایمنوگلبولین وریدی همراه با هم) برای کاهش بروز ضایعه قلبی دارند. تجمع مایع پریکارد در بیماران این مطالعه کم تر گزارش شد که شاید علت آن بیش تر بودن فاصله های اکوکاردیوگرافی و ماهیت گذرای تجمع مایع پریکارد در بیماری کاوازاکی باشد بنابراین توصیه می شود هم کاران پزشک، کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی را برای بررسی و پی گیری درگیری قلبی به پزشکان فوق تخصص قلب کودکان ارجاع دهند.
    کلیدواژگان: بیماری کاوازاکی، آنوریسم عروق کرونر، آسپرین، ایمنوگلوبین وریدی، بیماری قلبی
  • عزیزه افخم ابراهیمی، مهدی نصراصفهانی، نادیا ثقفی صفحه 367
    هدف از این پژوهش تعیین نوع انتظارات و رضایت بیماران از پزشک معالج خود بوده است. در این مطالعه 375 بیمار که به طور سرپایی به درمانگاه های مختلف روزانه بیمارستان رسول اکرم(ص) مراجعه کرده بودند، توسط نمونه گیری نسبتی انتخاب شدند و مقیاس «خواسته بیماران» که 3 انتظار، حمایت عاطفی، بررسی و درمان را می سنجد و یک پرسش نامه رضایت که شامل سئوالاتی در مورد پیروی بیماران از دستورات پزشکی و سطح کلی رضایت آن ها بود، مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده جهت تجزیه و تحلیل به برنامه SPSS انتقال یافت. بررسی یافته ها که براساس 4 فرضیه انجام شد نشان داد که بین درمانگاه های مختلف از نظر انتظارات «حمایت عاطفی» و «بررسی و درمان» تفاوت معنی داری وجود دارد. علاوه بر آن رضایت بیماران با برآورده شدن خواسته «توجیه شدن» هم بستگی معنی داری را نشان داد هم چنین رابطه مثبت و معنی داری بین رضایت و پیروی از دستورات دارویی و تغییر پزشک وجود داشت. آگاهی پزشکان از انتظارات بیماران و عواملی که روی رضایت آن ها موثر است موجب بهبود روابط پزشک بیمار و کیفیت مراقبت بهداشتی می شود که هدف نهایی سیستم بهداشتی می باشد.
    کلیدواژگان: انتظارات، رضایت بیماران، پزشک معالج
  • محمد اکبری، اسماعیل ابراهیمی تکامجانی، ابراهیم صادقی صفحه 377
    افراد مبتلا به کشیدگی لیگامان مچ پا به دلیل وجود درد، تورم و محدودیت حرکت در مفصل مچ پا، آهسته راه رفته و قدم های کوتاه تری بر می دارند. با وجود آن که کشیدگی مچ پا یکی از متداولترین آسیب ها در بین ورزشکاران و افراد فعال محسوب می شود. هنوز روش درمانی مشخص و مورد قبولی برای اغلب درمان گرها وجود ندارد. درمان های مختلفی برای این ضایعه پیشنهاد شده است که به 2 گروه عمده متحرک سازی زود هنگام و بی حرکت کردن عضو آسیب دیده تقسیم می شوند. هدف از این مطالعه، مقایسه اثرات متحرک سازی زود هنگام با بریس عملکردی و محدود کردن حرکات توسط گچ گیری بوده است...
    کلیدواژگان: مچ پا، کشیدگی لیگامان، بریس عمل کردی، متحرک سازی زود هنگام
  • علی بیداری، مصطفی سلطان سنجری، محمدعلی صبا، فریده احمدی صفحه 385
    کلروکین و داروی مشابه آن هیدروکسی کلروکین داروهای ضد مالاریا و از جمله داروهای ضد روماتیسم با اثر آهسته هستند. یکی از مهم ترین عوارض این داروها، آسیب شبکیه به دنبال مصرف آن ها است. روش های مختلفی به منظور تشخیص زودرس این گونه آسیب ها به کار گرفته شده است اما اختلاف نظر در این مورد فراوان می باشد. این مطالعه کوششی برای تشخیص زودرس آسیب شبکیه به دنبال مصرف کلروکین با استفاده از پریمتری 2 تا 10 درجه مرکزی و بررسی عوامل تاثیرگذار بر پریمتری بوده است. این مطالعه به صورت مقطعی و آینده نگر با روش نمونه گیری توالی ساده روی 63 بیمار مبتلا به آرتریت روماتویید که حداقل 6 ماه پیش از بررسی تحت درمان با کلروکین قرار گرفته و هنوز دارو مصرف می کردند، انجام گردید. بیماران توسط چشم پزشک مورد معاینه قرار گرفتند و فوندوس به روش افتالموسکوپی مستقیم و غیرمستقیم مشاهده شد. بیماران در صورت عدم وجود تغییرات واضح و اختصاصی آسیب شبکیه به دنبال مصرف کلروکین جهت انجام دادن پریمتری ارجاع می شدند. بیست و یک بیمار در فاصله 3 تا 12 ماه از پریمتری اول به طور مجدد تحت پریمتری قرار گرفتند. نتایج پریمتری توسط یک چشم پزشک تفسیر می شد. این مطالعه در تجزیه و تحلیل نهایی، 52 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. از 63 بیمار مطالعه شده 42 بیمار تنها 1 بار پریمتری انجام داده بودند که 30 نفر آن ها(4/71%) پریمتری طبیعی و 12 نفر آن ها(6/28%) پریمتری غیرطبیعی داشتند. از 21 بیماری که حداقل 2 بار پریمتری انجام داده بودند، در 11 بیمار(4/52%) اولین پریمتری طبیعی و در 10 نفر دیگر(6/47%) اولین پریمتری غیرطبیعی بود. از 10 بیماری که اولین پریمتری آن ها غیرطبیعی بود، در 8 بیمار(80%) با وجود ادامه درمان با کلروکین، پریمتری دوم طبیعی گزارش گردید. پریمتری در 2 بیمار(20%) بدتر شده بود که هر دو بیمار دچار کاتاراکت و پیگمانتاسیون قرنیه شده بودند. از 11 بیماری که اولین پریمتری آن ها طبیعی بود در 3 بیمار(3/27%) در حالی که درمان با کلروکین ادامه داشت پریمتری دوم بدتر شد که با توجه به این مطلب، درمان با کلروکین قطع شد. در 8 بیمار دیگر(8/72%) اولین و دومین پریمتری طبیعی بود. در این مطالعه شیوع رتینوپاتی زودرس ناشی از کلروکین 9/5% برآورد گردید و ارتباطی بین دوز تجمعی کلروکین و نتیجه پریمتری وجود نداشت(p>0.7). هم چنین ارتباطی بین دوز روزانه و نتیجه پریمتری به دست نیامد(p>0.8). کاتاراکت نیز به عنوان یک بیماری زمینه ای چشمی به شکل واضحی نتیجه پریمتری را تحت تاثیر قرار می دهد(p<0.002) در حالی که پیگمانتاسیون قرنیه بر نتیجه پریمتری بی تاثیر است(p>0.13) و ارتباطی بین پیگمانتاسیون ماکولا و نتیجه پریمتری وجود ندارد(p>0.9). به عنوان نتیجه گیری کلی می توان گفت جهت تشخیص آسیب زودرس شبکیه به دنبال مصرف کلروکین می توان از پریمتری 2 تا 10 درجه مرکزی به عنوان ابزاری کارآمد استفاده کرد اما معاینات چشمی هم زمان و تکرار پریمتری در فاصله زمانی 6 ماه از پریمتری اول جهت تایید آسیب شبکیه به دنبال مصرف کلروکین ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتویید، کلروکین، پریمتری
  • ناصر حاجیان مطلق، سوسن فرشی، عشرت عبدالهی، علی ارون تاج، آزاده کردستانی، سیروس احمدی یزدی، آناهیتا خرمی بنارکی، علی اسدی، معصومه کیان پیشه، رزاق بیات، محمدرضا نرمانی صفحه 393
    هدف از این مطالعه سنجش نگرش و تعیین آگاهی دانش آموزان دبیرستانی از بیماری ایدز بوده است. این مطالعه مقطعی توصیفی روی دانش آموزان دبیرستان های شهرستان ساوجبلاغ انجام شد. بدین منظور 1224 نفر از دانش آموزان دبیرستانی از 58 مدرسه شهری و روستایی ساوجبلاغ طبق جدول اعداد تصادفی انتخاب شدند سپس پرسش نامه هایی شامل 23 سئوال توسط آن ها تکمیل گردید. این سئوالات در مورد این که دانش آموزان مهم ترین تهدید علیه سلامتی را چه می دانستند و نیز روش های پیش گیری از ایدز، راه های انتقال بیماری و منابع اطلاع رسانی بود. پردازش داده ها توسط نرم افزار SPSS صورت گرفت. براساس نتایج به دست آمده 7/29% دانش آموزان ایدز را مهم ترین تهدید علیه سلامتی می دانستند در حالی که 5/19% آن ها آلودگی محیط زیست و 9/11% آن ها اعتیاد را مهم ترین تهدید علیه سلامتی می دانستند. در 3/84% موارد اطلاعات دانش آموزان در رابطه با ایدز از طریق تلویزیون و تنها در 5/15% موارد از طریق متون درسی کسب شده بود. دانش آموزان در 9/34% موارد افراد بی بند و بار از نظر جنسی و در 1/33% موارد معتادان تزریقی را بیش ترین مبتلایان به ایدز می دانستند. در زمینه راه های انتقال ایدز 93% تیغ سلمانی مشترک را عامل انتقال ذکر کرده بودند. پنجاه و هشت درصد معتقد بودند که بیمار مبتلا به ایدز باید در مکانی جدا از اجتماع نگه داری شود. سی و نه درصد آن ها کاندوم را در پیش گیری از ابتلا به ایدز و 81% آن ها واکسیناسیون در مقابل ایدز را از راه های موثر در پیش گیری می دانستند. در 64% موارد دانش آموزان ترجیح می دادند که اطلاعات مربوط به ایدز را از طریق کادر پزشکی دریافت کنند و 91% آن ها با اجباری شدن تست ایدز قبل از ازدواج موافق بودند. در 7/50% از موارد، دانش آموزان در طی سال گذشته درگیری بدنی و فیزیکی نداشته و 1/76% آن ها اصلا سیگار نکشیده بودند. این مطالعه نشان داد که تلویزیون در افزایش آگاهی های دانش آموزان بسیار موثر بوده است در حالی که کتاب های درسی به علت کمبود اطلاعات، نقش اندکی در افزایش آگاهی دانش آموزان درباره بیماری ایدز داشتند. اغلب دانش آموزان ترجیح داده بودند که اطلاعات را از طریق کادر پزشکی دریافت کنند. در ارتباط با روش های انتقال ایدز و پیش گیری از آن و روش های جلوگیری از بارداری، آگاهی دانش آموزان اندک بود و به نظر می رسد که جهت آموزش این مطالب باید تدبیری اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: آگاهی و نگرش، منابع اطلاع رسانی، ایدز، دانش آموزان
  • مرتضی خوانین زاده، لیلا مدرس انشایی صفحه 401
    دیابت قندی(Diabetes Melituse) شایع ترین بیماری اندوکرین در جهان بوده و شیوع آن در کل جمعیت جهان 2-1% ذکر شده است. براساس یافته های موجود، هیپرگلیسمی یا بعضی از مشکلات ناشی از متابولیسم ناهنجار در دیابت، موجب بروز عوارض دیابت می شوند یا در پیدایش آن نقش دارند. از سوی دیگر، نقش عامل ژنتیک نیز در این رابطه مطرح شده است. در این مطالعه که به صورت مشاهده ای تحلیلی(Observational Analytical) و هم گروهی تاریخی(Historial Cohort) انجام شد، جهت تهیه اطلاعات با روش سرشماری، تمام بیماران مبتلا به دیابت که طی سال های 80-1371 در بیمارستان حضرت رسول(ص) تحت عمل جراحی کله سیستکتومی قرار گرفته بودند، بررسی شدند و اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و تست های آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج حاصل از این مطالعه، هیچ گونه ارتباط آماری معنی داری بین کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت شیرین و بروز عوارض حین عمل جراحی کوله سیستکتومی وجود نداشت. رابطه آماری بین کنترل قند خون قبل و پس از عمل و بروز عوارض قلبی و فشار خون پس از عمل جراحی کله سیستکتومی، معنی دار مشاهده شد(pvalue<0.05) اما رابطه آماری معنی داری بین کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت شیرین با بروز سایر عوارض پس از عمل جراحی کوله سیستکتومی به دست نیامد. بین طول مدت ابتلا به دیابت شیرین و بروز عوارض قلبی و فشار خون رابطه آماری معنی داری وجود داشت(pvalue<0.05) اما در مورد سایر عوارض و طول مدت ابتلا به دیابت رابطه آماری، معنی دار نبود. در این مطالعه طول مدت ابتلا به دیابت می تواند به عنوان یک عامل مخدوش کننده مطرح باشد. با توجه به نتیجه گیری های ذکر شده و هم چنین نکات موجود در مقالات و منابع مبنی بر این که کنترل قند خون حتی به صورت مقطعی و پیش از عمل، سبب کاهش عوارض حین عمل و پس از عمل جراحی در بیماران مبتلا به دیابت می شود، لازم است که قند خون بیماران پیش از عمل به سطح خوب یا قابل قبول رسانده شود تا از عوارض کوتاه مدت و نیز از عوارض دراز مدتی مانند مشکلات قلبی، اختلالات فشار خون، فتق محل عمل و باندهای چسبنده پیش گیری شود.
    کلیدواژگان: کنترل قند خون، دیابت شیرین، جراحی لوله سیستکتومی، عوارض قلبی و اختلالات فشار خون
  • میترا زندی، سید موید علویان، ربابه معماریان، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 411
    سیروز کبدی به علت شیوع بالا و ایجاد عوارض ناتوان کننده و گاهی مرگبار، از مشکلات اساسی سیستم بهداشتی درمانی کشور ما محسوب می شود. مطالعات نشان می دهند که بیماری مزمن کبدی صرف نظر از نوع بیماری (سیروز، هپاتیت B، هپاتیت C و...)، به طور کلی کیفیت زندگی را کاهش می دهد و این اثر در بین انواع بیماری تفاوت بارزی ندارد. در این رابطه اگر بتوان با اجرای برنامه خود مراقبتی که براساس نیازهای آموزشی بیماران در محدوده های مختلف کیفیت زندگی طراحی شده باشد استقلال بیمار را حفظ کرد، احساس خوب بودن(رفاه) بیمار افزایش یافته و کیفیت زندگی فرد بهبود می یابد. این مطالعه جهت بررسی تاثیر برنامه خود مراقبتی بر کیفیت زندگی بیماران سیروتیک صورت گرفته است. در این پژوهش تعداد 44 نفر از بیماران سیروتیک (21 نفر گروه آزمون، 23 نفر گروه شاهد) به روش نمونه گیری در دست رس (غیراحتمالی) و با توجه به مشخصات نمونه (سن 65-20 و...) مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه حاوی اطلاعات دموگرافیک بیمار و همراهان، پرسش نامه کیفیت زندگی ویژه بیماران کبدی(CLDQ=Chronic liver disease questionaire)، چک لیست بررسی نیازهای آموزشی بیماران و چک لیست های خود گزارش دهی بوده است. برای گروه آزمون و همراهان، برنامه خود مراقبتی به صورت 4 جلسه 45 دقیقه ای اجرا شد و بیماران به مدت 3 ماه هر 15 روز 1 بار از طریق مشاوره تلفنی پژوهش گر با تک تک بیماران و در انتهای هر ماه نیز با مراجعه بیماران به مرکز و دریافت چک لیست های جدید و تحویل چک لیست های ماه قبل پی گیری شدند. کیفیت زندگی بیماران سیروتیک در 2 مرحله قبل و 3 ماه بعد از اجرای برنامه خود مراقبتی توسط پرسش نامه CLDQ سنجیده شد و در پایان میزان کیفیت زندگی در 2 گروه مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت. آزمون آماری کای دو و تی تست با p<0.05 نشان داد که هر دو گروه شاهد و آزمون از نظر عوامل موثر بر کیفیت زندگی مانند سن و جنس و... یکسان هستند. آزمون آماری ویلکاکسون نشان داد که میانگین امتیاز کلی کیفیت زندگی در گروه آزمون قبل و بعد از اجرای برنامه مورد نظر اختلاف معنی درای دارد و نسبت به قبل بهبود یافته است(0.001=P). براساس همین آزمون میانگین امتیاز کلی کیفیت زندگی در گروه شاهد نیز قبل و بعد از مداخله، اختلاف معنی داری داشت و نسبت به قبل کاهش یافته بود(0.001=P). امتیاز کلی کیفیت زندگی قبل از اجرای برنامه خود مراقبتی و پس از آن در 2 گروه با استفاده از آزمون من ویتنی سنجیده شد. قبل از مداخله امتیاز کلی کیفیت زندگی در 2 گروه اختلاف معنی داری نداشت(75/0=P) اما پس از اجرای برنامه خود مراقبتی بین 2 گروه اختلاف معنی داری مشاهده گردید(001/0=P). با توجه به نتایج به دست آمده، فرضیه پژوهش تحت عنوان«کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سیروزی که برنامه خود مراقبتی را به کار می برند نسبت به گروه شاهد بهبود می یابد» تایید گردید.
    کلیدواژگان: سیروز کبدی، کیفیت زندگی، خود مراقبتی، مرکز هپاتیت تهران
  • سید کامران سلطانی عربشاهی، آزیتا عجمی، ثریا سیابانی صفحه 423
    طی 20 سال اخیر، اهمیت مهارت های ارتباط با بیمار در حرفه پزشکی به طور روز افزونی مورد تاکید قرار گرفته است و دانشکده های پزشکی در سرتاسر دنیا برنامه های آموزشی در این زمینه اجرا می کنند. از آن جا که این گونه مهارت ها نوعی رفتار پیچیده محسوب می شوند، روش آموزش آن نیز از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. هدف از این پژوهش بررسی چگونگی آموزش مهارت های ارتباطی در مراکز آموزشی دانشگاه ایران و کرمانشاه بوده است. در این مطالعه توصیفی تحلیلی، پرسش نامه های خود ایفا حاوی اطلاعات دموگرافیک و 25 سوال رتبه ای براساس مقیاس لیکرت طراحی شد و مطالعه آزمایشی روی کارآموز، کارورز و استاد در 4 بخش اصلی(داخلی، جراحی، کودکان، زنان) انجام شد که روایی صوری در حد مطلوب بود. روایی محتوایی و ضریب پایاپی(آلفای کرونباخ 45% و 015/0=P) نیز تعیین شد. تعداد کارآموز، کارورز و استاد در بخش های ذکر شده در دانشگاه ایران به ترتیب 185، 127 و 14 نفر و در دانشگاه کرمانشاه 63، 61 و 30 نفر بود. به طور کلی 446 فراگیر پزشکی(کارآموز و کارورز) و 45 استاد بالینی پرسش نامه ها را تکمیل کرده و تحویل دادند. نظر گروه فراگیران پزشکی(کارآموز و کارورز) و نیز اساتید در 2 دانشگاه براساس پرسش نامه ها استخراج گردید. محور نتایج پیرامون وجود اهداف آموزشی و شیوه های برقراری ارتباط با بیمار، تمرین و پسخوراند در زمینه شرح حال گرفته شده از بیمار، دریافت پسخوراند از اساتید و دستیاران، میزان آموزش مهارت های ارتباطی در هر یک از بخش های بیمارستانی، شیوه تدریس و ارزیابی مهارت ها، آموزش مهارت های پایه و پیش رفته بود که در هر مورد نتایج به دست آمده از 2 دانشگاه مقایسه گردید. براساس نتایج به دست آمده، در هر دو دانشگاه اهداف آموزشی مشخص و مدونی برای برنامه درسی آموزش مهارت های ارتباطی وجود نداشت. آموزش ها پراکنده و بدون طرح آموزشی مدون از نظر شیوه های گوناگون تدریس، محتوای علمی و ارزیابی بود. در رابطه با آموزش مهارت های بین فردی و پایه به نظر رسید که در دانشگاه کرمانشاه اساتید تماس بیش تری با گروه فراگیران پزشکی دارند.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، ارتباط پزشک و بیمار، تدریس، بخش بالینی
  • تینا شوشتری زاده، میترا مهرآزما، سام حاجی علیلوسامی، علی کبیر صفحه 433
    روش های بیوپسی بسته شامل بیوپسی سوزنی(Core needle biopsy=CNBx) و آسپیراسیون سلولی(Fine needle aspiration=FNA) روش های تشخیصی مناسب و با صرفه برای تشخیص ضایعات التهابی و نئوپلاستیک در بسیاری از اعضای بدن هستند. کاربرد این روش ها در مورد ضایعات استخوان و بافت نرم مورد اختلاف نظر است. در این مطالعه ارزش تشخیصی روش های بیوپسی بسته در مورد ضایعات استخوانی و بافت نرم در مقایسه با بیوپسی باز مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور 49 نمونه از ضایعات عضلانی استخوانی با استفاده از روش های FNA و CNBx بررسی شد و نتایج حاصل از آن با روش استاندارد طلایی(بیوپسی باز) مقایسه گردید. براساس نتایج به دست آمده 9/61% از ضایعات توسط FNA و 80% از ضایعات توسط CNBx به درستی تشخیص داده شده بودند. دقت هر دو روش برای افتراق ضایعات خوش خیم و بدخیم بیش از 97% بود. حساسیت FNA معادل 100% و ویژگی CNBx نیز برای افتراق موارد بدخیم از موارد خوش خیم 100% بود. CNBx یک روش دقیق و پایا جهت تشخیص اغلب ضایعات عضلانی استخوانی(muscukoskeletal) است (به خصوص اگر محل بیوپسی به درستی انتخاب شده باشد) و دقت و پایایی FNA محدود به تشخیص افتراقی ضایعات خوش خیم و بدخیم می باشد. FNA یک تست غربال گری مناسب جهت تشخیص ضایعات استخوانی و بافت نرم از نظر وجود بدخیمی می باشد.
    کلیدواژگان: آسپیراسیون، بیوپسی سوزنی، ضایعه استخوانی، ضایعه بافت نرم
  • محمد طالع، مریم کاشانیان، اعظم دهقانی زاده صفحه 441
    هدف از این مطالعه تعیین اثر میزوپروستول خوراکی برای درمان سقط ناقص خودبه خودی در 3 ماهه اول بوده است. این پژوهش به صورت تجربی(experimental) روی 97 زن باردار که با تشخیص بالینی(7/22%) یا سونوگرافی(3/77%) سقط ناقص خودبه خودی در بیمارستان بستری شده بودند، انجام گردید. در ابتدا یک دوز اولیه شامل 600 میکروگرم میزوپروستول خوراکی(با نام تجارتی Cytotec که به شکل قرص های خوراکی 200 میکروگرم موجود است) سپس در صورت نیاز، 2 دوز 400 میکروگرمی با فاصله هر 2 ساعت تجویز شد(حداکثر 1400 میکروگرم). پاسخ به درمان شامل تخلیه کامل رحم بدون نیاز به کورتاژ بود. صبح روز بعد از تجویز میزوپروستول، سونوگرافی انجام می شد و در صورت تایید خالی بودن حفره رحم، بیماران مرخص می شدند. تمام بیماران حداقل 1 بار طی 3 هفته آینده، از نظر بالینی ویزیت شده و از نظر احتمال وجود مشکلات و عوارض ارزیابی می گردیدند. از 97 بیمار، 69 بیمار(1/71%) نیاز به تخلیه جراحی نداشتند که از این تعداد 8 نفر(59/11%) به 2 دوز دارو و 61 نفر دیگر به 3 دوز دارو پاسخ دادند. در این مطالعه عوارض جانبی میزوپروستول اندک بود و دارو به خوبی توسط بیماران تحمل گردید. به عنوان نتیجه گیری کلی می توان گفت استفاده از میزوپروستول برای کامل کردن دفع محصولات حاملگی روشی ساده، موثر، ارزان و ایمن است که هزینه و عوارض تخلیه جراحی را ندارد.
    کلیدواژگان: میزوپروستول، سقط ناقص خود به خودی، تخلیه کامل رحم
  • علی اکبر عبدی، عظیم مهرور، شهلا انصاری صفحه 449
    موردی که معرفی می شود دختری 12 ساله با کلرومای چشمی است که از حدود 40 روز قبل از مراجعه به بیمارستان دچار تورم، قرمزی و بیرون زدگی و کاهش دید پیش رونده چشم راست شده بود. در ابتدا بیمار به تشخیص عفونت چشم تحت درمان قرار گرفت که بهبودی نداشت. پس از انجام دادن آزمایش ها و بررسی های بیش تر، تشخیص کلرومای چشمی ناشی از AML داده شد که تحت رژیم شیمی درمانی اختصاصی قرار گرفت و مشکلات ذکر شده به جز کاهش دید چشم راست به طور کامل بهبود یافت.
    کلیدواژگان: AML (لوسمی میلوژنیک حاد، کلروما (کرانولوسیتیک سارکوما)، بیرون زدگی چشم، شیمی درمانی
  • فرزانه فکور، مهربان فلاحتی*، نورالدین موسوی نسب صفحه 453
    دیابت ملیتوس شایع ترین بیماری غدد داخلی بدن است. بیماران دیابتی به علت نقص در عمل کرد سیستم ایمنی دچار طیف وسیعی از عفونت ها می شوند که اغلب با تغییرات سطح گلوکز خون در ارتباط است. این مطالعه به منظور برآورد میزان کاندیدوریا، تعیین گونه های کاندیدایی و شمارش کلنی آن در بیماران دیابتی شهر زنجان در مقایسه با افراد سالم انجام شد. در این مطالعه آینده نگر نمونه ادرار از 227 بیمار دیابتی که به درمانگاه دیابت شهر زنجان طی 8 ماه مراجعه کرده بودند با رعایت شرایط استاندارد گرفته شد و آزمایش های مستقیم میکروسکوپی، کشت و شمارش کلنی روی آن ها صورت گرفت. در این مطالعه با استفاده از آزمایش های تکمیلی، هویت گونه مخمری تعیین شد سپس به کمک آزمون کای اسکوئر و آزمون t ارتباط بین متغیرها بررسی گردید. از 227 نمونه ادرار گروه مورد، در 31 مورد(65/13%) و از 226 نمونه گروه شاهد، در 11 مورد(9/4%) کاندیدوریا مشاهده گردید. عوامل مخمری جدا شده از ادرار گروه مورد به ترتیب فراوانی عبارت بودند از: کاندیداگلابراتا(5/62%)، کاندیدا آلبیکانس(12/28%)، کاندیدا کروزی(25/6%) و کریپتوکوکوس آلبیدوس(12/3%). فراوانی کاندیداگلابراتا به خصوص در ادراری که دارای سطوحی از گلوکز به میزان 500-150 میلی گرم بر دسی لیتر (25/32%) بود بیش تر مشاهده گردید. در مقابل عوامل مخمری جدا شده از افراد گروه شاهد شامل، کاندیدا آلبیکانس(54/54%)، کاندیدا گلابراتا(3/27%) و کاندیدا کروزی و کاندیدا کفایر(هر کدام 09/9%) بود. براساس نتایج این مطالعه وجود کاندیدوریا در گروه مورد با سطح گلوکز ادرار ارتباط معنی داری داشت(012/0=P). حداکثر شمارش کلنی در گروه مورد 103×529 میلی لیتر و در گروه شاهد 103×43 بود اما اختلاف معنی داری بین شمارش کلنی در 2 گروه مورد و شاهد وجود نداشت. با توجه به نتایج این مطالعه بیماران دیابتی با وجود داشتن شرایط مستعد کننده، در صورتی که بیماری آن ها به طور مناسبی کنترل شود از نظر شمارش کلنی با افراد سالم تفاوتی نخواهند داشت.
    کلیدواژگان: کاندیدوریا، بیماران دیابتی، گونه های کاندیدایی، شمارش کلنی
  • مریم کاشانیان، عبدالرسول اکبریان، شهلا شعبان دوست صفحه 463
    هدف از این مطالعه بررسی اثرات سقط خودبه خودی روی نتایج و سرانجام حاملگی بعدی بوده است. در این پژوهش آینده نگر که به صورت Historical Cohort و تصادفی انجام شد، 300 بیمار وارد مطالعه شدند. از این تعداد 200 مورد حاملگی دوم خود را می گذراندند و حاملگی قبلی آن ها با سقط خودبه خود پایان یافته بود و 100 مورد(گروه شاهد) افرادی با مشخصات مشابه با گروه اول بودند که حاملگی دوم خود را می گذراندند اما حاصل حاملگی اول آن ها تولد یک نوزاد ترم و زنده بود. نتایج حاملگی فعلی در 2 گروه از نظر عوارض مادری که شامل جفت سرراهی، دکولمان، پارگی زودرس کیسه آب، پره اکلامپسی و اکلامپسی، سقط، زایمان بریچ، زایمان زودرس، مرگ جنین داخل رحم بود و عوارض نوزادی مانند کم بودن وزن زمان تولد، وجود ناهنجاری های ظاهری مادرزادی، کم بودن نمره آپگار دقیقه اول و نیز نوع زایمان(سزارین یا زایمان با واکیوم یا فورسپس) بررسی شد. براساس نتایج به دست آمده بروز عوارض در حاملگی بعدی بجز از نظر سقط مجدد و مرگ جنین در داخل رحم، تفاوت دیگری با گروه شاهد نداشت. میزان سزارین و کورتاژ نیز در این گروه بیش از گروه شاهد بوده است اما عوارض نوزادی در 2 گروه تفاوت معنی داری نداشت. به عنوان نتیجه گیری کلی می توان گفت که سابقه 1 نوبت سقط خودبه خودی خطر قابل توجهی را برای حاملگی بعدی ایجاد نمی کند و نیازمند ارزیابی و پی گیری خاصی نیست اما احتمال سقط و مرگ جنین کمی افزایش می یابد که ضرورت مراقبت دقیق دوران حاملگی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سقط خود به خودی، سر انجام حاملگی، عوارض مادری، عوارض نوزادی
  • حسنعلی محبی، شعبان مهرورز، سیدمحسن تولیت، علی کبیر صفحه 473
    آپاندیسیت حاد شایع ترین بیماری حاد جراحی است و هدف از این مطالعه بررسی فراوانی و ارزش تشخیصی علائم، نشانه ها و یافته های پاراکلینیک در بیماران مشکوک به آپاندیسیت حاد در پیش بینی وجود یا عدم وجود آپاندیسیت حاد بوده است. در این مطالعه 1211 بیمار مشکوک به آپاندیسیت حاد که تحت عمل آپاندکتومی قرار گرفته بودند، در مدت 2 سال بررسی شدند. در تجزیه و تحلیل نتایج از تست One way ANOVA، ضریب های هم بستگی Kappa، نسبت شانس(Odds ratio) و مدل رگرسیونی لجستیک(برای پیش بینی وجود آپاندیسیت) استفاده شد. میزان آپاندکتومی منفی در این مطالعه 2/18% بود که با توجه به متفاوت بودن جراحان بین 4 تا 7/27% به دست آمد(001/0=P). مدل رگرسیونی نشان داد که سن بالاتر(005/0=P)، جنسیت مرد(002/0=P)، میزان بالاتر PMN(027/0=P) و تعداد بیش تر ضربان قلب(014/0=P) از میان متغیرهایی که تفاوت معنی داری بین افراد با آپاندکتومی منفی و افراد دیگر داشتند، متغیرهایی هستند که می توانند به طور مستقل، وجود آپاندیسیت حاد را پیش بینی کنند(001/0P<). به طور کلی می توان گفت در مواردی که فرد مشکوک به آپاندیسیت، خانمی با میزان PMN کم تر از 75%، تعداد سلول سفید کم تر از 000/10 در میلی لیتر، دارای علائم ادراری، فاقد ریباند تندرنس یا دارای ریباند تندرنس مشکوک است، جراح باید در تصمیم گیری برای آپاندکتومی تامل بیش تری به خرج دهد.
    کلیدواژگان: آپاندیسیت حاد، آپاندکتومی منفی، تشخیص
  • حسین نژاد گشتی، شکوفه ساوج، محمدرضا مهدوی، فاضل الهی صفحه 483
    سندرم Fechtner یک بیماری نادر اتوزومال غالب است که با مجموعه ای از علائم چشمی(کاتاراکت)، کاهش شنوایی عصبی، درگیری کلیه(هماچوری تا نارسایی کلیه)، انکلوزیون داخل گلبول سفید و ماکروترومبوسیتوپنی شناخته می شود. بیمار معرفی شده در این مقاله آقای 21 ساله ای بود که با تظاهرات خون ریزی مکرر از بینی، کاتاراکت هر دو چشم و کاهش شنوایی و افزایش کراتینین سرم مراجعه کرده بود. در لام خون محیطی بیمار، افزایش اندازه پلاکت همراه با کاهش شدید پلاکت و انکلوزیون داخل نوتروفیل مشاهده شد. بیمار سابقه فامیلی مثبت در خواهر و برادر داشت که هر دو به علت خون ریزی فوت کرده بودند. پدر بیمار تنها، تظاهرات خونی شامل ماکروترمبوسیتوپنی و انکلوزیون های داخل نوتروفیل داشت. از آن جا که تا کنون موردی از این سندرم بالینی در ایران گزارش نشده است، این بیمار به عنوان یک مورد نادر معرفی می گردد. هم چنین به علت عدم آشنایی همکاران با این سندرم، این بیماران تحت عنوان سندرم آلپورت طبقه بندی می شوند که توجیه اختلالات خونی بیماران را با مشکل مواجه می سازد و در نتیجه آن، بیماران مبتلا در معرض اقدامات تشخیصی و درمانی غیرضروری مانند اسپلنکتومی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: نفریت ارثی، ماکروترمبوسیتوپنی، سندرم Feehtner
  • صغری نیک پور، لیلا تبریزیان، دریادخت مسرور، رودسری، حمید حقانی صفحه 489
    عفونت های ادراری به ویژه نوع حاد آن در زنان جوان شایع بوده و در 40-30% موارد پس از بهبود، عود عفونت مشاهده می شود. منبع عفونت در اغلب موارد فلور روده بوده که تحت بعضی از شرایط از جمله وجود عوامل مستعد کننده، تعداد این باکتری ها به طور غیرعادی افزایش یافته و سبب بروز عفونت ادراری می شود. این پژوهش با هدف تعیین عوامل مستعد کننده عفونت های ادراری در زنان متاهلی که به بیمارستان های انتخاب شده در سطح شهر تهران مراجعه کرده بودند، انجام شد. در این مطالعه موردی شاهدی تعداد 400 نفر در محدوده سنی 45-14 سال بررسی شدند که از این تعداد 200 نفر در گروه مبتلا و 200 نفر در گروه غیر مبتلا قرار داشتند. گروه مبتلا و غیرمبتلا از نظر متغیر سن همگون بوده و روش نمونه گیری به صورت مستمر بود. اطلاعات از طریق پرسش نامه به روش خود گزارش دهی طی مدت 6 ماه جمع آوری شد. براساس آزمون آنالیز رگرسیون لجستیک، نوع لباس زیر(008/0=P)، جنس لباس زیر(01/0=P)، تعداد دفعات کم(1 بار یا کم تر) تعویض لباس زیر در هفته(042/0=P)، عدم مصرف مایعات ترش(039/0=P) و مصرف نکردن ماست به طور روزانه یا 1 روز در میان(015/0=P) و شسته نبودن ناحیه ادراری تناسلی همسر قبل از مقاربت(018/0=P)، عوامل مستعد کننده عفونت های ادراری شناخته شدند. یافته های این مطالعه نشان داد که عوامل متعددی در ابتلا به عفونت های ادراری موثر هستند بنابراین توصیه می شود تا زنان جوان در محل های مناسب مانند مراکز بهداشتی درمانی، از طریق برگزاری جلسات آموزش یا تهیه پمفلت تحت آموزش قرار گیرند. هم چنین به منظور تایید یافته های پژوهش حاضر، پیشنهاد می شود تا یک مطالعه آینده نگر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: عفونت های ادراری، عوامل مستعد کننده، زنان متاهل
  • فروغ هاشمی، ماندانا دولتی صفحه 499
    بیمار معرفی شده در این مقاله آقای 45 ساله افغانی بود که به علت توده زبانی، مراجعه کرده بود. در سی تی اسکن انجام شده کیست داخل عضلات زبان گزارش شد و طی عمل جراحی یک توده بزرگ کپسول دار با حدود مشخص از داخل عضلات خارج گردید. در بررسی هیستوپاتولوژیک تشخیص شوانوما برای بیمار گذاشته شد. در رابطه با شوانوما در منابع موجود گزارشات بسیار کمی در دست رس می باشد. نکته قابل توجه و جالب دیگر اندازه بسیار بزرگ این توده بوده است.
    کلیدواژگان: توده زبانی، شوانوما، هیستوپاتولوژی
  • مهشید هورمزدی، ماندانا دولتی صفحه 505
    پاراگانگلیوماها تومورهای مربوط به سیستم عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک هستند. در 10% موارد پاراگانگلیوماها، متاستاز دور دیده می شود اما نمی توان از روی خصوصیات هیستولوژیک تومور از جمله میتوز، پلئومورفیسم و تهاجم عروقی ماهیت تومور را تعیین کرد. تعیین ماهیت بدخیمی تنها بعد از مشاهده ضایعه متاستاتیک در محلی که بقایای جنینی بافت پاراگانگلیونیک وجود ندارد، امکان پذیر می باشد. بیماری که در این مقاله معرفی می شود آقای 51 ساله سفید پوستی بود که سابقه وجود توده ای در گردن را از 15 سال پیش داشت. بعد از خارج کردن توده ذکر شده، تشخیص پاراگانگلیوما گذاشته شد. در حدود 6 ماه بعد بیمار دچار عود تومور شد و به طور مجدد تحت عمل جراحی قرار گرفت. این بار به علت درگیری غدد لنفاوی برای بیمار تشخیص پاراگانگلیومای بدخیم گذاشته شد.
    کلیدواژگان: پاراگانگلیوما، متاستاز، پلئومرفیسم، سمپاتیک، پارا سمپاتیک
|
  • H. Otukesh*, R. Hosseini Shams Abadi Page 343
    Nephrotic syndrome is an important disease in children and the diagnosis and treatment of its complications is important. Edema is one of these complications which is more common and severe in children and has different treatment in comparison with adults. Treatment of edema in children contains protocols that increase intravascular volume and decrease sodium reabsorption in all parts of nephron especially proximal tubule and aldostrone inhibitors, whereas sodium channel blockers in distal nephron(like amiloride) are used in adults. Albumin is an appropriate drug for the treatment of edema in children, although it has a few side effects such as expensiveness, intensifying interestitium nephritis and reducing furosmide effect. Therefore, nowadays, it has been tried to use drugs that have albumin advantages but no side effects(like manitol) for the treatment of edema. Thus, it was decided to use manitol and compare its effects with albumin on weight loss and reducing edema. The patients of the present study took albumin and manitol patient by patient. Weight loss(first and last weight) which was important for us was remarkable in both groups(Pv<0.001). There was no significant difference between these two groups of patients on manitol or albumin protocol regarding weight loss(Pv>0.005). Also, this weight difference did not have any relation with the amount of serum albumin in these two groups. Complications did not show any remarkable difference in both groups. Complications were evident in 16% of patients with manitol and 17% of other patients with albumin protocol. Complications in manitol protocol were hypokalemia and hypertension whereas they were hypertension and dehydration in albumin protocol. 15.8% of patients treated with manitol did not respond to this drug. This absence of response was seen in 30% of patients with albumin protocol. All the patients who were under manitol treatment and did not respond to it had MCD.
    Keywords: Manitol, Albumin, Edema, Nephrotic Syndrome
  • L. Akhlaghi*, H. Ourmazdi, M. Firooz Rai, P. Sadr Page 351
    Any abnormality in stool compounds can be an indication of colon disfunction or diseases. Occult bleeding which is determined by means of occult blood test(peroxidase activity) is the most valuable diagnostic test for primary stage of colorectal neoplasia which can be fully prevented. Considering dietary precautions, foods such as red meat, fish, vegetables, vitamin C and iron containing anti-inflammatory non-sterodial drugs should not be consumed at least three days prior to doing the test. Common techniques for conducting the occult blood test are the Meyer, Guaiac, O-Tolidine, Pyramidine alcohol methods and a few commercial kits such as Hematape. The principle behind all of these methods are the oxidation of the chromogen reagents, by O2 released of H2O2 due to the peroxidase activity present in RBC hemoglobin with the subsequent induction of color. In order to determine the sensitivity of each of these methods, blood was added in different amounts to human stool samples. The Meyer method was found to be the most sensitive way of conducting the occult blood test and it can detect pathologic bleeding of GI tract within the range of 5-10ml of bleeding per day. The other methods, in terms of their relative sensitivity were: the Guaiac method, O-Tolidine method, Pyramidine alcohol and Hematape, respectively.Hematape kit showed the least sensitivity and it can detect bleeding less than 81.5ml per day. The main purpose of conducting this study was to determine conventional occult blood tests(OB tests) and choose the best one in order to be presented and introduced to clinical pathology laboratories in all over the country.
    Keywords: Occult Blood, Sensitivity, Chemical Methods
  • M.Y. Arabi Moghadam*, S.M. Meraji, K. Sayadpour Page 361
    Kawasaki syndrome is an inflammatory multiorgan disease of unknown etiology. The most dramatic organ involved is the heart. There were a few studies about cardiac involvement in Iranian pediatric cases of Kawasaki disease. The aims of this study were determination of cardiac involvement prevalence in Iranian children with Kawasaki disease and its comparison with other studies. 61 pediatric cases of Kawasaki disease referred to pediatric clinic of Shahid Rajayee Heart Hospital during 7.5 years were studied for cardiac involvement retrospectively and prospectively. 41 cases(69%) did not have any sign of cardiac involvement. Coronary artery aneurism was detected in 8 cases(13%). Pericardial effusion was seen in 11%. There were EKG changes and cardiomegaly each in 8% of patients. Mild mitral regurgitation was seen in 10%. Combined treatment with aspirin and intravenous immunoglobulin led to less aneurisms than treatment with aspirin alone. Our study showed that Kawasaki patients need traditional treatment(aspirin and intravenous immunoglobulin) for decreasing the probability of cardiac involvement. Pericardial effusion was less prevalent in our study which may be due to less frequent echocardiographic examinations and evanescent nature of those effusions. We recommend that our colleagues refer Kawasaki patients to pediatric cardiologist for better assessment of their cardiovascular status.
    Keywords: Kawasaki Disease, Coronary Aneurism, Aspirin, Intravenous Immunoglobulin, Cardiac Disease
  • A. Afkham Ebrahimi, M. Nasr Esfahani*, N. Saghafi Page 367
    The aim of this study was to determine the expectations of the patients and their satisfaction with their treating physician and health services. 375 outpatients from different day clinics of Hazrat Rasoul Akram Hospital were sampled by proportional sampling and the “Patients’ Request Form” which measured three different expecations(explantion, emotional support and investigation and treatment)was administered. A satisfaction questionnaire which addressed patients’ compliance to medical advices and their general level of satisfaction was also administered. The findings were then transferred to SPSS for further analysis. The results which were upon four hypothesis showed a significant difference among the expectations(emotional support and the investigation and treatment) of the patients of the different clinics. Moreover, there was a significant correlation between patients’ satisfaction and the fulfillment of “explanation” request. Also, a positive and significant relationship was found between satisfaction and adherence to medical prescriptions and change of the physician. In conclusion, physicians’ knowledge of the patients’ expectations and the factors affecting their satisfaction improve the patient-doctor relationship and the quality of health care which is the end goal of health system.
    Keywords: Expectations, Patient's Satisfaction, Treating Physician
  • M. Akbari*, I. Ebrahimi Takamjani, E. Sadeghi Page 377
    People with acute ankle sprains walk slowly and take smaller steps because of having pain, swelling and limited range of motion. While inversion ankle sprains are one of the most frequently occurring injuries among athletes and physically active people, the optimal method of treatment is still controversial. Various treatment plans for the management of acute ankle injuries have been categorized in two main methods, early mobilization and immobilization. The present study was designed to clinically investigate the effects of early mobilization by using ankle brace versus immobilization by applying short-leg casting, through measuring 3 gait variables: stride speed(gait-speed), contra lateral step length, and single leg support time. It was also conducted to investigate whether treatment method decreases pain and improves range of motion. 30 subjects suffering from unilateral ankle sprain selected by convenience sampling were recruited in the study and randomly allocated into two groups of 15. The first group received ankle brace and the second one received cast immobilization. After 3 weeks, motion controlling methods finished and the first test from cases was taken. Then, cases were referred to the physiotherapy service to receive 10-session treatment. After physiotherapy, both groups were tested for the second time and measurements of two groups were compared. Results of student’s t-test showed no significant difference between groups in both pre-test and post-test however, results of paired t-test showed a significant difference between pre-test and post-test in casting group. In brace group this difference was not significant. The results indicated that brace group members reached better gait variables before physiotherapy and, therefore, goals of rehabilitation was reached earlier.
    Keywords: Ankle, Sprain, Functional Brace, Early Mobilization
  • A. Bidari, M. Soltan Sanjari, M.A. Saba*, F. Ahmadi Page 385
    Chloroquine and its congeners are antimalarial agents which have anti rheumatic properties. One of the most important side effects of these drugs is retinal toxicity. Different methods have been used for early detection of this complication but there is no firm consensus about the best one. The purpose of this study was to assess the value of central 2-10 perimetry in early detection of retinal toxicity. This prospective cross-sectional study was performed on 63 rheumatoid arthritis patients, who had been receiving chloroquine for at least 6 months and still were continuing this medication. All of the patients were examined by an ophthalmologist through direct and indirect ophthalmoscopy as well as central 2-10 perimetry. 21 of the cases were subjected to another perimetry, 3 to 12 months after the first perimetry. All the perimetric studies were interpreted by the same ophthalmologist. 2 out of 63 patients had macular pigmentary changes, 6 patients had cataract, 6 had corneal pigmentation and 3 ones were affected by both cataract and corneal pigmentation. Of 42 patients who were assessed by perimetry, 30 patients(71.4%) had normal results and 12 patients(28.6%) showed abnormal results. Out of 21 patients who were subjected to repeat perimetry, 11(52.4%) and 10(47.6%) patients had normal and abnormal results, respectively. In the latter group, in 8 patients(80%), despite continuing chloroquine, the second perimetric examination was normal unexpectedly. In 2 patients the second perimetric exam was worse and both of them had sustained cataract and corneal pigmentation. In 3 out of 11 patients(27.3%), who had normal result, the second perimetric examination showed some progression therefore, chloroquine was stopped in those patients. In this study the prevalence of chloroquine retinal toxicity was 5.9%. No correlation was found between accumulative and daily chloroquine dosages and perimetric results(P>0.7, P>0.8). Cataract as an underlying occular disease affected significantly the results of perimetric examinations(P<0.002). Corneal and macular pigmentation did not affect perimetric results(P>0.13, P>0.9). Central 2-10 perimetry is a useful method for early detection of chloroquine retinal toxicity, but concordant ophthalmologic examinations and regular periodic perimetric examinations is mandatory to confirm chloroquine retinal toxicity.
    Keywords: Rheumatoid Arthritis, Chloroquine, Perimetry
  • N. Hajian Motlaq, S. Farshi, E. Abdollahi*, A. Arvantaj, A. Kordestani, S. Ahmadi Yazdi, A. Khorami Banaraki, A. Asadi, M. Kianpisheh, R. Bayat, M.R. Narmani Page 393
    The objective of the present study was to determine Savodjbolagh high school students’ knowledge and attitude to HIV and AIDS. In this descriptive cross-sectional study 1224 student were selected from 58 urban and rural high schools in Savojbolagh with the random numbers table. A questionnaire was administered by the researchers which contained some questions about HIV transmission ways, attitudes to HIV, questions on preventive methods and information sources of HIV. The analysis of the data was achieved by SPSS software. 29.7% of students believed that AIDS is a great threat to health while 19.5% of them believed environmental pollution is the main cause of it and 11.9% of them believed addiction is an important threat. 84.3% of the students were informed via television and only 15.5% of them got the information from their books. In their opinion, the majority of patients were infected by HIV through sexual misbehaviours(34.9%) and IV drugs abusing(33.1%). They believed that one of the main ways of transmission was using a common shaving blade(43%). About 58% of students believed that the infected patients had to be isolated. 39% and 81% of the students believed that condom and vaccination are effective ways for preventing AIDS, respectively. 64% of students preferred to be informed by the medical experts. 91% of students, agreed about, the compulsory HIV screening before marriage. This study revealed that television has an important role in improving students’ knowledge towards AIDS while their courses do not have enough information to aware them. Most of the students preferred to get information from the medical experts. The students have limited knowledge about AIDS transmission ways, its preventive and contraception methods. It seems that training of reproductive health is definitely required.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Information Access, HIV, Students
  • M. Khavaninzadeh*, L. Modarress Enshaee Page 401
    Diabetes mellitus is the most common endocrine disease in the world, the prevalence of which is perhaps one to two percent of the world population. Most findings show that hyperglycemia is the most important cause of diabetic complications although genetic factors may also play a role. In this observational analytical historical cohort survey, data were gathered from all diabetic patients who underwent cholecystectomy surgery in Hazrat Rasoul-e-Akram Hospital from 1992-2001. The data were then analyzed via x2 test and SPSS software. There was no significant statistical relationship between controlled glucose level and cholecystectomy complications during the surgery. However, there was a significant statistical relationship between controlled blood glucose levels both before and after surgery and cardiovascular complications after the surgery(P<0.05). Moreover, there was also a significant statistical relationship between the length of the disease and cardiovascular complications(P<0.05). There was no relationship between other complications and the life of the disease. Perhaps the duration of the disease is a destructive factor. In reference to the above findings, other journal articles and texts, controlling glucose levels before surgery will decrease surgical complications therefore, blood glucose levels must be brought to an acceptable and ideal level. This will prevent short and long-term complications such as cardiovascular complications, blood pressure hypertention, incisional hernia and adhesional bands.
    Keywords: Blood Sugar Control, Diabetes Mellitus, Cholecystectomy, Cardiovascular Complications, Blood Pressure Hypertention
  • M. Zandi, S.M. Alavian*, R. Memarian, A. Kazem Nejad Page 411
    Liver cirrhosis is one of the most essential problems of health care system in our country, because of its high prevalence and its disabling or deathly complications. According to literatures, chronic liver disease substantially reduces HROL which does not differ markedly by the type of the disease. In this regard, designing a self care program according to client’s needs in different aspects of quality of life, can maintain their independence, promote their sense of well-being and improve their quality of life. Using non-probability sampeling(convenience), a number of 44 patients(21 experimental & 23 control) concerning their charactristics(20-65 old, etc) were studied. Patients and their fellows’ demographic questionnaire, chronic liver disease questionnaire(CLDQ), educational needs checklist and self-reported checklist were the data collecting tools. For experimental group and their fellows, a self care program was performed in 4 sessions with 45 minutes. The quality of life in both groups was assessed by CLDQ questionnaire before performance of the self care program and three months after the self care program. The quality of life in both groups was compared and then data were analyzed using SPSS software. Chi-squared test and t-test revealed that the experimental and control group were the same concerning the effective factors on the quality of life, such as age, sex, etc(P>0.05). Mann-whitney test showed that the quality of life total score before intervention did not show a significant difference between the two groups(P=0.75). While after intervention the same test indicated a significant difference between the two groups(P=0.001). Wilcoxon test revealed that the quality of life total score before and after self care program in the experimental group had a significant difference(P=0.001), and the same test showed a significant difference in the control group too (has a decrease)(P=0.001). Consequently, the hypothesis of this study “the quality of life in patients with cirrhosis increases after the performance of self care program compared to the control group” was confirmed.
    Keywords: Liver Cirrhosis, Quality of Life, Self Care, Tehran Hepatitis Center
  • S.K. Soltani Arabshahi*, A. Ajami, S. Siabani Page 423
    During last 20 years, the importance of communication skills in medicine has been increasingly stressed. Medical schools around the world have implemented instructional programs in this context. Since these skills are complex behavior, teaching has been of great importance. The objective of this study was to investigate communication skills teaching at IUMS and KUMS. In this descriptive-analytical study a self-administered questionnaire containing demographic data and 25 ordinal questions based on Likert scale was designed. A pilot study on stager/intern/staff in 4 main wards(internal medicine, surgery, pediatrics, OB & Gyn was performed. Face validity was sufficient. Content validity and coefficient reliability were determined(α of crohnbach 45% P=0.015). The number of stager/intern/staff at IUMS were 185/127/14 and those of KUMS were 63/61/30 which comprised a total of 446 medical learners and 45 medical clinical staffs who returned the questionnaires. Opinions of medical learners staffs at both universities were gathered and analyzed. The results obtained from each university were then compared. The main results were based on the following issues: formulating educational objectives and strategies for communicating with patients, drilling and giving feedback about patient’s history, receiving feedback from staffs and residents, the extent of communication skills teaching in different clinical enterprises and hospital settings, teaching and assessing the skill, and teaching basic and advanced skills. There were no definite formal educational programs and written objectives for communication skills at both universities. Teachings are unintentional, with no instructional design and plan in terms of teaching strategies(knowledge content and assessment in teaching basic and inter personal skills). It seems that KUMS medical staffs are more engaged in teaching and training the students.
    Keywords: Communication Skills, Doctor, Patient Relationship, Teaching, Clinical Wards
  • T. Shooshtarizadeh*, M. Mehrazma, S. Haji Aliloo Sami, A. Kabir Page 433
    Fine needle aspiration biopsy(FNAB) and core needle biopsy(CNBx) have proved to be accurate and cost-effective techniques for diagnosis of inflammatory and neoplastic lesions at different body sites. However, their applicability in bone and soft tissue pathology is still controversial. In this study, our experience with FNAB and CNBx of musculoskeletal lesions was prospectively investigated to determine the diagnostic values of different closed biopsy techniques in these lesions in contrast to open biopsy. 49 consecutive FNAB and CNBx were reviewed and the results were then compared with conventional biopsy results of bone and soft tissue lesions. FNAB precision was about 61.9% while CNBx distiguished 80% of bone and tissue lesions correctly. Accuracy of both FNAB and CNBx was more than 7% for diagnosing malignant from benign lesions. FNA sensitivity and CNBx specificity for differentiation of malignant from benign lesions was 100%. Although CNBx is an accurate and reliable method for diagnosis of most musculoskeletal lesions, specifically if the site of biopsy is properly chosen, the accuracy and reliability of FNAB is limited to the differential diagnosis of benign and malignant lesions. FNA is a suitable screening test for differentiating malignant from benign musculoskeletal lesions.
    Keywords: Fine Needle Aspiration Biopsy(FNAB), Core Needle Biopsy(CNB), Bone Lesion, Soft Tissue Lesion
  • M. Tale, M. Kashanian*, A. Dehghani Zadeh Page 441
    The object of the present study was to evaluate oral misoprostol effect on the treatment of spontaneous first trimester incomplete abortion. An experimental study was performed on 97 women who were admitted to the hospital with the diagnosis of spontaneous incomplete abortion(diagnosed clinically(22.7%) or sonographically(77.3%)). At first, 600μg misoprostol (Cytotec in the form of 200 μg tablet) and then, if needed, two doses of 400μg, was prescribed, every two hours (total 1400μg). Drug effect was defined as complete evacuation of uterus without needing curetage. The next day after misoprostol prescription sonography was performed and with confirmation of empty uterus and completion of abortion, the patients were discharged. All of the patients were checked up at least once in the next three weeks and evaluated for probable complications.Of 97 patients, 69(71.1%) did not need surgical evacuation(8(11.59%) with two doses and 61 with three doses). Side effects of misoprostol were minimal and were tolerated by the patients well. Misoprostol use is a simple, safe and effective method for completion of incomplete abortion with no expense and surgical evacuation complications.
    Keywords: Misoprostol 2) Spontaneous Incomplete Abortion, Complete Evacuation of Uterus
  • F. Fakour, M. Falahati*, F. Zaini, N. Mousavi Nasab Page 453
    Diabetes mellitus is the most common endocrine disease. Because of defect in immunity system of diabetic patients, these patients often experienece frequent infections just related to increase in blood suger level. This study was conducted to study the candiduria level in diabetic patients of Zanjan, their colony count along with determining candida species as compared to healthy individuals. In this study, samples were taken from urine of 227 diabetic patients with strict sterile and standard techniques during an 8 month period. Then, direct microscopy and culture as well as colony count and complementary tests for identification of yeasts species was conducted on them and they were compared to those of healthy individuals. The data were analyzed by chi-squared test and t-test. Of 227 urine samples in target group, candiduria was observed in 31 cases(13.65%), and of 226 sampels in control group, it was observed in 11 cases(4/9%). In target patients, candida glabrata(62.5%), candida albicans(28.12%), candida krusei(6.25%) and cryptococcus albidus(3.12%) were the most common organisms extracted from the urine. In contrast, the isolated yeast organisms in control group included: candida albicans(54.54%), candida glabrata(27.3%), candida krusei(9.09%) and candida kefyr(9.09%). Frequency of candida glabrata was observered especially in urine including 150-500mg/dl levels of glucose(32.25%). Through this study it was found that candiduria in diabetic patients was closely related to the level of glucosuria(P=0.02). In addition, the yeast colony count in this study was not significantly different from normal controls(P=.11). It is concluded that in diabetic patients with good glucose control, the percentage of candiduria will be low and similar to healthy individuals.
    Keywords: Candiduria, Diabetic Patients, Candida Species, Colony Count
  • M. Kashanian*, A.R. Akbarian, Sh Shabandoost Page 463
    The objective of the present study was to determine the pregnancy outcome following one previous spontaneous abortion. A randomized prospective historical cohort study was done on 300 patients. 200 patients were gravida 2 and their previous pregnancy was spontaneous abortion and 100 patients(control group) were gravida 2 but their previous pregnancy was term pregnancy with a live fetus. Then, pregnancy outcomes including maternal complications such as(placenta praevia, placenta abruptio, PROM, preeclampsia and eclampsia, abortion, breech presentation, preterm labor, intra uterine fetal death and neonatal complications(low birth weight, visible congenital malformations, low Apgar Score minute 1) and delivery route such as cesarean section or instrumental delivery(forceps or vacuume) were determined. Statistical analysis showed that pregnancy complications following one previous spontaneous abortion were not different from that of control group except for abortion and intrauterine fetal death, which was more than control group. Also, the rate of cesarean section and curetage had been increased. Neonatal complications did not have significant statistical difference in comparison with control group. In conclusion, one prior spontaneous abortion is not a very significant risk for next pregnancy, but the risk of abortion and IUFD will increase. Therefore, careful prenatal care is mandatory.
    Keywords: Spontaneous Abortion, Pregnancy Outcome, Maternal Complications, Neonatal Complications
  • H.A. Mohebbi*, Sh Mehrvarz, S.M. Toliat, A. Kabir Page 473
    Acute appendicitis is still the most common acute surgical disease. The aim of this study was to evaluate the frequency of symptoms, signs, paraclinical findings and diagnostic value of these findings in prediction of acute appendicitis in patients suspicious of having this problem. In this study 1121 patients, suspicious of acute appendicitis, were operated and surveyed in the period of two years. One way ANOVA, kappa and odds ratio correlation coefficient and logistic regression model were used to analyse the data and to predict the occurrence of acute appendicitis. 92.4% of the patients were males, and the average age was 24.1 years. The rate of negative appendectomy in this study was 18.2%, which ranged between 4% and 27.7% based on diagnosis made by various physicians(P=0.001). The regression model revealed that among factors which showed significant difference between negative appendectomy patients and the rest, only older age(P=0.005), male gender(P=0.002), higher percenage of PMN(P=0.027) and higher heart rate(P=0.014) could be regarded as independent predictors of acute appendicitis(P<0.001). In conclusion, based on the results of this study, it is reasonable to be hesitant about operating a female patient suspicious of having acute appendicitis, if she has a PMN percentage of lower than 75%, white cells less than 10,000 in milliliter, urinary symptoms and no rebound tenderness or questionable rebound tenderness.
    Keywords: Acute Appendicitis, Negative Appendectomy, Diagnosis
  • H. Nejad Gashty*, Sh Savoj, M.R. Mahdavi, F. Elahi Page 483
    Fechtner syndrome is an autosomal dominant syndrome which is defined by cataract, sensory neural hearing loss, kidney involvement, macrothrombocytopenia and neutrophilic inclusion bodies. We report a 21-year-old man with a history of idiopathic thrombocytopenic purpura, cataract and hearing loss who was admitted for work up renal failure. His blood smear showed macrothrombocytopenia with neutrophilic inclusion bodies. His family history revealed the same organ involvement in his brother and sister who both died due to active bleeding. During family work up, his father’s blood smear showed macrothrombocytopenia and neutrophilic inclusion bodies without kidney involvement. Due to patient’s organ involvement and pattern of inheritance, our diagnosis was compatible with Fechtner syndrome. To the best our knowledge, there is no reported case of Fechtner syndrome in Iran. Since the hematologic abnormalities of our case were erroneously diagnosed as idiopathic thrombocytopenic purpura and the patient received unnecessary treatments(splenectomy), the familiarity with this syndrome will help in better understanding and management of these cases.
    Keywords: Hereditary Nephritis, Macrothrombocytopenia, Fechtner Syndrome
  • S. Nikpour*, L. Tabrizian, D. Masroor Roodsari, H. Haghani Page 489
    Although acute urinary tract infections(UTIs) are common in young women, the associations of predisposing factors have not been defined prospectively. The objective of this study was to determine predisposing factors of UTIs among married women who referred to selected hospitals of Tehran in 2003. In this case-control study, information was obtained through questionnaire, in which participants were asked about predisposing factors. Through a continuous sampling method 400 women(200 women in case group and the rest in control group), who were between 14-45 years of age, were selected. Control patients were matched based on their date of birth. According to logistic regression hypothesis tests, under pants material(P=0.008), wearing synthetic underwear(P=0.01), changing underwear once a week or less(P=0.042), intercourse not followed by cleanliness of genital in husband(P=0.018), and not taking yogurt(P=0.015) or sour solutoin(P=0.039) increased predisposing factors of UTIs. The data in this study supported the view that several factors are associated with UTI. Therefore, providing proper education in suitable sets for example in health services for women is recommended. Also, these factors have been identified primarily in case-control study. Prospective studies are needed to confirm these observations and to develop approaches for prevention.
    Keywords: Urinary Tract Infections(UTIs), Predisposing Factors, Married Women
  • F. Hashemi, M. Dolati* Page 499
    The patient of the present case report was a 45-year-old Afghan man presented with lingual mass. CT scan revealed intramuscular mass in the floor of the mouth. Exploratory surgery revealed a huge well-defined encapsulated intramuscular mass. Histopathologic examination showed schwannoma. Only a few cases of lingual schwannoma have been reported in the literature. The huge size of the mass was also a surprising and noticeable point in this case.
    Keywords: Lingual Mass, Schwannoma, Histopathology
  • M. Hourmozdi, M. Dolati* Page 505
    Paraganglioma are tumors that arise within the sympathetic and parasympathetic nervous system. About 10% of paraganglioma spread to distant sites. Malignant potential has been difficult to be determined by histologic characteristic and it is defined after a metastatic lesion or direct invasion found in a site with no residual embryonic paraganglionic tissue. In this case report, a 51-year-old man is presented who had a neck mass from 15 years ago. After resection of the mass, diagnosis was paraganglioma. After 6 months, the patient was involved by tumor recurrence and she was then reoperated, but this time due to lymph node involvement, malignant paraganglioma was diagnosed.
    Keywords: Paraganglioma, Metastasis, Polymorphism, Sympathetic, Parasympathetic