فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال نهم شماره 3 (پیاپی 37، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن محمدی گلنگش، رضوان قاسمی ذوالپیرانی، محمد نعیمی جوبنی صفحات 249-258
    زمینه و هدف
    امروزه، جاده ها به عنوان یکی از مکان های شناخته شده برای انتشار آلودگی به شمار می روند و خودروها عموما یکی از منابع اصلی تولید آلاینده های فلزات سنگین در خاک های کنارجاده ای شناخته شده اند. از این رو، هدف از انجام این تحقیق، تعیین آلودگی فلزات سنگین در خاک های سطحی اطراف آزادراه رشت - قزوین بود.
    روش بررسی
    تعداد 30 نمونه از خاک سطحی از عمق 0الی20 سانتیمتر در سه فاصله (5-0، 15-5 و 30-15 متر) جمع آوری شدند. غلظت عناصر سنگین در نمونه های آماده شده با استفاده از دستگاه ICP-OES قرائت گردید. شاخص پتانسیل خطر اکولوژیکی برای ارزیابی سطح خطر زیستی فلزات در خاک محاسبه شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت فلزات سنگین Zn، V، Cr، Pb، Cu، Co، Ni به ترتیب 89/48، 63/46، 76/23، 05/20، 47/18، 11/11 و 48/9 (mg/kg) بدست آمد. نتایج شاخص پتانسیل خطر اکولوژیکی نشان دهنده خطر کم اکولوژیکی و خطر کم زیستی بود.
    نتیجه گیری
    فعالیت های کشاورزی، شرایط اقلیمی و تغییرات عبور و مرور خودروها از عوامل مهم و تاثیرگذار بر تجمع غلظت فلزات سنگین در خاک های سطحی کنارجاده ای منطقه مورد مطالعه می باشند. به منظور توجه به سلامت غذایی و بهداشت عمومی، پیشنهاد می شود تا مطالعه فلزات سنگین در محصولات کشاورزی و کیفیت آب رودخانه های منطقه به طور جامع انجام شود.
    کلیدواژگان: آزادراه رشت، قزوین، آلودگی خاک، فلزات سنگین
  • اسلام مرادی اصل، صادق حضرتی، حسن وطندوست، داریوش امدادی، اسماعیل قربانی، امیر قاسمیان، مهدی رفیعی، اصغر پناهی، اکبر شکری صفحات 259-266
    زمینه و هدف
    بیماری های مهمی از جمله مالاریا، وست نایل، تب زرد، تب دانگ، تب دره ریفت، سند بیز و دایروفیلاریا توسط پشه ها منتقل می‫شوند. بیماری ویروسی سند بیز و وست نایل از قسمت‫های مختلفی در شمال ایران گزارش شده است. هدف از این مطالعه تعیین فون پشه های کولیسیده و پراکندگی آنها در مناطق مختلف استان اردبیل می‫باشد.
    روش کار
    این مطالعه بصورت تحلیلی- مقطعی در سال 1395 اجرا گردید. تعداد 33 منطقه بصورت تصادفی از 10 شهرستان انتخاب گردید و در طول فصل فعالیت پشه ها در منطقه 2 نوبت در هر ماه اقدام به جمع آوری نمونه های لاروی گردید و اسلاید میکروسکوپی تهیه و به کمک منابع و کلیدهای شناسایی معتبر تشخیص داده شدند.
    یافته ها
    تعداد 2087 لارو در طول مطالعه از 33 منطقه مختلف در استان جمع آوری گردید که 13 گونه از 4 جنس(آنوفل، کولکس، آادس و کولیستا) بودند. بیشترین جنس (82%) مربوط به کولکس ها و کمترین جنس (43/2%) آادس‫ها بودند که گونه آ. فلاویسنس برای اولین بار از استان اردبیل گزارش می‫گردد.
    نتیجه گیری
    اکثر گونه های صید شده در این مطالعه متعلق به جنس کولکس بودند که گونه کولکس پیپینس هم با 59 درصد گونه غالب استان اردبیل معرفی گردید.
    کلیدواژگان: کولیسیده، فون، زیستگاه لاروی، اردبیل
  • رسول حشمتی صفحات 267-276
    زمینه و هدف
    خوداثربخشی قلبی عبارت است از اطمینان فرد از توانایی خود در کنترل بیماری و حفظ وظایفش، و باورهای بهداشتی نیز عبارت است از ارزیابی میزان خطر یک مشکل سلامتی و ارزیابی منافع و موانع انجام رفتارهای سلامتی. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش پیش بین باورهای سلامتی و خوداثربخشی قلبی در مصرف سیگار بیماران عروق کرونری بود.
    روش کار
    در این تحقیق توصیفی- تحلیلی، 185 بیمار کاندید عمل جراحی CABG و PTCA مبتلا به اختلال قلبی کرونری از بیمارستان مرکز قلب تهران به روش داوطلبانه و در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های خوداثربخشی قلبی سالیوان و پرسشنامه محقق ساخته باورهای سلامتی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون لجستیک با استفاده از نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد که از بین دو متغیر پیش بین، تنها خود اثربخشی قلبی قادر به پیش بینی سابقه مصرف سیگار (14/0-=β) در بیماران CAD می باشد. مقدار بالای آماره Wald نشان از سودمندی و توان بالای متغیرخوداثربخشی در پیش بینی مصرف سیگار است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه بیانگر این نکته است که خود اثربخشی قلبی یکی از تعیین‫گرهای مهم مصرف سیگار در بیماران CAD می باشد. بنابراین، لازم است در مداخلات پیشگیرانه و درمانی ترک سیگار توجه ویژه ای به افزایش خوداثربخشی قلبی در این بیماران شود.
    کلیدواژگان: باورهای سلامتی، خوداثربخشی قلبی، مصرف سیگار
  • امیرحسین بقایی صفحات 277-290
    زمینه و هدف
    امروزه آلودگی خاک به فلزات سنگین خصوصا در مناطق صنعتی یکی از اصلی ترین معضلات به شمار می آید. این پژوهش به منظور بررسی اثر بیوچار بقایای پسته بر کاهش اثر تنش کادمیوم (Cd) در گیاه شاهی در خاک تیمارشده با کمپوست زباله شهری زرندیه صورت پذیرفت.
    روش کار
    تحقیق حاضر از نوع مطالعه تجربی می باشد که بر روی خاک آلوده به کادمیوم به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کاربرد 0، 10 و 15 تن در هکتار کمپوست زباله شهری، کاربرد بیوچار بقایای پسته در دو سطح 0 و 15 گرم در کیلوگرم و خاک آلوده شده با کادمیوم در مقادیر 0، 10، 20 و 30 میلی گرم کادمیوم در کیلوگرم خاک بود. مخلوط کمپوست زباله شهری زرندیه و بیوچار بقایای پسته به خاک اضافه شد و در پایان دوره آزمایش، غلظت کادمیوم و میزان فعالیت آنزیم کاتالاز ریشه و اندام هوایی گیاه شاهی اندازه گیری شد. مقایسه های میانگین ها با آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد صورت پذیرفت.
    یافته ها
    کاربرد 15 گرم در کیلوگرم بیوچار بقایای پسته در خاک تیمار شده با 15 تن در هکتار کمپوست زباله شهری و آلوده به 20 میلی گرم کادمیوم در کیلوگرم خاک، به ترتیب باعث کاهش12 و 9 درصدی در غلظت کادمیوم ریشه و اندام هوایی گیاه شد. علاوه بر این، میزان فعالیت آنزیم کاتالاز ریشه و اندام هوایی گیاه نیز کاهش معنی‫داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج کلی این پژوهش حاکی از آن بود که کاربرد کمپوست زباله شهری زرندیه به همراه بیوچار بقایای پسته، می تواند باعث کاهش اثرات تنش گیاه به فلز کادمیوم شود، هر چند که اثر نوع وتنوع گیاه بر میزان کاهش استرس کادمیوم نبایستی نادیده گرفته شود.
    کلیدواژگان: کمپوست زباله شهری، بیوچار، کادمیوم، فعالیت آنزیم کاتالاز
  • فردین مهرابیان، سعید امیدی، مرجان مهدوی روشن، معصومه میرزایی صفحات 291-301
    زمینه و هدف
    از آنجا که در ایران، شیوع چاقی و اضافه وزن، در دختران دبستانی بیشتر از پسران است و نیز عادات تغذیه ای در سنین پایین شکل می‫گیرد، این مطالعه با هدف بررسی همبستگی رفتار تغذیه ای با اضافه وزن و چاقی دختران دانش آموز پایه چهارم تا ششم شهر انزلی در سال 1394 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 210 دانش آموز دختر مقطع ابتدایی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه‫ای دو مرحله ای، به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه پایا و روا مشتمل بر مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه پژوهشگرساخته رفتار تغذیه ای شامل ابعاد وضعیت تغذیه ای، عادات غذایی و دسته بندی مواد غذایی بود. اندازه گیری شاخص های تن سنجی (BMI) با استفاده از متر و ترازو انجام شد. روایی محتوای پرسشنامه توسط 10 نفر از اعضای هیات علمی دانشکده بهداشت (رشته های آموزش بهداشت، تغذیه و آمار زیستی) و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ (75/0(a= بررسی و تایید شد، تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS-16 و آزمون های کای اسکوئر، همبستگی و فیشر انجام شد.
    یافته ها
    همبستگی آماری معنا داری بین وضعیت حذف وعده های اصلی غذایی و اضافه وزن و چاقی وجود داشت (01/0p<). رابطه معنی داری بین مصرف تنقلات با اضافه وزن و چاقی دیده شد (02/0p<) .همچنین رابطه معنی‫داری بین انتخاب غذای سالم و شاخص توده بدنی وجود داشت (002/0p=).
    نتیجه گیری
    از آنجا که رفتار تغذیه ای دختران دانش آموز با اضافه وزن و چاقی همبستگی داشت، لذا رعایت مصرف مواد غذایی سالم و عدم مصرف مواد غذایی ناسالم و تنقلات در وعده های غذایی آنان ضروری است.
    کلیدواژگان: رفتار تغذیه ای، چاقی، اضافه وزن، دانش آموزان
  • بررسی اثر استرس گرمایی بر افت بهره ‫وری کارگران مشاغل روباز: مطالعه موردی در یک اقلیم گرم و خشک / روح الله حاجی زاده، سمیه فرهنگ دهقان، احمد مهری، سید محمد جعفری، فریده گلبابایی، حسن حقیقت جو
    صفحات 302-313
    زمینه و هدف
    استرس گرمایی در محیط های کار علاوه بر ایجاد ناراحتی های متعدد مانند کاهش آسایش حرارتی و ایجاد تنش‫های گرمایی می‫تواند عملکرد و بهره وری کارگران را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این پژوهش بررسی اثر استرس گرمایی بر روی افت بهره وری کارگران مشاغل روباز در یک اقلیم گرم و خشک می‫باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی در چهار ماه خرداد، تیر، مرداد و شهریور سال1392 در یکی از استان‫های کشور(قم) با اقلیم گرم و خشک انجام شد. پارامترهای محیطی مانند دمای خشک، دمای سطح خاک، تابش خورشید، سرعت جریان هوا و رطوبت نسبی در هر 10 دقیقه از ساعت 7 صبح تا 7 بعد از ظهر در ایستگاه های هواشناسی و در مجموع 8598 بار اندازه گیری شد. افت بهره وری بر اساس نمودار مبتنی بر شاخص استرس گرمایی WBGT ارائه شده توسط سازمان هواشناسی استرالیا محاسبه گردید. در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS-16 تجزیه و تحلیل آماری صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین WBGT در چهار ماه بررسی 57/2 ±27 درجه سانتی گراد بود. بیشترین مقدار WBGT (°C 59/28) در فاصله زمانی ساعت 15 تا 16 بدست آمد. میانگین افت بهره وری در مشاغل با توان 200 وات، 300 وات، 400 وات و 500 وات به ترتیب 43/0±6/1، 94/1±6/9، 68/2± 65/19 و 5/2±1/29 درصد محاسبه گردید. رابطه بین درصد افت بهره وری و شاخص دمای تر گوی سان از نظر آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    کارگران مشاغل روباز اقلیم گرم و خشک در فصل تابستان افت بهره وری قابل ملاحظه ای دارند که می‫تواند بر اقتصاد و سلامت نیروی کار تاثیر زیادی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مشاغل روباز، استرس گرمایی، شاخص WBGT، افت بهره وری
  • مرضیه امینی، مهتاب سلیمی، منصوره تجویدی صفحات 314-321
    زمینه و هدف
    طرح مدرسه مروج سلامت (HPS) که به منزله یک نظام برای ارتقاء سلامت است، در برخی مدارس کشور در حال اجرا می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر طرح مدارس مروج سلامت بر رفتار بهداشتی اجتماعی دانش آموزان دختر مدارس ابتدایی ناحیه سه کرج انجام شد.
    روش کار
    مطاله حاضر به روش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای روی 378 نفر از دانش آموزان دختر ناحیه سه کرج انجام شد. به منظور سنجش و اثر بخشی متغیر های مورد استفاده در پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. روایی محتوایی پرسشنامه مورد تایید متخصصان قرار گرفت. پایایی پرسشنامه براساس ضریب آلفای کرونباخ، معادل (91/0) برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون تی مستقل انجام شد. سطح معنی داری 05/0 p<در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند در «رفتار بهداشتی اجتماعی» مولفه های بهداشت محیط، خدمات بالینی، بیمار یابی، آموزش بهداشت و ایمنی در مدرسه، در مدارس مروج سلامت با مدارس عادی در سطح 1% تفاوت معنی دار وجود دارد و در مولفه های مشارکت والدین، رفتار گروهی و برقراری ارتباطات بین فردی و مشارکت دانش آموزان، تفاوت معنی داری در مدارس مروج سلامت با مدارس عادی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه، بیانگر موفقیت نسبی طرح مروج سلامت و بهبود بیشترمولفه های «رفتار بهداشتی اجتماعی» در مدارس مورد بررسی می باشد. بنابراین پیشنهاد می گردد این طرح توسعه یافته و در همه مدارس اجرا گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، بهداشت اجتماعی، دانش آموزان، مدارس طرح مروج سلامت
  • سمیرا انصاری، سکینه ورمزیار، تینا بختیاری صفحات 322-332
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای اختلالات اسکلتی- عضلانی به خصوص در نواحی گردن، کمر و شانه در آرایشگران و تاثیر عوامل فردی و شغلی بر آن، هدف مطالعه حاضر بررسی نقش عوامل خطر مختلف فردی و شغلی بر شیوع و پیامد اختلالات اسکلتی- عضلانی آرایشگران زن شهر قزوین با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری بود.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 153 نفر از آرایشگران زن قزوین به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. جهت بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی از پرسشنامه نوردیک و جهت تعیین نقش موثر عوامل خطر بر شیوع و پیامد اختلالات اسکلتی- عضلانی از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل نسخه 8/8 استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مدل سازی، سن، شاخص توده بدنی، وزن و سابقه کار رابطه مستقیم و مثبت و توانایی انجام کار رابطه منفی با ناراحتی اسکلتی- عضلانی و پیامدهای آن نشان داد. همچنین بر اساس مدل، متغیرهای دموگرافیک و شغلی می تواند به میزان 82 درصد اختلالات اسکلتی- عضلانی، غیبت از کار و مراجعه به پزشک را در بین آرایشگران زن پیش بینی نماید.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که بیش از نیمی از آرایشگران از ناراحتی گردن و کمر و تقریبا یک سوم آن ها از ناراحتی شانه رنج می برند، اصلاح ایستگاه کاری آن ها ضروری به نظر می رسد. همچنین با در نظر گرفتن افراد جوان برای این شغل، کاهش سن بازنشستگی، حفظ وزن نرمال و افزایش و حفظ توانایی انجام کار، می توان به میزان 82 درصد از میزان فشار وارده به اندام ها و در نتیجه شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی، مراجعه به پزشک و غیبت از کار در بین آرایشگران زن کاست.
    کلیدواژگان: مدل سازی معادلات ساختاری، اختلالات اسکلتی عضلانی، آرایشگران
  • عسگر آرمون، صدرالدین ستاری، یوسف نامور صفحات 333-346
    زمینه و هدف
    امروزه در سازمان‫های آموزشی و به خصوص دانشگاه ها از مهمترین عوامل موفقیت جهت تحقق اهداف سازمانی، توسعه فرهنگ اشتراک گذاری دانش می‫باشد. در این راستا، این پژوهش با هدف شناسایی و تبیین عوامل موثر بر اشتراک دانش بین اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه به روش کیفی از نوع اکتشافی و در سال 1396 انجام یافت. جامعه آماری شامل تمامی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بودند. نمونه تحقیق که به روش هدفمند انتخاب گردیدند، شامل 14 نفر از معاونین، مدیران آموزشی و خبرگان کلیدی بودند که تجربه مدیریتی یا مطالعاتی در این حوزه داشتند. داده های تحقیق از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری شد و تا اشباع اطلاعات ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده های حاصل به روش تحلیل محتوای کیفی با تکیه بر کدگذاری باز و محوری انجام گرفت.
    یافته ها
    مطابق یافته های حاصل از این مطالعه، عوامل اصلی موثر در اشتراک گذاری دانش شامل 6 عامل؛ فردی-انسانی (با 8 مولفه)، سازمانی- نهادی (با 9 مولفه)، فرهنگی (با 6 مولفه)، تکنولوژیکی (با 5 مولفه) و رهبری- مدیریتی (با 6 مولفه) می باشد که به ترتیب دارای بیشترین فراوانی بوده و نسبت به سایر عوامل در اشتراک گذاری دانش اهمیت بیشتری دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشانگر آن است که، عوامل فردی و سازمانی دانشگاه بیشترین تاثیر را بر اشتراک دانش در دانشگاه علوم پزشکی اردبیل دارند و این امر بیانگر لزوم توجه بیشتر به عوامل فردی و سازمانی در جریان توسعه فرهنگ اشتراک دانش میان اعضای هیات علمی در دانشگاه می‫باشد.
    کلیدواژگان: اشتراک دانش، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
  • زهرا اردودری، احسان الله حبیبی، زهرا شریفیان صفحات 347-357
    زمینه و هدف
    معمولا درصد بالایی از آسیب‫های اسکلتی عضلانی مربوط به عدم تناسب فیزیکی است. مهمترین عملکرد دست هنگام انجام وظیفه، چنگش و اعمال نیرو در انجام کارهای دستی است. توانایی کار یک مفهوم پیچیده می‫باشد که می‫تواند با استفاده از پرسشنامه شاخص توانایی انجام کار (WAI) ارزیابی گردد. با توجه به لزوم متناسب بودن نیروی چنگش با توانایی انجام کار در این مطالعه ارتباط بین قدرت چنگش با شاخص توانایی انجام کار مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی، در میان 120 نفر از کارگران آشپزخانه انجام گرفت. برای اندازه گیری چنگش قدرتی، چنگش ظریف و شاخص توانایی انجام کار به ترتیب از دینامومتر، پینچ گیج و نسخه ایرانی پرسشنامه شاخص توانایی انجام کار استفاده گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 انجام و 05/0 p< معنادار تلقی گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه، بیشترین و کمترین داده برای چنگش قدرتی 55 و 22 کیلوگرم نیرو، برای چنگش ظربف 14 و 6 کیلوگرم نیرو و برای شاخص توانایی انجام کار (WAI) 49 و 27 بدست آمد. آزمون اسپیرمن نشان داد بین شاخص توانایی انجام کار با چنگش ظریف رابطه معناداری وجود ندارد، ولی بین شاخص توانایی انجام کار با چنگش قدرتی رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    با ارتقاء توانایی انجام کار، در قسمت‫های نیازمند چنگش قدرتی می‫توان از ناتوانی و خروج زودرس کارگران از محیط کار جلوگیری نمود و متعاقبا بروز بیماری را کاهش و بهره وری را افزایش داد و بدین ترتیب گامی در جهت ارتقاء سلامت نیروی کار کشور برداشت.
    کلیدواژگان: شاخص توانایی انجام کار، چنگش قدرتی، چنگش ظریف، کارگران آشپزخانه
|
  • M.G. Mohamadi, R. Ghasemi, M. Naeimi Pages 249-258
    Background and Objectives
    Heavy metals are one of the main factors in pollution of soils around roads and highways. This pollution is a serious environmental problem worldwide. The metals are released by different ways, such as wear and corrosion of various parts of the vehicle and tires, as well as combustion. These products could contaminate roadside topsoil. Thus, the purpose of this research is to determine the contamination of roadside soil by heavy metals in the Rasht-Qazvin Freeway.
    Methods
    The 30 soil samples from 0-20 cm depth at three distances (0-5, 5-15 and 15-30 m) of roadsides were collected. Concentration of heavy metals in samples was measured using ICP-OES. The Ecological Risk Index was calculated for assessing the biological hazard level of metals in the soil.
    Results
    Mean concentration of Zn, V, Cr, Pb, Cu, Co and Ni were 48.89, 46.63, 23.76, 20.05, 18.47, 11.11 and 9.48 mg kg-1, respectively. The results of potential ecological risk index showed that study area were of low ecological and biological risk.
    Conclusion
    Agricultural activities, climate conditions and vehicles traffic changes in the study area are important factors influencing the accumulation of heavy metals in the roadside topsoil. In order to pay attention to public health and food safety, it is suggested to evaulate concentration of heavy metals in agricultural products and rivers water in the study area.
    Keywords: Rasht, Qazvin Freeway, Soli Pollution, Heavy Metals
  • E. Moradi-Asl, S. Hazrati, H. Vatandoost, D. Emdadi, E. Ghorbani, A. Ghasemian, M. Rafiee, A. Panahi, A. Shokri Pages 259-266
    Background and Objectives
    Mosquitoes transmit the important diseases such as Malaria, West Nail, Yellow Fever, Dengue fever, Rift Valley Fever, Sand Biz and Dirofilariasis. Sand Biz and Dirofilariasis disease were reported from North regions of Iran. The aim of this study was the determination of fauna and distribution of culicidae family larvae in Ardabil province.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in the year 2016. Thirty-thrre areas were randomly selected from 10 counties. Larvae samples were collected during the seasonal activity of mosquitoes 2 times per month. After the collection of mosquitos, microscopic slides were prepared and identified using valid keys.
    Results
    In total, 2087 larvae were collected from 33 different areas that included 13 species from 4 genus (Anopheles, Aedes, Culex and Culiseta). Most observed genus were Culex (82%) and the lowest genus were Aedes (2.43%). In this study, Ae.flavisence was reported for first time in the Ardabil province.
    Conclusion
    The Culex genus was the most common larva collected in this study and Culex Pippins with 59% was the dominant species of Ardabil province.
    Keywords: Culicidae, Fauna, Larva Habitat, Ardabil
  • R. Heshmati Pages 267-276
    Background and Objectives
    Self-efficacy is a person's confidence in his ability to control the disease and maintain his duties. Health beliefs include assessing the risk of a health problem and assessing the benefits and barriers to health behaviors. The purpose of this study was to investigate the predictive role of health beliefs and cardiovascular self-efficacy in smoking patients with coronary artery disease CAD).
    Method
    In this cross-sectional study, 103 patients who were candidate of CABG and PTCA in Tehran Heart Center were selected by convenient sampling method. They were asked to complet the Sullivan`s cardiac self-efficacy questionnaire and researcher designed health belief questionnaire.
    Results
    The result of Logistic regression analysis showed that from tow predictor variables, only cardiac self-efficacy able to predict smoking (β=0.14) in patients with CAD. The high value of Wald's statistic indicates the usefulness and potency of self-efficacy variables in predicting cigarette smoking. This finding suggests that the cardiac self-efficacy is one of the determinants of smoking in patients with CAD.
    Conclusion
    Therefore, it is necessary to pay special attention to increase self-efficacy of these patients in smoking cessation interventions and prevention.
    The results of logistic regression analysis showed that only the self-efficacy of the two predictors was able to predict the history of smoking (β=-0.44) in CAD patients.
    Keywords: Health Beliefs, Cardiac Self, Efficacy, Smoking
  • A.H. Baghaie Pages 277-290
    Background and Objectives
    Today soil pollution by heavy metals especially in industrial regions is one of the major health problems. This research was done to investigate the effect of pistachio residues biochar on decreasing soil cadmium (Cd) stress in shallot in a soil treated with Zarandieh municipal waste compost.
    Methods
    The present study is an experimental study has been done on the Cd polluted soil as a factorial experiment in the layout of randomized completely block design. Treatments were consisting of applying municipal waste compost at the rates of 0, 10 and 15 t ha-1 and applying pistachio residues biochar (0 and 15 gr kg-1) and the cd polluted soil at the rates of 0, 10, 20 and 30 mg cd kg-1 soil. The Zarandieh municipal waste compost and pistachio residues biochar were added to the soil and after the end of the experiment; root and shoot Cd concentration and catalase enzyme activity were measured. Means comparisons were done by LSD test at a probability level of 5%.
    Results
    Applying 15 g kg-1 pistachio residues biochar in a Cd polluted soil (20 mg Cd kg-1 soil) treated with 15 t ha-1 municipal waste compost caused a significant decrease in root and shoot Cd concentration by 12 and 9%, respectively. In addition, the root and shoot catalase, enzyme activity was also decreased.
    Conclusion
    The results of this experiment showed that applying Zarandieh municipal waste compost with pistachio residues biochar can decrease the plant Cd stress. However, the role of type and plant variety on the amount of decreasing Cd stress cannot be ignored
    Keywords: Municipal Waste Compost, Biochar, Cd, Catalase Enzyme Activity
  • F. Mehrabian, S. Omidi, M. Mahdavi Roshan, M. Mirzaee Pages 291-301
    Background and Objectives
    Prevalence of obesity and overweight is higher among females than males studying in Iranian elementary school students. Unhealthy food habits have been nominated as a risk factor for obesity. This study aimed to investigate correlation between nutritional behavior, overweight, and obesity in female students of elementary school in Anzali in 2016.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 210 female elementary school students were randomly selected by double stages sampling in 10 schools. Data were collected by a researcher-designed questionnaire including demographic data and nutritional behavior with three sections: nutritional condition, nutritional habits and food classification. Anthropometric measurment were done by scales and meterbar. Content validity and relablity of questionnaire was evaluated and confirmed by 10 experts from school of health and Cronbach's alpha index (a= 0.75). Data were analyzed with SPSS (ver 16) using chi-square, correlation and fisher tests.
    Results
    There was a significant correlation between elimination of main meals, obesity and overweight (p
    Conclusion
    Because the nutritional behavior of female elementary school is related to obesity and being overweight; therefore using healthy foods in main meals and elimination of eating unhealthy and junk food is essential.
    Keywords: Nutritional Behavior, Obesity, Overweight, Students
  • R. Hajizadeh, S. Farhang Dehghan, A. Mehri, S.M. Jafari, F. Golbabaei, H. Haghighat Jou Pages 302-313
    Background and Objectives
    Heat stress at workplaces can cause several problems including decreased thermal comfort and increased heat strain; moreover, it can effect negatively on worker performance and productivity. The present study aims to investigate the effect of heat stress on performance loss among outdoor workers in a hot and dry climate.
    Methods
    An analytic study was conducted during four months from June to September 2013, in one of the provinces of Iran (Qom). Environmental parameters including dry temperature, surface temperature of soil , solar radiation, relative humidity and air velocity were measured in weather stations every ten minutes between 7 am and 7 pm (in total, 8598 measurements). Potential labor performance losses based on WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) heat stress index provided by Australian Bureau of Meteorology were determined using a graph presented by Kjellstrom. SPSS 16 was applied for all statistical analysis.
    Results
    The total average of WBGT was 27±2.57 °C. The maximum WBGT (28.59°C) was obtained between 3 and 4 pm. The average performance loss in jobs with power of 200, 300, 400 and 500 watts was 1.6%±0.43, 9.6±1.94, 19.65±2.68, 65.53±2.68 and 29.1±2.5 respectively. A statistically significant relationship was found between WBGT values and percentage of performance loss.
    Conclusion
    Outdoor workers in warm seasons with hot-dry climate experience the loss of performance, which can effect adversely on labor health and economy growth of country.
    Keywords: Loss of Performance, Heat Stress, WBGT, Outdoor Works
  • M. Amini, M. Salimi, M. Tajvidi Pages 314-321
    Background And Objectives
    Health promotion school project has been conducting on some schools in Iran. The purpose of this research was to evaluate the effect of health promotion school (HPS) project on community sanitary behavior of elementary school girls in Karaj 3rd educational zone.
    Methods
    This descriptive study was conducted on 378 elementary school girls of Karaj 3rd educational zone. The researcher designed questionnaire was used to measure efficacy of the variables used in the study. The professionals approved content validity of the questionnaire. Reliability of the questionnaire estimated based on the Cronbach's Alpha coefficient (%91). Data were analyzed by SPSS using independent-T test statistic. The significance level of probability was 0.05.
    Results
    The results were significantly different between HPS and non-HPS for the community sanitary variables. The variables include environmental sanitary, clinical services, case finding, sanitary education and school safety (p
    Conclusion
    The results showed successful HPS in much of the studied variables of the community sanitary behavior. Therefore, it is suggested to run this project in all schools.
    Keywords: Health education, Social sanitary behaviors, Students, Health promotion schools (HPS)
  • S. Ansari, S. Varmazyar, T. Bakhtiari Pages 322-332
    Background and Objectives
    Musculoskeletal disorders are one of the common causes of occupational injury and disability among various occupations. Hairdresser in their careers faces many harmful factors, including musculoskeletal disorders, especially in the neck, waist and shoulder areas. The aim of this study was to evaluate the role of individual and occupational risk factors on the prevalence and consequence of musculoskeletal disorders in female hairdressers in Qazvin with a structural equation modeling approach.
    Methods
    In this cross-sectional study, 153 participants were recruited from Qazvin female hairdressers. The structural equation modeling in LISREL software (version 8.8) was used to determine the effect of risk factors on the prevalence and consequence of musculoskeletal disorders,
    Results
    Based on modeling results, age, body mass index, weight and work experience showed a positive relationship. On the other hand, work ability index showed negative relationship with musculoskeletal pain and its consequences. Demographic and occupational variables are main predictor of (82%) of musculoskeletal disorders, absence from work and visiting a doctor among female hairdressers.
    Conclusion
    Considering that more than half of the hairdressers are suffering from neck and waist discomfort and about one-third of them suffering from shoulder discomfort, so modifying their work situation are necessary. 82% of the pressure on the limbs can be reduced by reducing the retirement age, maintaining proper weight, and increasing the ability to do work. The prevalence of musculoskeletal disorders, visits to the doctor, and the absence from work can be reduced.
    Keywords: Structural Equation Modeling, Musculoskeletal Disorders, Hairdressers
  • A. Armoun, S. Sattari, Y. Namvar Pages 333-346
    Background and Objectives
    Today, in educational organizations, especially universities, the development of knowledge sharing culture is one of the most important factors for success in achieving organizational goals. This research was conducted with the aim of identifying and explaining the factors affecting knowledge sharing among faculty members of the Ardabil University of Medical Sciences.
    Methods
    This qualitative study was of exploratory type. Sampling framework was all faculty members of Ardabil University of Medical Sciences. Fourtheen of who were selected in a targeted way. Subjects included 14 deputies, educational managers and key experts who had experience in management or studies in this field. Research Data were collected through semi-structured deep interviews and continued until information saturation. Data analysis was performed by qualitative content analysis method based on open and axial coding.
    Results
    According to the findings of this study, the main factors affecting knowledge sharing are six factors: individual-humanistic (eight components), organizational-institutional (nine components), cultural (six components), technological (five components) and leadership-management (six components). These are the most frequent and more important factors in sharing knowledge than other factors.
    Conclusion
    The results indicate that the individual and organizational factors of the university have the most impact on knowledge sharing in Ardabil University of Medical Sciences. This finding suggests the need to pay more attention to individual and organizational factors during the development of knowledge culture among faculty members in the university.
    Keywords: Knowledge Sharing, Faculty Members, Ardabil University of Medical Sciences
  • Z. Ordudari, E. Habibi, Z. Sharifian Pages 347-357
    Background and Objectives
    A high percentage of musculoskeletal injuries are usually related to the lack of physical fitness. The most important performance of hand when doing work is grip strength and force in manual works. Work ability is a complex concept that can be assessed using the Work Ability Index (WAI) questionnaire. Because of the importance of making a balance between grip strength and work ability, the authors attempted to evaluate the relationship between grip strength and WAI.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out among 120 kitchen workers. For the measurement of grip strength, pinch strength and WAI, by dynamometer, pinch gage and Iranian version of WAI have respectively been used. Data analysis was carried out by using SPSS 20. It is noteworthy to mention that p
    Results
    in this study, maximum and minimum data for grip, pinch and WAI obtained 55 and 22 kg.f, 14 and 6 kgf, 49 and 27, respectively. Spearman's test showed no significant relationship between the WAI and pinch strength. However, the relationship between WAI and grip strength, was significant and direct (p
    Conclusion
    In workplaces where grip strength is required, workers, weaknesses and their early withdrawal can be prevented by increasing WAI. It would consequently result in the reduction of the related diseases, lead to an increase in efficiency, and thus promote the health of the country's workers.
    Keywords: Work Ability Index, Grip Strength, Pinch Strength, Kitchen Workers