فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 26 (بهار 1397)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 26 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی آزرمی *، عباس حاتمی، حسین هرسیج صفحات 1-28
    بر اساس نظریه های سنتی باز تولید قدرت ، دولت ها با استفاده از ابزارها و نهادهایی همچون مدرسه، رسانه های جمعی ، و سایر نهادهای اجتماعی تلاش می کند تا به بازتولید قدرت و تداوم صورت بندی های سیاسی اجتماعی موجود در جامعه مبادرت ورزند. از سویی فضای مجازی قلمروهای کنش را که زمانی محدود به جغرافیای سیاسی تحت حاکمیت دولت ها بود به فراقلمروهای سیال غیرمکان مند، تغییر داده است. بالتبع ، روابط و مناسبات قدرت میان شهروندان و حاکمیت های سیاسی نیز دستخوش تحول شده است. با مد نظر قرار دادن این تحول کلی،سوال اصلی مقاله فرا رو این است که پروبلماتیک های موجود در فضای مجازی برای بازتولید قدرت توسط دولت در ایران چه مولفه هایی است و پیامدهای پروبلماتیک های مزبور چه خواهند بود؟ هدف این مقاله شناسایی مسئله هایی است که دولت در بازتولید قدرت و در قالب تولید معانی، و تداوم ارزش ها و هنجارها در عصر سلطه فضای مجازی با آن روبرو خواهد شد. داده های این پژوهش به شیوه میدانی و اسنادی و با استفاده از مصاحبه های غیرساختار یافته، پرسشنامه خبره، فیش نویسی از متون و اسناد گردآوری شده اند. همچنین از تکنیکدلفی به عنوان چهارچوب روشی مقاله استفاده شد. 8 عامل اصلی و14مولفه به عنوان پروبلماتیک های فضای مجازی در بازتولید قدرت دولت احصاء و استخراج گردید. نهایتا از جنبه سیاستگذاری عمومی مقاله حاوی این نگرش است که شناسایی پروبلماتیکهای موجود بیش از هرچیز می تواند این امکان را برای سیاستگذاران کشورفراهم سازد تا درکی عمیق از چالش های فرایند بازتولید قدرت در عصر جدید داشته باشند.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، بازتولید قدرت، دولت، دلفی، پروبلماتیک
  • سیروس محمودی * صفحات 29-46
    هدف این پژوهش، بررسی میزان توجه به مولفه های هویت انقلابی در کتاب های درسی دوره ابتدایی و متوسطه اول (پایه های اول تا نهم) می باشد. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کتاب های درسی دوره ابتدایی و متوسطه اول می باشد که در سال1396 چاپ شده است. چهار عنوان کتاب «مطالعات اجتماعی» ، «هدیه های آسمان» ، «فارسی» و «آموزش قران» با 33 جلد کتاب به صورت هدفمند در نمونه قرار گرفت. عمده ترین نتایج پژوهش بیانگر آن است که در مجموع در مقطع ابتدایی 538 پاراگراف به مولفه های هویت انقلابی اشاره داشته است. بیشترین توجه به مولفه های «ایثار و شهادت» ، «اعتقاد به امام خمینی» ، «نفی سلطه واستکبار ستیزی» ، «آگاهی به وقایع و تاریخ انقلاب» می باشد و به سایر مولفه ها توجه کافی نشده است. در مقطع متوسطه اول نیز در مجموع 686 مرتبه به مولفه های هویت انقلابی اشاره شده است. بیشترین توجه به مولفه های «ایثار و شهادت» ، «آگاهی به وقایع و تاریخ انقلاب» ، «اعتقاد به امام خمینی» ، «نفی سلطه و استکبار ستیزی» و آگاهی نسبت به قانون اساسی» بوده است و به سایر مولفه ها توجه کافی نشده است. پیشنهاد می شود برنامه درسی پایه اول تا نهم بر مبنای توجه به مولفه های هویت انقلابی بازنگری شود.
    کلیدواژگان: انقللاب اسلامی ایران، کتاب های درسی، دوره ابتدایی، تحلیل محتوا
  • اکبر محمدعلیزاده * صفحات 47-70
    در این تحقیق که یک پژوهش بنیادی از نوع توصیفی - اکتشافی است، تلاش شده تا بر مبنای روش «نظریه پردازی داده بنیاد» در مطالعات علوم انسانی، از مجموعه ی بیانات و دیدگاه های رهبر معظم انقلاب اسلامی، در روز پاسدار، الگوی «پاسداری از انقلاب اسلامی» متناسب با روش شناسی تحقیق، سوالات و اهداف تحقیق و انتظارات ایشان تدوین و ارایه شود.
    سوالات تحقیق ناظر به شناسایی و معرفی مفاهیم، مقوله ها و فرامقوله های رویش یافته از درون داده های اولیه می باشد. در این تحقیق، منابع مورد استفاده (شامل: بیانات، خطبه ها، پیام ها، احکام و فرمان ها و مصاحبه های مقام معظم رهبری) طی سال های 1368 تا 1395 (در زمان رهبری ایشان) می باشد که با نمونه گیری نظری و به صورت تمام خوانی تا رسیدن به اشباع، مورد مطالعه قرار گرفته است و با استفاده از سه نوع کدگذاری (مفهوم سازی) باز، محوری و انتخابی در روش نظریه پردازی داده بنیاد، 317 کد/مفهوم، 45 مقوله و 5 فرامقوله (بعد) پارادایمیک به نام های متغیرهای علی (با پوشش داده ای 14. 51درصد) ، متغیرهای زمینه ساز (با پوشش داده ای 32. 81درصد) ، متغیرهای بازدارنده (با پوشش داده ای 15. 14درصد) ، مقوله های راهبردی (با پوشش داده ای 17. 67درصد) و مقوله های پیامدی (با پوشش داده ای 19. 87درصد) به دست آمد. مفهوم «پاسداری از انقلاب اسلامی» به عنوان مقوله محوری الگوی انتخاب شده و در پایان تحقیق پیشنهادهایی برای محققین آینده و نهادهای مرتبط با این مفهوم ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: پاسداری، انقلاب اسلامی، الگو، نظریه پردازی داده بنیاد، مقام معظم رهبری
  • رضا سیمبر، تاج الدین صالحیان * صفحات 71-94
    امروزه به واسطه ارتباطات وسیع و روزافزون بین کشورها و ملت ها، سیاست خارجی، نقش تعیین کننده ای در سرنوشت آن ها بازی می کند. به همین دلیل، بررسی زوایای گوناگون سیاست خارجی کشورها، جزو دغدغه اندیشمندان حوزه روابط و سیاست بین الملل به شمار می رود. از جمله عوامل موثر در شکل گیری سیاست خارجی همه کشورها و از آنجمله جمهوری اسلامی ایران، که کمتر مورد کنکاش واقع شده است، «منابع اجتماعی» است. روش های گوناگونی برای بررسی سیاست خارجی کشورها وجود دارد. یکی از روش هایی که در سالهای اخیر جهت بررسی سیاست خارجی کشورها مورد استفاده ی اندشمندان قرار گرفته است ، استفاده از چارچوبه ای است که نظریه های روابط بین الملل به دست می دهند.
    در این مقاله، نویسندگان با بهره گیری از نظریه سازه انگاری، با روش تحلیلی – توصیفی و گردآوری مطالب بصورت کتابخانه ای و استفاده از منابع الکترونیکی، دریافته اند که؛ با توجه به تعدد هسته های اصلی هویتی در ایران (اسلامیت، ایرانیت و تجدد خواهی) ، و با توجه به هویت اجتماعی شکل گرفته در هر دوره پس از انقلاب اسلامی و منابع و مولفه های اجتماعی موثر در آن هویت، سیاست خارجی نیز دستخوش تحول گردیده، به گونه ای که بعنوان نمونه، در دوره ی موسوم به اصلاحات و اصول گرایی، محورهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران متاثر از منابع و هویت اجتماعی حاکم، با همدیگر متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، منابع اجتماعی، هویت، سازه انگاری
  • علی اشرف نظری *، علی حسن پور، سید مصطفی ابطحی صفحات 95-122
    یکی از قدرتمندترین نهادهایی که در تاریخ سیاسی ایران همواره فعالیت داشته، نهاد روحانیت است. بیشتر مطالعاتی درباره روحانیت صورت گرفته است محدود به ارتباط آن با حکومت و ساختار قدرت سیاسی بوده است و در موارد محدودی به بررسی قدرت مراجع عظام، علمای اسلام و ساختار حوزه های علمیه و ساختار اقتصادی آنها پرداخته شده است. این در حالی است که به نظر می آید که در مطالعه قدرت روحانیت آنچه که از اهمیت ویژه برخوردار است نقشی است که روحانیت در طول سال های طولانی در بستر جامعه و در سطح زبان و جامعه مدنی در جهت حاکمیت ارزش ها و هنجارهای اسلامی (شیعی) و به صورت دقیق تر ساخت «وجدان دینی و اسلامی» ایفا کرده است. آن چه که در این جا مهم به نظر می رسد استفاده از الگوها، تمثیل ها و شعائر مذهبی جهت عمومیت بخشیدن به آن و فراهم نمودن امکان دسترسی همگان به محتوا و مضمون اصیل اسلامی از طریق تئوریزه کردن آن در قالبی عمومی است. قالبی که بتواند با ایفای نقشی ارتباطی و موثر خالق «روح جمعی» و «اراده ای واحد» در راستای کنش انقلابی باشد.
    سوال اصلی: روحانیت چگونه و از چه کانال هایی توانست به کسب هژمونی در جامعه مدنی و در نهایت جامعه سیاسی و طرح اندازی گفتمان هویتی انقلاب اسلامی نائل آید؟ در پژوهش حاضر تلاش براین است که این سطح از قدرت روحانیت مورد مطالعه قرار گیرد و سپس به چگونگی تبدیل شدن آن به گفتمان هژمون و به دست گرفتن قدرت سیاسی در انقلاب اسلامی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: روحانیت، قدرت، گفتمان، فرهنگ، هژمونی
  • جابر مقدم پور *، حاکم قاسمی، فرهاد درویشی سه تلانی، محمد رحیم عیوضی، عین الله کشاورز ترک، حسن علی اکبری رنانی صفحات 123-150
    در جمهوری اسلامی ایران به عنوان محصول انقلاب اسلامی و ارمغان آور نسخه نوین فرهنگ ایرانی اسلامی لازم است عوامل پیش برنده و بازدارنده تاثیرگذار بر مولفه فرهنگی انقلاب اسلامی، دیده بانی شوند سیاستگذاری ها در هنگام مقتضی صورت گیرد. نائل شدن به این مهم نیازمند تدبیر و اقدام بهنگام در خصوص موضوعات نوظهور و مسائل فرهنگی است؛ در این راستا یکی از مفاهیمی که در گفتمان مدیریت فرهنگی جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب پدیدار گشته رصد فرهنگی است. این مفهوم با چالش هایی در عرصه نظر و عمل همراه بوده است؛ اساسی ترین چالش، بعد و دوری آن از مفاهیم آینده پژوهی و محدود شدن به «انجام پایش وضع موجود فرهنگ» و از طرفی ضعف در روشمندی آن است؛ در حالی مفهوم رصد از بطن فعالیت های آینده پژوهانه پدیدار گشته و بن مایه آینده پژوهی دارد و نیازمند فرایند مدون برای انجام است؛ لذا سوال اصلی این است که چارچوب فرایندی دیده بانی فرهنگی، مناسب برای انجام فعالیت های دیده بانی فرهنگی توسط دستگاه های متولی امر فرهنگ در جمهوری اسلامی ایران چیست؟ در پژوهش حاضر با کاربست مفاهیم آینده پژوهی تعریفی جدید از دیده بانی فرهنگی ارائه و با نگرشی فرایندی، گام ها و فرایندهای دیده بانی فرهنگی با روش کیفی از طریق کاوش ادبیات و متن کاوی (تلخیص، عرضه و نتیجه گیری) احصاء و چارچوب فرایندی برای دیده بانی فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران ارائه شده است. به کارگیری چارچوب فرایندی ارائه شده توسط سازمان های فرهنگی ذی ربط، پشتیبان فعالیت های دیده بانی فرهنگی در راستای سیاستگذاری، آینده نگاری و پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی ایران خواهد بود.
    کلیدواژگان: دیده بانی فرهنگی، افق پویی، فرهنگ اسلامی ایرانی، انقلاب اسلامی ایران
  • فرهاد سهامی *، علی اصغر فروغی ابری، مرتضی نورایی صفحات 151-176
    انقلاب ها به عنوان جزئی از روابط بین الملل همواره یکی از بسترهای مطالعاتی در سیاست تطبیقی محسوب می شوند و در میان انقلاب های مهم در تاریخ بشری، انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 بر خیل عظیمی از مطالعات سیاسی تاثیرگذاشت؛ زیرا ابعاد، ماهیت، روند و مولفه های آن نیز متمایز از انقلاب های مادی قبل از خود بود. این انقلاب دارای شاخص ها و مولفه هایی بوده است که زمینه ساز مانایی و استمرار آن شده است و در نقطه مقابل، خیلی از رویدادهای انقلابی در جهان اسلام به دلیل ناتوانی در کسب این مولفه ها، به وادی انحراف و سقوط گام می نهند. انقلاب 25 ژانویه 2011 در مصر نیز یکی از انقلاب های جدید در روند بیداری اسلامی بوده است که با وجود رسیدن به پیروزی، به وسیله یک کودتاری نظامی به چالش کشیده شد. به همین دلیل مقاله حاضر تلاش دارد عملکرد دو انقلاب ایران و مصر را مورد بررسی قرار دهد. به همین منظور با بهره گیری از روش تحلیل مقایسه ای و مطالعات توصیفی تلاش می شود به این سوال پاسخ داده شود؛ عملکرد ساخت یابی در روند انقلاب اسلامی ایران (1979) و انقلاب مصر (2011) چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟ برای تبیین این موضوع از چارچوب نظری ساخت یابی گیدنز و عملکرد ساختار-کارگزار بهره گرفته می شود و تجزیه داده ها از طریق نرم افزار SPSS انجام می شود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، تحلیل مقایسه ای، مصر، استقلال سیاسی، رهبری
  • مظفر شاهدی *، حسن حضرتی صفحات 177-198
    در پژوهش حاضر، تلاش شده است، با بهره گیری از تکنیک یا الگوی «ردیابی فرایند» و به شیوه بررسی تاریخی، روند مخالفت آیت الله خمینی با حکومت پهلوی، در چارچوب قانون اساسی مشروطه و متمم آن، طی سالهای دهه 1340 و پس از آن، مورد ارزیابی توصیفی- تحلیلی قرار گیرد. مسئله مورد بررسی، ردیابی فرایندی است که به تحولی بنیادین در نگرش آیت الله خمینی نسبت به قانون اساسی مشروطه و مشروعیت زدایی قطعی از حکومت پهلوی انجامید. در چارچوب پرسش های اصلی و فرعی، مدعای پژوهش، جایگاه قانون اساسی مشروطه و متمم آن را، در مقاطع مختلف، در نزد آیت الله خمینی تبیین کرده و به دلایلی خواهد پرداخت که، تحولی بنیادین در نگرش ایشان نسبت به نظام مشروطه و ضرورت از میان برداشتن حکومت پهلوی، ایجاد نمود. مسئله مورد بررسی، ردیابی فرایندی است که به تحولی بنیادین در نگرش آیت الله خمینی نسبت به قانون اساسی مشروطه و مشروعیت زدایی قطعی از حکومت پهلوی انجامید. در چارچوب پرسش های اصلی و فرعی، مدعای پژوهش، جایگاه قانون اساسی مشروطه و متمم آن را، در مقاطع مختلف، در نزد آیت الله خمینی تبیین کرده و به دلایلی خواهد پرداخت که، تحولی بنیادین در نگرش ایشان نسبت به نظام مشروطه و ضرورت از میان برداشتن حکومت پهلوی، ایجاد نمود. در چارچوب پرسش های اصلی و فرعی، مدعای پژوهش، جایگاه قانون اساسی مشروطه و متمم آن را، در مقاطع مختلف، در نزد آیت الله خمینی تبیین کرده و به دلایلی خواهد پرداخت که، تحولی بنیادین در نگرش ایشان نسبت به نظام مشروطه و ضرورت از میان برداشتن حکومت پهلوی، ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، حکومت مشروطه، آیت الله خمینی، رژیم پهلوی، حکومت اسلامی
  • محمد سمیعی * صفحات 199-219
    مواجهه شاه با انقلاب اسلامی نه ناآگاهانه و نه توام با دودلی بود، بلکه بر اساس چشم انداز سیاسی شاه طراحی شده و مبتنی بر راهبردی دوگانه بود. با مطالعه چشم انداز و نیز منطق سیاسی شاه و با استفاده از روش تحلیل موقعیت به این نتیجه می رسیم که شاه در مقابل خود، دو دسته دشمن را تصور می کرد، یکی دشمنان قوی که از نظر وی، دولت های آمریکا و انگلیس بودند و دیگری، دشمنان ضعیف که شامل همه دشمنان داخلی شاه می شد. راهبرد دوگانه به شاه حکم می کرد که در برابر دشمنان قوی کرنش کند، چون خود را در مقابل آنان ناتوان می دید و امکان مقابله نداشت؛ ولی در مقابل دشمنان ضعیف، شدت عمل به خرج دهد. باز کردن فضای سیاسی در سال 56 و سپس سرکوب مخالفان از دی ماه همان سال، کاملا مطابق با آن راهبرد برنامه ریزی شده بود. همچنین به کار گماردن دولت آشتی ملی جعفر شریف امامی در سال 57 و سپس کشتار ددمنشانه تظاهرکنندگان در 17 شهریور تنها با فاصله 11 روز، فقط بر مبنای این راهبر دوگانه قابل توضیح است. مطالعه دقیق تاریخ انقلاب اسلامی به ما نشان می دهد که شاه در طول دوران انقلاب همواره این راهبرد را به کار می گرفت و واکنش های خود را بر اساس آن انتخاب می کرد.
  • مهروش کاظمی شیشوان *، رقیه ثبات ثانی صفحات 221-243
    معماری بناها در هر منطقه ای متاثر از حوزه های مختلف از جمله اقتصاد و سیاست و روابط بین الملل آن منطقه می باشد. همچنین معماری همواره متاثر از فرهنگ و پدیده های اجتماعی هر جامعه بوده است. انقلاب نیز از دیدگاه جامعه شناسی به نوعی جز پدیده های سیاسی-اجتماعی جوامع بوده که تحت تاثیر عوامل مختلف در برخی از جوامع رخ می دهد. کشور ایران در چند دهه اخیر شاهد تغییرات اجتماعی و سیاسی از جمله انقلاب و به دنبال آن جنگ ایران و عراق بوده است. با عنایت به اینکه هر یک از انقلاب ها ی جهان متاثر از عوامل خاص آن اجتماع در زمان و مکان خاص و دارای ریشه ها و بسترهای متفاوتی می باشند. ضمن بررسی ریشه های شکل گیری انقلاب اسلامی در مقایسه با انقلاب های مهم جهان ، انعکاس این پدیده اجتماعی بر معماری دهه57 تا 67 بررسی گردیده است و در نهایت با شناسایی جریان ویژهمتاثر ازپیامدهای اجتماعی و جامعه شناختی شاخصه های معماری دهه مذکور عنوان می گردد. این مقاله درپی آن است تا با روش توصیفی –تحلیلی، آثار شاخص (نمونه موردی: 20پروژه شاخص با کاربری عمومی که در سالهای مذکور طراحی شده اند) و نظرات منتقدان، سبک های رایج و عوامل موثر در پدید آمدن این سبک ها را در سالهای 1367-1357 با شاخصه دیدگاه امام خمینی (ره) وفرمایشات مقام معظم رهبری دردو مقوله هویت و ایدئولوژی در ایران تبیین نماید. و به سوال اصلی پژوهش که چه رابطه ای میان انقلاب و معماری دهه پس از آن وجود دارد،پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: انقلاب، معماری، هویت، ایدئولوژی
  • عباس نوری *، علی مرشدی زاد صفحات 245-266
    لازمه ی تداوم و بقای انقلاب، شناخت چالش ها و بحران های فراروی آن است. عدم شناخت و درک این چالش ها و آسیب ها باعث می شود انقلاب به سوی نابودی و اضمحلال کشیده شود. انقلاب اسلامی ایران که بر پایه ی تعالیم حیات بخش اسلام بنا نهاده شده، توجه و اهتمام به امور مسلمین را از تکالیف و وظایف خود می داند و به دلیل همین ماهیت دینی و انقلابی خود در مرکز توطئه و کینه دشمنان قرار دارد و آنان به هر طرقی تلاش می کنند تا به انقلاب و نظام اسلامی آسیب هایی وارد سازند و آن را با چالش هایی مواجه کنند. مجموعه ی این چالش ها و آسیبهای منطقه ای و بین المللی را باید در چارچوب سیاست خارجی بررسی کرد، چرا که اکثر آنها جنبه ی سیاسی دارد و از این منظر باید به آنها نگریست. از این رو سوال اصلی این پژوهش آن است که چالش های سیاسی خارجی فراروی انقلاب اسلامی در اندیشه امام خمینی (ره) کدامند؟ برای پاسخ به این سوال اندیشه سیاسی امام در چارچوب نظریه بحران اسپریگنز مورد بررسی قرار گرفت. از نظر امام خمینی این چالش ها و آسیب ها چنان مخرب است که اگر در مقابل آنها مقاومت و ایستادگی نشود وابستگی بیش از پیش و عقب ماندگی مسلمین را در پی خواهد داشت. نوآوری این مقاله ، معرفی یک چهارچوب نظری پویا و مناسب برای مطالعه ی چالش ها و بحران های سیاسی و فهم و درک دقیق تر و بهتر نظریه ی سیاسی امام خمینی و سایر اندیشمندان است. این تحقیق با استفاده از روش تحلیل اسنادی، اسناد و مدارک مربوط را گردآوری کرده است.
    کلیدواژگان: چالش سیاسی خارجی، امام خمینی، انقلاب اسلامی، نظریه بحران اسپریگنز
|
  • Ali Azarmi *, Abbas Hatami, Hossein Harsij Pages 1-28
    Based on traditional theories of re-emergence of power, governments use tools and institutions such as the school, the mass media, and other social institutions to try to reproduce the power and continuity of the existing political formations in society. On the other hand, cyberspace has changed the realms of action, which was once limited to the political geopolitics under the sovereignty of states, to the immutable fluid transformations. In the meantime, relations between civilians and political power have also been transformed. Considering this general transformation, the main question of the article is that the issues that exist in cyberspace to reproduce power by the government in Iran, what are the implications of these problems? Thus, the purpose of this paper is to identify issues It will face the government in the process of reproducing power in the form of generating meanings, and maintaining values ​​and norms in the era of cyber-domination. The data of this research were field and documentary and collected using unstructured interviews, expert questionnaire, phishing of texts and documents. Similarly, in analyzing this dispersed volume of information, Delphi's futuristic technique was used as a methodological framework of the paper. Based on this method, eight main factors and 14 components were identified as problems and consequences of cyberspace in reproduction of government power in Iran after the revolution. Ultimately, from the public policy point of view, the article contains an attitude that identifying existing issues can moreover enable policy makers in the country to have a deep understanding of the challenges of the process of reproduction of power in the new era the article contains an attitude that identifying existing issues can moreover enable policy makers in the country to have a deep understanding of the challenges of the process of reproduction of power in the new era.
    Keywords: Cyberspace, reproduction of power, state, delphi, problematics
  • Sirous Mahmoudi * Pages 29-46
    The purpose of this research is to investigate the amount of attention to the Components of revolutionary identity in primary and junior high school textbooks (first to ninth grades). The research method is descriptive and the type of content analysis. Content analysis is a research method for studying communication artifacts. Social scientists use content analysis to quantify patterns in communication. Practices and philosophies of content analysis vary between scholarly communities.The statistical population of this study is all primary and junior high school books that published in 2017. Four book titles, "Social Studies," "Gift of the Sky," "Farsi" and "Quran Teaching," (33 volumes) were intentionally collected in the sample. The statistical population of this study is all primary and junior high school books that published in 2017. Four book titles, "Social Studies," "Gift of the Sky," "Farsi" and "Quran Teaching," (33 volumes) were intentionally collected in the sample The main results of the research show that, in total in the elementary period, 538 paragraphs refer to the components of revolutionary identity. The most attention was paid to the components of "sacrifice and martyrdom", "belief in Imam Khomeini", "negation of domination and anti-Semitism", "awareness of events and history of revolution", The other components have not been sufficiently considered. In the junior high school books, 686 items have been referred to the components of revolutionary identity. The most attention was paid to the components of "sacrifice and martyrdom", "awareness of events and history of revolution", "belief in Imam Khomeini", "negation of ordinary domination and arrogance, and awareness of the constitution" and The other components have not been sufficiently considered. It is suggested that the curriculum of the first to ninth grade be reviewed based on the components of revolutionary identity.
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, textbooks, elementary school, content analysis
  • Akbar Mohammad Alizade * Pages 47-70
    Every year, Supreme Leader of the Islamic Revolution On the third day of Shaban, ” the anniversary of the birth shrine of Imam Hussain (AS)” as the guard day in a meeting with commanders and officials present his views on the Sepah and Grounding the Islamic Revolution. This scientific study Designed and implemented in order to fill the vacuum in the country.
    This research is an attempt, albeit slightly, in this direction in order to be able, with a scientific and practical look, to study and Survey the intellectual system of them consider the model of " guarding the Islamic Revolution" from their point of view.
    In this study that is a Descriptive –Exploratory research have been attempt to based on “Grounded theory” in Human Sciences Studies and proportionate to the methodology of research, questions and research goals, and Supreme Leader of the Islamic Revolution expectations, design the model of guarding the Islamic Revolution.
    Research questions are aimed at identifying and introducing concepts, categories and meta-categories developed from within the original data.In this research, was studied resources (including statements, sermons, messages and so on of Ayatollah Khamenei) during the years 1368 to 1395 with theoretical sampling and in full readiness to reach saturation, by using three types of coding (open, axial and selective) was emerged the final model consist of 317 codes/concepts, 45 categories and 5 meta-category(dimension).
    The five dimensions of model include "causal variables"(With data coverage of 14.51%) consisting of 6 categories, "background variables" consisting of 12 categories(With data coverage of 32.81%), "Preventative variables" consists of 7 categories(With data coverage of 15.14%), "Strategic categories" consists of 10 categories(With data coverage of 17.67%) and "consequential categories" were made up of 9 categories(With data coverage of 19.87%)
    The concept of " guarding the Islamic Revolution" was chosen as the central category of the pattern and At the end of the research, suggestions for future researchers and institutions associated with this concept are presented.
    Keywords: guarding, Islamic Revolution, model, Grounded theory, Supreme Leader
  • Reza Simbar, Tajedin Salehiyan * Pages 71-94
    Today due to extensive and increasing communications between countries and nations relations and ¡foreign policy plays a determining role in their fates. For this reason¡the study of the different angles of foreign policy is considered as one of the concerns of the thinkers of international policy and relations domain.
    Among the effective factors in forming the foreign policy of all countries¡including the Islamic republic of Iran which has been paid attention to less "social resources”. There are various ways to examine the foreign policy of countries, one of the ways in recent years to investigate Used by scholars the use of the framework is the theory of interrelationships we give it to us.
    Theories of international relations to several Explaining group, discourse and developmental divisions. The Origin of Theory or Constructivism, On the Role of Resources and Social Identity In the formation of interests and then, the creation of the behavior of nations is emphasized.
    Structurally, subjective coherence creates a norm, and norms create social identity and ultimately, the social identity determines the interests.
    In this article¡the writers using constructivism theory by the descriptive-analytical method as well as the collecting of material in library form and using electronic resources have found that because of the multiplicity of the main centers of identity in Iran(Islamism¡being Iranian and modernism) and because of the formed identity in every era and the social resources effective in that identity¡foreign policy has evolved in such a way that in the eras of temporary government to the removal of Bani Sadr¡imposed war(two times)¡construction¡reforms and fundamentalism¡the foreign policy axes of the Islamic republic of Iran have been different to each other. Especially this difference in two periods the presidency of Mr. Khatami and Mr. Ahmadinejad were more evident Analyzing the theory of constructivism we will look into this article.
    Keywords: foreign policy, the Islamic republic of Iran, social resources, constructivism
  • Ali Ashraf Nazari *, Ali Hasan Pour, Seyyed Mostafa Abtahi Pages 95-122
    Iranian society has witnessed the emergence of thoughts, Groups and Organs. The clergy in the direction of the propagation of Islam and its values and norms play an important role in the socialization, religious education and are above all political activities. One of the most powerful institutions that are active in the political history of Iran, the clerical establishment. Most studies have been conducted on the clerics limited to its relationship with the government and the political power structure, and in some cases to assess Power of Ayatollahs, and economic structure. Mobilize socio-up to the Islamic Revolution, the identity discourse was that the scholars of the time and place of your regular benefited society. They were able to bring people to the right alongside their academic and intellectual, in the successful revolution led simultaneously.
    However, as it comes to the power of the clergy, what is of particular importance that the clergy's role over the years in the social context and the language level and civil society to the rule of Islamic norms and values (Shiite) and the precise construction of "Islamic religious conscience" has played. The point here is to use patterns, allegories and religious rituals to publicize it and allowing access to content in the form of genuine Islam through the theorization of the public.
    Template that could play a role effective communication and creator of "collective spirit" and "single will" act in line with the Revolution. Shiite political revival and efforts to redefine central concepts Shiite beliefs and determined to stand against injustice. In this research effort is that this level of spiritual power to be studied and then how to become a hegemonic discourse and seize political power in the Islamic revolution.
    Keywords: Spirituality, power, discourse, culture, hegemony
  • Jaber Moghaddampour *, Hakem Ghasemi, Farhad Darvishi Setalani, Mohammad Rahim Aivazi, Einoallah Keshavarz Tork, Hasan Ali Akbari Ranani Pages 123-150
    In Islamic Republic of Iran as the product of Iranian revolution and provider of a new pattern of administration to run the society which brought a modern version of Islamic – Iranian culture, it is necessary to observe progressing and deterring affecting factors on Islamic revolution cultural components to make timely corrections, changes and policy-making.In Islamic Republic of Iran as the product of Iranian revolution and provider of a new pattern of administration to run the society which brought a modern version of Islamic – Iranian culture, it is necessary to observe progressing and deterring affecting factors on Islamic revolution cultural components to make timely corrections, changes and policy-making.In Islamic Republic of Iran as the product of Iranian revolution and provider of a new pattern of administration to run the society which brought a modern version of Islamic – Iranian culture, it is necessary to observe progressing and deterring affecting factors on Islamic revolution cultural components to make timely corrections, changes and policy-making. Achieving such important issue and guarding Islamic revolution culture needs timely initiative on new emergent issues and cultural problems; to this end, an emerged concept in Iranian management dialogue after Islamic revolution is cultural observation. Present concept has been encountered with challenges in both theory and practice. The most fundamental challenged is its from future study concept and limitation to “monitoring cultural status quo” and weakness in its objectivity while the concept of observation is emerged from the context of future study activities and needs a well-established process. In present study, by using future study concepts, a new definition on observation is provided and by a procedural insight, cultural observation processes and steps are taken through exploring literature, case studies and a procedural framework for cultural observation in Iran. Utilizing provided procedural framework – including 7 steps and 24 processes – by relevant cultural organization would support cultural observation activities toward Iranian culture policy-making, foresight and guarding.
    Keywords: Cultural Observation, Horizons Scanning, Iranian Islamic Culture, Islamic Revolution of Iran
  • Farhad Sahami *, Ali Asghar Foroghi Abri, Morteza Noraii Pages 151-176
    As part of international relations, revolutions have always been one of the foundations for comparative politics. Among the major revolutions in human history, the Islamic Revolution of Iran in 1979 had an enormous impact on political studies because dimensions, nature, The process and its components also differed from the material revolutions before them. This revolution has the indicators and components that have led to its continuity and, on the contrary, many revolutionary events in the Muslim world have led to a decline in the course of the failure of these components. The January 25, 2011 revolution in Egypt was also one of the new revolutions in the process of Islamic awakening, which, despite the victory, was challenged by a military coup. For this reason, the present article seeks to examine the performance of the two Iranian-Egyptian revolutions. To this end, using the method of comparative analysis and descriptive studies, it is attempted to answer this question; what are the differences between the performance of construction in the process of the Islamic Revolution (1979) and the Egyptian revolution (2011)? In order to explain this, we use the Giddens structural construct-oriented framework and the structure-agent function and analyze the data using SPSS software. Some findings show that the Iranian-Egyptian revolution in such indices as leadership, strength of power, political independence, Islamism, military loyalty, favorable changes, solidarity between government and nation, communication networks, youth activism, authoritarianism, efficiency Transcendental values, national identity, economic dependence, religious divide, sustainable development, anxiety and inspiration are different.In order to explain this, we use the Giddens structural construct-oriented framework and the structure-agent function and analyze the data using SPSS software. Some findings show that the Iranian-Egyptian revolution in such indices as leadership, strength of power, political independence, Islamism, military loyalty, favorable changes, solidarity between government and nation, communication networks, youth activism, authoritarianism, efficiency Transcendental values, national identity, economic dependence, religious divide, sustainable development, anxiety and inspiration are different.
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, Comparative Analysis, Egypt, Political Independence, Leadership
  • Mozafar Shahedi *, Hasan Hazrati Pages 177-198
    In the present study, been tried, using the technique or pattern "tracking process" and the method of historical study, the Ayatollah Khomeini against the Pahlavi regime, in the framework of the Constitution and its amendments, during decade 1340 and then, be analyzed. Question of the study, racing the process that fundamental developments in the Ayatollah Khomeini's attitude towards the Constitution and delegitimization of the Pahlavi regime led definitive. In the context of major and minor questions, thesis study, status of constitution and its amendments, in different periods, according to Ayatollah Khomeini explained and to examine the reasons for that, a radical change in their attitude about the Constitution and the need to eliminate the Pahlavi regime, Created. In the present study, been tried, using the technique or pattern "tracking process" and the method of historical study, the Ayatollah Khomeini against the Pahlavi regime, in the framework of the Constitution and its amendments, during decade 1340 and then, be analyzed. In addition, the amount of credit of theory of rational-legal authority Max Weber to explain the subject, in contrast method, will be evaluated and tested. Question of the study, racing the process that fundamental developments in the Ayatollah Khomeini's attitude towards the Constitution and delegitimization of the Pahlavi regime led definitive. In the context of major and minor questions, thesis study, status of constitution and its amendments, in different periods, according to Ayatollah Khomeini explained and to examine the reasons for that, a radical change in their attitude about the Constitution and the need to eliminate the Pahlavi regime, Created. In the context of major and minor questions, thesis study, status of constitution and its amendments, in different periods, according to Ayatollah Khomeini explained and to examine the reasons for that, a radical change in their attitude about the Constitution and the need to eliminate the Pahlavi regime, Created.
    Keywords: Constitution, constitutional government, Ayatollah Khomeini, Pahlavi regime, the Islamic government
  • Mohammad Samiei * Pages 199-219
    The Shah's confrontation with the Islamic Revolution was neither ignorantly nor half-heatedly. It was rather carefully designed and applied based on the Shah's political perspective and a dual strategy. Employing situational analysis and studying the Shah's political logic we can realize that the Shah was seeing two groups of enemies in front of him. The first group of enemies consisted of his strong enemies, i.e. the US and Britain governments whom the Shah was considering his enemies after the post-1973 rise of oil prices and the role the Shah played in that event; whereas the other group of enemies were his weak enemies namely all domestic oppositions including the clergy, intellectuals, leftist and the masses of people. Giving the upper hand in Iranian politics to the foreign powers was in line with a political perspective adopted by many politicians in the Shah generation.The dual strategy suggested that the Shah should be humble in front of the strong enemy because he could not resist his might, while he should oppress the weak enemy using all his military power as well as his secret service, i.e. the SAVAK. In 1977 his opening of the political space and then after few months oppressing the opposition was in line with the dual strategy. In fact, he followed the US advice in opening the political space, and then after ensuring that the US government satisfied, he started to be harsh against the opposition. Also in 1978, appointing Jafar Sharif Imami whose government came to power with the motto of compromise and then suddenly after 11 days declaring curfew and harshly shooting the demonstrators can be only explained based on that dual strategy. An accurate study of the revolution shows that the Shah employed the dual strategy and based all his reactions to the revolution on that strategy.
  • Mehrvash Kazemi Shishavan *, Rogaieh Sebatsani Pages 221-243
    The architecture of the buildings in each region is affected by different areas, including economics and politics and international relations, and that region. Architecture has always been influenced by the culture and social phenomena of every society. The revolution, from a sociological point of view, is a kind of political-social phenomenon of societies that is influenced by various factors in some societies. In recent decades, Iran has witnessed social and political changes, including the revolution, followed by the Iran-Iraq war.Considering that each of the world revolutions is influenced by the specific factors of that society at a specific time and place, with different roots and backgrounds. The study of the roots of the formation of the Islamic Revolution in comparison with the major revolutions of the world, the reflection of this The social phenomenon has been investigated on the architecture of the 57s to 67s and finally, by identifying the special stream affected by the social and sociological adventures of the architectural features of the decade. The main purpose of this research is to consider: 1) the relationship between revolution and architecture of the decade after that; 2) the current and the paradigm of architecture resulting from the Islamic Revolution explaining to the guide of architects and designers in the field of designing the works of contemporary architecture This article is intended to use the descriptive-analytical method, the index effects (case study: 20 general-purpose index projects that were designed during the years), criticisms, common styles and effective factors in the emergence of these styles in The years 1979-1989, with the characteristics of Imam Khomeini's viewpoint and the Supreme Leader's questions, explain the two categories of identity and ideology in Iran, and answer to the main question of the relationship between the revolution and the architecture of the decade that followed.
    Keywords: Revolution, Architecture, Identity, Ideology
  • Abbas Nori *, Ali Morshedizad Pages 245-266
    revolution is the recognition of the challenges and crises that it faces. Failure to understand and understand these challenges and injuries causes the revolution to be eroded and destroyed. The Islamic Revolution of Iran, based on the teachings of the Islamic life, is based on the attention and attention to the affairs of the Muslims from his duties and duties, and because of this religious and revolutionary nature, they are at the center of the conspiracy and hatred of enemies and they are working on every way. To inflict damage on the revolution and the Islamic system and face it with challenges. The set of these challenges and regional and international disasters should be addressed within the framework of foreign policy, since most of them have a political aspect and should be looked at from this perspective. Therefore, the main question of this research is that what are the foreign political challenges faced by the Islamic revolution in Imam Khomeini's thinking? To answer this question, Imam's political thought was examined in the framework of the theory of the Sprague crisis. According to Imam Khomeini, these challenges and injuries are so devastating that if resistance and resistance are not resisted in them, they will have more dependence and retardation of the Muslims. The novelty of this article is to introduce a theoretical and dynamic theoretical framework for studying the political challenges and crises and a better understanding and understanding of Imam Khomeini's and other thinker's political theory. This research has used the documentary analysis methodology to collect relevant documents.
    Keywords: Foreign political challenges, the Islamic revolution, Imam Khomeini, the theory of the crisis asprignz